Jump to content
Sign in to follow this  
eftaxias

Έρευνα στο Βέλγιο: Ποιός ευθύνεται για τα ατυχήματα με μηχανή

Recommended Posts

Στοιχεία δείχνουν ότι στο 56% των περιπτώσεων το ατύχημα προκλήθηκε από τον αναβάτη της μοτοσυκλέτας, ενώ στο 41% από κάποιον άλλο χρήστη των δρόμων.

Για πρώτη φορά στην τροχαία ιστορία της χώρας, οι Αρχές του Βελγίου μελέτησαν εκτεταμένα τα μοτοσυκλετιστικά ατυχήματα. Μετά από επιτόπιες μετρήσεις και παρατηρήσεις αναλύθηκαν 200 σοβαρά ατυχήματα με μοτοσυκλέτα, τα οποία κατέληξαν είτε σε θανάτους, είτε σε βαρείς τραυματισμούς.....

[...]

Το 50% των περιπτώσεων, δηλαδή τα 100 από τα 200 ατυχήματα που μελετήθηκαν, είχε θανατηφόρο αποτέλεσμα, ενώ το υπόλοιπο 50% κατέληξε σε βαρείς τραυματισμούς.

Στο 56% των περιπτώσεων το ατύχημα προκλήθηκε από τον αναβάτη της μοτοσυκλέτας, ενώ στο 41% από κάποιον άλλο χρήστη των δρόμων. Εδώ πρέπει να διευκρινιστεί ότι η πρόκληση ενός ατυχήματος από έναν μοτοσυκλετιστή δεν σημαίνει αυτόματα ότι αυτός φέρει και τη νομική ευθύνη για το ατύχημα.

Ένα 3% των ατυχημάτων προκλήθηκε από άλλους παράγοντες, όπως από την υποδομή των δρόμων (μάλλον μικρό ποσοστό για μια χώρα όπως το Βέλγιο, όπου η κατάσταση των δρόμων δεν θεωρείται καλή).

http://www.news.gr/m...otosykleta.html

ΥΓ:

Στο 44% των περιπτώσεων οι αναβάτες είχαν βγάλει δίπλωμα πριν το 1989, οπότε άρχισαν να ισχύουν στο Βέλγιο οι υποχρεωτικές εξετάσεις για το δίπλωμα μοτοσυκλέτας.

Πριν την χρονιά εκείνη, οι αναβάτες που ήθελαν να οδηγήσουν μοτοσυκλέτα δεν υποχρεώνονταν σε δοκιμή των ικανοτήτων τους. Περιέργως, η συγκεκριμένη ομάδα αναβατών δεν ξεχωρίζει αρνητικά στις συνολικές στατιστικές!

Δηλαδή πριν το 89, όποιος ήθελε μηχανή, απλά τη καβάλαγε και όποιον πάρει ο χάρος :P

Τροποποιήθηκε από τον eftaxias

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Δεν μπορώ να εκφέρω άποψη για τους οδηγούς και τους δρόμους στο Βέλγιο. Θα είχε πολύ ενδιαφέρον να διαβάζαμε μια ανάλογη έρευνα-έκθεση για τα ελληνικά δεδομένα.

Εδώ τα δεδομένα είναι κάκιστοι δρόμοι και κάκιστοι οδηγοί (στις περισσότερες περιπτώσεις) είτε οδηγούν ποδήλατο, είτε οδηγούν τετραξονικό. Ο νους μας είναι μονίμως στη μαλ@κία!

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Δεν μπορώ να εκφέρω άποψη για τους οδηγούς και τους δρόμους στο Βέλγιο. Θα είχε πολύ ενδιαφέρον να διαβάζαμε μια ανάλογη έρευνα-έκθεση για τα ελληνικά δεδομένα.

Εδώ τα δεδομένα είναι κάκιστοι δρόμοι και κάκιστοι οδηγοί (στις περισσότερες περιπτώσεις) είτε οδηγούν ποδήλατο, είτε οδηγούν τετραξονικό. Ο νους μας είναι μονίμως στη μαλ@κία!

Δύσκολο να βγει ακριβές πόρισμα πάντως και ειδικά στην χώρα της ασυδοσίας. Το ποιος φταίει και ποιος όχι λογικά προκύπτει από τον Κ.Ο.Κ , όμως εαν καβαλήσω την μοτοσυκλέτα και πηγαίνω με "300" και κάποιος "φάει" ένα στοπ και με χτυπήσει τότε ναι μεν τυπικά δεν φταίω αλλά ουσιαστικά είμαι συνυπεύθυνος. Γενικά τα μάτια μας 1004 αφού κυριολεκτικά είναι το μόνο που μας προστατεύει.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

οι γεναικες φταίνε ! ! ! :mB_kalo_e:

pls mi (minore) παρεξηγηθώ

Αστείο στο αστείο bass σε καλό μου σήμερα :crazy:

Τροποποιήθηκε από τον Lektikos

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Δύσκολο να βγει ακριβές πόρισμα πάντως και ειδικά στην χώρα της ασυδοσίας.

Γιαννακο, βγαινει πορισμα.. :_thumbsup:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Εγώ δεν περιμένω τις στατιστικές και τις μελέτες για να μου πούνε τα αυτονόητα. Άφησε τον πλησίον σου (τον άλλον χρήστη του δρόμου δηλαδή) το περιθώριο του λάθους, ίσως σώσεις και ίσως σώθεις. Αυτό ξέρω, αυτό μου προέκυψε αυθόρμητα κάθε φορά που καβαλαώ και καβαλάω κάθε μέρα συνειδητά, δεν έχω Ι.Χ. στην ιδιοκτησία μου.

Το παν είναι να είμαστε μπροστά και πέρα από τις προδιαγραφές και τους νόμους (προτεραιότητες και τα ρέστα). διότι οι προδιαγραφές και οι νόμοι στοιχειοδώς καλύπτουνε και καθορίζουμε τα ελάχιστα επιτρεπτά όρια και το πλαίσιο συμπεριφοράς για μια ανεκτή κοινωνία κατ'επέκταση και ειδικότερα την οδήγηση μοτοσικλέτας.

Από το 1992 με την πάπια, την προηγούμενη Πέμπτη ξαναμπλέχτηκα σε ατύχημα με μηχανή (το σκούτερ για την ακρίβεια) διότι παρά την εμπειρία, κάθε μέρα έχει σημασία ο τρόπος που προσεγγίζεις του άλλους και πραγματικά θέλει αγώνα κάθε στιγμή ακόμη και στην πιο αδιανόητα σίγουρη.

Με το αυτοκίνητο δε ευτυχώς μόνον μια φορά το 1996 αλλά και στις 3εις περιπτώσεις οι άλλοι παραβίασαν το στόπ κι εγώ ευτυχώς δεν έπαθα τίποτα στο μεν αυτοκίνητο αφού φορούσα ζωνη στις 04.00 τα ξημερώματα και όλο το βράδυ σε κλάμπ να πίνω μόνον νερό τόνικ και με τις μηχανές χαζές αμιχές καταμεσήμερο. Μόνον τέτοια λέω για μένα και για όλους.

Το έχω ξαναγράψει αν δεν κάνω λάθος παλιότερα, εμείς οι μοτοσικλετιστές πρέπει, είναι υποχρέοσή μας να είμαστε οι καλύτεροι αναβάτες και χρήστες του δρόμου που μπορούμε να είμαστε κάθε στιγμή. Να κάνουμε τη διαφορά πρώτα για εμάς και τις οικογένειές μας και μετά για τους άλλους, αλλά ταυτόχρονα με την συμπεριφορά μας "να δείχνουμε το δρόμο" για όλους τους άλλους και να διαμορφώνουμε μια υγειή δυναμική οδήγησης. Να αποπνέουμε σεβασμό όπως μας αρμόζει. Κι αυτό απαιτεί τεράστια προσπάθεια, πρωτίστως και κυρίως σε προσωπικό επίπεδο. Και για να μην ξεχνιώμαστε, αυτή είναι η αιτία όπου οι μοτοσικλετιστές χαιρετάνε ο ένας τον άλλονα στο δρόμο....κι αν έχει χαθεί αυτό τα τελευταία χρόνια πρέπει να το ξαναφέρουμε στο προσκήνιο. Οι κοινοί κίνδυνοι όπου όλοι αντιμετοπίζουμε ότι και να καβαλάμε ταυτόχρονα με την ίδια χαρά του να καβαλάς όποια μηχανή έχεις στους ίδιους δρόμους. Αυτό λέγεται αξιοπρέπεια. Κι εδώ, δεν χωράνει ημίμετρα.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
...........

Δηλαδή πριν το 89, όποιος ήθελε μηχανή, απλά τη καβάλαγε και όποιον πάρει ο χάρος :P

Ενώ εδώ, όλοι έχουν το κατάλληλο δίπλωμα για τα μηχανάκια που καβαλάνε. :rotfl:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Ερευνα στο Βελγιο.Οργανωμενο Κρατος,συνηδητοποιμενοι πολιτες,αριστες συνθηκες οδικου δικτυου,κλπ κλπ κλπ...δηλαδη στην Ελλαδα παλι ΝΔ κ ΠΑΣΟΚ φηφισαμε ή ανεχτηκαμε...τι αλλο να σχολιασω............................αστο να παει...δεν θα σχολιασω...το νου μας τριγυρω και κανα Σταυρο να μας εχχει καλα...!

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

οργανωμενο κρατος το βελγιο :rtfm: δεν υπαρχει μετρο συγκρισης με την πανεμορφη ελλαδα μας :wallbash: ... εδω τα στατιστικς λενε οτι μας αρεσει...

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Δηλαδη οι μισοι πεφτουν απο μονοι τους?? ΕΕ τοτε ή κουλαδια ειναι ή πανε τερμα ολη την ωρα πραγμα δυσκολο για Βελγιο που απο οσο ξερω σε τσιμπανε αν πας να το παιξεις τσακαλι..

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Ερευνα στο Βελγιο.Οργανωμενο Κρατος,συνηδητοποιμενοι πολιτες,αριστες συνθηκες οδικου δικτυου,κλπ κλπ κλπ...δηλαδη στην Ελλαδα παλι ΝΔ κ ΠΑΣΟΚ φηφισαμε ή ανεχτηκαμε...τι αλλο να σχολιασω............................αστο να παει...δεν θα σχολιασω...το νου μας τριγυρω και κανα Σταυρο να μας εχχει καλα...!

Οι Ολλανδοί πάντως κάνουν πλάκα πως καταλαβαίνεις ότι έχεις περάσει τα βελγικά σύνορα από τις λακούβες στο δρόμο.

Σε σχέση με την Ελλάδα βέβαια οι κακοί πραγματικά βελγικοί δρόμοι είναι 2 επίπεδα πάνω... :wallbash:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Εγώ δεν περιμένω τις στατιστικές και τις μελέτες για να μου πούνε τα αυτονόητα. Άφησε τον πλησίον σου (τον άλλον χρήστη του δρόμου δηλαδή) το περιθώριο του λάθους, ίσως σώσεις και ίσως σώθεις. Αυτό ξέρω, αυτό μου προέκυψε αυθόρμητα κάθε φορά που καβαλαώ και καβαλάω κάθε μέρα συνειδητά, δεν έχω Ι.Χ. στην ιδιοκτησία μου.

Το παν είναι να είμαστε μπροστά και πέρα από τις προδιαγραφές και τους νόμους (προτεραιότητες και τα ρέστα). διότι οι προδιαγραφές και οι νόμοι στοιχειοδώς καλύπτουνε και καθορίζουμε τα ελάχιστα επιτρεπτά όρια και το πλαίσιο συμπεριφοράς για μια ανεκτή κοινωνία κατ'επέκταση και ειδικότερα την οδήγηση μοτοσικλέτας.

Από το 1992 με την πάπια, την προηγούμενη Πέμπτη ξαναμπλέχτηκα σε ατύχημα με μηχανή (το σκούτερ για την ακρίβεια) διότι παρά την εμπειρία, κάθε μέρα έχει σημασία ο τρόπος που προσεγγίζεις του άλλους και πραγματικά θέλει αγώνα κάθε στιγμή ακόμη και στην πιο αδιανόητα σίγουρη.

Με το αυτοκίνητο δε ευτυχώς μόνον μια φορά το 1996 αλλά και στις 3εις περιπτώσεις οι άλλοι παραβίασαν το στόπ κι εγώ ευτυχώς δεν έπαθα τίποτα στο μεν αυτοκίνητο αφού φορούσα ζωνη στις 04.00 τα ξημερώματα και όλο το βράδυ σε κλάμπ να πίνω μόνον νερό τόνικ και με τις μηχανές χαζές αμιχές καταμεσήμερο. Μόνον τέτοια λέω για μένα και για όλους.

Το έχω ξαναγράψει αν δεν κάνω λάθος παλιότερα, εμείς οι μοτοσικλετιστές πρέπει, είναι υποχρέοσή μας να είμαστε οι καλύτεροι αναβάτες και χρήστες του δρόμου που μπορούμε να είμαστε κάθε στιγμή. Να κάνουμε τη διαφορά πρώτα για εμάς και τις οικογένειές μας και μετά για τους άλλους, αλλά ταυτόχρονα με την συμπεριφορά μας "να δείχνουμε το δρόμο" για όλους τους άλλους και να διαμορφώνουμε μια υγειή δυναμική οδήγησης. Να αποπνέουμε σεβασμό όπως μας αρμόζει. Κι αυτό απαιτεί τεράστια προσπάθεια, πρωτίστως και κυρίως σε προσωπικό επίπεδο. Και για να μην ξεχνιώμαστε, αυτή είναι η αιτία όπου οι μοτοσικλετιστές χαιρετάνε ο ένας τον άλλονα στο δρόμο....κι αν έχει χαθεί αυτό τα τελευταία χρόνια πρέπει να το ξαναφέρουμε στο προσκήνιο. Οι κοινοί κίνδυνοι όπου όλοι αντιμετοπίζουμε ότι και να καβαλάμε ταυτόχρονα με την ίδια χαρά του να καβαλάς όποια μηχανή έχεις στους ίδιους δρόμους. Αυτό λέγεται αξιοπρέπεια. Κι εδώ, δεν χωράνει ημίμετρα.

Πολυ σωστο. Μονο μια ενσταση. Ποιον να πρωτοχαιρετησεις πλεον σε καθε φαναρι εχει 30 μηχανακια :tooth:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

όχι ρε στο φανάρι, δεν προλαβαίνεις να τα πείτε στο φανάρι! εγώ μόνο όταν προσπερνάω ή με προσπερνάνε χαιρετάω και όσους έρχονται στο αντίθετο ρεύμα με "φωτάκια" ΑΛΛΑ! μόνο αν φοράνε κράνος αυτούς που δεν φοράνε δεν τους χαιρετάω

θυμάμαι μου το είχε πει ένας "πάλιουρας" όταν είχα πρωτοπάρει το δίπλωμα να χαιρετάω πάντα λέει και όντως το εφάρμοσα γι'αυτό και μου κακοφαίνεται αν "δεν μου απαντήσουν"...

όντως κρίμα που δεν ισχύει τόσο πολύ πια...

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα