Jump to content
μάθο...

Κλαταρισμα ελαστικου με σαμπρελλα...

Recommended Posts

Ως γνωστον το F800GS οπως και καποια ακομη χωματινα OnOff(990...αλλά και Africa ας πουμε πιο παλια)εχουν τροχους με tubeless ελαστικα αλλά με σαμπρελλα εσωτερικα.Το γιατι εχει να κανει με τη χρηση στο χωμα...

Ειδα προσφατα σε ξενα φόρα,καποια κλαταρισματα εμπρος ελαστικου.Το ενα με ανω των 100χαω και το αλλο παλι με καμμια 100χαω...και τα δυο χωρις να εχουν δωσει σημαδια προηγουμενα για κατι τετοιο...και μαλιστα τραγικα αποτελεσματα και στις δυο περιπτωσεις!!!Εδω λοιπον ερχεται η ερωτηση προς συζητηση,τεχνικης φυσεως.

Κατ'αρχας να ξεκαθαρισω οτι δεν θελω να βαλω tubeless ελαστικο χωρις σαμπρελλα.Θελώ να παραμεινει ως εχει...Και λογω κοστους αλλά και λογω χρησης χωματος οπου θελω τη σαμπρελλα.Θελω να ρωτησω ομως το εξης.Με ποιο τροπο μπορεις να "εξασφαλισεις" την καλη λειτουργια ενος τετοιου συνολου "ελαστικο-σαμπρελλα";Ποιο ελεγχο μπορουμε να κανουμε-αν μπορουμε-οπτικα ή με αλλο τροπο σε ενα τετοιο συνολο ελαστικου-σαμπρελλας;Τι επηρεαζει μια σαμπρελλα ωστε να κλαταρει και να χαθει η προσφυση;Ποιοι παραγοντες ζεσταινουν τη σαμπρελλα τοσο ωστε να φτανουμε σε κλαταρισμα;Τι πρεπει να αποφευγουμε;Τι προληψη και συντηρηση θελουμε για να ειμαστε κατα το δυνατο πιο ασφαλεις κινουμενοι;...

Οδηγικα οταν αντιληφθουμε κλαταρισμα ελαστικου εμρος ή πισω )εκτος απο το σταυρο μας...)ποιες κινησεις πρεπει να κανουμε διορθωτικα μπας και το σωσουμε αποφευγοντας πιθανη πτωση ή τα χειροτερα;Μιλαω κυριως για ασφαλτο...Κανα δυο κλαταρισματα που ειχα σε χωμα,στο TT600 που ειχα,το εσωσα αφου καταλαβα το κοσκινισμα και ασαφεια εμπρος και ολα καλα...

Προσωπικα περα απο ενα ελεγχο καταστασης της σαμπρελας σε καθε αλλαγη ελαστικων,δηλαδη ανα 1 1/2-2 χρονια και περα απο την εξωτερικη κατασταση του ελαστικου ανα διαστηματα ή μετα απο χωματινη κινηση,καθως και καλο ζεσταμα κατα την εκκινηση,δεν εχω κατι αλλο υποψη...Σκεφτηκα και το ενδεχομενο καλυτερης(εντουραδικης)σαμπρελλας στην επομενη αλλαγη μηπως βοηθαει...

Πολλα ρωταω αλλά πολυ με ενδιαφερει επισης.Αν καποιος εχει ιδεα...το συζηταμε :)

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Κωστα δυο ιδεες εχω

την μια την εχεις κ εσυ

εντουραδικη χοντρη σαμπρελα και αλλαγη με καθε αλλαγη ελαστικων

η αλλη ειναι μους

βεβαια η 2η δεν ξερω κατα ποσο θα δουλεψει λογω μεγαλου βαρους της μοτοσυκλετας σου και καθε ποσο θα θελει αλλαγη...

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

η αλλη ειναι μους

Γιωργο αυτο το απεριψψα λογω βαρους της F800 αλλά και συχνης κινησης στην ασφαλτο με μεγαλες ταχυτητες...δεν ξερω... δεν το εμπιστευομαι εκει...

Μοναδική λύση η χοντρή σαμπρέλα όπως γράφει και ο Gee.

Το αναφερω φιλε στο πρωτο ποστ.Αυτο ομως που θελω να σημειωσω ειναι οτι οταν αλλαξα τυπο ελαστικου στα 4.000χλμ,ο φιλος και εντουράς λαστιχας μού ειπε οτι μια χαρα ειναι ο τυπος σαμπρελας που εχει απο μαμα η μηχανη και η πιο χοντρη ισως και να ειναι πεταμενα λεφτα...

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

και καλα κανεις ,το ειπα απλα επειδη μου περασε απ'το μυαλο μπας και το εχει φορεσει κανεις σε κανα 950/990 αλλα η αληθεια ειναι οτι κ εγω θα το φοβομουν

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Αυτο που θελω να ξερω,αν καποιος γνωριζει να μας πει,ειναι ποιοι παραγοντες κανουν μια σαμπρελλα πιο ευαλωτη σε κλαταρισμα περα απο ξενο αντικειμενο(πχ καρφι)...και πόσο ζεσταινεται επικινδυνα σε κινηση στο δρομο...υπαρχουν καποια στανταρτς;...

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Για να καταλάβω κάτι, στον συνδυασμό σαμπρέλας/tubeless φουσκώνεις μόνο την σαμπρέλα, ε;

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Σε επώνυμες σαμπρέλες ο μόνος σου φόβος είναι το ξένο σώμα. Καλύτερη λύση οι προαναφερθείσες ενισχυμένες (ή εντουράδικες). Αλλαγή ΤΟ ΠΟΛΥ κάθε δύο αλλαγές ελαστικού.

Σημεία που θέλουν προσοχή:

• Σωστό νούμερο σαμπρέλας (μην γελάτε, έχω ακούσει το αμίμητο "άμα φουσκώσουν όλες κάνουν")
  • Πολύ καλός καθαρισμός της ζάντας και του ελαστικού πριν την τοποθέτηση)
  • Και φυσικά το αυτονόητο, έλεγχος πιέσεων κάθε βδομάδα.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Ως χρήστης μηχανής με σαμπρέλες (950) πιστεύω πως πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας τα εξής:

1. Αλλαγή σαμπρέλας μαζί με την αλλαγή ελαστικού ΠΑΝΤΑ. Ελέγχουμε επίσης την φασκιά στις ακτίνες.

2. Σωστές πιέσεις ειδικά στην άσφαλτο.

3. 'Οριο ταχύτητας στο ταξίδι 150-160 άντε καμμιά 200αρα για πολύ λίγο.

4. Ελέγχουμε τακτικά τις βαλβίδες για διαβρώσεις και σκουριές.

5. Μάους δεν παίζει για άσφαλτο....

6. Και κυρίως : ΝΑ ΘΥΜΑΣΑΙ ΟΤΙ ΠΗΡΕΣ ΜΗΧΑΝΗ ΜΕ ΣΑΜΠΡΕΛΕΣ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΗΝ ΧΡΕΙΑΖΟΣΟΥΝ ΜΕ ΟΤΙ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ ΑΥΤΟ. ΜΗΝ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΝΕΙΣ ΛΟΙΠΟΝ....

7. Αν παρόλα αυτά συμβεί το μοιραίο στο πίσω ελαστικό μάλλον θα την βγάλουμε καθαρή με λίγο φρένο και απόσβεση των ταλαντώσεων με τα χέρια χαλαρά στο τιμόνι (μου έχει συμβεί). Αν συμβεί στο μπροστινό δεν ξέρω να σας πω...

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Αυτο ειναι ενα θεμα που το φοβαμαι και εγω μολις η τιμη της ταχυτητας στο κοντερ αποκτησει 3 ψηφια....

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Υπαρουν και τα tireballs και φυσικα το moose, αλλα δεν ξερω κατα ποσο μπορεις να τα χρησιμοποιησεις σε βαρυ μηχανακι και με μεγαλες ταχυτητες και και...

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Αυτη ειναι και η μεγαλη ενσταση των ειδικων για χρηση 21 ιντσων μπροστινου τροχου με σαμπρελα σε μηχανακια που διακοσαριζουν για πλακα....

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

όσον αφορά στην πρόληψη δεν μπορώ να προσθέσω κάτι γιατί δεν είμαι και ειδικός. Αυτό που μπορώ να εξιστορήσω είναι η προσωπική μου εμπειρία:

'Βγαίνοντας λοιπόν από το καράβι, στο λιμάνι της Πάτρας, και οδηγώντας στον τρισάθλιο και χιλιοπληρωμένο δρόμο καρμανιόλα προς Αθήνα, καμιά εβδομηνταριά χιλιόμετρα έξω από την Πάτρα, αισθάνθηκα το τιμόνι να έχει βαρύνει πολύ και πολύ απότομα . Η ζελατίνα ταλαντευόταν σαν παλαβή και ο θόρυβος από το κλαταρισμένο μου μπροστινό λάστιχο και την τρύπια σαμπρέλα βούιζε στα αυτιά μου σαν σφηκοφωλιά. Η στιγμιαία μου ταχύτητα 140 + χαω. Μετά από την ενστικτωδώς αντίδραση μου να μειώσω ταχύτητα η μηχανή έκανε κάτι χαζά δεξιά - αριστερά. Κατάφερα, από τύχη προφανώς να την ισιώσω με το να ανοίξω το γκάζι. Σταμάτησα μερικά μέτρα πιο κάτω. Σε εκείνο το σημείο δεν είχε καθόλου χώρο για στάση/στάθμευση. Υπάρχουν αυτά τα χαζά κολονάκια στην μέση όπου η κυκλοφορία γίνεται αυστηρώς σε μία λωρίδα χωρίς προσπεράσεις. Ευτυχώς ήρθε το βανάκι και μου άνοιξε ένα πλάτωμα λίγο πιο κάτω όπου είχαν βάλλει κάτι σαν κώνους με άμμο για να κλείσουν ένα άλλο υποτιθέμενο εργοτάξιο. Ακόμα και ο τυπάς που ήρθε με την Interamerican δεν το πίστευε ότι είχα γλυτώσει την τούμπα.Τρόμαξα, ένιωσα ότι πέφτω και είπα από μέσα μου: μετά την σούπα τι; Τέλος καλό όλα καλά πάντως'. Η σαμπρέλα μου δεν είχε αλλαχθεί μετά από δύο αλλαγές ελαστικών. Δεν είχα μαζί μου και fast αν και δεν είμαι σίγουρος αν κάνει για τις σαμπρέλες. Αυτά! Πάντα όρθιοι παίδες. Πάρτε και μία φωτό!

Υ.Γ. Δεν χάλασε! Λάστιχο, αλήθεια!2qnwbqc.jpg

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

SLIME

Το έχω βάλει σε όλα τα οχήματα μου με σαμπρέλα και απλά δεν ξαναφούσκωσα τα λάστιχα!

Το είχα βάλει και στην σαμπρέλλα του Dinamik και στο ποδήλατο!Από όταν το βαλα δεν ξαναείδα την πίεση! :D Η ίδια παραμένει! :D

Αν και το αυτοκίνητο είχε σαμπρέλα θα το έβαζα και 'κει!

Κάτι ξέρουν και το βάζουν αυτοί που πατάνε χώμα, κυρίως οι ποδηλάτες!

Τροποποιήθηκε από τον st3li0s

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

SLIME

Το έχω βάλει σε όλα τα οχήματα μου με σαμπρέλα και απλά δεν ξαναφούσκωσα τα λάστιχα!

Το είχα βάλει και στην σαμπρέλλα του Dinamik και στο ποδήλατο!Από όταν το βαλα δεν ξαναείδα την πίεση! :D Η ίδια παραμένει! :D

Αν και το αυτοκίνητο είχε σαμπρέλα θα το έβαζα και 'κει!

Κάτι ξέρουν και το βάζουν αυτοί που πατάνε χώμα, κυρίως οι ποδηλάτες!

Αν αυτό είναι ένα από τα "μαγικά ζουμιά" που το βάζεις στην σαμπρέλα και δεν ξαναπαθαίνεις λάστιχο, διαβάστε προσεκτικά αυτό: http://www.mybike.gr...post__p__292508

Αν λοιπόν είσαι με ποδήλατο ή σκουτερόπαπο, η πιθανότητα να σου υπερθερμάνει το λάστιχο είναι μικρή. Με μεγάλη μότο όμως;

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

.καλα τα ζουμια κ σιγουρα μας γλιτωνουν απο εχτρα κοπο αλλα το θεμα στο ποστ του φιλου Ανασταση ειναι αυτο που γραφει...

Η σαμπρέλα μου δεν είχε αλλαχθεί μετά από δύο αλλαγές ελαστικών.

συγνωμη ρε παιδια δλδ αλλα οταν αμελεις τετοια ζητηματα κ αφηνεις μια σαμπρελα ειδικα μπροστινου τροχου να εχει γραψει 40000χιλ πχ τοτε τι να συζηταμε.

δεν κανουμε τετοια λαθη!

αλλαγη σαμπρελας παντα μαζι με νεα ελαστικα κ ασε τα μαστορια να λενε οτι θελουν κ καλα για να μας γλιτωσουν δηθεν χρηματα τα οποια ειναι το 10% στο συνολικο κοστος.

τον Σεπτεβριο που αλλαξα ελαστικα απαιτησα να μου φερουν σαμπρελες Pirelli original τις πλερωσα μια 30αρια ευρα αλλα βαζεις αερα κ η πιεση μενει σταθερη για 3 μηνες.οσο κ να μετραω δεν χανει ουτε τα προβλεπομενα psi/μηνα...

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Κώστα φίλε μου εγώ επί του θέματος έχω να πώ τα εξής :

1.TUBELESS = χωρίς σαμπρέλα !

2.Τα λάστιχα χωρίς σαμπρέλα έχουν το πλεονέκτημα να μην χάνουν τον αέρα όπως τα ΜΕ σαμπρέλα και να χάνεις τον έλεγχο απότομαμε ότι αυτό συνεπάγεται που δυστυχώς στην πλειονότητα των περιπτώσεων σημαίνει δυστυχώς μια καλή σούπα.

3.Προσωπικά θα προτιμούσα λοιπόν αν είχα τη δυνατότητα επιλογής το λάστιχο τύπου TUBELESS για τους παραπάνω λόγους.

Άν τώρα η επιλογή σου είναι τελικά να φοράς σαμπρέλα προτείνω να αλλάζεις ΚΑΘΕ φορά ΚΑΙ σαμπρέλα όταν αλλάζεις λάστιχα και να δίνεις ιδιαίτερη σημασία στο λεγόμενο <<ματσακόνι>> (δεν γνωρίζω την ορθή ορολογία του) αυτό το λάστιχο δηλαδή που καλύπτει τις βάσεις των ακτίνων.

Εκεί εντοπίζεται συνήθως το πρόβλημα σκασίματος των ελαστικών με σαμπρέλα δεδομένου ότι κάποια από τις βάσεις των ακτίνων δεν είναι καλά στερεωμένη και <<παίζοντας>> τρίβεται με τη σαμπρέλα με τραγικά αποτελέσματα.

Ως εκ τούτου σε κάθε αλλαγή βγάλσιμο και του ματσακονιού και έλεγχος των ακτίνων μία προς μία.

Οι Ιταλοί της Απρίλια π.χ. έχουν προβλέψει και οι ακτίνες βρίσκονται στο πλάι χωρίς να έχουν καμιά απολύτως επαφή με τη σαμπρέλα και ΕΥΓΕ τους !

Ελπίζω να βοήθησα !

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Παίδες, ίσως να μην έχει γίνει αντιληπτό από κάποιους, αλλά όλα σχεδόν τα ελαστικά είναι Tubeless. Το αν χρειάζεται σαμπρέλα ή όχι καθορίζεται από την ζάντα.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

φακαρολα την λενε Σαββα... :secret:

Ευχαριστώ Γιώργη, τα ξέχασα φίλε μου, καιρό έχω να μπλέξω με δαύτα και ούτε πρόκειται ξανά ! :D

Τι είπα ματσακόνι? :tooth: :tooth: :tooth:

Πώς μούρθε? :rotfl: :rotfl: :rotfl:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Απο τη στιγμη που υπαρχουν μοντελα πολλων κυβικων με σαμπρελα καποια εκ των οποιων στην χωρα κατασκευης τους υπαρχουν εθνικες (autobahn) κτλπ. οπου η μηχανη αυτη μπορει να κρατησει 180-200 σταθερα, δεν σημαινει οτι εχουν προβλεψει και την αντοχη της σαμπρελας σε μεγαλες ταχυτητες? λεω εγω τωρα, δεν ξερω σιγουρα.

Καλα, το αλλαγη σαμπρελας σε καθε αλλαγη ελαστικων δεν το συζητω καν!

Τροποποιήθηκε από τον Technician J

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα