Jump to content
Mpr

Βοήθεια για ίσιωμα τιμονιού σε Kymco Jetix μετά από πτώση

Recommended Posts

Καλησπέρα στην παρέα. Όπως μαρτυρά και ο τίτλος, μετά από πτώση με το συγκεκριμένο παπί, ευτυχώς χωρίς τραυματισμούς, και χωρίς να συρθώ (απλά γλύστρισε ο πίσω τροχός σε στροφή με ελάχιστη ταχύτητα κι έπεσα αριστερά), παρατηρώ ότι το τιμόνι του παπιού σε σχέση με τον μπροστινό τροχό και το φτερό έχει χάσει λίγο από την ευθυγράμμισή του. Συγκεκριμένα, για να είναι ο τροχός με το πλαστικό φτερό ευθεία με την πλαστική πάνω ποδιά πρέπει το τιμόνι να βρίσκεται ελάχιστα αριστερά, που σημαίνει ότι λογικά με την πτώση στα αριστερά, έφυγε/γύρισε λίγο δεξιά. Το θεωρώ απίθανο να έχει στραβώσει το μεταλλικό τιμόνι/χειρολαβή από την πτώση.

Το ερώτημα παιδιά είναι πως μπορώ να το επαναφέρω ώστε να ευθυγραμμιστεί; Παρακαλώ τα φώτα σας

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Δεν έχει στραβώσει. Δεν ξέρω ακριβώς το Jetix, αλλά τα περισσότερα σκουτερ, σφηνώνει ή δένει το τιμόνι με κάποιο τρόπο στο μπροστινό σύστημα. Για να επανέλθει πρέπει να λυθεί το σφίξιμο ή σφήνωμα που τα κρατάει ενωμένα, να γυρίσει στην σωστή θέση, και να σφιχθεί-σφηνωθεί στην θέση αυτή.

Επειδή όμως εκεί είναι τίγκα στο πλαστικό, στις ντίζες και στις καλωδιώσεις, εγώ θα έλεγα, μπελάς μεγάλος, καλύτερα να το κάνει ένα μάστορας σε συνεργείο μοτοσυκλετών.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
πριν 1 ώρα, το μέλος Mpr έγραψε:

Το ερώτημα παιδιά είναι πως μπορώ να το επαναφέρω ώστε να ευθυγραμμιστεί; Παρακαλώ τα φώτα σας

Βρες μια τσιμεντενια κολώνα ΔΕΗ.

Ακούμπα το ελαστικό και ΟΧΙ την ζάντα, και χτυπα με το χέρι να ''ερθει'' το τιμόνι. Αν παει πολυ απ' την άλλη, άλλαξε μεριά στην κολώνα και ξαναφέρτο.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Στρίμωξε τον τροχό σε 2 κάγκελα στενά,να μην κουνιέται και στρίψε το τιμόνι με δύναμη και σιγα-σιγά να επανέλθει .

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Καλημέρα παιδιά κι ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας. Το μπροστινό σύστημα του Kymco Jetix είναι αυτό:

https://www.car.gr/parts/photos/10268784/#null

Από όσο καταλαβαίνω, η τρύπα στο πάνω μέρος του, http://motoaharnis.gr/timoni-active-kymco-125  είναι που προσαρμόζεται στην αντίστοιχη τρύπα του τιμονιού, ώστε να προκύψει το σύνολο όπως στη φωτό παρακάτω, σωστά;

https://auto-moto-giampatzis.car.gr/parts/view/9667255/

Προφανώς υπάρχει κάποιος επιτρεπόμενος τζόγος για να υπάρχει δυνατότητα ευθυγράμμισης, μεταξύ τρύπας τιμονιού και τρύπας άνω μέρους μπροστινής ανάρτησης, που ελέγχεται από μια μεγάλη βίδα, που στην περίπτωσή μου κανονικά πρέπει να χαλαρώσω και να ξανασφίξω, σωστά;

Στο μεταξύ τηλεφώνησα και ρώτησα σχετικά έναν παλιό μου γνωστό, εντουρά, που ζει πλέον σε άλλη πόλη και αναφέροντάς μου τι έπαθα, μου είπε κι αυτός σαν μια λύση αυτό που αναφέρατε κάποιοι για κολώνα, δέντρο κλπ ώστε να έρθει το τιμόνι, αλλά μου είπε κι αυτός ότι κανονικά θέλει λύσιμο σε πλαστικά για να χαλαρώσει η βίδα που προανέφερα (αν κατάλαβα σωστά τα λεγόμενά του), γιατί με την πρόχειρη  λύση υπάρχει περίπτωση να δημιουργήσω κάποιους τζόγους που δεν θα έπρεπε, γιαυτό και είναι πρόχειρη λύση αυτή (όχι η απολύτως ενδεδειγμένη)...Ισχύει παιδιά αυτό;

Τέλος μου είπε ότι μπορώ να ξεκινήσω χαλαρώνοντας λίγο τις 2+2 (2 από κάθε πλευρά) βίδες των καλαμιών στη μαύρη μεταλλική μπάρα και να δοκιμάσω να το φέρω πρώτα από κει το τιμόνι, για να μη λύνω εξαρχής τόσα πλαστικά, αλλά για να μαι ειλικρινής δεν κατάλαβα, τι αποτέλεσμα μπορεί να έχει το λύσιμο αυτών των βιδών ως προς την ευθυγράμμιση του τιμονιού μετά την πτώση...Παίζει όντως παιδιά αυτό το σενάριο (να μπορεί να έρθει το τιμόνι και με αυτό τον τρόπο);

Σόρυ για το μακροσκελές του ποστ παιδιά, αλλά ειλικρινά, παρακαλώ για τις γνώσεις και τη βοήθειά σας μιας που δε μου χει ξανατύχει κάτι τέτοιο, το δε μηχανάκι το κυκλοφορώ σε ένα μικρό νησί, όπου από παλιότερες εμπειρίες με τοπικούς μάστορες, δύσκολα θα το ξαναπήγαινα (σου φτιάχνουν 1 πρόβλημα για το οποίο τους το πήγες και ταυτόχρονα σου δημιουργούν άλλα 2 και ζητάνε και τη μάνα τους σε λεφτά), εφόσον μπορώ μόνος μου να επισκευάσω κάτι σε αυτό (εξ ου κι έχω προμηθευτεί αρκετά εργαλεία συνεργείου που έχω εδώ πέρα).

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Δώστου 50€ και πες του να πάει μέχρι το Alcatraz να ισιώσει:thumbsup:

Τροποποιήθηκε από τον ΓιωργοςΤΤ

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Φιλε μου καλο το χιουμορ, αλλα θα περιμενα και μια σοβαρη απαντηση. Εκτος βεβαια αν θεωρεις οτι γραφω μπουρδες και ως τετοιες πρεπει να αντιμετωπισθουν. 

Αν καποιος φιλος διαβασε το προηγουμενο ποστ μου, θα παρακαλουσα πολυ αν θέλει να σχολιασει σε σχεση με τα ερωτηματα που εθεσα.

Φιλε ιννοβα, στον πολυ καλο οδηγο για το ιννοβα που εχεις φτιαξει, υπαρχει καποια αναφορα σε ρυθμιση ευθυγραμμιας του τιμονιου;

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Η απάντηση που ψάχνεις έχει δοθεί. Κολώνα-δέντρο-κάγκελα ή λύσιμο, ξέσφιγμα του ομφαλού και το φέρνεις. Τί περιμένεις να στο φτιάξουμε εμείς; Δοκίμασες κάτι από αυτά; Κατά τα άλλα θίχτηκες από το χιούμορ μου.

Το τιμόνι σου είναι διαφορετικό από εντούρο, μην πειράξεις τις βίδες.

Τροποποιήθηκε από τον ΓιωργοςΤΤ

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Γεια σου φίλε.

Λοιπόν, έχεις δυο επιλογές:

- η μία είναι αυτη που λένε οι πιο πάνω. Εγω βέβαια θα συνιστούσα να μην το βαράς, γιατί μπορεί να ξεφυγεί αρκετά απο το επιθυμητό αλλα να πιέσεις με δύναμη αντίθετα προς την κατεύθυνση που βρίσκεται τώρα όλο το σύστημα. 

- η δεύτερη είναι ως εξής: Πιθανόν απο το πέσιμο να ξέσφιξε η κόντρα (θα μπορουσα να το ονομάσω) που δεν επιτρέπει να γυρνάει η μπαρα τιμονιού ελέυθερα αλλα να παραμενει σταθερη. Και εγω όταν έπεσα αυτό πρόσεξα, αν ισχύει το ίδιο είσαι κομπλέ, δεν είναι τίποτα. Το μόνο πρόβλημα είναι το εξής: πρέπει να λύσεις την πάνω ποδιά (όπως κάθεσαι στην σέλα, το πλαστικό που είναι κάτω και μπροστά σου με τις πολλές τρύπες) που είναι κάτω απο το πλαστικό που βρίσκεται κάτω απο το κοντέρ.Μπορείς να βγάλεις και το μπροστινό πλαστικό (όχι την μάσκα) εαν υπάρχει χώρος για να βαρέσεις με ενα γερό ίσιο κατσαβίδι και ενα μικρο σφυρί τις πατούρες που έχει η κοντρα απο τα δεξιά προς τα αριστερά. Χτυπώντας, κάποια στιγμη θα προσέξεις οτι η κόντρα τερμάτισε, καλύτερα μην χτυπήσεις άλλο για να μην έχεις πρόβλημα στα σπειρώματα ύστερα.  

Η κόντρα (συνήθως) στην είκονα είναι όπως ξεκινάει η κολώνα και έχει μια μεγάλη τάπα πανω,  το δευτερο που είναι πιο μεγάλο και έχει στην μεση μια πατούρα, ενα κενό δηλαδή: 

Image result for steering column motorcycle

Τροποποιήθηκε από τον GiannisTs

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
πριν 1 ώρα, το μέλος ΓιωργοςΤΤ έγραψε:

......Τί περιμένεις να στο φτιάξουμε εμείς;......

Σε ποια περιοχη εισαι??? :tooth:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Ένας γνωστός έπαθε το ίδιο με ενα Supra και το ίσιωξε όπως είπανε και οι πάνω. Κολώνα, κάγκελα, κάτι στερεό τέλος πάντων. Όπως και στα ποδήλατα ένα πράμα.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
Την 9/9/2017 at 1:35 ΜΜ, το μέλος Mpr έγραψε:

Φιλε ιννοβα, στον πολυ καλο οδηγο για το ιννοβα που εχεις φτιαξει, υπαρχει καποια αναφορα σε ρυθμιση ευθυγραμμιας του τιμονιου;

οχι.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Βγαζουμε τα αντιβαρα του τιμονιου.Βαζουμε ενα σιδερο  οσο πιο μεγαλο χωραει,καποιον να καθεται στην σελα και το φερνουμε σιγα-σιγα στα ισια του.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα