Jump to content

Recommended Posts

Ο κακός (μας) ο καιρός δεν προσφέρεται για βόλτες, προσφέρεται όμως για διάφορες εργασίες στην καλή μας.

Τα θερμαινόμενα, η 12V πρίζα, το βολτόμετρο και η τοποθέτηση πίσω φώτων ομίχλης ήταν στο πρόγραμμα, οπότε πάμε να δούμε τί κάναμε.

Το σχεδιάγραμμα του τί θα κάνουμε ήταν παρόμοιο με αυτό που είχε εφαρμοστεί παλιότερα στο Βαραντέρο

0001.jpg

μείον το βεντιλατέρ του ανορθωτή (εδώ: http://www.mybike.gr...15) οπότε η περισσότερη φαιά ουσία αναλώθηκε στο πού θα έμπαιναν οι διακόπτες ώστε το αποτέλεσμα εκτός από πρακτικό να είναι και αισθητικά ικανοποιητικό.

Η μεγάλη διαφορά βρίσκεται στο ότι το κόκπιτ του Άφρικα είναι πιο λιτό και δεν προσφέρει πολλές επιφάνειες που θα μπορούσαν να τοποθετηθούν διακόπτες κλπ και η λύση να τρυπήσω τα "αυτιά" του φέρινγκ ήταν μη αποδεκτή.

Όμως, ο καλός μας Ιάπωνας σχεδιαστής πρόβλεψε τις πιθανές ανησυχίες μας και τί έκανε; Άφησε την κάτω αριστερή θέση κενή στο κουτάκι με τις λυχνίες στο αριστερό μέρος του καντράν.

DSC03175.jpg

Ιδανικό σημείο λοιπόν για να τοποθετηθεί ο αδιάβροχος & φωτιζόμενος διακόπτης των φώτων ομίχλης, και επίσης ιδανικό για να τοποθετηθεί και στην επάνω πλευρά του ο διακόπτης των θερμαινόμενων.

Η λυχνία του βολτόμετρου θα έβρισκε θέση στην κορυφή του ταμπλό ανάμεσα σε ταχύμετρο και στροφόμετρο και η πρίζα θα στερεωνόταν στο υποπλαίσο.

Βήμα πρώτο, ξεντύνουμε όλο το μηχανάκι. Δεν είναι απαραίτητο το ολικό ξεβράκωμα αλλά το προτίμησα για να έχω άνεση κινήσεων και να τακτοποιηθούν όμορφα όλα τα καλώδια χωρίς να θυμίζουν σπαγγέτι.

DSC03173.jpg

Βγάζουμε λοιπόν την σέλα, τα εμπρός και πίσω πλαϊνά και την μάσκα και τα τακτοποιόυμε σε μια γωνία να μην τά έχουμε μέσα στα πόδια μας

DSC03177.jpg

Προσεκτικά ξεβιδώνουμε τα δύο δεκαράκια πίσω από το trip-meter και αποσυνδέοντας το από την φίσα του το αφαιρούμε. Σειρά τώρα έχει το καντράν που αφαιρείται ξεβιδώνοντας τα τέσσερα δεκαράκια από την εμπρός πλευρά. Το παίρνουμε στο χέρι και πρώτα αποσυνδέουμε την ντίζα του κοντέρ και μετά τις τρείς φίσες που εδράζονται πίσω από τους προβολείς. Όπου βγάζουμε φίσες, καλό είναι να τις ψεκάζουμε και στις δύο πλευρές με άφθονο σπρέι επαφών ή WD40. Η ποσότητα της μπίχλας που θα βγεί, θα σας καταπλήξει.

Έχουμε πάρει λοιπόν στο χέρι το καντράν και προσεκτικά το ανοίγουμε από την πίσω πλευρά και αφαιρούμε τα πλαστικά καπάκια. Με την ευκαιρία τα τραβάμε μια μπουγάδα και γίνονται σαν καινούργια.

DSC03183.jpg

Τρέμετε Ray - Ban και American Optical...........

DSC03185.jpg

Τα σκουπίζουμε με κουζινόχαρτο για να μην αφήσει χνούδι και τα αφήνουμε να στεγνώσουν καλά.

Συνεχίζεται................

Τροποποιήθηκε από τον innova 04
Ετικέτες

Μοιράσου αυτό το μήνυμα


Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

αυτο που μαρεσει σε σενα ειναι που μπορεις και μαστορευεις ΜΕΣΑ στο σπιτι :tooth:

πολυ ωραιο θεματακι και πολυ καλες ηλεκτρολογικες παρεμβασεις. να δω εγω ποτε θα συμαζεψω την γρια μου :wallbash: απο το σπαγγετι πρωτον και επισκευη δευτερον.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα


Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Εγώ σήμερα το είδα και από κοντά! Πολύ καλό το αποτέλεσμα αλλά δεν αποκαλύπτω περισσότερα για να μην χαλάσω το σασπένς!

Μοιράσου αυτό το μήνυμα


Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

..........................

Η θέση που θα μπει ο διακόπτης είναι αυτή που φαίνεται κάτω αριστερά:

DSC03180.jpg

και βλέπουμε πως ο καλός μας Ιάπων που σχεδίασε το μηχανάκι πριν από μια εικοσαετία, πρόβλεψε και λαστιχένια τάπα για υδατοστεγές κλείσιμο. Λαμπρά. Με ένα 16άρι τρυπάνι λοιπόν τρυπάμε το κουτί (από έξω προς τα μέσα) και μετά με ένα εξαράκι τρυπάμε την λαστιχένια τάπα. Συνδέουμε στους κατάλληλους ακροδέκτες του διακόπτη ένα δίκλωνο καλώδιο (για να ανοιγοκλείνει το κύκλωμα), ένα μονόκλωνο για γείωση και γεφυρώνουμε τον ακροδέκτη του φωτισμού του διακόπτη. Προσεκτικά τον βάζουμε στην θήκη που έχει ήδη στεγνώσει.

DSC03186.jpg

Όπως βλέπετε όλες οι συνδέσεις καλωδίων με ακροδέκτες είναι καλυμμένοι με θερμοσυστελόμενο μακαρόνι για καλύτερη μόνωση και προστασία από υγρασίες. Ξαναενωνουμε το καπάκι με το καντράν, βάζουμε λίγη σιλικόνη στην τρύπα και πιέζουμε την λασιχένια τάπα στην θέση της. Το τελικό αποτέλεσμα είναι αυτό:

DSC03188.jpg

Ακολουθώντας αντίστροφα βήματα ξανατοποθετούμε το καντράν και το trip-meter στις βάσεις τους και συνδέουμε την ντίζα του κοντέρ. αφήνουμε τα καλώδια να κρέμονται ανέμελα και πάμε να περάσουμε και τα υπόλοιπα που έχουμε προγραμματίσει.

Για τα θερμαινόμενα δεν χρειάζονται ιδιαίτερες οδηγίες, θα κάνω μόνο ιδιαίτερη μνεία στο ότι αυτή την φορά για να τα κολλήσω χρησιμοποίησα φλαντζόκολα, ο χρόνος θα δείξει αν έκανα καλά. Τα περνάμε λοιπόν και αφήνουμε και τα δικά τους καλώδια να κρέμονται.

Η 12V πρίζα τοποθετήθηκε και αυτή (αφού φυσικά έγινε καλή μόνωση των καλωδίων με θερμοσυστελόμενο) και τα καλώδια έμειναν και αυτά κρεμασμένα κάπου εκεί μπροστά.

Το βολτόμετρο που χρησιμοποιώ και στα άλλα μηχανάκια είναι αυτό: Διακριτικό βολτόμετρο με led λόγω του ότι κάνει την δουλειά του χωρίς ογκώδη οργανάκια με βελόνες και μπλιμπλίκια αλλά μόνο με ένα διακριτικό LEDάκι. Η τοποθέτησή του παρουσίασε μια μικρή δυσκολία λόγω του ότι ενώ το "σώμα" του το τοποθέτησα στην ουρά, το λαμπάκι έπρεπε φυσικά να είναι σε εμφανές μεν διακριτικό δε, σημείο. Η θέση λοιπόν για το λαμπάκι βρέθηκε, ακριβώς στο "ντεκολτέ" που σχηματίζουν ταχύμετρο και στροφόμετρο. Ο μικρός όγκος και το ανύπαρκτο βάρος του LED επέτρεψαν την στήριξη με δυό σταγόνες σιλικόνης, αποφεύγοντας έτσι τρύπες και χαζά.

Έχουμε λοιπόν ολοκληρώσει τις τοποθετήσεις και μένει τώρα η συνδεσμολογία. Το μηχανάκι αυτή την στιγμή δείχνει κάπως έτσι:

DSC03189.jpg

Στο σημείο αυτό μπορούμε να ακολουθήσουμε δύο δρόμους, ο ένας είναι να περάσουμε τα καλώδια από όπου βρούμε και να τα συνδέσουμε στην μπαταρία, ο άλλος (που είναι και ο τεχνικά σωστός) είναι να "κατασκευάσουμε" μια υποτυπώδη "πλεξούδα" και να τα φέρουμε προς τα πίσω όμορφα και τακτοποιημένα. Φυσικά προτιμήθηκε ο δεύτερος. Πρώτα από όλα παίρνουμε τις γειώσεις από τον διακόπτη τα θερμαινόμενα και την πρίζα και τις ενώνουμε σε ένα κοινό καλώδιο. Μετά παίρνουμε ένα χοντρό θερμοσυστελόμενο και περνάμε μέσα του όλο το καλοωδιομάνι, το οδηγούμε παράλληλα με την πλεξούδα της μηχανής και το φέρνουμε κάπου κοντά στην μπαταρία ώστε να περάσουμε στην επόμενη φάση, την προετοιμασία της συνδεσμολογίας.

Έχουμε λοιπόν στην διάθεσή μας ένα ρελέ, μια μονή και μια τετραπλή ασφαλειοθήκη.

Πρώτο μας μέλημα είναι να κατασκευάσουμε μια μικρή "γέφυρα" στην μια πλευρά της ασφαλειοθήκης:

DSC03176.jpg

Σε αυτή την άκρη βάζουμε ακροδέκτη και την συνδέουμε στο #87 του ρελέ. Από το #30 του ρελέ τραβάμε καλώδιο που με την παρέμβαση της μονής ασφαλειοθήκης θα πάει απ΄ ευθείας στον θετικό πόλο της μπαταρίας ενώ από το #85 πάμε στον αρνητικό (γείωση). Αυτό που μένει για την ολοκλήρωση της συνδεσμολογίας του ρελέ είναι να συνδέσουμε το #86 με ρεύμα με το άνοιγμα του διακόπτη. Πάμε λοιπόν στην ασφαλειοθήκη της μηχανής, την βγάζουμε προσεκτικά να μην σπάσουμε τα "αυτάκια" που την ασφαλίζουν, την γυρνάμε ανάποδα και με ένα κλέφτη παίρνουμε ρεύμα από ένα καλώδιο που "δουλεύει" με τον κεντρικό διακόπτη της μηχανής (δηλαδή να δίνει ρεύμα μόνο όταν γυρνάμε το κλειδί). Στην συγκεκριμένη μηχανή κλέβουμε από το κόκκινο μαύρο που είναι η μεγάλη σκάλα και ξαναβάζουμε την ασφαλειοθήκη στην θέση της.

DSC03203.jpg

Στο καλώδιο αυτό, πριν το πάμε στο ρελέ, κάνουμε και μια ένωση με το λευκό που έρχετει από το βολτόμετρό μας.

Σε σημείο που να είναι όσο το δυνατόν προφυλαγμένο από υγρασία (στο Άφρικα έχουμε ένα μεγάλο χώρο κάτω από την σέλα) τοποθετούμε την τετραπλή ασφαλειοθήκη (διακρίνεται αριστερά) και το ρελέ με την μονή ασφαλειοθήκη (δεξιά). Στην φώτο, ακριβώς πάνω από το ρελέ διακρίνεται ένα βίσμα στο οποίο θα αναφερθώ παρακάτω.

DSC03191.jpg

Πάμε τώρα πίσω στην πλεξούδα που φτιάξαμε. Από εκεί έρχονται λοιπόν τα παρακάτω καλώδια:

  • Τα δύο της λυχνίας του βολτόμετρου που τα πάμε κατευθείαν στο βολτόμετρο.
  • Η κοινή γείωση που φτιάξαμε που την πάμε στον αρνητικό πόλο της μπαταρίας.
  • Τα 3 θετικά από τα θερμαινόμενα, την πρίζα και τον διακόπτη που τα πάμε σε τρείς θέσεις τις ασφαλειοθήκης μας.
  • Το μονό καλώδιο που θα συνδέσει το θετικό από τα φώτα ομίχλης με τον διακόπτη.

Επίσης από το βολτόμετρο έρχονται το κόκκινο και το μαύρο που τα πάμε κατευθείαν στο + και το - της μπαταρίας μας. Στο πλην επίσης συνδέουμε και το αρνητικό που έρχεται από τα πίσω φώτα ομίχλης.

DSC03179.jpg

Εδώ (στα φώτα ομίχλης) επιστρέφουμε στο βίσμα που ανέφερα παραπάνω. Εκτός από τα παραπάνω LEDάκια που ετοίμασα για να τοποθετήσω πάνω από την πινακίδα, στην βαλίτσα που μοιράζεται η Άφρικα με το Ντέρο έχω βάλει δυο σειρές LEDοταινία για ακόμη μεγαλύτερο οπτικό ίχνος σε συνθήκες περιορισμένης ορατότητας. Βάζοντας λοιπόν ένα αρσενικό jack στο καλώδιο της βαλίτσας και από ένα θηλυκό σε κάθε μηχανάκι, μπορώ εύκολα να συνδέω και την βαλίτσα.

DSC03190.jpg

Μάλιστα το συγκεκριμένο βίσμα είναι τριπλό ώστε όταν με ξαναπιάσουν τα κέφια) να περάσω ακόμη δυο σειρές LEDοταινία στην βαλίτσα που όμως θα ανάβουν με το φρένο.

Τί μας έχει μείνει; Τίποτε άλλο πέρα από το να βάλουμε ασφάλειες και να ανοίξουμε τον διακόπτη. Βάζουμε λοιπόν μια 30Α στην μονή ασφαλειοθήκη, ενώ στην πολλαπλή βάζουμε 25Α στον αναπτήρα, 15Α στα θερμαινόμενα και 5Α στα ομίχλης. Αν δεν κάναμε καμιά "ψιλή", τότε βλέπουμε όλα τα μπλιμπλίκια μας να δουλεύουν μια χαρά.

Ο φωτιζόμενος διακόπτης των φώτων ομίχλης:

DSC03196.jpg

Το Ledάκι του βολτόμετρου ανάμεσα και πάνω από τα όργανα:

DSC03198.jpg

Η πρίζα μας:

DSC03199.jpg

και τέλος, ίσα που διακρίνεται πάνω από τις λυχνίες λαδιού και φλάς, ο διακόπτης με τις φωτεινές ενδείξεις για την ένταση στα θερμαινόμενα:

DSC03201.jpg

Και μια άποψη της "ουράς" με τα λαμπιόνια αναμμένα:

DSC03206.jpg

Αφού λοιπόν όλα δουλεύουν σωστά, ξανατοποθετούμε την μάσκα και τα φέρινγκ, ψεκάζοντας με WD40 κάθε βίδα και παξιμάδι που βρίσκουμε στον δρόμο μας.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα


Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

:worshippy: για το νοικοκυριο σε ολη την εγκατασταση. Καλα ειναι να δουλευει το μυαλο και το χερι,αλλα αν δεν υπαρχει και αισθητικο αποτελεσμα....

Ευχαριστουμε για την σαφηνεια και τις φωτο σε ολον τον οδηγο.

Ποτε να ερθω να περασουμε βολτομετρο στο μαυροπουλι μου,και κατι αλλα ψιλολογια ?????? :_innocent: :_innocent: :_innocent:

Θα φερω κοψιδια και κρασακι για τα ''εργατικα''................. :whistling:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα


Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Όταν ο άνθρωπος έχει χρόνο και μεράκι μπορεί να κάνει πολύ όμορφα πράγματα!

Μοιράσου αυτό το μήνυμα


Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Ο κακός (μας) ο καιρός...

DSC03185.jpg

Επιτελους ενα ωραιο θεματακι που δεν βλεπουμε συχνα

Και καλα ο Παναγιωτης αυτοσαρκαζεται....εσυ ρε αλητη;Τον κοροϊδευεις τον παπουλη;....τς τς τς ...νεολαια!!! :beee: :beee: :beee:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα


Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

τα χρειαζούμενα υλικά φίλε Πάνο είναι ήδη στο wishlist του ebay μου.

3 φορά που είδα το σχεδιάγραμμα σου στο φορουμ ! ε είπα τι διάλο θα κάτσω να το κάνω :)

Υ.Γ. γνώση ηλεκτρονικών μηδενική...

αυτό που θέλω άμεσα είναι το φουρφουρι στον ορθοστάτη που μόλις άλλαξα...

πρίζα 12V

φώτα ομίχλας

αλλά θα βάλω και τα υπόλοιπα (όχι οτι δεν ήθελα ναουμ ) για να ακολουθήσω κατα γράμμα το σχεδιάγραμμα σου μην γίνει κανένα λάθος :)

άλλη μια φορά ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ για τον οδηγό! ελπίζω να τα καταφέρω

Μοιράσου αυτό το μήνυμα


Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

πολυ ωραιο παναγιωτη και πολυ καλη δουλεια μερακλιδικη. δεν μας ειπες ομως ποια θερμενομενα πηρες τα γκριπ η τα προσθετα που πανε πανω στα ηδη υπαρχοντα γκριπ; :ok:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα


Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

αναλαμβανεις και ρευματα ducati?

Πατέντες κάνει ο άνθρωπος ρε, όχι θαύματα!

αυτό που θέλω άμεσα είναι το φουρφουρι στον ορθοστάτη που μόλις άλλαξα...

Ανεβάζει θερμοκρασία ε; :mB_kalo_e::crazy:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα


Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Μπραβο Παναγιωτ.. Ωραια δουλεια και ειδικα το διακοπτακι ειναι απλα τελειο και διακριτικο:) :_thumbsup:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα


Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Πατέντες κάνει ο άνθρωπος ρε, όχι θαύματα!

Οπως εχεις πει και εσυ... "ΤΑ ΜΙΣΑ ΝΑ ΜΕ ΕΛΕΓΕ..." :tooth::rotfl:

Μπραβο Παναγιωτη για αυτο το θεμα. Αν και δεν σκαμπαζω απο ρευματα, φαινεται πως εκανες καλη δουλεια και αρκετα προσεγμενη !!! :)

Τροποποιήθηκε από τον Alarm

Μοιράσου αυτό το μήνυμα


Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Οπως εχεις πει και εσυ... "ΤΑ ΜΙΣΑ ΝΑ ΜΕ ΕΛΕΓΕ..." :tooth::rotfl:

Μπραβο Παναγιωτη για αυτο το θεμα. Αν και δεν σκαμπαζω απο ρευματα, φαινεται πως εκανες καλη δουλεια και αρκετα προσεγμενη !!! :)

Χαχαχα... "Τα μισά να με είχε πει"...

Μοιράσου αυτό το μήνυμα


Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

αναλαμβανεις και ρευματα ducati?

Χομπίστας είμαι, όχι μαζοχιστής....................... :lipssealed:

:P

Μοιράσου αυτό το μήνυμα


Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Χομπίστας είμαι, όχι μαζοχιστής....................... :lipssealed:

:P

Αρα CBF ας πουμε δεν αναλαμβανεις..... :whistling: :P

Τροποποιήθηκε από τον yamahakias666

Μοιράσου αυτό το μήνυμα


Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Εδω και 2 χρονια με εχουν καει οι ψειρες απο τα στροφομετρο - κοντερ.... :lipssealed:

Εδω και 2 χρονια εχω αγορασει τις λαμπες+εξτρα για να αλλαξω και τις καλες προληπτικα.... :blush:

Εδω και 2 χρονια...βαριεμαι τη μανουρα να το ανοιξω και να τις περασω... !!! :tomato:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα


Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Εδω και 2 χρονια με εχουν καει οι ψειρες απο τα στροφομετρο - κοντερ.... :lipssealed:

Εδω και 2 χρονια εχω αγορασει τις λαμπες+εξτρα για να αλλαξω και τις καλες προληπτικα.... :blush:

Εδω και 2 χρονια...βαριεμαι τη μανουρα να το ανοιξω και να τις περασω... !!! :tomato:

Άρχοντας είσαι αγόρι μου! Αληθινό τέκνο της χώρας που σε γέννησε! :P

Μοιράσου αυτό το μήνυμα


Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντησε σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...