estebahn 7.692 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 7 , 2019 Λίγα χιλιόμετρα μετά τον θυμήθηκα τον τύπο. Μποτιλιάρισμα, ο δρόμος δείχνει κλειστός, κανείς στο αντίθετο ρεύμα και το δικό μου ακίνητο. Προσεκτικά προσπερνάω τα αυτοκίνητα για να πάω προς το μπροστά μέρος της ουράς, ένας με FJR μου κάνει έντονα νόημα να σταματήσω. Παρκάρω δίπλα του, προσπαθώ να καταλάβω τι έργα κάνουν και τι είναι αυτό ο θόρυβος που ακούω. Μου εξηγεί ότι έχει γίνει μεγάλο τρακάρισμα με μοτοσυκλέτες και αυτοκίνητο, ο ήχος που ακούω είναι ελικόπτερο που έχει έρθει να πάρει τραυματίες ενώ μετά από δέκα λεπτά φτάνει και δεύτερο. Μου κόβονται τα πόδια. Όσο και να αποδέχεσαι τον κίνδυνο, όσο και να προσπαθείς να εξοικειωθείς με την θνητότητα, όταν το βλέπεις μπροστά σου είναι αλλιώς. Υπάρχουν αρκετά ασθενοφόρα, έρχεται και το δεύτερο ελικόπτερο, τουλάχιστον δείχνει να υπάρχει οργάνωση παρά το πόσο μακριά βρισκόμαστε. Οι οδηγοί των αυτοκινήτων έχουν βγει από τα οχήματα, μια κυρία μου δείχνει ειδησεογραφική σελίδα που αναφέρει ότι οι μοτοσυκλέτες είναι δύο και συγκρούστηκαν με αυτοκίνητο που ερχόταν από την αντίθετη κατεύθυνση. Βουβαμάρα. Κάποια στιγμή απομακρύνουν τους τραυματίες και ο δρόμος ανοίγει. Στ’ αριστερά μου βλέπω στο χαντάκι την μια μοτοσυκλέτα. Κράνη, σπασμένες μπαγκαζιέρες, ρούχα παντού. Γίνεται η καρδιά μου πέτρα. Για τα επόμενα χιλιόμετρα ζορίζομαι αρκετά, καθόλου δεν βοηθάνε και τα ατελείωτα έργα. Έχουν σκάψει ίσως και τριάντα χιλιόμετρα δρόμου, δεν καταλαβαίνω τον λόγο να το κάνεις όλο σε μια φάση. Έτσι για όλη αυτή την απόσταση οδηγούμε σε γδαρμένη άσφαλτο / χαλίκι 3Α / λάσπη / λακούβες, θέλει μεγάλη προσοχή με το φορτωμένο μηχανάκι και το θολωμένο μυαλό. 6 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
estebahn 7.692 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 7 , 2019 Η σημερινή ημέρα όπως προανέφερα δεν έχει τόσο αξιοθέατα, όσο ορόσημα. Πρώτο ήταν η ‘Βόρεια Νορβηγία’ την οποία εδώ και λίγες ώρες διασχίζω. Το δεύτερο είναι ακριβώς μπροστά μου: Ο Αρκτικός Κύκλος. Πω ρε φίλε, αλήθεια δεν το περίμενα ότι θα έβλεπα ποτέ τούτα τα μέρη, πόσο μάλλον με μοτοσυκλέτα! Πριν αρχίσω να δουλεύω δυο επισκέψεις στην Μακεδονία ήταν το βορειότερο που είχα ποτέ μου βρεθεί και τώρα είμαι στον Αρκτικό Κύκλο. Πώς ορίζεται ο Αρκτικός Κύκλος; Είναι το νοτιότερο σημείο στο οποίο κατά τo θερινό ηλιοστάσιο ο ήλιος είναι ορατός για 24ωρες. Σε απλά ελληνικά; Από εδώ και πάνω το καλοκαίρι ο ήλιος απλά χαμηλώνει στον ορίζοντα, αλλά δεν νυχτώνει. Αλλά όλα αυτά επεξηγούνται καλύτερα στο Κέντρο, ας το εξερευνήσω. Πέριξ του κυρίως κτηρίου υπάρχουν τρία μνημεία. Το 66ο 33’ είναι το γεωγραφικό πλάτος. Ναι, είναι βόρεια ο Αρκτικός! Το μακρινότερο εκ των μνημείων είναι και το εντυπωσιακότερο, ο πιτσιρικάς συμφωνεί. Τονίζεται παντού ο πλανήτης ως σφαίρα, όταν φτάνεις προς τους πόλους της Γης αρχίζει να αποκτά άλλη σημασία στο μυαλό! Και να μην ανέμιζαν σημαίες, και να μην υπήρχε η ξανθούλα, το σκηνικό έχει εντυπωθεί ως Νορβηγικό στο μυαλό μου. Πέρα από τις απαραίτητες πετρούλες (duh!)το κυρίως κτήριο είναι ενδιαφέρον στο μάτι. Σύμφωνα με την εικόνα της εισόδου, το Χειμώνα θάβεται στο χιόνι! Πέραν του εκτενούς gift shop, υπάρχουν ταριχευμένα ζώα της περιοχής, όπως και επεξήγηση της τροχιάς του ήλιου. Μάλιστα, παραδίπλα στο σινεμά παίζει και ένα σύντομο φιλμ που επεξηγεί το φαινόμενο. Τα γραφικά του ήταν ωραία, ωστόσο όση ώρα κάθισα δεν έπαιξε σε κάποια γλώσσα που κατανοώ. 15 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
estebahn 7.692 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 7 , 2019 Ώρα για επίθεση στο εστιατόριο! Τόσες μέρες δεν βρήκα ευκαιρία, τώρα που μου δίνεται η δυνατότητα θα δοκιμάσω κάτι τοπικό. Ραγού τάρανδου! Όση ώρα περιμένω το πιάτο μου δεν μπορώ να μην σκέφτομαι ότι… τα αποφάγια της μερίδας μου κοσμούν τον τοίχο. Δεν είμαι φαν του να φωτογραφίζεις το γεύμα σου, αλλά εδώ αλλάζει κάπως το πράγμα. Για την ιστορία γευστικότατος και ναι είναι μαρμελάδα στην πάνω γωνία. Έξω καλοκαίρι, ποιος Αρκτικός; Το διάλειμμα μου επέτρεψε να αφήσω το τρακάρισμα κάπως πιο πίσω στο κεφάλι μου, με ανανεωμένη όρεξη συνεχίζω τη διαδρομή μου. Αλήθεια εδώ πάνω ξαφνικά σπάνισαν τα Tesla, μάλλον το δίκτυο φόρτισης δεν έχει αναπτυχθεί στον αρκτικό ακόμη. Σιδηρόδρομος ακριβώς πάνω στο νερό και βουνάρες στον ορίζοντα. Τελικά η διαδρομή δεν ήταν απλά μια πληκτική Εθνική Οδός. Με τα πολλά καταφτάνω στην κωμόπολη του Bodø, τον προορισμό μου γι’ απόψε. Έχω κλείσει ένα δωματιάκι στο σπίτι του Jorgen, ενός συνταξιούχου Νορβηγού. Καλοσυνάτος άνθρωπος, απ’ ότι κατάλαβα τον έχει φάει η μοναξιά και γι’ αυτό νοικιάζει φθηνά ένα δωμάτιο με την ελπίδα πως θα ξεπέφτει κανένας άνθρωπος να λένε καμιά κουβέντα. Οι Χειμώνες εδώ του είναι ανυπόφοροι γ’ αυτό και περνάει έξι μήνες το χρόνο στην Ταϋλάνδη με το που σκοτεινιάζει στο Bodø. Για να με ευχαριστήσει, με το που μπαίνω σπίτι έχει βάλει και βλέπει στην δορυφορική ελληνικό ποδόσφαιρο! Πιάνουμε κουβέντα, του ζητάω να μάθει για το τρακάρισμα, τα ελικόπτερα έφεραν τους τραυματίες σο νοσοκομείο της πόλης. Στα τοπικά νέα γράφουν πώς δεν διατρέχουν κίνδυνο. Με προειδοποιεί να προσέχω φορτηγά από Λιθουανία και Πολωνία καθώς συχνά οι νταλικιέρηδες ανηφορίζουν μονοκοπανιά από τις χώρες τους για να φορτώσουν ψάρι και αποκοιμιούνται στο τιμόνι από την εξάντληση. Τα λέω αρκετά με τον Jorgen, ωστόσο θέλω να δω την μικρή πόλη και απαρνούμαι την πρόταση του να καθίσουμε σπίτι. Να σημειώσω ότι ακόμη και τώρα, σχεδόν τρεις μήνες μετά, ακόμη πού και πού μου στέλνει στο whatsapp αυτές τις εικόνες που μόνο 60χρονοι χρησιμοποιούν και δεν ξέρω ποιος σχεδιάζει τύπου ‘have a good Wednesday!!!!!’ με γκλιτερ στα γράμματα και ένα τριαντάφυλλο στο φόντο. Creepy? 16 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
kpapageo 4.302 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 8 , 2019 (τροποποιήθηκε) 2 χρόνια πριν, στον Νορβηγικό Αρκτικό κύκλο, ένας τάρανδος πετάχτηκε στον δρόμο, το αυτοκίνητο μπροστά μου φρέναρε απότομα, εγώ φρέναρα απότομα, αλλά το αυτοκίνητο πίσω μου δεν φρέναρε απότομα με αποτέλεσμα να μου χτυπήσει την αριστερή πλαϊνή βαλίτσα σπάζοντας την και εκσφενδονίζοντας την καμιά 15αριά μέτρα μακρυά. Ελπίζω να έφαγες αυτόν τον τάρανδο! Τροποποιήθηκε Οκτώβριος 8 , 2019 από τον kpapageo 3 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
estebahn 7.692 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 8 , 2019 Χαχα το θυμάμαι το περιστατικό, ε ρε γαμώτο πολύ κρίμα που τότε δεν κατέγραψες αναλυτικότερα το ταξίδι σου και ας είχε άσχημο φινάλε με την βαλβίδα. Ελπίζω να το κάνεις αναλυτικότερα με το φετινό σας. Μεγάλο θέμα οι τάρανδοι και για μένα στον αρκτικό της Φινλανδίας όμως. (δεν βρήκα αρκετό χρόνο απόψε, θα ολοκληρώσω μόνο τις εκκρεμότητες του Bodø.) Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
estebahn 7.692 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 8 , 2019 Σε δέκα λεπτά με τα πόδια είμαι στο κέντρο, δεν υπάρχουν πολύ περισσότερα από μια μαρίνα είναι η αλήθεια. Από την άλλη, το μικρό λιμανάκι έχει τόσα να δεις. Κύριο αξιοθέατο για μένα είναι ο ήλιος. Ανάλογα με το τι υπάρχει ανάμεσα σ’ εσένα και τον ορίζοντα, τον χάνεις στιγμιαία, ωστόσο έχει καρφωθεί σ’ ένα ύψος και αρνείται να κατηφορίσει περισσότερο, το διάχυτο φως παραμένει σταθερό και ισοδύναμο με 7-8 το απόγευμα σε δεδομένα ελληνικού καλοκαιριού. Πιάνω να περπατάω τον λιμενοβραχίονα μην χορταίνοντας τα παιχνίδια του φωτός. Τα νερά γαλανά με μπλε μέδουσες να κολυμπούν ανάμεσα στα φύκια. Αυτή η ανάμειξη μυτερών βουνών με θάλασσα με έχει εντυπωσιάσει τόσο σ’ αυτήν την χώρα. Η πιτσιρικαρία μαζεύεται γύρω από την σημαία για κανένα τσιγάρο στα κλεφτά. Από την εξωτερική μεριά του λιμανιού τα νερά δεν είναι στάσιμα, πηγαίνω προς τα βράχια που ψαρεύει ο τύπος και βγάζω τα παπούτσια για να βρέξω τα κουρασμένα πόδια μου. ΟΚ δεν είναι πάγος το νερό, κάθε άλλο. Όσο χαλαρώνω εκεί παρατηρώ ένα μικρό ελικοφόρο να προσγειώνεται, δεν είχα πάρει πρέφα ότι υπάρχει αεροδρόμιο. Τι γαλήνη. 15 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
estebahn 7.692 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 8 , 2019 Γυρνάω προς τα μαγαζάκια, μια μπυρίτσα τώρα θα είναι ότι πρέπει. Να σου και ένα όχημα του Google Street View, χρόνια θέλω να δω ένα και τώρα το βρίσκω παρκαρισμένο! Στα περισσότερα μαγαζιά τρώω χυλόπιτα όταν ζητάω μια μπύρα. -Συγγνώμη κλείσαμε -Μα από τώρα; Ντάλα ήλιο; -Είναι 11:30 κύριε! Πόσο μπερδεύεται ο οργανισμός με όλο αυτό, απλά αναβάλλεται η κούραση, η υπνηλία. Βρίσκω ευτυχώς ένα…after για να πιω την μπύρα μου, ευτυχώς έχω μαζί μου γυαλιά ηλίου γιατί ο ήλιος είναι φάτσα φόρα στον ορίζοντα. Να κάτι που αξίζει τα μάτια να δουν, ο ήλιος του μεσονυκτίου. Αδιανόητες έννοιες. Περπατάω μπερδεμένος προς το σπίτι κοιτώντας διαρκώς το ρολόι, πώς να μην αμφιβάλλεις όταν από το μπαλκόνι βλέπεις αυτό; Μου στέλνουν μήνυμα κάτι φιλαράκια από Ελλάδα για το πού είμαι. Λοιπόν, από κινητό προκειμένου να χωρέσουν και αυτοί και εγώ στην οθόνη πρέπει να κάνεις το μέγιστο επιτρεπτό ξεζουμάρισμα στο google maps! Κοιτάζω ξανά έξω από το παράθυρο. Δηλαδή τώρα λέμε καληνύχτα; 15 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
estebahn 7.692 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 9 , 2019 Ημέρα 8η, 19/07/’19Bodø (ΝΟ) – Å (NO) – Melbu (NO) – Sortland (NO), 315km Ο λόγος που διάλεξα να μείνω στο Bodø είναι το ότι από εδώ φεύγουν τα καράβια για τα νησιά Lofoten, είναι αρκετά ξακουστός προορισμός, μέχρι και ο Καββαδίας τα έχει αναφέρει. Αποτελούν έναν από τους κύριους λόγους που ανέβηκα τόσο βόρεια, ευελπιστώ να είναι αντάξια των περιγραφών και των προσδοκιών. Τελικά είναι της μοίρας μου το πολύ πρωινό ξύπνημα σ’ αυτό το ταξίδι, έξι και μισή είμαι στημένος στο λιμάνι. Είναι πιο φωτεινά σε σχέση με τα μεσάνυχτα, αλλά δεν το λες και τρελή διαφορά! Με το που μπαίνω στα γκαράζ του πλοίου, ώπα δίπλα μου ένα GS με κίτρινο λουκέτο στα μπαγκάζια. Αυτός δεν είναι άλλος από τον Γερμανό που με βοήθησε να δέσω την μηχανή στο καράβι από Δανία. Απίστευτο, μια ολόκληρη εβδομάδα μετά ξανασυναντιόμαστε. Θα μπορούσαν οι δρόμοι μας να είναι τόσο διαφορετικοί και όμως καταλήξαμε να παίρνουμε άγρια χαράματα το ίδιο δρομολόγιο. Τον χαιρετώ χαρούμενος, με αναγνωρίζει αμέσως ‘the Greeeek!’ και με ρωτάει πώς είναι το κράνος, το θυμάται ο διάολος ότι έπεσε μπροστά του. Συζητάμε για το ταξίδι μας και την απίστευτη τύχη του να πετυχαίνουμε διαρκώς καλοκαιρινό καιρό. Τελικά έχουμε ακολουθήσει σχετικά παρεμφερή πορεία, είχα όρεξη να πούμε κι άλλα, αλλά θέλει να κοιμηθεί λιγάκι, οπότε τον αφήνω και βγαίνω προς τα έξω. 10 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
estebahn 7.692 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 9 , 2019 Η στεριά είναι πια μακριά μας. Δεν θα μπορούσε να είναι Αιγαίο εδώ; Μια αλλαγή στη σημαία μόνο! Άλλη μια περίσταση που θα ήθελα να μπορούσα να της δώσω την φωτογραφία! Πλέον διακρίνονται μπροστά τα νησιά, είναι σαν μυτερές κορυφές βουνών που βγαίνουν μέσα από τον Ατλαντικό. Πρώτη εικόνα εντυπωσιακή. Είναι αρκετές ώρες η διαδρομή με το καράβι, πλέον όμως κοντεύουμε να πιάσουμε λιμάνι, να και χιόνι Ιούλιο μήνα ακριβώς δίπλα στη θάλασσα. Αποβίβαση και νατος ο Στέφανος στα Lofoten. Για σήμερα δεν έχω συγκεκριμένο πλάνο, οι αποστάσεις είναι σχετικά μικρές, οπότε θέλω απλά να σουλατσάρω σταματώντας εδώ και εκεί, όπου μου τραβάει κάτι την προσοχή. Έχουμε δέσει στο σχεδόν νοτιότερο άκρο του αρχιπελάγους, ωστόσο αποφασίζω να πάω ως το πραγματικό άκρο, ο λόγος είναι το όνομα το χωριού. Λέγεται απλά Å, με αυτό το κυκλάκι για κορώνα. Στις παρυφές του υπάρχει και παραλιούλα με καταγάλανα νερά. Κρίνοντας από τα αυτοκόλλητα, μάλλον δεν είμαι ο μόνος που εντυπωσιάστηκε από το όνομα. Το κέντρο του χωριού είναι κάτι σαν διατηρητέο, δεν πολυεπιτρέπονται οχήματα. Εξερεύνηση με τα πόδια λοιπόν. Κόσμος βγάζει βόλτα τα σκυλάκια του, μια γκαλερί στο βάθος, όμορφα πράγματα. 9 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
estebahn 7.692 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 9 , 2019 Βλέπω αυτό το κόκκινο καφέ, ωραίο θα ήταν ένα καφεδάκι στην λιακάδα τώρα. Απ΄ έξω αποξηραίνουν ψάρια, σαν πλάσματα από 3.000 μέτρα βάθος είναι με τα στόματα έτσι ανοικτά. Εντός του καφέ η διακόσμηση είναι ευχάριστη επίσης. Μου ετοιμάζουν στο μπαρ τον καφέ και μου λένε ‘άστο πληρώνεις μετά, τα βρίσκουμε’. Το πόσο παραξενεύτηκα μάλλον ήταν εμφανές, ένας πελάτη δίπλα μου λέει ότι ‘Amazing, they are so sympatisch!’ Σε απ’ ευθείας μετάφραση στα ελληνικά αυτό θα σήμαινε ‘συμπαθητικός’, δεν είναι όμως δόκιμη φράση στα αγγλικά. Ωπ τον τσάκωσα, ‘συγγνώμη, μήπως είστε Ελβετός;’. Ψοφάει στα γέλια που τον κατάλαβα και επιμένει να με προσκαλέσει στο τραπέζι του απ’ έξω. Είναι ένα ζευγάρι από την Λουκέρνη (δηλαδή καμια ώρα από εδώ που μένω), γύρω στα 35 και έχουν αφήσει τις δουλειές τους για ένα εξάμηνο προκειμένου να ταξιδέψουν ως το Nordkapp. Με ποδήλατα. Ναι με ποδήλατα! Να σου πέφτει το σαγόνι. Όταν με το καλό φτάσουν θα επιστρέψουν με καράβι ως την Ολλανδία, όπου μένει κάποιος ποδηλάτης με τον οποίον γνωρίστηκαν στον δρόμο. Εντυπωσιακό! Σε ερώτηση περί τι τους λείπει περισσότερο η κοπέλα σχεδόν σπαρακτικά μου απαντάει ‘το μπανάκι μουυυ’.’ Τελειώνοντας τον καφέ, οι ποδηλάτες μου έχουν συστήσει τον αρχαίο φούρνο του χωριού ως κάτι που δεν πρέπει να χάσω. Άδικο δεν είχαν. Και αν δεν πολυφαίνεται, η επιγραφή αυτή προειδοποιεί για το Kraken, το μυθικό τέρας που κατασπαράζει καράβια. Με την μπουνάτσα σήμερα είναι λιγότερο απειλητικό. Επόμενος σταθμός η Reine. Ψαροχώρι και εδώ, παραδόξως τα θαλασσινά στον ήλιο βρωμούσαν λιγότερο απ΄ ότι φανταζόμουν. Ωραία εικόνα πάντως, λες και βλέπεις… αμπέλι σχεδόν. Με το που παρκάρω στο κέντρο σταματά μια κοπέλα με F800GS δίπλα μου, όπως και όλοι τελικά έχει πάει στα ελληνικά νησιά και αναπολεί το πόσο πλάκα είχε να βολτάρεις με νοικιάρικο σκουτεράκι στην Κεφαλονιά. Το χωριό έχει μερικά σοκάκια για περπάτημα, είναι η ώρα τέτοια όμως που οι περισσότεροι προτιμούν τους πάγκους για φαγητό. 13 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
innova 04 7.945 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 9 , 2019 αυτη με το νοικιαρικο σκουτερ, πέτα την στο Κράκεν 7 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
estebahn 7.692 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 9 , 2019 Διαλέγω να πάω προς την γέφυρα που πέρασα μπαίνοντας στο χωριό, ίσως από τις αγαπημένες μου εικόνες όλου του ταξιδιού. Τα χρώματα, τα σχήματα, η θάλασσα, τα σπίτια, το χιονάκι, απ΄ όπου και να το πιάσω είναι απλά υπέροχα. Μάλιστα ο μικρός μόλος σχεδόν μοιάζει με ψεύτικο παιχνίδι, βγήκε σχεδόν tilt shift αυτή η φωτογραφία. Εντάξει, δεν είναι Atlantic Road, αλλά εντυπωσιακές όλες αυτές οι γέφυρες που ενώνουν τα συμπλέγματα των νησιών. Ατέλειωτη ομορφιά σ’ αυτά τα μέρη. Και κάτι που δεν περίμενα, μια μεγάλη παραλία στο Ramberg με λευκή άμμο, γαλάζια νερά και κόσμο να κάνει μπάνιο. Δεν είχα διανοηθεί την ανάγκη να φέρω μαγιώ, φάση θα είχε να βουτούσα. Νομίζοντας ότι έχω αφήσει τα fjord αρκετά πιο νότια, η πινακίδα προς το Nusfjord με κάνει να αλλάξω πορεία. Η διαδρομή άξιζε, το φιορδ όχι. 17 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
estebahn 7.692 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 9 , 2019 πριν 25 λεπτά, το μέλος innova 04 έγραψε: αυτη με το νοικιαρικο σκουτερ, πέτα την στο Κράκεν Χαχα γιατί βρε Θανάση; Την πέτυχες στους Πετανούς; Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
klab 7.408 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 10 , 2019 Στέφανε ποιο ήταν το σκορ σου στα Lofoten; Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
tre 4.529 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 10 , 2019 Το νέο φόντο του υπολογιστή μου 5 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
estebahn 7.692 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 10 , 2019 πριν 14 ώρες, το μέλος klab έγραψε: Στέφανε ποιο ήταν το σκορ σου στα Lofoten; Έκανα τέτοιο kill streak που ξεκλείδωσα naval strike (όντως το πέτυχα αυτό, δεν είναι από το ιντέρνετ η φωτό) 3 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
estebahn 7.692 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 10 , 2019 (τροποποιήθηκε) Χιλιόμετρα μετά, το βλέμμα μου τραβάει μια αλλόκοτη εκκλησία, σίγουρα δεν την λες βασιλική με τρούλο. Γελάδια βόσκουν με τον ουρανό μονάχα πίσω τους, ωστόσο το πιο περίεργο είναι αυτό το επίμηκες καλύβι. Επιστρέφω στον κεντρικό για να δω περί τίνος πρόκειται. Μάλιστα, μουσείο Viking. Και δεν το επισκέπτομαι; Η αρχική αίθουσα με τα ευρήματα στα γύρω χωράφια είναι απογοήτευση, ο χάρτης που μου έδωσαν ωστόσο λέει ότι το ‘καλύβι’ που είδα είναι αντίγραφο του σπιτιού φύλαρχου βικινγκ, ίσως εκεί έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Η είσοδος μάλιστα είναι διακοσμημένη με τους γνωστούς δράκους του πολιτισμού αυτού. Μέσα στο κτήριο υπάρχουν ‘διαμερίσματα' καθένα από τα οποία εργαζόμενοι με παραδοσιακές φορεσιές παριστάνουν τους τεχνίτες, άλλος είναι κτηνοτρόφος, άλλος βυρσοδέψης. Και να από κοντά τα alien αποξηραμένα πλάσματα της θάλασσας που πέτυχα και νωρίτερα. Οι δεσποινίδες απ’ έξω στο πνεύμα του cosplay και αυτές κάνουν ότι μαγειρεύουν. Η ξανθιά δεν ειχε απίστευτα λευκό χρώμα μαλλιών και δέρματος. Στο δεύτερο μισό του κτίσματος βρίσκονται οι ας πούμε κοινόχρηστοι χώροι του χωριού. Πραγματοποιούν και ξενάγηση στα νορβηγικά, οπότε δεν κατάλαβα γρυ. Ο δράκος δεσπόζει στη μέση (ναι ρε γι’ αυτό έβγαλα την φωτογραφία!) Ξυλόγλυπτα και φαντά στους τοίχους με την χαρακτηριστική Norsk νοοτροπία, πόσο μ’ αρέσουν αυτά! Για την μυθολογία της Kαλεβάλα έμαθα ως παιδί μέσα από τα περιοδικό ΚΟΜΙΞ που δημοσίευσε μια πολύ καλή μετάφραση ιστορίας του Ντον Ρόσα που σε έβαζε στο για τα καλά στο κλίμα. Προσοχή στην λεπτομέρεια: Στην έξοδο κινδύνου δεν υπάρχει ένα απλό ανθρωπάκι από γραμμούλες, αλλά ένας Βίκινγκ! Τροποποιήθηκε Οκτώβριος 10 , 2019 από τον estebahn -- 15 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
estebahn 7.692 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 10 , 2019 Μετά την έξοδο, επιγραφή ενημερώνει πως υπάρχει Drakkar, το γνωστό πλοίο με το οποίο οι Βίκινγκ διέσχιζαν τον Ατλαντικό αραγμένο στην δίπλα λίμνη. Απόσταση 1.5 χιλιόμετρο με την επιστροφή να είναι ανηφόρα. Μην έχοντας αυτό το δεδομένο υπ’ όψη έχω έρθει ως εδώ με παντελόνι cordura και μπότες. Ναι, ΟΚ, δεν έχω να σέρνω μπουφάν και κράνος (χύμα αφημένα στην μηχανή, I love Norway), αλλά και πάλι θα με φάει η ζέστη. Η περιέργεια νικά, ανοίγω τα φερμουάρ του παντελονιού πιο ψηλά από σκισίματα σε φόρεμα αοιδού σε σκυλάδικο και ξεκινάω. Στην πορεία υπάρχουν σημεία για τοξοβολία ή ρίψη τσεκουριού σε στόχο, σημεία για ιππασία, αλλά και μια καλύβα σιδηρουργού. Σε αντίθεση με τους συναδέλφους του πιο πριν που θεωρητικά και μόνο μαγείρευαν, αυτός έχει όντως καμίνι και σφυρηλατεί πυρωμένο σίδερο, τον λυπήθηκα μες στην ζέστη. Από παρουσιαστικό όμως, είναι σίγουρα απόγονος των… προγόνων του. Όχι δεν είναι αυτό το ντράκαρ, απλά έδειχνε όμορφο. Το σκάφος καθ’ αυτό είναι σε κλίμακα 1:2, παρατηρώ ότι έχει κινητήρα Honda, ειρωνικό το ‘you meet the nicest people on a Honda’ αν σκεφτεί κανείς το ότι οι συγκεκριμένοι είναι γνωστοί ως βίαιοι κατακτητές. Ένα πανύψηλο παλικάρι με ξανθιά γενειάδα μας λέει πώς αν μαζευτούμε έξι τουλάχιστον θα πάμε βόλτα στην λίμνη. Δεν είχα ιδέα ότι γίνεται αυτό, γαμώ. Εν τέλει μαζευόμαστε, φοράμε σωσίβια και περιμένω να βάλει μπρος να κάνουμε ρομαντζάδα. Αμ δεν κατάλαβα καλά! Το μοτέρ υπάρχει για έκτακτη ανάγκη, η βόλτα κανονικά γίνεται με πανί. Αλλά σήμερα έχει νηνεμία, οπότε μια λύση μένει: Να τραβήξουμε κουπί! Ω ρε φίλε! Μα που να πάμε με αυτά τα κουπάκια; Να για ποιο λόγο απαιτούνται τουλάχιστον έξι άτομα για να ξεκινήσει η βόλτα. Μας μοιράζει τα κουπιά και ξεκινάμε να κωπηλατούμε. Δίνει τον ρυθμό, ταυτόχρονα μας αναφέρει και ιστορικά στοιχεία για τις περιπέτειες των προγόνων του. Είναι κουραστικό, αλλά έχει την πλάκα του. Σύμφωνα με το GPS του η μεγαλύτερη ταχύτητα που πιάσαμε είναι 1.5 χιλιόμετρο την ώρα. Κανένα μισάωρο μετά επιστρέφουμε για να πάρουν σειρά οι επόμενοι. Και τώρα ανάβαση ως το parking. Πρέπει να έχασα ένα κιλό σε ιδρώτα λόγω παντελονιού και μόνο. Κάποιοι πιο προνοητικοί έθαψαν το TDM τους κάτω από πράγματα και λογικά τριγυρνούσαν ανάλαφροι. 14 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
estebahn 7.692 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 10 , 2019 Το τριπάκι ‘γέφυρα από νησάκι σε νησάκι’ συνεχίζεται σταθερά, που και που τα βουνά βέβαια καλύπτουν με την σκιά τους το τοπίο. Και επρόκειτο όντως για ψηλά βουνά, δεν σου πάει στο μυαλό ότι βρίσκεσαι σε νησάκια. Η μάσκα του VFR πλέον έχει περιέλθει σε σιχαμένη κατάσταση από τα μυγάκια, υποθέτω ότι με τόσο περπάτημα βρωμάω το ίδιο. Σιχτιρίζω την ώρα και την στιγμή που δεν πήρα μαγιώ, από γεμάτες παραλίες άλλο τίποτε. Και τα χρώματα δεν τα λες πολύ μακριά από Ιόνιο. 14 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
estebahn 7.692 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 10 , 2019 Διαλέγω να κινηθώ βόρεια και να βγω από τον κύριο δρόμο των Lofoten,αυτό σημαίνει φερι για Melbu. Σε αντίθεση με τον νότο δεν υπάρχει ψυχή από προσωπικό, είναι και η απόσταση πιο μεγάλη οπότε τα δρομολόγια έχουν μικρότερη συχνότητα. Εμφανίζονται τρεις Γάλλοι με ένα αυτοκινούμενο. Η κυρία ψιλοταραγμένη με ρωτάει αν ξέρω πόσο κοστίζει να περάσει απέναντι. Δεν έχω ιδέα, αλλά αν έχεις φτάσει ως εδώ πάνω πώς μπορεί να είναι αυτό καθοριστικός παράγοντας; Με αρχίζει στην κουβέντα για το πόσο έχουν αλλάξει τα νησιά, πριν δέκα χρόνια που πρωτοήρθε δεν υπήρχε τουρισμός εδώ πάνω. Ταυτόχρονα ο άντρας της με τον φίλο του παίρνουν τα καλάμια και λένε σε χαλαρή πως πάνε να βγάλουν κανένα ψάρι για το βραδινό στο μισάωρο μέχρι να έρθει το καράβι. Βρίσκω και εγώ ευκαιρία και πάω από την άλλη μεριά του μόλου να βάλω τα πόδια μου μες στο νερό, δεν είναι αγαπημένη μου αίσθηση αυτή του να νιώθω τον ιδρώτα να στεγνώνει πάνω μου. Μαζεύω και τρία πολύχρωμα σαλιγκάρια από τα βραχάκια, ώσπου βλέπω το βαπόρι να πλησιάζει, οπότε και πάω προς τη μηχανή. Σαλιγκάρια εγώ; Ε ο Γάλλος δεν υπερέβαλλε έβγαλε αυτό το κτήνος και δεν έδειξε και καθόλου εντυπωσιασμένος από το κατόρθωμα του! Έχω πιάσει πρώτο τραπέζι πίστα στο καράβι και έτσι βλέπω επιτέλους από πολύ κοντα την πλώρη να ανοίγει προς τα πάνω ενώ πάμε να δέσουμε. Ήρεμος επαρχιακός ως το Sortland με τα νερά να έχουν κατέβει σε στάθμη. Το δωμάτιο είναι απογοήτευση δυστυχώς. Το σπίτι ανήκει στον Τούρκο κεμπαμπτζη της περιοχής, έχει βάλει τρια μαστόρια από την Λευκορωσία να δουλεύουν και ως τις έντεκα ακούς μόνο τροχούς, πριόνια και μπλιέτ. Καβαλάω το μηχανάκι για να βρω τίποτε σε φαγάδικο ανοικτό, στο δρόμο σκέφτομαι πως από άποψη εικόνων και ομορφιάς μάλλον ή σημερινή ήταν η ομορφότερη ημέρα του ταξιδιού. Πριν ξεκινήσω το ταξίδι αναρωτιόμουν αν συνηθίζοντας την φύση της Ελβετίας, των Άλπεων, θα κατάφερνε η Νορβηγία να με εντυπωσιάσει. Ήταν αφελής η αμφιβολία μου. Λοφότεν λοιπόν, αξίζουν ένα ταξίδι μόνα τους. 16 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
estebahn 7.692 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 12 , 2019 Ημέρα 9η, 20/07/'19Sortland (NO) – Andøya (NO) – Torsken (NO) – Brensholmen (NO) – Tromsø (NO) , 314km Από το Sortland όπου βρίσκομαι έχω σκοπό να περάσω το βράδυ στο Tromsø που είναι η τελευταία πόλη του βορά. Ως εκεί φτάνει κανείς σχετικά εύκολα, μάλιστα παρότι είμαι ακόμη στα νησιά είναι εφικτό να περάσεις στην στεριά μέσω γεφυρών. Αλλά παρά είναι απλό αυτό το σχέδιο. Βλέπω στον χάρτη πως υπάρχουν ακτοπλοϊκές συνδέσεις στα βόρεια, αυτές θα μου επιτρέψουν να δω άλλα τρια νησιά και να κάνω και καλύτερη βόλτα. Μάλιστα επειδή τα δρομολόγια αυτά εκτελούνται μόνο καλοκαίρι και όχι τώρα που γράφω, το Google Maps δεν εμφανίζει την πορεία που ακολούθησα ως επιλογή, εξ’ ου και ο χάρτης από το TomTom. Αναχώρηση λοιπόν με το Πολεμικό Ναυτικό να έχει δέσει κοντά στο σπίτι! Μόνο ποδηλάτες συναντώ στο δρόμο μου, ξεκινούν νωρίς για να γλιτώσουν όση ζέστη γίνεται. Επιτέλους καταφέρνω να φωτογραφίσω τις περίφημες νορβηγικές πινακίδες που προειδοποιούν για πέρασμα ταράνδου. Έχουν γίνει μέχρι και σουβενίρ αυτές οι πινακίδες, βέβαια μόνο την προειδοποίηση έχω δει μέχρι στιγμής και όχι τα ζώα καθ’ αυτά. Εντοπίζω εναν υπερκυριλέ ξενώνα που διαφημίζει ότι σερβίρει πρωινό. Γιατί όχι; Χρόνος υπάρχει. Σε μέρος που υπάρχει τζακούζι στην αυλή, το ‘γδύσιμο’ στον λογαριασμό είναι δεδομένο, τουλάχιστον ο ξενοδόχος μου δίνει συμβουλές για την διαδρομή: Είναι προτιμότερο κατά τα λεγόμενα του να κινηθώ από την δυτική ακτή αν με ενδιαφέρει το τοπίο. Χρόνο έχω μπόλικο, μιας και το καράβι φεύγει μεσημέρι, οπότε γιατί όχι; Πόσα χρώματα στα λουλούδια. Και πόσο καμένος ο ουρανός. 14 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
estebahn 7.692 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 12 , 2019 Το έχω ήδη αναφέρει, από τα μέρη αυτά είναι σημαντικό να περνούν μεγάλα πλοία. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα μερικές φορές οι γέφυρες να έχουν μορφή ράμπας απογείωσης! Τα μικρά πιξελ στην κορυφή είναι μια παρέα με τουριστικά BMW. Αναμνήσεις αλυκών Μεσολογγίου, να έρχονται και εδώ τα ΚΑΠΗ για ιαματικά μπάνια στην μούτελη; (ήτοι η λάσπη της λιμνοθάλασσας) Απ’ ότι φαίνεται, οι νησιώτες δεν είναι ιδιαίτερα εφευρετικοί με τα ονόματα των χωριών, αρκεί ένα από τα πρώτα γράμματα της αλφαβήτας και πετάνε και ένα κυκλάκι κάπου εκεί γύρω να υπάρχει. Πιάνοντας θάλασσα το τοπίο αγριεύει, η πρωινή συννεφιά βοηθάει στην μουνταμάρα. Όσο και να μας καλωσορίζει στο Voss η επιγραφή, δεν ανοίγει και η καρδιά σου! Αμμουδεροί κολπίσκοι εδώ και εκεί με γαλανά νερά, η απόλυτη ερημιά. Λες και δεν υπάρχει διάβρωση, τα βράχια παραμένουν πριονωτά ώσπου χάνονται στον ωκεανό. 13 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
estebahn 7.692 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 12 , 2019 Συναντάω κάτι σαν μνημείο, από περιέργεια αποφασίζω να περπατήσω ως τον φάρο. Η ησυχία δεν περιγράφεται. Κάτι μαύρα πουλιά πετούν, αυτά και το νερό. Και απεραντοσύνη της θάλασσας. Από αυτές τις ακτές ξεκινούσαν οι Βίκινγκ για την άγνωστη δύση μέσα σ’ ένα βαρκάκι λίγο μεγαλύτερο από το της χθεσινής μου κωπηλασίας, cojones όχι αστεία. Φίλε η επόμενη στεριά από εδώ ευθεία είναι η Γροιλανδία. Η οποία αυτή την στιγμή μάλλον είναι πιο κοντά από το πατρικό μου. To Anchorage της Αλάσκα είναι επίσης σημαντικά πιο νότια από εμένα. Διάολε, ΠΟΥ είμαι; Καθώς έχω αρχίσει να αγριεύομαι με προσεγγίζουν μερικά ντόπια πρόβατα, απ’ ότι φαίνεται δεν πολυφοβούνται τους ανθρώπους. Δεν τους βλέπουν και συχνά θα μου πεις! Λεπτομέρειες από την χλωρίδα της περιοχής. Δεν υπάρχει απλά γρασιδάκι, αλλά όλα αυτές οι πιο ιδιαίτερες πόες. Ο ουρανός βαραίνει, ακόμη και τα σύννεφα μου φαίνονται απειλητικά. Τούνελ λαξευμένα στο βράχο, ούτε τσιμέντο ούτε τίποτε. Σε ένα από αυτά έχω την πρώτη μου συνάντηση με τάρανδο. Το τεράστιο ζώο απλά κάθεται στην έξοδο του τούνελ αγέρωχο, απ’ ότι έμαθα το συνηθίζουν για να τους δροσίζει το ψυχρό ρεύμα αέρα. Εννοείται πώς αν τρακάρεις με τάρανδο λίγα πράγματα θα βρούνε να μαζέψουν, ακόμη και αν οδηγείς αυτοκίνητο. Άλλο απρόσμενο: Διαστημικό Κέντρο, κοινοπραξία αρκετών ευρωπαϊκών χωρών. Τι άλλο θα βρω; 14 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
estebahn 7.692 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 12 , 2019 Φτάνω στις Andenes απ’ όπου θα φύγει το πλοίο μου νωρίτερα της αναχώρησης, κάνω μια μικρή βόλτα και πίνω έναν καφέ. Δεν το συμπάθησα ιδιαίτερα το μέρος, αλλά έμαθα πώς από εδώ ξεκινούν εκδρομές για παρακολούθηση φαλαινών, αν είμαι τυχερός ίσως δω και από το δικό μου δρομολόγιο. Στο λιμάνι παίρνω θέση στην ουρά, ωστόσο το παιδί που κόβει τα εισιτήρια με προτρέπει να περάσω μπροστά στο κομμάτι των μοτοσυκλετών. Εκεί συναντάω ένα ζευγάρι Ελβετών στα 60τόσα τους, ταξιδεύουν με τις δύο Virago τους και μάλιστα στο τιμόνι πέρα από πυξίδα (;) έχουν κάνει και την πιο ελβετική προσθήκη που θα μπορούσα να σκεφτώ: Ένα αναλογικό ρολόι! Δυστυχώς όλες οι φωτογραφίες που έβγαλα με κινητό χάθηκαν, μαζί τους και η συγκεκριμένη. Σύντομα εμφανίζεται και μια μπλε Goldwing με τρέιλερ. Αναβάτης ένας θηριώδης Νορβηγός συνομήλικος των Ελβετών μαζί με την γυναίκα του, την υπερ-γιαγια. Οι μοτοσυκλετιστές είμαστε σαν τα σκυλιά, με το που βλέπουμε κάποια νέα φάτσα πάμε πίσω του και όπως τα σκυλιά μυρίζουν το ένα την ‘ουρά’ του άλλου για αναγνώριση, έτσι και εμείς με την πινακίδα. Η έλλειψη GR στην παλιά μου πινακίδα, αλλά και το πλαίσιο με το όνομα συνεργείου στα ελληνικά δείχνει αυτές τις μέρες να είναι το καλύτερο σπάσιμο πάγου, όλοι από εκεί ξεκινάνε. Έτσι και τώρα, οπότε με το παρεάκι περνά ευχάριστα η ώρα ώσπου να σαλπάρουμε. Πιάνω κατάστρωμα θέλοντας να δω τις φάλαινες, αν όντως διασταυρωθούμε. Παρατηρώ τις μπότες μου, το παντελόνι. Δέκα μέρες τώρα με βροχή, ζέστη από το πρωί μέχρι συνήθως το βράδυ φορεμένα σερί έχουν καταντήσει χιλιοβρώμικα. Αλλά βέβαια ξέρετε τι λένε περί shinny armour. Στο πλοίο συμβαίνει και κάτι ασυνήθιστο: Πετυχαίνω όχι ένα, αλλά δύο ζευγάρια δίδυμων κοριτσιών ντυμένα ασορτί. Τελικά βγαίνει ένας ζεστός ήλιος που με νυστάζει. Ξαπλώνω στον πάγκο με τα σωσίβια με το μπουφάν να μου κάνει σκιά στα μάτια, και αποκοιμιέμαι, αν περάσουν οι φάλαινες όλο και κάποιος θα φωνάξει. Πρέπει να ήταν από τους καλύτερους ύπνους που έκανα. Τόση ξεγνοιασιά και με τον ήλιο να με νανουρίζει κάπου στην κορυφή του πλανήτη. Σχεδόν σαν να είμαι σε πλοίο της γραμμής για διακοπές στο Αιγαίο. 15 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
estebahn 7.692 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 12 , 2019 Με ξυπνάνε ομιλίες, δεν ήταν για κοπάδι φαλαινών, απλά φτάνουμε και έχουν βγει όλοι στο κατάστρωμα να δούνε την θέα. Να και οι Νορβηγοί με την Goldwing. Το νησάκι μοιάζει εκπληκτικό. Δείτε το νερό πώς ξεκινάει από την κορυφή του βουνού για να καταλήξει στη θάλασσα. Σιγά – σιγά φαίνεται και ο μόλος. Το χωριουδάκι του Gryllefjord δείχνει πραγματικά όμορφο. Ρόμπα τον έκαναν τον Sakte. Από ντοκιμαντέρ με εντυπωσίαζαν τα σκαριά αυτά με το μικρό μήκος και το μεγάλο βύθισμα. Υποθέτω η γεωμετρία αυτή τους δίνει σταθερότητα όταν πιάνει καιρός. Εντελώς άλλης σχεδίασης σε σχέση με ελληνικό καΐκι Κηπάκος με προσωπική προβλητούλα, αυτά είναι. 20 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες