Jump to content
innova 04

Ελιές.

Recommended Posts

Η αναλογια κιλων καρπου με κιλα λαδιου.

50 κιλα καρπος αποδιδει 1 κιλα ελια? 5/1....

Το καλυτερο εχω δει ειναι του πεθερου μου στην ιεραπετρα με αποδοση 3,5/1 (2 τσουβαλια ανα δεντρο). Και μπορει να φτασει μεχρι και 10/1.

Και φυσικα ειναι και η ποιοτητα, οι λεγομενες γραμμες, που παιζουν ρολο στην τιμη αγορας του λαδιου.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

1 Χονδα = 5/6/10/12 Yamaha...:3eyes:

:tooth:

Υ.Γ. Κατάλαβα θένξ!

Τροποποιήθηκε από τον Di_Manolio

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

το ποσοστο δεν ειναι αντικειμενικο διοτι αν μαζευτουνε η ελιες νωρης και δεν εχει βροχες ειναι ποιο ελεφριες και βγαζουν ενα χ κιλα λαδι! αν τις ιδιες ελιες τις αφησεις για ποιο αργα απο τις βροχες θα φουσκωσουνε θα ειναι ποιο βαριες στο ζυγι αλλα θα βγαλουνε παλι την ιδια ποσοτητα σε λαδι!!! οποτε ναι μεν αλλαζει η αναλογια αναλογα και τον χρονο μαζεματος αλλα το λαδι που θα βγαλεις θα εχει την ιδια ποσοτητα! ετσι αλλαζει και το ποσοστο αυτο ασχετα αν επερνες παλι το ιδιο λαδι!!

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Αυτο δεν ισχυει. Εαν ειναι πρασινη και σκληρη η ελια, δηλαδη ανωριμη, δεν βγαζει πολυ λαδια. Ενα μηνα μετα που θα ειναι μαυρισμενη και ζουμερη, μπορει να ζυγιζει πχ 10% παραπανω λογω εξτρα υγρων, αλλα θα αποδωσει αρκετα % παραπανω σε λαδι.

Εαν ισχυε αυτο, θα τις μαζευαμε ολοι απο τον σεπτεμβρη....

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Αν δεν σπάει η ελιά, ανάμεσα στα 2 δάχτυλα με πίεση, δεν ειναι για μάζεμα. Τσάμπα ο κόπος + το τρέξιμο. Θελει να μαυρίσει λίγο, και γενικά η καθε ποικιλία θα'χει τα μυστικά της.

Οι δικές μας στο νησί, είναι ντόπιες και κάνουν καθε 3 χρόνια. Υπάρχουν και ρίζες 500 χρονών απο ενετοκρατία, όπου οι Βενετοί επιδοτούσαν (!) καθε 100 δέντρα που φυτευονταν, με 12 χρυσά νομίσματα.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Εδω κατω κοιταμε οχι μονο να σπαει η ελια, αλλα με την πιεση να πεταγεται μακρια και το κουκουτσι.

Οι δικιες μου που δεν τους κανω και φοβερη περιποιηση γεννουν ενα ετος φουλ και ενα ετος με λιγοτερη απο τη μιση παραγωγη. Αρα ανα δυο ετη παραγουν φουλ.

Σε αλλους γνωστους που τα περιποιουνται κατα γραμμα (ποτισμα, αυστηρο κλαδεμα, ψεκασματα, λιπασματα, οργωμα, κλπ) εχουν καθε χρονο φουλ παραγωγη.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Πολλά δεν ξέρω αλλά επειδή ακούγονται διάφορα, όποιος θέλει να ασχοληθεί σοβαρά (είτε για τη πάρτη του σε μικρή παραγωγή, είτε για μεγάλες ποσότητες) ας ρίξει μια ματιά εδώ.

http://www.oliveoilseminars.com./ έχει αρκετά άρθρα και εδώ http://www.bostanistas.gr/?i=bostanistas.el.authors&id=15&v=articles .Καλό θα είναι αντί να ζηλεύουμε Ισπανούς Ιταλούς κτλ να ξεκινήσουμε μελέτη. Επειδή οι πατεράδες μας  και οι παππούδες μας κάναν κάποια πράγματα δεν σημαίνει ότι ήταν όλα σωστά. (αν και όσον αφορά τους παππούδες και λόγο του ότι δεν είχαν τη σημερινή τεχνολογία να βοηθάει σε κάποια θέματα υπερτερούσαν στην ποιότητα.

Δείτε λίγο τι έχει γίνει και με τα κρασιά τα τελευταία χρόνια. Κάποιοι επένδυσαν με γνώση και χρήμα φυσικά και αυτό άρχισε να αποδίδει και να βγαίνουν καλά κρασιά που κοντράρουν κρασιά του εξωτερικού. Και πλέον χτίζετε και ένα όνομα ακόμα και με παλιές ποικιλίες. Μέχρι και ο κόσμος αργά αργά μαθαίνει να εκτιμάει την ποιότητα, ενώ μέχρι πριν 10 χρόνια πίναμε κάτι χαλασμένα ξίδια.

Καλό αγώνα σε όποιον κάτσει να ασχοληθεί σοβαρά.

Τροποποιήθηκε από τον archimidis

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

αυτο που μαζευει μετα ειναι νερο και οχι λαδι ασε που πεφτει και η ποιοτητα αν θελουμε παραπανω λαδι απο την ελια γινετε με την ανοδο της θερμοκρασιας στο καζανι καταστρεφοντας ομως πολλα απο τα οφελει!

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Περσυ βγαλαμε 4710 κιλα με αναλογια 1/6 αν θυμαμαι καλα....Φετος δυστηχως θα απουσιαζω απο το μαζεμα αλλα δεν ειναι η χρονια τους οποτε περιμενουμε λιγοτερα

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Παιδες που μπορω να μαθω περισσοτερα για την ελια γενικα; Σε ξενα site γενικα παιζει πολυ τεχνολογια που δεν την βλεπεις τουλαχιστον στα δικα μας μερη (Θεσσαλια).

Το ρωταω αυτο γιατι ενα χωραφακι που ειχαμε και δεν εχει προσβαση οδικως απο πουθενα το βαλαμε 100 ριζες ελιες. Σε αδεια που ειχα πηγα να το δω τι παραγωγη κανει και ειναι αρκετα φορτωμενο πλεον σε σχεση με περσι και προπερσι. Δεν εχω ειδικα μηχανηματα ακομα (ελεω οικονομικης κρισης) αλλα θελω να αποκτησω καποια στιγμη ωστε να γινεται πιο ξεκουραστα η ολη διαδικασια. Επισης παρατηρησα πολλα αγριοχορτα κατω (ισως επειδη με τις βροχες αλλα και καποια ποτισματα που εκανα εκει να βγηκαν). Επιρρεαζουν την παραγωγη ή οχι; Υπαρχει καποιος τροπος να απαλλαγω απο αυτα ή να συνεχισω με το θρυλικο μου KUBOTA να τα κοβω συριζα;

Υπ' οψιν οτι οτι λαδι βγαζουμε (οσο βγαλουνε) παει αποκλειστικα για οικιακη καταναλωση και οχι για πωληση ωστε να μειωθει και λιγο το κοστος του καλαθιου στο Super Market

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Για τα αγριοχορτα καλο ειναι να μην ριξεις χημικα. Χορτοκοπτικο και αγιος ο θεος, μιας και τρως εσυ το λαδι. Περιπου 1 στρεμα την ωρα μπορεις να χορτοκοψεις. Αρα θα σου φαει γυρω στις 4-5 ωρες εαν ειναι γεματο.

Η παραγωγη επηρρεαζεται σαν να λεμε οτι μαλακωνουν οι αναρτησεις σε μια μοτα (για να μην ξεχναμε και σε τι φορουμ ειμαστε...). Αποδυναμωνεται σχετικα.

Με το καλο να παρεις τον εξοπλισμο που χρειαζεσαι. Να ξερεις οτι ο, τι χρηματα σπαταλας για τα ελαιοδεντρα, παντα τα παιρνεις πισω πολλαπλα. Τα βασικα ειναι νερο και κλαδεμα.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Κλαδεμα εχει γινει κατω αρκετα και σχετικα λιγο στο υπολοιπο δεντρο (ετσι μου ειπαν οτι ειναι καλυτερα και βοηθαει λενε στο μαζεμα μετα και ετσι βλεπω οτι τα εχουν σχεδον ολοι)

Οσο για τα αγριοχορτα ειναι κυριως αγκαθια. Αλλα το εργαλειο το KUBOTA δεν καταλαβαινει τιποτα μιλαμε. Του κοτσαρεις τον καταστροφεα πισω (ολος χειροποιητος) και κανεις την βολτα σου μεσα στο χωραφι σαν κυριος ακουγοντας να σηκωνει πετρες χωματα χορτα σκονες απο πισω λες και τρεχεις στο Rally Acropolis :_zeppelin:

Απο εξοπλισμο τι χρειαζομαι; Εχω καινουργια ελαιοπανα (τα πηρε ο πατερας μου) και κατι παλια καλαμια που ειχαν οι παππουδες μου. Για ποτισμα εχω βαλει μπεκακια για δεντρα και ποτιζω με μαλκοτση ή μοτερ (στην χειροτερη)

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Θα χρειαστεις μια γεννητρια (κανα 500αρι ευρω) και 2 παλμικες βεργες (κανα 200αρι η μια). Θα χρειαστεις και μια πλαστικη τσουγκρανα για να καθαριζεις τις πεσμενες ελιες απο φυλλα και κλαδακια πριν τα βαζεις στα τσουβαλια.

Με 2 βεργες να δουλευουν και 1 ατομο στα πανια υπολογισε να μαζευεις 20-30 τσουβαλια ημερησιως. Αρα σε 2-3 ημερες μαζευεις ολο το χωραφι (εφοσον ειναι σχετικα φορτωμενο).

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Απο το τρακτερ (απο ZETOR μεγαλο) δεν μπορω να παρω ρευμα; Χρησιμοποει 24V μπαταρια αλλα εχει εξοδους για ρευμα και με ασφαλεια και χωρις 

Σε ευχαριστω παντως για τις απαντησεις

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Βαγγο καλό ειναι να τις περνας και μια φρέζα ωστε να ανακατευθουν τα χώματα και να ανανεωθούν τα στοιχεία του εδάφους

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Πιο καλη λυση ειναι τα ελαιοραβδιστικα αερος.....

Χρεαζεσαι ενα κομπρεσερ αερος που ισως εχεις αν ασχολεισαι με βαψιματα και κουμπωνεις πανω του το ελαιοραβδιστικο.

Επειδη εχω  ρευματος και ξερω το βαρος του,θα σου ελεγα κοιτα μονο για αερος....θα σου βγει λιγο πιο ακριβο αλλα αξιζει καθε ευρω.

Επισης οτι μηχανημα κι αν παρεις,η βεργα να ειναι τυπου χτενι....οι περιστροφικες τυπου αχινου εκσφενδονιζουν και καποιες ελιες μακρια .

Τροποποιήθηκε από τον GeorStrat

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Ευτυχώς δεν έχει φτάσει ακόμα στην Ελλάδα. 

http://www.zougla.gr/perivallon/article/pano-apo-ena-ekat-eleodentra-exi-katastrepsi-to-vaktirio-xylella-fastidiosa-1259801

Και με την ευκαιρία να γράψω κάτι σχετικό -άσχετο που έμαθα πρόσφατα στην Καλαμάτα...κάποιοι δρόμοι και κυρίως ο κεντρικός που οδηγεί στην Εθνική οδό, έχουν φοίνικες οι οποίοι τους τελευταίους  μήνες έχουν προσληφθεί από κάποια ξενόφερτη αρρώστια που χτυπάει το δέντρο και το καταστρέφει γι'αυτό και πολλά είναι ήδη νεκρά...είναι άσχημο το θέαμα. 

Τροποποιήθηκε από τον efkola

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Δεν ειναι αρρωστια. Ειναι σκαθαρι και προσφατα μου κατεστρεψε ενα δικο μου φοινικα. Μεσα σε μια βδομαδα βγαζει το δεντρο off. Και μολις τελειωσει τη δουλεια του μετακινειται στο πιο κοντινο. Γεννα εκει μεσα κιολας.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Σκαθάρι,όπως λέει ο Γιώργος,δεν έχει μέινει φοίνικας όρθιος δω κάτω.Και επειδή είναι μέσα στο δέντρο,δεν το πιάνει ούτε φάρμακο,ούτε τίποτα.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Ναι,σκαθάρι. 

Είναι κατάρα αυτό το γαμίδι..ολόκληρο θηρίο οff μέσα σε λίγες μέρες;Κρίμα,έδινε άλλη όψη στην πόλη. 

Πάντως τις ελιές Καλαμών κάτω τις πουλάνε 2 με 2,5€/κιλό χύμα στην αγορά...εγώ πήρα κάποια κιλά  και τις ανέβασα πάνω για να τις φτιάξουν οι δικοί μου.Η κυριούλα που τις πουλούσε μου έλεγε διαρκώς ότι πρέπει να μην τις βλέπει ο ήλιος και να παίρνουν αέρα + κάποια ακόμα tips  για τη χάραξη κτλ τα οποία δε συγκράτησα. 

Για τις δικές μας στη Λακωνία, φέτος αλλάξαμε λιοτρίβι οπότε ακόμα δεν έχω αριθμούς διαθέσιμους.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Κλαδεμα εχει γινει κατω αρκετα και σχετικα λιγο στο υπολοιπο δεντρο (ετσι μου ειπαν οτι ειναι καλυτερα και βοηθαει λενε στο μαζεμα μετα και ετσι βλεπω οτι τα εχουν σχεδον ολοι)

Οσο για τα αγριοχορτα ειναι κυριως αγκαθια. Αλλα το εργαλειο το KUBOTA δεν καταλαβαινει τιποτα μιλαμε. Του κοτσαρεις τον καταστροφεα πισω (ολος χειροποιητος) και κανεις την βολτα σου μεσα στο χωραφι σαν κυριος ακουγοντας να σηκωνει πετρες χωματα χορτα σκονες απο πισω λες και τρεχεις στο Rally Acropolis :_zeppelin:

Απο εξοπλισμο τι χρειαζομαι; Εχω καινουργια ελαιοπανα (τα πηρε ο πατερας μου) και κατι παλια καλαμια που ειχαν οι παππουδες μου. Για ποτισμα εχω βαλει μπεκακια για δεντρα και ποτιζω με μαλκοτση ή μοτερ (στην χειροτερη)

ρε φιλε δε θες μηχανιματα ενα αλυσοπριονο για κλαδεμα κ καμια δεμπλα

ουτε ρευμα ουτε τιποτα

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

1/7 και 1/8, ειναι τα πρωτα νούμερα που βγαίνουν εδω, Κεφαλονιά. Κορώνια τα δέντρα. Οχι δικες μας.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Σκαθάρι,όπως λέει ο Γιώργος,δεν έχει μέινει φοίνικας όρθιος δω κάτω.Και επειδή είναι μέσα στο δέντρο,δεν το πιάνει ούτε φάρμακο,ούτε τίποτα.

To φωτογράφησα, αφού το σκότωσα πρώτα (οφθαλμών αντί οφθαλμού...)

20151025165154_IMG_9381_zpsuhyaxzob.jpg

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Το ιδιο παθαμε και στους φοινικες της σχολης.... 

Πιο καλη λυση ειναι τα ελαιοραβδιστικα αερος.....

Χρεαζεσαι ενα κομπρεσερ αερος που ισως εχεις αν ασχολεισαι με βαψιματα και κουμπωνεις πανω του το ελαιοραβδιστικο.

Επειδη εχω  ρευματος και ξερω το βαρος του,θα σου ελεγα κοιτα μονο για αερος....θα σου βγει λιγο πιο ακριβο αλλα αξιζει καθε ευρω.

Επισης οτι μηχανημα κι αν παρεις,η βεργα να ειναι τυπου χτενι....οι περιστροφικες τυπου αχινου εκσφενδονιζουν και καποιες ελιες μακρια .

Νομιζω παιζει ρολο και το μηκος του πανιου που χρησιμοποιεις....Εμεις επειδη μαζευουμε και αμυγδαλιες τα πανια ειναι μεγαλα και δεν πεφτουν εξω καθολου ελιες ακομα και με τον αχινο 

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα