Jump to content
Sign in to follow this  
balkan_express

Υγραέριο στο αυτοκίνητο

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους τους συμφορουμιτες.

Εδώ και περίπου 1 μήνα είμαι κάτοχος ενός Impreza 1.6 TS SW ατμοσφαιρικού.

Η διαφορά στην κατανάλωση από το 1,6 FWD που έχω είναι περίπου 1,5+λίτρα στα 100 χιλιόμετρα οπότε έχω αποφασίσει να τοποθετήσω υγραέριο στο αυτοκίνητο.

Ο αδερφός μου κάτοχος του φορεστερ 2,0 ατμόσφαιρα έχει βάλει υγραέριο και μέχρι τώρα δεν του έχει παρουσιάσει κανένα πρόβλημα.

Η ερώτηση τώρα είναι, έχει κανένας από εσάς τοποθετήσει υγραέριο σε αμάξι σαν το δικό μου; Τι συμπεράσματα έχει βγάλει; Αν κάποιος έχει να μου προτείνει και κάποια μάρκα ας μου στείλει π.μ(να μην υπάρχει και θέμα με διαφήμιση).

Ότι άλλο δεκτό!

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Έχω βάλει σύστημα της BRC στο δικό μου Hyundai i20 εδώ και ΄περίπου 10.000km. όλα καλά στη λειτουργία του, κανένα πρόβλημα.

Είναι σύστημα EURO 5 με παράλληλο ψεκασμό 2-3 % βενζίνης για λίπανση των βαλβίδων και όχι με λαδιέρα.

Τροποποιήθηκε από τον TC-drift

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Εχω υγραεριο σχεδον 3 χρονια στο δικο μου ford. Σε αυτα τα χρονια παρακολουθω σε φορουμ τα περι υγραεριου, και εχω ακουσει πολλα αρνητικα οπως και θετικα. Τα θετικα ειναι η οικονομια και αρκετα χιλιομετρα διανυθεντα (80000+) χωρις προβληματα. Τα αρνητικα, ειναι κακες εγκαταστασεις που δεν δουλεψαν απο την αρχη σωστα, καμενες βαλβιδες μεσα σε 30000 χλμ, αυτα νομιζω ειναι τα κυρια αρνητικα. Βαζοντας υγραεριο αυτοματος ξεχνας τα γκαζια. Δεν στροφαρεις πανω απο 4000 στροφες ουτε πας τερμα γκαζια.

Απο εκει και περα στα γιαπωνεζικα υπαρχει μια ευπαθεια στις εδρες των βαλβιδων. Αν καθε 50000 χλμ θες βαλβιδες καλυτερα να μην αχοληθεις. ΕΔω τα αυτοκινητα με υδραυλικα ωστηρια εχουν μειονεκτημα οτι δεν μπορεις να ελενξεις τη φθορα τους, και εκει που λες δεν εχω κανενα προβλημα παει μια χαρα κτλ, παιρνουν τα διακενα οι υδραυλικες εως οτου φτασουν στα ορια τους και μετα καις βαλβιδες.

Γενικα παντως η αξιοπιστια μειωνετε, καθως βαζεις και αλλες παραμετρους στη λειτουργεια του κινητηρα οπως και εξτρα εξαρτηματα αυξανοντας τη πιθανοτητα βλαβης.

Σκεψου τις προτεραιοτητες που θελεις απο το αυτοκινητο και αποφασισε.

Θα ακουσεις πολλα, αλλα τελικα η αληθεια ειναι καπου στη μεση. Η αποφαση δικη σου.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Η όλη ιστορία είναι η εξής. Κανένας δεν μπορεί να σου πει με βεβαιότητα για το θέμα αξιοπιστίας. Αυτό εξαρτάται προφανώς απο την ποιότητα του συστήματος, την κατάρτιση του εγκαταστάση, την υπάρχουσα φθορά του μοτέρ και τη χρήση που θα κάνεις απο εκεί και έπειτα.

Η ιστορία έχει δείξει πως αυτά τα συστήματα χρησιμοποιούνται δεκαετίες συνεπώς αν απο τη φύση τους χαλάγαν τα μοτέρ θα τα είχαν καταργήσει.

Αν υποθέσουμε οτι θα κάνεις σε ένα αμάξι 1400-1600 κυβικά 100.000km με υγραέριο το κέρδος σου με τις σημερινές τιμές της βενζίνης θα είναι κάπου 5.000€. Αν δώσεις 1000€ για την εγκατάσταση ενός καλός συστήματος σημαίνει πως θα χεις κέρδος 4.000€ τουλάχιστον. Σε περισσότερα κυβικά μεγαλώνει το κέρδος.

Τώρα αν κάποια στιγμή καεί και μια βαλβίδα και φταίει το υγραέριο δίνει 250-300€ και το φτιάχνεις, πάλι στο κέρδος είσαι κατα πολύ. Πιστευω να αντιλαμβάνεσαι πως το λέω..

Όλη η παραφιλολογία γύρω απο τα συστήματα υγραερίου είναι στην φθορά που προκαλούν στη κεφαλή, στις βαλβίδες.

Να θυμίσω όμως πως ΑΠΕΙΡΟΙ έβαλαν συστήματα υγραερίου στο κάθε σκιντζή ο οποίος για να φανεί φτηνός δεν τους ενημέρωσε πως προτείνεται να βάλουν και την απαιτούμενη λαδιέρα για να λιπαίνονται οι βαλβίδες.. Όλα αυτά για 100€ κόστος παραπανίσιο.

Αυτά τα αυτοκίνητα φυσικά κάποια στιγμή έκαψαν βαλβίδα ή χάλασε το καπάκι και κοίτα να δεις που φταίει το υγραέριο..

Εγώ όπως είπα έβαλα σύστημα που ψεκάζει και λίγο βενζίνη μαζί, τελευτάιου τύπου συνεπώς πιστευω να μην έχω τέτοιο θέμα.

Τροποποιήθηκε από τον TC-drift

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Πιστεύω οτι όπως σε όλες τις μετατροπές παίζει ρόλο ο μάστορας

Την ιστορία με τις βαλβίδες την ακούω συχνά

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Και να κοιτάξεις φυσικά και πόσα χλμ κάνεις. Όσο περισσότερα, τόσο περισσότερο συμφέρει.

.........................

Αν υποθέσουμε οτι θα κάνεις σε ένα αμάξι 1400-1600 κυβικά 100.000km με υγραέριο το κέρδος σου με τις σημερινές τιμές της βενζίνης θα είναι κάπου 5.000€. Αν δώσεις 1000€ για την εγκατάσταση ενός καλός συστήματος σημαίνει πως θα χεις κέρδος 4.000€ τουλάχιστον. Σε περισσότερα κυβικά μεγαλώνει το κέρδος.

........................

Εγώ πχ, με 5.800 χλμ σε 15 μήνες!!!, χρειάζομαι 258,62 μήνες :surrender: = 21,55 χρόνια :tooth: για να "κερδίσω" αυτά τα 4.000 ........

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Παιδία αν ήταν καλό θα το έβαζαν οι εταιρίες από μόνες τους...Τό ότι ένα αμάξι με αέριο έχει φτάσει τα 100.000 για εμένα δεν λέει κάτι γιατί τον κόβω και σας τον στέλνω και πακέτο ότι δεν δουλεύει σωστά απλά οι περισσότεροι δεν έχουν τις γνώσεις να καταλάβουν ότι δεν πάει σωστά(πεσμένη συμπίεση, καμμένα λάδια κοκ..) . Επίσης κανένας δεν λέει ότι και η εγκατάσταση αερίου θέλει και αυτή σέρβις. Κατά τα άλλα η οικονομία στην τσέπη είναι δεδομένη όπως και οι χαμηλές επιδώσεις που ανέφερε ο φίλος παραπάνω. Τα συν και τα πλην γνωστά , η απόφαση δική σου.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Παιδία αν ήταν καλό θα το έβαζαν οι εταιρίες από μόνες τους...Τό ότι ένα αμάξι με αέριο έχει φτάσει τα 100.000 για εμένα δεν λέει κάτι γιατί τον κόβω και σας τον στέλνω και πακέτο ότι δεν δουλεύει σωστά απλά οι περισσότεροι δεν έχουν τις γνώσεις να καταλάβουν ότι δεν πάει σωστά(πεσμένη συμπίεση, καμμένα λάδια κοκ..) . Επίσης κανένας δεν λέει ότι και η εγκατάσταση αερίου θέλει και αυτή σέρβις. Κατά τα άλλα η οικονομία στην τσέπη είναι δεδομένη όπως και οι χαμηλές επιδώσεις που ανέφερε ο φίλος παραπάνω. Τα συν και τα πλην γνωστά , η απόφαση δική σου.

φίλε μου πολλές εταιρείες βγάζουν εκδόσεις με υγραέριο. Ενδεικτικά αναφέρω τη FIAT.

Επίσης, καταλαβαίνεις κι εσύ πως αν ήθελαν οι εταιρείες να βγάλουν αυτοκίνητα με εναλλακτικά καύσιμα θα το έκαναν έτσι κι αλλιώς αλλά ζούμε την εποχή του πετρελαίου και όσο υπάρχουν αποθέματα σαφώς και οι εταιρείες θα χορεύουν αυτό το χορό που είναι το παγκόσμιο χρήμα.

Καλό θα ήταν αν έχεις κάποια τεχνική γνώση πάνω στο θέμα να μας την πεις και να την κουβεντιάσουμε. Γιατί ένα αυτοκίνητο με αέριο να καίει λάδια και να έχει πεσμένη συμπίεση, απο πού προκύπτει αυτό? Πώς επηρεάζει ενδεχομένως τα ελατήρια του πιστονιού ή το υπόλοιπο μοτέρ ωστε να προκαλείται πρόβλημα?

Γιατί μέχρι τώρα ήξερα πως το κυρίως πρόβλημα ήταν η έλλειψη λίπανσης στις βαλβίδες που κατα κόρον οφειλόταν στην αμέλεια εγκατάστασης λαδιέρας.

Όταν το 50% των εγκαταστάσεων απο άσχετους στην Ελλάδα έχει γίνει χωρίς μέριμνα για τοποθέτηση λαδιέρας, δεν είναι φυσικό ένα στα 2 αυτοκίνητα να χαλάνε και μετά να τα ρίχνουμε στο άεριο και να βγαίνει το όνομα? Είπαμε ζούμε στη χώρα της κονόμας. Ο οποιοσδήποτε μπορεί να ανοίξει ένα μαγαζάκι και να τοποθετεί υγραέριο. Ακόμα και πλυντήρια αυτοκινήτων έχω δει να βάζουν!!

Πράγματι το υγραέριο έχει σαν απόδοση ένα 5% λιγότερη δύναμη απο την βενζίνη. Ένας έμπειρος οδηγός το νιώθει αλλά είναι αμελητέο μπροστά στην οικονομία που κάνεις.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

γενικά να πω δύο πράγματα χωρίς να μπώ σε λεπτομέρειες

Όσοι απάντησαν οτι δεν μπορούμε να ξέρουμε για την αξιοπιστία έχουν δίκιο. Αυτό συμβαίνει γιατί κάθε όχημα έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά. Και αυτό εχει να κάνει με διάφορα πράγματα όπως:

• εκκεντροφόρος (πόσο άγριος είναι ο εκκεντροφόρος που φοράει το αμάξι)
  • κεφαλή (τι περιθώρια έχει, ανοχές )
  • βαλβίδες
  • λίπανση
  • κλπ

Στο γιατί παίζουν ρόλο όλα αυτά έχει να κάνει τόσο με την αναλογία καυσίμου αέρα που έχει διαφορές στην περίπτωση του LPG και της βενζίνης όσο και στην καύση (θερμοκρασίες, πόσο ευφλεκτο είναι κλπ)

Φυσικά αυτό δεν έχει καμια σχέση με το αν ειναι καλό το LPG η όχι. Έχει να κάνει καθαρα και μόνο με το όχημα που είναι κατασκευασμένο για χρήση βενζίνης (διαφέρουν φυσικά αυτα που εχουν σχεδιαστεί για διπλή χρήση εξαρχής)

Επίσης παίζει τρελό ρολο το σύστημα που θα βάλεις όπως και ο μάστορας Οι εξελίξεις στα συστήματα LPG έχουν κατα κύριο λόγο σχέση με τις εξελίξεις του κινητήρα. Θελω να πώ οτι αυτό που βλέπετε συστημα LPG ταδε τύπου κουμπώνει στον αντίστοιχο κινητήρα. Ρόλο παίζει επισης και ο μάστορας που αν δεν ξέρει ειναι σαν να δίνεις να σου ανοίξει μοτερ στη μηχανή ένας ασχετος, το κάνεις? οχι, αρα γτ να βάλεις εναν ασχετο να πειράξει το αμάξι σου, Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι απαραίτητο να πειράξεις πχ τον χρονισμό της ανάφλεξης θα εμπιστευτείς καποιον άσχετο?

Προσωπικά αν ηθελα να βάλω LPG στο αμάξι θα το μόνο που μπορεί να σου δώσει κάποιες ελάχιστες πληροφορίες είναι η στατιστική. Δηλαδή πόσα τετοια ίδια αμάξια εβαλαν το ιδιο συστημα και δεν ειχαν θέμα. Μπορείς να εμπιστευθείς μια τετοια μπακαλίστικη λογική? Εγώ οχι

Σε όλα αυτα είναι αλλη κατασταση αυτα που απο τον κατασκευαστη έχουν διπλο συστημα. Και εκτίμηση μου ειναι οτι απο τη στιγμή που η ΕΕ έχει αποφασίσει μεχρι το 2020 να αντικαταστήσει το 20% των οχημάτων με συμβατικά καυσιμα με αλλα που κάνουν χρήση εναλλακτικών καυσίμων, συντομα θα έχουμε και περισσότερες εξελίξεις.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Το προβλημα δεν ειναι στη λιπανση των βαλβιδων, αλλα κυριως στη λανθασμενη καυση του υγραεριου. Το υγραεριο θελει διαφορετικο χαρτη αβανσ σε σχεση με τη βενζινα, με συνεπεια οι βαλβιδες να δεχονται περισσοτερο θερμικο φορτιο λογο καθυστερημενης καυσης, ειδικα στις ψηλες στροφες. Οταν καποιο αυτοκινητο ερχετε απο το εργοστασιο, εχει και τον καταλληλο λογισμικο για το υγραεριο. Η λαδιερα παλι ειναι ενα μεγαλο θεμα συζητησης κατα ποσο βοηθαει η οχι. Αν ρωτησεις τους μισους εγκαταστατες θα σου πουνε οχι και οι μισοι ναι. Και δεν μιλαω για τους αγνωστους, αλλα για τα μεγαλα ονοματα στη αγορα.

Ακομη για το θεμα της λαδερια δεν εχει αποδειχθει απο κανενα οτι βοηθαει, δεν υπαρχει καμια μελετη επισημη.

Προσωπικα , παροτι προς το παρον ειμαι αρκετα ευχαριστημενος, δεν θα μπορουσα να προτεινω ευκολα σε καποιον να βαλει υγραεριο.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Σε Fiat Punto 1.2 mk1 του 1997 άψογο στα περίπου 345.000χλμ έβαλα υγραέριο(Novato) πριν 3+ χρόνια!

Το αμάξι τώρα έχει κοντά 400.000χλμ και δεν έχει βγάλει κιχ!

Με 36άρι ντεπόζιτο κάνω περίπου 500χλμ αν το πηγαίνω νορμάλ!

Τροποποιήθηκε από τον st3li0s

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Το προβλημα δεν ειναι στη λιπανση των βαλβιδων, αλλα κυριως στη λανθασμενη καυση του υγραεριου. Το υγραεριο θελει διαφορετικο χαρτη αβανσ σε σχεση με τη βενζινα, με συνεπεια οι βαλβιδες να δεχονται περισσοτερο θερμικο φορτιο λογο καθυστερημενης καυσης, ειδικα στις ψηλες στροφες. Οταν καποιο αυτοκινητο ερχετε απο το εργοστασιο, εχει και τον καταλληλο λογισμικο για το υγραεριο. Η λαδιερα παλι ειναι ενα μεγαλο θεμα συζητησης κατα ποσο βοηθαει η οχι. Αν ρωτησεις τους μισους εγκαταστατες θα σου πουνε οχι και οι μισοι ναι. Και δεν μιλαω για τους αγνωστους, αλλα για τα μεγαλα ονοματα στη αγορα.

Ακομη για το θεμα της λαδερια δεν εχει αποδειχθει απο κανενα οτι βοηθαει, δεν υπαρχει καμια μελετη επισημη.

Προσωπικα , παροτι προς το παρον ειμαι αρκετα ευχαριστημενος, δεν θα μπορουσα να προτεινω ευκολα σε καποιον να βαλει υγραεριο.

Για το αβανς είναι ακριβώς όπως τα λες!! απλά εκτός του χρονισμού ανάφλεξης που θέλει προσοχή στη ρύθμιση παίζουν ρόλο και κατασκευαστικά στοιχεία του κινητηρα. Οπως είναι οι βαλβίδες, ο εκκεντροφόρος και η κεφαλή.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Εγω στο Vectra της γυναικας μου ηθελα να βαλω και με απετρεψε ο ιδιος ο τεχνιτης.

Αφου ειδε τον κωδικο του κινητηρα μου ειπε οτι δεν ειναι για πολλα πολλα και καθε 25-30000χιλ θα επρεπε να το πηγαινω για ελεγχο στις βαλβιδες.

Οταν του ειπα και ποσα χιλιομετρα κανει ετησιως μου το ξεκοψε τελειως. Γιατι η αληθεια ειναι οτι πλεον φορτωνεται χιλιομετρα το δικο μου(diesel) σε σχεση με εκεινο.

Οποτε δεν μπηκα στη διαδικασια.

ΥΓ: Οι πληροφοριες ομως εδω μεσα ειναι ενδιαφερουσες.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Για τις βλάβες όλα τα παραπάνω είναι σωστά + ότι το αέριο δεν κάνει το ίδιο καλή ψύξη του μίγματος με την βενζίνη...Ένα αμάξι που είναι σχεδιασμένο-ρυθισμένο-με προδιαγραφές βενζίνης υποφέρει με την αλλαγή. Αν φτιαχεί εξαρχής για χρήση εναλακτικών καυσίμων εκεί πάμε αλλού. Οι λίγο πιο ψαγμένοι θα θυμούνται πριν 10 χρόνια περίπου το βιοντίζελ που το θεώρησαν το μέλλον των καυσίμων μέχρι που είδαν ότι ούτε οι μηχανές μπορούν να δουλέψουν αλλά και δεν γίνετε να φυτεύουμε για καύσιμα ενώ υπάρχει υποσιτισμός στον πλανήτη και έτσι η ιδέα περιορίστηκε σε ανακύκλωση καμμένων λαδιών και πρόσμιξη με κανονικό ντίζελ σε ποσοστά μέρι 20%

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Εγώ πάντως σε αμάξι 20ετίας δεν είδα καμία διαφορά στην μηχανή!

Ούτε μου έχει βγάλει πρόβλημα, ούτε η ψύξη έχει κάτι, ούτε η μηχανή(πιστόνια, κύλινδροι, ψυγεία, κολλάρα, φλάντζες κτλ) έχουν πάθει κάτι! Τα service του στην ώρα τους, τα service του αερίου στην ώρα τους!

(Μην πω ότι πριν βάλω αέριο είχα αλλάξει κολλάρα ψυγείου λόγω θερμοκρασίας...)

Και κάνω κάθε μήνα 1000+χλμ και όλα γίνονται σε περιφερειακούς λόγω δουλειάς! Στο κέντρο δεν βάζω αμάξι από άποψη φιλοσοφίας που να μου κόψουν το πουλί!

Τροποποιήθηκε από τον st3li0s

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα