DIAMAPA 1.059 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 25 , 2014 (τροποποιήθηκε) Περαστικα σου καταρχας, κατα δευτερον, συνοπτικα, πρωτα πισω φρενο και μετα προοδευτικα το μπροστα και παραλληλα κατεβαζουμε σχεσεις στο κιβωτιο για να εχουμε και το πολυ σημαντικο φρενο-κινητηρα. Και τελος να υπενθυμισουμε γιατι η πρωτη μας μηχανη δεν πρεπει να ειναι πανω απο 250 κυβικα, γιατι οπως κι ενα αλλο μελος απο δω, μπορουμε να παθουμε μεγαλη ζημια στην 2η κιολας βολτα μας λογω απειριας. Φιλικα!! Τροποποιήθηκε Ιανουάριος 25 , 2014 από τον DIAMAPA Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
CrazyTsach 1.377 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 25 , 2014 Περαστικα σου καταρχας, κατα δευτερον, συνοπτικα, πρωτα πισω φρενο και μετα προοδευτικα το μπροστα και παραλληλα κατεβαζουμε σχεσεις στο κιβωτιο για να εχουμε και το πολυ σημαντικο φρενο-κινητηρα. Και τελος να υπενθυμισουμε γιατι η πρωτη μας μηχανη δεν πρεπει να ειναι πανω απο 250 κυβικα, γιατι οπως κι ενα αλλο μελος απο δω, μπορουμε να παθουμε μεγαλη ζημια στην 2η κιολας βολτα μας λογω απειριας. Φιλικα!! Καλά οι συγκεκριμένοι που αναφέρεσαι (το παιδί εδώ κι ο Κώστας) αν λέμε τους ίδιους,δεν έπεσαν επειδή η μηχανή ήταν πάνω από 250. Και με 250άρι αν ήταν στις ίδιες συνθήκες θα έπεφταν. 1 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
Ste7ios 1.738 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 25 , 2014 Πρώτη φορά ανέβηκα σε μηχανή στα 36 μου. Ποδήλατο ζήτημα είναι να είχα καβαλήσει 10-15 φορές ως πιτσιρικάς... Μπροστινό δεν έχω χάσει ποτέ, ούτε μου έχει φύγει ποτέ το πίσω από γκαζιά, και αυτό γιατί οι κινήσεις μου δεν είναι ποτέ ξερές... Αντίθετα είναι πολύ γλυκιές κατά την έναρξη του φρεναρίσματος ή της επιτάχυνσης και βαθμιαία αυξάνω την ένταση με όχι γραμμικό τρόπο. Δεν έχω νιώσει ποτέ το ABS να λειτουργεί ποτέ... Όταν φρενάρω ξερά τότε λειτουργεί. Αν δεν το είχα ίσως είχα πέσει ίσως όχι καθώς αυτό έχει συμβεί σε φάσεις με πολύ λίγα χιλιόμετρα π.χ. του στυλ μόλις ξεκινάς να περάσεις διασταύρωση και πετάγεται κάποιος και σε κόβει... Καλά καλά δεν έχεις βάλει το πόδι στον αναβατήρα... Είναι κάτι που τονίζει ο Keith Code στο Twist of a Wrist: Be Smooth! Πάντως αν φοβάσαι γενικότερα, ξέχνα τη μηχανή. Θα σε πιάνει πανικός και θα κάνεις ακριβώς ότι πρέπει να για πέσεις! Το να πέφτουν τα φτερά σου μετά από μια πτώση είναι φυσιολογικό. Ξανακαβαλάς και σου περνάνε όλα! Σε γενικές γραμμές η μηχανή θέλει μυαλό και αυτοσυγκράτηση... 1 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
Jimskeet 498 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 25 , 2014 Δεν εχει να κανει με το αν το πατας προοδευτικα η οχι αλλα με το αν ξερεις τα φρενα σου κ την προσφυση του τροχου... Οταν τα ξερεις το πατας οπως θες. Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
DIAMAPA 1.059 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 25 , 2014 Καλά οι συγκεκριμένοι που αναφέρεσαι (το παιδί εδώ κι ο Κώστας) αν λέμε τους ίδιους,δεν έπεσαν επειδή η μηχανή ήταν πάνω από 250. Και με 250άρι αν ήταν στις ίδιες συνθήκες θα έπεφταν. την δυναμη που εχουν τα φρενα των 600 κυβικων, δεν τα εχουν τα 250αρια, για αυτο και δεν τρομαζουν τοσο και ειναι και πιο προοδευτικα. Οσο για τον Κωστα το ξερω οτι επεσε με λιγα, αλλα και παλι απο οσο καταλαβα απο απειρια εγινε το κακο. Δεν εχει να κανει με το αν το πατας προοδευτικα η οχι αλλα με το αν ξερεις τα φρενα σου κ την προσφυση του τροχου... Οταν τα ξερεις το πατας οπως θες. λεω προοδευτικα, γιατι ακομα δεν τα ξερει, προφανως οταν ξερεις τι εχεις το χρησιμοποιεις κι αναλογως. Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
pa18 460 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 25 , 2014 Φιλε περαστικα εγω πιστευω ότι πρεπει να παρεις την μοτο σου και να αρχισεις τις βολτες σε δρομους με λιγη κινηση για να μπορέσεις να την συνήθισεις το θεμα φρενο εχει να κανει πολλούς παραγοντες όπως την προσφρυση την κατασταση και τον τυπο του ελαστικου σου κ.α προσωπικα συμφωνω ότι σταματάμε και με τα δυο φρενα όμως πιστευω ότι και ενας από τους λογους που επεσες είναι και το γεγονος το λαστιχο σου ηταν κρυο δεν εχεις τιποτα να φοβηθείς παρε την μοτο και κανε βολτες κανενας δεν μπορει να σου δωσει την εμπειρια του μονος θα αρχισεις να καταλαβαίνεις ποσο και ποτε πρεπει να φρεναρεις Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
BurningBeard 1.361 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 25 , 2014 Γενικά συμφωνώ με αυτά που σου είπαν και οι προηγούμενοι σχετικά με το πώς φρενάρουμε και την εξάσκηση. Ένα άδειο πάρκινγκ πολυκαταστήματος είναι ότι πρέπει, γιατί συνήθως έχουν και σχετικά καλή άσφαλτο. Από εκεί και πέρα, να προσθέσω κάτι επιπλέον για το πώς. Βάζεις 1-2 δάχτυλα στη μανέτα ανάλογα με τη δύναμη των φρένων σου και πατάς προοδευτικά. Κάπου είχα διαβάσει ή δει σε βίντεο να το παρομοιάζουν με τον τρόπο που στίβουμε ένα λεμόνι, και η αλήθεια είναι ότι δε διαφέρει πολύ. Ξεκινάμε με μικρή πίεση και όσο επιβραδύνουμε, αυξάνουμε κι άλλο την πίεση. Τα λάστιχα της μηχανής δεν έχουν επίπεδο πέλμα αλλά καμπυλωτό. Αυτό σημαίνει ότι σε αντίθεση με ένα αμάξι που έχει επίπεδο πέλμα ελαστικών, σε μια μηχανή πρέπει να αυξήσουμε το ποσοστό του ελαστικού που είναι σε επαφή με το δρόμο προτού μπορέσουμε να έχουμε μέγιστη απόδοση φρένων. Αλλιώς, το λάστιχο δεν είναι αρκετό για να αντέξει τη δύναμη και θα γλιστρήσει. Το κόλπο είναι να φρενάρουμε προοδευτικά. Με το που πατάμε λίγο πίσω φρένο, μεταφέρεται δύναμη λόγω αδράνειας στον μπροστά τροχό και τον κάνει να πατάει καλύτερα κάτω. Πιέζεται και απλώνει στο δρόμο, με αποτέλεσμα να πιάνει κάτω και ένα μέρος του ελαστικού που κανονικά είναι στο πλάι. Σχεδόν αμέσως μετά το πάτημα του πίσω φρένου, πατάμε και το μπροστά με τον τρόπο που είπαμε (στίψιμο λεμονιού). Όσο διατηρούμε το φρενάρισμα και απλώνει το λάστιχο, μπορούμε να φρενάρουμε ακόμα περισσότερο (οκ, μέχρι κάποιο όριο προφανώς). Αυτό που μάλλον έκανες εσύ ήταν να πατήσεις απότομα το μπροστινό, με αποτέλεσμα να δώσεις παραπάνω δύναμη από αυτή που μπορούσε να διαχειριστεί το κομμάτι του ελαστικού που ακουμπούσε κάτω. Αν φρέναρες λίγο στην αρχή και περισσότερο μετά, θα είχε προλάβει να απλώσει το λάστιχο και δε θα γλιστρούσε. Το άλλο κόλπο είναι μόλις συνηθίσεις λίγο το μηχανάκι σου, να μαζεύεις γρήγορα τα "μπόσικα" της μανέτας (αν έχει). Στο δικό μου ας πούμε, έχει μερικά χιλιοστά κίνησης που δεν πιάνει και από εκεί και μετά αρχίζει να λειτουργεί. Μετά από λίγο το συνήθισα, οπότε άρχισα να την πατάω γρήγορα μέχρι το σημείο που τα φρένα έχουν το αρχικό "δάγκωμα" και από εκεί και μετά προοδευτικά. Πάνε σε μια αλάνα και εξασκήσου, και θα εκπλαγείς με το πόσο καλά φρενάρει μια μηχανή όταν συνηθίσεις την αίσθηση. Επίσης, θα σε βοηθήσει να εκτιμήσεις τις αποστάσεις στις οποίες μπορείς να σταματήσεις. Τις πρώτες βόλτες μου κι εγώ είχα μικρογλιστρήματα γιατί δεν ήξερα πόσο χώρο χρειάζομαι, τα πατούσα απότομα και γλιστρούσε λίγο το πίσω. Πχ έλεγα ότι με παίρνει να φρενάρω, μετά το κοκκάλωνα και γλιστρούσε, ενώ κανονικά είχα αρκετό χώρο να σταματήσω στη μισή απόσταση αν το έκανα σωστά. Ακριβώς λόγω του σταδιακού τρόπου που πρέπει να φρενάρουμε, στην αρχή υπάρχουν περιπτώσεις που νομίζεις ότι δε σου φτάνει ο χώρος. Μετά την πτώση σου λοιπόν, καλό είναι να κρατάς κάπως αυξημένες αποστάσεις ασφαλείας γιατί υποσυνείδητα και μόνο ίσως να το παρακάνεις από την ανάποδη και να μην φρενάρεις αρκετά δυνατά. Όταν συνηθίσεις την αίσθηση, θα δεις ότι στα πρώτα δευτερόλεπτα του φρεναρίσματος το μηχανάκι κόβει 20 χιλιόμετρα ταχύτητα, αλλά όσο φρενάρεις προοδευτικά στον ίδιο χρόνο επιβραδύνει με πολλαπλάσιο ρυθμό. Τέλος, σε υπερβολικές περιπτώσεις, όσο πιέζουμε το μπροστά χαλαρώνουμε το πίσω γιατί η μεταφορά δύναμης είναι τόσο μεγάλη που το πίσω σχεδόν δεν πατάει κάτω και μπορεί να μπλοκάρει/γλιστρήσει. Μόλις το συνηθίσεις θα δεις ότι θα έχεις το αντίστροφο πρόβλημα. Αν φρενάρεις στο μέγιστο της ικανότητάς σου, τα οχήματα από πίσω πλησιάζουν επικίνδυνα. Πλέον φρενάρω απαλά απο νωρίτερα μόνο με το πίσω (για να τους προειδοποιήσω) και μετά φρενάρω κανονικά με το μπροστά. Μπορεί τα 4τροχα να έχουν μεγαλύτερη συνολική πρόσφυση και να πλεονεκτούν γενικότερα, αλλά υπάρχουν και ορισμένες συνθήκες (πχ, στεγνός δρόμος, καλοσυντηρημένη μηχανή με αναβάτη σε εγρήγορση) που μια μηχανή μπορεί να φρενάρει καλύτερα. Έχει πολύ μικρότερη μάζα να σταματήσει και οι δυνάμεις των φρένων συνήθως είναι πολύ μεγαλύτερες. Μιλούσα με ένα παιδί που δουλεύει σε ΚΤΕΟ και μου έλεγε ότι τα αυτοκίνητα συνήθως έχουν γύρω στα 2 kN (κιλονιούτον) δύναμη στα μπροστινά φρένα, ενώ η μέση street/sport μοτοσυκλέτα μπορεί να πιάσει τα 8kN, τιμή που αντιστοιχεί σε φορτηγά. Με άλλα λόγια, έχουμε πιο δυνατά φρένα και μικρότερη αδράνεια από τα περισσότερα οχήματα στο δρόμο, αλλά όχι αρκετή πρόσφυση για να τα τσαρουχώνουμε με τη μία. Γι'αυτό αυξάνουμε την πρόσφυση φρενάρωντας με τον τρόπο που έλεγα πριν, ώστε να μπορούμε να τα εκμεταλλευτούμε σωστά. Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
scorpion92 1.127 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 25 , 2014 (τροποποιήθηκε) δεν φρεναρουμε σιγα σιγα για να πεσει το βαρος στο μπροστα λαστιχο (που ειναι φυσιολογικα φουσκωμενο) και να "φαρδυνει"(γινεται αλλα δεν επηρεαζει τοσο...)! Το κανουμε γιατι η καθετη δυναμη(του βαρους) θα επιτρεψει να συνεχιζει να γυρναει η ροδα δεχομενη μεγαλυτερα φορτια απο το φρενο χωρις να ξεπερασει το οριο ολισθησης(η περιοχη της ροδας που ακουμπα στον δρομο δεν ολισθαινει) ...με λιγα λογια και ζαντολαστιχο αυτοκινητου να βαλεις αμα το βαρος ειναι πισω πχ σε κατασταση επιταχυνσης θα μπλοκαρει ο μπροστα τροχος... Τροποποιήθηκε Ιανουάριος 25 , 2014 από τον scorpion92 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
preve! 458 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 25 , 2014 Με το καλο να το ξεπερασεις και να γραψεις πολλα και απροβληματιστα χιλιομετρα απο δω και περα φιλε μου! Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
Kostas-MotoLover 10.029 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 25 , 2014 Εσύ πρέπει επειγόντως ν' ακούσεις την ιστορία του xourafis απ' τον ίδιο φυσικά...... Μην αγχώνεσαι. :) Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
road runner team 0 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 25 , 2014 αδερφέ μου η πρώτη 'πτώση' είναι λίγο δύσκολη τωρα θα του πάρεις σίγα σίγα τον αέρα τουλάχιστον δεν χτύπησες έμενα πρώτη φορά που έπεσα ήμουν σε μια ηλικία που δεν έπρεπε να οδηγώ και το έχω μετανιώσει αυτο τέλος πάντων να μην τα πολυλογώ πήγαινα με δυκαβαλο με άνθρωπο 120 κιλα πισω 60 χιλιόμετρα και ο μπροστινός (φιλος μου) σταματάει σαν βλάκας στην μεση του δρομου παταω το φρενο εγωωω που....τιποτα σκαω πανω του σηκώνομαι στον αερα και το επόμενο που θυμάμαι ηταν αίματα παντου αίματα το ποδι του κολλητού μου βγήκε άχρηστο 70 εσωτερικά ραματα και για 3 χιλιοστά δεν βρηκε αρτηρία να πεθάνει....πολλη δυσκολο πρωτο πέσιμο πίστεψε με εσυ εισαι μια χαρα;) Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
kleanthis 923 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 26 , 2014 :wallbash: 1 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
spect7 46 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 26 , 2014 αδερφέ μου η πρώτη 'πτώση' είναι λίγο δύσκολη τωρα θα του πάρεις σίγα σίγα τον αέρα τουλάχιστον δεν χτύπησες έμενα πρώτη φορά που έπεσα ήμουν σε μια ηλικία που δεν έπρεπε να οδηγώ και το έχω μετανιώσει αυτο τέλος πάντων να μην τα πολυλογώ πήγαινα με δυκαβαλο με άνθρωπο 120 κιλα πισω 60 χιλιόμετρα και ο μπροστινός (φιλος μου) σταματάει σαν βλάκας στην μεση του δρομου παταω το φρενο εγωωω που....τιποτα σκαω πανω του σηκώνομαι στον αερα και το επόμενο που θυμάμαι ηταν αίματα παντου αίματα το ποδι του κολλητού μου βγήκε άχρηστο 70 εσωτερικά ραματα και για 3 χιλιοστά δεν βρηκε αρτηρία να πεθάνει....πολλη δυσκολο πρωτο πέσιμο πίστεψε με εσυ εισαι μια χαρα;) ΕΙΣΑΙ ΘΕΟΣ !!! είμαι σίγουρος οτι δουλεύεις σαν ψυχολόγος....δεν έχω λόγια.. Φιλικά πάντα 2 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
epistimonas 2 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 26 , 2014 Πηγαινε εκει που εκανες μαθηματα οδηγησης και κανε εξασκηση στο φρεναρισμα πανικου. Με μικρές ταχύτητες μπορεις να φτάσεις στο οριο ολισθησης. Πρεπει να μαθεις την μηχανή σου και τις ιδιοτροπίες της. Ζεσταινε παντα τα λαστιχα σου και αν δεν σου εμπνεουν σιγουρια αλλαξε τα με κατι πιο μαλακο ή πιο φρεσκο. Οταν το φρεναρισμα σου εχει γινει βίωμα τοτε θα φρεναρεις γρηγορα και χωρις να χρειάζεται σκεψη. Και εγω πηρα 600αρα για πρωτη μηχανή αλλά την παω σαν παπί μεχρι να την μαθω. Επισης το καλυτερο φρεναρισμα γινεται με το κιβώτιο αρα το να συμπλεκταρεις σου στερησε μια επιπλεον δυνατοτητα παντα ορθιος φιλε και μη μασας Μαγκια δεν ειναι να μην πεσεις Μαγκια ειναι να ξανασηκωθεις 1 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
socratis13 72 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 22 , 2014 δεν εχει σημασια η μηχανη φιλε,και 50cc να ειχες παλι θα σου διπλωνε[ισωςκ ια να το κραταγες λογο βαρους]. Κανε αυτο που εκανα και εγω οταν πηρα το μηχανακι μου .Βγαινει εξω μετα τις 12 στην περιοχη σου,που δεν κυκλοφορει ανθρωπος.Κια κανε φρεναρισματα,αναστροφες ,κατεβασματα κτλ,οταν τα κανεις αυτα τα γασικα πολλες φορες[για καποιες μερες],μετα αρχιζε να βγαινεις και εξω.Δυστηχως το μηχανακι στις αρχες[σαν πρωτη μηχανη]ειναι φοβερα κουραστικο τον πρωτο καιρο γιατι πρεπει να αφιερωσεις καποιο χρονο για να το μαθεις και να μαθεις πως λειτουργει μια μηχανη.Οταν μαθεις αυτα τα βασικα πραγματα καλα,μετα θα ειναι ευκολο να χρησιμοποιεις αρκετα μηχανακια ακομα και διαφορετικου κυβισμου χωρις πολλα θεματα. Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
seatcowl 1.632 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 23 , 2014 (τροποποιήθηκε) Καλησπέρα και απο εμένα... Είδα πολλούς να λένε "πηγαίνε σε αλάνα", "πήγαινε απο εδώ", "πήγαινε εκεί"... κλπ ... Προσωπική μου άποψη είναι πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να πέσει κάποιος γιατί απλά γατζωσε το μπροστινό του φρένο... υπάρχει κάτι που λέγεται αίσθημα αυτοσυντήρησης και με την πρώτη κιόλας βόλτα που θα κάνει κάποιος σε μηχανή (πρώτη μου μηχανή ήταν hornet και πριν απο αυτή δεν είχα ανέβει ουτε καν σε παπάκι..για την ακρίβεια εξακολουθώ να μην έχω ανέβει σε παπάκι ποτε!) με το που θα πατήσει λίγο το φρένο και θα νιώσει την μεταφορά βάρους, το εγκέφαλος του θα του πεί αμέσως "ωπ...επικίνδυνο". Οπότε το θεωρώ αδιανόητο το να μαγκώσει κάποιος απλά το μπροστινό του φρένο και να πέσει ξερά....υπάρχουν αλλοι παράγοντες που θα σε κάνουν να πέσεις...η αλάνα δεν θα βοηθήσει ποτέ κανέναν γιατί απλά δεν θα υπολογίσει τους άλλους παράγοντες. Ναι, έχω πέσει μια φορά στην "καριέρα" μου σε φρενάρισμα, ήταν απροσεξία μου, ήταν με ελεινά λίγα χιλιόμετρα και δεν ήταν ούτε η ταχύτητα που με έριξε, ούτε το δεξί μου χέρι. Και πριν πέσει κανείς να με φάει, οτι λέω προφανώς ειναι ΔΙΚΕΣ μου παρατηρήσεις και όχι νόμος... Με δεδομένο λοιπόν το οτι το μυαλό σου θα ξέρει απο πριν το οτι δεν μπορείς να γατζωθείς στο μπροστινό και δεν θα σε αφήσει να το κάνεις γιατί θα ξέρει πως "τζιζ....κακό" υποθέτω πως κάτι άλλο συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις... μπορεί να είσαι σε στροφή και γέρνεις, οπότε αυτό θα σε ρίξει, μπορεί ο δρόμος να έχει κάτι και να το πατήσεις οπότε αυτό θα σε ρίξει ή μπορεί και....να είναι ένας άλλος ψυχολογικός παράγοντας που επίσης δεν μπορείς να υπολογίσεις... Με κίνδυνο λοιπόν να με κράξουν λέγοντας "α τον ηλίθιο" θα πω οτι αυτό που με έχει τρομάξει περισσότερο πάνω στην μηχανή είναι το να κουμπώνει ακούσια νεκρά ενώ κατεβάζω ... το μοτερ του r6 ειναι αρκετά σφιχτό και η διαφορά του να πηγαίνεις με κλειστό το γκάζι απο οτι να πηγαίνεις με πατημένο συμπλέκτη κλπ είναι νύχτα μέρα... μου έχει τύχει λοιπόν σε κατέβασμα να πέσει νεκρά και ξαφνικά νιώθεις την μηχανή σαν να είναι σε πάγο και να γλιστράει χωρίς έλεγχο... εκεί λοιπόν έχω νιώσει πανικό και το αίσθημα αυτοσυντήρησης μου, μου λέει "φρένο" ενώ δεν χρειάζεται. Με νεκρά σε κατέβασμα η μηχανή αντί να επιβραδύνει, επιταχύνει γιατί απλά τσουλάει χωρίς αντίσταση και το μυαλό πηγαίνει σε "wtf-αυτό-δεν-θα-επρεπε-να-συμβαινει κατάσταση"... εκεί λοιπόν που συμβαίνει το απρόβλεπτο, εκεί θα είναι και ο αστάθμιτος παράγοντας και αυτός θα σε ρίξει... Οπότε για να μην μακρυγορήσω άλλο... προσωπική μου εκτίμηση είναι πως κάτι τέτοιο όπως το μια λάθος στην αλλαγή ταχύτητας σε κατέβασμα μπορεί να σε ρίξει, ενώ το να φρενάρεις ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΣΤΡΑΒΑ δεν θα σε ρίξει... το φρενάρισμα απο μόνο του δεν ειναι ποτέ αρκετό για να πέσεις. Τροποποιήθηκε Φεβρουάριος 23 , 2014 από τον seatcowl 1 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
CrazyTsach 1.377 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 23 , 2014 Καλησπέρα και απο εμένα... Είδα πολλούς να λένε "πηγαίνε σε αλάνα", "πήγαινε απο εδώ", "πήγαινε εκεί"... κλπ ... Προσωπική μου άποψη είναι πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να πέσει κάποιος γιατί απλά γατζωσε το μπροστινό του φρένο... υπάρχει κάτι που λέγεται αίσθημα αυτοσυντήρησης και με την πρώτη κιόλας βόλτα που θα κάνει κάποιος σε μηχανή (πρώτη μου μηχανή ήταν hornet και πριν απο αυτή δεν είχα ανέβει ουτε καν σε παπάκι..για την ακρίβεια εξακολουθώ να μην έχω ανέβει σε παπάκι ποτε!) με το που θα πατήσει λίγο το φρένο και θα νιώσει την μεταφορά βάρους, το εγκέφαλος του θα του πεί αμέσως "ωπ...επικίνδυνο". Οπότε το θεωρώ αδιανόητο το να μαγκώσει κάποιος απλά το μπροστινό του φρένο και να πέσει ξερά....υπάρχουν αλλοι παράγοντες που θα σε κάνουν να πέσεις...η αλάνα δεν θα βοηθήσει ποτέ κανέναν γιατί απλά δεν θα υπολογίσει τους άλλους παράγοντες. Ναι, έχω πέσει μια φορά στην "καριέρα" μου σε φρενάρισμα, ήταν απροσεξία μου, ήταν με ελεινά λίγα χιλιόμετρα και δεν ήταν ούτε η ταχύτητα που με έριξε, ούτε το δεξί μου χέρι. Και πριν πέσει κανείς να με φάει, οτι λέω προφανώς ειναι ΔΙΚΕΣ μου παρατηρήσεις και όχι νόμος... Με δεδομένο λοιπόν το οτι το μυαλό σου θα ξέρει απο πριν το οτι δεν μπορείς να γατζωθείς στο μπροστινό και δεν θα σε αφήσει να το κάνεις γιατί θα ξέρει πως "τζιζ....κακό" υποθέτω πως κάτι άλλο συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις... μπορεί να είσαι σε στροφή και γέρνεις, οπότε αυτό θα σε ρίξει, μπορεί ο δρόμος να έχει κάτι και να το πατήσεις οπότε αυτό θα σε ρίξει ή μπορεί και....να είναι ένας άλλος ψυχολογικός παράγοντας που επίσης δεν μπορείς να υπολογίσεις... Με κίνδυνο λοιπόν να με κράξουν λέγοντας "α τον ηλίθιο" θα πω οτι αυτό που με έχει τρομάξει περισσότερο πάνω στην μηχανή είναι το να κουμπώνει ακούσια νεκρά ενώ κατεβάζω ... το μοτερ του r6 ειναι αρκετά σφιχτό και η διαφορά του να πηγαίνεις με κλειστό το γκάζι απο οτι να πηγαίνεις με πατημένο συμπλέκτη κλπ είναι νύχτα μέρα... μου έχει τύχει λοιπόν σε κατέβασμα να πέσει νεκρά και ξαφνικά νιώθεις την μηχανή σαν να είναι σε πάγο και να γλιστράει χωρίς έλεγχο... εκεί λοιπόν έχω νιώσει πανικό και το αίσθημα αυτοσυντήρησης μου, μου λέει "φρένο" ενώ δεν χρειάζεται. Με νεκρά σε κατέβασμα η μηχανή αντί να επιβραδύνει, επιταχύνει γιατί απλά τσουλάει χωρίς αντίσταση και το μυαλό πηγαίνει σε "wtf-αυτό-δεν-θα-επρεπε-να-συμβαινει κατάσταση"... εκεί λοιπόν που συμβαίνει το απρόβλεπτο, εκεί θα είναι και ο αστάθμιτος παράγοντας και αυτός θα σε ρίξει... Οπότε για να μην μακρυγορήσω άλλο... προσωπική μου εκτίμηση είναι πως κάτι τέτοιο όπως το μια λάθος στην αλλαγή ταχύτητας σε κατέβασμα μπορεί να σε ρίξει, ενώ το να φρενάρεις ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΣΤΡΑΒΑ δεν θα σε ρίξει... το φρενάρισμα απο μόνο του δεν ειναι ποτέ αρκετό για να πέσεις. Γάμησε τα,εδώ συμβαίνει με το xt και χέζομαι κάποιες φορές,δεν φαντάζομαι τι γίνεται με το ρο6. Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
Semiaz 485 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 23 , 2014 Περαστικα φιλε μου.. Ειναι θεμα εμπειριας βασικα..για μενα λαθος που δεν ξεκινησες με μια μηχανη με πιο λιγα κυβικα,μιας και ειναι η πρωτη σου.. και δευτερος νομιζω πως πλεον εχουμε 2014 και πρεπει οι μηχανες που περνουμε να ειναι τουλαχιστον με abs πραγμα που αν το ειχε η μηχανη σου δεν θα ετρωγες την βουτα.. τριτον αν φορουσες μανιταρια στην μηχανη σου δεν θα στραβωνε ο συμπλεκτης και θα ειχες αποφυγει τις γρατζουνιες και τυχον σπασιματα στα πλαστικα.. οπως και να εχει ομως ολα φτιαχνοντε..οποτε εφοσον εισαι εσυ καλα ολα τα αλλα εχουν μικρη σημασια.. χαλαρα μεχρι να την μαθεις την μηχανη και το κυριοτερο.....ΜΗΝ ΤΗΝ ΦΟΒΑΣΑΙ παντα εξοπλισμο και καλες βολτες Ναι με 250άρι δε θα έπεφτε γιατί τα 250αρια τα πάνε καλύτερα στις χαμηλές ταχύτητες και δε διπλώνουν τα τιμόνια... Αυτό που μας φρενάρει αποτελεσματικά ειναι το μπροστινό. Το 70-30 που αναφέρεται γενικά αφορά την αποτελεσματικότητα του φρεναρίσματος εφαρμόζοντας την ίδια δύναμη στα φρένα και όχι την δύναμη που πρέπει να ασκούμε επάνω τους. Η μεταφορά βάρους στο μπροστινό μέρος κάνει τον πίσω τροχό να πατάει λιγότερο με αποτέλεσμα να μην μπορεί να μας φρενάρει όσο ο μπροστινός. Το φρενάρισμα θα πρέπει να είναι προοδευτικό και οχι απότομο. Για πλήρες φρενάρισμα πρώτα φρενάρεις με το πίσω και μετά από μια στιγμή ταυτόχρονα φρενάρεις και με το μπροστινό. Οταν το οδόστρωμα ειναι ολισθηρό πάντα ακολουθείς το παραπάνω αλλιώς το πίσω μπορεί να σε προσπεράσει! Αυτό που θα σου πρότεινα είναι πρώτα να διαβάσεις την θεωρεία (π.χ. Twist of a wrist II) και μετά να πας σε κάποιο σχολείο. Μόνο ετσι θα μάθεις γρήγορα και σωστά. Δε θα μπορούσα να συμφωνώ περισσότερο ιδιαίτερα με την τελευταία πρόταση. Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
nikman 144 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 23 , 2014 Έχει περάσει σχεδόν ένας μήνας από το ατύχημα του chrisada και θέλω να πιστεύω ότι το παιδί ξεφοβήθηκε σε ένα βαθμό και βελτιώθηκε και στο φρενάρισμα. :) Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
Tasos Meli 4.986 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 23 , 2014 (τροποποιήθηκε) Και μικροτερη μοτο να ειχες αν κοκκαλωνες το μπροστινο παλι θα επεφτες, το θεμα δεν ειναι τοσο ο κυβισμος της μοτο αλλα το οτι δεν εχεις την εξοικειωση με το μπροστα φρενο, αντεδρασες σπασμοδικα, επισης δεν επρεπε να πατησεις συμπλεκτη γιατι αφηνοντας το γκαζι βοηθαει στο να μειωσεις ταχυτητα, συμπλεκτη πατας αν εχεις μεγαλη ταχυτητα και λιγα χιλιομετρα και προς στο τελος του φρεναρισματος οταν πεσουν τα χιλιομετρα. Υ.Γ. Μην ανησυχεις παντως, αφου δεν επαθες κατι σοβαρο δεν πειραζει, ολοι κατα καιρους εχουμε πτωσεις. Τροποποιήθηκε Φεβρουάριος 23 , 2014 από τον Tasos Meli Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
Ste7ios 1.738 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 23 , 2014 υπάρχει κάτι που λέγεται αίσθημα αυτοσυντήρησης Συνήθως είναι ο #1 λόγος απώλειας ελέγχου μιας μοτοσικλέτας, καθώς έρχεται σε αντίθεση με τη φυσική της, φέρνουν τον πανικό και μας οδηγούν σε όλες τις κινήσεις που δεν πρέπει να κάνουμε. Ο μόνος τρόπος να βελτιωθεί κανείς είναι να γνωρίζει πολύ καλά τι σημαίνει χειρισμός μοτοσικλέτας (θεωρία), και πολλή πρακτική εξάσκηση, δοκιμάζοντας λίγο-λίγο τα όρια του, ώστε όλος ο χειρισμός πλέον να γίνει δεύτερη φύση μας, υποσυνείδητος, ώστε σε κάτι ξαφνικό και αναπάντεχο να αντιδράσουμε όσο πιο σωστά γίνεται, το οποίο και πάλι παίζεται αν ξεπεράσουμε κατά πολύ τα όρια μας. Τα παιδιά που προτείνουν εξάσκηση σε αλάνες κλπ έχουν δίκιο έως ένα σημείο όμως. Μόνος του κανείς ή ακόμη και με κάποιο φιλαράκι 'γνώστη', θα αποκτήσει κάποια εμπειρία, καλό είναι, αλλά από την άλλη αυτό μπορεί να βασίζεται σε λάθος δεδομένα / γνώση και τελικά να μάθεις κάτι στραβά. Επίσης ακόμα και αν όλα τα έχεις όλα σωστά στο μυαλό σου, δεν σημαίνει και ότι θα τα αποδόσεις το ίδιο σωστά πάνω στη μηχανή. Για αυτό και υπερασπίζομαι πάντα τόσο έντονα ότι ο καλύτερος τρόπος να μάθει κανείς είναι ένα σχολείο οδήγησης. Από την θεωρία πας κατευθείαν στην πράξη, ενώ το έμπειρο μάτι του εκπαιδευτή πιάνει εύκολα όλα τα λάθη που κάνεις και σε διορθώνει εκείνη τη στιγμή, και όλα αυτά στο ασφαλές περιβάλλον μια πίστας. Θυμάμαι από το σχολείο αρκετούς έμπειρους, παλιές καραβάνες, που είχαν διασχίσει πολλά χιλιόμετρα ακόμη και στο εξωτερικό, αλλά παρόλη την εμπειρία τους κάποια πράγματα τα είχαν λάθος στο μυαλό τους και στο τιμόνι έκαναν διάφορα λάθη. Μετά το μάθημα έφυγαν με άλλη άνεση! Εγώ προσωπικά όταν πήγα στο σχολείο πριν 3-4 χρόνια, αναβάτης μόλις λίγων εβδομάδων, δεν ήξερα ούτε να στρίψω αλλά βγήκα άλλος αναβάτης (η φωτό του avatar είναι από εκείνη την ημέρα!), μπορούσα να πλαγιάσω πλέον άνετα. Το σχολείο βοήθησε να μάθω τα βασικά σωστά (π.χ. γυροσκοπικό, φρενάρισμα), με διόρθωσε (π.χ. στάση σώματος), και τόνωσε σε μεγάλο βαθμό την αυτοπεποίθηση μου. Η καλύτερη επένδυση που έκανα ποτέ μου!!! Θα το ξαναέκανα ευχαρίστως με το νέο άτι μου! (ενώ στο πίσω μέρος του μυαλού μου έχω και το μεγάλο χωμάτινο σχολείο!) Τα Survival Reactions τα περιγράφει πολύ καλά ο Keith Code στο Twist of Wrist II. Δείτε το, διαβάστε το... Ακόμη και οι πιο έμπειροι κάτι θα κερδίσουν! :) 1 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
nikman 144 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 24 , 2014 Με το τρίκυκλο πήγες στο σχολείο βρε θηρίο; :P Πολύ κατανοητά τα περιέγραψες! Εγώ τώρα γιατί ανησυχώ για τον chrisada. Δε θα έπρεπε μετά από ένα μήνα να γράψει κάτι για την πρόοδο του; Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
Doufe 716 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 24 , 2014 πηρες κ το 1το παρασημο σου βρε μπαγασα, ολα ειναι θεμα εμπειριας, οσο πιο πολυ το οδηγεις το μηχανακι τοσο θα αρχισεις να καταλαβαινεις τι πρεπει να κανεις κ ποτε κ φυσικα σε πια περιπτωση, οι δρομοι στο μοσχατο ειναι λουκουμι να μαθεις τα παντα απ το πως πρεπει στριψεις φρεναρεις προσεξεις το ελληναρα που του ανηκει το καθε στενο (3 φορες εχω δει το χαρο πουρνο πουρνο) μη χαλιεσαι για τπτ...μονο εσυ να εισαι καλα κ ολα ερχοντε Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
Ste7ios 1.738 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 24 , 2014 Με το τρίκυκλο πήγες στο σχολείο βρε θηρίο; :P Πολύ κατανοητά τα περιέγραψες! Εγώ τώρα γιατί ανησυχώ για τον chrisada. Δε θα έπρεπε μετά από ένα μήνα να γράψει κάτι για την πρόοδο του; Ιδανικό μηχανάκι για να ξεκινήσεις αλλά και να μάθεις να στρίβεις! Ευχαριστήθηκα πλάγιασμα όσο το είχα, και έκανε και την απόσβεση του τουλάχιστον μια φορά! Με δίκυκλο πλέον χλωμό να ξανακάνω τα ίδια... Thanks! Ελπίζω να βοήθησα γενικά... Χμμμ... Μάλλον του 'πέσαν τα φτερά... Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
tkarat 0 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 10 , 2014 (τροποποιήθηκε) παντως με 40 χλμ και να μπλοκαρει ο τροχος μαλλον το παλικαρι πρεπει να φοβηθηκε και να τσαρουχωσε το φρενο! επισης τριτη ταχυτητα και 40 χλμ ειναι λιγο λαθος θα συμφωνησω οτι ειναι θεμα εμπειριας και οχι τοσο των κυβικων της μηχανης. και μονο αν συνεχισει να οδηγει θα του φυγει ο φοβος τωρα για το πισω φρενο μπορει να λενε οτι παει 70-30 με το μπροστα εγω προσωπικα δεν το δουλευω καθολου και εγω στην αρχη κουλος ημουνα αλλα απο την στιγμη που εφτασα στο σημειο να φρεναρω απο τα 200 στα 70 μονο με μπροστινο (για πιστα μιλαω) και να μην εχω θεματα μπλοκαρισματος και ας σηκωνεται λιγο και η πισω ροδα (εχει το γουστο του και αυτο χαχα) σημαινει οτι ολα ειναι θεμα εμπειριας!!!!! παντως εγω στα σχολεια που εκανα η κουβεντα ηταν μια η μηχανη φρεναρει με το μπροστα φρενο το πισω ειναι επικουρικο και για διαφορες διορθωσεις!!!! Τροποποιήθηκε Μάρτιος 10 , 2014 από τον tkarat Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες