Jump to content
Αιγαιοπλόος

Το πήρα !!!

Recommended Posts

Καλορίζικο Κώστα!!

Να το χαρείς όπως και όσο θες για την επιλογή σου δε σου λέω τίποτα ξέρεις εσύ :)

Άντε σε περιμένω Μυτιλήνη για :biker8zj:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

παιδια το εκανα test ride και μου φανηκε λιγακι βαρυ για χωμα,επισης ανεβαζε θερμοκρασια ευκολα οταν πηγαινα σιγα... λετε να προτιμησω κανενα xt που ειναι πιο ελαφρυ??? αλλα με το xt θα δυσκολευομαι στα ταξιδια ε? τι λετε για το προηγουμενο gs?

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
τι λετε για το προηγουμενο gs?

Το 650 cc, εννοεις προφανως ε?

Και αυτο ειναι βαρυ (αν και τα κρυβει τα κιλα του γιατι εχει πολυ χαμηλο κεντρο βαρους) και μονοκυλινδρο! Οχι οτι δεν ταξιδευει ανετα με 140-150 χλμ/ωρα, αλλα σαφως οι κραδασμοι του ειναι περισσοτεροι απο ενα δικυλινδρο!)

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
παιδια το εκανα test ride και μου φανηκε λιγακι βαρυ για χωμα,επισης ανεβαζε θερμοκρασια ευκολα οταν πηγαινα σιγα... λετε να προτιμησω κανενα xt που ειναι πιο ελαφρυ??? αλλα με το xt θα δυσκολευομαι στα ταξιδια ε? τι λετε για το προηγουμενο gs?

Σαφώς και δεν έχει το βάρος ενός μονοκύλινδρου το Transalp. Ετσι, το ΧΤ 660R για παράδειγμα ζυγίζει 181 κιλά γεμάτο ενώ το Transalp 700 ζυγίζει 212 κιλά γεμάτο πάλι. Η διαφορά είναι σημαντική αλλά στην πράξη δε φαίνεται και τόσο πολύ. Το λέω επειδή πριν το Transalp είχα το ΧΤ660R και πιστεύω ότι δεν απέχουν πολύ στην ευκολία χρήσης στο χώμα. Σαφώς και το ΧΤ πάει πιο άνετα σε μονοπάτια, χωματόδρομους με πέτρες κλπ και ελίσσεται πιο εύκολα στις δύσκολες εκτός δρόμου καταστάσεις αλλά το Transalp δουλεύει πιο στρωτά και το μεγαλύτερο εύρος απόδοσης σε συνδυασμό με τη μεγάλη ροπή του από τις πολύ χαμηλές στροφές αλλά και τις μαζεμένες διαστάσεις του (για δικύλινδρο on-off) τού δίνουν πολλούς πόντους στην εκτός δρόμου χρήση, όπου μπορεί να κινηθεί πολύ άνετα ακόμη και σε όχι πολύ έμπειρα χέρια. Θεωρώ ότι το Transalp είναι το πιο εύκολο στην εκτός δρόμου χρήση από τα δικύλινδρα on-off της κατηγορίας του και μόνο το BMW F800GS υπερτερεί αλλά αφενός είναι ακριβότερο (10.000 ευρώ) και αφετέρου έχει μακρύτερο μεταξόνιο και θέλει μεγαλύτερη εμπειρία για να το πάς στο χώμα από ό,τι το Transalp. Πάντως με το ΧΤ 660R δε θα δυσκολεύεσαι στα ταξίδια (εγγυημένα στο λέω), αρκεί να του βάλεις μια υψηλότερη ζελατίνα, κάτι όμως που είναι αναγκαίο και για το νέο Transalp 700, διότι η υπάρχουσα ζελατίνα του είναι ανεπαρκής για ταξίδι. Από κει και πέρα οι κραδασμοί στο ΧΤ είναι μεν υπαρκτοί αλλά όχι ενοχλητικοί και η σέλα σε υποχρεώνει να κάνεις (ολιγόλεπτη στάση) κάθε 150 περίπου χλμ.). Αν τα τηρείς αυτά, φτάνεις πολύ μακριά και άνετα με το ΧΤ.

Η θερμοκρασία όντως ανεβαίνει εύκολα όταν κινείσαι σιγά αλλά πέφτει εξίσου εύκολα μόλις ανοίξεις λίγο το γκάζι και ανέβουν ελαφρώς τα χιλιόμετρα και γενικώς δε δημιουργείται πρόβλημα. Πάντως το ΧΤ που είχα δεν ανέβαζε υψηλή θερμοκρασία παρά μόνο σε πολύ δύσκολες συνθήκες και η ζέστη στα πόδια ήταν άγνωστη λέξη. Ηταν όμως Euro 2, μονοκύλινδρο και χωρίς πλαστικά γύρω από τον κινητήρα ενώ το Transalp 700 είναι (δυστυχώς) Euro 3 (με φτωχό μίγμα καυσίμου - αέρα), δικύλινδρο και με πλαστικά να περιβάλλουν τον κινητήρα εν είδει μικρού φέρινγκ.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Εστω και καθυστερημένα είπα να ανεβάσω κάποιες φωτογραφίες απο νέο το καμάρι μου... ! :wub: Έίχα κάνει 1200 χλμ, πήγα για service και μετά είπα ε καιρός είναι μετα το στρώσιμο να κάνει τη δουλειά του,πήγα στην πανέμορφη Φολέγανδρο πριν 5 μέρες, γύρισα και είπα να ανεβάσω μερικές φωτογραφίες απο το μοτέρ...

Το κασέ του πήγε αρκετα ψηλά, 9800 έκδοση abs με γνήσιο συναγερμό,τιμή-κλοπή 370ευρώ(ας όψετε που ο meta που μου έδινε δεν είχε shock alarm), και ο,τι άλλο βλέπετε πάνω του(μπαγκαζιέρες,διπλό σταντ-γνήσιο,ζελατίνα givi,κάγκελα givi(βαμένα),bagster) δεν έχει τα τρελά γκάζια στις ψηλές στροφές(τα 170-180 τα πιάνει άνετα) αλλα ο κινητήρας του είνα τέλεια πολιτισμένος και γραμμικός χωρίς υστερίες(μόνο στις 4.500 στροφές ακούγεται κάπως να δυσανασχετεί, μετά ΟΚ)

Αυτό που με μάγεψε ήταν η εξαιρετική θέση οδήγησης αλλα και η πολύ καλή θέση συνεπιβάτη, που αν και δεν έχει τον θρόνο του vstrom ή του varadero, όπως χαρακτηριστικά λένε όλα τα περιοδικά, είναι αρκετά μεγάλη, πολύ πιο εργονομική και άνετη!Αυτός ήταν ο ένας απο τους 2 λόγους που δεν επέλεξα το f800gs/f650gs σε συνδιασμό με την απαράδεκτη κατ'εμέ μάσκα τους.(Ευτυχώς το οικονομικό δεν ήταν θέμα)

Εκτός δρόμου που το έχωσα αρκετά,(όχι hardcore πράγματα) ανταπεξέρχεται αξιοπρεπέστατα!

Με υπερηφάνια σας παραθέτω το κόσμημά μου, οι διακοπές ευτυχώς δεν τελείωσαν εδώ θα ρθουν και άλλες φωτογραφίες χωρίς μπαγκαζιέρες,οι οποίες εδώ ήταν απαραίτητες πάνω στη μηχανή γιατι εκεί που κατασκηνώσαμε είχε γύρω στη μισή ώρα περπάτημα! :)

gallery_3216_892_10625.jpggallery_3216_892_123940.jpg

gallery_3216_892_51752.jpggallery_3216_892_161692.jpggallery_3216_892_168742.jpg

Υ.Γ. Τη μάσκα του σιγά σιγά τη συνηθίζω, μη σας πω οτι αρχίζει να μου αρέσει κιολας!!!!Απο το πλάι μου άρεσε πολύ ανέκαθεν

Τροποποιήθηκε από τον StarGazeR

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

καλοτάξιδο. ο μόνος λόγος για να παιρνα transalp ήταν για το χώμα, όπου εκεί φαίνεται να τα πηγαίνει πολύ καλύτερα από το στρωμάκι μου..

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

@StarGazeR.

Καλοτάξιδο το Trasnalp σου. Ωραίο χρωματάκι επέλεξες. Χρήσιμο το διπλό στάντ. Σκέφτομαι να του βάλω κι εγώ. Καλά χιλιόμετρα.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Συγχαρητήρια παιδιά, καλές βόλτες και πάντα όρθιοι!! :thumbsup: :D Γιά περάστε και από το Transalp.gr να τα πούμε και απο εκεί!!

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Ας προσθέσω μερικές ακόμη απόψεις μου για τη συμβίωση με το Transalp-άκι το 700-αράκι :rolleyes:

Ακολοθεί μπόλικο κείμενο. Φτιάξτε καφεδάκι... :lol:, ανάψτε τσιγαράκι :smoke: και ... υπομονή, θα τελειώσει :tooth:

Μπορεί για κάποιους το νέο ΤΑ 700 να είναι "λίγο" ή "μια απ' τα ίδια". Κάποιοι το θεωρούν συντηρητικό γιατί, λένε, έχει ατσάλινο πλαίσιο και ψαλίδι και ακτινωτές ζάντες. Κάποιοι λένε ότι είναι μόνο "μούρη" (βλ. στρογγυλό φανάρι). Δεν έχουν καταλάβει την ουσία των Transalp διαχρονικώς. Και είμαι βέβαιος ότι οι περισσότεροι από τους επικριτές του, δεν το έχουν καν οδηγήσει. Απλά τους τη "σπάει".

Εγώ πάλι εφαρμόζω άλλη τακτική. Δεν μου τη "σπάει" κανένα μηχανάκι. Αντίθετα με ενδιαφέρει να έχω οδηγική άποψη για όλα όσα μπορώ να οδηγήσω. Γι' αυτό και το αγαπημένο μου "σπορ" τα τελευταία χρόνια είναι το... test riding :D . Κλείνω ραντεβού και δοκιμάζω όποια μοτοσικλέτα μπορώ, ακόμη κι αν δεν είναι μέσα στις πιθανές επιλογές μου. Εχω γράψει μάλιστα και κάποιες οδηγικές απόψεις από τα Test (όσοι με τιμούν "σταματώντας" στις απόψεις μου θα έχουν διαβάσει σχετικά κείμενά μου :_hi: ).

Επανέρχομαι στο θέμα. Λοιπόν, όταν οδηγήσεις το Transalp (όχι μόνο το καινούριο αλλά και τα παλαιότερα) θα καταλάβεις γιατί είναι τόσο σημαντικό μηχανάκι, παρά το γεγονός ότι δε διαθέτει αυτό που λέμε "την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και της μόδας". Πρέπει να το οδηγήσεις όμως. Δεν είναι μηχανάκι που θα σε εντυπωσιάσει από το "προσπέκτους". Τα νούμερα και τα στοιχεία που φιγουράρουν στα χαρτιά δεν είναι εντυπωσιακά (ίπποι, βάρος, εξωτικά υλικά).

Πρώτα πρώτα, ξεκινάω από τη θέση οδήγησης και την οδηγική αίσθηση. Είναι τόσο ευκολοοδήγητο το μηχανάκι που δεν πιστεύεις με τίποτα ότι στη ζυγαριά φτάνει τα 220 κιλά πλήρες υγρών (στην έκδοση με ABS/CBS). Εμένα προσωπικά μου θυμίζει το ΧΤ660R που είχα πριν το 700, καθώς έχει την ίδια (κυριολεκτώ) ελαφριά αίσθηση με το μονοκύλινδρο πρώην μηχανάκι μου των 185 γεμάτων κιλών. Αυτός είναι και ο λόγος που νιώθεις το ΤΑ 700 τόσο μα τόσο ευέλικτο και εύχρηστο μέσα στην πόλη (βοηθάει βέβαια και τα "μαζεμένο κουστουμάκι" αλλά και ο ελαστικός και ροπάτος κινητήρας). Ετσι, παρά το γεγονός ότι ζυγίζει σχεδόν τα ίδια κιλά με το Suzuki V-Strom 650 (220 κιλά το ΤΑ, 223 κιλά το "Στρώμα", αμφότερα πλήρη υγρών), το ΤΑ έχει πιο ελαφριά αίσθηση από το Suzuki και το λέω εκ πείρας και όχι από φήμες ή μεταφέροντας απόψεις περιοδικών (έχει το V-Strom ένας πολύ καλός φίλος και το έχω οδηγήσει ούκ ολίγες φορές).

Στα παραπάνω, κατ' εμέ, κρύβεται η ουσία του Transalp. Δε θα σε εντυπωσιάσει κάτι πάνω του αλλά δε θα θέλεις να κατέβεις από τη σέλα του. Ολα πάνω του λειτουργούν "μαλακά" (κιβώτιο - συμπλέκτης: "βούτυρο") και είναι άψογα από εργονομικής άποψης. Είναι ένα μηχανάκι που σε χαλαρώνει και σε προδιαθέτει να κινείσαι σε ρυθμούς βόλτας. Ούτως ή άλλως πάντως οι 59 ονομαστικοί ίπποι του (54 στον τροχό) δε χτυπούν "κορυφή" και ο ανταγωνισμός (V-Strom, Versys) κινείται σε ψηλότερα επίπεδα απόλυτης ισχύος. Ομως για ένα μηχανάκι που είναι (και δεν το παίζει) on-off η ιπποδύναμη δεν είναι το παν. Το ζητούμενο είναι αλλού: Στην ομαλή "κάθοδο" των ίππων στο δρόμο, στη ροπή στις χαμηλές στροφές και στον μαλακό και προοδευτικό συμπλέκτη, προκειμένου να μη "σκάβεις" λαγούμια στο σαθρό έδαφος, όπου άνετα μπορεί να πάει το ΤΑ, ακόμη και σε μέτριας εμπειρίας χέρια.

Τα φρένα του Transalp είναι ό,τι καλύτερο στην κατηγορία των on-off. Οχι απότομα (απουσία αρχικού "δαγκώματος") αλλά πολύ προοδευτικά (κανει καλή δουλειά η Nissin) και με την προσθήκη του συνδυασμένου ABS είναι ακόμη καλύτερα και ασφαλέστερα. Θα έπρεπε όμως να υπάρχει και ένα κουμπί απενεργοποίησης του ABS για τα πολύ σαθρά εδάφη. Αυτού του είδους η προοδευτική πέδηση αρμόζει σε τέτοια μηχανάκια, γιατί βλέπουμε άλλα του ανταγωνισμού να έχουν πανίσχυρα φρένα από 1000άρια που τα πατάς και πάει η ψυχή σου στην ... Κούλουρη, φοβούμενος το μπλοκάρισμα. Θα μου πεις ότι έχουν ABS αλλά και πάλι η συχνή ενεργοποίησή του (λόγω των πολύ δυνατών και χωρίς αίσθηση φρένων) δεν είναι ό,τι καλύτερο και αυξάνει την απόσταση ακινητοποίησης αλλά και τρομάζει τον αναβάτη. Το Transalp 700 δεν έχει τα φρένα της μεγάλης του αδελφής (Varadero 1000). Εχει τα δικά του φρένα, σχεδιασμένα αποκλειστικά για εκείνο (διαμετρος δαγκανών, τρόμπες), βάσει του βάρους του και των επιδόσεών του. Ειναι κομμένα και ραμμένα για το ΤΑ. Και στα υπόλοιπα πράγματα το ΤΑ είναι "αυτόνομο" μηχανάκι. Δεν έχει ούτε το πλαίσιο ούτε το ψαλίδι ούτε τις χυτές ζάντες του Varadero 1000 γιατί απλούστατα δεν είναι ένα μικρό "Varadero" αλλά ένα διαφορετικού χαρακτήρα μηχανάκι.

Μιας και αναφέρθηκα στις ακτινωτές ζάντες του, ας γράψω δυο λόγια και γι' αυτές τις ... "έρημες" :P . Πολλοί θα τις βρουν "ντεμοντέ". Αλλοι θα γκρινιάξουν για την (αναγκαστική) ύπαρξη σαμπρέλας και τη δυσκολία επιδιόρθωσης σε περίπτωση που πάθεις λάστιχο. Ξέρετε όμως κάτι; Δε θα ήταν τίποτα για τη Honda να βάλει χυτές ζάντες στο ΤΑ. Φθηνότερα θα της ερχόταν αφού το τελικό κόστος της ακτινωτής ζάντας είναι μεγαλύτερο από τη χυτή, διότι τα εργατικά για την κατασκευή της (πλέξιμο ακτίνων) είναι περισσότερα από ό, τι στη χυτή (έχει σχετικό άρθρο το τελευταίο ΜΟΤΟ). Δεν ευσταθεί λοιπόν η άποψη ότι η Honda "φόρεσε" ζάντες με ακτίνες στο ΤΑ από ... τσιγκουνιά. Το αντίθετο ισχύει. Ο πραγματικός λόγος που το ΤΑ φέρει ζάντες με ακτίνες είναι ότι έχουν πολύ μεγαλύτερη αντοχή στην καταπόνηση, όταν χτυπάει με δύναμη ο τροχός σε μια πέτρα για παράδειγμα, διότι μπορούν να απορροφήσουν (λόγω της ελαστικότητάς τους) ένα ποσό της πίεσης που δέχεται ο τροχός, με αποτέλεσμα η ζάντα να μην παθαίνει ζημιά. Αντίθετα μια χυτή ζάντα, σε ανάλογης καταπόνησης περίπτωση θα είχε ραγίσει ή ακόμη και σπάσει. Αλλος ένας τομέας λοιπόν που δείχνει τη μελέτη που έχει προηγηθεί πριν την κατασκευή του Transalp.

Η Honda ήθελε να φτιάξει ένα απλό, εύχρηστο και ικανό για κάθε χρήση on-off, συμβιβάζοντας ένα σωρό αντιτιθέμενες προτεραιότητες. Το αν το πέτυχε, δε θα το πώ εγώ. Θα το κρίνει ο κάθε αναβάτης, οδηγώντας το και σχηματίζοντας προσωπική άποψη. Το σίγουρο είναι ότι πρόκειται για ένα μη απόλυτο μηχανάκι. Παντού επάνω του συναντάς τον ... συμβιβασμό που λέγαμε. Π.χ. 1) Αρκετά στιβαρό πλαίσιο αλλά όχι "νταμάρι", για να έχει την ελαστικότητα που χρειάζεται στην εκτός σρόμου χρήση. 2) Με φαίρινγκ αλλά όχι τεράστιο, για να είναι και για ταξίδι αλλά και για κάθε μέρα. 3) Μπροστινός τροχός 19 '' (ούτε 21'' ούτε 17''), για να πηγαίνει καλά τόσο στον αυτοκηνητόδρομο όσο και στο χώμα. 4) Δύο δισκόφρενα εμπρός, με 3πίστονες δαγκάνες αλλά χωρίς "αρχικό δάγκωμα" και απότομη αίσθηση, για να πηγαίνει με ασφάλεια σε κάθε είδους έδαφος. Και οι δαγκάνες έχουν γλίστρα και όχι αντικρυστά έμβολα, πάλι για λόγους προοδευτικότητας (και τιμής για να λέμε την αλήθεια :P)

Τροποποιήθηκε από τον Αιγαιοπλόος

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Αυτοι οι συμβιβασμοι είναι που κανουν το μοτοσυκλετιστικο κοινό επιφυλακτικό προς την ιδέα του ΤΑ γενικά. Θα μπορεί να στρίψει, να πάει στο κατσάβραχο, να ταξιδέψει, να... να... να...? Για να το επιλεξει κάποιος θα πρέπει να είναι πολύ σίγουρος ότι δεν τον πειράζει που το ΤΑ προσπαθεί να τα κάνει όλα. Χρειάζεται οριμότητα... Επίσης η υψηλή τιμή του είναι και αυτή ένα μείον...

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
Αυτοι οι συμβιβασμοι είναι που κανουν το μοτοσυκλετιστικο κοινό επιφυλακτικό προς την ιδέα του ΤΑ γενικά. Θα μπορεί να στρίψει, να πάει στο κατσάβραχο, να ταξιδέψει, να... να... να...? Για να το επιλεξει κάποιος θα πρέπει να είναι πολύ σίγουρος ότι δεν τον πειράζει που το ΤΑ προσπαθεί να τα κάνει όλα. Χρειάζεται οριμότητα... Επίσης η υψηλή τιμή του είναι και αυτή ένα μείον...

Πολύ σωστά το θέτεις, φίλε. Και καλώς είναι (και πρέπει να είναι) επιφυλακτικός ο υποψήφιος κάτοχος ενός ΤΑ αλλά και κάθε μοτοσικλέτας θα πρόσθετα εγώ.

Σίγουρα θα μπορεί να στρίψει, αλλά όχι σαν superbike (ούτε καν σαν sport-touring). Πάει ακόμη στο κατσάβραχο πολύ καλύτερα από κάθε άλλο δικύλινδρο on-off της μεσαίας κατηγορίας (αλλά όχι φυσικά με τον αέρα ενός CRF). Σαφώς ταξιδεύει και μάλιστα με πολύ μεγάλη άνεση (ροπάτος και δυνατός κινητήρας και σέλα υπεράνω κριτικής αλλά θα χρειαστεί έναν ψηλότερο ανεμοθώρακα).

Σωστά λοιπόν το λές ότι χρειάζεται ωριμότητα και όχι μόνο για τον υποψήφιο αγοραστή ΤΑ αλλά για κάθε αναβάτη. Εχω δει πολλούς που πήραν δύστροπα και απαιτητικά μηχανάκια (για να αποφύγουν τους συμβιβασμούς) και μετά είτε παράτησαν τελείως τα μηχανάκια και στράφηκαν στο ΙΧ είτε πήραν εν τέλει ένα "συμβιβαστικό" μηχανάκι και βρήκαν την ουσία της μοτοσικλέτας όχι στο ίδιο το μηχάνημα αλλά στο τί μπορείς να κάνεις με αυτό (π.χ. ταξίδια σε όμορφα και μακρινά μέρη). Σε τέτοιους αναβάτες απευθύνεται το Transalp. Γι' αυτό και πολλοί που το έχουν το κρατάνε για πολλά χρόνια, αφού τους έχει βγάλει "παληκάρι" σε όλα.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Ασχετο αλλα τον λογο που εδωσες το ΧΤ660 για το τρανσαλπ ειλικρινα δεν το καταλαβα απο την στιγμη που αναφερεις πως και το ΧΤ ταξιδευει μια χαρα...

Απο γκαζι??Το ΧΤ καλυτερο και ειδικα χαμηλες-μεσαιες τραγικη διαφορα...

Απο ευκολια?οσο ναναι ποιο ελαφρυ ειναι αρα ποιο ευχρηστο στην πολη...

Στο χωμα???Ουτε καν να το συζητησουμε...

Καταναλωση??Σαφως καλυτερη...

Συντηρηση??Με διαφορα πολυ ποιο οικονομικο...

Εμφανιση??Καθαρα υποκειμενικο αλλα σιγουρα το τρανσαλπ δεν διεκδικει βραβεια...

Μονο σε ανεση κατα την τυπικη μου γνωμη υπερτερει αλλα προσωπικα το θεωρω το χειροτερο κριτηριο επιλογης μοτο...

Αν φυσικα ειχες παει σε επιλογη της κατηγοριας μεγκα ον οφ δεν θα ειχα τις παραπανω ενστασεις!

Φιλικα και καλοπροαιρετα παντα

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Χαίρομαι φίλε stzog για τα ερωτήματά σου, γιατί "ζεσταίνουν" την κουβέντα γύρω από την αγαπημένη (για χιλιάδες αναβάτες εδώ στην Ελλάδα) κατηγορία των on-off μοτοσικλετών.

Ο κύριος λόγος που έδωσα το ΧΤ660R και πήρα το "700" ήταν ότι ήθελα κάτι πιο άνετο και πιο ταξιδιάρικο από το ΧΤ για μεγάλα ταξίδια. Δε λέω ότι το ΧΤ-R δεν ήταν καλό και ικανό. Εχω γράψει ότι στο ταξίδι μου στην Κωνσταντινούπολη το ΧΤ απέδειξε ότι είναι πολύ άνετο (για μονοκύλινδρο). Για την ακρίβεια, θεωρώ ότι το ΧΤ 660R είναι από τα πιο άνετα μονοκύλινδρα της αγοράς για ταξίδι (μόνο το παλιό F650GS ήταν πιο άνετο, πιστεύω) αλλά βέβαια υπό την προϋπόθεση ότι θα του βάλεις ψηλότερο ανεμοθώρακα. Βέβαια αν το συγκρίνεις με το δικύλινδρα V-2 Transalp 700 θα διαπιστώσεις (οδηγώντας τα και τα δύο επί ώρες) ότι η άνεση το Transalp είναι αρκετά σκαλιά πιο πάνω και δικαιολογημένα, για τους εξής λόγους: Η σέλα στο "700" είναι πολύ πιο άνετη και εργονομική για δύο αναβάτες ενώ η μονή συνεχόμενη σέλα του ΧΤ υπολείπεται (σε σχέση με του ΤΑ εννοώ, γιατί σε σχέση με ένα Husqvarna είναι ... "πολυθρόνα").

Επιπλέον, ο δικύλινδρος κινητήρας του ΤΑ έχει μεγαλύτερο εύρος χρήσης (μεγαλύτερο πεδίο στροφών όπου αποδίδει καλά) σε σχέση με το ΧΤ660. Ετσι, αν παρατηρήσεις, θα διαπιστώσεις ότι το ΧΤ660 σκορτσάρει κάπως εύκολα στις πολύ χαμηλές στροφές και σε αναγκάζει να κατεβάζεις συχνά 2α ή ακόμα και 1η για να μη σου "κλωτσάει". Δεν είναι ότι φταίει το ΧΤ γι' αυτό αλλά ο μονοκύλινδρος κινητήρας από τη φύση του έχει μια δυσκολία στις πολύ χαμηλες στροφές και αυτήν τη δυσκολία την επιτείνουν τα πολύ "φτωχά" μίγματα που έπιβάλλουν οι προδιαγραφές Euro 3 της Ε.Ε. Αλλά και στις ψηλές στροφές ο κινητήρας της Minarelli "χτυπάει" εύκολα κόφτη, κοινώς "τελειώνει" γρήγορα. Βέβαια η ιπποδύναμη των 48 ίππων (45 στον τροχό) του κινητήρα του ΧΤ660, σε συνδυασμό με το χαμηλό βάρος του (181 κιλά γεμάτο) θα ταξιδέψουν το ΧΤάκι άνετα και θα κρατήσουν μουαγιέν των 150 - 160 χ.α.ω. (γι' αυτό λέω ότι στο ταξίδι τα πάει καλά) αλλά το σκορτσάρισμα στα χαμηλά παραμένει ένα μείον κυρίως για την αστική χρήση (όπου η ελαστικότητα είναι η Νο 1 αρετή). Η γνώμη μου είναι ότι ο κινητήρας του ΧΤ660 έχει κάπως ελαφρύ στρόφαλο και βολάν (γι' αυτό και ανεβάζει ταχύτατα στροφές), με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται λίγο στις πολύ χαμηλές στροφές και να σκορτσάρει. Αντιθέτως, ο δικύλινδρος V-2 του Transalp 700 είναι πολύ πιο ελαστικός και μπορείς με μια 3η που λέμε να τα "καθαρίσεις όλα.

Μετά τον παραπάνω πρόλογο απαντώ στα ερωτήματά σου:

1) Για το γκάζι τα είπαμε. Σε όλο το εύρος στροφών υπερέχει το Transalp και ειδικά στις χαμηλές και μεσαίες, όπου ένας δικύλινδρος σε διάταξη V κινητήρας έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα. Το ΤΑ "700" (αλλά και το παλιό 650) μπορεί να κινείται άνετα με μια "πάνω" όπως λέμε, χωρίς να σκορτσάρει.

2) Στην ευκολία τώρα. Σαφώς το ΧΤ 660R των 181 κιλών (γεμάτο) υπερέχει από το ΤΑ 700 των 214 κιλών (γεμάτο). Ή διαφορά είναι μεγάλη αλλά στη πράξη, αν οδηγήσεις το Transalp 700 θα διαπιστώσεις ότι είναι ίσως το ίδιο εύχρηστο με το ΧΤ660 και έχει σχεδόν εξίσου ελαφριά αίσθηση. Η σέλα του 700 είναι χαμηλότερη από του ΧΤ και, σε συνδυασμό με τις πολύ μαζεμένες διαστάσεις του το κάνουν τόσο εύκολο, σχεδόν όσο και το ΧΤ660R. Από την άλλη όμως, αν συνυπολογίσεις στο θέμα της "ευκολίας χρήσης στην πόλη" και τον παράγοντα ελαστικότητα και γραμμικότητα του κινητήρα, όπου τα ΤΑ υπερέχει, θα διαπιστώσεις ότι στην πράξη το Transalp 700 μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί εύχρηστο, βολικό και ευέλικτο μηχανάκι για καθημερινή μετακίνηση στην πόλη και λίγο απέχει από το σαφώς πολύ εύχρηστο, ελαφρύ και ευέλικτο ΧΤ660R.

3) Στο χώμα. Να το συζητήσουμε, γιατί όχι; Λοιπόν το ΧΤ660R ως πιο ελαφρύ εμπνέει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στο χώμα. Επιπλέον η θέση οδήγησής του σού επιτρέπει να οδηγείς όρθιος, κάτι που η ελαφρώς "χωστή" και τουριστική θέση του ΤΑ δε σου το επιτρέπει. Μόνο μειονέκτημα στο ΧΤ είναι οι λαιμοί των εξατμίσεων που "φεύγουν" κάτω από τα κάρτερ και κινδυνεύουν από τις πέτρες (απαιραίτητη η τοποθέτηση ποδιάς). Στο άγριο χώμα λοιπόν (πέτρες, μονοπάτια) υπερέχει το ΧΤ. Από την άλλη όμως και το ΤΑ μπορεί να πάει στο χώμα και μάλιστα όχι απλώς να "πατήσει" απλά και προσεκτικά έναν βατό χωματόδρομο αλλά μπορεί να πάει και σε δύσκολα μέρη, βοηθούμενο τόσο από τον ελαστικό και ροπάτο κινητήρα του με την πολύ ομαλή παροχή ισχύος (ώστε να μη... "σκάβεις" χαντάκια στο σαθρό έδαφος), όσο και από το καλυμμένο κάτω μέρος του από την στάνταρ ποδιά που φοράει. Πάντως εγώ όπου πήγαινα με το ΧΤ πάω και τώρα με το Transalp. Δεν έχω "περικόψει" καμία χωμάτινη βόλτα μου ούτε έχω περιοριστεί στο εύρος του πεδίου δράσης μου με το Honda.

4) Κατανάλωση. Και εκεί υπερέχει (δικαιολογημένα) το μονοκύλινδρο ΧΤ αλλά έχει και 10 ίππους λιγότερους από το ΤΑ. Πάντως με 6,2 λίτρα ανά 100 χλμ. πραγματική κατανάλωση (όχι αυτή που δηλώνει η εταιρία), δεν το βρίσκω και πολύ βενζινοβόρο. Σίγουρα όμως υπάρχουν οικονομικότερα μηχανικά σύνολα, όπως αυτό της Rotax για το νέο δικύλινδρο F650GS της BMW.

5) Συντήρηση. Ελαφρώς πιο οικονομικό το ΧΤ αλλά και το ΤΑ δεν απέχει και πολύ. Επειδή έχει 2 μπουζί αντί για ένα; Ούτως ή άλλως τη συντήρηση (πλην της ρύθμισης βαλβίδων) την κάνω μόνος μου. Το ΧΤ έπαιρνε 2,5 λίτρα λάδι ενώ το ΤΑ 2,6. Και στα δυο μηχανάκια τα αλλάζω στα ίδια χιλιόμετρα (κάθε 3.000) και βάζω πάντα το ίδιο λάδι (ημι-συνθετικό της Motul, το 5100). Δεν υπάρχει αξιοσημείωτη διαφορά στο κόστος χρήσης και συντήρησης. Ασε που η αλλαγή λαδιών στο ΤΑ που έχει υγρό κάρτερ είναι και πιο γρήγορη και εύκολη σε σχέση με το ξηρό κάρτερ (και το δοχείο στο λαιμό) του ΧΤ. Κι από μια έρευνα που είχα κάνει για τα ανταλλακτικά του ΤΑ, μου φάνηκαν νορμάλ οι τιμές τους (π.χ. μανέτα φρένου: 27 ευρώ, αριστερό/δεξί φέρινγκ: 107 ευρώ, πίσω φανάρι: 92 ευρώ, τακάκια σετ ανα δίσκο: 40 ευρώ, φίλτρο λαδιού: 8 ευρώ). Μόνο η τιμή του ρεζερβουάρ είναι για να ... πάθεις έμφραγμα: 800 ευρώ!

6) Εμφάνιση. Εγώ βρίσκω και τα δυο όμορφα και με προσωπικότητα. Δεν τα μπερδεύεις με κάνενα άλλο μηχανάκι. Αλλά, όπως λές, το θέμα του γούστου είναι υποκειμενικό. Ας πούμε, εγώ θεωρώ το Transalp 700 πολύ όμορφο, αλλός προτιμά το V-Strom, άλλος αρέσκεται στο Versys και πάει λέγοντας.

Με βάση τα παραπάνω, και καταλήγοντας, δεν είναι μόνο η άνεση το κριτήριο που με έκανε να επιλέξω το "700". Αν ήταν μόνο αυτό θα έπαιρνα το V-Strom, που είναι πιο άνετο και πολύ πιο φθηνό από το Transalp (1.000 ευρώ διαφορά!).

Αν είχα πάει σε mega on-off (π.χ. Varedero) μπορεί εσύ να μην είχες ... ενστάσεις αλλά θα είχα εγώ :lol:. Και πολλές μάλιστα. Αυτός ήταν και ο λόγος που απέρριψα το πολύ τίμιο - καλό -δυνατό - ταξιδιάρικο - άνετο V-Strom 650. Δεν ήθελα σε καμία περίπτωση να έχω κάτι που να μοιάζει με 1000άρι. Πόσο μάλλον να πάρω ένα 1000άρι, όπως το Varadero, με βάρος πραγματικό 275 κιλά. Εχω οδηγήσει και τα δύο και δε με ευχαριστούσαν οδηγικά, αν και είναι άριστα μηχανάκια από τεχνικής άποψης. Ο λόγος που πήρα το Transalp ήταν ότι το έκανα test ride και είδα ότι είναι ένα πολύ ευκολοοδήγητο, ευέλικτο, εύχρηστο και ροπάτο μηχανάκι που μόλις ανέβεις πάνω στη σέλα του για πρώτη φορά, νιώθεις ότι είναι προέκταση του σώματός σου. Νομίζω ότι το Transalp το "'έψαχνα" πολλά χρόνια.

Νά σαι καλά για τις παρατηρήσεις - απόψεις σου. Μέσα από την κουβέντα γινόμαστε όλοι καλύτεροι και μαθαίνουμε περισσότερα.

Τροποποιήθηκε από τον Αιγαιοπλόος

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Καλοτάξιδο φίλε!! :) Κατά τη γνώμη μου είναι όμορφο.Το μόνο που με χαλάει είναι η σχεδιαστικά απαράδεκτη εξάτμιση.Χάθηκε μια σαν του ΤΑ650;Καλές βόλτες και πάλι και λιώστο στα χλμ!!!

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Φίλε Αιγιοπλοε η παρουσίαση που έκανες σαν χρήστης είναι πολύ ενημερωτική θα σου αντιτείνω μερικά πράγματα σε σχέση με το στρώμα. Και εγώ κάθε 6 μήνες δοκιμάζω ότι καινούργιο κυκλοφορεί και ακόμα δεν βρήκα κάτι που να με κάνει να θέλω να αλλάξω μοτοσικλέτα. Οσο αναφορά την χρήστη του ΤΑ μέσα στην πόλη υπερέχει έναντι του στρώματος στο φαρδος της σέλας με αποτέλεσμα να πατάς καλύτερα κάτω, φαντάσου μια μοτοσικλέτα που απέχει από το έδαφος 50 εκατοστά και έχει φαρδος σελας αλλά 50 εκατοστά, κανένας δεν θα μπορούσε να την καβαλήσει. Στο στρώμα αντίθετα έχουμε φαρδιά σέλα για καλύτερο ταξίδι χωρίς κούραση. Ενα δεύτερο πλεονέκτημα μέσα στην πολη για το ΤΑ είναι μαζεμένες διαστάσεις του μπροστά, και η θέση που κάθεται ο οδηγός που σου δίνει μια αίσθηση ότι πρόκειται για μικρότερο και όντως πιο μαζεμένο μηχανάκι. Πραγματα αρνητικά όμως στον ανοιχτό δρόμο. Το στρωμα υπερέχει σε προστασία από τον αέρα και αυτά τα λίγα άλογα που έχει παραπάνω νομίζω και συμφωνώ μαζί σου ότι σε αυτές τις κατηγορίες είναι άνευ ιδιαίτερης σημασίας. Οσο αναφορά τα φρένα τα μοντέλα που έχουν ΑΒΣ φοράνε τις ίδιες τρίπιστονες δαγκάνες και γενικά τα ίδια πράγματα με το Varadero-CBF1000-600- XX και πάει λέγοντας. Oso αναφορά το χώμα από την ώρα που φοράει τροχό 19αρη οι δυνατότητές τους είναι ίδιες με το στρώμα να υπολείπεται λόγω του μεγάλου όγκου μπροστά και της τοποθετήσης του οδηγού πιο μακριά από το τιμόνι και τα δυο μονο για ενα νορμαλ περασμα απο δασικους δρομους το καλοκαιρι, οι ακτίνες είναι καθαρά και μόνο για να μη φανεί το κατέβασμα από τις 21 στις 19 ιντσες. Σαν συμπέρασμα θα καταλήξω ότι αυτός που έχει σκοπό να ταξιδεύει όπως εγώ, που το μηχανάκι μου σπανια κινείται στην πόλη ότι το στρώμα υπερτερεί από το ΤΑ στην προστασία από τις καιρικές συνθήκες, μεγαλύτερη αυτονομία, καλύτερη ταξιδιωτική θέση και δεν ακινητοποιείται από ένα φουιτ. Παρολ’αυτά και τα δύο μηχανάκια είναι πολύ καλά.

Καλα χιλιομετρα

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Κώστα πραγματικά εντυπωσιάστηκα απο τα γραφόμενα σου. Αμέσως καταλαβαίνει κάποιος απο αυτά που λες οτι δεν είσαι κάποιος άσχετος και απλά υπερεκτιμάς την μηχανή που πήρες , αλλα οτι λες είναι κατόπιν ωριμότητας και εμπειρίας..

Συμφωνώ σε ολα αυτα που γράφεις για την transalp , αν και δεν έχω την 700 είμαι κάτοχος transalp περίπου 7 χρόνια , είχα την 400 και μετά την 650. Όλα αυτα που γράφεις όμως ευκολα αντικατοπτρίζονται και για τα προηγούμενα μοντέλα της ΤΑ.

Μεγάλη μου αγωνία για το 700αρη ήταν αν θα κράταγε τις ακτινωτές ζάντες , είχα ακούσει οτι απο 21' θα την πάει 19' και ευτυχώς τις κράτησε..

Αν και σχεδιαστικά δεν με εντυπωσίασε και πολύ (βασικά με το μπροστα φανάρι το είχα το όλο πρόβλημα) κατάφερε για άλλη μια φορά η Honda να μην αντιγράψει κανέναν και τίποτα αψηφώντας τις τάσεις της αγοράς οπου έδειχναν οτι οι καμπύλες ανήκουν στο παρελθόν.

Αν και πέρασε αρκετός καιρός που την έχεις πάρει , καλοτάξιδι με νεους και όμορφους προορισμούς.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Αγαπητέ, Venumis

Καλώς όρισες στο mybike. Ευχαριστώ για τις ευχές και για τα τιμητικά σχόλιά σου.

Να είσαι σίγουρος ότι το Transalp 650 είναι από τις σημαντικότερες μοτοσυκλέτες παγκοσμίως και η αξία του είναι πολύ μεγαλύτερη από το σύνολο των απλών (και πολύ αξιόπιστων) περιφερειακών του. Ξέρω πολλά μηχανάκια με πανάκριβα περιφερειακά που ως σύνολο είναι δύστροπα (έως κακότροπα) και σε αφήνουν ξαφνικά στη μέση του πουθενά για διάφορες αιτίες (από χαζοβλάβες μέχρι ... μπιέλες).

Αρκετός κόσμος, στην προσπάθειά του να βρεί στραβά και να κακολογήσει το νέο Transalp 700, στρέφεται (μεταξύ άλλων) και στις ακτινωτές ζάντες, τις οποίες διατήρησε το μηχανάκι. Οι περισσότεροι από τους επικριτές του Transalp 700 δεν έχουν κάνει καν τον κόπο να το οδηγήσουν, παρά το γεγονός ότι πολλά μαγαζιά ανά την Ελλάδα το προσφέρουν για test ride. Είναι σίγουροι ότι το μηχανάκι είναι μάπα (και μαζί με αυτό όλη η Honda είναι μάπα). Ενα τέτοιο άτομο που "ξέρει" τα πάντα χωρίς να έχει προσωπική γνώση (ο γνωστός Ελλην "ξερόλας" που λέμε) θεωρεί ότι είναι "γεμάτο ποτήρι". Κανείς δεν μπορεί να του προσθέσει ούτε σταγόνα γνώσης.

Το να μην του αρέσει κάποιου η εμφάνιση του Transalp 700 είναι λογικότατο. Δε θέλει καν αιτιολόγηση ένα αισθητικό θέμα. Τα γούστα του καθενός διαφέρουν (και καλώς διαφέρουν). Εμένα, ας πούμε δε μου αρέσει το Varadero. No problem.

Το να λέει όμως κάποιος ότι το Transalp 700 είναι μάπα επειδή έχει ζάντες με ακτίνες (και όχι χυτές κράματος αλουμινίου), με δεδομένο ότι το συγκεκριμένο μηχανάκι είναι on-off (στα έργα και όχι υπερηψωμένο street) δείχνει βαθιά άγνοια σε συνδυασμό με μεγάλη έπαρση και αδικαιολόγητη εμπιστοσύνη στις ανύπαρκτες γνώσεις του.

Το μεγαλύτερο προσόν για έναν μοτοσυκλετιστή (και για έναν άνθρωπο γενικά) είναι το "γνώθι σ'αυτόν".

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

για ποιο λόγο κάποιος να θάψει ένα ον-οφ μηχανάκι επειδή έχει ακτινωτή ζάντα??

εγώ το βρίσκω σαν τεράστιο προτέρημα πάντως για το ΤΑ, άσχετα αν γενικά η μηχανή δεν έχει κάτι ουάου

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
Αρκετός κόσμος, στην προσπάθειά του να βρεί στραβά και να κακολογήσει το νέο Transalp 700, στρέφεται (μεταξύ άλλων) και στις ακτινωτές ζάντες, τις οποίες διατήρησε το μηχανάκι. Οι περισσότεροι από τους επικριτές του Transalp 700 δεν έχουν κάνει καν τον κόπο να το οδηγήσουν, παρά το γεγονός ότι πολλά μαγαζιά ανά την Ελλάδα το προσφέρουν για test ride. Είναι σίγουροι ότι το μηχανάκι είναι μάπα (και μαζί με αυτό όλη η Honda είναι μάπα). Ενα τέτοιο άτομο που "ξέρει" τα πάντα χωρίς να έχει προσωπική γνώση (ο γνωστός Ελλην "ξερόλας" που λέμε) θεωρεί ότι είναι "γεμάτο ποτήρι". Κανείς δεν μπορεί να του προσθέσει ούτε σταγόνα γνώσης.

Μιλας για μενα η για τον stog που φεραμε αντιρησεις ? 'η αναφερεσαι γενικοτερα σε διαφορους ?

Ασχετως σε ποιους αναφερεσαι και επειδη η αναλυση σου πηρε την μορφη διαφημηστικης καμπανιας της Honda, θα σου πω τα εξεις.Απογοητευτηκαν πολλοι κατοχοι του 650 απο το 700 γιατι ειναι χιλιομετρα πισω απο τον ανταγωνισμο. Ειναι 20κιλα βαρυτερο απο ολα τ'αλλα και 7+ αλογα πιο αδυνατο αν δεν ηταν η ποσοτητα διαφημησης της Honda θα το κλαιγαν οι ρεγκες στα περιοδικα.

Το τι ηθελε να κανει η Honda, στο εστειλε με φαχ και το ξερεις,για ζαντες, φρενα, κ.α. 'η τα υποθετεις-διαβασες?

Το μονο αξιολογο που εχει το ΤΑ ειναι το ABS-CBS και εσυ το εφτυσες,καποτε ρυθμιζαν το μιγμα με το χερι θα αφησουμε τον ψεκασμο να γυρισουμε εκει?

τωρα η αναλυση για τον στροφαλο και βολαν του ΧΤ το αφηνω ασχολιαστο.

Δεν γουσταρω τις αντιπαραθεσεις γενικα, αλλα ο τροπος που τα ειπες στο τελος ηταν καπως.......

Βεβαια το γεγονος οτι ειχες 2 μηχανες μονο δικαιολογει μερος των γραφομενων.

Εγω απο την αλλη προχειρα θυμαμαι να ειχα απο

HONTA

VF500 - 750X2 - 1000R XR600 DOMINATOR TRANSALP 600 - 650 AFRIKA 750

KAVASAKI

KLE500 ZEFYR 400 - 750

SUZUKI

BANDIT 600 DL650X2

ΚΤΜ 990 για 1500χιλ. και καβαλησα αρκετα οτι κυκλοφορησε την τελευταια 5ετια σε on-off

οποτε μονο εχθρος της χοντα δεν ειμαι

Τροποποιήθηκε από τον EKEINOS

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα