Jump to content
nikos_pc

Τεχνικές οδήγησης σε στροφές

Recommended Posts

Για τον φόβο θα διαφωνήσω... Είναι κακός σύμβουλος. Σε οδηγεί στον πανικό. Τα δίκυκλα θέλουν μυαλό και πειθαρχεία. Το ότι μπορώ να πάω με 200 δεν σημαίνει και ότι πρέπει να το κάνω. Αξιολογώ τα επόμενα μέτρα μπροστά μου, το όλο περιβάλλον και προσαρμόζω την οδήγηση μου ανάλογα και όχι όπως γουστάρω.

Το είδα καθαρά και σε μένα. Όσο φοβόμουν δεν μπορούσα να το στρίψω. Ο φόβος δεν έχει φύγει ακόμη εντελώς και όταν εμφανίζεται καταλαβαίνω ότι είμαι στο παρα-τσακ να κάνω την λάθος κίνηση, να το χάσω, ξεχνώντας κάθε θεωρία, ο,τι έχω κάνει στην πίστα... Και έρχεται πάντα όταν δεν έβαλα το μυαλό μου να δουλέψει ή είχα μειωμένη αντίληψη... Όλα αρχίζουν να πάνε στραβά, οριακά γιατί δεν αξιολόγησα σωστά την ταχύτητα εισόδου ή δεν επέλεξα το σωστό apex ή γιατί χώθηκα εκεί που δεν έπρεπε...

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Το πίσω φρένο επί της ουσίας είναι για ψυχολογικούς λόγους... Συνεισφέρει ελάχιστα και συνήθως δημιουργεί περισσότερα προβλήματα παρά λύνει (βλέπε αστάθεια). Αν αφήσεις γκάζι παίζει να χάσεις το μπροστινό. Αν έχεις περιθώριο πλαγιάζεις και άλλο (αν η στάση του σώματος είναι σωστή τότε κάτι παραπάνω μπορεί να το έχεις). Αλλιώς περαστικά...

Δεν συμφωνω Το πισω φρενο ειναι σημαντικοτατο.Ευθυγραμιζει την μοτο και μπορει να σε βγαλει απο μια δυσκολη κατασταση Πχ να διορθωσεις μια μεγαλυτερη ταχυτητα εισοδου απο την πρεπουσα.Επισης πριν την στροφη οταν πεφτεις στα φρενα με το πισω φρενο μπορεις να βρεις πιο ευκολα το ιδανικο σημειο και την ιδανικη ταχυτητα.εισοδου.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Ο Keith Code θα διαφωνούσε μαζί σου... Για να χρειάζεσαι διορθώσεις μέσα στη στροφή σημαίνει ότι έχεις μπει λάθος.

Ως άπειρος και εγώ τα ίδια κάνω, και θα συμφωνούσα μαζί σου γιατί έτσι φαίνεται αρχικά, αλλά ξέρω πόσο λάθος είναι διαβάζοντας θεωρία και ένα σωρό άρθρα του Keith Code αλλά και τα forums του CSS.

Το πίσω φρένο το έχουν ξεχάσει οι περισσότεροι που τρέχουν στις πίστες μια και έχουν μάθει πως να ελέγχουν το φρένο στα όρια της πρόσφυσης. Μην ξεχνάμε ότι η συνεισφορά του είναι μικρή στις μεγάλες ταχύτητες και μπορεί να αποτέλεσει παράγοντα αποσταθεροποίησης αφου διαταράσουμε το γυροσκοπικό του. Δεν είναι απαραίτητο ότι θα φέρει την καταστροφή αλλά μπορεί σε ένα πλάγιασμα...

Γενικά, Φρένο = αποσταθεροποίηση της μηχανής, γκάζι = σταθεροποίηση.

Ανοίγουμε μεγάλο θέμα που έχει ξανασυζητηθεί και εγώ θέλω ξεσκόνισμα και χιλιόμετρα! Τα έχω παρατήσει δυστυχώς...

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

h πιστα δεν ειναι πανακεια ...δεν ειναι τυχαιο οτι οσοι μπαινουν συχνα ,σταματουν την οδηγηση στο δρομο ...

αν δεν εισαι αρκετα ωριμος ωστε να αφησεις τα της πιστας στην πισα , ισως να βρεθεις προ δυσαρεστων καταστασεων

Ισχύει και αυτό. Απλά η πίστα είναι το μέρος που θα δοκιμάσεις μέχρι πού παει. Μετά στο δρόμο, μπορείς να οδηγείς πχ στο 80% των συνδιασμένων ορίων (αναβάτη και μηχανής) και αν γίνει κάτι να έχεις ένα σεβαστό 20% περιθώριο επιπλέον για να αντιμετωπίσεις μια απρόοπτη κατάσταση. Το θέμα είναι ότι θα ξέρεις με μεγαλύτερη βεβαιότητα ότι το έχεις αυτό το 20%, γιατί έμαθες μέχρι πού μπορείς να πας εσύ και η μηχανή. Εγώ τις προάλλες την πάτησα γιατί νόμισα ότι τερμάτισε η μηχανή (συγκεκριμένα, νόμισα ότι ξέμεινα από πέλμα ελαστικών για επιπλέον κλίση), δεν ήξερα ότι πάει κι άλλο.

Άπλα εγώ ξεκινάω ανοικτά στην είσοδο και σιγά σιγά κλείνω προς την έξοδο ανοίγοντας το γκάζι, το θέμα είναι ότι στην φύση λόγο της πυκνότητας της βλάστησης νομίζεις και προσαρμοζεσε για μια στροφή 90 μοιρών και σου εμφανίζετε κάποια ποιο κλειστή εκεί τι κάνεις πχ αφήνεις ελάχιστα το γκάζι πλαγιαζεις και άλλο και αν δεις ότι δεν σε παίρνει πατάς και λίγο πισινό φρένο για να κλείσης ακόμα περισσότερο στην έξοδο.

Αν είσαι ψύχραιμος, αν πας με νορμάλ ταχύτητα και αν μιλάμε για κάπως παρατεταμένη στροφή που η γεωμετρία της δεν αλλάζει σημαντικά κάθε 10-15 μέτρα, υπάρχει τρόπος να διορθώσεις. Πάρε σαν παραδειγμα μια καλής ποιότητας ανηφορική φουρκέτα, αλλά πολύ πιο ανοιχτή από αυτήν στην οποία αγόρασα το οικόπεδο. Να είσαι πχ με 100, να κόβεις στα 80 για να μπεις και εκεί που περιμένεις να δεις έξοδο, να μη βλέπεις.

Αν έχεις μπει χαλαρά και έχεις βγάλει κορμό, λογικά δε θα έχεις εξαντλήσει τα περιθώρια κλίσης και ταχύτητας που σε βολεύουν. Εκεί μπορείς να κάνεις λοιπόν το εξής. Αν η τροχιά εισόδου σου ήταν σωστή και απλά θες να στρίψεις πιο κλειστά, δίνεις απλά λίγο παραπάνω κλίση.

Αν έχεις μπει λάθος ή έχεις χαλάσει την τροχια σου κατά τη διάρκεια της στροφής, σπάσ'την σε 2 στροφές :_thumbsup:

Αρχικά δίνεις παραπάνω κλίση για να έρθεις πιο κοντά στην εσωτερική. Αυτό το κάνεις για ένα λόγο και μόνο, να σηκώσεις το μηχανάκι (εν ολίγοις, να σταματήσεις να στρίβεις) χωρίς να βγεις στα χωράφια ή στο αντίθετο ρεύμα.

Σηκώνεις, ξαναρυθμίζεις την ταχύτητά σου (κιβώτιο, φρένα, κλπ), ξαναεπιλέγεις σημείο εισόδου και ξαναμπαίνεις. Οκ, δεν είναι το πιο ενστικτώδες για μας που είμαστε άπειροι, αλλά αν οδηγάς με ταχύτητες που να νιώθεις άνετα και οι στροφές είναι όπως περιέγραψα στην αρχή, προλαβαίνεις να το δουλέψεις εκείνη την ώρα στο μυαλό σου και να το κάνεις. Διαδρομή με τέτοια σημεία ήταν αυτή που κάναμε τον περασμένο Νοέμβρη, στη βόλτα που κάναμε για τη λίμνη Σκρα.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Το πίσω φρένο ΔΕΝ αποσταθεροποιεί, σε καμία περίπτωση (εξαιρώ βεβαίως το μπλοκάρισμα).

Είναι απολύτς βοηθητικό όταν το πατάμε ένα κλικ πριν φρενάρουμε με το εμπρός.

Είναι επίσης βοηθητικό όταν σε μια στροφή θέλουμε να μικρορυθμίσουμε την ταχύτητά μας χωρίς όμως να κλείσουμε το γκάζι.

Όπως επίσης, βοηθά και στο ψυχολογικό κομμάτι, ακόμα κι αν είναι περιττό. Είναι ο εύκολος τρόπος για να κλείσουμε ελαφρώς τροχιά αν για κάποιο λόγο ο αναβάτης διστάσει να κάνει 2ο γυροσκοπικό.

Ο δρόμος δεν είναι πίστα.

Και θα αναγκαστεί ο αναβάτης και διορθώσεις να κάνει, και να αλλάξει γραμμές και να χαλάσει την σωστή γραμμή επειδή δεν είναι δυνατό να την ακολουθήσει.

Ναι, το γκάζι και το επιπλέον χαστούκι είναι καλύτερα τις περισσότερες φορές.

Αλλά και το πίσω φρένο είναι συνήθως καλός σύμβουλος και προβληματίζει ελάχιστα ή καθόλου.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Να κάνω και εγω μια ερώτηση τώρα?

Λέτε όλοι για το γυροσκοπικό οτι θέλει χαστούκι εδώ, χαστούκι εκεί κτλπ και μου δίνεται την εντύπωση οτι πρεπει να βάλεις πολύ και απότομη δύναμη κάθε φορα που θέλεις να στριψεις.

Σε δοκιμές που προσπαθώ να στριβω με γυροσκοπικό μπας και δουνε καμπύλες τα ελαστικά μου, με το παραμικρο το μηχανάκι στριβει χωρόις δύναμη. Το απότομο μάλλον ειναι για στροφές της τελευταίας στιγμής, αλλά απο δύναμη δεν θέλει καθόλου.

Οπότε η κάτι κάνω λάθος ή οι στροφές και τα χιλιόμετρα μου δεν είναι αρκετά για γυροσκοπικό να υποθέσω;

Βεβαια στο κομματι που το δοκιμάζω έχει ανοιχτές στροφές, αλλά με τα χιλιομετρα που το περνάω πλεον δεν νιώθω άνετα για να πω οτι θα αυξήσω και άλλο για να δοκιμάσω/μαθω το γυροσκοπικο...

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Η δύναμη στο "χαστούχι" εξαρτάται από το είδος της λαβής του τιμονιού.

Πχ σε clipons θέλεις περισσότερη σε σχέση με καρατιμόνα.

Όπως και να έχει, η δύναμη από τον αναβάτη είναι μικρή.

Οδηγούμε χαλαροί, όχι σφιγμένοι και οι δυνάμεις μας οφείλουν να είναι γενικά μικρές (εκτός από τους μηρούς).

Η έννοια "χαστούκι" αναφέρεται κυρίως για να τονίσει το ταχύτατο, κοφτό και απότομο της διαδικασίας και όχι το μέγεθος της δύναμης.

Τροποποιήθηκε από τον ksino1100

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Συμφωνώ Γιάννη. Το βέλτιστο όμως είναι να φτάσουμε να μην χρειάζεται να το χρησιμοποιήσουμε σε μια στροφή. Εκεί ήθελα να εστιάσω και συγνώμη αν φάνηκε ως γενικότητα.

Είναι απαραίτητο, μέχρι ένα σημείο, καθώς σταθεροποιεί τα δύο μέρη τις μοτοσικλέτας που χωρίζονται από τον άξονα του τιμονιού ώστε να μην μας διπλώσει. Δεν νομίζω ότι το περιγράφω πολύ καλά αλλά μάλον δίνω την 'εικόνα'.

Πρώτα τσιμπάμε το πίσω και μετά από μια στιγμή το μπροστινό. Είναι ξεκάθαρο στο βρεγμένο οδόστρωμα νομίζω... Και πολύ περισσότερο σε μια κατηφόρα.

Θα προσπαθήσω να βρω το άρθρο του Keith Code που αναφέρεται στο θέμα. Είναι αναρτημένο στο forum τους...

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Για συνθήκες δρόμου είναι προτιμότερη η σταθερότητα του φρένου πίσω-εμπρός.

Σε όλες τις συνθήκες.

Μόνο εμπρός έχει λογική στο αυστηρό περιβάλλον πίστας, με δεδομένες συνθήκες, ελάχιστους αστάθμιτους παράγοντες και σωστή πρόσφυση.

Στον δημόσιο δρόμο, είτε στεγνό, είτε βρεγμένο, είτε σκονισμένο κοκ, χρειαζόμαστε το πίσω φρένο.

Έχω διαβάσει Keith Code Στέλιο!

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Αυτο που λετε για φρενα στη στροφη μαλλον παραπεμπει σε trail braking... Οσο για το ´´γυροσκοπικό´´ που κατα βαση δεν ειναι γυροσκοπικο δειτε εδω: http://www.tonyfoale.com/book/Turning.PDF

Edit: η συνεχεια του αρθρου βρισκεται στο-πολυ καλο- βιβλιο του tony foale motorcycle handling and chassis design

Τροποποιήθηκε από τον kostastsiou

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Δεν μιλάμε ούτε για θεωρία, ούτε φυσική.

Μιλάμε για περιγραφή, με απλά λόγια, του τι συμβαίνει στο δρόμο, στην πράξη.

Είναι καλή η θεωρία, αλλά αν χαθεί η κουβέντα ανάμεσα σε γωνίες και δυνάμεις, θα χαθεί και η ουσία.

Άλλωστε, ο "σωστός" αναβάτης, δεν είναι αυτός με τα πτυχία μηχανικής,μηχανολογίας ή φυσικής.....

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Ωραίο θέμα παίδες,αρκετά ενδιαφέρον :_thumbsup:

Πάντως αν κρίνω από τα σχόλια,οι περισσότεροι-αν όχι όλοι-έχετε παρακολουθήσει σχολείο τουλάχιστον μια φορά...

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Ο Keith Code θα διαφωνούσε μαζί σου... Για να χρειάζεσαι διορθώσεις μέσα στη στροφή σημαίνει ότι έχεις μπει λάθος.

Ως άπειρος και εγώ τα ίδια κάνω, και θα συμφωνούσα μαζί σου γιατί έτσι φαίνεται αρχικά, αλλά ξέρω πόσο λάθος είναι διαβάζοντας θεωρία και ένα σωρό άρθρα του Keith Code αλλά και τα forums του CSS.

Το πίσω φρένο το έχουν ξεχάσει οι περισσότεροι που τρέχουν στις πίστες μια και έχουν μάθει πως να ελέγχουν το φρένο στα όρια της πρόσφυσης. Μην ξεχνάμε ότι η συνεισφορά του είναι μικρή στις μεγάλες ταχύτητες και μπορεί να αποτέλεσει παράγοντα αποσταθεροποίησης αφου διαταράσουμε το γυροσκοπικό του. Δεν είναι απαραίτητο ότι θα φέρει την καταστροφή αλλά μπορεί σε ένα πλάγιασμα...

Γενικά, Φρένο = αποσταθεροποίηση της μηχανής, γκάζι = σταθεροποίηση.

Ανοίγουμε μεγάλο θέμα που έχει ξανασυζητηθεί και εγώ θέλω ξεσκόνισμα και χιλιόμετρα! Τα έχω παρατήσει δυστυχώς...

Πραγματι μεγαλο θεμα ανοιγουμε αλλα ωραιο.

Στην πιστα θα συμφωνησω μαζι σου γιατι εκει εχεις μια γνωστη στροφη και τις περισσοτερες φορες θα μπεις σωστα και δεν εχεις αναγκη τα φρενα πολυ δε περισοτερο το πισω Επισης εκει κυνηγας τα δεκατα και δεν ειναι σωστο να κανεις διορθωσεις Ακομα μπαινεις με το 100% των δυνατοτητων σου που παλι σου στερει το περιθωριο διορθωσεων.

Στο δρομο ομως που καθε στροφη ειναι στη ουσια καινουρια, ειναι βεβαιον οτι θα χρειαστεις διορθωσεις ειτε στην ταχυτητα εισοδου ειτε ακομα και μεσα στην στροφη.Αν δε εχεις και συνδυασμενα φρενα ειναι οτι καλυτερο.Πιστεψε με σε καθε βολτα στις μισες περιπου στροφες κανω διορθωσεις οταν βεβαια κινουμαι γρηγορα.Οταν πηγαινεις χαλαρα ολα ειναι ευκολα και δεν χρειαζεται να κανεις σχεδον καμια διορθωση.

Τελος παντων αυτο πο μετραει πανω απο ολα ειναι η ασφαλεια.Γι αυτο και λεω παντα να μπαινουμε στις στροφες με το 90% των δυνατοτητων μας.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Σήμερα παντός που παρατήρησα το πως στρίβω σε μια διαδρομή από πανόραμα Ηλιούπολη μέσω περιφερειακού είδα των εαυτό μου να είναι ένα με την μηχανή σχεδόν πάντα, στα μονά σημεία που πήγαινα πολύ αργά ήταν κάτι στάνταρ στροφές κατεβαίνοντας από πανόραμα η οποίες είναι γυαλί. Θυμάμαι σε κάτι στροφές που πήγαινα για Όσσα πριν λίγο καιρό και είχε φρέσκια άσφαλτο το πλάγιαζα όπως είπαν πολλοί συνφορουμιτες απλά βγάζοντας το σώμα από την εσωτερική μεριά της μηχανής και κρατιόμουν με τον μηρό όταν ήρθα σπίτι ένιωθα τέλεια, απλά οι περισσότεροι δρόμοι έχουν ελάχιστη έως ανύπαρκτη πρόσφυση και δεν ενδείκνυται για τέτοιου είδους οδήγηση πιστεύω. Το μόνο που μας σώζει εδω που οδηγούμε είναι η εμπειρία ΕΕ φέτος θα φάω τα λεφτά σε βενζίνες δεν με νοιάζει αργά γρήγορα απλά η ευχαρίστηση του να οδηγάω.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Παιδες ,εκει ειναι η πιστα.Ξεκινηστε,μπειτε ,βγειτε και ξανα-μανα.Στο εβγα να εχετε προγραμματισει το επομενο τρακ ντευ μεσα στο μηνα ,οχι αργοτερα.Σε 10 επισκεψεις εχεις βρει γραμμες και εχεις κατεβασει χρονους σχεδον μεχρι τα ορια σου.Απο κει και περα ,ανεβαινωντας ταυτοχρονα με την εμπειρια τα γκρουπ, η προοδος στα γυρολογια ερχεται πιο αργα αλλα η ωφελεια της εμπειριας ,μεγαλωνει το ιδιο γρηγορα.

Συμπερασμα:Πιστα μονο και εγκρατεια εξω απο αυτην.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Και κάτι που καμιά φορά παραβλέπουμε στην οδήγηση στο δρόμο...

Τα ελαστικά, τα φρένα, οι αναρτήσεις αλλά και η αντίληψη και ετοιμότητα του αναβάτη πρέπει να βρίσκοντε πάντα σε μια βέλτιστη κατάσταση ώστε όταν προκύψει κάτι και χαλάσει την ομαλή οδήγησή μας, όλα θα πρέπει να βρίσκοντε στην σωστή θερμοκρασία λειτουργίας ώστε να αποδόσουνε τα μέγιστα. Εγώ προσωπικά δεν έχω την ψευδαίσθηση πως πηγαίνοντας αργά είναι και πιο ασφαλές. Τα λάστιχα είναι κρύα, τα φρένα επίσης....εγώ ως αναβάτης έχω κατεβασμένη ετοιμότητα αφού είμαι καθησυχασμένος με την χαμηλή, χαλαρή ταχύτητα (πέρα από το γεγονός ότι έχω και τεράστια εμπειρία, είμαι και "άνετος", να το βάλουμε κι αυτό μέσα διότι στο δρόμο ποτέ δεν ξέρεις τα πάντα)...και τελικά δεν είμαι σε θέση να λειτουργήσω τη μανέτα σωστά, συνεπακόλουθα το φρένο και η ανάρτηση θα αργήσουνε να κάνουνε σωστά τη δουλειά τους εκείνο το κρίσιμο κλάσμα του δευτερολέπτου και φυσικά θα μεταφέρουνε τις λάθος εντολές απότομα στα κρύα λάστιχα όπου φυσικά κι αυτά δεν θα ανταποκριθούνε στις περιστάσεις. Η μηχανή πρέπει να έχει μια ομαλή θερμική συμπεριφορά όχι μόνον στο κινητήρα όπως όλοι ξέρουμε αλλά σε όλα της τα υποσυστήματα.

Καβαλάμε λοιπόν τόσο αργά και τόσο γρήγορα-σβέλτα ώστε ο αναβάτης, το μέσο και όλα τα υποσυστήματα να είναι σε τέτοια ετοιμότητα-εγρύγορση και από άποψη θερμοκρασίας ώστε να πάρουμε τα μέγιστα σε μια στραβή αν δεν προλάβουμε να την προβλέψουμε και πρέπει να αντιδράσουμε. Διότι και η πρόληψη της στραβής είναι επίσης πάρα πολύ σημαντικό στοιχείο κατά την οδήγηση... Από την σωστή διάγνωση το οδοστρόματος ή από την "ύποπτη" συμπεριφορά κάποιου άλλου στο δρόμο.

Τροποποιήθηκε από τον h.a.balafoutre

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

ξεκινηστε με αυτο http://www.scribd.co...The-corner-book αλλα ενα σχολειο ειναι η καλυτερη επενδυση χρηματων που μπορειτε να κανετε

ghostkon ..αν σου ειναι ευκολο ανεβασε το καπου, που να μπορουμε να το κατεβασουμε για εκτυπωση χωρις συνδρομη κτλ η αν θελεις σε κανενα πμ να το ανεβασω στο dropbox.

Για πειτε βρε παιδια καμια πιστα κοντα στην αθηνα και ποια ειναι η διαδικασια για να τρεξεις.

Τροποποιήθηκε από τον sorips

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Μέγαρα, οργανωμένα track days του σχολείου css.

Οικονομικότατα, με υποστήριξη και συζήτηση με τους εκπαιδευτές του css.

Μη το σκέφτεσαι

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Έχω κάτσει όλο το απόγευμα και βλέπω βίντεο στο YouTube για τεχνικές στης στροφές και αλλά παρατήρησα ότι τόσο καιρό οδηγώ και στρίβω με Countersteering και δεν το έπαιρνα χαμπάρι μετά της τόσες διαφορετικές τεχνικές που είδα θα πάω πρώτα για λίγη προπόνηση σε ένα κοντινό παρκινγκ από σουπερ μάρκετ και μετά φουλ για πίστα που είδα ότι ψήνετε για την άλλη εβδομάδα.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Οι τεχνικές, η θεωρία περιγράφονται πάρα πολύ καλά σε βιβλία όπως το Twist of a Wrist I & II τις οποίες και πρέπει να γνωρίζουμε, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Ενα σχολείο όπως το CSS, κλπ είναι απαραίτητο. Το ελεγχόμενο περιβάλλον και ένα πραγματικά έμπειρο μάτι θα σε βοηθήσουν να διορθώσεις τα λάθη σου, που κυρίως κάνεις ασυναίσθητα.

Η καλύτερη επένδυση που μπορείς να κανείς για την ασφάλεια σου είτε οδηγείς Vespa είτε super sport...

Πέρα από αυτά η οδήγηση είναι στο μεγαλύτερο βαθμό θέμα ψυχολογίας, καταπολέμηση των ενστίκτων μας που πάνε κόντρα στη φυσική του δίκυκλου και οδηγούν στον πανικό χάνοντας κάθε έλεγχο. Θέλει πολύ προσπάθεια, εξάσκηση, σιγά σιγά ώστε να υπερισχύει η ψυχρή λογική. Θελει χιλιομετρα! Σε μια πίστα (track days)μπορείς να πιέσεις τον εαυτό σου περισσότερο μια και οι επιπτώσεις από μια πτώση είναι λιγότερες. Σε δημόσιο δρόμο παίζεις ρωσική ρουλέτα, και δεν φταίνε σε τίποτα οι υπόλοιποι χρήστες

Γενικά οδηγάμε μέσα στα όρια μας, ώστε να νιώθουμε άνετα, χαλαρά, και να έχουμε συνεχώς τον έλεγχο. (Και να έχουμε στο μυαλό μας ότι απέχουμε πολύ από τον Valentino Rossi, και πόσο σημαντικό είναι να φτάσουμε αρτιμελής στους αγαπημένους μας...)

Σε δρόμο που δεν γνωρίζουμε ή δεν έχουμε ορατότητα πάμε σαν κότες. Νομίζω δεν χρειάζεται να το εξηγήσω.

Πάντα όρθιοι!

Θα συμφωνησω απολυτα.Προσωπικα ξεκινησα με CSS!

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Και κάτι που καμιά φορά παραβλέπουμε στην οδήγηση στο δρόμο...

Τα ελαστικά, τα φρένα, οι αναρτήσεις αλλά και η αντίληψη και ετοιμότητα του αναβάτη πρέπει να βρίσκοντε πάντα σε μια βέλτιστη κατάσταση ώστε όταν προκύψει κάτι και χαλάσει την ομαλή οδήγησή μας, όλα θα πρέπει να βρίσκοντε στην σωστή θερμοκρασία λειτουργίας ώστε να αποδόσουνε τα μέγιστα. Εγώ προσωπικά δεν έχω την ψευδαίσθηση πως πηγαίνοντας αργά είναι και πιο ασφαλές. Τα λάστιχα είναι κρύα, τα φρένα επίσης....εγώ ως αναβάτης έχω κατεβασμένη ετοιμότητα αφού είμαι καθησυχασμένος με την χαμηλή, χαλαρή ταχύτητα (πέρα από το γεγονός ότι έχω και τεράστια εμπειρία, είμαι και "άνετος", να το βάλουμε κι αυτό μέσα διότι στο δρόμο ποτέ δεν ξέρεις τα πάντα)...και τελικά δεν είμαι σε θέση να λειτουργήσω τη μανέτα σωστά, συνεπακόλουθα το φρένο και η ανάρτηση θα αργήσουνε να κάνουνε σωστά τη δουλειά τους εκείνο το κρίσιμο κλάσμα του δευτερολέπτου και φυσικά θα μεταφέρουνε τις λάθος εντολές απότομα στα κρύα λάστιχα όπου φυσικά κι αυτά δεν θα ανταποκριθούνε στις περιστάσεις. Η μηχανή πρέπει να έχει μια ομαλή θερμική συμπεριφορά όχι μόνον στο κινητήρα όπως όλοι ξέρουμε αλλά σε όλα της τα υποσυστήματα.

Καβαλάμε λοιπόν τόσο αργά και τόσο γρήγορα-σβέλτα ώστε ο αναβάτης, το μέσο και όλα τα υποσυστήματα να είναι σε τέτοια ετοιμότητα-εγρύγορση και από άποψη θερμοκρασίας ώστε να πάρουμε τα μέγιστα σε μια στραβή αν δεν προλάβουμε να την προβλέψουμε και πρέπει να αντιδράσουμε. Διότι και η πρόληψη της στραβής είναι επίσης πάρα πολύ σημαντικό στοιχείο κατά την οδήγηση... Από την σωστή διάγνωση το οδοστρόματος ή από την "ύποπτη" συμπεριφορά κάποιου άλλου στο δρόμο.

+ 1000 ότι ισχύει και για τα cars :_thumbsup:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Σοβαρα ειχατε πεσιμο εκεινη την ημερα ? Πως εγινε ρε παιδια, ειναι καλα το παιδι ? (υπαρχει θεμα και δε το ειδα ?)

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα