Jump to content

Recommended Posts

Ίσως ένα από τα πιο κλασικά μηχανάκια για αναπαλαιώσεις!

Το Vespaκι λοιπόν, ήταν το πρώτο που οδήγησα. Η όλη διαδικασία ταχύτητες στο χέρι, ποδόφρενο , συμπλέκτης κλπ μου φαίνονταν πιο δύσκολο από το να οδηγείς τετραξονικό. Τις πρώτες φορές που την πήρα βόλτα πήγαινα λίγο φοβισμένος μέχρι να μάθω τις ταχύτητες κλπ. Ο συμπλέκτης μου φάνηκε παιχνιδάκι, έχοντας μάθει από το αυτοκίνητο.

Δικό μου; Μπα! Ήταν του πατέρα ενός φίλου μου. Παρατημένο αρκετά χρόνια έξω, να το τρώει η βροχή και ο ήλιος. Μοντέλο του 84 νομίζω. Ο φίλος λοιπόν, σκέφτηκε να το φτιάξει λίγο να κουνιέται. Αλλά αυτό δεν έφτανε.

Κανα 2 τούμπες, κάτι Videακια στο YouTube, κάτι Vespακια στο δρόμο και το μπλα μπλα μας τον έπεισε να ξεκινήσει να κάνει αναπαλαίωση.

Αρχική σκέψη ήταν απλά να βαφτεί και να δεθεί με τα πράγματα που είχε πριν. Άντε τίποτα ντίζες καινούριες, σιαγώνες στα ταμπούρα και λάστιχα. Αμ δε...

Αποφασίσαμε λοιπόν 4 άτομα 17 χρονών, να κάνουμε βίδες τη Vespa με σκοπό να κάνουμε τα πάντα μόνοι μας.

Πριν :

vespa_before1.jpg

vespa_before2.jpg

Παρακαλώ, επειδή θέλω να την πάω τη διαδικασία βήμα-βήμα όπως και έγινε, μην κάνετε ποστ μέχρι να τελειώσω, για να έχει μια ροή!!!

Τροποποιήθηκε από τον innova 04
Ετικέτες

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Το κακό με τις βέσπες είναι ότι δεν έχουν πλαστικά να τα βγάλεις να τα βάψεις και να τα βάλεις ξανά πάνω. Πρέπει να τα βγάλεις ΟΛΑ από πάνω, και να την βάψεις. Και δύσκολο από άποψη ότι πρέπει να τα κατεβάσεις μοτέρ κλπ αλλά και δύσκολο από πλευρά βαψίματος για εμάς που το μόνο που έχουμε βάψει είναι ποδήλατα με Spray.

Δεν αναφέρω καν το γεγονός ότι στην τοποθέτηση του μοτέρ μετά όλο και κάποια πατάτα θα γίνει με φρεσκοβαμμένο μηχανάκι. Γενικά ήταν διαδικασία που ήθελε ακρίβεια σε κάθε τι που έκανες.

Οπότε, αρχίζουμε να λύνουμε τα πάντα :

1.jpg

Έξω το μοτέρ...

2.jpg

Ξύλωμα ντουλάπια πατώματα τα πάντα :P

3.jpg

Καπάκια πλαϊνά, καπάκι από το τιμόνι, τεπόζιτο byee

4.jpg

6.jpg

Μερικές με τα πράγματα χύμα στο πάτωμα :

(Spoiler : Προσέξτε το καπάκι)

7.jpg

8.jpg

9.jpg

Και ο πάγκος που απλώσαμε ότι λύσαμε από ψιλολόγια :

10.jpg

...

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Έχοντας λύσει λοιπόν το μηχανάκι, σκεφτόμαστε τι θα γίνει με το βάψιμο καθώς και με το υπόλοιπο μηχανάκι. Η πλεξούδα ευτυχώς σε καλή κατάσταση. Τα περισσότερα καλώδια όμως ήταν χάλια. Γενικότερα ήθελε λάμπες, να περαστούν καινούρια καλώδια στα περισσότερα ηλεκτρολογικά του, καινούριες ντίζες, καινούρια κρύσταλλα στα φλας, καινούριο κρύσταλλο στο φανάρι. Κάτι ρουλεμάν, κάτι τσιμούχες κάτι ασφάλειες γενικότερα διάφορα μικροπράγματα.

Εκεί που σκεφτόμασταν πετάει ένας την ιδέα για να φρεσκάρουμε λίγο το μοτέρ. Το λύνουμε να δούμε τι παίζει.

before0000.jpg

Η κεφαλή απ'έξω λίγο χτυπημένη(δεν έχω φώτο) που μας έβαλε σε υποψίες σε ποιανού θεού μάστορα τα χέρια είχε πέσει το μηχανάκι. Πιο μέσα, ήθελε σίγουρα ελατήρια και φλάντζες. Λογικά ήθελε φρεσκάρισμα (πιστόνι, ρεκτιφιέ) αλλά έβγαινε εκτός budget(ναι καλά).

before00.jpg

before1.jpg

before2.jpg

before4.jpg

before5.jpg

before6.jpg

Κάνουμε την παραγγελία από το scootershop, γιατί στην Piaggio δεν έλεγε να τα ακουμπήσουμε και περιμένουμε. Συνεχίζουμε λοιπόν, αλλάζοντας διάφορα καλώδια ηλεκτρολογικά και πιάνουμε και την πηνιόπλακα. Έχω δει διάφορες από καινούρια σχετικά μηχανάκια και ήταν μια χαρά. Αυτή ήταν αρκετά χάλια :P

before7_pinia.jpg

before000.jpg

Καλώδια έτοιμα να κοπούν και γενικότερα φαινόταν ότι έχει τα μαύρα της τα χάλια.

...

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Έτσι, αφήνουμε την πηνιόπλακα στην άκρη με σκοπό να αλλάξουμε τα καλώδια της προς το τέλος και ασχολούμαστε με διάφορα ψιλολόγια. Κοπανάμε και μια παραγγελία στο ebay για ελατήρια πιστονιού και περιμένουμε.

Στο περίμενε, αγοράζουμε πράγματα για να τρίψουμε το μηχανάκι και χρώματα. Κάνουμε τα κονέ μας για κομπρεσέρ και για μπιστόλι, αγοράσαμε πανιά για να κλείσουμε τον χώρο και κρεμάσαμε το μηχανάκι για δοκιμή. Όλα ήταν έτοιμα και από βδομάδα θα ξεκινούσε η διαδικασία.

Από μέρα σε μέρα περιμέναμε την παραγγελία από το scootershop. Και ξαφνικα :

974638_900275556664589_508103872_n.jpg

Το σημαντικότερο που θέλω να επισημάνω είναι το εξής. Το μηχανάκι κυκλοφορούσε χωρίς χαρτιά. Τα χαρτία, ενώ υπήρχαν κανονικά και τα τέλη πάντα ήταν πληρωμένα, κάπου είχαν κρυφτεί καλά...

Έτσι κοιτάζοντας τα πράγματα που ήρθαν, ο χαρούμενος ιδιοκτήτης που άρχισε να ξαναδίνει ζωή στη Vespa, παρατήρησε ότι η φλάντζα του κυλίνδρου δεν ταίριαζε. Εδώ η παλιά και εδώ η καινούρια που είχαμε.

Μετά από 2 καινούριες φλάντζες που αγοράσαμε από την Piaggio μήπως έγινε κάποιο λάθος στο Internet, φτάσαμε στο συμπέρασμα ότι το μηχανάκι πάρα το ότι έγραφε στα καπάκια PX 200, δεν ήταν 200. Ήταν 150. Αν δείτε την κεφαλή το γράφει επάνω. Όταν αργότερα βρήκαμε την άδεια, το έγραφε και αυτή :P

Οπότε μας έμειναν 3 φλάντζες και ελατήρια πιστονιού από PX 200. Δε βαριέσαι. Το μοτέρ μένει stand-by και περιμένει να δούμε τι θα γίνει έχοντας φάει την πρώτη ξενέρα.

...

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Έτσι λοιπόν το μοτέρ μένει στην άκρη μέχρι να δούμε τι θα κάνουμε και σειρά έχει το βάψιμο.

Ξεκινήσαμε το τρίψιμο :

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

7.jpg

Όπως ίσως καταλάβατε, το αρχικό χρώμα ήταν το κόκκινο. Μετά είχε βαφτεί αυτό το μπλε-γαλάζιο που φαίνεται και στις φωτογραφίες. Γενικότερα από το τρίψιμο μας φαινόταν ότι κάτι δε θα πήγαινε καλά με τη διαδικασία του βαψίματος.

Για καλή μας τύχη, βρέθηκε συγγενής του ιδιοκτήτη με πείρα πάνω στο θέμα, ο οποίος δέχτηκε να βοηθήσει. Έτσι, η Vespa αλλάζει σπίτι για 2-3 εβδομάδες. Παρακάτω θα δείτε τη διαδικασία το βαψίματος πολύ σύντομα καθώς δεν ήμουν παρών.

8.jpg

9.jpg

10.jpg11.jpg

13.jpg

Η κυρία επιστρέφει στο σπίτι πλήρως ανανεωμένη, όπως και όλα της παρελκόμενα.

22.jpg

24.jpg

23.jpg

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Ενώ ξεκινήσαμε να δένουμε το μοτέρ σιγά σιγά, ήρθε και η επόμενη παραγγελία!

Η σέλα :

10344990_900275566664588_336847570_n.jpg

Καινούριες ζάντες με καινούρια λάστιχα :

10335948_900275143331297_688187945_n.jpg

Και το μοτέρ ετοιμοπόλεμο με το καινούριο κυλινδροπίστονο (Pinasco 177cc). Φυσικά αλλάξαμε κομμένα-ταλαιπωρημένα καλώδια κλπ από παντού.

after4.jpg

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Εξαιρετική δουλειά !

Εύγε !

Άν είναι δυνατόν και εύκολο προσωπικά θάθελα να βλέπω και τιμές προκειμένου να συνεκτιμώνται με τον κόπο ενός τέτοιου εγχειρήματος.

Ευχαριστώ.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Εξαιρετική δουλειά !

Εύγε !

Άν είναι δυνατόν και εύκολο προσωπικά θάθελα να βλέπω και τιμές προκειμένου να συνεκτιμώνται με τον κόπο ενός τέτοιου εγχειρήματος.

Ευχαριστώ.

Σάββα, αρχικά να σε ευχαριστήσω για τα καλά σου λόγια. Αν και τα χρήματα δεν τα έχω δώσει εγώ, όταν τελειώσω την παρουσίαση θα προσπαθήσω να κάνω ένα κοστολόγιο.

Έτσι για την ιστορία πάντως, έφτασε αρκετά πάνω από 1000αρικο αποκλειστικά με προσωπική εργασία.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Σάββα, αρχικά να σε ευχαριστήσω για τα καλά σου λόγια. Αν και τα χρήματα δεν τα έχω δώσει εγώ, όταν τελειώσω την παρουσίαση θα προσπαθήσω να κάνω ένα κοστολόγιο.

Έτσι για την ιστορία πάντως, έφτασε αρκετά πάνω από 1000αρικο αποκλειστικά με προσωπική εργασία.

\

Εγώ σε ευχαριστώ φίλε μου για το υπέροχο θέμα !

Αποφεύγω να γράψω για να μη χαλάω τη ροή αλλά βλέπω και απολαμβάνω στην κυριολεξία την κούκλα ! :_thumbsup: :_thumbsup: :_thumbsup:

Στο τέλος αν θυμηθείς μη μπας και αναστήσουμε και μεις κάποια άλλη κούκλα στο μέλλον. :winking:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Μέσα στις άπειρες κυριολεκτικά παραγγελίες που κάναμε με διάφορα ψιλολόγια, ήρθε και η καινούρια εξάτμιση, καθώς η παλιά ήταν απίστευτα βουλωμένη όπως αποδείχθηκε :

10405717_904337342925077_1086097938_n.jpg

Έτσι, ξεκινήσαμε να περνάμε τις καινούριες ντίζες :

1.jpg

Σέλα, φλας, τα σταντ και κάτι μικρολεπτομέριες :

2.jpg

Το μοτέρ :

3.jpg

4.jpg

Και κάπως έτσι η Vespa άρχισε να παίρνει μορφή :

5.jpg

6.jpg

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Έτσι για τον φίλο μου τον Σάββα και ένα video! Χάλια ποιότητα ήχου και εικόνας, με την παλιά εξάτμιση και χωρίς φίλτρο στο καρμπιρατέρ αλλά κάτι φαίνεται :P

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

αν δεν εχεις συνδεσει ακομα το τσοκ, για να μην παιδευεσαι, οταν ειναι κρυο το μοτερ γυρε την βεσπα δεξια για πεντε με δεκα δευτερολεπτα και μετα τραβα μανιβελια. θα παρει αμεσως ;)

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

αν δεν εχεις συνδεσει ακομα το τσοκ, για να μην παιδευεσαι, οταν ειναι κρυο το μοτερ γυρε την βεσπα δεξια για πεντε με δεκα δευτερολεπτα και μετα τραβα μανιβελια. θα παρει αμεσως ;)

Στο Video ήταν η πρώτη φορά που την βάλαμε μπροστά. Πλέον, το πρωί ίσως χρειαστεί λίγο το τσοκ διαφορετικά παίρνει κατευθείαν.

Αν και το ξέρω το κόλπο, ευχαριστώ!

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Στο Video ήταν η πρώτη φορά που την βάλαμε μπροστά. Πλέον, το πρωί ίσως χρειαστεί λίγο το τσοκ διαφορετικά παίρνει κατευθείαν.

Αν και το ξέρω το κόλπο, ευχαριστώ!

ωραιος!καλα εκανες k ασχοληθηκες..

εχω κ εγω κανα δυο απο δαυτες (200αρες px)και πολυ γουσταρω.

το "κακο" ειναι οτι με μπριζωσες και μερος του επιδοματος αδειας θα φαγωθει (παλι) στο scootershop...

επισης κανε ενα review γι αυτη τη σελα..συγκεκριμενα πως βολευεται ο πισω μ ενδιαφερει...

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

ωραιος!καλα εκανες k ασχοληθηκες..

εχω κ εγω κανα δυο απο δαυτες (200αρες px)και πολυ γουσταρω.

το "κακο" ειναι οτι με μπριζωσες και μερος του επιδοματος αδειας θα φαγωθει (παλι) στο scootershop...

επισης κανε ενα review γι αυτη τη σελα..συγκεκριμενα πως βολευεται ο πισω μ ενδιαφερει...

Η σέλα καμία σχέση με την παλιά ως προς τον πίσω. Εμείς πιτσιρικάδες είμαστε, θα βολευτούμε κάπως. Αλλά για μεγάλο άνθρωπο δεν είναι και για να πας ταξίδι :P Αν ο οδηγός κάτσει πιο μπροστά, χωράνε και οι 2 πριν το κομμάτι που φουσκώνει και εκεί κάπως αντέχεται.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

καταλαβα..θα μ ετρωγε η γκρινια..θα δω για καμια αλλη..και μ αρεγαν αυτες με την καμπουρα πισω γμτ..

και γω "πιτσιρικας" ειμαι ρε συ.. :crazy:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Αλλάξαμε επιτέλους σταυρό και με την ευκαιρία καινούρια μπιέλα καθώς η παλιά ετοιμαζόταν να χτυπήσει. Φυσικά καινούρια ρουλεμάν, τσιμούχες και φλάτζες να σφραγίσει το μοτέρ :D

20141013224507.jpg

20141014004114.jpg

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Μάλλον μέσα στο καλοκαίρι θα έχω αρκετό υλικό από τη Vespa.

Μέχρι τότε, αλλάξαμε την 2η μανιβέλα μέσα σε ένα χρόνο...

tvN0ott.jpg

%7Boption%7DtvN0ott.jpg

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Μάλλον μέσα στο καλοκαίρι θα έχω αρκετό υλικό από τη Vespa.

Μέχρι τότε, αλλάξαμε την 2η μανιβέλα μέσα σε ένα χρόνο...

tvN0ott.jpg

%7Boption%7DtvN0ott.jpg

Τι παίχτηκε με το ρανερ;

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα