μάθο... 10.136 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Μάιος 22 , 2011 To 20-50 δεν δυσκολευεται στα κρυα; Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
Παναγιώτης Κ. 10.057 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Μάιος 22 , 2011 Όχι (αλλά τα μηχανάκια τα βάζω μέσα στο σπίτι, οπότε η χαμηλότερη θερμοκρασία εκκίνησης είναι 19 - 20οC). Αν είμαι σε ταξίδι και έχω παρκάρει έξω και έχει πέσει πολύ η θερμοκρασία, απλά το πρωί τα ζεσταίνω κάνα λεπτό παραπάνω. Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
icelover 2.484 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Μάιος 22 , 2011 15-50. η χοντα λεει 10-30 αλλα ελεως παρα ειναι ψιλο. το καλυτερο λαδι για ελλαδα ειναι για μενα το 15-50 Aναλογως που ζεις.Ελα εδω πανω σε μενα,και θα δεις τι θα δουλευεις μετα..... Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
bestoftherest7 249 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Μάιος 22 , 2011 Aναλογως που ζεις.Ελα εδω πανω σε μενα,και θα δεις τι θα δουλευεις μετα..... ναι παιζει ρολο και αυτο.για την αθηνα μια χαρα ειναι το 15-50.τωρα αν μενεις νευροκοπι τουλαχιστον 10-40 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
Αιγαιοπλόος 1.661 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Μάιος 22 , 2011 Για το δικό μου η κατασκευάστρια εταιρία προτείνει είτε 10W30 είτε 10W40, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα σου. Και φυσικά επέλεξα το 10W40. Δε θα επέλεγα κάποιο ιξώδες πέρα από τα προτεινόμενα από την κατασκευάστρια εταιρία. Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
giorgos_drz 592 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Μάιος 22 , 2011 Λοιπόν, εγώ βάζω 15-50 φουλ συνθετικό στο υδρόψυκτο, πολύστροφο, μονοκύλινδρο 400άρι μου μετά από μελέτη των γραφών του Thumpertalk. Η Suzuki προτείνει 10-40.... Λέτε να τον π@ίζω; και εγω εβαζα 15-50, αλλα την τελευταια φορα εβαλα 10-40 και ειναι μια χαρα, ουτε τσιμπαει λαδακια και δουλευει ρολοι. Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
Gee 3.381 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Μάιος 22 , 2011 και δουλευει ρολοι. τι ωρα λεει??? Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
vdik 111 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Μάιος 24 , 2011 10-40 γιατί έτσι λέει η μαμά, αλλά και η αντιπροσωπεία Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
KARAFLODAIMON 96 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Μάιος 24 , 2011 10W666 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
Ravendark 6.393 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Μάιος 24 , 2011 10-50 προτείνει ο κατασκευαστής, αυτό βάζω. Castrol Power1 Racing συνθετικό Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
patapios 1.698 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Μάιος 24 , 2011 10-50 προτείνει ο κατασκευαστής, αυτό βάζω. Castrol Power1 Racing συνθετικό Γιωργο απο που τα περνεις αυτα κ ποσο? Γιατι απτην επομενη αλλαγη κ εγω αυτα θα "κοτσαρω" ....sorry για το Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
Ravendark 6.393 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Μάιος 24 , 2011 συνήθως από χαλκίδα, 12,5 ευρώ το λίτρο με πολύ μπλα μπλα και παζάρεμα. συνήθως στα 15 παίζει και προχθές το είδα στο καρφούρ στην κηφισίας 17 το λίτρο! την επόμενη φορά από εδώ: http://www.trade-wind.gr/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=258&category_id=45&option=com_virtuemart&Itemid=57&lang=el αν και στο site του δεν βλέπω 10-50 παρά μόνο 10-40 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
aris xj 35 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Μάιος 24 , 2011 http://www.moll.gr/technical/Ladi_michanis.pdf λαδι απο το κρανιδι να μη βαλετε μονο...και ολα τα αλλα κανουν.... Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
mesastou 30 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Μάιος 24 , 2011 Ότι λέει ο κατασκευαστής. Δηλαδή 10W-30. Σκέφτομαι ότι ενδεχομένως θα ήταν καλό να βάλω 10W-40 τώρα το καλοκαίρι (σε λίγο θέλει λάδια) γιατί αυτά προτείνει στο service manual για θερμοκρασίες περιβάλλοντος πάνω από 30 βαθμούς Κελσίου. 10w 30 βαζει η honda τωρα καλο ή κακο αυτην ξερει!!! Μόνο 2 λοιπόν βάζετε 30άρι, μαζί με εμένα γινόμαστε 3. Εγώ βάζω 2+ χρόνια τώρα και η κατανάλωση είναι μη αισθητή, και έκανα και 2 36ώρα με 10w30. Πολλά αυτοκίνητα ζητούν πλέον 0w20, εκτός απο υβριδικά. Δεν νομίζω να αργήσουν πολύ και οι μοτοσυκλέτες ειδικά οι τετρακύλινδρες υγρόψυκτες πολύστροφες (εκεί έχει νόημα το ψιλό λάδι, π.χ. CBR 600). Εγώ ξεστραβώθηκα απο τον AEHaas πριν 4 χρόνια, μέχρι τότε πίστευα πως το 50άρι είναι καλύτερο από το 40άρι.α! να παραθέσω και κάτι που έγραψε ο onyx (4tforum) σχετικά με τις συνθήκες [βλέπε θέμα νήματος] στην Ελλάδα και με βρίσκει σύμφωνο. O κατασκευαστής (BMW) εδώ και χρόνια έχει θέσει προδιαγραφές δικές του που ανανεώνονται υπερκαλύπτοντας τις προηγούμενες. Έτσι ενώ αρχικά ήθελε κάποια Α3 (κατά ACEA) και 10W-40 πλέον (LL04) ζητάει κυρίως 5W-30. Σε σχετικό πινακίδιο σε εγχειρίδιο του 2000 λέει 10W-x για θερμοκρασία 0 ως πάνω από 30 και 0W-x ή 5W-x για κάτω από -30 ως πάνω από 30. Δεν διαχωρίζει το πάνω από 30 με το πάνω από 35 ή 40 κλπ. Νομίζω κανένας δεν είπε να πάμε εκτός προδιαγραφών κατασκευαστή ή αν ειπώθηκε ήταν σαφές ότι η πρόταση δεν είναι σύμφωνη με τον κατασκευαστή. Ο λόγος που ρωτάω είναι όχι για να βάλω κάτι εκτός προδιαγραφών αλλά επειδή μετά από χρόνια διαφορετικών συνηθειών, όπως κι εσύ έχω μια ανησυχία! Προσωπικά παλιότερα θεωρούσα σαν πιο κατάλληλο λάδι για την Ελλάδα το 15W-50. Όμως τα σύγχρονα συνθετικά λάδια, εκτός από τα άλλα πλεονεκτήματά τους μπορούν να καλύπτουν την προδιαγραφή Α3 έστω κι αν είναι 30άρια και είναι και πολύ πιο ανθεκτικά σε θερμοκρασίες και σε εύρος θερμοκρασιών με αποτέλεσμα πλέον να μην έχει σημασία η εξωτερική θερμοκρασία. Άλλωστε αν το καλοσκεφτούμε μετά την εκκίνηση είτε στους 45 είτε στους -20 ο κινητήρας μου και το λάδι μου συνεχίζουν να ζούν στο προστατευτικό κουκούλι των χιτωνίων νερού θερμοκρασίας γύρω στους 90. Και ειδικά στην εκκίνηση που το λάδι είναι ακόμα κρύο και παχύρρευστο είναι που γίνεται η μεγαλύτερη φθορά του κινητήρα και εκεί βοηθάει το λεπτόρρευστο. Επίσης ένα λεπτόρρευστο ρέει καλύτερα απάγοντας έτσι καλύτερα και την θερμότητα ενώ ένα παχύρευστο μπορεί πιο εύκολα να μπουκώνει τη βαλβίδα κλείνοντας τη ροή (έχεις πίεση στο όργανο λαδιού αλλά δεν έχεις ροή άρα δεν έχεις λίπανση!!) Εφόσον λοιπόν ένα λεπτότερο λάδι (καλό συνθετικό) έχει βρεθεί ότι αντέχει όσο τα παλιότερα παχύτερα ενώ ταυτόχρονα είναι καλύτερο σε κρύο κινητήρα και επίσης κάνει και οικονομία σε καύσιμα λόγω μειωμένων εσωτερικών τριβών μοιάζει αρκετά καλά δικαιολογημένο το ότι πλέον όλο και περισσότεροι κατασκευαστές προωθούν τα λεπτόρρευστα λιπαντικά. Εννοείται ότι αν βάλεις σε έναν παλιό κινητήρα με μεγάλες ανοχές ένα πολύ λεπτό λάδι (ακόμα και εντός προδιαγραφών) θα σου το κάψει....όχι ότι το λάδι δεν είναι καλό ή κατάλληλο αλλά, στην περίπτωση αυτή, ο κινητήρας δεν είναι πια κατάλληλος για το καλύτερο αυτό λάδι. κύριοι αερόψυκτοι/ελαιόψυκτοι δεν μπαίνετε σε αυτήν την λογική. Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
zoo 1.586 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Μάιος 24 , 2011 Μόνο 2 λοιπόν βάζετε 30άρι, μαζί με εμένα γινόμαστε 3. Εγώ βάζω 2+ χρόνια τώρα και η κατανάλωση είναι μη αισθητή, και έκανα και 2 36ώρα με 10w30. Να σημειώσω εδώ ότι επίσης ξεστραβώθηκα από τα link που παραθέτεις. Έβαζα 10W-50 στο Deauville αλλά τελικά με το ημισυνθετικό 10W-30 λειτουργεί πραγματικά πολύ καλύτερα. Δεν έχει δείξει μέχρι στιγμής καθόλου κατανάλωση λαδιού, τίποτε, ούτε γραμμάρια. Είδα στο Service manual ότι η Honda προτείνει για θερμοκρασίες περιβάλλοντος πάνω από 30 βαθμούς Κελσίου να μπει 10-W40 και όπως έγραψα πιο πάνω το σκέφτομαι, αλλά με όσα (ξανά)διάβασα στα σχετικά άρθρα, με βλέπω ή να βάζω ξανά ημισυνθετικό 10W-30 ή να βάζω μεν 10W-40 αλλά αυστηρά και μόνο συνθετικό. Να υποθέσω ότι εσύ βάζεις 10W-30 χειμώνα - καλοκαίρι; Βάζεις συνθετικό ή ημισυνθετικό λάδι; Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
Αιγαιοπλόος 1.661 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Μάιος 25 , 2011 @ mesastou. Εγώ πάντως, που "φοράω" τον ίδιο κινητήρα με σένα, βάζω ημισυνθετικό Agip 10W40 και το μηχανάκι δουλεύει άψογα, χειμώνα - καλοκαίρι. Και εννοείται ότι δεν έχω παρατηρήσει ποτέ μα ποτέ να καίει λάδια. Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
mesastou 30 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Μάιος 25 , 2011 (τροποποιήθηκε) @ mesastou. Εγώ πάντως, που "φοράω" τον ίδιο κινητήρα με σένα, βάζω ημισυνθετικό Agip 10W40 και το μηχανάκι δουλεύει άψογα, χειμώνα - καλοκαίρι. Και εννοείται ότι δεν έχω παρατηρήσει ποτέ μα ποτέ να καίει λάδια. Αν δεν έχεις πολλά χλμ (βλέπε ανοχές) το ίδιο θα συμβεί και με 10w30. Αν δείτε τα τεχνικά χαρακτηριστικά θα παρατηρήσετε ότι παρόλο που και τα 2 είναι 10w το 10w30 είναι αρκετά ποιό ρευστό στους 40 βαθμούς. Άρα καλύτερα κρύα ξεκινήματα με λιγότερες φθορές μέχρι να ζεσταθεί πλήρως το λάδι (10-15 λεπτά). @zoo Όσο για το manual το δικό μου λέει 10w30 & 10w40 αλλά πως συνιστάτε 10w30, API SG (όχι energy conserving) και JASO T903 MA. Δεν λέει 10w30 μέχρι 30 βαθμούς... Μήπως μπορείς να παραθέσεις το δικό σου διάγραμμα ή να στείλεις κάποιο λινκ; Το ίδιο γράφει και αυτό που υπάρχει τώρα on line Ναι, βάζω 30άρι χειμώνα καλοκαίρι, πλήρως συνθετικό (εκτός από το στρώσιμο οπου έβαλα το honda 10w30 [στο 36ώρο του 2009] που μάλλον GroupIII το βλέπω ή υποδεέστερο). Δεν το σκίζω όμως, ακόμα και στα 36ώρα και άλλες βόλτες δεν πάω τέρμα γκάζι, τέρμα φρένο στα στροφυλίκια. Και οι υπόλοιπες διαδρομές που κάνω έχουν μικρή διάρκεια οπότε πιστεύω κερδίζω περισσότερα από όσα χάνω με το 30άρι. Έχω και μόνο 14,000 χλμ ... Τροποποιήθηκε Μάιος 25 , 2011 από τον mesastou Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
zoo 1.586 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Μάιος 25 , 2011 Παρόμοιο τρόπο οδήγησης έχουμε, ούτε εγώ το σκίζω και πάντα προθερμαίνω τον κινητήρα. Αυτά που λες τα γράφει πράγματι στο user manual. Αντίθετα, στο service manual (αυτό που υποτίθεται έχουν και συμβουλεύονται τα συνεργεία... δήθεν...) λέει ότι "Other viscosities may be used" ανάλογα με την θερμοκρασία περιβάλλοντος. Εκεί δείχνει ότι το 10W-30 προτείνεται για θερμοκρασία περιβάλλοντος από -10 μέχρι +30 βαθμούς και το 10W-40 από -5 μέχρι +40 βαθμούς. Επειδή στην Ελλάδα το καλοκαίρι πιάνουμε συχνά - πυκνά 30+ βαθμούς, σκέφτηκα να βάλω είτε το συνθετικό 10W-40, είτε ένα πλήρως συνθετικό 10W-30 (τώρα έχω ημισυνθετικό 10W-30 της μαμάς Honda και η λειτουργία του κινητήρα και του κιβωτίου είναι πολύ καλύτερη από ότι ήταν με το 10W-50!). Εξάλλου το πιο ρευστό λάδι και λιπαίνει και ψύχει καλύτερα και η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι θέμα του κυκλώματος ψύξης, όχι του λαδιού... Επίσης, εκ φύσεως το συνθετικό λάδι είναι λίγο πιο ρευστό από το αντίστοιχο ημισυνθετικό και έχει καλύτερη πρόσφυση στις λιπαινόμενες επιφάνειες οπότε θεωρώ ότι το ημισυνθετικό 10W-30 που έχει τώρα ο κινητήρας και το πλήρως συνθετικό 10W-40 που σκέφτομαι να βάλω είναι πρακτικά όμοια λάδια. Πάντως θέλει προσοχή με τα "μαστόρια" και τις γνώσεις τους!... Δείτε ένα παράδειγμα... Στο service manual γράφει ότι για τον άξονα στο Deauville πρέπει να βάζουμε Hypoid Gear Oil SAE 80. Αυτό το "Hypoid Gear Oil" δεν το γράφουν τυχαία, αν δεν χρειαζόταν θα έγραφαν απλώς "Gear Oil"... Αυτή η επισήμανση λοιπόν για "Hypoid Gear" δίνεται επειδή ο άξονας έχει Hypoid gears γιατί πλεονεκτούν έναντι των απλών (μεγαλύτερη επιφάνεια επαφής των δοντιών, καλύτερη μεταφορά ροπής και επίσης δίνεται η δυνατότητα να μην είναι κεντραρισμένος ο άξονας με το κέντρο του τροχού). Έχουν όμως μία ιδιομορφία τα Hypoid Gears (Hypoid=Hyperbolic, η καμπύλη των δοντιών είναι υπερβολή), δημιουργούν διατμητικές τάσεις στο λιπαντικό γιατί ολισθαίνουν λίγο μεταξύ τους, δεν εμπλέκονται απλώς. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μπει στον άξονα λιπαντικό με προδιαγραφές κατάλληλες για τέτοια γρανάζια και αυτά τα λιπαντικά είναι API GL-4 ή API GL-5. Αυτή τη λεπτομέρεια δεν την γνωρίζει κανένας μάστορας (από όσους έχω πάει μέχρι σήμερα...), όλοι ήθελαν να βάλουν στο Deauville βαλβολίνη με API GL-3 που δεν καλύπτει τις προδιαγραφές... Σκεφτείτε να έχει κανείς το νέο VFR 1200 (επίσης με Hypoid gears στον άξονα) και να εμπιστευθεί τον μάστορα για αλλαγή βαλβολίνης... Μετά θα λέμε "Σπάνε οι άξονες στα VFR", "Δεν βγήκαν καλά αυτά τα μηχανάκια" κλπ κλπ... Δείτε σχετικά αναγνώσματα: Gear oil Spiral bevel gear Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
Akisjg 82 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Μάιος 25 , 2011 (τροποποιήθηκε) 10-50 προτείνει ο κατασκευαστής, αυτό βάζω. Castrol Power1 Racing συνθετικό Από τότε που το χρησιμοποιώ ο κινητήρας αλλά και το κιβώτιο δουλεύουν άψογα ενώ με τα 15-50 που προτείνει η ελληνική αντ/πεία το κιβώτιο κοπάναγε και ο κινητήρας δυσκολευόταν το πρωί. Βέβαια παίζει και η μάρκα (Motul vs Castrol σημειώσατε 2). Τροποποιήθηκε Μάιος 25 , 2011 από τον Akisjg Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
mesastou 30 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Μάιος 25 , 2011 Παρόμοιο τρόπο οδήγησης έχουμε, ούτε εγώ το σκίζω και πάντα προθερμαίνω τον κινητήρα. Αυτά που λες τα γράφει πράγματι στο user manual. Αντίθετα, στο service manual (αυτό που υποτίθεται έχουν και συμβουλεύονται τα συνεργεία... δήθεν...) λέει ότι "Other viscosities may be used" ανάλογα με την θερμοκρασία περιβάλλοντος. Εκεί δείχνει ότι το 10W-30 προτείνεται για θερμοκρασία περιβάλλοντος από -10 μέχρι +30 βαθμούς και το 10W-40 από -5 μέχρι +40 βαθμούς. Επειδή στην Ελλάδα το καλοκαίρι πιάνουμε συχνά - πυκνά 30+ βαθμούς, σκέφτηκα να βάλω είτε το συνθετικό 10W-40, είτε ένα πλήρως συνθετικό 10W-30 (τώρα έχω ημισυνθετικό 10W-30 της μαμάς Honda και η λειτουργία του κινητήρα και του κιβωτίου είναι πολύ καλύτερη από ότι ήταν με το 10W-50!). Εξάλλου το πιο ρευστό λάδι και λιπαίνει και ψύχει καλύτερα και η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι θέμα του κυκλώματος ψύξης, όχι του λαδιού... Επίσης, εκ φύσεως το συνθετικό λάδι είναι λίγο πιο ρευστό από το αντίστοιχο ημισυνθετικό και έχει καλύτερη πρόσφυση στις λιπαινόμενες επιφάνειες οπότε θεωρώ ότι το ημισυνθετικό 10W-30 που έχει τώρα ο κινητήρας και το πλήρως συνθετικό 10W-40 που σκέφτομαι να βάλω είναι πρακτικά όμοια λάδια. .. Συμφωνούμε σε όλα αλλά σε αυτήν την παράγραφο μάλλον κατά λάθος κάτι σου ξέφυγε όχι από έλλειψη γνώσεων μιας και στην αρχή της παραγράφου καλά τα λες. Μάλλον λοιπόν ήθελες να γράψεις:το πλήρως συνθετικό 10W-30 και το ημισυνθετικό 10W-40 είναι πρακτικά όμοια λάδια. Σωστά; Kάτι τέτοιο συχνά προκύπτει βλέποντας το HTHS και το διαφημίζει και η readline στο site της. Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
zoo 1.586 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Μάιος 25 , 2011 Όχι, αυτό που έγραψα εννοώ. Από όσο έχω διαβάσει, τα συνθετικά λάδια είναι γενικά πιο λεπτόρρευστα από τα ημι-συνθετικά κι ας έχουν ίδια βαθμονόμηση (π.χ. 10W-30). Συνεπώς, θεωρώ ότι ένα ημι-συνθετικό 10W-30 και ένα συνθετικό 10W-40 είναι πρακτικά ίδια και ίσως το δεύτερο να είναι και καλύτερο. Το συνθετικό θα είναι πιο ρευστό στην εκκίνηση με κρύο κινητήρα (κι ας είναι και τα δύο 10W) και (πρακτικά) θα έχει ελάχιστα λιγότερη ρευστότητα στη θερμοκρασία λειτουργίας του κινητήρα παρά το ότι το ένα είναι 30 και το άλλο 40. Ειδικά αν λάβουμε υπόψη την προτροπή του κατασκευαστή για 40άρι λάδι με θερμοκρασία περιβάλλοντος 30+ βαθμούς Κελσίου, θεωρώ ότι ένα ημι-συνθετικό 10W-30 (που έχω τώρα στη μηχανή) είναι πρακτικά ίδιο με το συνθετικό 10W-40 που σκέφτομαι να βάλω με μία ενδεχόμενη υπεροχή του συνθετικού τώρα το καλοκαίρι. Δεν θα χάσω σε κρύες εκκινήσεις και θα έχω επαρκή λίπανση σε μποτιλιάρισμα στον Ελληνικό καύσωνα. Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
innova 04 7.945 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Μάιος 25 , 2011 (τροποποιήθηκε) Ειδικά αν λάβουμε υπόψη την προτροπή του κατασκευαστή για 40άρι λάδι με θερμοκρασία περιβάλλοντος 30+ βαθμούς Κελσίου, θεωρώ ότι ένα ημι-συνθετικό 10W-30 (που έχω τώρα στη μηχανή) είναι πρακτικά ίδιο με το συνθετικό 10W-40 που σκέφτομαι να βάλω με μία ενδεχόμενη υπεροχή του συνθετικού τώρα το καλοκαίρι. Δεν θα χάσω σε κρύες εκκινήσεις και θα έχω επαρκή λίπανση σε μποτιλιάρισμα στον Ελληνικό καύσωνα. Και ναι και όχι...Ο πίνακας της Honda δεν δίνει ακριβείς τιμές εύρους ιξώδους ανα λάδι, περισσότερο είναι μπούσουλας. Μην σε μπερδεύει και πατάς αποκλειστικά εκεί. Οι ακριβείς πίνακες υπάρχουν πλέον παντού. Το 40άρι -ασχέτως ποιότητας και σύνθεσης - ενδείκνυται για το καλοκαίρι μας. Με το 30άρι μείνε μαζί του, τον χειμώνα. Οι τιμές τους είναι κοντά, αλλά παραμένουν διαφορετικά...είδη. Αυτό που ορίζει την διαφορά τους είναι το κινηματικό ιξώδες στους 100β. C. Το 30αρι έχει ευρος 9,3-12,5 Cst και βάσει αυτού λαμβάνει τον χαρακτηρισμό SAE 30. To 40αρι έπεται με εύρος 12,5 - 16,3 Cst και ονομάζεται SAE 40. Το ''πρόβλημα'' είναι ότι δεν ξέρουμε πόσο κοντά είναι το 1 λάδι 30αρι με άλλο 1 40αρι. Γι'αυτο γραφω και ναι και όχι.... Ένας πολυ ενδιαφέρων πίνακας για....συγκρίσεις μεταξύ τους. Δείτε τα λιπαντικά για κλειστά γραναζοκιβώτια σε τι λιπαντικά κινητήρων αντιστοιχούν.(π.χ. Τι βαλβολίνη βάζετε στο αμάξι ? ) Δείτε την κατάταξη κατα ISO όπου πάλι υπάρχει η αντιστοιχία σε ευθεία με τα λιπαντικά κινητήρων... (Εργοστασιακή λίπανση..) Δείτε το κινηματικό ιξώδες ανα περίπτωση. Απο αυτούς τους πίνακες ξεκινάνε όλοι οι λαδάδες την..παραγωγή. Τα πρόσθετα μπαίνουν αργότερα.. Εκεί πλέον το κάθε λάδι έχει πάρει τον δικό του ξεχωριστό δρόμο για την εφαρμογή που του ταιριάζει. εντιτ. Το τόπικ μιλάει για 10/40 και 15/50. Πάλι οι πίνακες ''δίνουν'' απαντήσεις, αλλά πλέον χρειάζεται ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ να λαμβάνουμε υπ'όψην την...εφαρμογή = μοτό. Πχ. στο DR 650 που έχω, τα 10/40 που προτείνει η Suzuki, ποτέ δεν δούλεψαν ''σωστά''. Κοπάναγε το κιβώτιο, η κατανάλωση λαδιού ήταν αρκετή, και το μόνο καλό ήταν η...ευστροφία! Με 10 πόντους διάμετρο εμβόλου... Με 15/50 λύθηκαν σχεδόν όλα. Και σε αυτό το ιξώδες έμεινα. Τροποποιήθηκε Μάιος 25 , 2011 από τον innova 04 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
INVICTA 0 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Μάιος 25 , 2011 15w50 και λιγο ειναι για το ΧΤ...To manual λεει 20w50... Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
mesastou 30 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Μάιος 25 , 2011 ... Αυτό που ορίζει την διαφορά τους είναι το κινηματικό ιξώδες στους 100β. C. Το 30αρι έχει ευρος 9,3-12,5 Cst και βάσει αυτού λαμβάνει τον χαρακτηρισμό SAE 30. To 40αρι έπεται με εύρος 12,5 - 16,3 Cst και ονομάζεται SAE 40. Το ''πρόβλημα'' είναι ότι δεν ξέρουμε πόσο κοντά είναι το 1 λάδι 30αρι με άλλο 1 40αρι. Γι'αυτο γραφω και ναι και όχι.... ... Σωστός. Άρα πρέπει να βλέπουμε τις προδιαγραφές του κάθε λαδιού. Μπορεί ένα 30άρι και ένα 40άρι να βρίσκονται πολύ ποιο κοντά από ότι δύο π.χ. 40άρια (το ένα να είναι 13 και το άλλο 16 και να έχουμε π.χ και ένα 30άρι στα 12) Να προσθέσω για τα συνθετικά & πλήρως συνθετικά, ότι τα πλήρως συνθετικά συμπεριφέρονται σαν λεπτότερα όταν είναι κρύα αλλά σαν παχύτερα όταν είναι ζεστά (βλέπε φιλμ, δηλαδή HTHS), σε σύγκριση με τα ημισυνθετικά/ορυκτέλαια (τέλος πάντων βάσης βασισμένης σε ορυκτέλαιο, όσο refined και να έχει γίνει το λάδι αυτό, δηλαδή GroupI/II/III). Να βλέπουμε τουλάχιστον ρευστότητα κρύο, ζεστό και hths σε 1η φάση. Χρήσιμο και το TBN που δείχνει την αντοχή στην οξείδωση/διάρκεια του λιπαντικού. Και αναρωτιόμουνα inova γιατί μου μίλησες σήμερα και που με ξέρεις ... Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
Alarm 5.325 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Μάιος 26 , 2011 οσους εχω ακουσει να βαζουν 15-50 σε υδροψυκτα δεν εχουν καλες εμπειριες Ετσι ακριβως. Και εγω πλεον οτι λεει το μανουαλ. Μια φορα δοκιμασα 15-50 καλοκαιρι μαλιστα και νομιζα οτι θα μαζεψω κυλινδροπιστονα απο τον δρομο. Με 10-40 ολα ακουγονται πιο γλυκα. Και σιγα τις συνθηκες της ελλαδας. Και κεντρικη αμερικη εχει ζεστη, οπως και ιταλια , οπως και ισπανια και σε ενα καρο αλλες χωρες. Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες