BurningBeard 1.361 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 16 , 2012 (τροποποιήθηκε) Τις προάλλες πήγα την πρώτη ας πούμε σοβαρή μου διαδρομή, από Θεσσαλονίκη στο 2ο πόδι Χαλκιδικής λίγο πριν τη Σάρτη. Καμιά 130 χλμ με έναν φίλο μπροστά σε αμάξι και φυσιολογικές ταχύτητες: από 80-90 στην κίνηση, 100-110 στα άνετα κομμάτια, άντε και 120 σε καμιά προσπέραση. Φτάνοντας στον προορισμό έχει ένα κομμάτι δρόμου με αλλεπάληλες στροφές και ο άλλος μπροστά μου το πατούσε λιγάκι παραπάνω (επίτηδες όπως αποδείχτηκε μετά, για να δει άμα μπορώ να ακολουθήσω). Τα πράγματά μου τα είχε αυτός στο αμάξι και φορούσα μόνο ένα μικρό σάκο πλάτης (κράνος/μπουφάν/γάντια δεν τα αναφέρω καν, εννοούνται και τα φοράω και όταν πάω στο περίπτερο), οπότε δεν είχα προβλήματα να συνηθίσω σε καινούρια κατανομή βάρους κλπ. Εκεί λοιπόν που τον ακολουθούσα με μια σχετική επιτυχία (ήταν εντός οπτικού πεδίου, κάπου 50 μέτρα μπροστά μου) είχα δύο ανησυχητικές στιγμές. Προβλήματα δεν υπήρξαν γιατί άμα δεν αισθάνομαι σίγουρος δε ζορίζω καταστάσεις έτσι κι αλλιώς, αλλά επειδή θέλω και να μαθαίνω είπα να σας ρωτήσω. Η πρώτη ήταν όταν μπήκα κάπως γρήγορα σε μια δεξιά στροφή και ενώ είχα σωστή τοποθέτηση στην είσοδο (δίπλα στη διαχωριστική), κατέληξα να περάσω κάπου 30 πόντους στο αντίθετο ρεύμα και να με δυσκολεύει να το διορθώσω. Θυμήθηκα ότι παρατεταμένο φρενάρισμα θα με "ίσιωνε" και θα με έβγαζε ακόμα πιο έξω, οπότε εφόσον είχα από πριν εξασφαλίσει ότι ήταν ασφαλές να μπω λίγο πιο γρήγορα (είχα ορατότητα αρκετά μπροστά πριν αποφασίσω να το δοκιμάσω και δεν ερχόταν τίποτα από απέναντι), έκοψα στιγμιαία γκάζι και ξαναμπήκα. Η ερώτηση απλή και προφανής: θα μπορούσα να κλείσω τη στροφή και να "γυρίσω μούρη" λίγο πιο μέσα αν απλά έδινα λίγο πίσω φρένο (όπως λένε πολλοί σε αντίστοιχα θέματα αυτής της ενότητας); Αν ναι, με το γκάζι ανοιχτό ή κλειστό; (μάλλον ανοιχτό μου φαίνεται πιο λογικό, το φρένο για να "περιστρέψει" τη μοτο γύρω από τον άξονά της και το γκάζι για να μη μπλοκάρει ο πίσω και πέσω). Το άλλο ήταν κάτι που παρατήρησα όταν πλάγιαζα λίγο παραπάνω από όσο συνήθως (που γενικά δεν είναι πολύ). Γενικά, σε αργή οδήγηση με κλίσεις μέσα στην πόλη συνήθως στρίβω με countersteering κρατώντας το σώμα κάθετο με το οδόστρωμα (δηλαδή γέρνω ανάποδα από τη μηχανή). Σε ταχύτητες εθνικής νόμιζα ότι δε θα είναι αναγκαίο να το ισορροπώ έτσι, αλλά μου φάνηκε ότι αν δεν το κάνω, από ένα σημείο και μετά (με κάποια χλμ και αυξημένη κλίση) το πίσω περιστρεφόταν γύρω από τη στροφή και η τροχιά μου γινόταν πιο κλειστή. Κάτι σαν αυτό που ρωτάω παραπάνω για το πίσω φρενο δηλαδή, απλά η μοτο έκλεινε την τροχιά από μόνη της όταν έγερνα μαζί της και όχι αντίθετα. Δεν μπλοκάριζε τίποτα και δεν πατούσα φρένα, σε κανονικό στρίψιμο με καλή είσοδο στη στροφή και σταθερό γκάζι, απλά είχα την ιδέα ότι το πίσω γλυστρούσε λίγο αλλά πολύ ελεγχόμενα (όχι όπως γλυστράει πχ από κακό φρενάρισμα ή βροχή) και μάλιστα με τρόπο που να βοηθάει το στρίψιμο. Γενικά έχω δει ότι πολλοί τα SuMo (τις μουστάρδες ντε :lol: ) τα στρίβουν με λίγο εώς πολύ πλαγιολίσθηση, αλλά δεν έχω εμπιστοσύνη για τέτοια ακόμα. Οπότε απλά το διόρθωνα βάζοντας το σώμα μου ανάποδα. Τότε σταματούσε αμέσως το φαινόμενο, αλλά επιπλέον μπορούσα να επιμείνω στο countersteering και να πλαγιάσω κι άλλο χωρίς να εμφανιστεί ξανά. Η ερώτηση επίσης προφανής: είναι φυσιολογικό ή ίσως και επιθυμητό, και μπορώ να το χρησιμοποιώ για να βγω από μια δύσκολη θέση, ή θα αρχίσει να γλιστράει ανεξέλεγκτα και θα φάω τα μούτρα μου; Ευχαριστώ προκαταβολικά για τις απαντήσεις Τροποποιήθηκε Αύγουστος 16 , 2012 από τον BurningBeard Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
innova 04 7.945 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 16 , 2012 Θα σου έλεγα να δοκιμάσεις διαφορετικό στυλ. Κρατωντας όρθιο τον κορμό σου στην στροφή, μοιραία αποφορτίζεις τον μπροστινό τροχό.... Προσπάθησε - αν σου βγαίνει οδηγικά- ΝΑ είσαι ενα σωμα πανω στο 650. Επίσης, πίεζε με το πόδι τον εξωτερικό μαρσπιέ, απο την αρχή + σε όλη τη διάρκεια της στροφής. Λάστιχα + πιέσεις = ελεγμένα απο πριν. Σταθερό γκάζι + όχι μεταβολές μέσα στην στροφή. Τα μονοκύλινδρα ''ακούνε'' απότομα την οποιαδήποτε μεταβολή... Το countersteering είναι επιθυμητό, αλλά οι δρόμοι μας δεν το πολυσυμπαθάνε. Πειραματίσου σε ενα χωμάτινο κομμάτι. 1 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
gilles 2.628 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 16 , 2012 Στην πρώτη περίπτωση ότι λέει ο Innovas + για το άνοιγμα της τροχιάς θα σου πρότεινα να δουλέψεις το σώμα σου στη στροφή, τη σωστή πίεση στα μαρσπιέ και λίγο πίσω φρένο όταν δεις να ανοίγει τροχιά. Πάντως να ξέρεις ότι η όλη κατάσταση ξεκινάει από τον λάθος υπολογισμό της γραμμής που έκανες to begin with... Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
NIKOLAS L 509 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 16 , 2012 Στη φάση που περιγράφεις ότι είσαι μόνο το τιμόνι θα σε βοηθάει να κλείνεις την τροχιά σου σε συνάρτηση με συνεχώς ανοιγόμενο γκάζι καθόλη τη διάρκεια της στροφής.. Μασπιε και τέτοια μην τα ακούς καθόλου Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
slaine 625 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 16 , 2012 είμαι της άποψης να γέρνει πιο πολύ το σώμα αν γίνεται παρά η μηχανή. το έλεγε ένας δάσκαλος κιόλας ότι ο σωστός ο οδηγός πλαγιάζει αυτός και όχι η μηχανή. προσπάθησε να ρίξεις λίγο (έως πολύ ανάλογα τη στροφή, την ταχύτητα και το πόσο άνετα νιώθεις) το σώμα προς το εσωτερικό και μπροστά μέρος της μηχανής και θα εκπλαγείς πόσο πιο εύκολα θα στρίψεις. 2 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
nikoskallithea 573 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 16 , 2012 Εγω θα σου πω κάτι άλλο, τώρα που μαθαίνεις να αποφεύγεις να ακολουθείς ή να σε ακολουθούν άλλοι οδηγοι, αυτο το κυνηγητό αν δεν εχεις την εμπειρία μπορεί να σου στοιχίσει. Δεν μιλάω για παρέα-βολτα άλλα για αυτό "το πατούσε λιγάκι παραπάνω (επίτηδες όπως αποδείχτηκε μετά, για να δει άμα μπορώ να ακολουθήσω)." Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
Granazis 71 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 16 , 2012 είμαι της άποψης να γέρνει πιο πολύ το σώμα αν γίνεται παρά η μηχανή. το έλεγε ένας δάσκαλος κιόλας ότι ο σωστός ο οδηγός πλαγιάζει αυτός και όχι η μηχανή. προσπάθησε να ρίξεις λίγο (έως πολύ ανάλογα τη στροφή, την ταχύτητα και το πόσο άνετα νιώθεις) το σώμα προς το εσωτερικό και μπροστά μέρος της μηχανής και θα εκπλαγείς πόσο πιο εύκολα θα στρίψεις. Συμφωνω , ειμαι απειρος και μιλαω απο δικη μου σκοπια...μεχρι να...καλυτερα ρυθμιση ταχυτητας..τουλαχιστον ετσι.."βλεπεις" καλυτερα τη λειτουργια του "στριβειν" Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
Barchman 20 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 16 , 2012 Φίλε BurningBeard, θα διαβάσεις πολλά (όχι απαραίτητα σωστά ή λάθος). Θα μπορούσαμε πολλοί να σου "αραδιάσουμε" ένα σωρό συμβουλές, βγαλμένες από τη...σοφία της πολύχρονης εμπειρίας μας με τις μοτοσικλέτες. Ήδη έχουν γράψει μερικοί φίλοι, πιο πάνω. Γενικά, συμφωνώ μαζί τους - όχι απόλυτα! Αυτό που σΕ προτείνω είναι να πας μια βολτίτσα σε μια...πίστα! Ακόμα και σε πίστα καρτ, θα μπορούσες να δοκιμάσεις κάποια πράγματα. Ωστόσο, είναι προτιμότερο ένα...πέρασμα από το Αιγίνιο, μιας και έχει πιο "ανοικτή" χάραξη. (Συχνά-πυκνά, πηγαίνουν αρκετοί φίλοι από εδώ μέσα. Π.χ. http://www.mybike.gr...%B9%CE%BF-1109/ ) Ασφαλώς και ιδανικότερη είναι η πίστα των Σερρών...όταν ολοκληρωθεί η ασφαλτόστρωση. Για να σε προλάβω: είχα για επτάμισι χρόνια Suzuki Freewind και δεν "ξεκολλούσα" από τις πίστες! Αυτά! Υ.Γ. Το σώμα το γέρνουμε πάντα προς το εσωτερικό της στροφής - εκτός, βέβαια, από την πλαγιολίσθηση στα motard. Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
FlyingInADream 10.371 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 16 , 2012 Έχε υπόψην σου και πρόσθεσε σε όλα αυτά που είπαν οι προηγούμενοι, οι δρόμοι της περιοχής αυτής δεν είναι δα και η άσφαλτος που κρατάει... Ανοίγματα τροχιάς και τέτοια, σίγουρα είναι λάθος σου κατά ένα μέρος, εξίσου σίγουρα απλά ΔΕΝ θα συνέβαιναν με την ίδια στροφή-ταχύτητα-στάση-χειρισμό αν η άσφαλτος ήταν π.χ. ιταλική και όχι ελληνική. Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
chiliplayer 527 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 16 , 2012 Για το δεύτερο θα συμφωνήσω με τους από πάνω. Για το πρώτο, με τη δική μου ΛΙΓΗ εμπειρία κατέληξα ότι το γκάζι το κρατάς ανοιχτό και σταθερό. Όχι για να μη μπλοκάρει ο τροχός, αλλά για να μην κλοτσήσει το μηχανάκι μέσα στη στροφή. Ο συνδυασμός γκαζιού και πίσω φρένου σου δίνει ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ ΑΚΡΙΒΕΙΑ στον έλεγχο της επιτάχυνσης/επιβράδυνσης από τον πίσω τροχό. (μιλάμε για τις στροφές, όταν απλά φρενάρεις κλείνεις εννοείται το γκάζι). Πως να το πώ, είναι σα να ελέγχεις πόση επιτάχυνση θες με το γκάζι στην μεγάλη κλίμακα, και μετά fine tuning με το πίσω φρένο. Ελπίζω να βοηθάω. Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
kalimera8764 1.984 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 16 , 2012 Θες αμα γυρισω Θεσσαλονικη να κανονισουμε μια βολτιτσα σε βατο χωματοδρομο, να μην παθουν και τιποτα τα λαστιχα σου, να εξοικιωθεις λιγο με πλαγιολισθιση και με το ποσο μεγαλη διαφορα κανει η πιεση των ποδιων στα πατηρακια? Γενικα θα σε βοηθησει στην αυτοπεποιθηση και να μαθεις το μοτο σου πολυ καλυτερα! Τωρα στη ασφαλτο που οι ταχυτητες ειναι πιο μεγαλες και η προσφυση καλυτερη, να κλεισω τη γραμμη μου οσο πιο πολυ μπορω με βοηθα το γκαζι , ενω το πισω φρενο την κλεινει ελαχιστα ή την ανοιγει αμα το πατησω περισσοτερο. Μερικες φορες το να σκυβω παλι βοηθα λιγο. Αλλα το δικο μου εχει και πολυ μαλακες αναρτησεις. Πιστευω ομως οτι θα σε βοηθησει περισσοτερο απο ολα να βρεις μια διαδρομη με στροφες και ορατοτητα (ή πιστα αν σε περνει), να την κανεις συνεχεια, δοκιμαζοντας πραγματα και να δεις τι σου ταιριαζει... Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
BurningBeard 1.361 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 16 , 2012 Ευχαριστώ πολύ τους πάντες για τις μέχρι τώρα συμβουλές. Από ότι βλέπω, λίγο πολύ όλοι μου λένε πιο πολύ πλάγιασμα (εγώ, η μηχανή, ή και τα 2 μαζί) και σταθεροποίηση με το γκάζι. Ή αλλιώς η παλιά καλή συμβουλή από τις μέρες του ποδηλάτου "μην είσαι κότα και δώστο λιγάκι" :lol: Αυτό που λέτε για το πίσω φρένο ισχύει όντως: λίγο πάτημα κλείνει την τροχιά αλλά περισσότερο θα μεταφέρει δυνάμεις μπροστά (πατιέται και "ανοίγει" το ελαστικό) που σε συνδυασμό με τα γυροσκοπικά θα την ανοίξει. Το ίδιο και αν απλά κλείσει απότομα το γκαζι, γιατί είναι και μονοκύλινδρο και φρενάρει πολύ από κινητήρα. Ευχαριστώ και για τις προτάσεις για βόλτα. Θα κοιτάξω να βρω μερικές μέρες ελεύθερες (για να έχουμε δυνατότητες επιλογής) και θα πέσει ΠΜ, γιατί προς το παρόν έχουν πλακώσει και παντρεύονται όλοι οι φίλοι και γνωστοί αυτές τις 2 βδομάδες Υ.Γ. Γενικά δε κάνω και τον ταρζάν πάνω στη σέλα, αλλά η θέση οδήγησης προσπαθώ να είναι σχετικά μπροστά για πιο μαζεμένο κέντρο βάρους και καλύτερη κατευθυντικότητα (ειδικά άμα έχω συνεπιβάτη κάθομαι σχεδόν πάνω στο τεπόζιτο), ενώ στα φρένα πάω λιγάκι πίσω για να φορτίζω και λίγο το πίσω να μη μπλοκάρει. Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
George.doc 69 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 16 , 2012 συνήθως στρίβω με countersteering κρατώντας το σώμα κάθετο με το οδόστρωμα (δηλαδή γέρνω ανάποδα από τη μηχανή) διορθωστε με αν κανω λάθος, αλλά αυτό κάθε αλλό παρά countersteering είναι. Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
ksino1100 13.310 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 16 , 2012 Φτάνοντας στον προορισμό έχει ένα κομμάτι δρόμου με αλλεπάληλες στροφές και ο άλλος μπροστά μου το πατούσε λιγάκι παραπάνω (επίτηδες όπως αποδείχτηκε μετά, για να δει άμα μπορώ να ακολουθήσω). Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή όταν εμφανίζεται τέτοιο «παιχνίδι», που μπορεί άνετα να ξεφύγει σαν κατάσταση από τα χέρια μας, χωρίς να το καταλάβουμε. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και σύνεση για να μην έχεις κακά αποτελέσματα! Τα πράγματά μου τα είχε αυτός στο αμάξι και φορούσα μόνο ένα μικρό σάκο πλάτης (κράνος/μπουφάν/γάντια δεν τα αναφέρω καν, εννοούνται και τα φοράω και όταν πάω στο περίπτερο), οπότε δεν είχα προβλήματα να συνηθίσω σε καινούρια κατανομή βάρους κλπ. Εκεί λοιπόν που τον ακολουθούσα με μια σχετική επιτυχία (ήταν εντός οπτικού πεδίου, κάπου 50 μέτρα μπροστά μου) είχα δύο ανησυχητικές στιγμές. Προβλήματα δεν υπήρξαν γιατί άμα δεν αισθάνομαι σίγουρος δε ζορίζω καταστάσεις έτσι κι αλλιώς, αλλά επειδή θέλω και να μαθαίνω είπα να σας ρωτήσω. Ένα σύνηθες λάθος που γίνεται, σε τέτοια «παιχνίδια» με άλλα οχήματα, είναι ίσως και το πιο επικίνδυνο. Το βλέμμα «κλειδώνει» στο άλλο όχημα και όχι στο δρόμο. Με αποτέλεσμα να χάνουμε τα πατήματά μας, να μη παρατηρούμε σωστά το δρόμο και του επικείμενους κινδύνους και η οδήγησή μας να γίνεται άτσαλη και αναποτελεσματική!! Κλασική περίπτωση ατυχημάτων είναι το εξής σενάριο: ο πίσω οδηγός έχει «κλειδώσει» το βλέμμα του στον μπροστινό του. Κάποια στιγμή κάνει λάθος ο μπροστινός, βγαίνει στα χωράφια και ο πίσω....απλά ακολουθεί στα χωράφια!! Η πρώτη ήταν όταν μπήκα κάπως γρήγορα σε μια δεξιά στροφή και ενώ είχα σωστή τοποθέτηση στην είσοδο (δίπλα στη διαχωριστική), κατέληξα να περάσω κάπου 30 πόντους στο αντίθετο ρεύμα και να με δυσκολεύει να το διορθώσω. Θυμήθηκα ότι παρατεταμένο φρενάρισμα θα με "ίσιωνε" και θα με έβγαζε ακόμα πιο έξω, οπότε εφόσον είχα από πριν εξασφαλίσει ότι ήταν ασφαλές να μπω λίγο πιο γρήγορα (είχα ορατότητα αρκετά μπροστά πριν αποφασίσω να το δοκιμάσω και δεν ερχόταν τίποτα από απέναντι), έκοψα στιγμιαία γκάζι και ξαναμπήκα. Η ερώτηση απλή και προφανής: θα μπορούσα να κλείσω τη στροφή και να "γυρίσω μούρη" λίγο πιο μέσα αν απλά έδινα λίγο πίσω φρένο (όπως λένε πολλοί σε αντίστοιχα θέματα αυτής της ενότητας); Αν ναι, με το γκάζι ανοιχτό ή κλειστό; (μάλλον ανοιχτό μου φαίνεται πιο λογικό, το φρένο για να "περιστρέψει" τη μοτο γύρω από τον άξονά της και το γκάζι για να μη μπλοκάρει ο πίσω και πέσω). Το πίσω φρένο βοηθάει αν απλά φρενάρουμε λίγο (χωρίς μπλοκάρισμα βεβαίως). Και βοηθά κυρίως ψυχολογικά και σε μικρότερο ποσοστό οδηγικά. Για μένα τα βασικά λάθη που έκανες ήταν δύο:μάλλον έκανες πιο νωρίς την είσοδό σου προς το apex της στροφής, με αποτέλεσμα να μείνεις και περισσότερη ώρα πλαγιασμένος και τελικά να σου ανοίξει την έξοδο, στέλνοντάς σε απέναντι! Η είσοδός σου χοντρικά θα πρέπει να γίνει πιο βαθειά στη στροφή, ώστε αν κοιτάς το apex και ενώσεις με (σχεδόν) ευθεία νοητή γραμμή, η προέκτασή της να μένει εντός ρεύματος. Στο κατάλληλο σημείο ρίχνεις χαστούκι γυροσκοπικού (δυνατή κοφτή κίνηση στο κατάλληλο γκριπ προς τα εμπρός, πχ σε δεξιά στροφή δυνατό κοφτό σπρώξιμο του δεξιού γκριπ προς τα εμπρός, κοφτή σα σφυριά) και ανοιγόμενο γκάζι με προοδευτική διαδικασία, σηκώνοντας σιγά σιγά το μηχανάκι, ώστε σχεδόν στο apex να είσαι σχεδόν όρθιος για να ανοίξεις το γκάζι τέρμα!λάθος θέση σώματος στη μοτοσυκλέτα. Πρέπει το σώμα του αναβάτη, όχι μόνο να ακολουθεί την κλίσης της μηχανής αλλά να έρχεται ακόμα πιο κοντά στο εσωτερικό της στροφής. Αν σχεδιάζαμε ένα κάθετο άξονα συμμετρίας στη μοτοσυκλέτα, το λιγότερο που θα πρέπει να συμβεί είναι το σώμα σου να έχει τον ίδιο άξονα συμμετρίας. Το σωστό είναι να γέρνει περισσότερο προς το εσωτερικό της στροφής για να μετατοπίσει το κέντρο βάρους του συστήματος μοτοσυκλέτα-αναβάτης προς το εσωτερικό της στροφής και να στρίψει ευκολότερα, με λιγότερη κλίση και ταχύτερα. Το άλλο ήταν κάτι που παρατήρησα όταν πλάγιαζα λίγο παραπάνω από όσο συνήθως (που γενικά δεν είναι πολύ). Γενικά, σε αργή οδήγηση με κλίσεις μέσα στην πόλη συνήθως στρίβω με countersteering κρατώντας το σώμα κάθετο με το οδόστρωμα (δηλαδή γέρνω ανάποδα από τη μηχανή). Σε ταχύτητες εθνικής νόμιζα ότι δε θα είναι αναγκαίο να το ισορροπώ έτσι, αλλά μου φάνηκε ότι αν δεν το κάνω, από ένα σημείο και μετά (με κάποια χλμ και αυξημένη κλίση) το πίσω περιστρεφόταν γύρω από τη στροφή και η τροχιά μου γινόταν πιο κλειστή. Κάτι σαν αυτό που ρωτάω παραπάνω για το πίσω φρενο δηλαδή, απλά η μοτο έκλεινε την τροχιά από μόνη της όταν έγερνα μαζί της και όχι αντίθετα. Δεν μπλοκάριζε τίποτα και δεν πατούσα φρένα, σε κανονικό στρίψιμο με καλή είσοδο στη στροφή και σταθερό γκάζι, απλά είχα την ιδέα ότι το πίσω γλυστρούσε λίγο αλλά πολύ ελεγχόμενα (όχι όπως γλυστράει πχ από κακό φρενάρισμα ή βροχή) και μάλιστα με τρόπο που να βοηθάει το στρίψιμο. Γενικά έχω δει ότι πολλοί τα SuMo (τις μουστάρδες ντε :lol: ) τα στρίβουν με λίγο εώς πολύ πλαγιολίσθηση, αλλά δεν έχω εμπιστοσύνη για τέτοια ακόμα. Οπότε απλά το διόρθωνα βάζοντας το σώμα μου ανάποδα. Τότε σταματούσε αμέσως το φαινόμενο, αλλά επιπλέον μπορούσα να επιμείνω στο countersteering και να πλαγιάσω κι άλλο χωρίς να εμφανιστεί ξανά. Η ερώτηση επίσης προφανής: είναι φυσιολογικό ή ίσως και επιθυμητό, και μπορώ να το χρησιμοποιώ για να βγω από μια δύσκολη θέση, ή θα αρχίσει να γλιστράει ανεξέλεγκτα και θα φάω τα μούτρα μου; Ευχαριστώ προκαταβολικά για τις απαντήσεις Αν μιλάμε για άσφαλτο, ποτέ δεν χρειάζεται να μένει το σώμα κάθετο. Άλλο η οδήγηση και άλλο τα drift που βλέπεις στα βιντεάκια. Σε κάθε στροφή το σώμα ακολουθεί την κλίσης της μηχανής (και ακόμα παραπάνω). Αν δηλαδή η μηχανή γέρνει 30°, το σώμα σου πρέπει να γέρνει πχ στις 35 ή 40°. Φρενάρεις στην ευθεία, βλέπεις το σημείο turn in, χαστούκι, το σώμα σε μεγαλύτερη κλίση, ανοιγόμενο γκάζι, και σηκώνουμε σιγά σιγά το μηχανάκι ώστε στο apex να είμαστε σχεδόν σε όρθια θέση (η μηχανή, εσύ μπορεί να είσαι ακόμα εκτός) και πάμε για τέρμα γκάζι.Πίεση σε πατητήρια δεν κάνουν τίποτα (σε άσφαλτο).-Όλο το σωστό στρίψιμο γίνεται με το τιμόνι και την βοήθεια του σώματος.-Φρένα εμπρός υπό κλίση, απλά θα ανοίξουν (πολύ) την τροχιά σου.-Πίσω (Λίγο) φρένο συνολικά βοηθά .Αν φθάσεις σε στροφή, μπεις και νομίζεις πως πας γρηγορότερα από όσο πρέπει οπότε θα πας για έξοδο, κάνε ακαριαίο alt-ctrl-del στο μυαλό σου και συνειδητοποίησε πως όντως απλά το νομίζεις. Δεν ισχύει (στο 95% των περιπτώσεων). Απλά κάνε εκ νέου χαστούκι με σταθερό ή ανοιγόμενο γκάζι να «πέσει» κι άλλο το μηχανάκι στο εσωτερικό. Και εκεί που νόμιζες πως το μηχανάκι είχε τελειώσει, θα δεις πως είχε ακόμα περισσότερα να σου δώσει!!βρες μια καλή διαδρομή, με στροφές διαφόρων ακτινών και σχεδίασης, με καλή άσφαλτο και κάνε τις δοκιμές σου. ΜΗ βιαστείς, οδήγα με νορμάλ ταχύτητες μόνο και μόνο για να απελευθερώσεις το μυαλό σου ώστε να καταλάβει τι κάνεις. Η ταχύτητα θα έρθει από μόνη της. Μην πιέζεσαι να πας γρηγορότερα. Όταν θα κάνεις μηχανικά όλη τη δουλειά του στριψίματος, θα δεις πως στρίβεις πολύ πολύ γρηγορότερα χωρίς καν να το καταλαβαίνεις ή να ζορίζεσαι! Αυτά!! Περιμένουμε εντυπώσεις από τις βόλτες σου! :D 12 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
juve750 272 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 16 , 2012 Τι σου κανει ενα Γ@#$@#νο CSS !!!!!!!!!!!!! Respect Γιαννο!!! Εγω ακομα και απο τοσα χλμ το ''φοβαμαι'' το χαστουκι στο τιμονι!!! Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
ksino1100 13.310 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 16 , 2012 Και κάτι πολύ βασικό που δεν έγραψα.Όταν έχουμε σχεδόν αποφασίσει που είναι το σημείο turn in (σχεδόν 1/3 του δευτερολέπτου πριν από αυτό, δηλαδή χοντρικά 5 μέτρα αν κινούμαστε με 50+km/h ή 10m αν κινούμαστε με 100km/h κοκ. Χοντρικά, με βάση το κοντέρ, κόψτε ένα μηδενικό και έχετε περίπου την απόσταση), από εκείνη τη στιγμή και μετά το βλέμμα μας κοιτάει στην έξοδο της στροφής και τίποτε άλλο. Αν κοιτάξουμε μπαριέρες, θα πάμε στις μπαριέρες. Αν κοιτάξουμε τη διπλή διαχωριστική, εκεί θα βρεθούμε. Γενικά, όπου κοιτάμε, εκεί πάμε!! 6 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
Whatevier 1.310 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 16 , 2012 (τροποποιήθηκε) Τζιοβανι στο "Φρενάρεις στην ευθεία, βλέπεις το σημείο turn in, χαστούκι, το σώμα σε μεγαλύτερη κλίση, ανοιγόμενο γκάζι" δεν ειναι πιο σωστο το "Φρενάρεις στην ευθεία, βλέπεις το σημείο turn in, ΠΡΩΤΑ το σώμα σε μεγαλύτερη κλίση, ΜΕΤΑ χαστούκι, ανοιγόμενο γκάζι"? εδιτ: στην περιπτωση μου, καλυτερα να εγραφα "ελαφρυ χαδακι στο τιμονι" αντι για χαστουκι Τροποποιήθηκε Αύγουστος 16 , 2012 από τον Whatevier 1 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
ksino1100 13.310 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 16 , 2012 Τζιοβανι στο "Φρενάρεις στην ευθεία, βλέπεις το σημείο turn in, χαστούκι, το σώμα σε μεγαλύτερη κλίση, ανοιγόμενο γκάζι" δεν ειναι πιο σωστο το "Φρενάρεις στην ευθεία, βλέπεις το σημείο turn in, ΠΡΩΤΑ το σώμα σε μεγαλύτερη κλίση, ΜΕΤΑ χαστούκι, ανοιγόμενο γκάζι"? εδιτ: στην περιπτωση μου, καλυτερα να εγραφα "ελαφρυ χαδακι στο τιμονι" αντι για χαστουκι Όχι Φώτη. Αν προσπαθήσεις να κάνεις χαστούκι με το σώμα μετατοπισμένο, δε θα μπορείς να εφαρμόσεις την κοφτή δύναμη σωστά. Αναφέρομαι στο πάνω μέρος του σώματος (μέση και πάνω). Ουσιαστικά στη φάση «χαστούκι», εκείνη ακριβώς τη στιγμή μετατοπίζουμε το άνω μέρος του σώματος προς το εσωτερικό της στροφής. 2 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
Ste7ios 1.738 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 16 , 2012 Η σωστή στάση του σώματος είναι πολύ σημαντική όπως και ο υπολογισμός του apex. Πρόσεξε το. Το ζητούμενο είναι να έχεις όση περισσότερη πρόσφυση γίνεται, και να μην φορτώνεις το μπροστινό. Περισσότερη πρόσφυση έχεις όταν η μηχανή είναι όσο πιο όρθια είναι δυνατό και η αποφόρτιση γίνεται με την μεταφορά βάρους με το γκάζι. Ρίχνοντας το σώμα σου στο έσω της στροφής μειώνεται το πλάγιασμα της μηχανής. Είσαι πιο ασφαλής και αν χρειαστεί έχεις και άλλο. Το αντίθετο, πλαγιάζει ακόμη περισσότερο την μηχανή με μπορείς να φανταστείς τι αποτέλεσμα... Το γκάζι το ανοίγεις σιγά-σιγά και ομαλά για να γίνεται η μεταφορά φορτίου. 0,1-0,2 G κάνουν την δουλειά. Αν χρειαστεί τώρα το πίσω φρένο κάτι δεν έχουμε κάνει σωστά (99% λάθος εκτίμηση του APEX ή και της ταχύτητας εισόδου). Επί της ουσίας είναι για ψυχολογικούς λόγους... Βασικό επίσης, παίρνουμε έγκαιρα θέση, το σώμα μας το ρίχνουμε πριν πλαγιάσει η μηχανή και το σηκώνουμε μόνο όταν σηκωθεί πρώτα η μηχανή ώστε να μην διαταραχθεί η ισορροπία της. Αυτά από το σχολείο και από τον Keith Code (Twist of the Wrist II) που παρακολουθώ ανελλιπώς. Κάτι έχω ξεχάσει αλλά δεν κατεβαίνει με τίποτα! Προσοχή πάντως. Οι δρόμοι μας δεν είναι για πολλά, άσε τους κουλούς που κυκλοφορούν... Δοκιμές και ξεκ@υλομα μόνο σε track days. Πάντα όρθιοι! Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
CIVIL 615 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 16 , 2012 Θέλω να πω και εγώ τα δικά μου γκουχου γκουχου(καθάρισμα λαιμού) Είμαι άνθρωπος των απλών πραγμάτων και γενικά οδηγώ έτσι, οπότε οι απόψεις μου ακολουθούν αυτόν τον κανόνα. α) οδηγώ πάντα ένα κλικ κάτω από αυτό που φανταζόμουν ώστε να απολάυσω αυτό που κάνω και να έχω τον χρόνο να αντιδράσω. β) δεν μπλέκω το μυαλό μου με περίπλοκες λύσεις (πάτημα μαρσπιέ, αρνητική στάση στην μοτο, κτλ) λόγω μικρής εμπειρίας(7 χρόνια τα 2 αποκλειστηκά σε σκούτερ) γ) απολαμβάνω την διαδρομή και όχι το γκάζι. (Η περιοχή που ανέφερες είναι ομορφούλα). δ) ο κανόνας πάω μαζί με την μοτό μου και κοιτώ που θέλω να πάω είναι το βασικότερο όλων. ε) ξαναδιάβασε τα προυγούμενα. Όπως βλέπεις δεν μπλέκω τα πράγματα γιατί έτσι έμαθα. Το να πιέζεις τον εαυτό σου σε τέτοιες συνθήκες θεωρώ ότι είναι λάθος. Και για το τέλος κράτησα κάτι που θα τους κάνει όλους να με κράξουν αλλά θα το πω. Το σκούτερ μου ήταν σχολείο....... γιατί με έμαθε να πηγαίνω σε χαλαρό ρυθμό πριν αρχίσω να τρέχω. Άλλωστε πρώτα περπατάμε και μετά πετάμε. Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
Ste7ios 1.738 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 16 , 2012 Βασικό να οδηγάμε μέσα στις δυνατότητες μας ώστε να μην αρχίσουν να ανάβουν κόκκινα λαμπάκια του μυαλού μας και να κάνουμε ό,τι δεν θέλει το δίκυκλο. Αλλά καλό είναι να ξέρεις πως δουλεύει. Βοηθάει πάρα πολύ. Πριν το σχολείο ομολογώ πως ήμουν πολύ επικίνδυνος για τον εαυτό μου και τους υπόλοιπους παρόλο που πήγαινα αρκετά αργά... Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
stavros-2stroker 1.484 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 16 , 2012 (τροποποιήθηκε) Για το δεύτερο θα συμφωνήσω με τους από πάνω. Για το πρώτο, με τη δική μου ΛΙΓΗ εμπειρία κατέληξα ότι το γκάζι το κρατάς ανοιχτό και σταθερό. Όχι για να μη μπλοκάρει ο τροχός, αλλά για να μην κλοτσήσει το μηχανάκι μέσα στη στροφή. Ο συνδυασμός γκαζιού και πίσω φρένου σου δίνει ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ ΑΚΡΙΒΕΙΑ στον έλεγχο της επιτάχυνσης/επιβράδυνσης από τον πίσω τροχό. (μιλάμε για τις στροφές, όταν απλά φρενάρεις κλείνεις εννοείται το γκάζι). Πως να το πώ, είναι σα να ελέγχεις πόση επιτάχυνση θες με το γκάζι στην μεγάλη κλίμακα, και μετά fine tuning με το πίσω φρένο. Ελπίζω να βοηθάω. Αυτό που γράφει ο chiliplayer ισχύει ; Το κάνω και εγώ μερικές φορές Τροποποιήθηκε Αύγουστος 16 , 2012 από τον stavros-2stroker Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
Whatevier 1.310 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 16 , 2012 Όχι Φώτη. Αν προσπαθήσεις να κάνεις χαστούκι με το σώμα μετατοπισμένο, δε θα μπορείς να εφαρμόσεις την κοφτή δύναμη σωστά. Αναφέρομαι στο πάνω μέρος του σώματος (μέση και πάνω). Ουσιαστικά στη φάση «χαστούκι», εκείνη ακριβώς τη στιγμή μετατοπίζουμε το άνω μέρος του σώματος προς το εσωτερικό της στροφής. Εγω σκεφτομουν το "μετατοπιζουμε τον κωλο προς τη μερια της στροφης" (το οποιο γινεται πριν τη στροφη σωστα?), στο πανω μερος δικιο εχεις 1 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
ghostkon 8.431 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 16 , 2012 επισης, ξεχνα το φρενο μεσα στη στροφη...αν εχεις προσφυση για να φρεναρεις, αυτο σημαινει οτι εχεις και αρκετη προσφυση για να στριψεις... 2 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
ksino1100 13.310 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 16 , 2012 Εντός της στροφής, αν θέλεις να ρυθμίσεις λίγο την ταχύτητα δεν κλείνεις γκάζι, ούτε φρενάρεις εμπρός. Γιατί μεταφέρεις βάρος στο ελαστικό που δεν θέλεις να δεχθεί επιπλέον βάρος γιατί θα χάσει πρόσφυση. Με αποτέλεσμα ένα ωραιότατο low side (που δυστυχώς θα φέρει μηχανή και αναβάτη είτε στην μπαριέρα/γκρεμό/βουνό, είτε στο αντίθετο ρεύμα) Οπότε με το γκάζι σταθερό (ή ανοιγόμενο), μπορούμε να φρενάρουμε λίγο τον πίσω χωρίς να μεταφέρουμε μεγάλο βάρος εμπρός!! Στις μοτοσυκλέτες έχουμε ένα σαφές πλεονέκτημα σε σχέση με τα αυτοκίνητα. Έχουμε τον έλεγχο του γκαζιού με ευαίσθητο άκρο, το χέρι μας. Όχι το πόδι που δεν έχει το ίδιο βαθμό ευαισθησίας. Που σημαίνει πως το ραφινάρισμα του ανοίγματος του γκαζιού το κάνουμε με το χέρι και όχι με το πόδι. Και στις στροφές, από το σημείο turn in και μετά, το γκάζι δεν είναι σταθερό, αλλά σταθερά ανοιγόμενο. Και βεβαίως αναφέρομαι σε αθλητική οδήγηση, όχι σε μετακίνηση που εκ των πραγμάτων μας δίνει ρυθμό πολύ χαμηλότερο των ορίων των ελαστικών/αναρτήσεων κοκ. Πάντως, ακόμα και σε χαλαρή οδήγηση (ΟΚ, δε χρειάζεται να βγάζετε τον άνω κορμό, μείνετε απλά στην ίδια κλίση με τη μηχανή), το σταθερά ανοιγόμενο γκάζι βοηθά, το σωστό βλέμμα βοηθά, το χαστούκι βοηθά. Με άλλα λόγια, εγώ διαφωνώ με τον Κώστα (chilι). Το πίσω φρένο δεν κάνει fine tuning στο γκάζι αλλά μόνο (ελαφρώς) στον ρυθμό μετακίνησης της μοτοσυκλέτας. Πρακτικά, το αποτέλεσμα είναι παραπλήσιο. Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες