Jump to content
estebahn

Ξαφνικά χειμερινή Σκωτία

Recommended Posts

Δεν θα μας τρελανεις εσυ κολλητε , παω στον φιλο μου τον @mavroe που μας γλενταει λιγοτερο επιπονα.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Μια από τις ομορφότερες περιοχές της Ευρώπης. Την έχω επισκεφτεί αρκετές φορές στο παρελθόν και θα ήθελα να την γυρίσω και με μηχανή κάποτε.

Αν δεν έχεις βρεθεί, να πας και Isle of Skye και σε όλα τα τριγύρω. Μαγικά, ειδικά φθινόπωρο και άνοιξη (χειμώνα τρελή λάσπη σε οποιοδήποτε περπάτημα εκτός δρόμου και καλοκαίρι big NO εξαιτίας του χαμού των επισκεπτών).Καλές διαδρομές με πολλές μπύρες, fish & chips και χιλιόμετρα :)

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

χαχα ίσως και να έχεις δίκιο, άλλωστε για τα whiskey τους φημίζονται. Βλέπεις δεν πίνω σχεδόν καθόλου αλκοόλ πέρα από λίγο κρασάκι, οπότε δεν είμαι ο καλύτερος σύμβουλος :laugh:

(don't drink and drive!! or get angry, or fall in love....)

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Ελα ρε φιλε Glasgow που ειναι ολοι οι Ελληνες! Stirling, Edinburgh, Glasgow, Highlands ειναι τα must. Αν θες να περπατησεις και λιγο θα προτεινα Conic Hill με ομορφη θεα στην Λιμνη! Αφου εισαι με μηχανη πέρνα και απο το σκοτεινο και βιομηχανικο Aberdeen να μυρισεις βορεια θαλασσα. Αυτα και καλα χλμ! 

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Ευχαριστώ για τις προτάσεις! Η εκδρομή έγινε πριν λίγες μέρες, αλλά περιελάμβανε τα περισσότερα από τα μέρη που αναφέρετε. Ναι το ουίσκυ τους αξίζει την φήμη του!

@Gouky7, με πέθανες με το σχόλιο :laugh::laugh:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
πριν 14 λεπτά, το μέλος estebahn έγραψε:

Ναι το ουίσκυ τους αξίζει την φήμη του.

Ισχυει οτι το σερβιρουν με αποξηραμενα φρουτα η μαυρη σοκολατα;

Τροποποιήθηκε από τον Gouky7

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Προετοιμασίες

Πήρα λοιπόν την απόφαση και αιτήθηκα την άδεια για την αμέσως επόμενη βδομάδα, με τον χειμώνα του Βορρά κάτι κοντινότερο από ‘προ των πυλών’ δεν υπήρχε περιθώριο για καθυστερήσεις και δισταγμούς.

Αυτό σήμαινε βέβαια ότι δεν υπήρχε και πάρα πολύς χρόνος για έρευνα, επιλογή διαδρομών και τα συναφή που είναι πράγματι η μισή χαρά του ταξιδιού, αλλά αφού το επέβαλλαν οι συνθήκες τι να γίνει; Εντατικό ψάξιμο στα fora, συγκέντρωση πληροφοριών και σε δύο μέρες ο χοντρικός μπούσουλας είχε βγει.

Δεν ήταν καθόλου στα πλάνα μου μια τέτοια βόλτα, οπότε όλος ο ταξιδιωτικός μου εξοπλισμός αναπαυόταν στην Ελλάδα, έπρεπε να βρεθούν λύσεις πιο… αυτοσχέδιες.
Και οι καταστάσεις ήταν λίγο εναντίον μου: Όταν ταξιδεύεις καλοκαίρι όχι μόνο είναι μικρότερες οι πιθανότητες κακοκαιρίας, αλλά και καθαυτά τα ρούχα είναι ελαφρύτερα πιάνοντας λιγότερο όγκο. Με την συνεχή βροχή και το τσουχτερό κρύο να είναι δεδομένα και ούτε καν ένα tankbag στην διάθεση μου έπρεπε να κάνω παραχωρήσεις:
Πέρα από τα ρούχα για τη μηχανή και εσώρουχα – κάλτσες πήρα μαζί μου μόνο ένα τζιν και ένα ζευγάρι παπούτσια. Κάνοντας περικοπές από το μέγεθος του σπρέι αλυσίδας μέχρι τα ml της οδοντόκρεμας χώρεσαν αποσκευές 4+2 ημερών σ’ ένα σακιδιάκι πλάτης 30 λίτρων. Ιμάντες για δέσιμο στην ουρά, δύο σακούλες σκουπιδιών για αδιαβροχοποίηση του και με 90s λύσεις ήμουν καλυμμένος από αποσκευές.

Στο θέμα προστασίας από το κρύο δεν ήξερα ακριβώς τι να περιμένω, μια βόλτα Οκτώβρη κάπου νότια των Καλαβρύτων το μακρινό 2011 με είχε στιγματίσει από άποψη θερμοκρασιών. Αποφάσισα λοιπόν να κάνω ότι καλύτερο μπορούσα και… είδωμεν!

Τι ήταν αυτό; Μακρά η λίστα και στο νερό εικοσάλεπτο να φορεθούν όλα!
Κορμός: Κοντομάνικο, ισοθερμικό μακρυμάνικο, φλις, softshell μπουφάν, μπουφάν μοτό με επένδυση, αδιάβροχο. Πόδια: Κάτω ισοθερμικό (ο κομψός τρόπος να πεις… κολάν!) παντελόνι μοτό με επένδυση, αδιάβροχο.
Ανησυχούσα για τα άκρα, αλλά δεν μπορούσα να κάνω πάρα πολλά, διπλό ζευγάρι κάλτσες και μποτάκι συν χειμερινά γάντια. Θα αρκούσαν αυτά;

IMG-20171125-210832-HHT.jpg

( @Gouky7Στο βόρειο κομμάτι της χώρας που ήπια το δικό μου ήταν... ξεροσφύρι το ουίσκυ, σε άλλες περιοχές δεν ξέρω αν ισχύει το περί σοκολάτας. Το εντυπωσιακότερο ήταν η μυρωδιά του και το γεγονός ότι στις pub έβρισκες ουίσκυ που το είχαν παρασκευάσει οικογένειες του χωριού, κάπως σαν το κρασί στα μέρη μας)

Τροποποιήθηκε από τον ksino1100
edited μετά από επιθυμία του συντάκτη

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Κι εμεις στο ρεπο μας πηγαμε φαγαμε στο Γλαυκο, σιγα.

Α ρε Στεφανε, ωραια πραγματα, μπραβο.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Ναι, αλλά εσείς έχετε τον klab για να τιμάτε τα μπριζολίδια , κάπου κερδίζεις κάπου χάνεις σ' αυτή την ζωή :yahoo:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Τα άκρα θα κρυώσουν , νόμος. Το θέμα είναι πόση ώρα θα πάρει για να συμβεί αυτό:laugh: Μιλάω για θερμοκρασίες που γυροφέρνουν το μηδέν και κάτω

Τροποποιήθηκε από τον Gouky7

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Ημέρα 1η, 11/11/’17
Leamington Spa – Lancaster – Moffat – Ediburgh, 561km

map01.jpg

Πρωινό Σαββάτου η αναχώρηση, ξύπνησα αξημέρωτα, ακόμη και χωρίς ιδιαίτερο φως έβλεπα καθαρά την παγωνιά στα κεραμίδια του γείτονα, όχι η ενθαρρυντικότερη ‘καλημέρα’ όταν σε περιμένουν 500+ χιλιόμετρα με πορεία προς Βορρά και μόνο. Μετά κόπων και βασάνων φόρεσα ότι είχα και δεν είχα και ξεκίνησα με ψιλόβροχο.

Τα πρώτα χιλιόμετρα της διαδρομής συνάντησα κάτι που απεχθανόμουν στους εδώ δρόμους: Ποδήλατα. Σ’ αυτή τη χώρα οι δρόμοι είναι πραγματικά θεόστενοι ακόμη και σε οδούς που τις λες και κύριες συνδέοντας μεγάλες πόλεις έχοντας μεγάλο όγκο κυκλοφορίας. Φανταστείτε κάτι παρεμφερές όταν κάνουν έργα στην Ελλάδα πχ κατά την πασχαλινή έξοδο και όόόόλη η κίνηση εκτρέπεται σε δρομάκια χωριών δημιουργώντας πήξιμο. Ευαγγέλιο στην Αγγλία είναι το τυπολατρικό δίπτυχο ‘health & safety’ και έτσι αντιμετωπίζουν τα ποδήλατα σχεδόν σαν νταλίκες: Για να τα προσπεράσουν βγαίνουν ολόκληροι στο αντίθετο ρεύμα. Κάτι τέτοιο προϋποθέτει το αντίθετο ρεύμα να είναι άδειο, γεγονός που δεν συμβαίνει ποτέ, άρα ένα ποδήλατο δημιουργεί ουρές πολλών αυτοκινήτων (47 μέτρησα ένα πρωί για την δουλειά) που κινούνται με 8 μίλια/ώρα πίσω του, ενώ ο ποδηλάτης σφυρίζει αμέριμνος! Φανταστείτε την γκαντεμιά μου όταν βγαίνοντας από το Warwick έπεσα σε… ποδηλατική παρέλαση για την ημέρα των βετεράνων.

Κάποια στιγμή ξεμπέρδεψα με το μποτιλιάρισμα και έπιασα τον αυτοκινητόδρομο Μ6 ακολουθώντας τις ταμπέλες ‘North’. Όσο και αν είναι πληκτικές οι εθνικές, η σκέψη ότι από ένα σημείο και μετά κάθε μέτρο που έκανα ήταν το βορειότερο σημείο του πλανήτη που είχα φτάσει ως εκείνη την στιγμή μου έφτιαχνε την διάθεση.

Έργα, ουρές, καθυστερήσεις, business as usual σε βρετανικό αυτοκινητόδρομο, το μόνο πράγμα που ήταν νέο για μένα ήταν τα διόδια. Ο M6 είναι από τους ελάχιστους δρόμους που έχουν διόδια εδώ, το περίφημο Μ6 Toll που ονοματοδοτεί και την διαδρομή. Άλλη πρωτιά που ανακάλυψα αναίμακτα, είναι ότι ακριβώς πριν τα διόδια η αστυνομία έχει στημένα μπόλικα οχήματα που εμφανίζονται ξαφνικά και ανάβοντας φάρους σταματούν οχήματα για παραβάσεις που έκαναν νωρίτερα! Όταν σταμάτησαν την C63 AMG που συνταξιδεύαμε χμμμ ας πούμε ‘πάνω από το όριο ταχύτητας’ ήμουν σίγουρος ότι είμαι ο επόμενος, αλλά παραδόξως δεν συνέβη κάτι.

Περνώ το Liverpool, το Blackpool με βροχή, μόνο προς το Lancaster ο καιρός ανοίγει ανέλπιστα. Βρε λες;

IMG-20171111-115824.jpg

Το τοπίο αλλάζει προς το καλύτερο καθώς πλησιάζω προς lake district, η περιοχή είναι κάτι αντίστοιχο των εθνικών μας δρυμών και επιτέλους ξεφεύγω από τις ανιαρές πεδιάδες που εκτείνονται από το κάτω άκρο του Νησιού ως εδώ. Επιτέλους βουνά. Το ταξίδι τώρα ξεκινά. Και ο καιρός επιστρέφει στα συνήθη μουντά του χρώματα.

IMG-20171111-131758-HDR.jpg

Συγκεκριμένα, το ταξίδι ξεκινά όταν αφήνω πίσω μου τον αυτοκινητόδρομο για το χωριουδάκι του Moffat. Χρονικά είμαι μια χαρά, οπότε το εξερεύνησα λιγάκι, αφήνοντας το μηχανάκι στο προαύλιο της εκκλησίας.

IMG-20171111-135323.jpg

Η οποία είχε μια περίτεχνη είσοδο.

IMG-20171111-135423-EFFECTS.jpg

Το χωριό καθαυτό αν και τουριστικό είχε ωραίο χρώμα, ένα υπέροχο Δημαρχείο και μπόλικες pubs.

IMG-20171111-135517.jpg

Από το Moffat και μετά ξεκινά η διαδρομή Α708 η οποία θεωρείται από τις ομορφότερες της Αγγλίας, ώρα να μάθω αν αξίζει την φήμη της.

IMG-20171111-140152.jpg

Και όσο μπορεί να μην σας κάνει αίσθηση το τοπίο, περιλαμβάνει δυο πράγματα που είχα καιρό να δω: Λόφους και δάση. Και είμαι ακόμη στις παρυφές του Moffat.

IMG-20171111-140209.jpg

Καλύβες, πέτρινοι μαντρότοιχοι, πρόβατα που βόσκουν και ένας δρόμος που ανεβοκατεβαίνει. Υπέροχο το βουκολικό τοπίο, λίγα χρόνια πριν δεν θα το πίστευα ότι θα μπορούσα να είμαι εδώ με τη μηχανή.

IMG-20171111-141120.jpg

Η χάραξη δεν είναι άσχημη, ακολουθεί επακριβώς το τοπίο και με αυτό εννοώ όλα τα σκαμπανεβάσματά του που στα χασίματα κάνουν την ανάρτηση να αλαφρώνει, με λίγο κουράγιο θα έκανε κανείς αλματάκια αλα Isle of Man. Κάποια στεγνή ημέρα εδώ θα είναι απολαυστικές οι στροφές, σήμερα με τόσες υγρασίες μόνο το τοπίο μπορείς να απολαύσεις.

IMG-20171111-141509-HDR.jpg

Και είναι απολαυστικό το άτιμο!

IMG-20171111-141543.jpg

Απόκρημνα για τα εδώ δεδομένα βουνά σπαρμένα με πρόβατα, ποταμάκια και απολύτως μόνος στον δρόμο. Μαγεία.

IMG-20171111-142330.jpg

Καλώς σας βρήκα λοιπόν!

IMG-20171111-142718.jpg

Στην St Mary’s Loch τα πράγματα δεν θα μπορούσαν να είναι πιο Εγγλέζικα με τον χαρακτηριστικό κόκκινο τηλεφωνικό θάλαμο στην μέση του πουθενά. Είχε τέτοια ηρεμία η στιγμή!

IMG-20171111-143505-HDR.jpg

Πρόκληση: Μετρήστε πόσα κεφάλια απαριθμεί το κοπάδι χωρίς να σας πάρει ο ύπνος :yawn: (αν δεν σας αρέσουν οι .. φυσικοί τόνοι στα χρώματα, μάλλον θα βαρεθείτε γρήγορα!)

IMG-20171111-144610.jpg

Αν και εντελώς διαφορετικής ράτσας από τα δικά μας πρόβατα, από… πανίδα με εντυπωσίασε περισσότερο το ότι έβλεπα να περπατάνε παντού, ακόμη και στον δρόμο grouses. Και αν δεν σας λέει κάτι αυτό, θυμηθείτε το… διάσημο ουίσκι, την πέρδικα που λέμε στην επαρχία;

Medium-ALL-SEASON-Grouse-on-rock-landsca

Απ’ ότι αποδείχθηκε το ιδιαίτερο αυτό πτηνό δεν είναι απλά το logo τους, αλλά συνηθισμένο θέαμα, εντελώς πρωτόγνωρο για τα μάτια μου.

Και ο πανέμορφος δρόμος συνεχίζεται ανάμεσα σε λίμνες, μικρά λευκά σπιτάκια, δάση, πέτυχα και ένα ‘αρχοντικό’ με τους κήπους του να εκτείνονται σ’ έναν ολόκληρο λόφο, η είσοδος μόνη της ήταν κάστρο.

IMG-20171111-152703.jpg

Το παραείχα πάρει χαζεύοντας με στάσεις κάθε τρεις και λίγο για να θαυμάσω το τοπίο και το σούρουπο πλησίαζε με την θερμοκρασία να πέφτει, ευτυχώς το Εδιμβούργο δεν ήταν πια μακριά, στην είσοδο της πόλης το παλιό ορυχείο έχει μετατραπεί σε μουσείο, με τράβηξαν οι υπέργειες κατασκευές

IMG-20171111-160511.jpg

Και αν μετά από μια μέρα εθνικής έχετε συνηθίσει τα λάστιχά σας να παίρνουν ένα ζηλευτό κατάμαυρο χρώμα, τα δικά μου με τόσο αλάτι απείχαν σημαντικά!

IMG-20171111-155532.jpg

Λίγο πριν χαθεί ο ήλιος φτάνω στο AirBnB που θα έμενα γι’ απόψε σε μια οικογένεια Σκωτσέζων σε μια ήσυχη γειτονιά των προαστίων. Αλλά κρίμα δεν θα είναι να μην δω λίγο την πόλη νύχτα;

IMG-20171111-164434-HDR.jpg

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Το αντίτιμο για την είσοδο ίσως ξενίσει στις 17 λίρες, αλλά αν έχετε σκοπό να δείτε το κάστρο με λεπτομέρεια εκτιμώ πως αξίζει.

Πρωτομπαίνοντας, το πρώτο που χάζεψα ήταν η θέα της θάλασσας, είχε διαύγεια, είχα να δω θάλασσα από τον Αύγουστο, είναι θέαμα που με γαληνεύει. Ο πύργος που στέκει στον απέναντι λόφο είναι αφιερωμένος στον Νέλσονα, από καθαρή αμέλεια δεν ανέβηκα εκεί αργότερα μες στην ημέρα δυστυχώς.

IMG-20171112-104555.jpg

Πέρα από τις διάφορες συστοιχίες κανονιών στις πολεμίστρες του κάστρου, ξεχωρίζει το παρακάτω πυροβόλο. Ακολουθώντας παράδοση αιώνων το πυροδοτούν κάθε μεσημέρι για να σημάνουν ότι η ώρα είναι 13:00. Κάθε μεσημέρι εκτός Κυριακής και βέβαια εγώ έτυχε να είμαι εκεί Κυριακή!

IMG-20171112-104943.jpg

Ο λόγος ύπαρξής του ήταν το να ρυθμίζουν όλοι με ακρίβεια τα ρολόγια τους που εκείνα τα χρόνια ξεκουρδίζονταν τακτικά. Η ακρίβεια ήταν απαραίτητη για τα πλοία στο λιμάνι, αλλά και για τα τρένα. Μάλιστα είχαν και το παρακάτω διάγραμμα που έδειχνε πόσο καθυστερεί ο ήχος να φτάσει σε κάθε σημείο της πόλης ώστε να υπολογίζουν την υστέρηση και να ρυθμίζουν τα ρολόγια αντίστοιχα.

IMG-20171112-105226.jpg

Το ίδιο το όπλο πυροδοτούταν από ρολόι για μεγαλύτερη ακρίβεια και μάλιστα ο λόγος που η επιλεγμένη ώρα ήταν 1:00, ήταν ότι ο ακριβέστερος υπολογισμός γίνεται για 12 το μεσημέρι, συν μια ώρα διορία για τους υπεύθυνους ώστε να επεξεργαστούν τα δεδομένα.

Εντός του κάστρου στρατοπέδευε μέχρι πρόσφατα τάγμα ιππικού, οι Royal Scots Dragoon Guards και στο μουσείο τους βλέπεις όλη την ιστορία της μονάδας εδώ και δύο αιώνες, όπως και την μετάβασή της από άλογα σε τεθωρακισμένα, όλα αυτά με τις στολές, τα μετάλλια αλλά και διοράματα προς έκθεση.

IMG-20171112-110322-HHT.jpg

Δίπλα στον τότε στρατώνα βρίσκεται στρατιωτική φυλακή, τα κελιά είναι επισκέψιμα και μάλιστα έχουν αναπαραστήσει ιστορικά σενάρια με κούκλες και τον λόγο της ποινής του καθενός, τις συνθήκες κράτησης, την απομόνωση.

IMG-20171112-111418.jpg

Νομίζω πρέπει να χαίρομαι που οι φυλακές που τρώγαμε ως φαντάροι ήταν μεταφορικές!

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
Την 11/25/2017 at 10:46 ΜΜ, το μέλος Gouky7 έγραψε:

Δεν θα μας τρελανεις εσυ κολλητε , παω στον φιλο μου τον @mavroe που μας γλενταει λιγοτερο επιπονα.

Why have I been summoned?

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Ρε κοντέ :knuppel2:

θα συνεχίσεις το ταξιδιωτικό ή να βγάλω το διαστρικό αιθέριο πουλί μου να προκαλέσει κοσμογονική παρθενογένεση στην Αιτωλοακαρνανία;

ΥΓ Εεεεε;

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Στις απειλές και το look μου φέρνεις σε Kim Jong Un, αλλά μετά από τέτοιο μήνυμα θα το συνεχίσω απόψε, δεν γίνεται αλλιώς!

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Σε γειτονικό κτίριο διατηρείται και μεσαιωνική φυλακή με τις αιώρες των τότε κρατουμένων. Σε μερικές μάλιστα είχαν τοποθετήσει και ηχειάκια ώστε να αναπαριστούν συνομιλίες μεταξύ τους.

IMG-20171112-112430-HHT.jpg

Μεγάλη εντύπωση μου έκανε ότι είχαν κρατήσει παλιές ξύλινες πόρτες κελιών στις οποίες οι φυλακισμένοι σκάλιζαν από ονόματα μέχρι προσευχές και βρισιές για τους δεσμοφύλακες, γενικά όρεξη να είχες να διαβάζεις και το υλικό ήταν ατελείωτο.

Ανεβαίνοντας όλο και πιο ψηλά στο κάστρο η πανοραμική θέα γίνεται όλο και καλύτερη. Από την παρακάτω φωτογραφία να επεξηγήσω αυτόν τον τεράστιο στύλο: Πρόκειται για κάτι παρόμοιο με αυτό που υπάρχει στο Allou στην Αθήνα, σε ανεβάζουν με κάτι σαν βάθρο εκεί πάνω, βλέπεις την θέα και σε τυχαίο χρόνο κάνεις βουτιά στο κενό με 140.

IMG-20171112-113522-HDR.jpg

Στο φόντο της φωτογραφίας και αριστερά πίσω από τους λόφους ίσως διακρίνετε με ζουμ (με γυμνό μάτι ήταν εμφανέστερες) τις κορυφές από τις τριπλές γέφυρες, είναι εντυπωσιακά κατασκευάσματα που δεν περίμενα να είναι ορατά από τέτοια απόσταση

The-Forth-Bridge-Forth-Road-Bridge-and-Q

Και η περιπλάνηση στην Minas Tirith συνεχίζεται.

IMG-20171112-113825-HDR.jpg

Όποια βγάζει selfie εκτελείται από αυτό μικρού διαμετρήματος περίστροφο :knife:

IMG-20171112-113642-HDR.jpg

Παρέλειψα το παρακάτω μουσείο των πεσόντων Σκώτων…

IMG-20171112-114427.jpg

…προκειμένου να δώσω προτεραιότητα στην αίθουσα της Βασίλισσας την οποία η Ελισάβετ επισκέπτεται ακόμη κάποιες φορές τον χρόνο.

IMG-20171112-114558.jpg

Αυτό θα πει να είσαι από τζάκι. Πανοπλίες που θυμίζουν Ιβανόη (ελπίζω να σας λέει κάτι!) στολίζουν τον χώρο, πίνακες ζωγραφικής, τα κλειδιά τις πόλης. Ωστόσο αν το καλοσκεφτεί κανείς, κάποιος μεγαλοαστός του σήμερα μπορεί να ζει σε χλιδή ανώτερη των βασιλιάδων του πρόσφατου παρελθόντος, δεν το λες μικρό πράγμα αυτό!

Με διαφορά ο εντυπωσιακότερος χώρος του κάστρου ήταν η αίθουσα με τα Scottish Crown Jewels, νομίζω ως μετάφραση το ‘βασιλικά κοσμήματα’ δεν είναι εντελώς ακριβές.

Σ’ αυτό το δαιδαλώδες κτήριο – όπου απαγόρευαν ρητά την φωτογράφηση- διάβαζες την εξέλιξη από το πρώτο Στέμμα στα επόμενα, τα Παπικά δώρα στους βασιλείς, το ξίφος του οποίου ο κάτοχος γινόταν βασιλιάς των Σκωτσέζων. Είχαν μάλιστα αναπαράσταση με κούκλες από τελετή στέψης. Συνέχιζες στην περίοδο που τα ‘κοσμήματα’ είχαν χαθεί για πάνω από αιώνα, το πώς βρέθηκαν και αποκαταστάθηκαν, για να φτάσεις τελικά στην αίθουσα έκθεσής τους όπου τα έβλεπες σε όλη τους την μεγαλοπρέπεια.

Crown-jewels4-1.jpg

Απ΄ όλη αυτή τη διαδικασία είχες πολλά να πάρεις, έβλεπες την Ιστορία των Σκωτσέζων ως λαό, προσωπικά μου βγήκε μεγάλος σεβασμός προς αυτούς, πάντα το βρίσκω ενδιαφέρον αυτό στα ταξίδια ότι είναι αφορμή να μάθεις πράγματα που δεν ήξερες ή ακόμη καλύτερα που νόμιζες ότι ήξερες.

Όπως και να έχει, έχοντας περάσει πολλές ώρες στο κάστρο ήταν ώρα να κατηφορίσω προς την πόλη. Για καλή μου τύχη εκείνη την ώρα επέστρεφε η στρατιωτική παρέλαση με της γκάιντες, οπότε οι τουρίστες ακροβολιστήκαμε στα πυροβολεία γύρω από τις κάνες των κανονιών για να τους χαζέψουμε να παρελαύνουν.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Εκτός των τειχών, στην περίφημη Royal Mile έχει βγει ένας ήλιος παγωμένος, πόσο τυχερός είμαι, μόνο αυτό το μικρό συννεφάκι στον ορίζοντα!

IMG-20171112-121056.jpg

Στο βάθος ο ναός του αγίου Gille (τον Villeneuve ήξερα μόνο μ αυτό το όνομα!) και το… περίγραμμα τρούλου. Μαγαζιά με σουβενίρ και κασμίρ παντού (για κάποιο λόγο το υλικό αυτό ήταν ανατολίτικο στα μάτια μου, δεν είχα ιδέα ότι οι Σκωτσέζοι το τιμούν τόσο), αλλά σε καμία περίπτωση δεν ήταν το υπερτουριστικό, κουραστικό άλλων πόλεων, ίσα-ίσα στους πεζόδρομους και όχι μόνο το Εδιμβούργο είχε ένα άρωμα μυστηρίου να το πω; Παραμυθιών του Dickens να το πω; Δύσκολο να το προσδιορίσω, αλλά ήταν απόλαυση να το εξερευνείς.

Σκάλες, αψίδες, όλα συνθέτουν παραμυθένιο σκηνικό.

IMG-20171112-122018.jpg

IMG-20171112-135528.jpg

Και όσο ψηλά και να κοιτάξεις, η αρχιτεκτονική εντυπωσιάζει, ειδικά μες στην λιακάδα.

IMG-20171112-134602-HDR.jpg

Μόνιμο φόντο το κάστρο, εδώ στο παρκάκι δίπλα στην pub που τσίμπησα το μεσημεριανό μου.

IMG-20171112-124357.jpg

Ναι, νομίζω καθόλου δεν θα με ενοχλούσε να πηγαίνω για δουλειά περνώντας δίπλα από κάτι τέτοιο, αντί για τις πολυκατοικίες μας!

IMG-20171112-134845-HDR.jpg

Το παραπάνω κτήριο είναι μουσείο και ταυτόχρονα γύρω του βρίσκονται κτίρια του Πανεπιστήμιου διάσπαρτα. Ελάχιστα κοινά βρίσκω με το Πολυτεχνείο Πατρών, πέρα από τον σταυρό του Αγίου Ανδρέα ως κοινό σύμβολο.

IMG-20171112-142645.jpg

Ένα γλυκό καφέ που σταμάτησα.

IMG-20171112-142754.jpg

Με τους ντόπιους (και Έλληνες απ’ ότι μπόρεσα να ακούσω) να χαίρονται την Κυριακάτικη λιακάδα, παρέα με ένα κτίριο – φιόγκο.

IMG-20171112-142808-HDR.jpg

Σας λέει κάτι η γλώσσα; Έχουμε ιστορικό δεσμό και με την Σκωτία.

IMG-20171112-143307.jpg

Και όσο ο ήλιος γέρνει, η δυτική πλευρά του κάστρου φωτίζεται υπέροχα, το κτήριο στο κέντρο του κάδρου είναι η στρατιωτική φυλακή που εξερευνούσα το πρωί.

IMG-20171112-144712.jpg

Μα πραγματικά, έστω και από την φωτογραφία, ακόμη και ημέρα, δεν βγάζει κάτι πιο μυστηριώδες αυτό το μέρος;

IMG-20171112-145012.jpg

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα