Jump to content
manos437

Γνώμες περί αλλαγής λαδιών

Recommended Posts

Καλησπέρα,

Θα ήθελα την γνώμη σας σχετικά με το εαν πρέπει να αλλάζω λάδια στο tiger 800 μου κάθε 5000km ή κάθε 10.000km όπως προτείνει ο κατασκευαστής.

10Κ κμ μου φαίνονται πολλά αλλά από την άλλη δεν περισσεύουν τα €, καθώς αυτή την περίοδο έχουν σφίξει οι κώλοι.

Περιμένω γνώμες!

Και τα ντοκουμέντα:

2015-03-24%2011.56.47.jpg

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

εγώ επιμένω πώς σε κινητήρες με φούλ συνθετικά λάδια που το μάνιουαλ λέει κάθε 10 χιλιάδες να τα αλλάζομε στα 5 ότι είναι υπερβολη. προσωπικά πλέον κάθε 7,5 χιλιάδες τα αλλάζω ή έναν χρόνο ότι έρθει πρώτο. και αν δεν το δούλευα μέσα στην πόλη και έκανα πχ μόνο ταξίδια θα τα άλλαζα και κάθε 10.

το να σκάς 16 ευρώ το λίτρο για καλό φουλ συνθετικό λάδι και να το πετάς στον μισό χρόνο μόνο το περιβάλλον και την τσέπη σου θα επιβαρύνεις! και δεν νομίζω ότι τα μοτερ που σκάνε αν σκανε δηλαδή και ποτέ θα φταίει το λάδι...

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

γιατι στο πρωτο σερβις ο πανω αριθμος χιλιομετρων ειναι σε χιλιομετρα και ο κατω σε μιλια, ενα για ολα τα επομενα ακριβως το αντιθετο?

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

γιατι στο πρωτο σερβις ο πανω αριθμος χιλιομετρων ειναι σε χιλιομετρα και ο κατω σε μιλια, ενα για ολα τα επομενα ακριβως το αντιθετο?

Όντως δεν το είχα προσέξει, μάλλον τυπογραφικό λάθος; Εγώ είμαι στα 26k ΚΜ τώρα

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

:huh: Περίεργη μετάφραση έχει το Manual...Ενώ στο πρώτο σέρβις καθώς και στην περιγραφή απο πάνω, λέει οτι τα μίλια είναι στην παρένθεση, μετα στα υπόλοιπα σερβις αντιστρέφει τα νούμερα...κάνουν λαμπάκια τα μάτια μου?

Edit...το ανέφεραν και τα παιδιά απο πάνω...

Τροποποιήθηκε από τον KOSTASAG

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Nαι αυτό παρατηρώ και εγώ τα έχουν κάπως μπερδέψει δηλαδή σε λέει την πρωτη αλλαγή στα 800 χλμ αλλά μετά στα 10.000χλμ γιατί 6.000 χλμ είναι περίπου 3.700 μίλια

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Σε λέει κάθε χρόνο ή κάθε 10.000 δλδ αν κάνεις 10.000 πριν το χρόνο τα αλλάζεις αν κάνεις λιγότερα τα αλλάζεις πάνω στο χρόνο. Φυσιολογικές τιμές για συνθετικά λάδια.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Fill the engine with a 10W/40 or 10W/50

semi or fully synthetic motorcycle engine oil

that meets specification API SH (or higher)

and

JASO MA, such as Castrol Power 1

Racing 4T 10W-40 (fully synthetic).

Start the engine and allow

Τροποποιήθηκε από τον pit_hal

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Υπάρχουν πολλές απόψεις και είναι γενικότερα απο τα θέματα στα οποία ο καθένας κάνει και το δικό του.

Καταρχήν νομίζω οτι ο κατασκευαστής δεν είναι χαζός ούτε θέλει να κοροϊδέψει κανέναν λέγοντας αλλαγή λαδιών κάθε 10.000 χλμ.

Προφανώς δηλαδη αν αλλάξεις σε 10.000 δεν θα πάθει απολύτως τίποτα το μηχανάκι (το οποίο το ψιλοζαχαρώνω κ εγώ)

Απο εκεί και πέρα παίζουν και άλλα πράγματα ρόλο. Το λάδι λειτουργεί εκτός απο λιπαντικό και σαν καθαριστικό του κινητήρα ταυτόχρονα, οπότε εξαρτάται και απο τα σέρβις που έχουν γίνει, αν είχες ποτέ κάποιο πρόβλημα, αν το πήρες μεταχειρισμένο και δεν γνωρίζεις καλά την συντήρηση που του έχει γίνει κ.λ.π.

Εννοείται όμως οτι δεν υπάρχει λόγος και για περιττό ξόδεμα χρημάτων, αλλιώς να τα αλλάζαμε :crazy: καθε 2-3 χιλιάδες.

Αν είχα πάρει καινούρια την μηχανή, και έκανα επιμελώς τα σέρβις, θα ακολουθούσα το manual με καμια σφήνα σε κάποια αλλαγή λίγο νωρίτερα, έτσι για καθάρισμα....

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Πήγαινε στα 8Κ.

Εχεις και το κόστος του φίλτρου.

Πόσα χλμ γραφεις ανά έτος ?

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Οντως κανε το ανα 8000χλμ.

Φουλ συνθετικο δε βλεπω λογο να βαλεις.

Περιεργο μου φαινεται που ζηταει και φιλτρο σε καθε αλλαγη.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Εγω αλλαζω καθε 7Κ. Νωριτερα το θεωρο υπερβολη. Επισεις SOS SOS SOS. Κοιτα οταν σου βαζουν λαδια η οταν τα αλλαζεις στο χωνι που βαζεις το λαδι να μην εχει νερα απο παραφλου και γενικα καθολου υγρασια οπως κανουν τα μαστορια ΕΝΑ ΧΩΝΙ ΓΙΑ ΟΛΑ γιατι γεμιζει το σασμαν υγρασια, εγω ανοιξα προχθες για μια μικρο εργασια και βρηκα νερακι μεσα οποτε το νου σου

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Οτι λέει το βιβλίο του κατασκευαστή αυστηρά ούτε λιγότερο ούτε παραπάνω.Αν ήταν για "ειδικές" η ελληνικές συνθήκες θα το έγραφε.Με το προηγούμενο μηχανάκι ένα fazer 600 fz6 του 05 μοντέλο έκανα 167.000 χλμ και τα λάδια τα άλλαζα κάθε 12.000 όπως έλεγε το βιβλίο με πολύ καλά συνθετικα (AMSOIL 10/40 12 ευρά/λτ)και δέν έιχε το παραμικρό πρόβλημα και ούτε έχει τώρα που το έχει πάρει φίλος στα 190.000 .Το μόνο που έιχα αλλάξει στόν κινητήρα εκτός τις ρυθμίσεις βαλβίδων (μάλλον έλεγχο από τις πέντε φορές μόνο στήν μία ήθελε αλλαγή 4 καπελώτα)ήταν στίς 130.000 χλμ καδένα ,τεντωτήρα και γλύστρες πράμα φυσιολογικό.Η χρήση της ήταν 70% πόλη και 30% εθνική.ΜΕ το τωρινό ένα Aprilia Pegaso strada 660 έχω κάνει 85.000 χλμ ,λάδια του αλλάζω κάθε 10.000 (όπως λέει το βιβλίο του κατασκευαστή)και το μηχανάκι ούτε καιει λάδια ,πάει καλά και δέν έχει ζητήσει τίποτα.....

Τροποποιήθηκε από τον fazer63

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Καλησπέρα,

Θα ήθελα την γνώμη σας σχετικά με το εαν πρέπει να αλλάζω λάδια στο tiger 800 μου κάθε 5000km ή κάθε 10.000km όπως προτείνει ο κατασκευαστής.

10Κ κμ μου φαίνονται πολλά αλλά από την άλλη δεν περισσεύουν τα €, καθώς αυτή την περίοδο έχουν σφίξει οι κώλοι.

Περιμένω γνώμες!

Και τα ντοκουμέντα:

Τα διαστήματα αλλαγής λαδιού ορίζονται από τον κατασκευαστή και πρέπει να τηρούνται αυστηρά. Πολλοί από εμάς όμως γινόμαστε υπερβολικοί και τα αλλάζουμε συχνότερα κόβοντας τα διαστήματα αλλαγής π.χ. στην μέση.

Εμένα ο κατασκευαστής λεει κάθε 12,000κμ αλλαγή λαδιού και φίλτρου και κάθε τόσα τα αλλάζω. Μάλιστα δεν λέει πουθενά για συνθετικό ¨η όχι.

Θα λάβεις υπόψιν σου διαλέγοντας ένα συνθετικό λάδι ότι τα λάδια χωρίζωνται σε 5 κατηγορίες, η 4η και η 5η είναι τα φουλ συνθετικά, δλδ αυτ'α τα οποία παρασκευάζονται στο εργαστήριο με συνθετικά υλικά χωρίς καθόλου φυσικό πετρέλαιο ¨η παράγωγα του. Πρέπει να αναγράφουν στο κουτί 100% ¨η FULL SYNTHETIC και ΜΑΖΙ κάπου στην συσκευασία τους όρους PAO ¨η ESTER ¨η και τα δυό ¨η να αναφέρουν την κατηγορία τους GROUP IV ¨η GROUP V. Αν δεν το αναγράφουν (PAO ¨η ESTER ¨η GROUP IV ¨η GROUP V) το λάδι των 16ε το λιτρο είναι ημισυνθετικό ακόμα κι αν γράφει full synthetic όπως το Castrol Power 1 που αναφέρεις.

Επίσης, οποιοδήποτε προιόν έχει διπλα στο ESTER ¨η οπουδήποτε στην συσκευασία τους όρους blend & base (π.χ. ESTER blend όπως το Μotul 5100) είναι ημισυνθετικά παλαιάς κοπής δλδ με την λιγοτερο δυνατή ποσοτητα συνθετικού εστέρα ¨η ΡΑΟ.

​Αυτά προέκυψαν μετά την δικαστική διαμάχη στην Αμερική μεταξύ castrol & Mobil 1 περί συνθετικότητας μηχανέλαιων. Την δίκη την κέρδισε η πρώτη και μαζί με αυτήν το δικαίωμα να χρησιμοποιεί τον όρο full synthetic σε λιπαντικά που το συνθετικό τους σκέλος είναι από κάποιο ποσοστό και πάνω. ΔΕΝ είναι όμως αμιγώς συνθετικά.

Φυσικά αυτό εξυπηρετούσε την διαφίμηση και το πλασσάρισμα των προϊόντων και όλες οι εταιρείες ακολούθησαν αναγράφοντας στις συσκευασίες τους full synthetic "η 100% synthetic χωρίς να είναι φυσικά φουλ αλλά μερικώς......

Τί είναι όμως το ΡΑΟ και τι το ESTER?

• PAO= Poly Alpha Olefin=ο ορισμός του αμιγώς συνθετικού λαδιου= 4η κατηγορία
  • ESTER= χημικοί εστέρες =ο πιο συγχρονος ορισμός ενος αμιγώς συνθετικού λαδιου =5η κατηγορια

​Πληροφορίες για τις παραπάνω κατηγορίες θα βρείς εδω, νομίζω είναι αρκετό για να μην πλατιάσουμε και κουραστούμε όλοι.

Η amsoil, μια από τις καλύτερες εταιρειές συνθετικών λιπαντικών στον κόσμο λόγω του παραπάνω.....σκάρτεψε!! Κι ενώ μέχρι το 2000 ανέφερε τον όρο ΡΑΟ στις συσκευασίες με τα full synthetic μετά το κατάργησε φτιάχνοντας λάδια άριστα μεν αλλά όχι full synthetic.

ον Ψάχνοντας πολύ είναι η αλήθεια κι ανοίγοντας επικοινωνία μέσω εμαιλ με διάφορες εταιρείες λιπαντικών στον κόσμο βρήκα μία η οποία τηρεί τηρεί τον κανόνα full/100% synthetic αναγράφοντας τους όρους ΡΑΟ/ESTER στην συσκευασία τους.

Το σαιτ της εταιρείας είναι http://www.penriteoil.com.au/ όπου μπορείς να βρείς ότι χρειάζεσαι για αυτοκινητο και μοτοσυκλέτα.

Ο εισαγωγέας τους είναι ο παρακάτω:

Κ.ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ & ΣΙΑ ΟΕ

Αγίου Σάββα 11

10447 Αθήνα

210 34585980

6970909305

Εγώ χρησιμοποιώ αυτό του οποίου η τιμή είναι στα 10ε τ λίτρο. Το αλλάζω κάθε 12000κμ μαζι με το φίλτρο φυσικά προσέχοντας πάντα την κατανάλωση αφού δεν υπάρχει περίπτωση ο καλύτερος κινητηρας του κόσμου σε 12000κμ να μην κάψει καθόλου λάδι, ειδικά αν οδηγούμε γρήγορα κι ειδικότερα στα όρια.

Τροποποιήθηκε από τον pipingtom83

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα