Jump to content
o_xlapatsas

40.000 χιλιόμετρα. Το πρώτο "σημείο καμπής".

Recommended Posts

Ναι λοιπόν, είναι γεγονός. Την Κυριακή το νιντζάκι ολοκλήρωσε στα χέρια μου μια βόλτα γύρω από τη γη. 40.000 χιλιόμετρα,αισίως. Απροβλημάτιστα δόξα τω Θεώ μέχρι τώρα... Και έτσι λοιπόν, όσο το κοίταζα και ένιωθα και πάλι περήφανος για αυτό και για την πολύ καλή τελικά επιλογή μου, ήρθαν οι πρώτες σκέψεις στο μυαλό. Θυμήθηκα την αξία του στην παρούσα μεταπώληση, θυμήθηκα πόσο το πήρα εγώ, και κάπου εδώ αρχίζει ο προβληματισμός μου.

Λοιπόν...το μηχανάκι με μια αναζήτηση στο car.gr, κρατάει ακόμα σεβαστή αξία για την ηλικία του. Ωστόσο, όπως είναι φυσικό, σχεδόν καμία αγγελία δεν το παρουσιάζει με 40.000 χμ ή πιο πάνω. Γιατί; τι είναι τόσο κακό γύρω από αυτό το νούμερο; ας πάρουμε ένα υποθετικό σενάριο, μέσα από το οποίο παρουσιάζω τον προβληματισμό μου.

Το μηχανάκι είναι σε πολύ καλή μηχανική κατάσταση, το μόνο που θέλει είναι μπροστά φτεράκι τροχού, διακόπτη πλαινού σταντ, και ΚΤΕΟ. Έστω ότι αύριο είχα τη μοτοσυκλέτα πλήρη, περασμένη ΚΤΕΟ, και επισκευασμένη στα δυο αυτά σημεία. Καινούργια λάστιχα έχει. Καινούργια αλυσιδογράναζα έχει. Σέρβις ΚΑΙ ρύθμιση βαλβίδων έχει κάνει. Επίσης φορά βελτιωτικά ελατήρια στα πηρούνια και, προφανώς, φρέσκο λάδι. Επίσης διαθέτει λάμπα ξένον μπροστά και συναγερμό, καθώς και τελικό εξάτμισης. Έστω ότι τοποθετώ το μηχανάκι με μία τιμή λίγο πιο κάτω από τον μέσο όρο (που είναι αρκετά ψηλός, πιστέψτε με). Διερωτώμαι λοιπόν:

1) ΠΟΣΟΙ θα με πάρουν τηλέφωνο για παζάρια; πόσοι θα με πάρουν τηλέφωνο λέγοντας μου "φιλαράκι το μηχανάκι έχει πολλά χιλιόμετρα, στα ίδια χρήματα παίρνω με λιγότερα χιλιόμετρα" ή "κάνε ψαλίδι φίλε, το μηχανάκι έχει κάνει πολύ δρόμο"; πόσος κόσμος θα θεωρήσει de facto ότι επειδή το μηχανάκι ξεπέρασε τα 40κ, αυτομάτως γίνεται "παλιό" και "πιθανώς προβληματικό" και "δεν αξίζει για αγορά"; σε ποια έκταση πιστεύει ο κόσμος ότι δείκτης φθοράς ενός οχήματος είναι αποκλειστικά τα χιλιόμετρα, αλλά όχι και η συμπεριφορά του ιδιοκτήτη προς αυτό, η συντήρησή του, η κατάσταση αποθήκευσης-στάθμευσης αυτού, και πόσα άλλα;

Και ακόμα καλύτερα, γιατί αυτό το φαινόμενο επικρατεί σε τόσο μεγάλο βαθμό; Για χαρακτηριστικό παράδειγμα, το Ibiza του παππού μου (δεν το λέω σε καμία περίπτωση για να περιαυτολογήσω, αλλά παρουσιάζω κάτι που το ζω και το ξέρω 22 χρόνια), έχει 110κ χιλιόμετρα. Είναι μοντελο του 1992. Και όμως, επειδή ο παππούς μου είναι ψώνιο με αυτό, το αυτοκίνητο βρίσκεται σε ΑΠΕΙΡΩΣ καλύτερη κατάσταση από τα ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΠΙΒΑΤΙΚΑ 10ετίας και βάλε που κυκλοφορούν, για να μην μιλήσω για τα συνομίληκά του. Το παράδειγμα ακραίο, αλλά χαρακτηριστικό, και το γνωρίζω διότι το βλέπω κάθε μέρα. Ποιός είναι ο υπεύθυνος για την επικράτηση αυτής της νοοτροπίας, ότι τα χιλιόμετρα και μόνο αυτά κάνουν τη φθορά;

2) Δεν έχω δικαίωμα, υπερασπιζόμενος την κατάσταση και τα (λίγα) εξτρά της μηχανής να προσπαθήσω να την πουλήσω με βάση τις υπάρχουσες μέσες τιμές του; Θα γίνω αντικείμενο κατηγορίας και χλευασμού επειδή το κάνω αυτό, απλά και μόνο επειδή πουλάω ένα μηχανάκι άνω των 40κ χιλιομέτρων; Δε λέω σαφως να έχω την απαίτηση να το πουλήσω σε κάποιο ακραίο ποσό, αλλά έστω όχι λιγότερα από τον μέσο τους όρο. Δηλαδή στο κάτω κάτω, όλοι όσοι είναι ανυποχώρητοι και εν τέλει βγάζουν αυτά που ζητούν είναι οι έξυπνοι και εμείς χαζοί; (rage mode off).

Τελοσπάντων...αυτή είναι η θέση μου...οι απόψεις ευπρόσδεκτες...

(σ.σ. παρακαλώ να αποφευχθούν σχόλια τύπου "και πόσο έχεις σκοπό να το πουλούσες δηλαδή", ή "όταν εσύ παζαρεύεις και σχολιάζεις τις τιμές των αγγελιών είσαι έξυπνος" και γενικά καυστικότητες τύπου "θες να τα πάρεις απο κεί που δε σε παίρνει", είπαμε έχουμε μια λογική και απλά παρουσιάζουμε μια θέση. α και επίσης, όχι δεν πουλιέται. συζήτηση κάνουμε :grin: )

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Στην Ελλάδα,μηχανή με πάνω απο 20.000 χλμ θα στην βγάλουν παλιά με πολλά χιλιόμετρα οι 9 στους 10 που θα σε πάρουν τηλέφωνο.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Δεν εχεις παρα να το βαλεις δοκιμαστικα αγγελια και βλεπεις πως κινειται το πραγμα, και εγω τα πλησιαζω στα 38κ ειμαι αλλα ουτε που με νοιαζει, εγω θα του πιω το αιμα και ας χασω πχ 200ε οταν το πουλησω απο την τιμη που θα επιανε....

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

εμενα η γνωμη μου ειναι οταν κοιταζα και εγω μηχανη τα χιλιομετρα εκτος των αλλων πχ κατασταση ,βιβλιαρακι σερβις κα σου δειχνουν σε γενικες γραμμες απο αναλωσιμα τι θα σου βγαλει πχ αναρτισεις οπως και οτι δεν ξερεις με τι τροπο την οδηγουσε.αν και εδω στην ελλαδα και βαζω και μενα μεσα τα χιλιομετρα τα εχουμε το <Α και το Ω> και δεν ειναι παντα σωστο.οσο για την τιμη πιστευω πως οσα πιο πολλα χιλιομετρα εχει τοσο θα πρεπει να πεφτει γιατι και να κανει ολα τα σερβις στην ωρα τους και με το παραπανω δεν παυει να χρησιμοποιειτε.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

εμενα η γνωμη μου ειναι οταν κοιταζα και εγω μηχανη τα χιλιομετρα εκτος των αλλων πχ κατασταση ,βιβλιαρακι σερβις κα σου δειχνουν σε γενικες γραμμες απο αναλωσιμα τι θα σου βγαλει πχ αναρτισεις οπως και οτι δεν ξερεις με τι τροπο την οδηγουσε.αν και εδω στην ελλαδα και βαζω και μενα μεσα τα χιλιομετρα τα εχουμε το <Α και το Ω> και δεν ειναι παντα σωστο.οσο για την τιμη πιστευω πως οσα πιο πολλα χιλιομετρα εχει τοσο θα πρεπει να πεφτει γιατι και να κανει ολα τα σερβις στην ωρα τους και με το παραπανω δεν παυει να χρησιμοποιειτε.

σαφώς, απλά πιστεύω ότι δεν θα έπρεπε να επηρεάζεται η τιμή από κάποιο χιλιομετρικό σημείο και μετά, τόσο δυνατά όσο εδώ. αντίθετα θεωρώ πολύ λογική την πτώση της τιμής ανάλογα τη χρονολογία του μοντέλου...είπαμε!

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Κάποιος που ενδιαφέρεται σοβαρά δεν θα κοιτάξει τα χιλιόμετρα μόνο αλλά τη γενική κατάσταση και συντήρηση της μηχανής. Και στην τελική, δικύλινδρο 2.5άρι είναι, τι είναι 40k χιλιόμετρα! Βάλ'το όσο θέλεις πραγματικά να πουλήσεις +1-2 κατοστάρικα για περιθώριο παζαριού (κοινώς, θες να το πουλήσεις 3.000, βάλτο 3.200-3.300). Ή ξεκαθάρισε ότι η τιμή δεν πέφτει κι όποιος το πάρει (αυτά αν δεν βιάζεσαι).

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Πολλές φορές εκτιμάται και το ποιό χέρι είσαι και αν το αναφέρεις έχεις ενα (+).

Πιστεύω οτι ο άλλος θα προτιμήσει να πάρει ενα φορτωμένο με χλμ απο 1ο χέρι,

παρά να πάρει κάποιο που έχει αλλάξει 3-4 και έχει τα μισά χλμ.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Γενικά όλοι μας θέλουμε να μας κοροιδέψουν. Αυτοκίνητα και μηχανές με ιδανικά χλμ και όχι τοσο χρήσης αλλά ιδανικά στο μάτι παρ' όλο που κατα βάθος ξέρουμε ότι δεν ειναι φυσιολογικά. Αυτό βέβαια έχει σαν αποτέλεσμα ή να το αγοράζουμε πιο ακριβά(χτυπαέι στο μάτι βλέπεις) ή να το αγοράζουμε και μας βγαίνει χρυσό στην συνέχεια.

Μια προχειρη αναζήτηση στο car και παρατηρείς το 80% να είναι 10ετιας με 30000χλμ και υπαρχει κοσμος που το πιστεύει! Δεν λέω ότι δεν υπάρχουν αλλά πόσα είναι?

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

εμενα με ενδιαφερει η κατασταση...

p.x

αν εχουν ιδια τιμη και αυτο εχει 50κ χλμ

Kawasaki-Ninja-2501.jpg

το περνω.

a ayto exei 15k xlm

wreck2cx8.jpg

τρωει πορτα.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Η τιμή μεταπώλησης ενός μεταχειρισμένου μηχανακιού εξαρτάται κι από τα χιλιόμετρα συν τις άλλης. Η λογική είναι ότι όσα πιο πολλά χιλιόμετρα έχει το μηχανάκι τόσο περισσότερα θα σου ζητήσει στο άμεσο μέλλον για σέρβις ή επισκευές. Τα χιλιόμετρα βέβαια από τη στιγμή που μπορείς να τα κατεβάσεις πολύ εύκολα κι αυτό είναι γνωστό σε όλους παύει να έχει την αξία του κι απαξιώνει και τα λίγα που πουλιόνται με πραγματικά χιλιόμετρα στο καντράν.

Ένα μηχανάκι με δυσανάλογα χιλιόμετρα σε σχέση με το χρόνο παραγωγής και κυκλοφορίας του εγώ προσωπικά το θεωρώ ύποπτο

Τελικά αυτά που έχουν αξία και διαμορφώνουν την τιμή σε μια μηχανή είναι η χρονολογία παραγωγής και πρώτης αγοράς. Το αν αυτό το μοντέλο είναι εμπορεύσιμο, για τους χ,ψ λόγους. Η κατάσταση της μηχανής στη χρονική στιγμή που πουλιέται κι εξαρτάται από τη συντήρηση που έχουν κάνει οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες. Κάποια από τα έξτρα, όχι όλα, πχ μανιτάρια κλπ.

Το αν είναι πρώτο χέρι έχει κι αυτό την αξία του αν όλα τα άλλα είναι οκ.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Δυστυχως η αγορα του μεταχειρισμενου δεν ειναι ευκολη υποθεση.

Αν παρω παραδειγμα τη δικη μου μηχανη. Μοντελο 2008 με 20000 χλμ και σχεδον αψογη εμφανιση αλλα δεν εχω πχ βιβλιο σερβις. Τι θα πιστεψει ο αγοραστης;

Οτι ειναι πραγματικα τα χιλιομετρα;

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Επειδή αυτή την περίοδο ψάχνομαι κι εγώ για αγορά και πραγματικά έχω σκίσει το car.gr, μπορώ να πω πως οι περισσότεροι πωλητές μέχρι τώρα, όλο και κάτι θα αποκρύψουν. Δυστυχώς χλαπάτσα λείπει η εμπιστοσύνη απο τέτοιου είδους σχέσεις, με αποτέλεσμα στο τέλος να καταλήγουν αγοραστής και πωλητής σε ανούσια παζάρια, παρακαλητά κλπ. Να είσαι σίγουρος πως υπάρχει κόσμος που ξέρει να εκτιμά μία σωστά συντηρημένη μηχανή, όσα χλμ κι αν έχει, αρκεί, όταν κάνεις την κίνηση, να φορτωθείς με πολύ υπομονή.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Με τόσα που είχα δει, όταν πήρα την δικιά μου, δεν κοίταγα τα κμ.. ο άλλος έγραφε 30.000.. σε μηχανή του 96..... 30,000 παίζει να έκανα εγώ σε 5 μήνες (εντάξει, υπερβάλω...)

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Όλοι θέλουν να πουλήσουν χρυσάφι και να αγοράσουν τζάμπα, δεν ειναι κατι το πρωτοφανές. Εγω προσωπικά εχω αλλεργία στα μεταχειρισμένα (μόνο μια Μοτο εχω αγοράσει μεταχείρω), αλλα δεν μπορώ παρά να δω οτι δίκαια ή οχι η αγορά εχει τους κανόνες της, αυτο θα το καταλάβεις αν φτάσεις 40-50 και ψάχνεις να βρεις δουλειά.

Θα σου δώσω ενα παράδειγμα, εχω (όντως) αυτοκίνητο που αγόρασα καινούργιο πριν 8 χρόνια και με το οποίο εχω διανύσει 13.000 χλμ, πες μου ποιος θα πιστέψει οτι τα χιλιόμετρα ειναι πραγματικά και δεν τα εχω πειράξει οπως επίσης και ποσά λεφτά πρεπει να ζητήσω. Αδικίες θα υπάρχουν πάντα, οποτε επανέρχομαι το στην αρχή,όλοι θέλουν να πουλήσουν χρυσάφι και να αγοράσουν τζάμπα.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Επειδή άνοιξε πάλι η συζήτηση για τα χλμ θέλω να αναφέρω ότι δεν είναι όλοι χιλιομετροφάγοι ούτε είναι παντού μεγάλες οι αποστάσεις πχ διάφοροι γράφεται για κοντινές βόλτες 200 χλμ ενώ κάποιος άλλος από νησί σε 200χλμ κάνει το γύρω του νησιού.

Και μερικά παραδείγματα : σε 6 χρόνια στο παπί ο πατέρας και εγώ έχουμε κάνει περίπου 10000 χιλιόμετρα , αν το είχαμε αγοράσει "κούτα" και το έβαζα αγγελία εδώ οι πιο πολλοί θα λέγατε για γυρισμένα χιλιόμετρα κλπ 2) συγγενικό μου πρώσοπο με μηχανάκι 20 χρονών έχει 49000 χλμ και σίγουρα και γι' αυτό θα λέγατε πως έχει γυρισμένα χλμ , άλλος συγγενής μου με μηχανή του 2006 έχει κάτω από 50000 και νομίζω πως δεν χρειάζονται άλλα παραδείγματα . Φυσικά υπάρχουν και αυτοί που γυρίζουν χλμ όπως πχ ένα klr που είχα δει σε αγγελία εμπόρου με πάνω από 50000κ χλμ ενώ στη συνέχεια σε αγγελία του ιδιοκτήτη (αφού δεν το πούλησε ο έμπορος και το πήρε πίσω) έλεγε 12000.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Μεγάλη κουβέντα ανοίχτηκε και πιθανότατα φαύλος κύκλος τελικά.

Εγώ πουλάω το μηχανάκι μου πάνω στο οποίο το έχω πληρώσει άλλη μια φορά όση είναι η κανονική του αξία γιατί όταν το κυκλοφορώ θέλω να είναι ακριβώς όπως πρέπει και σχεδόν όπως ήταν από το εργοστάσιο . Είναι μοντέλο του 2006 και έχει 46000 χλμ. Το μόνο που έχει μείνει όπως ήταν από το εργοστάσιο πάνω του ( χωρίς να αντικατασταθεί με καινούργιο - πάλι εργοστασιακό ανταλλακτικό - ) είναι ο κινητήρας του , όλα , μα όλα τα υπόλοιπα είναι με το πολύ 5000 χλμ στη πλάτη τους.

Δυστυχώς όμως αυτό δεν αποδεικνύεται με τίποτα σε ένα mega scooter που για να δεις πιο μέσα του χρειάζεται να λύνεις μια μέρα πλαστικά .

Για το βιβλίο service καλύτερα ας μην αναφερθώ. Ο καθένας που έχει κάποιο συνεργείο που πηγαίνει το μηχανάκι του μπορεί να του το συμπληρώσει ή να του δώσει και ένα νέο , δεν είναι δα και τόσο φοβερά δύσκολο να βρεθεί.

Αν τελικά τα χιλιόμετρα παίζουν ρόλο ; Δυστυχώς σου κάνουν πιο εύκολη την απόφαση για αγορά σε κάτι που σου αρέσει κιόλας .

Τα πολλά ή έστω τα πιο πολλά από τον " ανταγωνισμό " δυστυχώς σου ρίχνουν τιμή , μπορεί και αρκετά. Ο γνώστης βέβαια του αντικειμένου θα καταλάβει πολύ γρήγορα τι είναι αυτό που βλέπει και τι αγοράζει. Πόσοι ξέρουν βέβαια είναι άλλο καπέλο!

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

δλδ το δικο μου που ειναι του 11 κ εχω κανει 50000 χλμ απροβληματιστα να μην τολμησω να το βαλω αγγελεια ?

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

δλδ το δικο μου που ειναι του 11 κ εχω κανει 50000 χλμ απροβληματιστα να μην τολμησω να το βαλω αγγελεια ?

τρελός είσαι;;;με τόσα πολλά χιλιόμετρα;;; :crazy:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Καλά και με το θέμα της χρονολογίας και των χιλιομέτρων κτλ. εγώ θα'πρεπε να το δίνω ένα χιλιάρικο και πολύ μου είναι.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Πεστα ρε Ιωαννη... γιατι στο τελος αν περναμε τα 40.000 θα πρεπει η αποσυρση η παντρεμα

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

εχεις λιγα χλμ το εχεις ψαχουλεψει τον χιλιομετρητη εχεις πολλα χλμ το εχεις σκισει το μηχανακι....δλδ τι θετε ? :pray:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

εχεις λιγα χλμ το εχεις ψαχουλεψει τον χιλιομετρητη εχεις πολλα χλμ το εχεις σκισει το μηχανακι....δλδ τι θετε ? :pray:

Αν είχες NC700-DCT δεν θα'χες τέτοιο θέμα όμως. Αλλά αν είχες NC700-DCT σιγά μην ήθελες να το δώσεις ποτέ.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

τωρα εσυ γτ γινεσαι κυνικος ? ειπαμε to dct κανει ρισετ ολα τον κινητηρα τον πλενει κ γνκ αλλαζει ολα τα παρτς ποθ εχουν φθορα κ γινετε ολοκαινοθργιο κ το κοντερ γυρναει στα 0 χλμ !!!

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

πολλα χιλιομετρα στο μηχανακι = εχει βγαλει τα λεφτα του αρα το δινεις και φθηνοτερα

(το triplaki το πηρα με 40000χλμ πχ και φτηνα σχετικα και ηταν και 'σωστο')

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα