Jump to content

Recommended Posts

Από τα πιο γνωστά κτίσματα της πόλης είναι αυτό της Ακαδημίας Επιστημών, δεν είναι μόνο τα πάνω από εκατό μέτρα ύψους του, είναι και το εκτόπισμα αυτών των ορθογωνικών όγκων, είναι κτήνος, χωρίς να είναι μια ακαλαίσθητη τσιμεντένια μάζα.  Δεν έχω ιδέα για το τι είδους Έρευνα μπορεί να γίνεται εδώ μέσα, αλλά σίγουρα εμπνέει ένα σεβασμό.

DSC01742.jpg

DSC01744.jpg

Κοντεύει επτάμιση, το πλυντήριο θα έχει από ώρες τελειώσει και αν δεν το απλώσω σύντομα, δεν υπάρχει καμια περίπτωση να στεγνώσουν τα ρούχα ως το πρωί. Ο πιο απρόσμενος λόγος για να τελειώσει βόλτα, γίνομαι η μάνα μου!

Παίρνω κάτι που μοιάζει με παράκαμψη για να φτάσω προς το δωμάτιο, πέφτω σε μια μάλλον κακόφημη γειτονιά περνώντας σε κάτι σαν τούνελ κάτω από τις γραμμές του τρένου. Στο Birmingham είχα πλέξει σε ένα τέτοιο τούνελ με άστεγους, εδώ ευτυχώς είναι πιο εντάξει τα πράγματα.

Αυτά τα κτήρια έχουν δει καλύτερες μέρες σίγουρα, κάποιοι μπήκαν στον κόπο κάποτε να προσθέσουν τόσα στοιχεία για να τα ομορφύνουν. Σήμερα στέκουν βρώμικα, μάλλον οι τωρινοί ένοικοι ενδιαφέρονται πολύ περισσότερο για την δορυφορική.

DSC01745.jpg

Φτάνω στην γειτονιά "μου', ακόμη εντυπωσιάζομαι από το ότι υπάρχουν κτίσματα από ξύλο. Γκράφιτι, ένα στένσιλ για ‘pub’ , μόνο τακτικά δεν είναι όλα, όπως γράφει η ταμπέλα. Η μοντέρνα κοπελίτσα μάλλον εκπροσωπεί την νέα εικόνα της χώρας. Μπορεί και αυτά να είναι όλα στο μυαλό μου!

DSC01747.jpg

Ένα μουντό σούρουπο από το παράθυρο μου, τόσες μέρες που δεν νύχτωνε, ποτέ δεν χρειαζόμουν ήλιο!

DSC01748.jpg

Παλεύω με ανεμιστήρες , κρεμάστρες και παράθυρα να κάνω ότι μπορώ για να μην πακετάρω νωπά ρούχα, η νεκροψία το πρωί θα δείξει.

IMG-20190725-214023.jpg

Λοιπόν, η φτηνιάρικη πόλη της Μονόπολης μόνο φτηνιάρκη όψη δεν βγάζει. Αντιθέσεις που εμένα με τραβάνε, αλλά και ένα πανέμορφο κέντρο για όποιον θέλει να εστιάσει στην αρτ νουβώ πλευρά. Ξέρω πως η Βαρσοβία και η Κρακοβία τα τελευταία χρόνια αποτελούν δημοφιλή προορισμό για οικονομικά τριήμερα Ελλήνων εκτός θερινής σεζόν. Θα πρότεινα να μπει και η Ρίγα στα υπ’ όψιν για κάτι παρόμοιο. Άνετα την ξαναέβλεπα με χιόνι.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Ημέρα 15η, 26/07/’19
Riga (LV) – Kaunas (LT) – Lublin (PL), 763km

map.jpg

Επόμενος προορισμός; Γαμώ, να έχεις τον χάρτη μπροστά και να διαλέγεις που θα σε βρει η μέρα. Η Λιθουανία δεν με εμπνέει και Λευκορωσία όλοι με έχουν συμβουλέψει να μην πάω. Επόμενη επιλογή η Πολωνία. Την χώρα αυτή την έχω σε μεγάλη εκτίμηση έχοντας φιλαράκια εκεί τόσο από όταν έμενα Αγγλία, όσο και νυν συναδέλφους. Το περασμένο καλοκαίρι επισκέφτηκα το Poznan και το Bidgoszcz (ναι είναι δύσκολη στην προφορά γλώσσα!) και βάσει αυτού ανυπομονώ να ξαναπάω στη χώρα. Έχω ζητήσει πληροφορίες από ένα παιδί από την δουλειά και με έχει συμβουλέψει να πάω στην μικρή πόλη του Lublin, στα νοτιοανατολικά της χώρας. Γιατί όχι;  Η απόσταση είναι σχεδόν όσα τα κυβικά του VFR, αλλά τις τελευταίες δύο ημέρες δεν έχω πολυγράψει χιλιόμετρα, έχω δυνάμεις.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Μισό μήνα πλέον στο δρόμο, το πρωινό φόρτωμα των (φρεσκοπλυμμένων) έχει γίνει αυτοματοποιημένη διαδικασία. Σωστά; Familiarity breeds contempt λένε οι Άγγλοι και θα τους δώσω δίκιο. Ξεκινάω λοιπόν, βάζω βενζίνη, ελέγχω πιέσεις, δηλαδή ανεβοκατεβαίνω μερικές φορές από την σέλα. Περνάω την γέφυρα του ποταμού, είναι πλακόστρωτη με γλιστερές γραμμές τραμ. Στο τέλος του κατηφορικού της γέφυρας υπάρχει κάτι σαν καθίζηση, καθώς μπαίνω  στην ‘λακούβα’  παίρνω ξαφνικά τον κόκκινο σάκο στην πλάτη! Τι στο καλό; Σταματάω τρομαγμένος συγκρατώντας τον όσο μπορώ με το αριστερό χέρι, αν δεν υπήρχε το επιπλέον πλάτος των βαλιτσών σίγουρα θα είχε πέσει στον γεμάτο κίνηση δρόμο. Ο ηλίθιος απλά τον είχα ακουμπήσει στη σέλα ξεχνώντας να τον δέσω. Τόσα φανάρια, στάση για βενζίνη και τα λοιπά, ούτε το είδα, ούτε το αντιλήφθηκα. Πάλι καλά που δεν προκάλεσα ατύχημα!

Ο δρόμος ως τα σύνορα παρόλο που θεωρητικά ενώνει δύο πρωτεύουσες δεν είναι κανένας τεράστιος αυτοκινητόδρομος, διασχίζει μικρά φθαρμένα χωριουδάκια εδώ και εκεί, από τα κύρια αξιοθέατα ένας ανεμόμυλος σαν αυτούς που κυνηγούσε ο Δον Κιχώτης.

DSC01749.jpg

DSC01751.jpg

DSC01752.jpg

Βλέπω ταμπέλα και για μουσείο έτερου παιδικού ήρωα, του Βαρώνου Μινχάουζεν. Μέχρι να συνειδητοποιήσω τι είναι δυστυχώς έχω προσπεράσει. Δεν ξέρω αν άξιζε, αλλά πιτσιρικάς είχα τρέλα με τις ιστορίες του, δεν πειράζει!

Λιθουανία μπροστά μου. Όπως και κάθε προηγούμενη φορά, τα σύνορα είναι μια τυπικότητα, ούτε καν σημαία, ένα κολωνάκι μόνο.

DSC01754.jpg

Η Λετονική σημαία πίσω, πάμε για την τελευταία των χωρών της Βαλτικής.

DSC01755.jpg

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Ψύχρα στους κάμπους της Λιθουανίας, ξανά τράμπα για χειμερινό μπουφάν και βουρ στις πεδιάδες. Ήξερα ότι σ’ αυτά τα μέρη υπάρχει μόνο ένας ατελείωτος κάμπος, χαρακτηριστικά θυμάμαι στη Γεωγραφία στο σχολείο να διδάσκουν την Ουκρανία ως ‘τον σιτοβολώνα της Ευρώπης’, ε και εδώ παρόμοια είναι τα πράγματα.

Ανάμεσα στα ατελείωτα χρυσαφί φυτά νομίζω ότι βλέπω κάτι. Λες;

DSC01756.jpg

Παίρνω ένα κάθετο δρομάκι, απρόσμενη ευκαιρία του VFR να ποζάρει μπροστά σε MiG. Και τα ελικόπτερα βέβαια κτήνη.

DSC01757.jpg

Παίζατε και εσείς Ace Combat στο Playstation 1?

DSC01758.jpg

Τροποποιήθηκε από τον estebahn
--

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Απ’ όλη την Λιθουανία, έχω διαλέξει ένα μέρος για να δω, λίγο έξω από το Κάουνας. Το μέρος αυτό είναι το Οχυρό Εννέα (Ninth Fort).  Από λάθος του GPS καταλήγω να παρκάρω πρόχειρα στα χώματα στην άκρη της Εθνικής και μπαίνω στον χώρο από κάποια βοηθητική είσοδο.

DSC01760.jpg

Τι είναι λοιπόν αυτό το μέρος με τους αλλόκοτους τοίχους και τα κιγκλιδώματα;

Πρόκειται για μέρος της οχύρωσης της πόλης από τον 19ο αιώνα. Όσο το μέρος βρισκόταν υπό Ρωσικό έλεγχο, χρησιμοποιούταν ως κέντρο διανομής (!) πληθυσμού στα γκουλάγκ. Έπειτα, περνώντας σε γερμανικά χέρια έγινε χώρος εκτέλεσης Εβραίων τόσο από την Λιθουανία, όσο και από την υπόλοιπη Ευρώπη.

Μπόλικη και μακάβρια ιστορία πίσω από αυτά τα τσιμέντα.

DSC01759.jpg

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

DSC01763.jpg

Ο τούβλινος τοίχος στέκει σε κακό χάλι, κάτι κατεστραμμένες σκοπιές και αυτό είναι όλο στον προαύλιο χώρο. Στραβωμένα συρματοπλέγματα.

DSC01764.jpg

Αυτή είναι μια πόρτα που πριν ογδόντα χρόνια δεν θα ήθελες να διαβείς με τίποτε. Κάτω, μακρύτερα του πάρκου το Kaunas στέκει ασχημότατο.

DSC01777.jpg

DSC01765.jpg

Η κυρίως φρίκη είναι αυτός ο τοίχος στον προαύλιο χώρο. Η επιγραφή λιτά αναφέρει απλά ότι ‘δίπλα σε αυτόν τον τοίχο οι ναζί εκτελούσαν και έκαιγαν κόσμο το 1943-1944’.

DSC01769.jpg

Αυτό που δεν λέει είναι το ΠΟΣΟ κόσμο εκτέλεσαν. Η απάντηση καθηλωτική, περίπου πενήντα χιλιάδες ψυχές. Αυτό είναι σαν να λες πως μια πόλη σαν τη Λαμία έχει σκοτωθεί υποφέροντας εδώ ακριβώς μπροστά στα πόδια σου. Φρίκη.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
Την 1/11/2019 at 10:48 ΜΜ, το μέλος estebahn έγραψε:

Έχω μια αδυναμία στα κίτρινα οχήματα, η πεντάλιτρη Mustang εδώ πιο πολύ με render από το Gran Tourismo μοιάζει, δεν ξέρω κατά πόσο εναρμονίζεται με το τοπίο.

DSC01730.jpg

......................

Με συγκίνησες να ξέρεις..... :cry:

Δηλωμένος λάτρης του κίτρινου σε μοτό και τουτού, με αγαπημένα όλη τη σειρά Mustang διαχρονικά (ιδιαίτερα την παρακάτω εικονιζόμενη έκδοση), μαζί με τα Chevrolet Camaro (επίσης σε κίτρινο).

Αποτέλεσμα εικόνας για ford mustang 2009 :wub:

Τροποποιήθηκε από τον Kostas-MotoLover

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Η Εθνική οδός που ακολουθεί είναι ποιοτικά ο καλύτερος δρόμος που έχω συναντήσει μέχρις ώρας στο ταξίδι. Ούτε Γερμανία, ούτε Δανία, ούτε Φινλανδία. Το όριο είναι 140, αλλά όλοι πάνε πιο πάνω. Έχοντας φρέσκο λάστιχο κρατάω γύρω στα 160, το VFR δεν έχει καλύτερη και τα χιλιόμετρα φεύγουν αβίαστα.

Η Ε67 στέφεται προς Βαρσοβία στα δυτικά, η δική μου πορεία είναι νότια μέσω της διαδρομής 19. Φοβόμουν ότι το σύνολο της απόστασης θα είναι πληκτικός αυτοκινητόδρομος, αλλά έκανα λάθος. Η 19 είναι μια χαρά δρόμος, περνάει από δεκάδες μικρά αγροτικά χωριουδάκια (ευτυχώς το Tomtom με προειδοποιεί για τις πολλές κάμερες), αλλά ακόμη και όταν οδηγείς στις πεδιάδες διαρκώς υπάρχουν εκατέρωθεν αραιά δέντρα που πλαισιώνουν τον δρόμο. Πώς είναι η Τοσκάνη με κυπαρίσσια ένα πράγμα, αλλά σε έκδοση ανατολικής Ευρώπης.

DSC01780.jpg

Και πελαργοί παντού, τύφλα να έχει η Φιλιππιάδα.

DSC01779.jpg

O Sebastian όταν μέναμε στο Coventry μετά από μπύρες πάντα μνημόνευε τα δάση της Πολωνίας και τις ηλεκτρικές καταιγίδες. Ε τα πετυχαίνω και τα δύο. Όντως υπάρχουν είτε συστάδες ενός – δύο χιλιομέτρων με δάση μες στον κάμπο, είτε μεγάλες εκτάσεις όπου για ώρα οδηγείς ανάμεσα σε πανύψηλα δέντρα. Όσο για τις καταιγίδες, για ώρες οδηγώ βλέποντας αστραπές και κυρίως ακούγοντας μπουμπουνητά, ευτυχώς τα φαινόμενα εκτονώνονται μακριά μου και την βγάζω μόνο με κανένα δεκάλεπτο καταιγίδας, ευτυχώς φοράω το χειμωνιάτικο μπουφάν, που σε κανένα μισάωρο έχει στεγνώσει.

DSC01781.jpg

Έχω μπει όμως σε mode σιδηροκωλίασης και οδηγώ ακατάπαυστα χωρίς στάσεις για φωτογραφίες όλων των ωραίων που βλέπω. Το καλό είναι πως έτσι καλύπτω αποστάσεις γρήγορα, πρέπει να μην είναι λίγο μετά τις έξι όταν φτάνω στο Lublin.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Απ’ ότι φαίνεται έχω πέσει σε κάποιο φεστιβάλ στην πόλη, είναι και Παρασκευή και γίνεται χαμός από κόσμο.  Με δυσκολία βρίσκω το δωμάτιο, αυτή τη φορά όχι γιατί είναι κάποιο καταγώγιο, αλλά για τον αντίθετο λόγο: Είναι ακριβώς δίπλα στο κάστρο, είναι το ιστορικό νοσοκομείο και καμία ντόπια δεν ξέρει ότι το έχουν μετατρέψει σε ξενοδοχείο. Ασύλληπτα καλό, ειδικά αν σκεφτείς ότι κοστίζει τα μισά από αντίστοιχο δωμάτιο στο… Αγρίνιο.

DSC01789.jpg

Δεν έχω λόγο να μείνω στους κήπους του, η πόλη σφύζει από ζωή και θέλω να πάρω μια γεύση.

DSC01782.jpg

DSC01785.jpg

DSC01783.jpg

Ξεκινώ από κάτι σαν αλάνα στη ρίζα του κάστρου  που για τις ανάγκες του φεστιβάλ είναι γεμάτη με καντίνες με διάφορα είδη φαγητού, μπύρες, μπιχλιμπίδια. Στο βάθος υπάρχει και κάτι σαν camping που μένει η νεολαία για το φεστιβάλ.

DSC01784.jpg

DSC01785.jpg

Έχουν στήσει και διάφορα happenings, από μουσική μέχρι τόπλες (για άντρες) ισορροπία.

DSC01786.jpg

Η θέα από τον πύργο δείχνει υπέροχη, αν τον προλάβω ανοικτό καλό θα είναι να ανέβω.

DSC01787.jpg

Προς το παρόν υπάρχουν πολλοί κοντινότεροι δρόμοι να δω, όλοι γεμάτοι από το πλήθος. Εκείνες οι ταράτσες προς τα πάνω δείχνουν ενδιαφέρουσες. Το κτήριο στ΄ αριστερά εξακολουθεί να είναι μέρος του ξενοδοχείου!

DSC01790.jpg

Μάλιστα. Ελβετική ημέρα Ντουκάτι. Στην Πολωνία. Πώς συσχετίζονται αυτά οεο;

DSC01791.jpg

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Σ’ αυτό που δείχνει σαν κυρίως πλατεία μπροστά από το κάστρο ετοιμάζουν σκηνή, απ’ ότι φαίνεται η βραδιά θα έχει και live. Μα πόσο τυχερός να πέσω τυχαία πάνω σε φεστιβάλ;

DSC01792.jpg

Ναι  είσοδος του κάστρου μοιάζει με γουρλωμένο βλέμμα, πιο πολύ να χασκογελάσεις σε κάνει παρά να νιώσεις δέος!

DSC01794.jpg

Με το μνημείο των πεσόντων βέβαια δεν χασκογελάς. Με εκπλήσσουν οι χρονολογίες ’43-’55, αφενός γιατί η Πολωνία ήταν η πρώτη χώρα που δέχτηκε γερμανική εισβολή (δηλαδή πολύ πριν το ’43), αφετέρου δεν εχω ιδέα για την ιστορία τους και γιατί μια δεκαετία μετά την λήξη του πολέμου είχαν ακόμη γεγονότα. Πάντως το σύνολο των Πολωνών που έχω συναναστραφεί είναι πολύ ευαίσθητοι σχετικά με τον Β’ΠΠ και ιδιαίτερα περήφανοι για την αντίσταση της χώρας τους.

DSC01793.jpg

Άλλο χαρακτηριστικό που δείχνει να είναι σύνηθες στις πόλεις τους είναι η ύπαρξη Εβραϊκών συνοικιών, πιθανώς η επιγραφή να μιλάει για κάτι άλλο, μόνο το αστέρι αναγνωρίζω.

DSC01796.jpg

Ο ήλιος αρχίζει να χάνεται γρήγορα πλέον, ειδικά ανάμεσα στα ψηλά κτήρια το φως λιγοστεύει.

DSC01795.jpg

DSC01798.jpg

Αυτό δεν σημαίνει ότι όλη η πόλη δεν είναι στο πόδι, όλοι αυτοί βγαίνουν από την τούβλινη πύλη. Ναι, είναι ωραία κορίτσια οι Πολωνές.

DSC01799.jpg

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Τράπεζα, ΕΛΤΑ (ΠΟΤΑ; ), ξενοδοχείο, όλα σε όμορφες εγκαταστάσεις.

DSC01814.jpg

DSC01816.jpg

DSC01817.jpg

Κάτι σαν μπαράκι με τοιχογραφίες παλιά λεωφορεία (μοιάζουν ύποπτα με τα ‘αστικά’ της Πάτρας!), άλλη μέρα θα με τραβούσε, αλλά απόψε έχει τόσο τζέρτζελο τριγύρω που προσπερνώ.

DSC01819.jpg

Και άλλη παράσταση στην οποία τα παιδάκια έχουν ξεκαρδιστεί στα γέλια.

DSC01822.jpg

Τα πολωνικά μου δεν μου επιτρέπουν να απολαύσω το θέαμα, αλλά παράπονο δεν έχω.

DSC01823.jpg

Ναι ναι για το μαρμάρινο κιόσκι μιλάω, πού είναι ο διδάκωρ ο Αγριομπίλιζας;

DSC01821.jpg

Τρίτη συνεχόμενη μέρα που πετυχαίνω αταίριαστο αμερικάνικο αυτοκίνητο μετά τον σερίφη και την Mustang!

DSC01826.jpg

Ώρα να περάσω την πολύβουη πύλη των τειχών και να δω την παλιά πόλη.

DSC01827.jpg

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Ένα απρόσμενο θέαμα με περιμένει γύρω από το Δημαρχείο: Έχουν τοποθετήσει αρκετά σχοινιά που το ενώνουν με τα παρακείμενα σπίτια και σχοινοβάτες ισορροπούν τριγύρω μου. Ούτε το περίμενα, ούτε το είχα ξαναδεί. Έχω μια υποψία ότι αυτό που αποκαλούμε ‘πολιτιστικές εκδηλώσεις’ στα μέρη μου υπολείπεται ελαφρώς.

DSC01828.jpg

DSC01830.jpg

DSC01832.jpg

Όσο σκοτεινιάζει όμορφα φώτα κάνουν την εμφάνιση τους. Πόσο περίεργο να κρέμεται κόσμος στο κάδρο σου!

DSC01834.jpg

DSC01838.jpg

Έξυπνη ιδέα οι παλιές φωτογραφίες στα παράθυρα.

DSC01835.jpg

Πόσο επίσης έξυπνη και απλή ιδέα τα αιωρούμενα γράμματα!

LRM-EXPORT-166003873363903-20191103-1249

Μακέτα του καθεδρικού και με Μπράιγ  παρακαλώ για τους τυφλούς.

DSC01840.jpg

Και από μακέτες άλλο τίποτε, το κάστρο στο βάθος να δούμε αν θα το προλάβω!

DSC01841.jpg

Τροποποιήθηκε από τον estebahn
--

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Θανάση αμα σου πω οτι θυμάμαι να το διαβάζω φρέσκο το 'solo'; Απ' ότι βλέπω είναι την περίοδο που εγγράφηκα το mybike πάνω κάτω :biggrin:

Αυτο και τον Στούκερμαν!

...και απ' οτι μου λεεί το postimg, κάνουν συντήρηση και δεν μπορώ αυτή τη στιγμή να ανεβάσω φωτογραφίες. Δυστυχώς από αύριο θα είμαι εκτός, οπότε Δευτέρα η συνέχεια.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
Την 4/11/2019 at 11:23 ΜΜ, το μέλος estebahn έγραψε:

..........................

Κάτι σαν μπαράκι με τοιχογραφίες παλιά λεωφορεία (μοιάζουν ύποπτα με τα ‘αστικά’ της Πάτρας!), άλλη μέρα θα με τραβούσε, αλλά απόψε έχει τόσο τζέρτζελο τριγύρω που προσπερνώ.

DSC01819.jpg

................

Αυτά είναι τα παλιά λεωφορεία που είχαμε στην Αθήνα για 10ετίες. Εδώ αναγράφονταν ως IKARUS και είχα τη χαρά να οδηγήσω κάποτε ένα μέσα σε αμαξοστάσιο. Στα 15μου, καθώς είχα θείο οδηγό τέτοιου και τον έπρηξα να μου το δώσει λίγο για δυο σβούρες στο ερημικό αμαξοστάσιο. Από μικρός στα βαριά τιμόνια...... :laugh:

Τροποποιήθηκε από τον Kostas-MotoLover

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Να 'μαι ξανά! Πριν συνεχίσω, μια εξήγηση: Το ταξιδιωτικό το γράφω σε ένα αρχαίο λάπτοπ του 2013. Ένα από τα προβλήματα του είναι η οθόνη που αποδίδει πολύ ξεπλυμένα τα χρώματα. Οπότε για οποιαδήποτε φωτογραφία θέλω να επεξεργαστώ, η μόνη λύση που έχω είναι να την περάσω στο κινητό, να την σουλουπώσω εκεί και έπειτα ξανά πίσω στο λάπτοπ για ποστάρισμα.

Τις ανεβάζω στο postimg.cc με επιλογή 'do not rsize'. Μιας και από το λάπτοπ δεν έχω καμια πιστότητα, απαξ και ανέβουν δεν τις ξανακοιτάζω. Και από τις 5 ίντσες του κινητού δείχνουν εντάξει. Έτσι εως τώρα δεν είχα παρατηρήσει την τεράστια συμπίεση που γίνεται στις φωτό, από 4MB τα αρχεία καταλήγουν να είναι κάτι σαν 20kB, οπότε λεπτομέρειες που περιγράφω στο κείμενο δεν είναι διακριτές στις εικόνες, κάτι ενοχλητικό αν διαβάζει κανείς σε μεγάλη οθόνη desktop. Και είναι ρε γαμώτο κρίμα γιατί είδικά τα Νορβηγικά τοπία άξιζαν να τα χαζέψει κανείς όπως δείχνουν στα offline jpeg.

Μου το επισήμαναν λοιπόν αυτό, όπως και το γεγονός ότι το postimg όταν του ζητάς το direct link σου δίνει μεν την συμπιεσμένη φωτό, αλλά ταυτόχρονα με λίγο σκάψιμο βρίσκεις και την εικόνα σε πλήρες μέγεθος.

Για τα επόμενα posts λοιπόν θα προσπαθήσω να ανεβάζω τις εικόνες έστω σε 1080. Αυτό εμπεριέχει δύο κινδύνους: Ο πρώτος να φορτώνει αργά η σελίδα και ο δεύτερος που απεύχομαι είναι λόγω αυγημένου traffic το postimage να με μπλοκάρει είτε προσωρινα είτε μόνιμα.

Πείτε μου επομένως παρακαλώ αν η διαφορά στα επόμενα είναι αισθητή και άξια αναμονής φόρτωσης. Ελπίζω μόνο να την σκαπουλάρω από banαρισμα των εικόνων μιας και σχεδόν το σύνολο των ταξιδιωτικών το έχω ανεβάσει σε αυτή τη σελίδα. 

'στωωωωω! :blush:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Μέχρι να αποσώσω την δεύτερη μπύρα έχει σκοτεινιάσει εντελώς, αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι έχει αραιώσει στο ελάχιστο ο κόσμος, το αδιαχώρητο επικρατεί παντού. Δεν μπορώ να προσδιορίσω τον λόγο, δεν είναι ο κακός κόσμος όπως πχ σε ελληνικό παζάρι.

LRM-EXPORT-166829486382025-20191103-1303

Νυχτερινή βολτούλα προς το κάστρο λοιπόν, απ’ ότι φαίνεται πέφτω επακριβώς στο κλείσιμο και απλά εκατοντάδες κόσμου βγαίνουν, δεν πρόλαβα να μπω τελικά.

DSC01852.jpg

DSC01848.jpg

Μικρό το κακό, βόλτα ξανά προς τα μπαράκια της παλιάς πόλης.

DSC01849.jpg

DSC01860.jpg

Έντονο το παιχνίδι με το φως εδώ τριγύρω, τόσο σε ναούς όσο και με τα ‘φαναράκια’ στα στενά που δημιουργούν ένα πολύ ιδιαίτερο κλίμα.

LRM-EXPORT-166733844849354-20191103-1302

LRM-EXPORT-166629224703352-20191103-1300

DSC01868.jpg

Να και τα μπαλόνια με φωτάκια που αν θυμάμαι καλά εμφανίστηκαν στην Ελλάδα τα περασμένα Χριστούγεννα.

LRM-EXPORT-166526872029589-20191103-1258

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Στο δημαρχείο με τους σκοινοβάτες τα πράγματα είναι εντυπωσιακότερα με το σκοτάδι.

DSC01873.jpg

DSC01874.jpg

DSC01881.jpg

DSC01877.jpg

….από πολλές απόψεις!

DSC01880.jpg

DSC01876.jpg

DSC01882.jpg

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

DSC01888.jpg

Ανακαλύπτω και την καβάτζα όπου η πιτσιρικαρία πάει για πιο… πριβέ στιγμές.

DSC01887.jpg

Μέχρι να διασχίσω τα πενήντα μέτρα του μπαλκονιού μόνο ζευγαράκια και ηχηρά φιλιά γύρω μου.

LRM-EXPORT-166098608949023-20191103-1251

Μα τι κοπελάρες τριγύρω μου, περισσότερο όλων με εκπλήσσει η απλότητα τους, καλλονές πραγματικές . Ερωτεύομαι την καθίμενη Ραπουνζέλ, όσο και να επιμένω δεν την παντρεύει η μάνα της.

LRM-EXPORT-166232191491628-20191103-1253

Βρίσκω ένα μπαράκι και απολαμβάνω το νυφοπάζαρο με το ποτό μου. Τυχαία μεν, αλλά δεν μπορούσε να έχει πέσει περισσότερο μέσα ο Szymon προτείνοντας μου το Lublin.  Του χρόνου θα του πω να μου οργανώσει και τα προξενιά.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Ημέρα 16η, 27/07/'19
Lublin (PL) - Liptovská Mara (SK) – Telgárt (SK) -  Košice(SK), 706km

map.jpg

Τις τελευταίες ημέρες λίγο – πολύ έχω φάει  τα λάστιχα μου σε φλαταδούρες και ευθείες. Στην πορεία μου για τον Νότο όμως βρίσκονται τα φημισμένα βουνά Tatra στην Σλοβακία, ε αμαρτία θα είναι να τα προσπεράσω. Βγάζω λοιπόν ένα πλάνο σαν τουρ ενός μέρους των ανατολικών βουνών, το κομμάτι που δείχνει ορεινότερο. Στην τριγύρω περιοχή ως πιο ενδιαφέρουσα πόλη για διανυκτέρευση μοιάζει το Košice, οπότε να το το πλάνο ημέρας!

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Η Πολωνία δεν είναι καθόλου μικρή χώρα, ευτυχώς με το να διανυκτερεύσω στο Lublin έβγαλα την περασμένη ημέρα μεγάλο μέρος της. Τα αρχικά χιλιόμετρα της ημέρας είναι όμορφος επαρχιακός διαμέσου φτωχικών χωριών στις πεδιάδες, είναι ευχάριστα στον S19.

DSC01891.jpg

Αμέσως επόμενο κεφάλαιο πραγματικός αυτοκινητόδρομος, άριστος μέχρι την Κρακοβία και το μποτιλιάρισμα στον περιφερειακό της. Ευτυχώς το κομμάτι αμέσως μετά είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον , είναι ο δρόμος που οδηγεί στα περίφημα χιονοδρομικά του Zakopane. Λόγω του όγκου της κίνησης που (υποθέτω) δέχεται τον Χειμώνα, ο δρόμος έχει δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση και αρκετά φιδογυριστή χάραξη για το μέγεθος του. Βολτάρουμε παρέα με ένα R6 σχεδόν ως τα σύνορα. Λίγο περισσότερα από τετρακόσια χιλιόμετρα ως εδώ, από ‘δω και πέρα ξεκινάει το πιο ενδιαφέρον σκέλος.

DSC01894.jpg

Σλοβακία μπροστά λοιπόν, κρίνοντας από την στραπατσαρισμένη ταμπέλα, ίσως να μην είναι και η πιο φροντισμένη χώρα! Το προπερασμένο καλοκαίρι διέσχισα το ανατολικό κομμάτι της χώρας, κοντά στην Μπρατισλάβα, η κύρια ανάμνηση είναι δυνατή βροχή και δάση. Σήμερα ναι μεν ο καιρός είναι βαρύς, αλλά τα δάση και οι ορεινές διαδρομένς είναι κάτι περισσότερο από ευπρόσδεκτα και αναμενόμενα σε μια χώρα που έχει από τα μεγαλύτερα ποσοστά δασικών εκτάσεων στα εδάφη της. Πάμε λοιπόν!

DSC01893-2.jpg

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα