Jump to content
kpapageo

Το αόρατο μονοπάτι

Recommended Posts

Χρόνια ήθελα να κάνω αυτή την διαδρομή. Πέρυσι που έκανα την πρώτη προσπάθεια, το gps με πήγε από εκεί που τελικά αποδείχθηκε να ειναι το πεζοπορικό μονοπάτι και μια χιονούρα μου έκλεισε τον δρόμο. Στην επιστροφή, μια πέτρα μου έσκισε το πίσω λάστιχο οπότε η προσπάθεια έληξε άδοξα.

Οι ορειβατικές γλώσσες μιλούν για ένα μονοπάτι στα Τζουμέρκα, την λεγόμενη Σκάλα Σταμάτη, το οποίο διασχίζει τους κάθετους βράχους και είναι καλά κρυμμένο. Τόσο κρυμμένο, που οταν κοιτάζεις από μακρυά, λες "αποκλείεται να έχει εδώ μονοπάτι". Κι όμως.

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Για να φτάσει κάποιος εκεί, πρέπει πρώτα να φτάσει στο Ορειβατικό Καταφύγιο Καταρράκτη Άρτας (1650μ), διασχίζοντας έναν όχι και τόσο φιλικό χωματόδρομο για 10χλμ.

spacer.png

spacer.png

spacer.png

spacer.png

Το καταφύγιο όταν πήγα δεν ήταν ανοιχτό αλλά δεν υπήρχε πρόβλημα καθώς είχα την σκηνή μου. Έφτασα αργά το απόγευμα μετά την δουλειά, ότι πρέπει για φαγητό και ύπνο. Φοβερό για άλλη μια φορά το μπαλκόνι. Πάνω δεξιά είναι το Καταφίδι, η 2η ψηλότερη κορυφή των Τζουμέρκων.

spacer.png

spacer.png

Την επομένη μαζεύτηκα και ξεκίνησα για να βρω το μυστηριώδες αυτό μονοπάτι. Σύμφωνα με άρθρα, παλαιότερα χρησιμοποιούταν για να μετακινούνται άνθρωποι και ζώα, καθώς λίγο ψηλότερα υπάρχει οροπέδιο που ενδείκνυται για βοσκή.

Η διαδρομή που θα ακολουθήσω είναι κυκλική. Αρχικά τραβάει Βόρεια,, περνάει την Σκάλα Σταμάτη στα Ανατολικά, διασχίζει το οροπέδιο της Μπρέσενας Νότια, ανεβαίνει στο Καταφίδι και γυρίζει Βορειοανατολικά πίσω στο καταφύγιο. Ενδεικτικά ένας χάρτης από google.

spacer.png

Ξύπνημα πρωί πρωί με την δροσούλα. Για τα πρακτικά, όλα αυτά έγιναν τέλη Ιουνίου.

spacer.png

Το μονοπάτι ξεκινάει ανηφορικά από την αρχή.

spacer.png

spacer.png

Από εκεί ήρθα. Αν παρατηρήσετε προσεκτικά κάτω δεξιά φαίνεται ο χωματόδρομος και το καταφύγιο.

spacer.png

spacer.png

Το χωριό Καταρράκτης.

spacer.png

Παρ'όλο που είναι τέλη Ιουνίου, τα πάντα είναι καταπράσινα ακόμα.

spacer.png

Το μονοπάτι είναι πολύ καλά σηματοδοτημένο.

spacer.png

Από εδώ ξεκινάει το πέρασμα της Σκάλας Σταμάτη.

spacer.png

Θαυμάστε! Για αυτό το αποκαλούν το αόρατο μονοπάτι. Οι γκρεμοί φαίνονται απροσπέλαστοι, κι όμως υπάρχει μονοπάτι με πλάτος 1μ το οποίο τους διασχίζει και βγάζει κάπου εκεί που φέγγει ο ήλιος. Πραγματικά από μακρυά είσαι σίγουρος ότι αποκλείεται να περνάει από εκεί!

spacer.png

spacer.png

Τα σημάδια δεν σε αφήνουν να χαθείς. Προφανώς εδώ δεν χωράνε αυτοσχεδιασμοί, καθώς ένα γλίστρημα κοστίζει 500μ κάθετης πτώσης.

spacer.png

spacer.png

Να και το πέρασμα για το οροπέδιο Μπρέσενας.

spacer.png

spacer.png

Κοιτώντας προς τα κάτω.

spacer.png

Εντυπωσιακοί σχηματισμοί βράχων.

spacer.png

spacer.png

spacer.png

spacer.png

Οροπέδιο Μπρέσενας! Για χρόνια προορισμός βοσκών και κοπαδιών. τώρα δεν είμαι σίγουρος αν ανεβαίνουν μέχρι εκεί.

spacer.png

spacer.png

spacer.png

Μια ανώνυμη κορυφή.

spacer.png

Γυρνάω προς τα Νότια και ακολουθώ έναν ανοιγμένο χωματόδρομο. Για την ακρίβεια είναι προέκταση του δρόμου που πήρα πέρυσι τον Μάιο και με σταμάτησε η χιονούρα. Προφανώς δεν είχα καμία τύχη, θα καταλάβετε γιατί.

spacer.png

Η πίσω αυτή πλευρά του βουνού δεν φωτίζεται αρκετά και είναι γεμάτη χιονούρες.

spacer.png

spacer.png

spacer.png

spacer.png

spacer.png

Εδώ δεν φαίνεται καθόλου δρόμος!

spacer.png

spacer.png

spacer.png

spacer.png

spacer.png

Βγαίνοντας στο διάσελο φαίνεται από κοντά πλέον και το Καταφίδι.

spacer.png

Η κλίση είναι αδυσώπητη.

spacer.png

spacer.png

spacer.png

Κορυφή Καταφιδίου (2393μ).

spacer.png

Εκπληκτική θέα προς όλες τις κατευθύνσεις του ορίζοντα!

spacer.png

spacer.png

spacer.png

Κατεβαίνοντας στο διάσελο ξανά, φαίνεται ο χωματόδρομος που θα ακολουθήσω έως το καταφύγιο. Προφανώς όλοι αυτοί ανοίχτηκαν για τους βοσκούς και τα ζώα τους, αλλά πλέον έχουν παρατηθεί.

spacer.png

spacer.png

spacer.png

spacer.png

Να και μια καλύβα. Σε αυτές ξεκαλοκαιριάζουν οι τσοπάνηδες.

spacer.png

Bumblebee!

spacer.png

O καιρός έκλεισε, κάτι που δεν με χάλασε καθόλου γιατί ο ήλιος έκαιγε.

spacer.png

Φτάνοντας στο καταφύγιο τα μάζεψα και μιας και είχα ακόμα αρκετό χρόνο πέρασα και μια βόλτα από τον καταρράκτη στο ομώνυμο χωριό.

spacer.png

spacer.png 

Εν κατακλείδι, μια πολύ όμορφη κυκλική διαδρομή που σίγουρα αξίζει αν βρεθείτε στην περιοχή. Δώστε και μια ευκαιρία στο καταφύγιο, ο κ. Χρήστος που το διαχειρίζεται μου φάνηκε πολύ αξιόλογος άνθρωπος από το λίγο που μιλήσαμε στο τηλέφωνο. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του, θα ασφαλτοστρωθεί το κομμάτι μέχρι εκεί οπότε η πρόσβαση θα είναι πολύ εύκολη.

Καλούς δρόμους και πάντα όρθιοι!

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Εισαι μια κλάση, μόνος σου.

Εκπληκτικες φωτό, καραζόρικη βόλτα με περπάτημα.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
Την 25/8/2022 at 3:07 ΜΜ, το μέλος ΓιωργοςΤΤ έγραψε:

Απίστευτη διαδρομή!

Ερώτηση άσχετη, εκεί πάνω τί τρως;

Κάποιες φορές παίρνω το καμινέτο και φτιάχνω κάνα instant noodle, κάνα porridge, εύκολα πράγματα. Άλλες φορές, αν θέλω να είμαι ελαφρύς, παίρνω απλά σαντουιτς, παστέλια, αποξηραμένα φρουτα κλπ. Για 2ήμερο δεν χρειάζεσαι πολλά πράγματα. Το πιο σημαντικό είναι το νερό. Είναι πολύ ενοχλητικό να μην μπορείς να κοιμηθείς από δίψα 😂

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Περίμενα να μου πεις κάτι σε MRE βρετανικού στρατού ή Λιθουανίας 😜 

Για νερό, μπορείς να πάρεις ένα φίλτρο με χειραντλία, βάζεις λασπόνερα και σου βγάζει κρυστάλλινο Ολύμπιο νερό. 

Επίσης με μερικά χάπια χαλαζολης μπορείς πιείς νερό από πηγές χωρίς τον κίνδυνο δυσεντερίας. Ψάξε το σαν water purification tablet. 

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Να πω την αλήθεια, δεν έχει χρειαστεί ποτέ η μόνη πηγή νερού να είναι λασπόνερα. Χιόνι έχω λιώσει και έχω πιει χωρίς φίλτρο, το ίδιο και από πηγές/ρυάκια χωρίς κανένα πρόβλημα.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα