Jump to content
adminius

Καθαρισμός και λίπανση αλυσίδας

Recommended Posts

δεν ξερω για σας. εγω καθαριζω με σαπουναδα και μετα βαζω σπρει που εχει λαδι και γρασσο για αλυσιδες

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Πριν καμποσο καιρο ειχα πετυχει ενα ποστ ενος παληκαριου ο οποιος βαρεθηκε να ακουει θεωριες σχετικα με τα o-rings και τι ειναι καλο η κακο και πειραματιστηκε ο ιδιος: Πηρε καμμια 10ρια o-rings και τα εβαλε μεσα σε κουτακια (οπως αυτα τα πλαστικα που βαζουν μεσα χαπακια) αφου τα γεμισε με διαφορα υγρα. Το συμπερασμα ηταν πως τα πιο αποτελεσματικα για καθαρισμα και εννοειται να μην αλλοιωνουν τα o-rings ηταν η κηροζινη και το wd40 (εκτος βεβαια απο τα ειδικα καθαριστικα). Ναι καλα διαβασατε το wd40 καθαρισε τελεια τα o-rings χωρις να το φθειρει. Η βενζινη το εκανε θρυψαλα. Δε θυμαμαι τι αλλα υγρα ειχε χρησιμοποιησει. Αν βρω το site θα το ποσταρω.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

παλία (που υπήρχε και χρόνος) παραφινέλαιο και βαλβολίνη κάθε κάθε δευτερο γέμισμα με σπρευ

πλέον μονο σπρευ μια στο τόσο...

τελικα για να βγάλω καμποσα παραπάνω χιλίομετρα κατι παραφινέλαια κατι σπρευ κάθε τόσο ποιο ακριβα κοστίζουν στο τέλος οποτε στμάτησα να ασχολούμαι... :wallbash: :wallbash:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

λέω να πω και εγω την γνώμη μου μετα απο εμπειρία 160.000χλμ στο χτ.

Στις αρχές χρησιμοποιούσα ιδικά σπρέι-λιπαντικά για αλυσίδες σε αλυσίδες των 100ε με αποτέλεσμα οτι δεν κρατούσαν για πολλά χλμ (για εμένα). Μετά απο πολλα ιδικά λιπαντικά πολλές κατεστραμενες αλυσίδες ειχα αγανακτήσει γτ έκανα 3-3.500χλμ το μηνα! και άλλαζα αλυσίδα καθε 2.5 μήνες περιπου

Μια ωραία μερα οταν αγόρασα παλι καινούρια αλυσίδα (δεν θυμάμαι μαρκα) κάθισα και διάβασα το κουτί της απο πισω (σίγουρα δεν το έχουν κοιτάξει και πολλοί) και διαβάζω οτι δεν πρέπει να χρησιμοποιώ σπρέι και αλλα προϊόντα για αλυσίδες παρακαλώ παρά μόνο λαδι μηχανής 80-90 καθε 500χλμ ή μετα απο βροχή-πλύσιμο!

Και ετσι κανω, την πλένω με την σαπουνάδα (ρίχνω και ενα πλύσιμο και στην μηχανή με την ευκαιρία :P ) και μετα την λαδώνω με το ποιο φθηνό λάδι 80-90 χρησιμοποιώντας ενα πινελο

Σας πληροφορώ οτι οι δυο προηγούμενες αλυσίδες αντεξαν η μια 30.000 και η άλλη 28.000(γτ άρχισα τις σούζες) και ηταν αλυσίδες των 28ε-35ε παρακαλώ

εγω μετα απο την εμπειρία μου αυτο εχω να πω

Τροποποιήθηκε από τον jpn_sakis

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Να πω και εγώ κάποια πράγματα που έχω παρατηρήσει και σαν ποδηλάτης (ξέρετε... έχει και αυτό αλυσίδα)

Το ζήτημα δεν είναι να είναι η αλυσίδα με την άριστη λίπανση ή με το καλύτερο σπρευ.

Το ζήτημα είναι η αλυσίδα να είναι καθαρή. Και για να εξηγούμαστε.

1)Τα περισσότερα σπρέι της αγοράς είναι αρκετά παχιά λάδια και γράσσα που προσκολλούνται έντονα πάνω στην αλυσίδα. Αυτά έχουν πέρα από τις διάφορες ιδιότητες τους να μαζεύουν και να προσκολλάτε επάνω τους σκόνη αλλά και χώματα από το δρόμο. Το λάδι αυτό με τα χώματα λειτουργεί σαν ένα ωραίο γυαλόχαρτο αυξάνοντας την φθορά.

2)Η βαλβολίνη είναι πιο λεπτή. Άλλωστε όποιος βάζει βαλβολίνη ξέρει ότι αν το παρακάνει αρχίζουν στις πρώτες βόλτες και τρέχουν λάδια... Αλλά επειδή είναι και πιο λεπτή και μένει λιγότερη πάνω στην αλυσίδα και φυσικά δεν έχει αυτό το κολλώδες των σπρέι δεν μαζεύει την βρώμα με τον ίδιο τρόπο. Άρα λιγότερη φθορά. Σαν πιο λεπτή όμως φεύγει και πιο εύκολα και χρειαζόμαστε πιο γρήγορα επανάληψη της λίπανσης.

Οπότε για εμένα (και η εμπειρία μου το έχει αποδείξει) είναι πως το πιο σημαντικό είναι να έχουμε ΚΑΘΑΡΗ αλυσίδα. Ένα σπρέι ίσως έχει καλύτερη λίπανση αλλά για αυτόν που αμελεί τον καθαρισμό μπορεί να έχει και αρνητικές συνέπειες. Η βαλβολίνη είναι άριστη και δεν επηρεάζει o-ring αλλά φεύγει πιο εύκολα. Για τον καθαρισμό κάνει και παραφινέλαιο. Εγώ χρησιμοποιώ wd40 για περισσότερη ευκολία.

Αυτά τα ολίγα. Ενισχύοντας τα παραπάνω αν ψάξετε στις διάφορες ΑΤΕΛΕΙΩΤΕΣ συζητήσεις για το αν το WD40 κάνει για λιπαντικό/καθαριστικό θα βρείτε πολλούς χρήστες οι οποίοι χρησιμοποίησαν μόνο wd40 (και μόνο) στις αλυσίδες τους και έβγαλαν τα ίδια χιλιόμετρα με άλλα ακριβά λιπαντικά. Ο λόγος? Για εμένα όχι επειδή είναι κάποιο λιπαντικό (άλλωστε δεν είναι λιπαντικό-τέλος) αλλά κράταγε την αλυσίδα πάντα καθαρή (αυτό και πλεονέκτημα ομορφιάς) και άφηνε και ένα λεπτό στρώμα λίπανσης (με πιο συχνές εφαρμογές φυσικά) που ήταν τελικά ικανό και αρκετό για την χρήση της αλυσίδας (μιλάμε για o-ring έτσι?? Υπάρχει άλλωστε το γράσο στους πίρους κλειστό).

Αυτά τροφή για σκέψη ιδιαίτερα σε μια εποχή που δεν περισσεύουν μπικικίνια για ακριβά σπρέι και προϊόντα περιποίησης... Μάλλον ένα οικονομικό καθάρισμα (παραφινέλαιο/wd40) με ένα οικονομικό λαδάκι (βαλβολίνη) είναι το ιδανικό για την αλυσίδα μας.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Ρε παιδιά εγώ γιατι νομίζω οτι υπερβάλετε λίγο?

Τί καθαρισμός με κυροζίνη η κυροζίνη και φωτιστικό πετρέλαιο μαζί, τί οτι δεν ειναι καλο να βαζεις βενζινη απο το βενζινάδικο η καθαρή κτλπ ....

Υπάρχει περίπτωση να πάθει κάτι η αλυσίδα αμα βάλεις πανω καθαρή βενζίνη ή βενζίνη απο βενζινάδικο? .... Εγω δεν την εχω καθαρίσει κάν, σε κανένα μου moto ... μόνο spray τεφλόν βαζω (bel ray) ανα μερικα χρονικά διαστήματα, και παντα μετά το πλύσιμο... Δεν εκατσα ποτε να την καθαρίσω ... είναι τόσο συμαντικό?

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Η βενζίνη φίλε μου καταστρέφει τα o-rings και όχι την αλυσίδα. Αν έχεις αλυσίδα χωρίς, καθάριζε την με ότι βρεις.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Ρε παιδιά εγώ γιατι νομίζω οτι υπερβάλετε λίγο?

Τί καθαρισμός με κυροζίνη η κυροζίνη και φωτιστικό πετρέλαιο μαζί, τί οτι δεν ειναι καλο να βαζεις βενζινη απο το βενζινάδικο η καθαρή κτλπ ....

Υπάρχει περίπτωση να πάθει κάτι η αλυσίδα αμα βάλεις πανω καθαρή βενζίνη ή βενζίνη απο βενζινάδικο? .... Εγω δεν την εχω καθαρίσει κάν, σε κανένα μου moto ... μόνο spray τεφλόν βαζω (bel ray) ανα μερικα χρονικά διαστήματα, και παντα μετά το πλύσιμο... Δεν εκατσα ποτε να την καθαρίσω ... είναι τόσο συμαντικό?

Με την βενζινη δε θα προλαβαινεις να την καθαρισεις γιατι στεγνωνει κατευθειαν ασε που μπορει να κανει ζημια ξεραινοντας τα o-rings.

Φιλε μου ο καθαρισμος της αλυσιδας πρεπει να γινεται καθε 1500 με 2000 χιλιομετρα για να φευγουν ολα τα σκουπιδια που μαζευονται επανω και κολλανε στην αλυσιδα απο τα σπρει λιπανσης και με αυτον τον τροπο θα σε βγαλει η αλυσιδα και 20.000 παραπανω.

Στην ουσια αυτο που κανεις εσυ ειναι λαθος κατέμε γιατι καποια στιγμη θα στουμπωσει η αλυσιδα απο την πολλη μακκα και οσο και να της ριχνεις σπρει δεν θα κανει δουλεια και θα αρχισει σε καποια σημεια να διπλωνει.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Οι κατασκευαστές δίνουν συγκεκριμένες οδηγίες, π.χ.: Καθαρισμός αλυσίδας#10

Το έψαξα γενικότερα το θέμα για τις αλυσίδες, έφτασα μέχρι και τις αλυσίδες για βιομηχανική χρήση.

Η λίπανση είναι το σημαντικότερο για την μακροζωία της αλυσίδας και των γραναζιών, ακόμα και αν είναι με O/X-Rings.

Για αυτό και έχουν συστήματα λίπανσης με εμβάπτιση, ψεκασμό κλπ...

Ένα ορυκτέλαιο με SAE 80-90 (βαλβολίνη) είναι το καλύτερο λιπαντικό για τις αλυσίδες μας. Παρέχει την λίπανση που χρειάζεται και πάει εύκολα παντού στην αλυσίδα. Το πρόβλημα είναι ότι δεν μένει για πολύ επάνω στην αλυσίδα μας αφού απομακρύνεται με τη φυγόκεντρο. Κάθε λίγο και λιγάκι θα πρέπει να λιπαίνουμε την αλυσίδα. Ε δεν θα κάνουμε αυτή τη δουλειά...

Τα σπρέι είναι η μέση λύση καθώς μένουν περισσότερο χρόνο πάνω στην αλυσίδα.

Η άλλη λύση που έχουμε, και η καλύτερη όπως φαίνεται, είναι κάποιος λιπαντής αλυσίδας όπως τα Scottoiler, Tutoro, κλπ που διατηρεί συνεχώς την αλυσίδα υγρή με ορυκτέλαιο.

Από αυτά που έχω διαβάσει, όσοι χρησιμοποιούν κάποιον λιπαντή έχουν διπλασιάσει, ακόμη και τριπλασιάσει την ζωή της αλυσίδας και των γραναζιών, ενώ μειώθηκαν αρκετά και τα τεντώματα.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

όπως είπα και πριν εχω δοκιμάσει πολλά σπρέι αλλα τελικά την καλύτερη δουλειά μου την κανει η βαλβολίνη 80-90, το μονο ελάττωμα της ειναι οτι θέλει λάδωμα καθε 500-700χλμ και μετα απο πλύσιμο-βροχή, με αυτον τον τρόπο εγω έβγαλα 65.000χλμ με δυο αλυσίδες των 28ε και μπορω να πω πως τις ειχα ζορίσει αρκετές φορες

εξάλλου το χρησιμοποιεις λαδι 80-90 το λεει και το manual της μηχανής αλλα και το κουτί της αλυσίδας

Τροποποιήθηκε από τον jpn_sakis

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Σημειώνεται να το διαβάσω καλύτερα κάποια στιγμή, οι απόψεις στις τελευταίες σελίδες έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Η λίπανση είναι το σημαντικότερο για την μακροζωία της αλυσίδας και των γραναζιών, ακόμα και αν είναι με O/X-Rings.

το σηματικοτερο κερδος απο το καθαρισμο της αλυσιδας , ΔΕΝ ειναι τα 2-3-4-5-χιλιαδες χλμ που θα βγαλει παραπανω ...

ειναι η ομοιομορφη φθορα της αλυσιδας , που θα αποτρεψει απροοπτα οπως σπασιμο , τα οποια μπορει να καταληξουν να εχουν ολεθριες συνεπειες και για τον αναβατη και για την μοτοσυκλετα

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Βεβαίως και αυτό! Γενικά δεν πρέπει να παραμελούμε τίποτα στη μηχανή μας.

Και γενικά το να την φροντίζουμε, να την καθαρίζουμε οι ίδιοι βοηθάει πάρα πολύ στο να εντοπίσουμε προβλήματα πριν γιγαντωθούν...

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Πήρα σήμερα ένα λίτρο βαλβολίνη δοκιμαστικά για τη λίπανση της αλυσίδας. Με ένα πινελάκι απλώνω το λάδι στο εσωτερικό της αλυσίδας και τέλος;

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Εγώ την έτριψα με οδοντόβουρτσα και wd40...Μετά χρησιμοποίησα λάδι ραπτομηχνής σκουπίζοντας στο τέλος με ένα πανί (πετσέτα)

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

μια ερωτηση παιδια. οταν ειχα την παλια αλυσιδα οταν παταγα κανα σαμαρακι η καμια λακουβιτσα ακουγονταν ενας μεταλλικος θορυβος σαν κουδουνισμα απο την αλυσιδα.με την καινουργια αλυσιδα παλι το ακουω ειναι νορμαλ? σε χαμηλες ταχυτητες σε μεγαλες δεν ακουω τιποτα μονο τον ανεμο :mB_kalo_e:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

στις λακουβες συμπιεζεται η αναρτηση με αποτελεσμα να τεντωνει η αλυσιδα,

και αμεσως μολις αποσυμπιεζεται η αναρτηση και χαλαρωνει μαλλον ακουμπαει στιγμιαια στην γλιστρα και την ακους!

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα