Jump to content

ShapeshifterGR98

Μέλη
 • Δημοσιεύσεις

  2.144
 • Εγγράφηκε

 • Τελευταία επίσκεψη

 • Days Won

  67

Όλο το περιεχόμενο του μέλους ShapeshifterGR98

 1. ShapeshifterGR98

  Λάδια παπί

  Χμμμ...στο workshop manual πάντως που έχει και για το Shogun στις εικόνες δείχνει 750ml το κάρτερ....ίσως το αλλάξανε αργότερα, εξάλλου στο manual γράφει πως οι προδιαγραφές ενδέχεται να αλλάξουν χωρίς προειδοποιήση. Και τώρα μερικά Suzuki Fun Facts, γιατί έχω μπόλικο χρόνο και διάθεση. Στο βίντεο, είναι ένα 1ης γενιάς Shogun 125 με τον "παλιό" κινητήρα. Ήτανε ίδιος με του Shogun 110, αλλα με μεγαλύτερη διαδρομή, διαφορετική κλιμάκωση σασμάν και μεγαλύτερα ζιγκλέρ (Mikuni VM18SH). Το 2004, βγήκε το 2ης γενιάς Shogun, ίδιο οπτικά με το Address. Ο κινητήρας, κράτησε μόνο το κυλινδροπίστονο, την μπιέλα και το καρμπυρατέρ από το παλιό μοντέλο. Τα άλλα μηχανικά μέρη είναι διαφορετικά και δεν ταιριάζουν μεταξύ τους. Οι διαστάσεις έμειναν οι ίδιες, 53.5 x 55.2 χιλιοστά. Έβγαινε και σε έκδοση με συμπλέκτη. Στην Ελλάδα ήρθε με το ημιαυτόματο 2ης γενιάς μοτέρ, αλλά με ψεκασμό (Euro 3). Ελάχιστα Address ήρθανε εδώ, με καρμπυρατέρ από το εργοστάσιο και είναι ταξινομημένα ως Euro 2 μοντέλα. O κινητήρας του ψεκαστού, μπορεί να δουλέψει και με καρμπυρατέρ χωρίς μετατροπή σε βολάν/πηνία, ενώ πάνω από τον κύλινδρο έμεινε ακόμα η υποδοχή για το σύστημα εμπλουτισμού μείγματος (PAIR). Η Ασία έλαβε την ψεκαστή έκδοση, το 2007. Που ακόμα και εκεί είχε διαφορετικό ψεκασμό! Mikuni-DCP FI για την Ευρώπη, Suzuki EPI για τους Ασιάτες. Δεν ξέρω, απλά βαριόμουνα και ήθελα να μοιραστώ την μικρή ιστορία αυτού του 2τροχου. ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΜΑΣ ΤΩΡΑ Και τον πίνακα με θερμοκασίες/ιξώδες να έχει, ο κατασκευαστής πάντα δηλώνει το προτεινόμενο λάδι για το συγκεκριμένο μοτέρ. Στο Address και στο V-Strom η Suzuki προτείνει το 10W-40 ως "ιδανικό". Φαντάζομαι έχει να κάνει και με τι μέταλλα χρησιμοποιεί ο εκάστοτε κατασκευαστής.
 2. ShapeshifterGR98

  Λάδια παπί

  Νομίζω όλα τα manual έχουν πίνακες για θερμοκρασία και το κατάλληλο ιξώδες, και εμένα το έχει. Στο δικό μου πάντως, η Suzuki γενικά προτείνει 10W-40 το οποίο και βάζω. Στα 1500km που κάνω αλλαγή λαδιών, φαίνεται να τσιμπάει κάπου στα 100ml λάδι...800 παίρνει σε απλή αλλαγή, 900 αν αλλάξεις και το φίλτρο. Το παράξενο είναι, πως στην Ασιάτικη έκδοση (Shogun 125SP) που έχει ακριβώς ίδιο κινητήρα, αλλά με καρμπ, το μοτέρ πάνω γράφει 750ml, ενώ εδώ 800. Ίσως το αλλάξανε αργότερα πριν το στείλουν Ευρώπη, who knows? Πριν γίνει η μεγάλη επισκευή στα 103.000χλμ, ανά 500km συμπλήρωνα λάδια, δεν άφηνε τίποτα μέσα
 3. ShapeshifterGR98

  Λάδια παπί

  Ότι ορίζει ο κατασκευαστής, αν δεν κάνω λάθος GLX/Astrea 20W-50 παίρνουν. Αν δεν είσαι σίγουρος, κάνε μια ερώτηση στον μάστορα που σου πέρασε το 54mm κυλινδροπίστονο. Αλλά αν με τα 20-50 είσαι εντάξει και δεν παρατηρείς κατανάλωση λαδιού, τότε μείνει σε αυτά.
 4. Και όμως, συνάδελφος στην δουλειά έχει την ίδια μοτοσυκλέτα. Έρχεται αρκετά φιμωμένη από την Honda. Με σωστή εξάτμιση, σωστό φίλτρο και ζιγκλέρωμα στο καρμπυρατέρ, πάει αρκετά καλύτερα στον δρόμο. Αλλά μου είχε πει ότι θέλει αυτό το "combo" από αυτά τα 3 για να απελευθερωθεί καλά το μοτέρ.
 5. Δεν είναι πρόβλημα, απλά έτσι δουλεύουν τα injection. Πρόβλημα θα υπήρχε αν δεν μπορούσε να πάρει εύκολα μπρος ή να κρατήσει ρελαντί όταν έξω έχει αρκετό κρύο.
 6. Περαστικά και σιδερένιος. Εφόσον δεν έπαθες κάτι χειρότερο, είσαι πολύ τυχερός. Κάνε υπομονή, ακολούθα τις προτεινόμενες ενέργειες που ανέφεραν τα παιδιά και όλα θα είναι εντάξει. Δεν θα μιλήσω καν, για τα γερόντια που κυκλοφορούν στους δρόμους, πόσο μάλιστα για τις σχολές που ανανεώνουν διπλώματα σε 85+ ετών άτομα. Έχει τύχει να δω παππούδια, να πηγαίνουν ανάποδα σε κεντρικούς ακάθεκτοι, πετάγονται από στοπ, στρίβουν όπου να ναι, δεν προσέχουν άλλα οχήματα...
 7. ShapeshifterGR98

  Kawasaki er6n 2011

  Όχι, δεν σε καλύπτει. Το Α2 σε αφήνει να οδηγήσεις οτιδήποτε ως 48 ίππους. Το ER6 είναι 71 άλογα, από εκεί και μόνο "κόβεσαι" με το καλημέρα. Απαιτεί το Α για να είσαι νόμιμος. Αλήθεια όμως, γιατί πήρες εξαρχής μια μηχανή χωρίς να το ψάξεις αν σε καλύπτει το δίπλωμα; Τέσπα, αν μπορείς να βγάλεις το Α, κάνε την επέκταση για να είσαι εντάξει με τον νόμο.
 8. ShapeshifterGR98

  Daytona Sprinter 125

  Στην δεξιά μεριά του μοτέρ, εκεί που είναι το πεντάλ του πίσω φρένου, έχει μια βίδα. Αυτή ρυθμίζει τον συμπλέκτη. Μήπως θέλει ρύθμιση; Πάνε σε έναν μάστορα καλύτερα να στο κοιτάξει αυτός.
 9. Εγώ 420 βάζω τόσα χρόνια, δεν έχω παράπονα μέχρι στιγμής. Φλασιά που έφαγα, το παλικάρι αυτό με το Lifan θυμάμαι να βάζει μπροστινό 15Τ και κράτησε το πίσω όπως ήτανε. Δεν θυμάμαι το πίσω, πόσα δόντια είχε αλλά το μηχανάκι έπιανε κάπου στα 100 με 105. Το 14-36 πάντως στο δικό μου, είναι το πιο εντάξει γρανάζωμα. Το Address βέβαια έχει άλλο σασμάν, η 4η του ειδικά είναι σαν το Innova, πολύ μεγάλη.
 10. Αναλόγως. Μικρό γρανάζι μπροστά = τράβηγμα αλλά μικρότερη τελική / μεγάλο γρανάζι μπροστά = πορεία αλλά θα μακρύνει η κάθε ταχύτητα, ίσως κρεμάει κιόλας. Σε Lifan 110 φίλου πάντως, θυμάμαι πως το μοτέρ είχε από μόνο του πολύ κοντό σασμάν. Αν είσαι οκ με το ήδη υπάρχον γρανάζωμα, γνώμη μου είναι μην το πειράξεις. Για διαφορές μεταξύ 420-428 ας απαντήσει κάποιος άλλος καλύτερα...από μάρκα σε αλυσιδογράναζα εγώ RK ή DID βάζω, είναι πολύ ποιοτικά.
 11. Δεν ακούγεται κακό... Τι αυτονομία όμως να έχει ένα τέτοιο μοτεράκι;
 12. Τι φάση; Δεν είναι όπως τα κλασσικά ηλεκτρικά σκουτεράκια;
 13. ShapeshifterGR98

  Daytona Sprinter 125

  Μήπως θέλει απλά ρύθμιση το βιδάκι του φυγοκεντρικού;
 14. Αν είναι για χάρη της κοπέλας, τότε του βάζουμε και νίτρο....
 15. Απλά φοβάσαι μην ρυθμιστεί σωστά με το νέο σπορ φίλτρο και σε περνάει από πάνω, για αυτό το λες...
 16. Ναι αλλά δεν θα είναι σπορ μετά....
 17. Το καρμπυρατέρ, έρχεται ρυθμισμένο και ζιγκλερωμένο για το εργοστασιακό φίλτρο αέρα. Εσύ για να λες "σπορ", φαντάζομαι καμιά φιλτροχοάνη θα του έβαλες. Για να στο κάνει στο τέρμα του γκαζιού, θα παίξεις με το main jet. Δηλαδή το "μεγάλο" ζιγκλέρ ή αλλιώς και ζιγκλέρ βενζίνης, όπως το λένε μερικοί. Δεν υπάρχει στάνταρ νούμερο στο τι να βάλεις...μπορεί πχ με #76 να δουλεύει καλά, ή αν βάλεις μεγαλύτερο από όσο πρέπει να "πνίγεται" από καύσιμο. Το ζιγκλέρωμα θέλει πειραματισμό. Βρες τον σωστό τύπο ζιγκλέρ για το μηχανάκι σου, πάρε μερικά ζιγκλεράκια και παίξε μπάλα. Το αν βρίσκεσαι σε καλό δρόμο, θα στο δείξει το χρώμα από το μπουζί. "Φθηνή" λύση, πήγαινε σε ένα συνεργείο και ρώτα αν έχουν κάνα κουτάκι με ξέμπαρκα ζιγκλέρ. Μιας και τα περισσότερα μηχανάκια πλέον είναι injection, τα ζιγκλέρ δεν τα πολυδουλεύουν. Δεν νομίζω να σε χρεώσουν κάτι ή στην χειρότερη να δώσεις λιγότερο από 10αρικο. Αλλά απλά από γνώμη, χωρίς να βάλω το χέρι στην φωτιά, ΥΠΟΨΙΑΖΟΜΑΙ δεν θέλει μεγαλύτερο από #76-77.
 18. Δεν γνωρίζω ακριβώς. Αυτό που ξέρω πάντως είναι πως η προανάφλεξη (τα "πειράκια" που λέμε), μπορούν να κάνουν ζημιά στα τοιχώματα του κυλίνδρου ή τα ελατήρια του πιστονιού. Κοινώς, να αρχίζει να τσιμπάει λίγο λαδάκι. Συχνή αιτία για τα πειράκια είναι η κακής ποιότητας βενζίνης.
 19. Αν δεν κάνω λάθος, μακροχρόνια μπορεί να κάνει ζημιά στις βαλβίδες. Το ίδιο ισχυεί, αν τραβάει από κάπου αέρα η εξάτμιση και σκάει. Εκεί, ο ψυχρός αέρας, ταλαιπωρεί την βαλβίδα περισσότερο.
 20. ShapeshifterGR98

  Honda Innova Injection

  Σε γενικές γραμμές, αν το μείγμα είναι καλορυθμισμένο ναι συμβάλει και αυτό στην μακροζωία του μοτέρ. Αν δεν πειραχτεί κάτι στην εργοστασιακή ρύθμιση όμως, είτε είναι ψεκαστό είτε καρμπυρατεράτο, τότε δεν υπάρχει φόβος για κάτι. Απλά το injection πετυχαίνει πολύ καλύτερη ακρίβεια στην αναλογία αέρα/καυσίμου.
 21. ShapeshifterGR98

  Σε αναμονή Zundapp Classic 125

  Τα 125αρια πάντως φωτιά στην άσφαλτο δεν βάζουν. Έχουν αρκετή δύναμη όμως για να σε μεταφέρουν απροβλημάτιστα εντός πόλης και για χαλαρές κοντινές αποστάσεις εκτός πόλης. Καλές βόλτες!
 22. ShapeshifterGR98

  Σε αναμονή Zundapp Classic 125

  Συνήθως όλα αυτά τα κινέζικα σκούτερ έχουν τον ίδιο τύπο κινητήρα, ο GY6. Είναι μια "πλατφόρμα" μοτέρ με διάφορα κυβικά από 50 ως 150-200 και την χρησιμοποιούν σχεδόν όλοι οι κινέζοι, δεν νομίζω να έχεις πρόβλημα από συνεργεία λοιπόν. Τώρα για αξία μεταπώλησης....δεν γνωρίζω να σου πω κάτι, ειλικρινά πρώτη φορά το βλέπω το συγκεκριμένο μηχανάκι.
 23. ShapeshifterGR98

  Κρύο ξεκίνημα

  Δεν χρειάζεται να περιμένεις 5 λεπτά ρελαντί. Τραβάς τσοκ, βάζεις μπρος, φοράς γάντια, κράνος, κουμπώνεις μπουφάν κλπ και μετά ξεκινάς. Απλά για 2-3 λεπτά οδηγάς χαλαρά, αλλάζοντας ομαλά ταχύτητες και είσαι έτοιμος. Δεν έχει κάποιο θέμα το μηχανάκι σου, η ιδέα σου είναι πως δεν ζεσταίνεται "γρήγορα", ούτε ζημιά έχει. Αν βάζεις τα λαδάκια που προτείνει ο κατασκευαστής και παίρνει μπρος/δουλεύει απροβλημάτιστα σε κρύα τότε είσαι κομπλέ.
 24. Εγώ να κάνω μια χαζή ερώτηση; Την τάπα για τα λάδια, γιατί την έχει; Από την πάνω όψη, θυμίζει λίγο σαν κάρτερ από GLX/Astrea στα δεξιά.
 25. ShapeshifterGR98

  Honda Innova Injection

  Κανένα injection μηχανάκι δεν έχει τσοκ. Ηλεκτρονικές βαλβίδες έχουν, οι οποίες ανοιγοκλείνουν ανάλογα με τις εντολές του εγκεφάλου. Στην ψυχρή εκκίνηση πχ, δίνει εντολή να ανοίξει λίγο περισσότερο για να αφήσει περισσότερο αέρα να περάσει και να σηκώσει λίγο ρελαντί μέχρι να ζεσταθεί. Αυτόματα όλα φυσικά.
×
×
 • Create New...