ΣΑΒΒΑΣ 8.010 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 12 , 2013 Το νόημα ίσως να δόθηκε παιδιά από κεί και πέρα η απόφαση του καθενός είναι, δικά του τα λεφτά δικιά του και η ζωή. Άς πάω τώρα στον υπερβαρικό μου θάλαμο για κατάδυση. Καλή συνέχεια και καλή απόφαση πεφωτισμένη στον φίλο ερωτούντα ! 1 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
Gouky7 8.593 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 12 , 2013 Ας μην ξεχνάμε και την τεχνολογία που κατά την γνώμη μου παίζει τεράστιο ρόλο. Από 250 κυβικά στο GS και με σχεδόν 30κ χλμ δεν έχω φοβηθεί ή κινδυνέψει μέχρι στιγμής ούτε μια φορά. Θεωρώ πως σήμερα ή ακόμα και όταν πήγα από το σκούτερ στο "καράβι" θα μπορούσα να διαχειριστώ για παράδειγμα την δύναμη ενός ΚΤΜ 1190 όμως σε καμία περίπτωση δεν θα ένιωθα και δεν νιώθω έτοιμος αν το ίδιο μηχανάκι έβγαινε "γυμνό" από ηλεκτρονικά. Κρίνω πως δεν έχω την εμπειρία να το κουμαντάρω χωρίς να είμαι στην τσίτα κάθε φορά που θα θέλω να ανοίξω λίγο το γκάζι. Όπως λοιπόν θα έλεγα ναι σε κάποιον που θέλει να πάει από τα 20 άλογα ενός σκούτερ στα 150 του ΚΤΜ άλλο τόσο θα ήμουν αρνητικός σε μεταπήδηση στα 100 άλογα μιας "παλαιάς κοπής" μηχανής. Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
Mr.Slow 5.568 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 12 , 2013 Εγώ πάλι πιστεύω πως 50-60 άλογα είναι ΟΚ για δεύτερη μηχανή (μετά από σκούτερ-παπάκι). Δεν έχουν αρκουδόγκαζο (συνήθως), δεν τρομάζουν εύκολα τον αναβάτη και συγχωρούν αρκετά λάθη. Αν απ'το σκούτερ πας μπαμ σε 600άρι-1000άρι ss δεν θέλει πολύ να γίνει η στραβή γιατί συνήθως το γκάζι είναι πιο γλυκό απ'την φωνούλα στο κεφάλι που γκαρίζει "ΜΗΝ ΚΑΝΕΙΣ Μ#@@#$Σ!!!". Και στην τελική, αν μάθεις σ'ένα 250άρι ninja πρώτα θα χρειαστεί να "ξαναμάθεις" σε όποια μεγαλύτερη μηχανή και να πάρεις. Προσωπικά από πιτσιρικάς οδηγούσα ένα 125άρι σκούτερ, μεταπήδησα σε 400άρι cruiser για κανα μήνα και μετά από 6-7 χρόνια χωρίς μηχανή αποφάσισα να βγάλω το απεριόριστο και η kle είναι η "επίσημη" πρώτη μου. Ούτε σ'ένα σημείο μπορώ να πω πως με φόβισε ή με δυσκόλεψε. Αντιθέτως, ως ξανα-νιούμπης στα μαθήματα στην σχολή, η 600άρα hornet με τρόμαξε από την πρώτη βόλτα και μου πήρε σίγουρα καμιά βδομάδα μαθημάτων μέχρι να ξεψαρώσω λιγάκι και να συνηθίσω την επιτάχυνση/δύναμή της. Και ακόμα και μετά απ'την (λιγοστή) παραπάνω εμπειρία μου τώρα, πάλι δεν θα εμπιστευόμουν τον εαυτό μου με κάποιο ss, άσχετα αν είμαι... slow! :D Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
Κωστας900 26 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 12 , 2013 Θα σας παραθέσω και γω τη δική μου άποψη μιας και είμαι και εγώ από αυτούς που απέκτησαν απ ' ευθείας μηχανή μεγάλου κυβισμού. η μοναδική εμπειρία που είχα ήταν ένα νοικιασμένο Africa και ένα ΧΤ650. Οι συνθήκες επέτρεψαν να την αποκτήσω στα 32 μου. Από κει και πέρα πορεύομαι έχοντας πάντα σεβασμό και "φόβο" για αυτό που καβαλώ. πρώτο μου μέλημα σωστός και επαρκείς εξοπλισμός (κράνος, μπουφάν, γάντια, κ.λ.π.), και με την πρώτη ευκαιρία παρακολούθησα και ένα ολοήμερο μάθημα ασφαλούς οδήγησης (κάτι που πρέπει ανεξαιρέτως να το κάνει κάθε οδηγός μοτο όσο έμπειρος και να είναι). Τελικά όμως πιστεύω πως είναι θέμα χαρακτήρα και ανθρώπου. Πόσο συνειδητοποιημένος κάποιος και κατά πόσο "το έχει που λένε ή όχι". Όσον αφορά την εμπειρία που πρέπει να έχει κανείς πρέπει και με κάποιον τρόπο να την αποκτήσει, κανείς δεν ήταν μαθημένος από τη κοιλιά της μάνας του. 1 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
ax_ena_honda 15.751 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 12 , 2013 Εγώ με την πολυετή εμπειρία μου να συμπληρώσω ότι με το 250άρι μου έχω φτάσει σε σημείο να πω ότι μπορώ να τερματίζω το γκριπ, πράγμα που ,ας πούμε, σε ένα δυνατότερο μονοκύλινδρο θα με σκότωνε. Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
Nikolas206 263 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 12 , 2013 (τροποποιήθηκε) Συμφωνω απολυτα με τον (edit)προ-προλαλλησαντα... Ολα ειναι θεμα σεβασμου προς αυτο που εχεις αναμεσα στα ποδια σου.... (το προσωρινο εννοω, οχι αυτο που υπαρχει απο τοτε που γεννηθηκαμε ) Τροποποιήθηκε Δεκέμβριος 12 , 2013 από τον Nikolas206 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
ax_ena_honda 15.751 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 12 , 2013 Άμα δεν το στύψεις, εμπειρία δεν... 1 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
dogonala 233 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 12 , 2013 εγω ακομα εχω στο σωμα μου συμαδια που μου θυμιζουν οτι ειμουν ανοριμος να ανεβω κιβικα πριν καποια χρονια στα (21) τωρα οδηγαω 1250 με μυαλο και δεν με φοβισαν ποτε αν εισαι οριμος προχωρα αλλιως θα μαθεις με ασχιμο τροπο οπως και εγω.ΜΥΑΛΟ ΘΕΛΕΙ 1 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
kostas954 374 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 12 , 2013 Όλοι μας μαθαίνουμε διαρκώς, ανεξάρτητα με το τι έχουμε καβαλήσει και τι καβαλάμε τώρα. Μπορείς με μηδενική εμπειρία, να ανέβεις σε ένα cbr 1000 και να το μάθεις. Άλλωστε μπορεί να πάει και αργά, δεν θα έχεις πρόβλημα. Το πρόβλημα θα παρουσιαστεί τη στιγμή που θα χρειαστεί να τη χειριστείς όπως της πρέπει και όχι σαν αρχάριος. Εκεί δεν συγχωρεί. Θα κάνεις λάθος, θα σε τρομάξει, μπορεί να σε πετάξει και το αποτέλεσμα θα είναι να σκεφτείς ότι ακόμη δεν είσαι ικανός. Τα τύπου SS ξουράφια είναι σήμερα σχετικά φιλικά προς τον αναβάτη (ειδικά αυτές που έχουν ηλεκτρονικά βοηθήματα), είτε είναι έμπειρος είτε αρχάριος. Όμως λόγω του ότι είναι ειδικά εργαλεία πίστας, θα κάνεις πολύ χρόνο να εξοικειωθείς με αυτά. Π.χ. σε 5 χρόνια μετά, θα νομίζεις ακόμη ότι είσαι κουλός. Με ένα «ήρεμο» 500-600 (όχι ss ή motard), η κουλαμάρα θα φύγει πολύ νωρίτερα, ενώ θα καταφέρεις σε σύντομο χρονικό διάστημα να αξιοποιήσεις τις δυνατότητες της μηχανής και όχι να την πηγαίνεις σαν σκούτερ. (δλδ. άμα είναι να πάρεις 1000άρι για να το πας σαν σκούτερ, πήγαινε και πάρε ένα σκούτερ.. δεν είναι πουλ μουρ βέβαια το σκούτερ) Οπότε δεν είναι μόνο τα κυβικά, αλλά και το είδος της μηχανής. Όλες τις μηχανές μπορείς να τις μάθεις, αλλά προφανώς τις «δύσκολες» θα τις μάθεις πιο δύσκολα. Αυτό που προσφέρει η πείρα σε μηχανές μεγάλου κυβισμού, είναι όλα όσα δεν θα χρειαστεί να μάθεις από την αρχή πηγαίνοντας σε μηχανή μεγαλύτερου κυβισμού. Όταν από σκούτερ πας σε μεγάλα κυβικά και πολλή δύναμη, τότε θα χρειαστεί να μάθεις περισσότερα από όσα θα χρειαζόσουν αν πήγαινες από μεσαία κυβικά και μεσαία δύναμη. Μερικά παραδείγματα με τις διαφορές τους με τα σκούτερ και τα παπιά: στηριζόμαστε με τα πόδια στο ντεπόζιτο, βγάζουμε σώμα στις στροφές, καθόμαστε ανάλαφρα πατώντας με τα δάχτυλα τα μασπιέ, δεν στηριζόμαστε στο τιμόνι, αλλαγές ταχυτήτων και ειδικά τα κατεβάσματα, το φρένο στο πόδι --όλα διαφορετικά από σκούτερ. Σκέψου δηλαδή ότι για να φρενάρω σώστα: κλείνω γκάζι, πατάω μπροστινό φρένο με το δεξί χέρι και πίσω με το δεξί πόδι, ενώ ταυτόχρονα: πατάω συμπλέκτη με το αριστερό χέρι, γκαζώνω (ξερογκαζιά) με το δεξί χωρίς να έχω αφήσει το φρένο, κατεβάζω ταχύτητα με το αριστερό πόδι, αφήνω συμπλέκτη και επαναλαμβάνω τη διαδικασία μέχρι να κατεβάσω μια-μια και να σταματήσω, χωρίς να έχω αφήσει τα φρένα. Με ένα σκούτερ: Κλείνω το γκάζι, πατάω εμπρός φρένο με το δεξί χέρι, πίσω φρένο με το αριστερό και ...αυτά. Κάνε τη διαδικασία λάθος σε ένα CBR 954 και θα βρεθείς να κάνεις πιρουέτες πηγαίνοντας ευθεία στη μπαριέρα. Κάντο λάθος σε ένα CB400, θα κουνηθεί λίγο, θα μπλοκάρει, θα ξεμπλοκάρει, θα το σώσεις και μετά θα προσπαθήσεις ίσως να το ξανακάνεις για να το μάθεις σωστά. Ενώ με το τέρας, παίζει να μη θες να το ξανακαβαλήσεις μετά. Η διαφορά δεν είναι απλά στον όγκο και το βάρος, αλλά στη δύναμη, τη συμπίεση και την αδράνεια του κινητήρα, τις σχέσεις των ταχυτήτων και τελικής μετάδοσης, τα φαρδιά λάστιχα, το τιμόνι που δεν κόβει και γενικώς το όλο στήσιμο. Αυτά τα ολίγα (μου φαίνεται ότι πρέπει να έχω γράψει τουλάχιστον 10 φορές τα ίδια εδώ μέσα... τα κάνουμε επανάληψη μάλλον) 3 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
ΣΑΒΒΑΣ 8.010 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 12 , 2013 Κώστα :_thumbsup: ! Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
Terathlios 469 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 12 , 2013 ... Αυτά τα ολίγα (μου φαίνεται ότι πρέπει να έχω γράψει τουλάχιστον 10 φορές τα ίδια εδώ μέσα... τα κάνουμε επανάληψη μάλλον) Δεν πειράζει... ωραία τα γράφεις :) Να πω κι εγώ το κόντο μου. Με μηδέν εμπειρία πήγα και πήρα το ΤΑ700ABS. Θα μου πείτε "σιγά το εργαλείο"! Σωστά τα λέτε αλλά δεν παύει να είναι μια μεγάλη μηχανή με αρκετό βάρος. Το βάρος ήταν το μόνο πρόβλημα που είχα με αυτήν τη μηχανή κι αυτό μόνο σε χαμηλές ταχύτητες κι εν στάσει. Η δύναμη (σιγά τη δύναμη που έχει) δε με απασχόλησε ποτέ. Ή μάλλον με απασχόλησε 3 χρόνια μετά... μου φάνηκε λίγη Με την τωρινή, η οποία απεκτήθει το Μάιο του 2013, έεεεεεεεεεχω δρόμο ακόμα να τη μάθω και να σταματήσω το κακάρισμα. Όχι γιατί έχει υπερβολική δύναμη αλλά γιατί είναι εντελώς άλλο στήσιμο! Όταν τη χαλιναγωγήσω θα γράψω κι ένα-δυο πραγματάκία για τη μετάβαση :) Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
jimmakos 234 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 12 , 2013 Το μονο σιγουρο ειναι οτι πηγαινοντας σε μεγαλη μηχανη το κλειδι για μενα δεν ειναι η αρχη αλλα μετα απο ενα διαστημα,συνηθως κανα 6μηνο,που νομιζεις οτι το χεις και αρχιζεις να το ανοιγεις.Εκει θελει συνεση και αν ειναι δυνατον να κανεις καποιο σχολειο αδηγησης.Στην αρχη χεσμεντεν θα πηγαινεις στανταρ και θα προσπαθεις να ισορροπησεις το θηριο μεσα απο αυτοκινητα,σε μανουβρες με χαμηλη ταχυτητα αλλα ολα αυτα ολοι μας τα χουμε κανει.Μολις ομως ξεψαρωσεις και μαζεψεις αποτομα χλμ εκει θα πρεπει να συγκρατηθεις.Εσυ ξερεις τον ευατο σου καλυτερα απο ολους και μπορεις να κρινεις αν μπορεις να σεβαστεις το γκαζι. Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
ΕΚΣΩΓΗΙΝΟΣ 952 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 12 , 2013 Γνώμη μου... να οδηγείς αυτοκίνητο + να εχεις οδηγήσει φορτηγό. Δεν υπερβάλω. Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
billy84 2.988 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 12 , 2013 Σχεδόν κάθε μέρα ανοίγει ένα θέμα για αγορά μοτοσυκλέτας, κυρίως μεγάλου κυβισμού (>250cc) από ανθρώπους που είτε έχουν μηδενική εμπειρία, είτε έχουν περάσει πολλά χρόνια με παπί ή μοτοσυκλέτα μεσαίου κυβισμού στην κατοχή τους. Για τον καθένα εδώ μέσα, ο πήχης ώστε κάποιος να θεωρείται έμπειρος, είναι διαφορετικός. Πόσο επικίνδυνο πιστεύετε ότι είναι, κάποιος να πάει απο τα 100 και 125 κυβικά σε κάποιο 400άρι ή 600άρι και μετάβαση από τα 10-15 άλογα στα 40-50+? (εννοείται να είναι κάτοχος και του ανάλογου διπλώματος) Για παράδειγμα, εγώ οδηγώ παπί 10 χρόνια τώρα σε χωριό & σε πόλη, γρήγορα ή αργά, με βροχές, αέριδες, παγωνιές και μπόλικο κρύο,γλύτσες/πάγους/λάδια στην άσφαλτο) καύσωνες, μυγάκια, λαλακίες άλλων και απότομα φρεναρίσματα, σφήνες, κλειστές ή μεγάλες στροφές και γενικότερα σε πάρα πολλές συνθήκες. (στην ζούγκλα που λέγεται Αθήνα οδηγώ 4 χρόνια- 0 ατυχήματα/ πτώσεις με παπί) Έχω πάει 100+ χλμ ταξιδάκι με τσόπερ yamaha virago 250cc δικάβαλος αλλά κ μόνος, ενώ δεν έχω οδηγήσει έως τώρα κάποια μοτοσυκλέτα με περισσοτερα απο 250 κυβικά. (τα 250άρια τα κουμαντάρω άνετα) Θα δυσκολευτώ να προσαρμοστώ σε κάποιο π.χ. CB400 SF ή παρόμοιο; (γιαμάχακια κ λοιποί ομοϊδεάτες γιαμαχαίοι μήν τρολλάρετε, παράδειγμα έδωσα!! δεν είναι αυτός ο σκοπός μου.) Δε θα εχεις κανενα προβλημα προσαρμογης σε τετοιου ειδους μηχανακια μεχρι 70 αλογα θα εισαι οκ αναλογως και ποσο εξοικειωνεσαι σβελτα.Ειναι μια ομαλη μεταβαση παντως. Μια απορια μονο.Γιατι αναφερεις οτι σε 4 χρονια δεν εχεις καμια πτωση?Δηλωνει κατι αυτο?Απεβαλλε το απο το μυαλο σου και να θυμασαι οτι στις 2 ροδες υπαρχει ενα παραδοξο,μπορει να οδηγεις 35 χρονια χωρις να εχεις τραυματιστει και με ενα και μοναδικο ατυχημα τον 36ο χρονο να σκοτωθεις.Να μην το ξεχασεις ποτε αυτο... 1 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
ΣΑΒΒΑΣ 8.010 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 12 , 2013 Δε θα εχεις κανενα προβλημα προσαρμογης σε τετοιου ειδους μηχανακια μεχρι 70 αλογα θα εισαι οκ αναλογως και ποσο εξοικειωνεσαι σβελτα.Ειναι μια ομαλη μεταβαση παντως. Μια απορια μονο.Γιατι αναφερεις οτι σε 4 χρονια δεν εχεις καμια πτωση?Δηλωνει κατι αυτο?Απεβαλλε το απο το μυαλο σου και να θυμασαι οτι στις 2 ροδες υπαρχει ενα παραδοξο,μπορει να οδηγεις 35 χρονια χωρις να εχεις τραυματιστει και με ενα και μοναδικο ατυχημα τον 36ο χρονο να σκοτωθεις.Να μην το ξεχασεις ποτε αυτο... Ά φίλε μου τι μου θυμίζει το παράδειγμά σου τι μου θυμίζει ! Ααααακριβώς έτσι, βάλε και κανά εκατομμύριο+ χλμ εμπειρίας και είσαι ολόσωστος! Όποιος θέλει ας τα λάβει υπόψη του αυτό και πολλά άλλα όπως τη φυσιολογική φθορά των ετών στην αντίληψη που όσο ανεβαίνουν τα κυβικά τόσο περισσότερο κοφτερή πρέπει νάναι και όταν πέφτει να το αντιλαμβάνεσαι με σκληρή αυτογνωσία εγκαίρως (αλλά όχι αναγκαστικά με την πάροδο των ετών γιατί πολλές φορές δεν υπάρχει από την αρχή.......ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ) ότι πλέον πρέπει σιγά σιγά να κάνεις πίσω. Συμπερασματικά απαιτείται και πολύ μεγάλη αυτογνωσία και σκληρή κριτική χωρίς κανένα χάρισμα στον εαυτό μας. 3 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
Semiaz 485 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 12 , 2013 (τροποποιήθηκε) Εάν ο γιος σου είχε 50άρι και στα 21 του σου έλεγε "Μπαμπά, θέλω να αγοράσω μια R1" θα του έλεγες "εάν έχεις το μυαλό σου στο κεφάλι σου πάρε την άφοβα!"? Spam: Θα του έλεγα.. -Καλά Yamapa θα πας να πάρεις ρε μαλακισμένο; τι σκατά σε μαθαίνω τόσα χρόνια! Το δίίίκανοο! Μετά θα γυρνούσα στη μάνα του: -Εσύ φταίίίίίίςς εσύ φταίίίίίίίς. Εσύύύύύύύύ με το μαλακισμένο το γιό σου που με φάγατεεεεεε να μη βρίζω τη Yamapaaaa!! Εαν δεν έγινα κατανοητός στο 1ο ποστ δεν υπάρχει λόγος να απαντήσω πιο σοβαρά. Τροποποιήθηκε Δεκέμβριος 12 , 2013 από τον Semiaz Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
gkourmoul1 5.999 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 12 , 2013 Εαν δεν έγινα κατανοητός στο 1ο ποστ δεν υπάρχει λόγος να απαντήσω πιο σοβαρά. Από εμένα κατανοητός έγινες (περίπου). Αλλά... Μετράνε οι λέξεις που έγραψες και όχι αυτά που ήθελες να εννοηθούν. Και εγώ αυτές τις λέξεις ακριβώς σχολίασα. Εάν γίνεις πιο αναλυτικός και συγκεκριμένος τότε το συζητάμε... :D Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
comrade 34 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 12 , 2013 (τροποποιήθηκε) Αυτό ακριβώς εννοώ, επειδή θα μου επέτρεπε δεν έχετε ιδέα απολύτως καμία όμως, διότι κανείς δεν με έχει δεί να πηγαίνω με κάτι εκτός από το 300αράκι μιας και γνωριστήκαμε αργά και στα γεράματα, το πως θα πήγαινα και με πόσα. Το 300αράκι αγοράστηκε μετά γνώσεως απόλυτης ότι έπρεπε να πάρω λίγα κυβικά λόγο γεραμάτων και μειωμένης αντιλήψεως και δεν έπεσα έξω ούτε μετάνιωσα διότι σήμερα ζώ. Άν είχα κάτι μεγαλύτερο ΔΕΝ ΘΑ ΖΟΥΣΑ γιατί μπαίνει καλύτερα και θάμουνα με πάρα μα πάρα πολλά .........λυπάμαι δεν μπορώ να σας το εξηγήσω καλύτερα ....... Σορρυ που επεμβαινω, αλλα αυτο που θελει να πει ο Σαββας είναι οτι η πιθανοτητα να γινει ατυχημα ειναι σχεδόν ανεξάρτητη της ταχύτηας και των "κρατημάτων" της μηχανης. Και αυτό, γιατι υπαρχουν παρα πολλοι παράγοντες που μπορουν να οδηγησουν σ' αυτό. Επομενως, η ταχυτητα και τα "κρατηματα" αποτελουν πολυ μικρο μερος αυτων των παραγόντων. Ειδικα η ταχυτητα, που ο καθενας οδηγει μεσα στα ορια των ικανοτητων/δυνατοτητων του. Επίσης, όσο μικρη και να ειναι η πιθανότητα να πάθει κανείς ατύχημα, κάποια στιγμη θα το πάθει (η πιθανότητα θα "πραγματοποιηθεί"), όσο προσεχτικός και να είναι. Έχοντας τα δυο παραπάνω (τα υπογραμμισμενα) στο νου, καταλήγεις στο συμπέρασμα οτι καποια στιγμη θα πεσεις. Το θέμα είναι με πόσα χιλιομετρα θα πέσεις, και κατά συνέπεια, τι ζημια θα παθεις... Επομένως, ορθα λεει ο φίλος Σαββας οτι αν οδηγουσε 1000 κυβικα, τωρα μπορεί να μην εγραφε. Πολυ το υπεραναλυσα :D Ελπίζω να εγινα κατανοητός (που μαλλον δεν θα εγινα.. :-ρ) Και σορρυ για το οφφ τοπικ, απο μενα. Τροποποιήθηκε Δεκέμβριος 12 , 2013 από τον comrade 1 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
ΣΑΒΒΑΣ 8.010 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 12 , 2013 Σορρυ που επεμβαινω, αλλα αυτο που θελει να πει ο Σαββας είναι οτι η πιθανοτητα να γινει ατυχημα ειναι σχεδόν ανεξάρτητη της ταχύτηας και των "κρατημάτων" της μηχανης. Και αυτό, γιατι υπαρχουν παρα πολλοι παράγοντες που μπορουν να οδηγησουν σ' αυτό. Επομενως, η ταχυτητα και τα "κρατηματα" αποτελουν πολυ μικρο μερος αυτων των παραγόντων. Ειδικα η ταχυτητα, που ο καθενας οδηγει μεσα στα ορια των ικανοτητων/δυνατοτητων του. Επίσης, όσο μικρη και να ειναι η πιθανότητα να πάθει κανείς ατύχημα, κάποια στιγμη θα το πάθει (η πιθανότητα θα "πραγματοποιηθεί"), όσο προσεχτικός και να είναι. Έχοντας τα δυο παραπάνω (τα υπογραμμισμενα) στο νου, καταλήγεις στο συμπέρασμα οτι καποια στιγμη θα πεσεις. Το θέμα είναι με πόσα χιλιομετρα θα πέσεις, και κατά συνέπεια, τι ζημια θα παθεις... Επομένως, ορθα λεει ο φίλος Σαββας οτι αν οδηγουσε 1000 κυβικα, τωρα μπορεί να μην εγραφε. Πολυ το υπεραναλυσα :D Ελπίζω να εγινα κατανοητός (που μαλλον δεν θα εγινα.. :-ρ) Και σορρυ για το οφφ τοπικ Φίλε μου ακριβώς αυτά εννοώ και όπως είπα και στα παιδιά μου όταν εκδήλωσαν την επιθυμία για 2 τροχούς στο πρώτο μάθημα ισχύει το εξής : Μηχανόβιοι υπάρχουν δύο ειδών : 1.Αυτοί που έπεσαν και 2.Αυτοί που θα πέσουν (και θα ξαναπέσουν). 1 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
gkourmoul1 5.999 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 12 , 2013 Επίσης, όσο μικρη και να ειναι η πιθανότητα να πάθει κανείς ατύχημα, κάποια στιγμη θα το πάθει (η πιθανότητα θα "πραγματοποιηθεί"), όσο προσεχτικός και να είναι. Σύμφωνα με τους νόμους της στατιστικής κάνεις λάθος στη λογική αυτή. Εάν η πιθανότητα να πάθεις ατύχημα είναι πχ 1 στις 100 αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι στις 100 φορές θα έχεις 1 ατύχημα κλπ. Μπορεί να επιχειρήσεις 3000000 φορές τη διαδρομή, να παραμένει η ίδια πιθανότητα (1 στις 100) και ποτέ να μην υπάρξει ατύχημα. Φυσικά μπορεί και με τη δεύτερη απόπειρα να υπάρξει ατύχημα. Δεν το ξέρει κανείς.... Είναι όπως τα ζάρια. Οι πιθανότητες να φέρεις 6άρες είναι 1 στις 36 (εάν δεν κάνω λάθος). Δεν σημαίνει αυτό ότι ντε και καλά θα φέρεις 6άρες μία από τις 36 φορές που θα επιχειρήσεις. Τα λέω όλα αυτά για το τυπικό κομμάτι του θέματος. Διότι το ίδιο μου έλεγε ο λοχαγός όταν πήγα φαντάρος. "Κάποια στιγμή, μοιραία θα φανείς απρόσεκτος και θα βγεις φας καμπάνα". Όχι μόνο δεν έφαγα ποτέ καμπάνα κατά την 11μηνη θητεία μου, αλλά ούτε καν άνοιξα ποτέ το στόμα σου σε αναφορά. Άρα ας μην είμαστε απόλυτοι... Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
ΚωσταςΤ 2.628 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 12 , 2013 Ο υπογράφων δεν εξαιρείται, τις έκανε κι αυτός τις μλκίες του και απλά ήταν τυχερός....... Κι ακομα τις κανει Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
due 51 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 13 , 2013 Όπως έγραψα και αλλού, οδήγησα πρώτη φορά μηχανή το 2010, την εκπαιδευτική, όταν έβγαζα το δίπλωμα. Οδήγησα δεύτερη φορά μηχανή, τον Ιούνιο του 2013 (32 χρονών πλέον), την δική μου. Την παρέλαβα από το καράβι 06:00 (γιατί μου την έστειλαν από Κρήτη) και μέχρι τις 09:00 έκανα βόλτες στο λιμάνι για να συνηθίσω τα φρένα και τον συμπλέκτη. 6 μήνες μετά, έχω να καταθέσω τα εξής: 1. Η εμπειρία δεν εξαγοράζεται και είναι ανεκτίμητη. Οδηγώντας, σκέφτομαι ότι πόσο θα ήθελα να έχω 10 χρόνια στην πλάτη μου με ελαφρύτερη-μικρότερη μηχανή. 2. Το CSS που έκανα χωρίς να είναι πανάκεια, με έχει ήδη σώσει από πολλά καθότι ήμουν πραγματικά άσχετος. Σκέφτομαι πως οδηγούσα και τρομάζω στη σκέψη ότι κυκλοφορούσα στο δρόμο. Όχι ότι τώρα "το έχω", αλλά είμαι τουλάχιστον σε καλύτερη μοίρα. 3. Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. Ήξερα άνθρωπο που από το 0 πήρε GSXR 600 και σε ένα χρόνο GSXR 1000, λιώνοντας στα σχολεία (Αγγλία γαρ). Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι και ασφαλές. 4. Κανείς δεν μπορεί να σου μάθει να κάνεις φρενάρισμα πανικού σε βρεγμένο δρόμο της Αθήνας ανάμεσα από αυτοκίνητα, προσπαθώντας να αποφύγεις και την διαχωριστική λωρίδα. Κανένας. Θα το μάθεις με τον δύσκολο τρόπο και την πρώτη φορά θα χεστείς αν είσαι τυχερός. Με όσα λιγότερα χιλιόμετρα το κάνεις τόσο το καλύτερο. Σε αυτό το παράδειγμα βάλτε ο καθένας ότι θεωρεί δύσκολο, γιατί για εμένα αυτό ήταν, αλλά για άλλους μπορεί να είναι 2η φύση. Εν κατακλείδι. Αν ήμουν ξανά πιτσιρικάς θα τα έκανα όλα σωστά. Σιγά-σιγά και σταδιακά. Για να έχω περισσότερα εφόδια όσο περνάν τα χρόνια. Και πάντα εξοπλισμό, το βασικότερο. ΥΓ. Το τελευταίο το εξακρίβωσα ιδίοις κώλοις, τον Αύγουστο όταν πάτησα πετρέλαιο σε στροφή επαρχιακού δρόμου. 1η μέρα διακοπών. Ευτυχώς φόραγα τα πάντα γιατί η δεξιά μπότα και επιγονατίδα αχρηστεύθηκαν. 2 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
zentakias 2.753 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 15 , 2013 (τροποποιήθηκε) αμα το μυαλο ειναι στη θεση του τοτε δεν εχουμε θεμα! με την εμπειρια δεν μαθενεις να στριβεις με γονατα αλλα να φτανεις ασφαλης... 1ο τα μυαλα που κουβαλας 2ο τη συμπεριφορα σου οταν καβαλας 3ο την αντιληψη ως προς τους τριτους γυρω σου Το σημαντικό για την ασφάλειά σου είναι να κάνεις ένα-ένα τα βήματα χωρίς βιασύνες. Όλα αυτά βέβαια απαιτούν χρόνο και κυρίως απόκτηση εμπειρίας. Η μηχανή είναι σίγουρα πιο δύσκολη στον χειρισμό, κυρίως λόγω βάρους και διαστάσεων με ο,τι αυτό συνεπάγεται. Εγω ειμαι υπερ της σταδιακης μεταπηδησης, Πάντα ήμουν της άποψης να ανεβαίνει κάποιος σιγά σιγά τα κυβικά και να μην πέρνει την μηχανή που πάντα ''ονειρευόταν'' από την αρχή. όλες οι μηχανές μπορούνε να πάνε αργά, απλά κάποιες πάνε και πιο γρήγορα. ο αναβάτης κάνει μια μηχανή γρήγορη και όχι το αντίεθτο. αν υπάρχει σύνεση χωρίς βιασύνη και υπομονή πάνω στην εκμάθηση των μεγάλων κυβικών τότε δεν θα υπάρει πρόβλημα. θεωρω πως δεν παιζουν ρολο τα κυβικα. το καβαλας. σε τρομαξε; καβαλα κατι λιγοτερο. χωρις πολλα πολλα. ξερω οτι μεχρι εκει μπορω. ολοι ξερουμε πως οσα << δεν τρεχω δεν κανω δε ρανω>> και να λεμε ολους μας τρωνε οι διαολοι. αν μπορεις να τους διωξεις ..σωραιος. αν ομως οχι, φροντιζεις να μην τους εχεις συνοδηγους μεχρι να αποκτησεις την δυναμη. εν τελη...εχει να κανει με το μυαλο. απλα να δωσεις βαση στις διαφορες συμπεριφορας και στησιματος. To γκάζι είναι <<γλυκό>> οπουδήποτε . Πιστεύω στην ομαλή μετάβαση διότι απλά η δύναμη πρέπει να συνηθίζεται και να ανεβαίνεις σιγά σιγά σε κυβισμό - δύναμη . Αλλιώς θα σε δαγκώσει σε απότομο άνοιγμα γκαζιού κάτι αδύναμο αλλιώς κάτι δυνατό. Το δυνατό δεν θα σε συγχωρήσει.......... Φυσιολογική μετάβαση για μένα από το 125 είναι τα 300-400 κυβικά.Μετά τα 600-750 και μετά τα 1.000. Αυτή είναι η άποψή μου και αυτό θα συμβούλευα το παιδί μου να κάνει. Το γκάζι είναι πολύυυυυυυ γλυκό στη μηχανή και δαγκώνει άσχημα αν και εφόσον άπειρος προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί το τι έχει στο δεξί του το χέρι. Δε πιστεύω σε αυτό που λένε για την ιπποδύναμη και τα κυβικά. Ότι και να έχεις όποτε και να το έχεις σε κάποια φάση θα το ανοίξεις. Σκοπός είναι να έχεις το μυαλό στη θέση του να το ανοίγεις εκεί που πρέπει και μόνο. Δε χρειάζεται τρελή εμπειρία για να καταλάβεις που δε μπορείς να το ανοίξεις. Αν σε κυριεύει η καύλα ή γίνεσαι ανταγωνιστικός όση εμπειρία και να έχεις πάει περίπατο. Μια χαρά θα είσαι με όσα κυβικά και αν πάρεις, αρκεί να έχεις αίσθηση του τι κάνεις και να κουμαντάρεις εσύ το όχημα. Συνήθως τα προβλήματα βγαίνουν, όταν το όχημα και ειδικά η μοτοσυκλέτα, παίρνουν το πάνω χέρι και σε πάνε αυτές αντι να τις πας εσύ. δεν πρέπει να ξεφεύγει η μηχανή από τα όρια του αναβάτη. Αυτό σημαίνει ότι ο κάθε αναβάτης έχει κάποια όρια που πρέπει να προσέχει μην περάσει. Με την 1000άρα μηχανή είναι πολύ εύκολο να περάσεις αυτά τα όρια και να γίνει το λάθος. Με το 250αρι είναι δύσκολο. Με το 50άρι ακόμα πιο δύσκολο. Εξ' ου και το ανάλογο ρίσκο σε κάθε περίπτωση. Γι' αυτό λέμε σιγά σιγά τα κυβικά. Για να ελαχιστοποιηθεί το ρίσκο και για κανέναν άλλον λόγο. γενικα εαν εχεις το μυαλο σου στο κεφαλι και εχεις και μια καλη εμπειρια με το παπι για να ξερεις τι γινεται στο δρομο δεν εχεις θεμα.μετα εχεις να μαθεις μονο τη μηχανη Ή δύναμη μιας μεγάλης μηχανής θέλει μυαλό, όπως ειπώθηκε προηγουμένως όλες οι μηχανές πάνε σιγά. Τα εργαλεία δεν φταίνε ποτέ Νίκο φίλε μου.......ο αναβάτης τους λέει τι θα κάνουν. Αυτά δεν κάνουν κουμάντο ποτέ κατ' επέκταση ............ παίζει μεγάλο ρόλο και η ηλικία και ο χαρακτήρας του αναβάτη όπως μπορεί να το ερμηνεύσει κάποιος αλλά το σύνηθες είναι να παρασυρθεί για κάποιο λόγο που δεν μπορεί να προσδιοριστεί εκ των προτέρων αλλά συνήθως έχει να κάνει με την ανταγωνιστικότητα το μικρόβιο της οποίας όλοι το έχουμε. Το κακό βέβαια μπορεί να συμβεί με οποιοδήποτε κυβισμό. Ξανά υπάρχει όμως η περίπτωση νάχεις κυβισμό και να έχεις την αυτοσυγκράτηση να πηγαίνεις σαν να έχεις μικρότερο κυβισμό οπότε το θέμα έχει να κάνει αποκλειστικά και μόνο με τον χαρακτήρα του αναβάτη ο οποίος είναι ο μόνος που ξέρει αν και εφόσον μπορεί να χειριστεί το θέμα ανάλογα και με ασφάλεια. Τροποποιήθηκε Δεκέμβριος 15 , 2013 από τον zentakias Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
zentakias 2.753 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 15 , 2013 Θα συμφωνήσω με όσους λένε ότι δεν είναι απαραίτητη η σταδιακή μετάβαση. Αλλά Απαραίτητα είναι: - να έχεις μυαλό και όχι άχυρα, - να είναι το μυαλό στη θέση του και όχι κουνημένο, - να έχεις το "γνῶθι σαὐτόν" - να μην έχεις επιδειξιομανία (απ' τους σημαντικότερους παράγοντες για ατυχήματα) - να φοβάσαι (βασικότατο επίσης και δεν είναι ντροπή, είναι μαγκιά και εξυπνάδα) Ας μην ξεχνάμε και την τεχνολογία που κατά την γνώμη μου παίζει τεράστιο ρόλο.Όπως λοιπόν θα έλεγα ναι σε κάποιον που θέλει να πάει από τα 20 άλογα ενός σκούτερ στα 150 του ΚΤΜ άλλο τόσο θα ήμουν αρνητικός σε μεταπήδηση στα 100 άλογα μιας "παλαιάς κοπής" μηχανής. Εγώ πάλι πιστεύω πως 50-60 άλογα είναι ΟΚ για δεύτερη μηχανή (μετά από παπάκι). Δεν έχουν αρκουδόγκαζο (συνήθως), δεν τρομάζουν εύκολα τον αναβάτη και συγχωρούν αρκετά λάθη. Αν απ'το σκούτερ πας μπαμ σε 600άρι-1000άρι ss δεν θέλει πολύ να γίνει η στραβή γιατί συνήθως το γκάζι είναι πιο γλυκό απ'την φωνούλα στο κεφάλι που γκαρίζει "ΜΗΝ ΚΑΝΕΙΣ Μ#@@#$Σ!!!". Και στην τελική, αν μάθεις σ'ένα 250άρι ninja πρώτα θα χρειαστεί να "ξαναμάθεις" σε όποια μεγαλύτερη μηχανή και να πάρεις. πάντα σεβασμό και "φόβο" για αυτό που καβαλώ. πρώτο μου μέλημα σωστός και επαρκείς εξοπλισμός (κράνος, μπουφάν, γάντια, κ.λ.π.), και με την πρώτη ευκαιρία παρακολούθησα και ένα ολοήμερο μάθημα ασφαλούς οδήγησης (κάτι που πρέπει ανεξαιρέτως να το κάνει κάθε οδηγός μοτο όσο έμπειρος και να είναι). Τελικά όμως πιστεύω πως είναι θέμα χαρακτήρα και ανθρώπου. Πόσο συνειδητοποιημένος κάποιος και κατά πόσο "το έχει που λένε ή όχι". Όσον αφορά την εμπειρία που πρέπει να έχει κανείς πρέπει και με κάποιον τρόπο να την αποκτήσει, κανείς δεν ήταν μαθημένος από τη κοιλιά της μάνας του. αν εισαι ωριμος προχωρα αλλιως θα μαθεις με ασχιμο τροπο οπως και εγω.ΜΥΑΛΟ ΘΕΛΕΙ Όλοι μας μαθαίνουμε διαρκώς, ανεξάρτητα με το τι έχουμε καβαλήσει και τι καβαλάμε τώρα. Μπορείς με μηδενική εμπειρία, να ανέβεις σε ένα cbr 1000 και να το μάθεις. Άλλωστε μπορεί να πάει και αργά, δεν θα έχεις πρόβλημα. Το πρόβλημα θα παρουσιαστεί τη στιγμή που θα χρειαστεί να τη χειριστείς όπως της πρέπει και όχι σαν αρχάριος. Εκεί δεν συγχωρεί. Θα κάνεις λάθος, θα σε τρομάξει, μπορεί να σε πετάξει και το αποτέλεσμα θα είναι να σκεφτείς ότι ακόμη δεν είσαι ικανός. Με ένα «ήρεμο» 500-600 (όχι ss ή motard), η κουλαμάρα θα φύγει πολύ νωρίτερα, ενώ θα καταφέρεις σε σύντομο χρονικό διάστημα να αξιοποιήσεις τις δυνατότητες της μηχανής και όχι να την πηγαίνεις σαν σκούτερ. Οπότε δεν είναι μόνο τα κυβικά, αλλά και το είδος της μηχανής. Όλες τις μηχανές μπορείς να τις μάθεις, αλλά προφανώς τις «δύσκολες» θα τις μάθεις πιο δύσκολα. Η διαφορά δεν είναι απλά στον όγκο και το βάρος, αλλά στη δύναμη, τη συμπίεση και την αδράνεια του κινητήρα, τις σχέσεις των ταχυτήτων και τελικής μετάδοσης, τα φαρδιά λάστιχα, το τιμόνι που δεν κόβει και γενικώς το όλο στήσιμο. Το μονο σιγουρο ειναι οτι πηγαινοντας σε μεγαλη μηχανη το κλειδι για μενα δεν ειναι η αρχη αλλα μετα απο ενα διαστημα,συνηθως κανα 6μηνο,που νομιζεις οτι το χεις και αρχιζεις να το ανοιγεις.Εκει θελει συνεση και αν ειναι δυνατον να κανεις καποιο σχολειο αδηγησης.Στην αρχη χεσμεντεν θα πηγαινεις στανταρ και θα προσπαθεις να ισορροπησεις το θηριο μεσα απο αυτοκινητα,σε μανουβρες με χαμηλη ταχυτητα αλλα ολα αυτα ολοι μας τα χουμε κανει.Μολις ομως ξεψαρωσεις και μαζεψεις αποτομα χλμ εκει θα πρεπει να συγκρατηθεις.Εσυ ξερεις τον ευατο σου καλυτερα απο ολους και μπορεις να κρινεις αν μπορεις να σεβαστεις το γκαζι. Γνώμη μου... να οδηγείς αυτοκίνητο. Όποιος θέλει ας τα λάβει υπόψη του αυτό και πολλά άλλα όπως τη φυσιολογική φθορά των ετών στην αντίληψη που όσο ανεβαίνουν τα κυβικά τόσο περισσότερο κοφτερή πρέπει νάναι και όταν πέφτει να το αντιλαμβάνεσαι με σκληρή αυτογνωσία εγκαίρως (αλλά όχι αναγκαστικά με την πάροδο των ετών γιατί πολλές φορές δεν υπάρχει από την αρχή.......ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ) ότι πλέον πρέπει σιγά σιγά να κάνεις πίσω. Συμπερασματικά απαιτείται και πολύ μεγάλη αυτογνωσία και σκληρή κριτική χωρίς κανένα χάρισμα στον εαυτό μας. Η εμπειρία δεν εξαγοράζεται και είναι ανεκτίμητη. Οδηγώντας, σκέφτομαι ότι πόσο θα ήθελα να έχω 10 χρόνια στην πλάτη μου με ελαφρύτερη-μικρότερη μηχανή. Αν ήμουν ξανά πιτσιρικάς θα τα έκανα όλα σωστά. Σιγά-σιγά και σταδιακά. Για να έχω περισσότερα εφόδια όσο περνάν τα χρόνια. Και πάντα εξοπλισμό, το βασικότερο. Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες