Jump to content
YAMAHAΚΙΑΣ

Διχρονος κινητηρας

Recommended Posts

Πολλοι απο εμας θα ειχαμε ή εχουμε στην ζωη μας διχρονα μηχανακια!!!

Οπως ολοι γνωριζουμε αυτοι οι κινητηρες ειναι ευαισθητοι και ιδιαιτεροι κινητηρες.

Ο προβληματισμος μου ειναι ο εξης: Τι ειναι καλο για τον κινητηρα αυτο? Να το σπας ή να το πηγαινεις χαλαρα για να διατηρηθει σωστα?

Αλλοι λενε οτι χαλανε αν το πηγαινεις αργα( καλα οτι μπουκωνει ειναι το μονο σιγουρο) και οτι πρεπει να το ''ανοιγεις'' συνεχεια.Τι ισχυει??

Επισης για τον χειμωνα τι ειναι καλο?? Γιατι χθες που πηγα να βαλω βενζινη και συζητουσα για το διχρονο με τον βενζινα μου ειπε το εξης: πρεπει να κινειται πολυ τωρα τον χειμωνα, δεν κανει να το αφηνεις ακινητο( Το εχω μια βδομαδα ακινητο ) και ιδιαιτερα με αδειο ρεζερβουαρ γιατι μπορει να κολλησει :shock: !!

Και τελος μερικοι λενε οτι δεν κανει να μενει στο ρελαντι!! Και πως δηλαδη θα το ζεστανω? :think:

Για πειτε λοιπον ο καθενας την γνωμη του αγαπητοι μοτοσυκλετιστες γιατι ειμαι πολυ προβληματισμενος!! :blush:

Ευχαριστω για τον κοπο σας και μονο αν το διαβασατε!! :bye:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Aυτο που ισχυει για ολα το μονοκυλινδρα ειναι οτι δε κανει πολυ καλο να πηγαινεις συνεχεια το μηχανακι κοντα στη τελικη του και με το γκαζι κολημενο εκει παρατεταμενα .

Επισης αν αφηνεις το μηχανακι αδουλευτο για καιρο κοιτα να εχει αρκετη βενζινη στο τεποζιτο γιατι αν ειναι μεταλικο παιζει να μαζεψει μακα και να σκουριασει , αλλα να μεινει καιροοο ακουνιτο .

Ά και ταξιδια πας παντου , απλα δε το πας σε ολο ταξιδι στη τελικη του . Ολα τα ψηλοφτερα πανε παντου ανετα με 110-130 . Το προβλημα ειναι η ανεση της σελας και οι αεροσφαλιαρες !

Τροποποιήθηκε από τον Smias

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Οι δίχρονοι κινητήρες έχουν την ιδιαιτερότητα ότι χρειάζονται συνέχεια λάδι, δουλεύοντας στο ρελαντί ή σε χαμηλές στροφές δεν υπάρχει αρκετή ποσότητα λαδιού σε όλα τα μέρη του κινητήρα γιατί δεν υπάρχει αρκετή πίεση ώστε να ανεβάσει λάδια στον κινητήρα οπότε πρέπει να δουλε΄θει από μεσέες στροφές και πάνω. Τώρα για το ζέσταμα που είπες, ποτέδεν ζεστένουμε κινητήρα εν στάση, πάντα πάνουμε 2-3 χλμ σιγά για να ζεσταθεί ο κινητήρας σιγά σιγά αλλά και τα φρένα και τα ρουλεμαν και όλα...

Ελπίζω να σε ψιλοβοήθησα...

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Φίλος όσο για το ότι μπουκώνει, αυτό που ακούω και εγώ είναι πως του κάνει καλό ανα σύντομο χρονικό διάστημα να το ανοίγεις το μηχανάκι για να ξεμπουκώσει, ειδικά άμα κινήσαι μέσα στην πόλη. Μην ξεχνάς ότι στα δίχρονα υπάρχει και μεγάλη πιθανότητα να βουλώσει και η εξάτμιση σου, αμα δεν το ανοίγεις που και πού

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

μιχαλη γενικα στον διχρονο ουτε τον να τον σκιζεις συνεχεια του κανει καλο ουτε να το πηγαινεις συνεχεια σαν κοτα.γενικα καλο ειναι στην πορεια (οχι για 2 λεπτα μεσα στην πολη - μην ειμαστε υπερβολικοι) να μην πηγαινεις για ωρα με σταθερες στροφες αλλα να αυξομειωνεις λιγο την ταχυτητα σου και να κανεις επιταχυνσεις

οσο για το ζεσταμα καλο ειναι να μην το αφηνεις στο ρελαντι αλλα να αυξομειωνεις λιγο τις στροφες με το γκαζι (οχι βεβαια μεγαλες και αποτομες γκαζιες) και φυσικα να το κανεις και εν κινησει (το στρωσιμο) σιγα σιγα παλι οχι με πολυ χαμηλες και σταθερες στροφες.

τωρα για τον χειμωνα που λες ξερω αρκετα παιδια που κανουν εντουρο και οπως καταλαβαινεις δεν χρησιμοποιυν και πολυ συχνα τα μηχανακια τους ,καθε σαββατοκυριακο η πολλες φορες καθε 2-3 σαβ/κα ,ποτε δεν εχω ακουσει καποιον να λεει κατι αντιστοιχο.

(δεν λεω οτι ειναι ακυρο τελειως - δεν το ξερω - απλα εγω δεν το εχω ακουσει ποτε)

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Κοιταξε εγω ειχα ενα διχρονο παπακι τα προηγουμενα χρονια..Μαμισιο μονο με μια εξατμιση πανω..Το πηγαινα κανονικα ..ουτε το εσπαγα συνεχεια(το ανοιγα ομως να ξεμπουκωσει απο τα λαδια) ουτε το πηγαινα σαν κοτα..Γιατι ετσι και αλλιως επρεπε να αναιβουνε λιγο οι στροφες για να κινηθεις αξιοπρεπως αφου χαμηλα δεν πηγαινε βημα..Οπτε καπου στην μεση εισαι και εισαι καλα..Τωρα για το αν το αφηνα το χειμωνα...Το ειχα εδω που ειμαι φοιτητης ...οταν την εκανα για γιορτες το αφηνα εδω...Μπορει και ενα μηνα+ (χειμωνα ε...)και οταν γυρνουσα με 3-4 μανιβελιες ειχε παρει μπρος...ντουμανια αλλα ειχε παρει...

ΥΓ..2 Χρονια εβαζα μονο βενζινη και διχρονολαδο...δεν επαθε τπτ...Με καθημερινη χρηση και σχετικα σκληρη...Αθανατα μηχανακια τα απλα διχρονα...

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Ευχαριστω πολυ παιδια ολους σας για τις απαντησεις :thumbsup::_thumbsup:

Και εγω ειμαι της αποψης οχι πολυ σκισιμο :whistling: αλλα ουτε και συνεχεια σαν κοτα, απλα καπου στην μεση!!

Οσον αφορα το ζεσταμα εγω προσωπικα το αφηνω να δουλεψει 1-2 λεπτα δινοντας του μικρες και κοφτες γκαζιες ισα ισα να ανεβασει λιγο στροφες και μετα ξεκιναω χαλαρα με συχνες αλλαγες ταχυτητων για 4-5 χλμ ( πχ πηγαινω με 5ο χλμ και εχω 6η μεσα στο κιβωτιο)

Απλα θα ηθελα ο καθενας να γραψει-πει την γνωμη του, τι ξερει για τους διχρονους κινητηρες και την φροντιδα τους ωστε να μαθαινουμε (και εγω ) και οι υπολοιποι που εχουν τυχον αποριες!! :cheers::bye: :D

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Το δίχρονο είναι ένα πιστόνι μέσα σε μια τρύπα που ανεβοκατεβαίνει. Όταν το "σκίσεις", απλά ανεβοκατεβαίνει πιο γρήγορα.

Δεν έχει βαλβίδες για να χτυπήσουν.

Δεν έχει εκκεντροφόρους για να "ανεβάσει" λάδια, τα λάδια τα χρειάζεται μόνο στον στροφαλοφόρο.

Λιπαίνει τον κύλινδρο με το βενζινόλαδο.

Αυτό που λένε "μπούκωσε", σημαίνει ότι λάδωσε το μπουζί σου, οπότε πρέπει να ανεβάσεις θερμοκρασία για να κάψει τα κατάλοιπα.

Η εξάτμιση για να βουλώσει πρέπει να καις μαζούτ για 2 χρόνια.

Τον χειμώνα μπορείς να το αφήσεις όσους μήνες θέλεις ακούνητο. Το μόνο που κινδυνεύει είναι να σου σαπίσει το μεταλλικό ντεπόζιτο όταν εξατμιστεί η βενζίνη και μείνει το κατακάθι, που είναι νερό.

Εγώ άφησα ένα DT για 7 χρόνια ακούνητο, και πήρε με την πρώτη. Είχε όμως σαπίσει το ντεπόζιτο.

Τα δίχρονα θα ήταν τέλεια, αν ήταν πιο καθαρά. Ένα σετ ελατήρια για το πιστόνι, δύο μπουζί, και φεύγεις για Βόρειο Ακρωτήρι. :D

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Τα δίχρονα θα ήταν τέλεια, αν ήταν πιο καθαρά. Ένα σετ ελατήρια για το πιστόνι, δύο μπουζί, και φεύγεις για Βόρειο Ακρωτήρι. :D

Ετσι ακριβως!

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Το δίχρονο είναι ένα πιστόνι μέσα σε μια τρύπα που ανεβοκατεβαίνει. Όταν το "σκίσεις", απλά ανεβοκατεβαίνει πιο γρήγορα.

Δεν έχει βαλβίδες για να χτυπήσουν.

Δεν έχει εκκεντροφόρους για να "ανεβάσει" λάδια, τα λάδια τα χρειάζεται μόνο στον στροφαλοφόρο.

Λιπαίνει τον κύλινδρο με το βενζινόλαδο.

Αυτό που λένε "μπούκωσε", σημαίνει ότι λάδωσε το μπουζί σου, οπότε πρέπει να ανεβάσεις θερμοκρασία για να κάψει τα κατάλοιπα.

Η εξάτμιση για να βουλώσει πρέπει να καις μαζούτ για 2 χρόνια.

Τον χειμώνα μπορείς να το αφήσεις όσους μήνες θέλεις ακούνητο. Το μόνο που κινδυνεύει είναι να σου σαπίσει το μεταλλικό ντεπόζιτο όταν εξατμιστεί η βενζίνη και μείνει το κατακάθι, που είναι νερό.

Εγώ άφησα ένα DT για 7 χρόνια ακούνητο, και πήρε με την πρώτη. Είχε όμως σαπίσει το ντεπόζιτο.

Toσο ευκολα θα εφευγες για ταξιδι δηλαδη αν ειχες το μηχανακι μου?? :think:

Γιατι εγω το καλοκαιρι που ηθελα να πω Ακρατα στο χωριο μου, αποσταση απο το σπιτι μου 164 χλμ τελικα δεν πηγα με το wr αλλα με το παπι :shock: ??

Και εσυ φιλε Hayabusas θα εκανες αυτη την αποσταση???

Τροποποιήθηκε από τον YAMAHAΚΙΑΣ

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Αυτό το "κάπου στη μέση" που γράφετε πολλοί από πάνω, ισχύει - και όχι μόνο για τα δίχρονα.

Μια χαρά πάνε ταξίδι, το μόνο που θέλει πολλή προσοχή είναι να μη μείνουν από λάδια - και αν δεν έχουν αυτόματη μίξη, να βάζεις το σωστό μίγμα λαδιού - βενζίνης.

Είχα και εγώ δίχρονα, τρία MZ στη σειρά (δυο 150ρια και ένα 250ρι) και δεν αντιμετώπισα το παραμικρό πρόβλημα με τους κινητήρες τους. Και στην πόλη τα έβγαζαν πέρα και σε ταξίδια και όλα. Με το 250ρι είχα πάει Μάνη με δεύτερο άτομο από πίσω και την είχα γυρίσει όλη - πράγμα που δεν έχω αξιωθεί να κάνω με τις μετέπειτα τετράχρονες μοτοσυκλέτες μου...

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Toσο ευκολα θα εφευγες για ταξιδι δηλαδη αν ειχες το μηχανακι μου?? :think:

Έκανα πολλές φορές την διαδρομή Στουτγάρδη - Βιέννη (630 km) με ένα Yamaha DT 175 δίχρονο αερόψυκτο. Αν είχα υδρόψυκτο, θα ερχόμουνα Ελλάδα από Γερμανία. :D

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Έκανα πολλές φορές την διαδρομή Στουτγάρδη - Βιέννη (630 km) με ένα Yamaha DT 175 δίχρονο αερόψυκτο. Αν είχα υδρόψυκτο, θα ερχόμουνα Ελλάδα από Γερμανία. :D

Τιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιι?? :_w00t: Σοοοοοβαρα??? Μπραβο!!!!! :respekt: :respekt: :worthy:

Αλλα πως το εκανες ειναι το θεμα?? Για πες ποσο πηγαινες σταθερα και ανα ποσα χλμ το ανοιγες λιγο και ανα ποσα χλμ εκανες σταση??

Αρχιζει και παιρνει αλλη διασταση το τοπικ και αρχιζω να βλεπω πιο θετικα το θεμα ταξιδι με αυτα που μου λες :_thumbsup:

Υ.Γ. Και αφου το δικο ειναι υδροψυκτο θα επρεπε ηδη να ειχα κανει το γυρο της Ελλαδας!! :mB_kalo_e:

Ευχαριστω :cheers:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Αλλα πως το εκανες ειναι το θεμα?? Για πες ποσο πηγαινες σταθερα και ανα ποσα χλμ το ανοιγες λιγο και ανα ποσα χλμ εκανες σταση??

Πήγαινα σταθερά με 5.500 στροφές, επειδή πάρα πάνω έκαιγε δυσανάλογα πολύ. Είναι ας πούμε μια μέτρια καταπόνηση του κινητήρα, χωρίς να του βγάζει το λάδι σταθερά.

Στάσεις έκανα κάθε 150 χιλιόμετρα επειδή ήθελα τσιγάρο και βενζίνη.

Ξεκίνα να κάνεις καμιά βολτίτσα, μην το φοβάσαι. Πήγαινε από επαρχιακούς δρόμους, για να μην έχεις το άγχος της ταχύτητας. Θα το καταλάβεις αν υπάρχει πρόβλημα, πολύ πριν αυτό εκδηλωθεί. Γενικά όμως, μην μασάς. :_thumbsup:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Πήγαινα σταθερά με 5.500 στροφές, επειδή πάρα πάνω έκαιγε δυσανάλογα πολύ. Είναι ας πούμε μια μέτρια καταπόνηση του κινητήρα, χωρίς να του βγάζει το λάδι σταθερά.

Στάσεις έκανα κάθε 150 χιλιόμετρα επειδή ήθελα τσιγάρο και βενζίνη.

Ξεκίνα να κάνεις καμιά βολτίτσα, μην το φοβάσαι. Πήγαινε από επαρχιακούς δρόμους, για να μην έχεις το άγχος της ταχύτητας. Θα το καταλάβεις αν υπάρχει πρόβλημα, πολύ πριν αυτό εκδηλωθεί. Γενικά όμως, μην μασάς. :_thumbsup:

Xμμ θα το προσπαθησω να εισαι σιγουρος γι'αυτο :_thumbsup: :_thumbsup: Ευχαριστω πολυ για την υποστηριξη και τις πληροφοριες :_thumbsup:

Και 5000 στροφες ποσα χιλιομετρα ειναι?? Δεν εχω στροφομετρο γι΄αυτο ρωταω!

(τελευταια ερωτηση και τερμα το πρηξιμο το υποσχομαι :P )

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Και 5000 στροφες ποσα χιλιομετρα ειναι?? Δεν εχω στροφομετρο γι΄αυτο ρωταω!

Στο DT175 ήταν γύρω στα 80. Πολύ παρα πάνω δεν πήγαινε έτσι κι αλλιώς. :D

Σου λέω, μην μασάς! Και εσύ και τα άλλα παιδιά που τώρα ξεκινάνε. :ok:

Προσοχή μόνο μην φάτε το κεφάλι σας από βλακεία, και χάσετε μια πανέμορφη μοτοσικλετιστική ζωή, γεμάτη βόλτες και περιπέτεια. :cheers:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Ετσι ακριβως!

Moνο που, ΕΞ'ΟΡΙΣΜΟΥ! (λογω concept κατασκευης) δεν μπορουν να ειναι! (Τουλαχιστον οχι οσο τα τετραχρονα, οσες "πατεντες" και να εχουν γινει..)

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Ανάλογα με το πόσο πουσαρισμένο μοτέρ είναι θέλει και προσεκτικότερη συμπεριφορά.

Εγώ ας πούμε αν είχα θυμηθεί να ρίξω κούφιες γκαζιές στην κατηφόρα μετά την σκισμένη ανάβαση μιας βουνίσιας ασφάλτινης διαδρομής δεν θα είχα χτυπήσει μπιέλα στο εικονιζόμενο φτιαγμένο CRM250.

Γενικά πάντως, στο φτιαγμένο δίχρονο τα χώνεις και μετά το κρυώνεις με κούφιες γκαζιές ξανά και ξανά, ποτέ τσίτα συνέχεια γιατί κινδυνεύεις άρπαγμα-κόλλημα από υπερθέρμανση εμβόλου και ποτέ συνέχεια πουτ-πουτ με μικρά ανοίγματα γιατί τείνει να μπουκώσει-λαδώσει μπουζί.

Εξαρτάται πάντως από το μοντέλο, πχ κάποια δίχρονα όπως το CRM ταξιδεύουν με μισό γκάζι και 110-120 άνετα και σταθερά ..

Φυσικά, το να αυξήσεις λίγο τη μίξη λαδιού βοηθάει στο σκίσιμο.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Φυσικά, το να αυξήσεις λίγο τη μίξη λαδιού βοηθάει στο σκίσιμο.

Σωστός. :_thumbsup:

Και αυτό επειδή το καύσιμο ψύχει.

Το CRM παραείναι πουσαρισμένο για να το κάνεις sport touring. :D

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Σωστός. _thumbsup.gif

Και αυτό επειδή το καύσιμο ψύχει.

Το CRM παραείναι πουσαρισμένο για να το κάνεις sport touring. biggrin.gif

ωπα ωπα κατι δεν μου παει καλα εδω.

λεει να αυξησεις την μιξη λαδιου. δηλαδη βαζουμε παραπανω λαδι στην μπεντζινα. σωστα;

αμα αυξηθει το λαδι τοτε αυξανονται και οι θερμοκρασιες.

και απαντας οτι το καυσιμο ψυχει. γινεται αυτο; αφου εχει ηδη πολυ λαδι.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

λεει να αυξησεις την μιξη λαδιου.

Πολύ σωστά. :_thumbsup:

Το κατάλαβα λάθος. Εγώ εννοώ το μείγμα βενζίνης-αέρα, όχι λαδιού.

Η αναλογία λαδιού πρέπει να τηρείται ευλαβικά. Τα καινούρια 2Τ λάδια έχουν απίστευτα χαμηλές αναλογίες.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Οντως πρεπει να τηρουνται οι αναλογιες στο λαδι, εγω χρησιμοποιω την αντλια μιξης και βαζω παντα συνθετικο 100% (ΤΤS) και καθε 20000 αλλαζω προληπτικα ελατηρια πιστονια, ο διχρονος θελει να ειναι παντα σε αριστη κατασταση ολα τα τμηματα του και ιδιαιτερα το καρμπυρατερ και η αντλια λαδιου, παλια μου ειχε ανοιξει τρυπα στο ενα πιστονι απο βουλομενο pilot jet καθως ειχε φτωχυνει το μιγμα και σε συνδυασμο με τις τελικες που πηγαινα για αρκετη ωρα το πιστονι δεν αντεξε....

Επισης προσοχη θελουν οι τσιμουχες στροφαλου να μην χανουν καθως εκτος απο απωλεια συμπιεσης κανουν το κολλημα πολυ πιο ευκολο...

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα