Jump to content
Easy_Rider_Gr

Επιλογη Πρωτης Φωτογραφικης!

Recommended Posts

Καλησπέρα παιδιά. Η αδερφή μου (και εγώ) θελει να ασχοληθει με την φωτογραφια και ενδιαφερεται να αγορασει την πρωτη της φωτογραφικη μηχανη. Επειδη εγω δεν εχω ιδεα απο το θεμα για πειτε μου και εσεις την γνωμη σας....Συγκεκριμενα κοιταει αυτες nikon coolpix l840 και Nikon Coolpix L340. Το budget ειναι γυρω στα 225-250 ευρω. Οποια γνωμη καλοδεχουμενη!

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Θα σου πω τη γνώμη μου και για τις δύο Nikon, επειδή έχω την προγενέστερη L820 που διαφέρει μόνο στο Zoom από την καινούρια. Υπόψιν πως η L340 είναι η φθηνότερη έκδοση της L840. και διαφέρει με την ακριβότερη της, μόνο στο Zoom και στην ανάλυση βίντεο (720p αντί 1080p), το ότι διαθέτει μερικά megapixel παραπάνω αυτό δεν κάνει καμία διαφορά! Η Nikon είναι ακατάλληλη φωτογραφική μηχανή για να ασχοληθεί κάποιος με τη φωτογραφία, διότι πολύ απλά είναι μια compact φθηνή φωτογραφική μηχανή, που στην ουσία φθάνει σε αυτή την τιμή εξαιτίας του ευρυγώνιου φακού και του μεγάλου zoom. Τίποτε άλλο! Δεν διαθέτει μεγάλο αισθητήρα εικόνας, με αποτέλεσμα όταν πέφτει το φως να υπάρχει αρκετός και εμφανής θόρυβος, και στο βίντεο αλλά και στην εικόνα, δεν διαθέτει καθόλου ρυθμίσεις, είναι απλή στις επιλογές που διαθέτει, και προτείνεται μόνο για βασική χρήση.

Στα θετικά της είναι το μεγάλο Zoom, η απόδοση των χρωμάτων, ο ευρυγώνιος φακός, η επιλογή πανοραμικής και κοντινής λήψης, και το αρκετά καλό βίντεο 1080p/30Fps.

Στα αρνητικά είναι ο μεγάλος θόρυβος, σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, η απουσία viewfinder, που αναγκάζεσαι να τραβάς φωτογραφίες με ανοιχτή οθόνη, ξοδεύοντας με αυτόν τον τρόπο πολύ γρήγορα τις μπαταρίες, (έχω 3χ4 μπαταρίες επαναφορτιζόμενες για να τα βγάζω πέρα στις διακοπές μου), η απουσία ρυθμίσεων και η αργή εστίαση!

Για μένα που δεν είμαι επαγγελματίας, μου λείπουν οι επιλογές και η απουσία θορύβου σε χαμηλό φωτισμό. Είναι η τελευταία απλή φωτογραφική μηχανή που αγόρασα και θα κοιτάξω κάποια στιγμή σε 1 ή 2 χρόνια το πολύ, να την αντικαταστήσω με μια πολύ ακριβότερη, διότι με 200€+ δεν αγοράζεις κάτι καλό όπως συνέβαινε με τις αναλογικές μηχανές κάποτε.

Τροποποιήθηκε από τον Chris1981

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Υπάρχει και η Nikon P900 με 83χ Zoom!

http://www.skroutz.gr/s/6374587/Nikon-COOLPIX-P900.html

Αλλά παρά την υψηλή τιμή της διαθέτει ίδιο αισθητήρα εικόνας:

Τύπος Αισθητήρα CMOS

Μέγεθος Αισθητήρα 1/2.3"

που σημαίνει ότι πληρώνεις μόνο τις έξτρα ρυθμίσεις και το μεγάλο Zoom, αλλά διαθέτει ίδια ποιότητα εικόνας, που μπορείς να την βελτιώσεις σε σχέση με τις φθηνότερες που αναφέραμε, επειδή διαθέτει ρυθμίσεις, αλλά και πάλι μικρή και ασήμαντη η διαφορά.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Ολες οι κομπακτ αυτη την εποχη εχουν ποιοτητα εικονας εφαμιλη των κινητων. Αν δηλαδη θες ενα μοτοσυκλετιστικο ισοδυναμο φαντασου οτι το κινητο ειναι ενα παπι 125κυβικα και οι φωτογραφικες ειναι κατι αναμεσα CBF125 και R125 οπως και να χει  τα ιδια πραγματα κανουν..Σε αντιθεση οι πιο φθηνες DSLR σε συγκριση με τις επαγγελματικες των +5000Ευρω ειναι σαν να λεμε CBR1000 του 1990 και CBR1000 του 2010 δηλαδη ναι μεν το 2010 μοντελο κανει παπαδες αλλα και του 90 το μοντελο με εναν καλο οδηγο μπορει να κερασει τσαγακι ανετα..

Για μενα αν θελει να ασχοληθει να παρει μια οποιαδηποτε μτχ ΝΙΚΟΝ/Canon με τον κιτ φακο 18-55 και να την συνδιασει με εναν 50 f1.8 με αυτο το συστημα για αρχη καλυπτει τα περισοτερα θεματα. Μπορει το μπατζετ να ειναι τουλαχιστον +100Ευρω απο αυτο που ανεφερες αν ομως κανει σωστα την δουλεια της και μελετησει (το φως την συνθεση κλπ) οι φωτογραφιες της μπορουν να ειναι ανωτερες απο εξοπλισμο που ξεπερναει τα 5000Ευρω...και το λεω αυτο εχοντας ΠΛΗΡΗ επιγνωση!

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Και εγώ τα ίδια πιστεύω πανω κάτω. 

Δεν θα ζητήσεις πάνω από 18-55 - θα σε καλύψει. 

Τα 38x οπτικό, αν θες να ασχοληθείς με την φωτογραφία πιστεύω δεν θα σου χρησιμεύσει.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Τα μεγαπίξελς και τα τρελά ζουμ δεν κάνουν την φωτογραφική μηχανή.

Αν θέλετε να μάθετε δυο πράγματα παραπάνω,μόνο DSLR,έστω και μεταχειρισμένη που είπε και ένα παιδί πιο πάνω.Θα σας ανοίξει νέους ορίζοντες,θα πειραματίζεστε άφοβα με αμέτρητους συνδυασμούς ρυθμίσεων,ταχύτητα-διάφραγμα-ISO-ισορροπία λευκού κλπ και το αποτέλεσμα θα σας ανταμείβει.Βρείτε και 1-2 οδηγούς σε pdf από τους πολλούς που κυκλοφορούν και είστε έτοιμοι.

Μια πρώτη που μου έρχεται στο μυαλό,Canon EOS 1100 ή 1000,τέλεια entry level μηχανή.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Μην αγορασεις τετοιο cool πραγμα. Το λεω cool διοτι ειναι μπιμπελο σαν εμφανιση, zoom και τα σχετικα. Το λεω πραγμα διοτι δεν τραβας φωτογραφιες με αυτο.

Τραβα παρε μια μεταχειρισμενη entry level dslr  (canon 1200d, 500d, 550d ή nikon d90, d3100, d3200)  με τον βασικο 18-55 φακο και εισαι αρχηγος. Θα ευχαριστηθειτε φωτογραφιες.

Εναλλακτικα, δωσε 310 και παρε καινουργια μια 1200d μια φακο. http://www.skroutz.gr/s/6814775/Canon-EOS-1200D-Kit-18-55-DC-III.html

Ειναι σαν να λες οτι θες να ασχοληθεις με τον μοτοσυκλετισμο, να λες οτι εχεις budget 2000-2500ευρω, και να θες να εισαι μεταξυ sym hd2 125 και honda lead 125.... 

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Κοίταξε και κάποια Mirrorless. Με τέτοιου τύπου θα αντικαταστήσω και τη δικιά μου κάποια στιγμή. Είναι πιο μαζεμένες από τις DSLR και εφάμιλλες σε ποιότητα εικόνας, αλλά και σε τιμή. 

http://www.skroutz.gr/c/1914/Mirrorless/f/540796/Mirrorless-Kit.html

Έκανα μεγάλο λάθος που αγόρασα ψηφιακή φωτογραφική μηχανή για δεύτερη φορά, με κόστος μέχρι 200€! Βέβαια και τα 350-600€ είναι απαγορευτικά στην εποχή που διανύουμε, αλλά τουλάχιστον θα αποζημιωθείς μακροπρόθεσμα, μαθαίνοντας τις τεχνικές της φωτογραφίας και απολαμβάνοντας την ποιότητα εικόνας που δε συγκρίνεται με τις απλές φωτογραφικές μηχανές.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Συμφωνω κ επαυξανω για dslr μεταχειρισμενη. Ακομα και παλιοτερη να ειναι πχ Canon 400d η ποιοτητα εικονας ειναι καλη. Οταν αρχιζεις να ασχολεισαι καταλαβαινεις οτι πιο πολλη σημασια εχουν ο αιςθητηρας, ο φακος, το φως και βεβαια η συνθεση κλπ, παρα οι ευκολιες οπως wifi , gps, κλπ.  Μια αλλη προταση ειναι να πατε σε φιλμ Slr με πολυ χαμηλο αρχικο κοστος αν εισαστε ρετροτυποι. Μετα ομως μπλεκεις με φιλμ , εμφανισεις εκτυπωσεις κλπ, το οποιο ομως εχει τη δικια του μαγεια... Βλεπε το αντιστοιχο σε διχρονη βεσπα στις μοτο. 

Αν θελετε ριξτε μια ματια στο www.photobay.gr . Ειναι ενα σαιτ που ξεκινησαμε με αυτο το σκοπο. Κατι σαν car.gr για φωτογραφικο εξοπλισμο. Μπορειτε να βρειτε καποια ευκαιρια. Θα χαρουμε να μας πειτε και τη γνωμη σας για το σαιτ.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Θα προτεινα και εγω παλαιοτερα μοντελα οπως 400d, 450d, 1000d, αλλα με 250 ευρω αγοραζει μοντελα 2009+

Ειδα το site. Καταπληκτικη δουλεια! Με το καλο να γεμισει αγγελιες. Με την πρωτη ευκαιρια θα εγγραφω...

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Έχω αυτήν εδώ φίλτατε NIKON D3000

Την χρησιμοποίησα μόνο ένα καλοκαίρι δεν την έχω καν αγγελία.. Αν σε ενδιαφέρει ρίξε μου ένα pm.

Γενικά άμα ασχοληθείς με το άθλημα θα αρχίσεις να αποφεύγεις φανταχτερά νούμερα σε zoom..
Είμαι ψήρας οπότε είναι παραπάνω από comple.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Όταν θες να μάθεις φωτογραφία, χρειάζεσαι:

α. Διάβασμα. ΠΟΛΥ.
β. Φωτογραφική μηχανή με manual ρυθμίσεις. Δεν είναι απαραίτητο να είναι dslr/mirrorless αλλά οτιδήποτε.
γ. Διάβασμα. Ακόμα περισσότερο.

Το τελευταίο πράγμα που πρέπει να σε απασχολεί είναι η ποιότητα της εικόνας.

Η χειρότερη φωτογραφική μηχανή στα χέρια "μάστορα" είναι καλύτερη από την καλύτερη φωτογραφική μηχανή στο auto.

Το βασικότερο απ' όλα στην επιλογή φωτογραφικής μηχανής είναι να σου κάθεται καλά στο χέρι, να σε βολεύει στο κουβάλημα κλπ.
Εγώ πχ δεν έχω πρόβλημα να κουβαλάω εξοπλισμό αρκετών κιλών, όταν άλλος δε μπορεί πάνω από 500 γραμμάρια. Δε σημαίνει ότι ο ένας είναι καλύτερος φωτογράφος από τον άλλον.

Η πρώτη μηχανή κάποιου αρχάριου θα φάει σύντομα σουτ, γιατί θα καταλάβει τι του λείπει.
Όταν μάθει φωτογραφία, τότε η επόμενη αγορά δε θα ερωτηθεί σε κανένα φορουμ.

Και τέλος, έχει μεγάλη διαφορά το μαθαίνω φωτογραφία από το μαθαίνω να χρησιμοποιώ φωτογραφική μηχανή.

My 2 cents...

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Ευχαριστω πολυ παιδια οι απαντησεις σας ηταν πολυ κατατοπιστικες!! Τελικα θα παρουμε την EOS 1200D που προτεινε ο gkourmoul παραπανω. Τωρα στο θεμα του διαβασματος, φανταζομαι θα υπαρχουν αμετρητοι οδηγοι στο διαδίκτυο, εχετε να προτεινετε καποιους? Αν θυμαμαι καλα υπαρχει και εδω ενας οδηγος...

Υ.Γ Συγγνωμη που αργω να απαντησω αλλα ο διαθεσιμος χρονος που εχω στο internet ειναι πολυ περιορισμενος!

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Αφού πας για DSLR στα ίδια χρήματα υπάρχει και η Nikon 3200! Σύγκρινε τες και αγόρασε αυτή που σε συμφέρει περισσότερο. Νομίζω πως η nikon είναι πιο καινούριο μοντέλο από την canon.

Δες και αυτό το συγκριτικό

http://snapsort.com/compare/Canon-EOS-1200D-vs-Nikon-D3200

http://snapsort.com/compare/Canon-EOS-1200D-vs-Nikon-D3200/detailed

Αυτό το link θα σε διευκολύνει στην επιλογή σου:

http://snapsort.com/recommend#

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Ευχαριστω πολυ παιδια οι απαντησεις σας ηταν πολυ κατατοπιστικες!! Τελικα θα παρουμε την EOS 1200D που προτεινε ο gkourmoul παραπανω. Τωρα στο θεμα του διαβασματος, φανταζομαι θα υπαρχουν αμετρητοι οδηγοι στο διαδίκτυο, εχετε να προτεινετε καποιους? Αν θυμαμαι καλα υπαρχει και εδω ενας οδηγος...

Υ.Γ Συγγνωμη που αργω να απαντησω αλλα ο διαθεσιμος χρονος που εχω στο internet ειναι πολυ περιορισμενος!

Κατεβασε το ebook του Τασου Σχιζα. Ειναι δωρεαν και στα ελληνικα. Ο, τι απορια εχεις θα σου τη λυσουμε.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Εαν μπορεις να παρεις τον 18-55 με stabilizer θα ειναι καλυτερο για σενα. Περισσοτερα περιθωρια για μη κουνημενες φωτογραφιες στο χαμηλο φως χωρις τριποδο. Η διαφορα ειναι λιγες δεκαδες ευρω.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Εαν μπορεις να παρεις τον 18-55 με stabilizer θα ειναι καλυτερο για σενα. Περισσοτερα περιθωρια για μη κουνημενες φωτογραφιες στο χαμηλο φως χωρις τριποδο. Η διαφορα ειναι λιγες δεκαδες ευρω.

Ωραια ιδεα θα το σκεφτω και θα δω τι θα κανω:winking:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Θα ηθελα να παρω μια entry level φωτογραφικη ωστε να εχω μια καλυτερη ποιοτητα απο αυτην του κινητου στις οποιες φωτογραφιες τραβαω.

Εχω καταληξει σε mirorless,μιας και θελω μαζεμενες διαστασεις (σε σχεση με μια αντιστοιχη dslr) ωστε να την εχω στο tankbag και να την χρησιμοποιώ αμεσα.

Δεν ειμαι επαγγελματιας,δεν γνωριζω σχεδον τιποτα απο ψαγμενες ρυθμισεις ,iso, και και και.....απλα μου αρεσει η φωτογραφια,συνεπως χρηση καθαρα ερασιτεχνικη.

Εχω καταληξει σχεδον σε αυτην εδω https://www.skroutz.gr/s/12670179/Canon-EOS-M100-Kit-EF-M-15-45mm-f-3-5-6-3-IS-STM-Black.html

Ακουω γνωμες,budget γυρω στο 300αρι.

Τροποποιήθηκε από τον GeorStrat

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Ταπεινή μου γνώμη, ως απλός χειριστής, μερικά πολύ βασικά, πάρε κάτι που,

1-Να έχει viewer κι όχι μόνο οθόνη. Είναι μόδα τον τελευταίο καιρό, οι εταιρίες στα μοντέλα κάτω των 300 ευρώ, να καταργούν το viewer και να έχουν μόνο οθόνη του τι φωτογραφίζεις. Απαράδεκτο. 9 στις 10 που θα βγάλεις φωτογραφία μια ηλιόλουστη μέρα, στην οθόνη δεν φαίνεται τίποτα, ούτε σημαδεύεις σωστά, ούτε κρατάς σωστά, ένα χάλι. Viewer με φακουδάκι να βάζεις το ματάκι σου και να κοιτάς, κλασσικά.

2-Να έχει καλό οπτικό ζουμ, τουλάχιστον 20x , ιδανικά 50x και πάνω. Θα το εκτιμήσεις σε φωτογραφίες με εφφέ όπως βάθος πεδίου π.χ. βγάζεις κάτι σχετικά κοντά σε εσένα, και το τοπίο πίσω του, φαίνεται σε άπειρο βάθος όπως για παράδειγμα παρακάτω. Ψηφιακό ζουμ, το αγνοείς, είναι παντελώς άχρηστο.

DSCF0630.JPG

Γενικότερα οι φωτό με μεγάλο ζουμ, κάνουν την εικόνα να φαίνεται υπερβατική, απόκοσμη, γιατί εξαφανίζουν την προοπτική της τρίτης διάστασης. Πως είναι η βυζαντινή ζωγραφική όπου δεν υπάρχει βάθος; Όλα φαίνονται σαν να είναι κοντά ως προς το βάθος, ενώ στην πραγματικότητα απέχουν μεγάλη απόσταση, παράδειγμα

29.jpg

56.jpg

05.jpg

38.jpg

Και φυσικά με το ζουμ , βγάζεις και πράγματα που είναι μακριά και θα χανόντουσαν μικρογραφίες σε μια παντελώς αδιάφορη φωτό χωρίς το ζουμ π.χ.

DSCF3881.JPG

Ή καμιά όμορφη... :_devil:

3-Να έχει στα modes φωτογράφισης, κάποιο manual τρόπο να ρυθμίζεις focus, ευαισθησία, χρόνο έκθεσης κ.ο.κ. 99% στο αυτόματο θα βγάζεις ειδικά όταν ταξιδεύεις και απλά σταμάτησες να βγάλεις κάτι που είδες, ε δεν κάθεσαι να ρυθμίζεις.... αλλά 1% που η μηχανή δεν θα καταλαβαίνει τι θες αυτόματα, θα την πηγαίνεις χειροκίνητα εσύ π.χ. νυχτερινή φωτογράφιση με τρίποδο και μεγάλο χρόνο έκθεσης (=πράγματα που με γυμνό μάτι δεν διακρίνεις καν, γίνονται σχεδόν μέρα στην φωτογραφία). Παράδειγμα, στην παρακάτω φωτό, με γυμνό μάτι, δεν διακρίνεις καν ότι υπάρχουν οι βάρκες, η επιφάνεια της Θάλασσας και τα κτίρια απέναντι, παρά μόνο οι λάμπες στα μπαλκόνια, με μια χειροκίνητη ρύθμιση έκθεσης 4'' βγαίνει αυτό, κι αυτό με μια φτηνή 12ετίας μηχανή compact < 200 ευρώ καινούρια.

DSCF9904.JPG

Αν θα είναι SLR (παλιότερα τις λέγαμε reflex) ή mirrorless  - compact με ζουμ φακό και χειροκίνητα προγράμματα, είναι ψιλοαδιάφορο, και ειδικά για μοτοσυκλετιστές, προτιμότερη είναι η πιο μικρή σε όγκο λύση. Ότι επιπλέον προγράμματα έχει, καλόν είναι, π.χ. panorama, πολύ κοντινή-μικρογραφία(macro) κ.ο.κ. αλλά για αρχάριος, ΕΓΩ θα κοίταγα τα 1-2-3 παραπάνω.

Τροποποιήθηκε από τον FlyingInADream

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
πριν 10 ώρες, το μέλος FlyingInADream έγραψε:

Για το 1.όντως δεν έχει σκοπευτρο αλλά λενε ότι η οθόνη βολεύει για καδραρισμα και focus μιας κ είναι touch.

2.Χωρίς να είναι σίγουρος  μιας κ δεν γνωρίζω, πιστεύω το θέμα του ζοομ το πετυχαίνουν οι φακοί που προσαρμόζει,και εννοείται το ψηφιακό ζοομ δεν αξίζει.

3.Manual ρυθμίσεις θεωρώ πως έχει.

Γνώμη για την συγκεκριμένη η κάποια αλλη πρόταση υπάρχει?

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Πανευτυχής κάτοχος μια Canon EOS 5D markIII. Είχε βγει μόλις το 2016 ως καινούργια και βέβαια τότε κόστιζε μια μικρή περιουσία. Πλέον τη σήμερον ημέρα, οι DSLR έχουν απαξιωθεί και οι τιμές τους σε σύγκριση με αυτό που αγοράζεις είναι χώμα. Το προτείνω σε όλους όσους ενδιαφέρονται αληθινά για την φωτογραφία. Μπείτε στο site MPB.com.... με δική σας ευθύνη. Προκαλεί έξοδα.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα