Jump to content
TheReaper

Action camera και ασφάλιση.

Recommended Posts

Μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει το τι συμβαίνει με το θέμα των action cameras; Σκέφτομαι να πάρω μια για να έχω επάνω στο κράνος σε περίπτωση που γίνει κάτι και χρειαστεί να είμαι καλυμμένος σε θέματα ασφαλιστικής ή αν με χτυπήσει κάποιος και σηκωθεί να φύγει. Όμως αντί να μου κάνουν προτάσεις για κάμερα όπως ζήτησα, άρχισαν να μου λένε ότι θα βρω το μπελά μου και ότι θα βγω ζημιωμένος αν προσκομίσω ένα τέτοιο βίντεο, σε περίπτωση που γίνει κάτι. Απ' όσο ξέρω, σε χώρες όπως η Κίνα (Παναγία μου!) επειδή έχουν καταγραφεί πολλά περιστατικά ασφαλιστικών απατών, έχουν επιτρέψει το να κυκλοφορούν με dash cams ώστε να αποφεύγονται αυτές οι περιπτώσεις. Το ίδιο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Γνωρίζετε εσείς τι συμβαίνει σε αυτή την περίπτωση; Η Ελλάδα πάλι πίσω από το φεγγάρι;

Τροποποιήθηκε από τον innova 04
ετικετες

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Ρώτησα με μήνυμα φίλη δικηγόρο, και μόλις έχω απάντηση, θα σου γράψω.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Ρώτησα την φίλη δικηγόρο τα εξής:

Έχω actioncam μόνιμα προσαρτημένη στο κράνος μου στην μοτοσυκλέτα, και καταγράφει ότι βλέπω κι εγώ, την ώρα της οδήγησης.

Αν συμβει κάτι στραβό, π.χ. με τρακάρει κάποιος γιατί πέρασε με κόκκινο, το βίντεο που θα έχω εγώ από την κάμερα, που θα δείχνει ότι εγώ πέρασα με πράσινο, μετράει σε τίποτα;

Μετράει νομικά σε δικαστήριο υπέρ μου;

Μήπως λόγω προσωπικών δεδομένων, βρίσκω και το μπελλά μου;

Εκτός νόμου, μετράει μήπως σε ιδιωτικό επίπεδο, για την ασφαλιστική εταιρία; Δλδ το δικαστήριο να μην λαμβάνει υπόψιν του βίντεο ως τεκμήριο, αλλά η ασφαλιστική ατύπως να το δέχεται για να αποφασίσει;

Απάντησε:

Δεν ξερω τι κανει η ασφαλιστική. Μεχρι προσφατα τα προσκομίζαμε (τα βίντεο). Το δικαστηριο δεν προκειται ποτε να δει βιντεο παρα μονο ίσως για θανατηφορο τροχαιο. Εσυ κρατα το ως στοιχειο και μπορει να ασκηθει πιεση με διαφορους τροπους (δεν ρώτησα περαιτέρω εξήγηση τι εννοεί με αυτό)

Ξαναρώτησα:

Οποτε αφου το δικαστηριο δεν βλεπει βιντεο ως στοιχειο δεν τιθεται θεμα να βρεθει καποιος ΚΑΙ κατηγορουμενος που ΤΡΑΒΑΓΕ το βιντεο, σωστα;

Ξαναπάντησε:

Δεν νομιζω. Με τη ιδια λογική δεν πρεπει να βαζουμε καμερα εξω σπο το σπιτι μας Στο κατω κατω τελικα το αρνειται και δεν το προσκομιζει (το βίντεο).

Βέβαια, η συγκεκριμένη ειδικεύεται και αναλαμβάνει θέματα ακίνητης περιουσίας, όχι οδικά θέματα, οπότε ίσως και να μην είναι η απόλυτη απάντηση. Αλλά το πιο επίσημο που έχω από άνθρωπο που έχει σπουδάσει τον νόμο, αυτό είναι.

Τροποποιήθηκε από τον FlyingInADream

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Εγω παντος μια φορα που ρωτησα στην ασφαλιστικη μου, μου ειπαν οτι καλα κανω και μια χαρα μετραει στο να βρουν ποιος φταιει. Και βασει νομου να πας, ο καθενας μπορει να γραφει οτι γουσταρει με ενα κινητο χωρις να ζηταει αδεια απο ολους τους υπολοιπους. Αν χρειαστει να το μοιραστεις, θολωνεις πινακιδες, μουρες κτλ. και σβηνεις τον ηχο.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Πριν μερικά 2-3 χρόνια μίλαγα με έναν κύριο ο οποίος ασχολούνταν με την εγκατάσταση CCTV.

Θυμάμαι χαρακτηριστικά μου είχε πει κάτι ---> Η οποιαδήποτε καταγραφή κάνεις και την αποθηκεύεις ( μπαίνουν στον χώρο και οι απλές ip cam που παίζουν στο εμπόριο, γιατί κάνουν save σε cloud ) έστω και για ένα μικρό διάστημα ( ίσως self kill ανά κάποιες ώρες  / μέρες ) ακόμη και σε ιδιωτικό χώρο ( δικό σου χώρο ) χρειάζεται να έχεις σε εμφανές σημείο ( στην χειρότερη περίπτωση στην άκρη που πλάνου ) πως το μέρος παρακολουθείται και βάση τον τάδε νόμο μπλα μπλα μπλα... Αυτό σε περίπτωση που θέλεις να το έχεις σαν αποδεικτό στο δικαστήριο για οποιονδήποτε λόγο. 

Και τον ρωτάω κάτι:

Ερώτηση:Αν εγώ έχω έναν cctv ( πχ. σε ένα μαγαζί ) και μπει κάποιος για ληστεία αλλά δεν έχω βάλει κάποια πινακίδα προειδοποιητική τι γίνεται? 

Απ: Αν έχει δικηγόρο που γνωρίζει το θέμα θα σου κάνει μήνυση σχετικά με προσωπικά δεδομένα και στο τέλος θα βρεις εσύ τον μπελά σου. Αυτός στην χειρότερη να την βγάλει με κανά πρόστιμο.

Θα σου έλεγα να ρωτήσεις κάποιον που να ασχολείται με το θέμα επαγγελματικά ( κατά προτίμηση να είναι ψείρας με τους νόμους ). 

Αν βρεις κάτι που είναι υπερ σου και προχωρήσεις, κράτα αντίγραφο ( ίσως σε γλυτώσει από πολύ βαβούρα την δύσκολη στιγμή ).

Αυτά από εμένα έφτιαξα ένα σεντονάκι :laugh:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Θα πάρω τον ασφαλιστή τηλέφωνο αύριο το πρωί, δε γίνεται. Πρέπει να ξέρει εκείνος. Κι αν δεν ξέρει ο ίδιος, να ρωτήσει και να μάθει.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Μην μπερδεύεσαι η δουλειά του ασφαλιστή στην συγκεκριμένη σου ερώτηση είναι να σου απαντήσει αν σε καλύπτει η ασφαλιστική στην αποζημίωση.

Το αν μπορείς να το χρησιμοποιήσεις σε δικαστήριο θα πρέπει να συμβουλευτείς έναν δικηγόρο.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Θυμήθηκα ότι έχω άλλους δύο φίλους Δικηγόρους, ο ένας Μοτοσυκλετιστής, και ο άλλος Petrolhead γενικώς.

Το ερώτημα ήταν το ίδιο με πριν. Δεν μεταφέρω τις απευθείας απαντήσεις τους, γιατί έγιναν υπό μορφή συζήτησης και δεν έχει νόημα. Οι απαντήσεις τους, σαν νόημα, λένε τα εξής:

1-Υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα το δικαστήριο να μην δεχτεί το βιντεο ως πειστήριο. Υπάρχει πιθανότητα όμως να σώσεις καρέ (φωτογραφίες) του βίντεο και να δεχτεί αυτές. Ούτε κι αυτό σίγουρο.

2-Τα προσωπικά δεδομένα είναι πολύπλοκη ιστορία στην Ελλάδα, δεν είναι όπως στην Αμερική που τραβάς ότι γουστάρεις, και γενικά το βίντεο συνήθως απορίπτεται αλλά είναι θέμα βούλησης και ερμηνείας του Δικαστηρίου. Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική.

3-Πρέπει σε περίπτωση υποβολής του βίντεο, να έχουν σβηστεί φάτσες-στοιχεία-φωνές-πινακίδες και γενικά ότι προδίδει, τους μη-εμπλεκόμενους.

4-Είναι δύσκολο, αλλά ΜΠΟΡΕΙ να βρεις τον μπελλά σου, αν απεικονίζεις ατομικά δεδομένα. Π.χ. στο βιντεο να φαίνεται κάποιος με την γκομενά του, ενώ είναι παντρεμένος, και να τον δίνεις εσύ με το βιντεό σου. Θέλει πολύ προσοχή.

5-Εσείς τραβάτε βίντεο αβέρτα, και αν χτύπα ξύλο γίνει στραβή, το βλέπει ο δικηγόρος πως και αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Δεν υπάρχει μια και όξω απάντηση σε αυτό.

Για την αντιμετώπιση από τις ασφαλιστικές δεν απάντησαν και είναι λογικό, δεν είναι της αρμοδιότητάς τους.

Τροποποιήθηκε από τον FlyingInADream

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Και στο κάτω-κάτω, βλέπεις εσύ ποιος είναι που σε χτύπησε και την κοπάνησε στο βίντεο και μετά λες ότι πρόλαβες να δεις τον αριθμό της πινακίδας του. Υποθέτω...

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα