Jump to content
zentakias

Απαιτούμενη εμπειρία για μεγαλύτερα κυβικά. Ποιά η γνώμη σας;

Recommended Posts

Σχεδόν κάθε μέρα ανοίγει ένα θέμα για αγορά μοτοσυκλέτας, κυρίως μεγάλου κυβισμού (>250cc) από ανθρώπους που είτε έχουν μηδενική εμπειρία, είτε έχουν περάσει πολλά χρόνια με παπί ή μοτοσυκλέτα μεσαίου κυβισμού στην κατοχή τους.

Για τον καθένα εδώ μέσα, ο πήχης ώστε κάποιος να θεωρείται έμπειρος, είναι διαφορετικός.

Πόσο επικίνδυνο πιστεύετε ότι είναι, κάποιος να πάει απο τα 100 και 125 κυβικά σε κάποιο 400άρι ή 600άρι και μετάβαση από τα 10-15 άλογα στα 40-50+? (εννοείται να είναι κάτοχος και του ανάλογου διπλώματος)

Για παράδειγμα, εγώ οδηγώ παπί 10 χρόνια τώρα σε χωριό & σε πόλη, γρήγορα ή αργά, με βροχές, αέριδες, παγωνιές και μπόλικο κρύο,γλύτσες/πάγους/λάδια στην άσφαλτο) καύσωνες, μυγάκια, λαλακίες άλλων και απότομα φρεναρίσματα, σφήνες, κλειστές ή μεγάλες στροφές και γενικότερα σε πάρα πολλές συνθήκες.

(στην ζούγκλα που λέγεται Αθήνα οδηγώ 4 χρόνια- 0 ατυχήματα/ πτώσεις με παπί)

Έχω πάει 100+ χλμ ταξιδάκι με τσόπερ yamaha virago 250cc δικάβαλος αλλά κ μόνος, ενώ δεν έχω οδηγήσει έως τώρα κάποια μοτοσυκλέτα με περισσοτερα απο 250 κυβικά. (τα 250άρια τα κουμαντάρω άνετα)

Θα δυσκολευτώ να προσαρμοστώ σε κάποιο π.χ. CB400 SF ή παρόμοιο;

(γιαμάχακια κ λοιποί ομοϊδεάτες γιαμαχαίοι μήν τρολλάρετε, παράδειγμα έδωσα!! :tooth: δεν είναι αυτός ο σκοπός μου.)

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Έχω πάει 100+ χλμ ταξιδάκι ............

Αυτό ειναι 1 κριτήριο, που όσο μεγαλώνει τόσο ''γεμίζεις'' με διαφορετικές εμπειρίες + αντιδρασεις στον δρόμο.

Για τα υπόλοιπα, δεν ξερω καν να σου απαντησω...

Ξερω ανθρωπους που δεν ειχαν καν ανεβει σε μοτό, και οταν καβαλησαν ΗΤΑΝ σαν να οδηγουσαν χρόνια....

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

αμα το μυαλο ειναι στη θαση του

τοτε δεν εχουμε θεμα!

εμπειρια ειναι διαφορετικο πραγμα απο τα αλογα κ τα γκαζια

με την εμπειρια δεν μαθενεις να στριβεις με γονατα

αλλα να φτανεις ασφαλης...

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

δεν νομιζω οτι εχει να κανει με την κλιμακωση των κυβικων...απο χαμηλα σε ψηλα

πιστευω εχει να κανει με

1ο τα μυαλα που κουβαλας

2ο τη συμπεριφορα σου οταν καβαλας δηλαδη να το χεις ρε αδερφε.υπαρχυν ατομα που δεν το εχουν ειναι σφηγμενα καπως ειναι λες και τους εχεις καρφωσει πανω σε μια μηχανη με το ζορι

3ο την αντιληψη ως προς τους τριτους γυρω σου.

εμενα δεν μου λεει κατι αν καποιος απο 50αρακι παει σε χιλιαρα και ουτε θα πω οτι <<τι κανει ο μακακας>>

εγω απο μικρο σκουτερακι πηγα σε xt660.αν προσεξεις στην αρχη ολα θα πανε καλα και εν κατακλειδι αν εχεις τα μυαλα σου μεσα στο κεφαλι σιγουρα θα πανε ολα καλα.

οπως εχω ξαναπει θα με το σκεπτικο της κλιμακωσης των κυβικων θα πρεπει ολοι οι νεοι οδηγοι αμαξιων να ξεκινανε απο σμαρτ και απο σειτσεντο

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Χρειάζεται εμπειρία όπως και να το κάνουμε, ό,τι και να λέμε. Πολύ θα πουν ότι αρκεί να έχεις το μυαλό στη θέση του, αληθές, αλλά έως ένα σημείο όμως. Όταν έρθει ο πανικός το μυαλό πάει περίπατο και τη θέση του παίρνουν τα διάφορα ένστικτα που 99% λειτουργούν με τον λάθος τρόπο σε σχέση με τους χειρισμούς που θέλει ένα δίκυκλο...

Χρειάζεται χρόνος για να τα χαλιναγωγήσεις και οι κινήσεις που χρειάζονται να βγαίνουν ασυνείδητα... Δυστυχώς μαθαίνουμε πραγματικά, σταδιακά και όχι με άλματα.

Εγώ πολύ θα ήθελα ένα Hornet αλλά όπως τεντώνει τα χέρια θα ήταν υπερβολικά επικίνδυνο για εμένα... Δεν συγχωρούνται λάθη. Μαζεύονται χιλιόμετρα ΠΟΛΥ γρήγορα.

Εδώ με το ταπεινό NC700 έχω κάνει κάποια λάθη από τα οποία γλίτωσα κατά τύχη. Βίωσα αυτό που λένε 'Whiskey Throttle'.

Ξεκίνησα με ένα Piaggio MP3 300i.e...

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Αυτό ειναι 1 κριτήριο, που όσο μεγαλώνει τόσο ''γεμίζεις'' με διαφορετικές εμπειρίες + αντιδρασεις στον δρόμο.

Για τα υπόλοιπα, δεν ξερω καν να σου απαντησω...

Ξερω ανθρωπους που δεν ειχαν καν ανεβει σε μοτό, και οταν καβαλησαν ΗΤΑΝ σαν να οδηγουσαν χρόνια...

τοτε δεν εχουμε θεμα!

Αυτό ακριβώς που σου λένε τα παιδιά.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

το μεν μυαλο ειναι αρκετα προσγειωμενο κ συνειδητοποιημενο ως προς τους κινδυνους, η δε αντιληψη του χωρου κ των τριτων γυρω ειναι σε υψηλα επιπεδα.

μεσα απο διαφορα περιστατικα κυριως τα 4 τελευταια χρονια οντας οδηγος εδω στην Αθηνα πιστεύω ότι έχω αποκομίσει πάρα πολλές εμπειρίες

σχετικα με το πως θα πρέπει να κινείται ένας μοτοσυκλετιστης:

ποιές γραμμες κ αποστασεις να τηρω,

τι πρεπει να παρατηρω στο μπροστινο αμαξι/δικυκλο κτλ και τι μπορει να περιμενω απο αυτο πως θα κινηθει, αν θα στριψει κ γενικα τη συμπεριφορα στο δρομο

πως να αντιμετωπιζω καταστασεις αναγκαιου/εκτακτου φρεναρισματος,

ποτε θα πρεπει να κανω προσπεραση,

να αντιλαμβανομαι την κινηση που θα κανει ο πεζος που περιμενει στην ακρη του δρομου, να παρατηρω για τυχον παιδια,σκυλια, γατια κ οτιδηποτε μπορει να βρεθει μπροστα μου ενω οδηγω.

να αναγνωρισω σε ποια σημεια η ασφαλτος ειναι καλη κ σε ποια οχι

πως να αποφυγω λακουβες σε αγνωστους δρομους

πως να χειριστω το θεμα αν πατησω λαδια, φρουτα (νερατζια πολλα κυριως) ή κατι που γλυστραει

και αλλα πολλα.

γενικα εχω παρα πολυ καλη αντιληψη του τι γινεται γυρω μου κ τα αντανακλαστικα μου ειναι αρκετα καλα.

Τα θεματα που θα αντιμετωπισω με ενα πιο ογκωδες κ με μεγαλυτερη επιταχυνση δικυκλο με ενδιαφερουν.

Αν γνωριζω πως να κινηθω με ενα παπί σε τοσες πολλες καταστασεις, θα μπορω με την ιδια ευκολια να χειριστω κ μεγαλυτερα (με την εννοια ογκου/ταχυτητας) μοτο?

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

τοτε δεν εχουμε θεμα!

Προσωπικα

Ειμαι 39 ετων,

Πρωτη φορα δικυκλο στα χερια μουεπιασα στα 36 μου χρονια ενα σκουτερ 278cc 27 αλογατα

Απο το 2012 ητοι 38 ετων οδηγω μηχανη 1000cc 106 αλογων που μεσα σε εναμιση χρονο μετραει 37800χλμ στο κοντερ και δεν εχω παθει το παραμικρο.

Για μενα ισχυει αυτο που ειπε ο Ηλιας πιο πανω και το εχω βαλει σε Bolt.ΕΛπιζω να βοηθησα!

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Εμένα λογικότατη μετάβαση μου φαίνεται από παπί σε 400-600άρι άντε μέχρι τους ίππους που ορίζει το Α2,απ'τη στιγμή που'χεις το μυαλό μέσα στο κεφάλι σου κι όχι πάνω!

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

To πόσο ικανός είσαι ή όχι δεν μπορώ να το ξέρω. Μπορεί να μην παλέψεις τα 50 άλογα, μπορεί και τα 100 να σου φαίνονται παιχνίδι.

Το φυσιολογικό είναι ότι εάν "έχεις" τα 250 κυβικά εύκολα, τότε "έχεις" και τα 50 (ήρεμα) άλογα σχετικά εύκολα. Είναι το επόμενο βήμα άλλωστε.

Το σημαντικό για την ασφάλειά σου είναι να κάνεις ένα-ένα τα βήματα χωρίς βιασύνες. Το να πας από το παπί σε ένα cb400 προϋποθέτει ότι θα είσαι εξοικειωμένος με το συμπλέκτη και το βάρος της μηχανής, διότι ουδεμία σχέση έχει με το παπί. Εφόσον μάθεις το 400άρι και το συνηθίσεις, τότε μπορείς να πεις ότι πας και σε πιο πολλά κυβικά. Όλα αυτά βέβαια απαιτούν χρόνο και κυρίως απόκτηση εμπειρίας.

το μεν μυαλο ειναι αρκετα προσγειωμενο κ συνειδητοποιημενο ως προς τους κινδυνους, η δε αντιληψη του χωρου κ των τριτων γυρω ειναι σε υψηλα επιπεδα. μεσα απο διαφορα περιστατικα κυριως τα 4 τελευταια χρονια οντας οδηγος εδω στην Αθηνα πιστεύω ότι έχω αποκομίσει πάρα πολλές εμπειρίες σχετικα με το πως θα πρέπει να κινείται ένας μοτοσυκλετιστης: ποιές γραμμες κ αποστασεις να τηρω, τι πρεπει να παρατηρω στο μπροστινο αμαξι/δικυκλο κτλ και τι μπορει να περιμενω απο αυτο πως θα κινηθει, αν θα στριψει κ γενικα τη συμπεριφορα στο δρομο πως να αντιμετωπιζω καταστασεις αναγκαιου/εκτακτου φρεναρισματος, ποτε θα πρεπει να κανω προσπεραση, να αντιλαμβανομαι την κινηση που θα κανει ο πεζος που περιμενει στην ακρη του δρομου, να παρατηρω για τυχον παιδια,σκυλια, γατια κ οτιδηποτε μπορει να βρεθει μπροστα μου ενω οδηγω. να αναγνωρισω σε ποια σημεια η ασφαλτος ειναι καλη κ σε ποια οχι πως να αποφυγω λακουβες σε αγνωστους δρομους πως να χειριστω το θεμα αν πατησω λαδια, φρουτα (νερατζια πολλα κυριως) ή κατι που γλυστραει και αλλα πολλα. γενικα εχω παρα πολυ καλη αντιληψη του τι γινεται γυρω μου κ τα αντανακλαστικα μου ειναι αρκετα καλα. Τα θεματα που θα αντιμετωπισω με ενα πιο ογκωδες κ με μεγαλυτερη επιταχυνση δικυκλο με ενδιαφερουν. Αν γνωριζω πως να κινηθω με ενα παπί σε τοσες πολλες καταστασεις, θα μπορω με την ιδια ευκολια να χειριστω κ μεγαλυτερα (με την εννοια ογκου/ταχυτητας) μοτο?

Όλα αυτά που λες είναι πολύ σωστά. Και θα τα μάθεις γρήγορα με μια μικρομεσαία μηχανή.

Όσον αφορά το τελευταίο ερώτημα, θα έλεγα ότι είναι εντελώς η αντίδραση του παπιού με μιας βαριάς μηχανής εντός πόλης. Η μηχανή είναι σίγουρα πιο δύσκολη στον χειρισμό, κυρίως λόγω βάρους και διαστάσεων με ο,τι αυτό συνεπάγεται.

Εκτιμώ ότι δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα εφόσον συνεχίσεις με το σκεπτικό αυτό που δείχνεις ότι έχεις.

Προσωπικά πήγα από σκούτερ 200 κυβικών σε 850 κυβικά, χωρίς να έχω οδηγήσει ποτέ μου με συμπλέκτη. Δεν θα σου το πρότεινα σε καμία περίπτωση διότι είναι λάθος και μεγάλο ρίσκο.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Εγω θα ρωτησω κατι αλλο, ποιος θεωρειται οτι εχει μυαλο? Αυτος που δεν τρεχει, δεν πιεζει την μηχανη και κινειται με ταχυτητες και επιταγχυνση αυτοκινητου, χωρις ελιγμους κτλ? Αν ναι για ποιο λογο χρειαζεται μηχανη 1000αρα με 100+ αλογα? Ενα 600 θα του ηταν λιγο?

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Εγω θα ρωτησω κατι αλλο, ποιος θεωρειται οτι εχει μυαλο? Αυτος που δεν τρεχει, δεν πιεζει την μηχανη και κινειται με ταχυτητες και επιταγχυνση αυτοκινητου, χωρις ελιγμους κτλ? Αν ναι για ποιο λογο χρειαζεται μηχανη 1000αρα με 100+ αλογα? Ενα 600 θα του ηταν λιγο?

Κατ' αρχήν είσαι εκτός θέματος....

Εάν ο "μυαλομένος" τύπος που περιγράφεις μπορεί να βρει τα 600 κυβικά μαζί με το πακέτο που προσφέρει η 1000άρα (εννοώ να είναι το ίδιο μηχανάκι, με ίδιες διαστάσεις, σέλα, περιφερειακά κλπ) τότε δεν έχει λόγο να πάει στα 1000 κυβικά. Πχ dl650 vs dl1000 ή bandit 650 vs 1250...

Εάν όμως επιλέγοντας τα 600 θα θυσιάσει χώρους, άνεση, τουριστικές δυνατότητες, ενεργητική ασφάλεια κλπ, τότε θα πάει στα 1000 κυβικά και ας μην τα αξιοποιεί. Πχ xl700v vs xl1000v, tiger 800 vs 1200, versys 650 vs 1000 κλπ

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

θα είσαι εξοικειωμένος με το συμπλέκτη και το βάρος της μηχανής

αρκετα εξοικειωμένος με τον συμπλεκτη κ οσον αφορα το βαρος της μηχανης, τα ~ 140 κιλα της virago τα κουμανταρω ανετα κ βλεπω οτι τα περισσοτερα 250/400 ειναι κοντα στα κιλα αυτα. επισης το τιμονι λογω του οτι ειναι τσοπερ, το ενιωθα αρκετά "βαρυ" πραγμα που δεν συμβαινει στις αλλες κατηγοριες.

προσωπικα θα πιεσω τη μηχανη κ θα τρεξω μονο οταν ειμαι σιγουρος κ ξερω οτι γυρω μου δεν θα συμβει κατι απροσμενο, ενω παντα φροντιζω να προσπερναω τα αμαξια παρα να ειμαι πισω τους σε μεγαλους δρομους με καλη ορατοτητα μπροστα.

αν ειμαι σε κανενα στενο δρομο που εχω προτεραιοτητα, τοτε μενω πισω απο αμαξι που ειναι πιο διακριτο απο τον τυπο που θα παραβιασει στοπ και θα χωσει τη μουρη του αυτοκινητου για να στριψει. (εκει την πατανε αρκετοι νεοι οδηγοι).

επισης φροντιζω παντα να γινομαι αντιληπτος σε μονοδρομους ειτε αναβοντας τα φωτα ειτε μαρσαροντας αν παρει το ματι που καποιο αμαξι που παει να χωθει.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

εγω απο 125 και 15000 χλμ, πηγα σε βαραντερο, που δεν το λες κι ευκολο 1000ρι, δεν αντιμετωπισα ιδιαιτερο προβλημα παρα μονο τον ογκο του μεσα στην πολη. Ολα θεμα συνηθειας ειναι, γενικα οποτε καβαλας διαφορετικο μηχανακι, χρειαζεσαι μια περιοδο προσαρμογης

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Γενικά πάντως, η μετάβαση απο παπί σε μοτό θέλει 1-2 πράγματα να αφομοιώσεις...

1. Πλέον θα τροποποιήσεις το στυλ οδήγησης + θα εξαρτώνται πολλά απο την δύναμη που θα κατεβάζεις στον πίσω τροχό

2. Οι αποστάσεις ακινητοποίησης.

Μπορεί να ακούγονται ''λίγα'' ή στις πρώτες βόλτες να μην τα πάρεις χαμπάρι (θεωρώντας τα φυσιολογικά), αλλά παίζουν καίριο ρόλο.

Και η εξέλιξη τους με τον καιρό, θα σε μπάσουν στο δικό σου στυλ οδήγησης.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Εγω ειμαι υπερ της σταδιακης μεταπηδησης, ιδανικα θα πηγαινα απο 10-15 σε 30-45 σε 90-120 σε 180-200 αλογα. Μεχρι στιγμης εχω πετυχει τα πρωτα 2 σταδια :D

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Πάντα ήμουν της άποψης να ανεβαίνει κάποιος σιγά σιγά τα κυβικά και να μην πέρνει την μηχανή που πάντα ''ονειρευόταν'' από την αρχή. Μια άποψη που έχω δημιουργήσει σαν σχετικά πρόσφατος αναβάτης είναι ότι όλες οι μηχανές μπορούνε να πάνε αργά, απλά κάποιες πάνε και πιο γρήγορα. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι ο αναβάτης κάνει μια μηχανή γρήγορη και όχι το αντίεθτο. Απο κει και πέρα θεωρώ ότι σίγουρα τα πολλά κυβικά μπορεί να μην συγχωρήσουν μια ατσουρμπαλια ανοιγματος του γκαζιού, εκεί που ένα μικρό δεν θα χει διαφορά. Αλλά αν υπάρχει σύνεαση χωρίς βιασύνη και υπομονή πάνω στην εκμάθηση των μεγάλων κυβικών τότε δεν θα υπάρει πρόβλημα.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

θεωρω πως δεν παιζουν ρολο τα κυβικα. το καβαλας. σε τρομαξε; καβαλα κατι λιγοτερο. χωρις πολλα πολλα. και δειξε δυναμη ...

εχω το μικρο cbr.

οδηγησα ninja 250 και μου φανηκε λιγο πιο δυνατο αλλα ευκολα διαχειρισιμο για μενα.

οδηγησα φαζερ 600. οσο δεν το παταγα δεν με τρομαζε. μπορουσα να το διαχειριστω με συνεση.

οδηγησα tdm. με προσοχη και συνεση το πηγαινα αλλα δεν θα μπορουσα να το διαχειριστω στην αρχη λογο βαρους. ειναι ηρεμο μιας και 2Κ και οχι 4Κ σαν το fazer που λυσαει μετα τις 8-9 σαν σκυλος αταιστος...

ανεβηκα σε fazer 1000. κατεβηκα μετα απο μια βολτα 5 χλμ που εκανα κατι ανοιγματα, εδωσα τα κλειδια πισω στον ιδιοκτητη και του ειπα <<σε καμια 10αρια χρονια ΙΣΩΣ>>. :pray: κακακακαακακ γελια. μετα απο λιγο μου λεει το συνηθιζεις. καλα λεω....αυτοκτονια. με τρομαξε ΠΟΛΥ! το μηχανημα ειναι νυστερι. υπακουει σε καθε αλλαγη αλλα δεν ειναι να δωσεις λαθος εντολη γιατι μονο εκτελει. δεν συγχωρει και δεν διορθωνει. power wheelies για πλακα. μεσα στην πολη χαιδευεις με το ενα δακτυλο το grip και πεταει κωλους και με το που το αγκιξεις με ολη την παλαμη απλα ακουμπαει τις 8 χιλιαδες και βλεπεις στο κοντερ μια κατοσταρα. :wallbash::shoot:

συνεπως,αν ειχα τη δυνατοτητα,θα πηγαινα μεχρι το cbr 500 που ειναι αρκετα κατω απο fazer 600 και πανω απο ninja 250 γιατι ξερω οτι μεχρι εκει μπορω.

τι εννοω..

καθε φορα απο τις παραπανω που περιεγραψα κατεβαινα και το ξεχνουσα. το 1000αρι ομως το σκεφτομαι ακομα. αυτο το σαρακι που μου εβαλε ξερω πως θα με οδηγησει στο κουτι αν μου δωσουν τωρα ενα και ξεπερασω το φοβο μου και το ξανακαβαλησω. και ενω καταλαβαινω και ξερω πως θα κανω την κανω τη στραβη αν ανεβω,αρα καποιος που το διαβαζει επιπολαια μπορει να πει <<αα ωριμο παιδι αν και 20.>> οπως ειπε ο ιδιοκτητης του 1000 οταν του το ειπα,αμ δε...

οταν το καβαλησω θα καβαλανε και διαολοι μαζι.και ολοι ξερουμε πως οσα << δεν τρεχω δεν κανω δε ρανω>> και να λεμε ολους μας τρωνε οι διαολοι. αν μπορεις να τους διωξεις ..σωραιος. αν ομως οχι, φροντιζεις να μην τους εχεις συνοδηγους μεχρι να αποκτησεις την δυναμη.

ακομα και τωρα που γραφω ειμαι σε συγχυση. απο τη μια το φοβαμαι οσο τιποτα, απο την αλλη ομως, θα το ξανανοιγα αν ο "αλλος" που γραφει τωρα μαζι μου ,δεν ηταν χεστης και με ακουγε που του λεω καθε μερα να το ξαναπαρουμε μια βολτιτσα.... :taz:

καπως ετσι νιωθω. δειξε δυναμη .

εν τελη...εχει να κανει με το μυαλο.

Τροποποιήθηκε από τον evo9

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

για εμένα αναιβενεις άνετα σε ένα 400-600-plus

(εκτος αμα ειναι να πάρεις καννα Κ8 turbo compression που ξηλωνει) :crazy:

εισαι εμπειρος οδηγός δεν έχεις να φοβηθείς κάτι, απλα να δωσεις βαση στις διαφορες συμπεριφορας και στησιματος.

ΟΧΙ ΧΟΝΔΑ ΘΑ ΣΕ ΜΠΑΡΚΑΡΟΥΜΕ ΓΙΑ ΜΑΚΡΟΝΗΣΟ :tease:

Τροποποιήθηκε από τον PanosDenzo

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Δεν είναι θέμα κυβικών μόνο, είναι πόσο απότομα βγαίνει η δύναμη. Άλλα είναι τα πολλά άλογα για ένα μηχανάκι 130 κιλών κι άλλα για ένα 270 κιλών, και φυσικά παίζει ρόλο και σε τι φάσμα στροφών γίνεται το μπαμ. Πχ, αλλιώς το 4κύλινδρο, αλλιώς το 2κύλινδρο στα ίδια κυβικά. Τα 65 είναι φυσιολογικά, ήρεμα άλογα για ένα 4κ μηχανάκι μεσαίου κυβισμού (πολλοί θα τα έλεγαν και λίγα) που θα τα δεις μετά από τις 7000. Τα ίδια 65 άλογα είναι τελείως διαφορετικά σε ένα μοτάρντ που ζυγίζει 140 κιλά (πχ το ΚΤΜ 690) και σαν μονοκύλινδρο θα τα πιάσει σε χαμηλότερες στροφές.

Προσωπικά είχα σχεδόν μηδενική εμπειρία. Μερικές βόλτες με πάπιες στο χωριό, μετά το άφησα για χρόνια, τελικά έβγαλα απεριόριστο δίπλωμα στα 28. Στα 31 μου έψαχνα να πάρω μια πάπια και τελικά προέκυψε ευκαιρία και πήρα το FMX. Το ήξερα ότι δεν ξέρω να το οδηγάω, απλά ήξερα να προβλέπω την κίνηση και τις αντιδράσεις/χαζομάρες των άλλων στο δρόμο γιατί οδηγούσα ήδη αμάξι ένα διάστημα. Τις πρώτες 2 βδομάδες έκοβα βόλτες στη γειτονιά μου σε ώρες και δρόμους χωρίς κίνηση και δοκίμαζα: ζιγκ-ζαγκ, ανοίγματα, φρένα, τα πάντα. Μετά από 2 βδομάδες ξεκίνησα να το κατεβάζω στο κέντρο.

Είχα και τα μικροσυμβάντα μου δε λέω, αλλά γενικά με βόλεψε που είναι μηχανάκι αδύναμο και δεν ανοίγει απότομα. Έχει τις ροπές από τα κυβικά για να κάνεις έναν ελιγμό όταν θα χρειαστεί, έχει τα φρένα και τις αναρτήσεις μιας νορμάλ μηχανής μεσαίας κατηγορίας, αλλά δε θα σηκωθεί καντήλι αν περνώντας από λακούβα χουφτώσεις καταλάθος λίγο γκάζι παραπάνω. Παρόλα αυτά, αν τώρα έπαιρνα μηχανάκι θα έπαιρνα κάτι πιο μικρό, ελαφρύ και εύκολο για να μάθω καλύτερα, πιο άνετα και με μικρότερο κόστος (τέλη, ασφάλειες, κατανάλωση, κόστος ανταλλακτικών), πχ κανένα 400άρι.

Εν ολίγοις, γίνεται άνετα αυτό που λες με λίγη προσοχή, απλά μη πας κατευθείαν σε μηχανάκια που θα σε ζορίσουν γιατί θα σε δυσκολέψει να μάθεις και δε θα το χαρείς τόσο εύκολα.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

To γκάζι είναι <<γλυκό>> οπουδήποτε .

Πιστεύω στην ομαλή μετάβαση διότι απλά η δύναμη πρέπει να συνηθίζεται και να ανεβαίνεις σιγά σιγά σε κυβισμό - δύναμη .

Αλλιώς θα σε δαγκώσει σε απότομο άνοιγμα γκαζιού κάτι αδύναμο αλλιώς κάτι δυνατό.

Το δυνατό δεν θα σε συγχωρήσει..........

Φυσιολογική μετάβαση για μένα από το 125 είναι τα 300-400 κυβικά.

Μετά τα 600-750 και μετά τα 1.000.

Αυτή είναι η άποψή μου και αυτό θα συμβούλευα το παιδί μου να κάνει.

Το γκάζι είναι πολύυυυυυυ γλυκό στη μηχανή και δαγκώνει άσχημα αν και εφόσον άπειρος προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί το τι έχει στο δεξί του το χέρι.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Εγώ απο 50άρι πήγα μια μέρα και πήρα το VFR.

Ότι είχα τις επικίνδυνες στιγμές μου τις είχα αλλά όχι από τη δύναμη της μηχανής.

Δόξα τω Θεώ δεν έχω ατυχήματα έως σήμερα.

Δε πιστεύω σε αυτό που λένε για την ιπποδύναμη και τα κυβικά.

Ότι και να έχεις όποτε και να το έχεις σε κάποια φάση θα το ανοίξεις.

Σκοπός είναι να έχεις το μυαλό στη θέση του να το ανοίγεις εκεί που πρέπει και μόνο.

Δε χρειάζεται τρελή εμπειρία για να καταλάβεις που δε μπορείς να το ανοίξεις.

Αν σε κυριεύει η καύλα ή γίνεσαι ανταγωνιστικός όση εμπειρία και να έχεις πάει περίπατο.

Μη ξεχνάμε ότι το 99.99999% ων ατυχημάτων με μηχανή γίνονται εντός οικισμών.

Σε σχέση με το οποιοδήποτε 50αράκι 1000 φορές πιο "ασφαλής" είσαι με μηχανή ασχέτως κυβικών.

Οπότε κατά την ταπεινή μου άποψη, χάσιμο χρόνου και χρημάτων η σταδιακή μετάβαση.

Πάνε πάρε το μηχανάκι που σε ευχαριστεί.

Τροποποιήθηκε από τον Semiaz

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Οπότε κατά την ταπεινή μου άποψη, χάσιμο χρόνου και χρημάτων η σταδιακή μετάβαση.

Πάνε πάρε το μηχανάκι που σε ευχαριστεί.

Εάν ο γιος σου είχε 50άρι και στα 21 του σου έλεγε "Μπαμπά, θέλω να αγοράσω μια R1" θα του έλεγες "εάν έχεις το μυαλό σου στο κεφάλι σου πάρε την άφοβα!"?

Τροποποιήθηκε από τον gkourmoul1

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Μια χαρά θα είσαι με όσα κυβικά και αν πάρεις, αρκεί να έχεις αίσθηση του τι κάνεις και να κουμαντάρεις εσύ το όχημα.

Συνήθως τα προβλήματα βγαίνουν, όταν το όχημα και ειδικά η μοτοσυκλέτα, παίρνουν το πάνω χέρι και σε πάνε αυτές αντι να τις πας εσύ.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Μια χαρά θα είσαι με όσα κυβικά και αν πάρεις, αρκεί να έχεις αίσθηση του τι κάνεις και να κουμαντάρεις εσύ το όχημα.

Συνήθως τα προβλήματα βγαίνουν, όταν το όχημα και ειδικά η μοτοσυκλέτα, παίρνουν το πάνω χέρι και σε πάνε αυτές αντι να τις πας εσύ.

Τα εργαλεία δεν φταίνε ποτέ Νίκο φίλε μου.......ο αναβάτης τους λέει τι θα κάνουν.

Αυτά δεν κάνουν κουμάντο ποτέ κατ' επέκταση ............

Ο αναβάτης δε τι θα τους πεί?

Αυτό είναι ένα άλλο μεγάλο και τεράστιο κεφάλαιο.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα