Jump to content
Sign in to follow this  
Panos1313

Εξοπλισμος εντουρο

Recommended Posts

Μολις απεκτησα νεο εντουρομηχανακι (wr200) και σκεφτομαι να συμπληρωσω/ανανεωσω τον εξοπλισμο μου, γιατι κατι μου λεει οτι θα μου χρειαστει οταν προσπαθω να μαθω σουζα :P

1) Τοσο καιρο χρησιμοποιω ενα full face κρανος στο εντουρο. Αν δεν υπαρχει σοβαρος λογος, σκεφτομαι να συνεχισω να το χρησιμοποιω... (καλη προστασια+ προστασια απτο κρυο που ερχεται..)

2)Για παντελονι συνηθως φοραω μια κλασσικη αθλητικη φορμα. Θα ηθελα να παρω παντελονι εντουρο...αλλα δε θα επρεπε να ειναι τουλαχιστον αδιαβροχο? Αποτι εχω καταλαβει τα κλασσικα παντελονια απτις στολες εντουρο,ουτε αδιαβροχα ειναι ουτε εχουν πολλες προστασιες. Μηπως να παρω κλασσικη corduda αδιαβροχη για μηχανη?

3) Τα εντουρογαντια παλι εχουν ελαχιστες προτασιες, οποτε χρησιμοποιω κατι ανοιξιατικα δερματινα streeδικα που βολευουν πολυ. Παρολα αυτα σκεφτομαι να παρω κατι σε αδιαβροχη cordura για να ειναι πιο ζεστα...

4) Οι μποτες που εχω δεν ειναι αδιαβροχες. Υπαρχουν αδιαβροχες μποτες και αξιζουν τον κοπο?

Γενικα με προβληματιζει αρκετα το θεμα του να εισαι αδιαβροχος, αφου το χειμωνα με βροχες/λασπες κτλπ δε θα υπαρχει σοβαρη πιθανοτητα να γινεις μουσκεμα?

5) Αξιζει να παρω ενα εσωρουχο εντουρο με προστασιες κτλπ? Γενικα βλεπω η περιοχη γυρω απο τη μεση δεν εχει καθολου προστασιες και με ανησυχει λιγο!

Ευχαριστω για το χρονο σας!

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Απο οτι εχω καταλαβει και εγω ,ψαχνοντας μην νομιζεις, μου φαινετε οτι τα πρωτα απολυτως βασικα ,τα εκ των ουκ ανευ δηλαδη(εκτος απο κρανος βεβαια), ειναι οι εντουρομποτες και οι επιγονατιδες.

Για τις πρωτες εστω και χαλαρες βολτες,ουτως ωστε να εισαι ασφαλης (και γαντια φυσικα)

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Μολις απεκτησα νεο εντουρομηχανακι (wr200) και σκεφτομαι να συμπληρωσω/ανανεωσω τον εξοπλισμο μου, γιατι κατι μου λεει οτι θα μου χρειαστει οταν προσπαθω να μαθω σουζα :P

1) Τοσο καιρο χρησιμοποιω ενα full face κρανος στο εντουρο. Αν δεν υπαρχει σοβαρος λογος, σκεφτομαι να συνεχισω να το χρησιμοποιω... (καλη προστασια+ προστασια απτο κρυο που ερχεται..)

2)Για παντελονι συνηθως φοραω μια κλασσικη αθλητικη φορμα. Θα ηθελα να παρω παντελονι εντουρο...αλλα δε θα επρεπε να ειναι τουλαχιστον αδιαβροχο? Αποτι εχω καταλαβει τα κλασσικα παντελονια απτις στολες εντουρο,ουτε αδιαβροχα ειναι ουτε εχουν πολλες προστασιες. Μηπως να παρω κλασσικη corduda αδιαβροχη για μηχανη?

3) Τα εντουρογαντια παλι εχουν ελαχιστες προτασιες, οποτε χρησιμοποιω κατι ανοιξιατικα δερματινα streeδικα που βολευουν πολυ. Παρολα αυτα σκεφτομαι να παρω κατι σε αδιαβροχη cordura για να ειναι πιο ζεστα...

4) Οι μποτες που εχω δεν ειναι αδιαβροχες. Υπαρχουν αδιαβροχες μποτες και αξιζουν τον κοπο?

Γενικα με προβληματιζει αρκετα το θεμα του να εισαι αδιαβροχος, αφου το χειμωνα με βροχες/λασπες κτλπ δε θα υπαρχει σοβαρη πιθανοτητα να γινεις μουσκεμα?

5) Αξιζει να παρω ενα εσωρουχο εντουρο με προστασιες κτλπ? Γενικα βλεπω η περιοχη γυρω απο τη μεση δεν εχει καθολου προστασιες και με ανησυχει λιγο!

Ευχαριστω για το χρονο σας!

1) Με το mx/enduro κράνος θα έχεις πολύ καλύτερη περιφερειακή ορατότητα, θα χωράνε τα γυαλιά, θα έχεις επαρκή αερισμό και το γείσο θα μπορεί να σε προστατεύει από κλαδιά και μερικές φορές κι απ' τον ήλιο.

Αν κάνεις εντούρο νομίζω το κρύο είναι το τελευταίο που θα σε απασχολήσει... Περισσότερο θέμα θα έχεις όταν κάνεις διάλειμα και παγώνει ο ιδρώτας πάνω σου.

2) Τα παντελόνια mx δεν είναι αδιάβροχα, τα εντούρο μπορεί να είναι μπορεί και όχι, αναλόγως κατηγορίας τιμής. Τα mx είναι τα κοντά που μπαίνουν μέσα απ' τις μπότες και έχουν κάποια υποτυπώδη προστατευτικά, τα enduro συνήθως δεν έχουν, είναι μακρύτερα γιά να φοριούνται έξω απ' τις μπότες και συνήθως διαθέτουν τσέπες. Και τα δύο πάντως προσφέρουν απείρως μεγαλύτερη αντοχή από το πανί μιάς φόρμας και θα σε προστατεύσουν από μικροτραυματισμούς.

3) Τα γάντια mx είναι σχεδιαμένα έτσι ώστε να προσφέρουν την μέγιστη δυνατή αίσθηση σε συνδυασμό με τη μέγιστη αντιολισθητικότητα στα γκριπ και κορυφαία άνεση. Υπάρχουν και μοντέλα με κοκκάλινες προστασίες στο έξω μέρος των χεριών, αν δεν σε ενοχλούν τέτοιου είδους πράγματα στην οδήγηση..

4) Υπάρχουν αδιάβροχες μπότες αλλά είναι σε άλλη κατηγορία τιμής. Μπορείς πάντως να αδιαβροχοποιήσεις τις ραφές με λίπος γιά δερμάτινα. Έτσι κι αλλιώς αν περάσεις βαθύ ποταμάκι ή λασπολακούβα χωρίς σούζα διαρκείας, μούσκεμα θα γίνεις ότι κι αν φοράς.

5) Αξίζει.

Γενικά περί αδιαβροχοποίησης, γνώμη μου είναι μην πολυαγχώνεσαι. Τα αδιάβροχα κοστίζουν και αν κάνεις εντούρο, πόδια-χέρια μην περιμένεις να είναι στεγνά. Γιά το σώμα μπορείς να χρησιμοποιείς απλά αδιάβροχα πάνω απ' τη στολή σε περίπτωση βροχής.

Επίσης λεπτά ισοθερμικά από μέσα (κατάσαρκα) γιά να φεύγει ο ιδρώτας.

edit: ά, και καλολάσπωτο το dt!

Τροποποιήθηκε από τον sfi-ka

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Για μενα εντουραδικο κρανος ειναι must αν κανεις εντουρο. 1ον σκας ακομα και αν εξω εχει χιονια. Το γυσο βολευει πολυ αμα εχεις στενα μονοπατακια με κλαδια τουλαχιστον. + οτι τουλαχιστον αν κρινω απο τα δικα μου, το εντουραδικο εχει καλυτερο field of view (καλα το ειπα??) κυριως προς τα πανω.

Μετα το κρανος θα εβαζα μποτες εντουραδικες, γιατι πολλακις θα μπορουσα να εχω γυρισει/σπασει ποδια και δαχτυλα αλλα με εσωσαν οι μποτες. Και οι mxαδικες κανουν δουλεια, αλλα θα δεινοπαθησεις αμα χρειαστει περπατημα για καμποσο. Γνωστο παλικαρι απο εδω μεσα που πηγαινουμε βολτες, ερχεται με τουριστικες, αλλα προσωπικα δε θα το συνιστουσα.

Θωρακας χρειαζεται, οχι τοσο για το αν θα πεσεις κατω, αλλα χτυπηματα απο τιμονι ή καμια περιεργη πτωση, υπαρχει μεγαλος κινδυνος και θωρακα και πλευρα.

Επιγονατιδες ειναι σχετικα φθηνες και εκτος απο πτωση, προστατευουν απο πετραδακια που πετιουνται ειτε απο εσενα ειτε απο τον μπροστινο.

Γαντια, αμα δε γλυστρανε στα γκριπ και εχεις πολυ καλο ελεγχο στα χειριστηρια εισαι κομπλε.

Παντελονι, παρε ενα εντουραδικο καλυτερα ή καποιο που δε σκιζεται τοσο ευκολα ή καποιο που αμα σκιστει δε σε νοιαζει και πολυ.

Καποιο neck brace ισως να ειναι πολυ χρησιμο και πολλοι (και εγω μεσα) το εχουμε παραβλεψει.

Αυτα απο εμενα που τον πρωτο καιρο ανεβαινα μονο με θωρακα, μποτες και ασφαλτινο κρανος.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

.............

Καποιο neck brace ισως να ειναι πολυ χρησιμο και πολλοι (και εγω μεσα) το εχουμε παραβλεψει.

..........

+1250!

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Σας ευχαριστω για τις απαντησεις! Μποτες/θωρακα/γαντια/επιγονατιδες/ισοθερμικα εχω ηδη, απλα σκεφτομουνα να αλλαξω καποια απο αυτα.

Απ'οτι καταλαβα παντως, αργα ή γρηγορα οντως θα κινηθω για ενα enduro κρανος. Ισχυει οτι ακομα και με ψοφοκρυο ιδρωνεις απο μεσα και οντως παντα σκυβω για να αποφυγω τα κλαδια με το φουλ face.

Επισης, μαλλον θα παρω αδιαβροχα κορντουρα γαντια γιατι τα χρειαζομαι και για τις καθημερινες μετακινησεις οταν βρεχει ουτως η αλλως.Και να μαλλον θα παρω ενα σετ ναιλον αδιαβροχα για το σωμα για τις μερες που θα βρεχει πολυ.

Για παντελονι θα κοιταξω για κανα εντουραδικο με εστω μια βασικη αδιαβροχοποιηση και λιγο padding στα μπουτια για τις τουμπες:P

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

1200 και μεχρι στιγμης φαινεται εξαιρετικη αγορα! Πολυ προσεγμενο μηχανακι και μερα με τη νυχτα στο χωμα με το προηγουμενο klr250 που ειχα

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

α)εντουρο κρανος η μοτοκρος κρανος θα παρεις διοτι το γεισο προστατευη απο πετρες που ερχονται απο τον μπροστα,απο σκονες χωματα κτλ,απο κλαδια,ακομα και απο νερα.Το φουλ φεις κρανος δεν κανει για βουνο διοτι και δεν εχει τον εξαερισμο του χωματινου κρανους,και χανεις λιγο επαφη με τις αισθησεις,το χειροτερο ειναι οτι εαν το εχεις με το τζαμι μπορει να παθεις και ζημια απο πτωση!!!

β)Αν παρεις μην παρεις αδιαβροχη εκτος και αν κυνηγας ποταμια,την βροχη κτλ.Κορντουρες κτλ δεν κανουν για εντουρο διοτι θα σε σκασει,θα σε ζορισει γενικα.Παρε ενα σετ παντελονι μπλουζα μοτοκρος που κοστιζουν και τα 2 οσο ενα παντελονι κορτνουρα κτλ (απο 100 ευρο).

γ)γαντια εχει παρα πολλα.Μαλλον δεν εχεις ψαχτη.Εγω χειμωνα καλοκαιρι φοραω γαντια εφαρμοστα motocross ωστε να εχω αισθηση του τιμονιου.

δ)Οι περισσοτερες μποτες εντουρο-μοτοκρος ειναι αδιαβροχες σχεδον,εκτος και αν βουτας σε ποταμια

Γενικα οταν βγεις εντουρο,οχι βολτα,αλλα εντουρο με μονοπατακια,βραχια,σκουντηγματα και ζορι, κτλ κοιτας να φορας κατι που δεν θα σε σκασει να ιδρωσεις κτλ διοτι τον χειμωνα ο ιδρωτας μπορει να σε κανει και ζημια.Φορας ανετο εξοπλισμο.

Το μονο αδιαβροχο που σε προτεινω ειναι οταν θα βγαινεις βολτα να εχεις ενα αντιανεμικο-αδιαβροχο μαζι σου ωστε σε περιπτωσει βροχης να σε καλυψει απο πανω.

Εγω προσωπικα φοραω κρανος,γιαλια,γαντια,στον λαιμο μαξιλαρι προστατευτικο,θωρακα (παλια ειχα ολοσωμο θωρακα,τωρα φοραω μονο motocross θωρακα),μποτες,επιγονατιδες και παντελονη με μπλουζα μοτοκρος και κανα αντιανεμικο αν χρειαστη.

Απο την μερα που ξεκινησα εως και σημερα ως ερασιτεχνης ο ποιο σοβαρος τραυματισμος ηταν στο γονατο (επειδη δεν φορουσα επιγονατιδες).

Προσωπικα σου προτεινω να παρεις εξοπλισμο που ειναι για εντουρο και μην κανεις αλχημειες γενικα.Η αποψη μου ειναι να επικεντρωθεις στον εξοπλισμο που προστατευει απο πτωσεις.Εχει παρα παρα πολλες μαρκες,παρα πολλες ποικιλιες και παρα παρα πολλες τιμες.Απο κει και περα σου ευχομαι καλες βολτες.

Τροποποιήθηκε από τον ger_zoym

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Οπως ειπαν τα παιδια ενα κρανος τυπου MX θα σου φανει πολυ χρησημο, εγω θα αναφερω τι φοραω και τι θα ηθελα να βελτιωσω, εχω το Uvex enduro (το οποιο δεν παραγεται πια) μια εντουροζακετα κινεζικη απομοιμηση Fox, επιγωνατιδες πλαστικες οι οποιες φτανουν μεχρι το καλαμι και στο γονατο ειναι σπαστες και το καλυπτουν ολο, γαντια εχω τα Fox Dirtpaw τα οποια ειναι φθηνα και εχουν καλη αισθηση, δεν εχουν κοκκαλινη προστασια αλλα νομιζω στο εντουρο ειναι περιττη, και τελος εχω εντουρομποτες Forma τις πιο φθηνες, ο λογος που πηρα τις πιο φθηνες ειναι οτι δεν ειχα χρηματα αλλα ειναι και το μονο ειδος που θα ηθελα να ειναι πιο καλο, δηλαδη δεν ειναι αδιαβροχες και οταν περναω κανενα ρυακι και βραχτουν τραβανε απο το διαπνεον υλικο υγρασια, πιστευω οτι μια μποτα πιο αδιαβροχη ειναι απαραιτητη, παντελονι και μπλουζα δεν εχω ακομα αλλα μπορω και χωρις αυτα, αν εχεις ηδη μποτες εντουρο σε καλη κατασταση μην τις αλλαζεις.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

για παντελονι παρε παραλαγη τα κανει ολα και συμφερει

τα λεφτα που θα κρατησεις απο την παραλαγη

τα ρεστα δλδ δωστα για να παρεις καλη μποτα

πχ alpinestars tech8 αντε και η 7 καλη ειναι...

η παραλαγη θα σε βολεψει και απο τσεπες

θα χεις να βαζεις τον (πα)παρα κλειδια για το σπιτι κτλ

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα