FlyingInADream 10.380 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 5 , 2013 (τροποποιήθηκε) Διαβάζω αρκετά συχνά την άποψη, ότι οι μάστορες δεν χρησιμοποιούν ροπόκλειδα ενώ θα έπρεπε, ότι δεν διαβάζουν τα μάνιουαλς, και έτσι κάνουν κακό στις μοτοσυκλέτες. ΔΕΝ ισχύει κάτι τέτοιο. Κάποιοι από εσάς ή πολύ σε κάφρους μάστορες έχετε τύχει ή σας αρέσει να παραλέτε λίγο την καταστροφή. Καταρχήν δεν ισχύει ότι κάθε βίδα, τάπα, παξιμάδι κ.ο.κ. που έχει η μοτοσυκλέτα μας , πρέπει sony και καλά, να την δένουμε με ροπόκλειδο, και αν δεν το κάνουμε θα την χαλάσουμε. Το ροπόκλειδο, χρειάζεται και είναι απαραίτητο, όταν έχουμε να κάνουμε με βίδες που συγκρατούν κουζινέτα, ήτοι καβαλέτα εκκεντροφόρων, βίδες μπιέλας, βίδες στροφαλοφόρου-κάρτερ, καθώς επίσης και βίδες που δένουν και φροντίζουν για την σύνθεση μερών του μοτέρ που δέχονται μεγάλες δυνάμεις. Το κουζινέτο, δουλεύει σωστά όταν το κινούμενο μέρος έχει την σωστή απόσταση από τα τοιχώματα στα οποία κινείται. Αν σφίξουμε παραπάνω, η απόσταση μικραίνει, το κινούμενο μέρος τρίβεται παραπάνω από όσο πρέπει και καταστρέφεται. Αν σφίξουμε λιγότερο απόσο πρέπει, το κινούμενο μέρος έχει πολύ χώρο και ελευθερία να καμφθεί-κινηθεί με τρόπο που πάλι δεν θα έπρεπε, οπότε πάλι καταστρέφεται. Εκεί είναι απαραίτητο το δυναμόκλειδο, για να σφιχθεί το κουζινέτο όσο πρέπει από τον κατασκευαστή. Ομοίως το δυναμόκλειδο είναι απαράιτητο σε σφιξίματα π.χ. μπουζονιών κεφαλής, όπου οι δυνάμεις είναι προυπολογισμένες, και με την διαστολή-συστολή, δεν πρέπει να βγουν από το εύρος του κατασκευαστή. Σε όλα αυτά τα μέρη, οι μάστορες που έχω γνωρίσει, ΠΑΝΤΑ χρησιμοποιούν ροπόκλειδο. ΔΕΝ γίνεται να μην χρησιμοποιήσουν, αν δεν το κάνουν θα σκορπίσει το μοτέρ σε λίγες ώρες λειτουργίας, και θα το φορτωθούν οι ίδιοι να το επισκευάσουν μετά. Τώρα μέρη όπως π.χ. οι βίδες που κρατάνε το ντεπόζιτο, το φέρινγκ, πλαινά καπάκια, τάπες, και να μην χρησιμοποιήσει ροπόκλειδο ο μάστορας, δεν έγινε κάτι στραβό. Λίγο πολύ, έχει έτσι κι αλλοιώς την αίσθηση στο χέρι του, πόσο σφίγγουμε τέτοια εξαρτήματα, και οι τιμές σύσφιξης ανάλογα το διαμέτρημα της βίδας είναι ψιλοστάνταρ, αλλά και με απόκλιση να τα σφίξει, δεν πρόκειται να χαλάσει κάτι, δεν είναι μηχανικά μέρη που θα αποκτήσουν ανοχές στην λειτουργία τους και θα καταστραφούν. Επίσης από την εμπειρία μου σε συνεργεία, οι μάστορες χρησιμοποιούν μάνιουαλς, όποτε είναι απαραίτητα αριθμητικά ή άλλα δεδομένα. Όπως π.χ. στοιχεία σέρβις, διάκενα βαλβίδων, σειρά συχρονισμού, σειρά και ροπές σύσφιξης σημαντικών βιδών, ηλεκτρολογικά διαγράματα. Ο λόγος που μας φαίνεται ότι ο μάστορας δεν χρησιμοποιεί μάνιουαλ, είναι γιατί ξέρει τι κάνει, έχει ξαναλύσει το ίδιο ή παρόμοιο μοτέρ, ξέρει που πάει τι από μνήμης-εμπειρίας, δεν είναι ερασιτέχνης να ψάχνει ''τι να είναι άραγε αυτό που μόλις έβγαλα'', δεν μαθαίνει εκείνην την ώρα, και ως εκ τούτου δεν ανοίγει το μάνιουαλ εκείνη την ώρα. Το έχει κάνει όμως στο παρελθόν. Ειδικά το θέμα manuals το ξέρω από πρώτο χέρι, μια και είμαι ο άνθρωπος που τα ψάχνει-βρήσκει όταν δεν έχουμε κάποιο στην βάση δεδομένων μας και δεν υπάρχει το μάνιουαλ στα συνήθη sites, στο στέκι της υπογραφής μου. Αντίθετα, τις ζημειές σε σπειρώματα λόγω λάθος σύσφιξης τι κάνει συνήθως ο ερασιτέχνης μάστορας, που ούτε ροπόκλειδο έχει, ούτε αίσθηση από εμπειρία πόσο σφίγγει. Τυχαίνει να έχει φάει τις μισές σπείρες στην τάπα λαδιού, το πάει στον μάστορα μία φορά, μένει στον μάστορα η τάπα λαδιού στα χέρια, και φταίει ο μάστορας μετά που δεν έβαλε ροπόκλειδο.... Τέλος, ο σωστός μάστορας, όταν κάτι θα συμβεί στα χέρια του, θα το φτιάξει επίσης υπευθύνη του. Έχει τύχει περίπτωση μπροστά μου, σε τυπικό σέρβις, να σκορπίσει σπείρωμα μπουζί σε παπί και ο πελάτης να περιμένει να το πάρει εκείνη την ώρα. Ο μάστορας ΦΥΣΙΚΑ και το έφτιαξε, δεν το έδωσε στον πελάτη έτσι, ούτε του χρέωσε κάτι για αυτό (πλην του παραπάνω χρόνου αναμονής). Και οι περιπτώσεις τάπας, είναι κάτι το συνηθισμένο και αντιμετωπίζονται επί τόπου άμεσα. Τώρα σε τι μαστόρια έχετε τύχει, που σας χαλάνε σπειρώματα, δεν ξέρουν τι είναι το μάνιουαλ και δεν πιάνουν ροπόκλειδο σε λυμένα μοτέρ, και μετά κάνουν τους χαζούς... Δεν ξέρω κύριοι. Τροποποιήθηκε Οκτώβριος 19 , 2014 από τον innova 04 Ετικέτες 9 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
Al_Bandy 2.780 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 5 , 2013 (τροποποιήθηκε) σωστα ολα αυτα που λες αλλα εισαι και τυχερος.... ειναι πολλοι που απο σταρχιδισμο και βιασυνη σφιγκουν και την ταπα του λαδιου με το χερι, οτι δε σου εχει τυχει θεωρω οτι εχει να κανει με την προσωπικη σου ενασχοληση και αρα την ελαχιστη επαφη σου με μαστορες ως πελατης... δυστυχως παιζουν τρελα λαμογια που δε πρεπει να τα υποστηριζει κανεις... Τροποποιήθηκε Σεπτέμβριος 5 , 2013 από τον Al_Bandy 2 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
mob 57 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 5 , 2013 (τροποποιήθηκε) οχι,δεν θελουν ολες οι βιδες,αλλα πολλες θελουν,δεν μπορει ο καθενας αυθαιρετα να βαζει οση δυναμη εχει σε καθε βιδα χωρις να υπολογιζει κραμα μεταλου κλπ. παραδειγμα. nc24 και οι δθο βιδες του πισω ρεγουλατορου αντικατασταθηκαν απο περαστες με παξιμαδι.αν λεω αν εβαζε ροποκλειδο ισως να ηταν οι εργοστασιακες πανω... τεσπα. ροδες,τιμονι,μοτερ,αναρτησεις για μενα θελουν ροποκλειδο. οσο για μανουαλς,καλο ειναι να τα κοιτανε συνεχεια.πολλες φορες εχει τυχει να ειμαι σιγουρος για κατι,κ οταν δω το μανουαλ να ''νομιζα'' λαθος. παραδειγμα. ρυθμησμα βαλβ. nc24 ιν 11-15 out 18-22. nc30 in 12-18 out 21-27. στο nc24 θα βαλω 0.15 και 0.20. στο nc30 θα βαλω 0.15 και 0.25 οποτε και στα δυο αν ο μαστορας νομιζε ,θα ηταν εκτως κ στις δυο περιπτωσεις.αλλα το 100αρικο θα το τσιμπαγε... ουτε εχουμε την ανεση τα χρηματα κ να κανουμε πειραματοζωο το μηχανακι μεχρι να εντοπισουμε τον μαστορα που θα ειναι καλος. χωρις αυτο να λεει οτι δεν υπαρχουν καλοι μαστοροι εκει εξω.αλλα αμα εισαι ατυχος??? Τροποποιήθηκε Σεπτέμβριος 5 , 2013 από τον mob 4 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
Αλομπαρ 5.214 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 5 , 2013 τα μανιουαλ δεν εχουν για ολες τις βιδες ενδειξη να σφιχτουν με δυναμοκλειδο. Αρα γι αυτες που εχουν, παει να πει οτι χρειαζεται, κατι παραπανω θα ξερουν οι κατασκευαστες. γνωμη μου. τωρα ο μαστορας που εχει να βγαλει τοσα μηχανακια τη μερα, δε θα κατσει να τα κανει ολα τοσο λεπτομερως. εγω, που ειμαι απειρος, θα κατσω να τα κανω οπως τα λεει το μανιουαλ, γιατι και ελευθερια χρονου εχω, και αγαπη γι αυτο που κανω. 2 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
icelover 2.484 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 5 , 2013 Eγω δουλευω το ''χεροκλειδο'', και δοξα τω θεω ολα καλα,και σε αυτοκινητα και σε μοτο. Θεωρω οτι οταν θελησεις να ασχοληθεις ερασιτεχνικα,εστω και με απλες διεργασιες,εχεις κανει μια προ-μελετη,ρωτας,μαθαινεις,και ετσι αποφευγεις ανοητες ζημιες του τυπου ''παραεσφιξα το μπουζι-και του μαμησα την μανα του σπειρωματος που ειναι απο αλουμινιο''.Το να προσπαθεις να καργαρεις με το ζορι,την ηδη καργαρισμενη βιδα,που σου δινει αισθηση στο χερι σου,επειδη ετσι νομιζεις οτι ειναι καλυτερα,ή οτι νιωθεις πιο ασφαλης,ειναι χαζομαρα. Καθε επιφανεια,καθε υλικο κατασκευης,θελει τον τροπο του. Φυσικα δεν αναφερομαι σε σωθικα κινητηρα,που προαναφερθηκαν,τα οποια ΔΕΝ βαζω χερι,γιατι θεωρω οτι ΔΕΝ γνωριζω να τα μεταχειριστω,εστω και με δυναμοκλειδο+μανιουαλ. Μερικα πραγματα θελουν εμπειρια,και γνωσεις,που δεν αποκτωνται με τα δυναμοκλειδα,και τα μανιουαλ ανα χειρας. 3 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
Typhoon 47 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 5 , 2013 Θα συμφωνήσω με τα περισσότερα που γράφεις. Με λίγη εμπειρία καταλαβαίνεις μέχρι πόσο χρειάζεται να καργαρεις μια βίδα(εμπειρία βέβαια= έχω κλοτσησει κάμποσες!) Ερώτηση κρίσεως,Ο σούπερ μάστορας που εκλασε τα σπειρωματα του μπουζι κ προς τιμήν του τα έφτιαξε επιτόπου γιατί ο πελάτης ήταν εκεί κ περίμενε με τα γρεζακια που πέσαν στο κύλινδρο μέσα(δεν υπάρχει περίπτωση να μην έπεσαν, είτε πέρασε κολαουζο είτε helical)άνοιξε την κεφαλή κ τα καθάρισε(κ την κουμπωσε ξανά με ροποκλειδο)??? Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
FlyingInADream 10.380 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 5 , 2013 Εννοείται έβγαλε κεφαλή πριν κάνει οτιδήποτε. Δεν ήμουν εκεί όταν την έδεσε, αλλά στάνταρ έβαλε νέα φλάντζα, έσφιξε με ροπόκλειδο. Και δεν είναι ''σούπερ μάστορας'' , απλά θεωρώ άνθρωπος με στοιχειώδη υπευθυνότητα. Νομίζω ότι αν δεν είναι γεννημένος ηθοποιός να σε παραμυθιάζει, ο άνθρωπος παιδιά φαίνεται, είτε είναι μάστορας, είτε φούρναρης, είτε οτιδήποτε. Ναι υπάρχουν πολλοί λαμόγιοι, άτεχνοι-άνοιωθοι, που γίναν μάστορες γιατί δεν παίρναν τα γράμματα, τυχαίοι, περαστικοί κ.ο.κ. Κρίμα όμως δεν είναι να τους τσουβαλιάζουμε όλους; Προσωπικά νομίζω, είναι περισσότεροι οι καλοί από όσο νομίζουμε. Και στην τελική δεν βλέπω και πολλούς μαστόρους, να χτίσανε βίλα. Αν ήταν τόσο λαμόγια όλοι και τόσο μας κλέβανε, τι τα κάνουν; Κομπόδεμα; Τέσπα, longshot επιχείρημα αυτό... Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
mob 57 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 5 , 2013 (τροποποιήθηκε) εσυ μαστορας εισαι; Τι ειναι το νεο σου στέκι που διαφημιζεις στην υπογραφη σου ; καλα, αυτο πιστευω οτι δεν μας ενδιαφερει.αλλος διαφημιζει την πωληση της μηχανης του ,κ αλλος τις υπηρεσιες του.ισα -ισα καλο ειναι να διαφημιζονται οι καλοι κ να δυσφημιζονται οι αρουκατοι. να συμπληρωσω κατι αλλο τωρα... ο μαστορας δεν ειναι μονο στις βιδες τα μανουαλ κ τα δυναμοκλειδα,αλλα γενικα. πχ. δεν θελει τιποτα απο τα παραπανω μια αλλαγη ρουλεμαν,αλλα παντα σκ@τα τα κανουν. πχ.αλλαξα ρουλεμαν τιμονιου σε ενα φιλο μου.(που ειναι μελος εδω)ο σταυρος ηταν σε μαυρα χαλια ,χτυπημενος μεχρι αηδιας.(τοσο που φοβομασταν να τον ξαναβαλουμε πανω)το ιδιο ειχε γινει κ σε δικο μου,αλλα σε ρουλεμαν τροχου,που μου εφαγε την φωλια. ε αυτο ΔΕΝ θελει ροποκλειδα κλπ. θελει ΥΠΟΜΟΝΗ κ σεβασμο στην περιουσια του αλλου.στην τελικη τον πληρωσε για να του το χαλασει!! καταλαβαινω τον φορτο εργασιας που εχουν κ ειδικα το καλοκαιρι που σκανε τα μηχανακια 10-10 ξαφνικα,αλλα πχ ενα βασικο λαθος ειναι οτι πιανουν κ λυνουν 5 μηχανακια μαζι κ μετα ψαχνουν να βγαλουν ακρη.(τις προαλλες ενα xtx παρα τριχα να φυγει χωρις λαδια απο μοτομαγαζο)αυτο μονο υπευθυνοτητα δεν ειναι. γενικα πιστευω,οτι οι νεα γενια μαστορων αξιζουν.ισως γιατι ειναι νεοι κ ορεξατοι για δουλεια.με τα χρονια ομως που θα βαρεθουν κ αυτοι με σφυρια θα κοπανανε Τροποποιήθηκε Σεπτέμβριος 5 , 2013 από τον mob 2 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
moto99 1.437 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 5 , 2013 Διαβάζω αρκετά συχνά την άποψη, ότι οι μάστορες δεν χρησιμοποιούν ροπόκλειδα ενώ θα έπρεπε, ότι δεν διαβάζουν τα μάνιουαλς, και έτσι κάνουν κακό στις μοτοσυκλέτες. ΔΕΝ ισχύει κάτι τέτοιο. Κάποιοι από εσάς ή πολύ σε κάφρους μάστορες έχετε τύχει ή σας αρέσει να παραλέτε λίγο την καταστροφή. Γνώμη σου..Μια καταστροφή π.χ. είναι τα μπουζί που δεν ξέρεις πόσο να τα σφίξεις,ή τα κλωτσάς ή τα αφήνεις ξέσφιχτα,(το κάνουν συχνά οι μάστορες για να είναι ασφαλείς) ιριδίου δε, εκεί μετά από κάμποσες χιλιάδες χλμ. ξέσφιξαν .. Καταρχήν δεν ισχύει ότι κάθε βίδα, τάπα, παξιμάδι κ.ο.κ. που έχει η μοτοσυκλέτα μας , πρέπει sony και καλά, να την δένουμε με ροπόκλειδο, και αν δεν το κάνουμε θα την χαλάσουμε. Ορισμένες περιφερειακές βίδες εκτός μοτέρ-τροχών ( σε πλαστικά μέρη-όργανα-μανέτες. κ.α) οκ. είναι πλεονασμός. Αλλα πάνω στο μοτέρ,όλες του οι βίδες μα όλες του, θα πρέπει να δένονται με τις ροπές του κατασκευαστή και όχι στο περίπου του κάθε μάστορα.Το ίδιο και στούς τροχούς-ρουλεμάν τιμονιού-αλυσογράναζα-βάσεις μοτέρ-αναρτήσεις. Εξάλλου το αναφέρουν και τα manuals,παραθέτοντας πίνακα με τις ροπές σύσφιξης.Θα έχεις προσέξει τα νούμερα που αναγράφονται πάνω τις βίδες. (4-7-9..)σε παραθέτουν στο πίνακα του manual. Tυχαίο δεν πιστεύω,κάτι θα ξέρει ο κατασκευαστής περισσότερο.. Γνώμη μου.. 3 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
TEOKOTZAK 107 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 5 , 2013 Τα νουμερα που εχουν πανω οι βιδες αφορουν την αντοχη σε εφελκυσμο και ΟΧΙ ροπη συσφιξης.ενδεικτικα για μια βιδα που λεει 8.8 το πρωτο ψηφιο, αν πολλαπλασιαστει με 100,μας δινει το οριο θραυσης και το δευτερο ψηφιο το οριο διαρροης ως ποσοστο του οριου θραυσης. 2 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
innova 04 7.945 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 5 , 2013 ,τα οποια ΔΕΝ βαζω χερι,γιατι θεωρω οτι ΔΕΝ γνωριζω να τα μεταχειριστω........ Βρέθηκε το 2ο θεμα συζητησης στο Γαλαξίδι. ''ΧΧ + οβάλ κυλίνδρων μετα απο 100Κ.'' :shock: :shock: :shock: :shock: 1 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
Technician 520 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 5 , 2013 (τροποποιήθηκε) Καταρχας δεν μπορει ο μαστορας στο συνεργειο να "προσεξει" την μηχανη οσο θα την προσεχαμε αν τα καναμε μονοι μας διοτι απλα το μαγαζακι του θα κλεισει σε μερικες βδομαδες διοτι θα καταναλωνει πολυ χρονο και δεν θα βγαζει τοση δουλεια οσο θα επρεπε. Επισης, σε κεφαλες, τιμονι, ροδες κτλπ το δυναμοκλειδο το θεωρω must. Καποια αλλα μερη ομως, που παρ'ολο που λεει το μανιουαλ συγκεκριμενη ροπη, δεν ειναι αναγκη να ξαναβγαλουμε το ροποκλειδο κτλπ γιατι απλα αμα βιδωνεις πραγματα ολη μερα καθε μερα, συνηθιζεις και μαθαινεις και το χερι σου λειτουργει αρκετα κοντα στο δυναμοκλειδο. Και μονος σου αν θες, το μαθαινεις σιγα σιγα αμα χρησιμοποιησεις 2-3 φορες το δυναμοκλειδο και μετα αρχισεις με το χερι, βρισκεις ενα σημειο που η αποκλιση απο το μανιουαλ ειναι μηδαμινη (δεν λεω για κεφαλες κτλπ, αλλα για τα υπολοιπα εξαρτηματα οπως πλαινα καπακια κ.α.) Το ιδανικο παντως ειναι να εχουμε και τα 2 δυναμοκλειδα για ολες τις βιδες μιας μοτο. Πχ. εγω σφιγγω εκ του ασφαλους με το χερι, βιδες που δεν υπαρχει περιπτωση κατι να παει στραβα, αλλα μετα τις τσεκαρω με το δυναμοκλειδο ωστε και να ειμαι σιγουρος αλλα και να μαθαινω την αισθηση με το χερι σε καθε εργαλειο. Τροποποιήθηκε Σεπτέμβριος 5 , 2013 από τον Technician 2 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
kostastsiou 416 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 5 , 2013 Για τις ροπες συσφιξης γενικα μπορει καποιος που ασχολειται να τις ξερει και απεξω αφου προκυπτουν απο το μεγεθος του σπειρωματος και το grade της βιδας, εκτος και αν καθοριζουν σε ιδιαιτερες περιπτωσεις διακενα. Τωρα το θεμα ειναι ποιος εχει την υπομονη να ασχολειται με την καθε μοτοσυκλετα και να μην κοπαναει οτι απαιτει λιγη φροντιδα. Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
ANDREASP 575 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 5 , 2013 Το δυναμοκλειδο ειναι απαραιτητο στις περισσοτερες βιδες της μοτο Αν εξαιρεσουμε τα φερινγκ και καποια καπακια, που εκει πραγματι ειναι υπερβολη ολες οι αλλες θελουν δυναμοκλειδο. Και καλα ο μαστορας θα μπορουσαμε να δεχτουμε οτι εχει εμπειρια, αλλα ο βοηθος του που μαθαινει? Ασε που το αεροκλειδο παει συνεφο με ρυθμιση στο περιπου. Τωρα γενικα η αποψη μου ειναι μακρυα απο συνεργεια Ελαχιστοι ειναι οι ανθρωποι με γνωσεις και υπευθυνοτητα. Η συντριπτικη πλειοψηφια ειναι ασχετοι, ξερολες και αρπακτικα. Εχουμε ζησει και ακουσει εκατονταδες περιπτωσεις που κατεστρεψαν τα μηχανακια, τετοια μαστορια. Ιδιως τα μεγαλα συνεργεια ειναι οτι χειροτερο. Περνανε απο τα χερια τους δεκαδες μηχανακια την ημερα.Τι φανταζεστε οτι κανουν στις 8 ωρες που δουλευουν. Ουτε 10 λεπτα δεν διαθετουν για καθε μηχανακι. Εχουν ομως ενα μεγαλο προσον Ειναι καλοι στο παραμυθι και ξερουν πως να σε "φτιαχνουν". 1 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
moto99 1.437 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 5 , 2013 Τα νουμερα που εχουν πανω οι βιδες αφορουν την αντοχη σε εφελκυσμο και ΟΧΙ ροπη συσφιξης.ενδεικτικα για μια βιδα που λεει 8.8 το πρωτο ψηφιο, αν πολλαπλασιαστει με 100,μας δινει το οριο θραυσης και το δευτερο ψηφιο το οριο διαρροης ως ποσοστο του οριου θραυσης. Σωστα το λές..Δικό λάθος μου και σε ευχαριστώ για την διόρθωση.. Ηθελα να γράψω ότι,ανάλογα με τα χιλιοστά της βίδας(διάμετρος 4,5,6,κ.α)κατηγοριοποιούνται σε πίνακες ροπής σύσφιξης. 3 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
ΚωσταςΤ 2.628 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 5 , 2013 Καταρχας δεν μπορει ο μαστορας στο συνεργειο να "προσεξει" την μηχανη οσο θα την προσεχαμε αν τα καναμε μονοι μας διοτι απλα το μαγαζακι του θα κλεισει σε μερικες βδομαδες διοτι θα καταναλωνει πολυ χρονο και δεν θα βγαζει τοση δουλεια οσο θα επρεπε. Μολις απαντησες σε ολο το θρεντ.Μπραβο Μητσε....σιγα μην κατσει οα θε ενας μαστορας να χρησιμοποιησει ροποκλειδο.Το χασανε το κορμι πατριωτηηη.Και δεν πιστευω να παει καποιος και να του πει "ρε αφεντικο δεν βαζεις και κανενα ροποκλειδο να βιδωσεις καμια βιδα στο μοτορι μου;" οχι απλα θα τον κοιταξει με μισο ματι αλλα θα φαει σουτ και κατευθειαν γκολ. 1 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
innova 04 7.945 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 5 , 2013 Το γεγονός ότι αρκετοί γνωρίζουμε ήδη αυτα που'γραψε ο Φλάινγκ, δεν σημαίνει ότι προσπερνάμε απλά τα γραφόμενα και πέφτουμε με τα μούτρα στις......... ροπές + τα όρια θραύσης. Η γνώση είναι άχρηστη, αν δεν επεξηγείται το ΓΙΑΤΙ και το ΠΩΣ. Επεσήμανα απλά κάποια κομμάτια απο το αρχικό πόστ. (ελπίζω να διαβαστούν, τουλάχιστον απο όσους τα καγκουρεύουν...) Το ροπόκλειδο, χρειάζεται και είναι απαραίτητο, όταν έχουμε να κάνουμε με βίδες που συγκρατούν κουζινέτα, ήτοι καβαλέτα εκκεντροφόρων, βίδες μπιέλας, βίδες στροφαλοφόρου-κάρτερ, καθώς επίσης και βίδες που δένουν και φροντίζουν για την σύνθεση μερών του μοτέρ που δέχονται μεγάλες δυνάμεις. Το κουζινέτο, δουλεύει σωστά όταν το κινούμενο μέρος έχει την σωστή απόσταση από τα τοιχώματα στα οποία κινείται. Αν σφίξουμε παραπάνω, η απόσταση μικραίνει, το κινούμενο μέρος τρίβεται παραπάνω από όσο πρέπει και καταστρέφεται. Αν σφίξουμε λιγότερο απόσο πρέπει, το κινούμενο μέρος έχει πολύ χώρο και ελευθερία να καμφθεί-κινηθεί με τρόπο που πάλι δεν θα έπρεπε, οπότε πάλι καταστρέφεται. Εκεί είναι απαραίτητο το δυναμόκλειδο, για να σφιχθεί το κουζινέτο όσο πρέπει από τον κατασκευαστή. Ομοίως το δυναμόκλειδο είναι απαράιτητο σε σφιξίματα π.χ. μπουζονιών κεφαλής, όπου οι δυνάμεις είναι προυπολογισμένες, και με την διαστολή-συστολή, δεν πρέπει να βγουν από το εύρος του κατασκευαστή. Σε όλα αυτά τα μέρη, οι μάστορες που έχω γνωρίσει, ΠΑΝΤΑ χρησιμοποιούν ροπόκλειδο. ΔΕΝ γίνεται να μην χρησιμοποιήσουν, αν δεν το κάνουν θα σκορπίσει το μοτέρ σε λίγες ώρες λειτουργίας, και θα το φορτωθούν οι ίδιοι να το επισκευάσουν μετά. Ο λόγος που μας φαίνεται ότι ο μάστορας δεν χρησιμοποιεί μάνιουαλ, είναι γιατί ξέρει τι κάνει, έχει ξαναλύσει το ίδιο ή παρόμοιο μοτέρ, ξέρει που πάει τι από μνήμης-εμπειρίας, δεν είναι ερασιτέχνης να ψάχνει ''τι να είναι άραγε αυτό που μόλις έβγαλα'', δεν μαθαίνει εκείνην την ώρα, και ως εκ τούτου δεν ανοίγει το μάνιουαλ εκείνη την ώρα. Το έχει κάνει όμως στο παρελθόν. Το μόνο που μπορω να προσθέσω, είναι οτι αρκετες φορές σε κρίσιμα σημεία, απαιτείται απο τον κατασκευαστή ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ βιδών ή μπουζονιών με καινούργια. 1 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
Mi_ka 2.388 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 5 , 2013 (τροποποιήθηκε) Επιπλέον μπλα-μπλα: Στο σερφάρισμα που κάνω άκουσα πως οι Γιαπωνέζοι όταν μιλάνε για σφίξιμο με ροπόκλειδο σε κινητήρα μιλάνε για ελαφρώς λαδωμένα πάσα, οι Αμερικάνοι για ξηρά, οι Ευρωπαίοι δεν ξέρω. Φυσικά αν σφίγγεις λαδωμένα πάσα με ροπή ξηρών σημαίνει παρασφίξιμο-παραμόρφωση. Ακόμα, δεν υπάρχει σκέτο "έλεγχος σφιξίματος" με ροπόκλειδο αλλά επανασφίξιμο: Αρχικά μισοχαλαρώνουμε (αναλόγως βίδας πχ 1/4-1/3 στροφές) και μετά ξανασφίγγουμε στις προδιαγραφές. Γιατί? Η στατική τριβή (ακίνητη βίδα/παξιμάδι) είναι μεγαλύτερη από τη τριβη ολίσθησης σφίγγοντας μέχρι όσο πρέπει - δηλαδή σφίγγοντας κατευθείαν χωρίς χαλάρωμα το ροπόκλειδο μετράει μεγαλύτερη ροπή από τις προδιαγραφές που γενικά αναφέρονται σε ολίσθηση οπότε νομίζουμε ότι έχουμε σωστά σφιγμένη μια χαλαρότερη των προδιαγραφών βίδα. Προσοχή: Το σφίξιμο ζεσταίνει-μαλακώνει τις επιφάνειες στα πάσα οπότε αν σφίξουμε/χαλαρώσουμε/ξανασφίξουμε και ξανά πάλι, θα σφίγγουμε όλο και πιο πολύ από όσο πρέπει παραμορφώνοντας πάσα-βίδες- περιμένουμε λίγο να κρυώσουν πριν σφίξουμε. Προσοχή με τα ροποκλειδα τύπου "κλικ" - να είναι καλά λαδωμένος ο μηχανισμός και να μην χρησιμοποιούνται στο κάτω τμήμα της κλίμακας τους που οι εσωτερικές τριβές τους τα κάνουν (επώδυνα) ανακριβή. ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ότι άλλο οι κλασσικές σταυρόβιδες Philips και άλλο οι JIS στο Γιαπωνέζικο μας πριν τις κλωτσήσουμε με το λάθος σταυροκατσάβιδο. (Σχετικό αστείο από το DRοφόρουμ από κάποιον που ήταν παραμαστόρι το '79: Μάστορας λέει σε μαθητευόμενο: "-Μη ξεχάσεις να σφίξεις το παξιμάδι στροφάλου μέχρι το σημείο της μπλε ροπής. -Τι είναι η μπλε ροπή μάστορα? -Μέχρι το πρόσωπο σου να γίνει μπλε".) Α, μιας και δε ξέρω, χρησιμοποιείται γενικά στα ελληνικά συνεργεία η πλαστελίνη μέτρησης διακένων κουζινέτων? Τροποποιήθηκε Σεπτέμβριος 5 , 2013 από τον Mi_ka 7 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
innova 04 7.945 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 5 , 2013 Μπράβο Μι-Κα, πολυ σωστές + επεξηγηματικές αναφορές. Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
ANDREASP 575 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 5 , 2013 Οι επισημανσεις που εκανες στο κειμενο του φλαϊνκ φιλε Ινοβα δεν ειναι ολες σωστες.Πχ αυτη "δεν είναι ερασιτέχνης να ψάχνει ''τι να είναι άραγε αυτό που μόλις έβγαλα'', δεν μαθαίνει εκείνην την ώρα," ειναι λαθοςΗ αποψη μου ειναι οτι δεν ανοιγει το μανουαλ γιατι ειναι ξερολας ή γιατι βαριεται. Αλλοιμονο να θυμαται για καθε μηχανακι ολα τα νουμερα με τις δυναμεις που πρεπει να σφιξει, ακομα και στις πιο σημαντικες βιδες. Οσο για τα υπολοιπα που εγραψε ο φιλος φλαϊνγκ ειναι αυτονοητα. Καγκουρευω= συντηρω μονος μου το μηχανακι μου, ή εννοεις κατι αλλο? 1 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
innova 04 7.945 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 5 , 2013 Οι επισημανσεις που εκανες στο κειμενο του φλαϊνκ φιλε Ινοβα δεν ειναι ολες σωστες.Πχ αυτη "δεν είναι ερασιτέχνης να ψάχνει ''τι να είναι άραγε αυτό που μόλις έβγαλα'', δεν μαθαίνει εκείνην την ώρα," ειναι λαθοςΗ αποψη μου ειναι οτι δεν ανοιγει το μανουαλ γιατι ειναι ξερολας ή γιατι βαριεται. Αλλοιμονο να θυμαται για καθε μηχανακι ολα τα νουμερα με τις δυναμεις που πρεπει να σφιξει, ακομα και στις πιο σημαντικες βιδες. Οσο για τα υπολοιπα που εγραψε ο φιλος φλαϊνγκ ειναι αυτονοητα. Καγκουρευω= συντηρω μονος μου το μηχανακι μου, ή εννοεις κατι αλλο? Μπορεί να είναι η άποψη σου, αλλά μπορείς και να το διασταυρώσεις... Ρώτα τον εκείνη ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ στα πόσα κιλά έχει ρυθμίσει το ροπόκλειδο. .....θα πρέπει ομως ΚΙ ΕΣΥ να ξερεις πόσα είναι ! Πολυ πιθανό, να βρεθεις ΠΡΟ εκπλήξεως. Ευχάριστης. Καγκουρεύω = μαστροχαλαστης ( ειναι ευκολο να καταλαβει καποιος τι εννοω, ειδικα σε αυτο το τοπικ....) Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
mob 57 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 5 , 2013 innova 04 το θεμα ειναι ΑΝ βαλει ροποκλειδο. αυτο που πιστευω εγω ειναι οτι οι μαστοροι τα κανουν σκ@τα σε πιο απλες εργασιες κ οχι σε λυσιμο μοτερ που εκει θα βαλει ροποκλειδο ΘΕΛΕΙ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ. καγκουρευω=μαστροχαλαστης=αυτος που βιδωνει μια βιδα την κοβει στεγνα απο το σφιξιμο και στο τελος περναει δεστρα η συρμα.μανουαλ ουτε για πλακα. για αυτον η λεξη ροπη ειναι παντελως αγνωστη και ολα τα εργαλεια του ειναι 1 πενσα 1 καβουρας 1 γαλλικο 1 κατσαβιδι,αντε κ 1 δεκαρακι γερμανικο. Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
ANDREASP 575 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 5 , 2013 Αν ξαναπαω σε συνεργειο (μακρυα απο εμας) θα ρωτησω τον .....μαστροχαλαστη. Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
Technician 520 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 5 , 2013 Να κανετε υπομονη μπας και ανοιξω κανα συνεργειο 2-3 χρονια :crazy: 1 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
Denzo 4.013 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 5 , 2013 :tooth: Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες