estebahn 7.692 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 25 , 2017 (τροποποιήθηκε) Αγαπητέ κύριε Εστεμπανίδη, Παρακαλείσθε μέχρι τέλους του έτους να εξαντλήσετε το υπόλοιπο αδείας σας, ειδάλλως αμπελαλέ τα ρεπό σας και μην ευελπιστείτε σε οικονομική αποζημίωση. Εκ του τμήματος ανθρωπίνου δυναμικού. Με αυτό το μεστό mail βρέθηκα αρχές Νοέμβρη με τέσσερις ημέρες άδειας που έπρεπε κάπως να αξιοποιήσω. Πρώτη σκέψη να έρθω Ελλάδα. Αλλά με τα πήγαινε- έλα σε αεροδρόμια, ΚΤΕΛ και λοιπά μέσα θα έφευγε σίγουρα τριήμερο, χώρια τα ακριβά αεροπορικά της τελευταίας στιγμής. Δεύτερη σκέψη να πετάξω σε κάποια προσιτή ευρωπαϊκή πόλη, καιρό θέλω να δω το Warklow μεταξύ άλλων. Αλλά εφόσον πας με αεροπλάνο, θεωρητικά οποιαδήποτε στιγμή φτάνονται αυτά τα μέρη, μήπως να το κρατήσω στην κατάψυξη αυτό το πλάνο; Τρίτη σκέψη να περάσω αυτές τις ημέρες χαλαρώνοντας στο σπί..χαχαχα δεν υπήρχε περίπτωση! Τελευταία σκέψη να αφιερώσω χρόνο για να δω μέρη της Αγγλίας που δεν υπήρχε περίπτωση να ξαναδώ. Πράγματι, αν δεν είχαν κάνει λάθος οι της εταιρείας, δύσκολα θα περνούσα ελεύθερο χρόνο μου σ’ αυτή τη χώρα. Και λόγω γεωγραφικής θέσης αν η επόμενη δουλειά μου είναι σε άλλον τόπο, απίθανο να ξαναπεράσω τη Μάγχη. Οπότε; Μικρή γεύση Κορνουάλης και Ουαλίας έχω πάρει, δεν είναι και εντελώς άφταστα χιλιομετρικά αυτά τα μέρη, μήπως να κοιτάξω αλλού; Ίσως προς την μαγική Σκωτία; Μα χειμωνιάτικα; Πφφ, μια ζωή την έχουμε, φύγαμε! Τροποποιήθηκε Απρίλιος 6 , 2022 από τον ksino1100 edited μετά από επιθυμία του συντάκτη 25 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
karellen 11.538 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 25 , 2017 Give pain. 4 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
Gouky7 8.591 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 25 , 2017 Δεν θα μας τρελανεις εσυ κολλητε , παω στον φιλο μου τον @mavroe που μας γλενταει λιγοτερο επιπονα. 2 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
skritikos 114 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 25 , 2017 Μια από τις ομορφότερες περιοχές της Ευρώπης. Την έχω επισκεφτεί αρκετές φορές στο παρελθόν και θα ήθελα να την γυρίσω και με μηχανή κάποτε. Αν δεν έχεις βρεθεί, να πας και Isle of Skye και σε όλα τα τριγύρω. Μαγικά, ειδικά φθινόπωρο και άνοιξη (χειμώνα τρελή λάσπη σε οποιοδήποτε περπάτημα εκτός δρόμου και καλοκαίρι big NO εξαιτίας του χαμού των επισκεπτών).Καλές διαδρομές με πολλές μπύρες, fish & chips και χιλιόμετρα :) 1 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
Wolf1138 2.924 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 25 , 2017 Ε όχι και να πας στην Σκωτία για να πίνεις μπύρες. Αιδώς 2 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
skritikos 114 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 25 , 2017 χαχα ίσως και να έχεις δίκιο, άλλωστε για τα whiskey τους φημίζονται. Βλέπεις δεν πίνω σχεδόν καθόλου αλκοόλ πέρα από λίγο κρασάκι, οπότε δεν είμαι ο καλύτερος σύμβουλος (don't drink and drive!! or get angry, or fall in love....) Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
elmacho 152 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 25 , 2017 Ελα ρε φιλε Glasgow που ειναι ολοι οι Ελληνες! Stirling, Edinburgh, Glasgow, Highlands ειναι τα must. Αν θες να περπατησεις και λιγο θα προτεινα Conic Hill με ομορφη θεα στην Λιμνη! Αφου εισαι με μηχανη πέρνα και απο το σκοτεινο και βιομηχανικο Aberdeen να μυρισεις βορεια θαλασσα. Αυτα και καλα χλμ! 3 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
estebahn 7.692 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 25 , 2017 Ευχαριστώ για τις προτάσεις! Η εκδρομή έγινε πριν λίγες μέρες, αλλά περιελάμβανε τα περισσότερα από τα μέρη που αναφέρετε. Ναι το ουίσκυ τους αξίζει την φήμη του! @Gouky7, με πέθανες με το σχόλιο 3 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
Gouky7 8.591 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 25 , 2017 (τροποποιήθηκε) πριν 14 λεπτά, το μέλος estebahn έγραψε: Ναι το ουίσκυ τους αξίζει την φήμη του. Ισχυει οτι το σερβιρουν με αποξηραμενα φρουτα η μαυρη σοκολατα; Τροποποιήθηκε Νοέμβριος 25 , 2017 από τον Gouky7 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
estebahn 7.692 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 25 , 2017 (τροποποιήθηκε) Προετοιμασίες Πήρα λοιπόν την απόφαση και αιτήθηκα την άδεια για την αμέσως επόμενη βδομάδα, με τον χειμώνα του Βορρά κάτι κοντινότερο από ‘προ των πυλών’ δεν υπήρχε περιθώριο για καθυστερήσεις και δισταγμούς. Αυτό σήμαινε βέβαια ότι δεν υπήρχε και πάρα πολύς χρόνος για έρευνα, επιλογή διαδρομών και τα συναφή που είναι πράγματι η μισή χαρά του ταξιδιού, αλλά αφού το επέβαλλαν οι συνθήκες τι να γίνει; Εντατικό ψάξιμο στα fora, συγκέντρωση πληροφοριών και σε δύο μέρες ο χοντρικός μπούσουλας είχε βγει. Δεν ήταν καθόλου στα πλάνα μου μια τέτοια βόλτα, οπότε όλος ο ταξιδιωτικός μου εξοπλισμός αναπαυόταν στην Ελλάδα, έπρεπε να βρεθούν λύσεις πιο… αυτοσχέδιες. Και οι καταστάσεις ήταν λίγο εναντίον μου: Όταν ταξιδεύεις καλοκαίρι όχι μόνο είναι μικρότερες οι πιθανότητες κακοκαιρίας, αλλά και καθαυτά τα ρούχα είναι ελαφρύτερα πιάνοντας λιγότερο όγκο. Με την συνεχή βροχή και το τσουχτερό κρύο να είναι δεδομένα και ούτε καν ένα tankbag στην διάθεση μου έπρεπε να κάνω παραχωρήσεις: Πέρα από τα ρούχα για τη μηχανή και εσώρουχα – κάλτσες πήρα μαζί μου μόνο ένα τζιν και ένα ζευγάρι παπούτσια. Κάνοντας περικοπές από το μέγεθος του σπρέι αλυσίδας μέχρι τα ml της οδοντόκρεμας χώρεσαν αποσκευές 4+2 ημερών σ’ ένα σακιδιάκι πλάτης 30 λίτρων. Ιμάντες για δέσιμο στην ουρά, δύο σακούλες σκουπιδιών για αδιαβροχοποίηση του και με 90s λύσεις ήμουν καλυμμένος από αποσκευές. Στο θέμα προστασίας από το κρύο δεν ήξερα ακριβώς τι να περιμένω, μια βόλτα Οκτώβρη κάπου νότια των Καλαβρύτων το μακρινό 2011 με είχε στιγματίσει από άποψη θερμοκρασιών. Αποφάσισα λοιπόν να κάνω ότι καλύτερο μπορούσα και… είδωμεν! Τι ήταν αυτό; Μακρά η λίστα και στο νερό εικοσάλεπτο να φορεθούν όλα! Κορμός: Κοντομάνικο, ισοθερμικό μακρυμάνικο, φλις, softshell μπουφάν, μπουφάν μοτό με επένδυση, αδιάβροχο. Πόδια: Κάτω ισοθερμικό (ο κομψός τρόπος να πεις… κολάν!) παντελόνι μοτό με επένδυση, αδιάβροχο. Ανησυχούσα για τα άκρα, αλλά δεν μπορούσα να κάνω πάρα πολλά, διπλό ζευγάρι κάλτσες και μποτάκι συν χειμερινά γάντια. Θα αρκούσαν αυτά; ( @Gouky7Στο βόρειο κομμάτι της χώρας που ήπια το δικό μου ήταν... ξεροσφύρι το ουίσκυ, σε άλλες περιοχές δεν ξέρω αν ισχύει το περί σοκολάτας. Το εντυπωσιακότερο ήταν η μυρωδιά του και το γεγονός ότι στις pub έβρισκες ουίσκυ που το είχαν παρασκευάσει οικογένειες του χωριού, κάπως σαν το κρασί στα μέρη μας) Τροποποιήθηκε Απρίλιος 6 , 2022 από τον ksino1100 edited μετά από επιθυμία του συντάκτη 11 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
jimhs 66 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 26 , 2017 Ωραιος φιλε μπραβο. Αναμένω την συνέχεια Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
ksino1100 13.279 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 26 , 2017 Κάψε μας Στεφ!!!!!!!! Τα καλύτερα κ πιο οικεία ταξιδιωτικά 1 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
black sheep 565 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 26 , 2017 Κι εμεις στο ρεπο μας πηγαμε φαγαμε στο Γλαυκο, σιγα. Α ρε Στεφανε, ωραια πραγματα, μπραβο. 3 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
estebahn 7.692 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 26 , 2017 Ναι, αλλά εσείς έχετε τον klab για να τιμάτε τα μπριζολίδια , κάπου κερδίζεις κάπου χάνεις σ' αυτή την ζωή 4 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
Gouky7 8.591 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 26 , 2017 (τροποποιήθηκε) Τα άκρα θα κρυώσουν , νόμος. Το θέμα είναι πόση ώρα θα πάρει για να συμβεί αυτό Μιλάω για θερμοκρασίες που γυροφέρνουν το μηδέν και κάτω Τροποποιήθηκε Νοέμβριος 26 , 2017 από τον Gouky7 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
estebahn 7.692 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 26 , 2017 (τροποποιήθηκε) Ημέρα 1η, 11/11/’17 Leamington Spa – Lancaster – Moffat – Ediburgh, 561km Πρωινό Σαββάτου η αναχώρηση, ξύπνησα αξημέρωτα, ακόμη και χωρίς ιδιαίτερο φως έβλεπα καθαρά την παγωνιά στα κεραμίδια του γείτονα, όχι η ενθαρρυντικότερη ‘καλημέρα’ όταν σε περιμένουν 500+ χιλιόμετρα με πορεία προς Βορρά και μόνο. Μετά κόπων και βασάνων φόρεσα ότι είχα και δεν είχα και ξεκίνησα με ψιλόβροχο. Τα πρώτα χιλιόμετρα της διαδρομής συνάντησα κάτι που απεχθανόμουν στους εδώ δρόμους: Ποδήλατα. Σ’ αυτή τη χώρα οι δρόμοι είναι πραγματικά θεόστενοι ακόμη και σε οδούς που τις λες και κύριες συνδέοντας μεγάλες πόλεις έχοντας μεγάλο όγκο κυκλοφορίας. Φανταστείτε κάτι παρεμφερές όταν κάνουν έργα στην Ελλάδα πχ κατά την πασχαλινή έξοδο και όόόόλη η κίνηση εκτρέπεται σε δρομάκια χωριών δημιουργώντας πήξιμο. Ευαγγέλιο στην Αγγλία είναι το τυπολατρικό δίπτυχο ‘health & safety’ και έτσι αντιμετωπίζουν τα ποδήλατα σχεδόν σαν νταλίκες: Για να τα προσπεράσουν βγαίνουν ολόκληροι στο αντίθετο ρεύμα. Κάτι τέτοιο προϋποθέτει το αντίθετο ρεύμα να είναι άδειο, γεγονός που δεν συμβαίνει ποτέ, άρα ένα ποδήλατο δημιουργεί ουρές πολλών αυτοκινήτων (47 μέτρησα ένα πρωί για την δουλειά) που κινούνται με 8 μίλια/ώρα πίσω του, ενώ ο ποδηλάτης σφυρίζει αμέριμνος! Φανταστείτε την γκαντεμιά μου όταν βγαίνοντας από το Warwick έπεσα σε… ποδηλατική παρέλαση για την ημέρα των βετεράνων. Κάποια στιγμή ξεμπέρδεψα με το μποτιλιάρισμα και έπιασα τον αυτοκινητόδρομο Μ6 ακολουθώντας τις ταμπέλες ‘North’. Όσο και αν είναι πληκτικές οι εθνικές, η σκέψη ότι από ένα σημείο και μετά κάθε μέτρο που έκανα ήταν το βορειότερο σημείο του πλανήτη που είχα φτάσει ως εκείνη την στιγμή μου έφτιαχνε την διάθεση. Έργα, ουρές, καθυστερήσεις, business as usual σε βρετανικό αυτοκινητόδρομο, το μόνο πράγμα που ήταν νέο για μένα ήταν τα διόδια. Ο M6 είναι από τους ελάχιστους δρόμους που έχουν διόδια εδώ, το περίφημο Μ6 Toll που ονοματοδοτεί και την διαδρομή. Άλλη πρωτιά που ανακάλυψα αναίμακτα, είναι ότι ακριβώς πριν τα διόδια η αστυνομία έχει στημένα μπόλικα οχήματα που εμφανίζονται ξαφνικά και ανάβοντας φάρους σταματούν οχήματα για παραβάσεις που έκαναν νωρίτερα! Όταν σταμάτησαν την C63 AMG που συνταξιδεύαμε χμμμ ας πούμε ‘πάνω από το όριο ταχύτητας’ ήμουν σίγουρος ότι είμαι ο επόμενος, αλλά παραδόξως δεν συνέβη κάτι. Περνώ το Liverpool, το Blackpool με βροχή, μόνο προς το Lancaster ο καιρός ανοίγει ανέλπιστα. Βρε λες; Το τοπίο αλλάζει προς το καλύτερο καθώς πλησιάζω προς lake district, η περιοχή είναι κάτι αντίστοιχο των εθνικών μας δρυμών και επιτέλους ξεφεύγω από τις ανιαρές πεδιάδες που εκτείνονται από το κάτω άκρο του Νησιού ως εδώ. Επιτέλους βουνά. Το ταξίδι τώρα ξεκινά. Και ο καιρός επιστρέφει στα συνήθη μουντά του χρώματα. Συγκεκριμένα, το ταξίδι ξεκινά όταν αφήνω πίσω μου τον αυτοκινητόδρομο για το χωριουδάκι του Moffat. Χρονικά είμαι μια χαρά, οπότε το εξερεύνησα λιγάκι, αφήνοντας το μηχανάκι στο προαύλιο της εκκλησίας. Η οποία είχε μια περίτεχνη είσοδο. Το χωριό καθαυτό αν και τουριστικό είχε ωραίο χρώμα, ένα υπέροχο Δημαρχείο και μπόλικες pubs. Από το Moffat και μετά ξεκινά η διαδρομή Α708 η οποία θεωρείται από τις ομορφότερες της Αγγλίας, ώρα να μάθω αν αξίζει την φήμη της. Και όσο μπορεί να μην σας κάνει αίσθηση το τοπίο, περιλαμβάνει δυο πράγματα που είχα καιρό να δω: Λόφους και δάση. Και είμαι ακόμη στις παρυφές του Moffat. Καλύβες, πέτρινοι μαντρότοιχοι, πρόβατα που βόσκουν και ένας δρόμος που ανεβοκατεβαίνει. Υπέροχο το βουκολικό τοπίο, λίγα χρόνια πριν δεν θα το πίστευα ότι θα μπορούσα να είμαι εδώ με τη μηχανή. Η χάραξη δεν είναι άσχημη, ακολουθεί επακριβώς το τοπίο και με αυτό εννοώ όλα τα σκαμπανεβάσματά του που στα χασίματα κάνουν την ανάρτηση να αλαφρώνει, με λίγο κουράγιο θα έκανε κανείς αλματάκια αλα Isle of Man. Κάποια στεγνή ημέρα εδώ θα είναι απολαυστικές οι στροφές, σήμερα με τόσες υγρασίες μόνο το τοπίο μπορείς να απολαύσεις. Και είναι απολαυστικό το άτιμο! Απόκρημνα για τα εδώ δεδομένα βουνά σπαρμένα με πρόβατα, ποταμάκια και απολύτως μόνος στον δρόμο. Μαγεία. Καλώς σας βρήκα λοιπόν! Στην St Mary’s Loch τα πράγματα δεν θα μπορούσαν να είναι πιο Εγγλέζικα με τον χαρακτηριστικό κόκκινο τηλεφωνικό θάλαμο στην μέση του πουθενά. Είχε τέτοια ηρεμία η στιγμή! Πρόκληση: Μετρήστε πόσα κεφάλια απαριθμεί το κοπάδι χωρίς να σας πάρει ο ύπνος (αν δεν σας αρέσουν οι .. φυσικοί τόνοι στα χρώματα, μάλλον θα βαρεθείτε γρήγορα!) Αν και εντελώς διαφορετικής ράτσας από τα δικά μας πρόβατα, από… πανίδα με εντυπωσίασε περισσότερο το ότι έβλεπα να περπατάνε παντού, ακόμη και στον δρόμο grouses. Και αν δεν σας λέει κάτι αυτό, θυμηθείτε το… διάσημο ουίσκι, την πέρδικα που λέμε στην επαρχία; Απ’ ότι αποδείχθηκε το ιδιαίτερο αυτό πτηνό δεν είναι απλά το logo τους, αλλά συνηθισμένο θέαμα, εντελώς πρωτόγνωρο για τα μάτια μου. Και ο πανέμορφος δρόμος συνεχίζεται ανάμεσα σε λίμνες, μικρά λευκά σπιτάκια, δάση, πέτυχα και ένα ‘αρχοντικό’ με τους κήπους του να εκτείνονται σ’ έναν ολόκληρο λόφο, η είσοδος μόνη της ήταν κάστρο. Το παραείχα πάρει χαζεύοντας με στάσεις κάθε τρεις και λίγο για να θαυμάσω το τοπίο και το σούρουπο πλησίαζε με την θερμοκρασία να πέφτει, ευτυχώς το Εδιμβούργο δεν ήταν πια μακριά, στην είσοδο της πόλης το παλιό ορυχείο έχει μετατραπεί σε μουσείο, με τράβηξαν οι υπέργειες κατασκευές Και αν μετά από μια μέρα εθνικής έχετε συνηθίσει τα λάστιχά σας να παίρνουν ένα ζηλευτό κατάμαυρο χρώμα, τα δικά μου με τόσο αλάτι απείχαν σημαντικά! Λίγο πριν χαθεί ο ήλιος φτάνω στο AirBnB που θα έμενα γι’ απόψε σε μια οικογένεια Σκωτσέζων σε μια ήσυχη γειτονιά των προαστίων. Αλλά κρίμα δεν θα είναι να μην δω λίγο την πόλη νύχτα; Τροποποιήθηκε Απρίλιος 6 , 2022 από τον ksino1100 edited μετά από επιθυμία του συντάκτη 11 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
estebahn 7.692 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 26 , 2017 (τροποποιήθηκε) Βγάζω την προστασία πλάτης από το Revit για να γίνει λίγο πιο ανθρώπινο, τζινάκι, σκούφος και βουρ με το λεωφορείο για το κέντρο. Οι πρώτες εικόνες καθ’οδόν είναι τόσο διαφορετικές από την υπόλοιπη Αγγλία: Τριώροφα ή τετραόροφα κτίρια των αρχών του περασμένου αιώνα, άνευ του κουραστικού κόκκινου τούβλου και μαγαζάκια σχεδόν σε κάθε ισόγειο. Και επιρροές από τους αρχαίους ημών παντού. Οι δρόμοι σφύζουν από ζωή, τραμ, αγάλματα παντού. Μια αίσθηση πολιτισμού, σε αντίθεση με το ντεκαντάνς της Νότιας Αγγλίας. Η κόκκινη θολούρα στο φόντο είναι το κάστρο του Εδιμβούργου που δεσπόζει σε λόφο πάνω απ’ όλη την πόλη. Και από άλλες γωνιές είναι πραγματικά εντυπωσιακό το θέαμα του, με γυμνό μάτι ήταν θεαματικότερο. Στο κέντρο των κυκλικών κόμβων αγάλματα πάλι, προσεγμένο το μέρος, μου θύμισε την Βουδαπέστη αισθητικά. Και κόσμος παντού σε βαθμό που δεν έβρισκα τραπέζι να τσιμπήσω κάτι! Περιπλανιέμαι στα στενάκια, την ώρα που έβγαζα την φωτό από την pub ονόματι... Πάγια Εντολή (;) πήρε το αυτί μου Παντελίδη, ο λατζέρης του διπλανού καταστήματος πρέπει να ήταν πατριωτάκι και μεράκλωνε στη δουλειά. Γενικά ήταν αρκετές οι φορές που άκουσα ελληνικά γύρω μου. Οι εορταστικοί στολισμοί έχουν ξεκινήσει ήδη, κάποιος έπαιζε βιολί δίπλα μου, πολύ ζεστή ατμόσφαιρα παρά τις διαφωνίες του υδράργυρου. Και όσο και αν φαντάζει κυριλέ Μέγαρο, πρόκειται για pub, καμία σχέση με τα ανήλιαγα καταγώγια που είχα συνηθίσει. Και μέσα η εικόνα πολύ ευχάριστη, στον προτζέκτορα έπαιζε rugby και όλοι παρακολουθούσαν ουρλιάζοντας όταν σκόραρε η ομάδα τους. Το Scott Monument μπροστά μου. Εξαιτίας της Ημέρας Μνήμης του Παγκοσμίου Πολέμου (προσπάθησα να μεταφράσω!) το μνημείο είναι ακόμη πιο εντυπωσιακό, καθώς οι ντόπιοι αποθέτουν μικρά ξύλινα σταυρουδάκια για να τιμήσουν τους νεκρούς, ένα μίνι νεκροταφείο. Στην απέναντι μεριά του λόφου το κτήριο της Τράπεζας της Σκωτίας με τις σημαίες να ανεμίζουν στον παγωμένο αέρα εμπνέει ένα δέος όπως και να το κάνει κανείς. Λίγο δίπλα, μια πλημμύρα από λαμπάκια καθώς ετοιμάζεται η Χριστουγεννιάτικη αγορά με τον τροχό του λουνα παρκ και δεκάδες εργάτες να δουλεύουν ακόμη και τέτοια ώρα. Όταν ανοίξει τα πράγματα θα είναι ακόμη καλύτερα. Μια τελευταία βόλτα στην Princess Street και κατά τις 11 παίρνω το λεωφορείο για το δωμάτιο έχοντας περπατήσει αρκετά πλέον. Αύριο όλη η μέρα θα είναι αφιερωμένη στο να δω το Εδιμβούργο με φως. Γεμάτη ημέρα! Τροποποιήθηκε Απρίλιος 6 , 2022 από τον ksino1100 edited μετά από επιθυμία του συντάκτη 18 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
estebahn 7.692 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 26 , 2017 (τροποποιήθηκε) Ημέρα 2η, 12/11/’17 Edinburgh, 0km Αυτή η Κυριακή ήταν αφιερωμένη στην πόλη του Εδιμβούργου. Έχοντας ακούσει τα καλύτερα για το μέρος από διαφορετικούς μεταξύ τους ανθρώπους, αποφάσισα ότι άξιζε περισσότερο χρόνο από μια νυχτερινή βόλτα. Ξύπνησα νωρίς με την ευχάριστη αίσθηση της ηλεκτρικής κουβέρτας, την θεωρούσα κάτι που κάνουν οι γιαγιάδες, αλλά τόσο βόρεια τα δεδομένα αλλάζουν. Η ημέρα έδειχνε ότι θα είναι εντελώς καθαρή από σύννεφα, ωστόσο αυτό σήμαινε ότι η θερμοκρασία θα έμενα χαμηλά, ακόμη και μετά τις 9:00 δεν είχε ανέβει από τους -2οC, το μηχανάκι το βρήκα με παγωμένη σέλα. Μπρρρρ, ευτυχώς θα κινούμουν με τα Μέσα μεταφοράς σήμερα! Στους κυρίως δρόμους είχαν ρίξει αλάτι, αλλά σε μικρότερες οδούς, όπως η δική μου όχι και έτσι ο δρόμος είχε παγώσει γλιστρώντας ακόμη και με τα πόδια. Εμφανώς δεν ήταν μέρα για ταξίδι σήμερα! Αυτό που ευχαριστήθηκα στο Εδιμβούργο ήταν οι ανηφοροκατηφόρες του, μου έβγαζαν κάτι οικείο, η φλαταδούρα που συναντούσες αποκλειστικά κοντά στα μέρη που δουλεύω μου γυρνούσε το μάτι ανάποδα. Βοηθούσε και η αρχιτεκτονική βέβαια του μέρους, πανέμορφα κτήρια με μικρά μαγαζιά που δεν ήταν μόνο Starbucks και McDonalds, αλλά μικρά καφέ, μαγαζιά που πουλούσαν tweed σακάκια (δημοφιλές τοπικό προϊόν), κασμιρένια φουλάρια (δημοφιλέστερο τοπικό προϊόν), ουίσκι (δημοφιλέστατο τοπικό προϊόν). Με έναν καπουτσίνο σε πλαστικό ποτήρι προσπαθούσα να ζεστάνω τα χέρια μου μέχρι να χτυπήσει ο ήλιος και χαμηλότερα από το κάστρο. Γρήγορα ανηφόρησα προς τα πάνω μέσα από πετρόκτιστες σκάλες, ο καιρός έδειχνε να μου κάνει το χατίρι. Και η θέα όλο και έφτιαχνε ανεβαίνοντας, μα πόσο ωραίο θέαμα οι λόφοι στον ορίζοντα! Όπως προανέφερα, το Σαββατοκύριακο ήταν αφιερωμένο στους νεκρούς του Πολέμου και έτσι είχα την τύχη να πετύχω στρατιωτική παρέλαση στο προαύλιο του κάστρου. Πολύ εντυπωσιακές οι στολές τους, το ‘τέντα’ που λέγαμε στην δική μας στρατιωτική αργκώ δεν μπορεί να περιγράψει το πόσο πειθαρχημένα στεκόντουσαν όλοι τους. Παρότι το πλήθος ήταν μεγάλο, επικρατούσε σιγή, τόση που άκουγες τις κορδέλες από τα ‘δίκοχά’ τους να ανεμίζουν. Υπήρχαν τέσσερις παρατάξεις, μια πεζικού (υποθέτω), μια ναυτικού, μια με παραδοσιακές στολές και μια βετεράνων, έβλεπες άνδρες και γυναίκες στα 80 τους ίσως να στέκονται με περηφάνια στην γραμμή. Ο επικεφαλής με το ξίφος ανά χείρας έδινε το πρόσταγμα για να ξεκινά ένα-ένα Σώμα την παρέλαση, όταν ξεκίνησαν να παίζουν τις γκάιντες τους κατηφορίζοντας με βήμα όσο και να σε αφήνουν αδιάφορο τα μιλιταριστικά ένιωθες δέος. Θες ο παραλληλισμός ότι εδώ και αρκετούς αιώνες ΑΚΡΙΒΩΣ με τον ίδιο τρόπο, με τις ίδιες στολές και τα ίδια κτήρια για φόντο έφευγαν για πραγματική μάχη μου έφερε ανατριχίλα, ειδικά ο ήχος της γκάιντας. Για να δούμε και το εσωτερικό του κάστρου! Τροποποιήθηκε Απρίλιος 6 , 2022 από τον ksino1100 edited μετά από επιθυμία του συντάκτη 15 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
estebahn 7.692 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 26 , 2017 (τροποποιήθηκε) Το αντίτιμο για την είσοδο ίσως ξενίσει στις 17 λίρες, αλλά αν έχετε σκοπό να δείτε το κάστρο με λεπτομέρεια εκτιμώ πως αξίζει. Πρωτομπαίνοντας, το πρώτο που χάζεψα ήταν η θέα της θάλασσας, είχε διαύγεια, είχα να δω θάλασσα από τον Αύγουστο, είναι θέαμα που με γαληνεύει. Ο πύργος που στέκει στον απέναντι λόφο είναι αφιερωμένος στον Νέλσονα, από καθαρή αμέλεια δεν ανέβηκα εκεί αργότερα μες στην ημέρα δυστυχώς. Πέρα από τις διάφορες συστοιχίες κανονιών στις πολεμίστρες του κάστρου, ξεχωρίζει το παρακάτω πυροβόλο. Ακολουθώντας παράδοση αιώνων το πυροδοτούν κάθε μεσημέρι για να σημάνουν ότι η ώρα είναι 13:00. Κάθε μεσημέρι εκτός Κυριακής και βέβαια εγώ έτυχε να είμαι εκεί Κυριακή! Ο λόγος ύπαρξής του ήταν το να ρυθμίζουν όλοι με ακρίβεια τα ρολόγια τους που εκείνα τα χρόνια ξεκουρδίζονταν τακτικά. Η ακρίβεια ήταν απαραίτητη για τα πλοία στο λιμάνι, αλλά και για τα τρένα. Μάλιστα είχαν και το παρακάτω διάγραμμα που έδειχνε πόσο καθυστερεί ο ήχος να φτάσει σε κάθε σημείο της πόλης ώστε να υπολογίζουν την υστέρηση και να ρυθμίζουν τα ρολόγια αντίστοιχα. Το ίδιο το όπλο πυροδοτούταν από ρολόι για μεγαλύτερη ακρίβεια και μάλιστα ο λόγος που η επιλεγμένη ώρα ήταν 1:00, ήταν ότι ο ακριβέστερος υπολογισμός γίνεται για 12 το μεσημέρι, συν μια ώρα διορία για τους υπεύθυνους ώστε να επεξεργαστούν τα δεδομένα. Εντός του κάστρου στρατοπέδευε μέχρι πρόσφατα τάγμα ιππικού, οι Royal Scots Dragoon Guards και στο μουσείο τους βλέπεις όλη την ιστορία της μονάδας εδώ και δύο αιώνες, όπως και την μετάβασή της από άλογα σε τεθωρακισμένα, όλα αυτά με τις στολές, τα μετάλλια αλλά και διοράματα προς έκθεση. Δίπλα στον τότε στρατώνα βρίσκεται στρατιωτική φυλακή, τα κελιά είναι επισκέψιμα και μάλιστα έχουν αναπαραστήσει ιστορικά σενάρια με κούκλες και τον λόγο της ποινής του καθενός, τις συνθήκες κράτησης, την απομόνωση. Νομίζω πρέπει να χαίρομαι που οι φυλακές που τρώγαμε ως φαντάροι ήταν μεταφορικές! Τροποποιήθηκε Απρίλιος 6 , 2022 από τον ksino1100 edited μετά από επιθυμία του συντάκτη 13 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
mavroe 50 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 27 , 2017 Την 11/25/2017 at 10:46 ΜΜ, το μέλος Gouky7 έγραψε: Δεν θα μας τρελανεις εσυ κολλητε , παω στον φιλο μου τον @mavroe που μας γλενταει λιγοτερο επιπονα. Why have I been summoned? 1 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
klab 7.408 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 28 , 2017 Ρε κοντέ θα συνεχίσεις το ταξιδιωτικό ή να βγάλω το διαστρικό αιθέριο πουλί μου να προκαλέσει κοσμογονική παρθενογένεση στην Αιτωλοακαρνανία; ΥΓ Εεεεε; 6 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
estebahn 7.692 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 28 , 2017 Στις απειλές και το look μου φέρνεις σε Kim Jong Un, αλλά μετά από τέτοιο μήνυμα θα το συνεχίσω απόψε, δεν γίνεται αλλιώς! 3 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
estebahn 7.692 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 28 , 2017 (τροποποιήθηκε) Σε γειτονικό κτίριο διατηρείται και μεσαιωνική φυλακή με τις αιώρες των τότε κρατουμένων. Σε μερικές μάλιστα είχαν τοποθετήσει και ηχειάκια ώστε να αναπαριστούν συνομιλίες μεταξύ τους. Μεγάλη εντύπωση μου έκανε ότι είχαν κρατήσει παλιές ξύλινες πόρτες κελιών στις οποίες οι φυλακισμένοι σκάλιζαν από ονόματα μέχρι προσευχές και βρισιές για τους δεσμοφύλακες, γενικά όρεξη να είχες να διαβάζεις και το υλικό ήταν ατελείωτο. Ανεβαίνοντας όλο και πιο ψηλά στο κάστρο η πανοραμική θέα γίνεται όλο και καλύτερη. Από την παρακάτω φωτογραφία να επεξηγήσω αυτόν τον τεράστιο στύλο: Πρόκειται για κάτι παρόμοιο με αυτό που υπάρχει στο Allou στην Αθήνα, σε ανεβάζουν με κάτι σαν βάθρο εκεί πάνω, βλέπεις την θέα και σε τυχαίο χρόνο κάνεις βουτιά στο κενό με 140. Στο φόντο της φωτογραφίας και αριστερά πίσω από τους λόφους ίσως διακρίνετε με ζουμ (με γυμνό μάτι ήταν εμφανέστερες) τις κορυφές από τις τριπλές γέφυρες, είναι εντυπωσιακά κατασκευάσματα που δεν περίμενα να είναι ορατά από τέτοια απόσταση Και η περιπλάνηση στην Minas Tirith συνεχίζεται. Όποια βγάζει selfie εκτελείται από αυτό μικρού διαμετρήματος περίστροφο Παρέλειψα το παρακάτω μουσείο των πεσόντων Σκώτων… …προκειμένου να δώσω προτεραιότητα στην αίθουσα της Βασίλισσας την οποία η Ελισάβετ επισκέπτεται ακόμη κάποιες φορές τον χρόνο. Αυτό θα πει να είσαι από τζάκι. Πανοπλίες που θυμίζουν Ιβανόη (ελπίζω να σας λέει κάτι!) στολίζουν τον χώρο, πίνακες ζωγραφικής, τα κλειδιά τις πόλης. Ωστόσο αν το καλοσκεφτεί κανείς, κάποιος μεγαλοαστός του σήμερα μπορεί να ζει σε χλιδή ανώτερη των βασιλιάδων του πρόσφατου παρελθόντος, δεν το λες μικρό πράγμα αυτό! Με διαφορά ο εντυπωσιακότερος χώρος του κάστρου ήταν η αίθουσα με τα Scottish Crown Jewels, νομίζω ως μετάφραση το ‘βασιλικά κοσμήματα’ δεν είναι εντελώς ακριβές. Σ’ αυτό το δαιδαλώδες κτήριο – όπου απαγόρευαν ρητά την φωτογράφηση- διάβαζες την εξέλιξη από το πρώτο Στέμμα στα επόμενα, τα Παπικά δώρα στους βασιλείς, το ξίφος του οποίου ο κάτοχος γινόταν βασιλιάς των Σκωτσέζων. Είχαν μάλιστα αναπαράσταση με κούκλες από τελετή στέψης. Συνέχιζες στην περίοδο που τα ‘κοσμήματα’ είχαν χαθεί για πάνω από αιώνα, το πώς βρέθηκαν και αποκαταστάθηκαν, για να φτάσεις τελικά στην αίθουσα έκθεσής τους όπου τα έβλεπες σε όλη τους την μεγαλοπρέπεια. Απ΄ όλη αυτή τη διαδικασία είχες πολλά να πάρεις, έβλεπες την Ιστορία των Σκωτσέζων ως λαό, προσωπικά μου βγήκε μεγάλος σεβασμός προς αυτούς, πάντα το βρίσκω ενδιαφέρον αυτό στα ταξίδια ότι είναι αφορμή να μάθεις πράγματα που δεν ήξερες ή ακόμη καλύτερα που νόμιζες ότι ήξερες. Όπως και να έχει, έχοντας περάσει πολλές ώρες στο κάστρο ήταν ώρα να κατηφορίσω προς την πόλη. Για καλή μου τύχη εκείνη την ώρα επέστρεφε η στρατιωτική παρέλαση με της γκάιντες, οπότε οι τουρίστες ακροβολιστήκαμε στα πυροβολεία γύρω από τις κάνες των κανονιών για να τους χαζέψουμε να παρελαύνουν. Τροποποιήθηκε Απρίλιος 6 , 2022 από τον ksino1100 edited μετά από επιθυμία του συντάκτη 13 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
skritikos 114 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 28 , 2017 Σαν να βρίσκομαι πάλι εκεί νοιώθω! Μπράβο σου! 1 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
estebahn 7.692 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 29 , 2017 (τροποποιήθηκε) Εκτός των τειχών, στην περίφημη Royal Mile έχει βγει ένας ήλιος παγωμένος, πόσο τυχερός είμαι, μόνο αυτό το μικρό συννεφάκι στον ορίζοντα! Στο βάθος ο ναός του αγίου Gille (τον Villeneuve ήξερα μόνο μ αυτό το όνομα!) και το… περίγραμμα τρούλου. Μαγαζιά με σουβενίρ και κασμίρ παντού (για κάποιο λόγο το υλικό αυτό ήταν ανατολίτικο στα μάτια μου, δεν είχα ιδέα ότι οι Σκωτσέζοι το τιμούν τόσο), αλλά σε καμία περίπτωση δεν ήταν το υπερτουριστικό, κουραστικό άλλων πόλεων, ίσα-ίσα στους πεζόδρομους και όχι μόνο το Εδιμβούργο είχε ένα άρωμα μυστηρίου να το πω; Παραμυθιών του Dickens να το πω; Δύσκολο να το προσδιορίσω, αλλά ήταν απόλαυση να το εξερευνείς. Σκάλες, αψίδες, όλα συνθέτουν παραμυθένιο σκηνικό. Και όσο ψηλά και να κοιτάξεις, η αρχιτεκτονική εντυπωσιάζει, ειδικά μες στην λιακάδα. Μόνιμο φόντο το κάστρο, εδώ στο παρκάκι δίπλα στην pub που τσίμπησα το μεσημεριανό μου. Ναι, νομίζω καθόλου δεν θα με ενοχλούσε να πηγαίνω για δουλειά περνώντας δίπλα από κάτι τέτοιο, αντί για τις πολυκατοικίες μας! Το παραπάνω κτήριο είναι μουσείο και ταυτόχρονα γύρω του βρίσκονται κτίρια του Πανεπιστήμιου διάσπαρτα. Ελάχιστα κοινά βρίσκω με το Πολυτεχνείο Πατρών, πέρα από τον σταυρό του Αγίου Ανδρέα ως κοινό σύμβολο. Ένα γλυκό καφέ που σταμάτησα. Με τους ντόπιους (και Έλληνες απ’ ότι μπόρεσα να ακούσω) να χαίρονται την Κυριακάτικη λιακάδα, παρέα με ένα κτίριο – φιόγκο. Σας λέει κάτι η γλώσσα; Έχουμε ιστορικό δεσμό και με την Σκωτία. Και όσο ο ήλιος γέρνει, η δυτική πλευρά του κάστρου φωτίζεται υπέροχα, το κτήριο στο κέντρο του κάδρου είναι η στρατιωτική φυλακή που εξερευνούσα το πρωί. Μα πραγματικά, έστω και από την φωτογραφία, ακόμη και ημέρα, δεν βγάζει κάτι πιο μυστηριώδες αυτό το μέρος; Τροποποιήθηκε Απρίλιος 6 , 2022 από τον ksino1100 edited μετά από επιθυμία του συντάκτη 14 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες