Jump to content
Sign in to follow this  
bballer1

Ολα τα νεα για την αναπροσαρμογη των διπλωματων

Recommended Posts

http://www.mototriti..._news/92459.asp

πως κρινεται τις αλλαγες?? :closedeyes:

Τροποποιήθηκε από τον bballer1

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

"Κατηγορία Α1

Μικρά δίκυκλα/τρίκυκλα/τετράκυκλα –125κ.εκ. με ισχύ έως 11kW. Ελάχιστη ηλικία αναβάτη, τα 18 έτη. Τα 18 έτη είναι ελληνική πατέντα, αφού σε όλη την υπόλοιπη Ε.Ε. η ελάχιστη ηλικία είναι τα 17."

Αν το δίπλωμα το βγάλω πριν την αναγραφόμενη ημερομηνία δεν ισχύει ο περιορισμός στα 11kW και 125cc έτσι?

Αν είναι έτσι τσάμπα τα λεφτά για δίπλωμα...

Αναφέρει πως δεν ισχύει ως την ανανέωση του διπλώματος. Πότε θα χρειαστεί ανανέωση?

Τροποποιήθηκε από τον Mastourovlaxos

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Ανανέωση καθε 15ετη και μετα τα 65 ανα 3 ετη. Αλλα δεν ειμαι σιγουρος;... σε κάποιο τοπικ εδω μεσα πρεπει να το ειδα. δεν στο επιβεβαιωνω

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

ελεος εγω αμα βγαλω διπλομα τωρα μπορω να καβαλαω το νιτσα 250 που θα αγορασω η οχι?αμα δεν γινετε να πανε να απαφτοθουνε που θελουνε ανανεωση καθε 15χρονια και για 50αρι και το 50αρι μεχρι 45κμ δηλαδη εγω που στην περιοχη μου εχω δυο παραλιες και οι δυο για να πας πρεπει να ανεβεις δυο μεγαλες ανοιφορες πως θα τις ανεβο αμα ειμουν 17 ?εδω με τα κανονικα που πανε 70 και ζοριζονται γαι δικαβαλο δεν μιλαω καθολου!πρεπει να παω 21 για να οδηγησω κριπτον χ και ζ ελεος!οι αλλοι που περνουν στα παιδια τους απο τα 18 mazda rx8, honda s2000,m3,ferrari,gtr skyline κτλπ γιατι αυτοι να περνου διπλομα οδηγησεις μια φορα και να οδηγανε την ιδια ιληκια ειτε 85 αλογα ειτε 530?

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

ελεος εγω αμα βγαλω διπλομα τωρα μπορω να καβαλαω το νιτσα 250 που θα αγορασω η οχι

Μπορείς.. Αρκεί να το βγάλεις το δίπλωμα πριν τις 19/1/13

οι αλλοι που περνουν στα παιδια τους απο τα 18 mazda rx8, honda s2000,m3,ferrari,gtr skyline κτλπ γιατι αυτοι να περνου διπλομα οδηγησεις μια φορα και να οδηγανε την ιδια ιληκια ειτε 85 αλογα ειτε 530?

ΕΛΛΑΔΑ :greece: :greece: :greece: :greece: :greece: :greece:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

ελλας στο μεγαλιο σου!και του χρονου ειμαστε τοσο ηλιθιος λαος που τους ιδιους θα ψηφισουνε!οχι οτι φτενε αυτοι !αλλα ενταξει εμεις φτεμε και βασικα οι προιγουμενοι που καταχραστηκαν οτι ειχαν παρατισαν τις παραγογες τους για να εισαιγουμε πατατα απο τιν τουρκια τωρα και τα πληρονουμε ολοι τωρα τι να πεις ¨(

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Νέα διπλώματα οδήγησης 2013

Βγάλτε άμεσα δίπλωμα μοτοσικλέτας, γιατί από τις 19 Ιανουαρίου 2013, τα πράγματα δυσκολεύουν! Θα υπάρχουν 4 διπλώματα, το AM για μοτοποδήλατα, και τα Α1, Α2 και Α, με ανάλογες εξετάσεις και κόστος.

Οι υπεύθυνοι σχεδιασμού της Ε.Ε. για τα νέα διπλώματα, θεωρούν (σωστά) πως όταν ο αναβάτης ανεβαίνει σταδιακά την κλίμακα των κυβικών και της ιπποδύναμης, η εκμάθηση είναι πιο ασφαλής, και τα ατυχήματα λιγότερα. Γιατί όμως αυτό να συμβαίνει μόνο στη μοτοσικλέτα, ενώ στο αυτοκίνητο να υπάρχει ένα και μοναδικό δίπλωμα, όσα κυβικά ή ίππους κι αν διαθέτει το όχημα; Λογικό είναι λοιπόν οι ενώσεις μοτοσικλετιστών, να μιλάνε για ρατσιστική αντιμετώπιση των δύο τροχών. Φυσικά τα νέα διπλώματα σημαίνουν και έξτρα έξοδα του αναβάτη σε σχολές οδήγησης, παράβολα και εξέταστρα. Το σχέδιο για τις εν λόγω αλλαγές δεν είναι νέο, αφού είχε πάρει έγκριση το μακρινό 2006.

Για ποιον χτυπάει η καμπάνα;

Τα νέα διπλώματα (ΑΜ, Α1, Α2, Α) θα ισχύουν για όσους περάσουν τις εξετάσεις μετά από την 19η Ιανουαρίου του 2013. Δηλαδή αυτό σημαίνει πως όσοι έχουμε ήδη βγάλει δίπλωμα μεγάλης μοτοσικλέτας δεν θα έχουμε τίποτα να ανησυχούμε; Από ότι φαίνεται, ναι. Διατηρούμε τα κεκτημένα μας.

Συγκεκριμένα στο νόμο του κράτους αναφέρονται τα παρακάτω:

«Άδειες οδήγησης οι οποίες χορηγήθηκαν με προγενέστερες, της 19-1-2013, διατάξεις, εξακολουθούν να ισχύουν με τους όρους και προϋποθέσεις υπό τις οποίες χορηγήθηκαν, μέχρι τη λήξη της ισχύος τους με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 10 και της παραγράφου 2 του άρθρου 18 του παρόντος διατάγματος. Μετά τη λήξη της ισχύος τους, οι άδειες αυτές ανανεώνονται με τους όρους και προϋποθέσεις του παρόντος διατάγματος.»

Με δίπλωμα Α (μοτοσικλέτας) τα τρίκυκλα και τα ATV

Ενώ τα τρίκυκλα, αλλά και τα ATV οδηγούνται σήμερα με δίπλωμα B1, με το νέο νόμο θα οδηγούνται με δίπλωμα Α1. Δηλαδή αν βγάλετε δίπλωμα αυτοκινήτου μετά τις 19/1/2013, δεν θα μπορείτε να οδηγείτε με αυτό νόμιμα MP3 LT, Quadro ή κάποιο ATV. Πλέον θα χρειάζεστε δίπλωμα μοτοσικλέτας. Τι θα γίνει με όσους αναβάτες τρίκυκλων και ATV που τα αγόρασαν έχοντας δίπλωμα αυτοκινήτου; Μιλήσαμε με τον ΣΕΑΑ, και τα νέα είναι αισιόδοξα για εκείνους. Δεν χάνουν τα κεκτημένα τους, ακόμα κι αν χρειαστεί να ανανεώσουν / βγάλουν ξανά το δίπλωμα τους, αν λήξει ή το χάσουν. Το λέμε ξανά για να μην ανησυχούν οι κάτοχοι MP3 LT και Quadro. Αν το δίπλωμα οδήγησης σας (κατηγορία Β, αυτοκινήτου) έχει βγει πριν τις 19/1/2013 θα μπορείτε να συνεχίσετε να οδηγείτε τρίκυκλα (scooter και ATV) και τετράκυκλα (scooter ή ATV) χωρίς πρόβλημα.

ΝΕΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΩΝ

Μοτοποδήλατα

Μιλάμε για παπιά, scooter, δίκυκλα, τρίκυκλα, ή ακόμα και μικρά ATV, με μέγιστο κυβισμό τα 50κ.εκ., και μέγιστη τελική ταχύτητα τα 50χλμ./ώρα. Αν έχετε ήδη δίπλωμα μοτοποδηλάτου, δεν το χάνετε, απλώς αλλάζουν τα ονόματα των κατηγοριών.

Νέα κατηγορία ΑΜ

Το νέο δίπλωμα για τα μοτοποδήλατα θα ονομάζεται ΑΜ, ενώ από ότι μάθαμε η Τροχαία βγαίνει από το παιχνίδι, και τα διπλώματα μοτοποδηλάτου θα χορηγούνται και αυτά από το Υπουργείο. Ενώ σε όλη την Ε.Ε. το ελάχιστο όριο ηλικίας για το ΑΜ είναι τα 16 χρόνια, στην Ελλάδα θα είναι τα 17 με συγκατάθεση κηδεμόνα, ή τα 18 χωρίς. Με αυτό το δίπλωμα, ο αναβάτης μπορεί να οδηγεί

α) μοτοποδήλατα με κινητήρα εσωτερικής καύσης και περιορισμό τελικής ταχύτητας τα 45χλμ./ώρα. Περιέργως, δεν μιλάει για περιορισμό ισχύος!

β) μοτοποδήλατα ηλεκτρικά με περιορισμό ισχύος τους 4kW. Περιέργως, εδώ ο νόμος δεν μιλάει για περιορισμό τελικής. Θα μας τρελάνουν!

γ) μικρά τρίκυκλα 50κ.εκ. και κάτω των 4kW (5,3Hp) (πάλι δεν κάνει λόγο για περιορισμό τελικής) και

δ) τετράροδα (ATV) με περιορισμό τελικής 45χλμ/ώρα και βάρος μικρότερο των 350 κιλών.

Κατηγορία P

Όπως το δίπλωμα ΑΜ, με περιορισμό τελικής ταχύτητας τα 50χλμ./ώρα. Κατηγορία που ισχύει στην υπόλοιπη Ε.Ε.. Άγνωστο αν ισχύει στην Ελλάδα.

Κατηγορία Q

Όπως το δίπλωμα ΑΜ, με περιορισμό τελικής ταχύτητας τα 25χλμ./ώρα.

Κατηγορία που ισχύει στην υπόλοιπη Ε.Ε.. Άγνωστο αν ισχύει στην Ελλάδα.

Νέοι αναβάτες μοτοποδηλάτων μετά τις 19/1/2013

Ο υποψήφιος θα πρέπει να περάσει πρακτική εκπαίδευση σε σχολή οδηγών, θεωρητικό τεστ, και πρακτικό τεστ οδήγησης.

Δίκυκλα, Τρίκυκλα και ATV με κυβισμό μεγαλύτερο των 50κ.εκ.

Κατηγορία Α1

Μικρά δίκυκλα/τρίκυκλα/τετράκυκλα –125κ.εκ. με ισχύ έως 11kW. Ελάχιστη ηλικία αναβάτη, τα 18 έτη. Τα 18 έτη είναι ελληνική πατέντα, αφού σε όλη την υπόλοιπη Ε.Ε. η ελάχιστη ηλικία είναι τα 17.

Κατηγορία Α2

Μεσαία δίκυκλα ανεξαρτήτως κυβικών με ισχύ έως 35kW και «με μέγιστο

λόγο ισχύος προς βάρος μικρότερο από 0,2 kW (0,268Hp)/kg, που δεν προέρχονται από διασκευή άλλης μοτοσικλέτας, ισχύος μεγαλύτερης του διπλάσιου της ισχύος της διασκευασθείσας μοτοσικλέτας», και τρίκυκλα/τετράκυκλα έως 15kW. Ελάχιστη ηλικία αναβάτη, τα 20 έτη. Όπως το υποψιαστήκατε, στην υπόλοιπη Ε.Ε. χρειάζεται να είσαι μόλις 19 ετών για να πάρει το Α2. Το Α2 μπορεί να το πάρει κανείς είτε κατευθείαν, εάν είναι 20 ετών, είτε προοδευτικά, αν κατέχει ήδη δίπλωμα Α1 για 2 έτη (πρέπει όμως να περάσει πάλι 7 ώρες τεστ). Ας σας παραθέσουμε μία ακόμα ανεξήγητη διάταξη του νόμου. Οι μοτοσικλέτες του τεστ για το δίπλωμα Α2 πρέπει να είναι τουλάχιστον 400 κυβικά (γιατί; αφού πουθενά στο νόμο της Ε.Ε. δεν γίνεται λόγος για κυβισμό, θα μπορούσε να είναι 300, ή 250, η ότι θέλουμε), και ισχύος έως 15kW (γιατί; αφού ο εξεταζόμενος δίνει για δίπλωμα έως 35kW)! Μιλήσαμε και με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκπαιδευτών Οδήγησης, και μας είπαν πως το τοπίο είναι ακόμα πολύ θολό, και περιμένουν και αυτοί διευκρινήσεις από το Υπουργείο.

Κατηγορία Α

Μεγάλα δίκυκλα/τρίκυκλα/τετράκυκλα ανεξαρτήτως κυβισμού και ιπποδύναμης. Ελάχιστη ηλικία αναβάτη, τα 22 έτη, αν κατέχει ήδη δίπλωμα Α2 για 2 έτη, και τα 24 έτη αν πάρει κατευθείαν το δίπλωμα.

Ανανέωση κάθε 15 χρόνια

Όλα τα διπλώματα θα χρειάζονται ανανέωση κάθε 15 χρόνια (μόνο με ιατρικές εξετάσεις). Από τα 65 χρόνια και μετά, η ανανέωση γίνεται κάθε 3 χρόνια.

Κόστος παραβόλων

Για κάθε πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια ιατρική εξέταση καταβάλλεται το ποσό των 90 ευρώ (οφθαλμίατρος και παθολόγος). Για κάθε θεωρητική εξέταση καταβάλλονται 10 ευρώ (κάποιες σχολές οδήγησης αναλαμβάνουν αυτό το έξοδο). Για την εκτύπωση της άδειας οδήγησης χρειάζεται παράβολο 30 ευρώ από την Εθνική Τράπεζα. Επίσης από ότι φαίνεται (είπαμε, το τοπίο είναι θολό) θα χρειάζεται ένα ακόμη παράβολο 18 ή 27 ευρώ.

Ανακεφαλαιώνοντας

- Τα διπλώματα από τρία γίνονται τέσσερα.

- Το νέο δίπλωμα είναι το Α2, ενδιάμεσο του Α1, και του Α.

- Θα χρειάζεστε πλέον έξτρα ώρες εκπαίδευσης σε κάθε δίπλωμα, αλλά και πρακτικές εξετάσεις για όλα τα διπλώματα (έξτρα κόστος).

- Το δίπλωμα μοτοποδηλάτου δεν θα βγαίνει πια από την Τροχαία.

- Τα ATV και τα τρίκυκλα θα οδηγούνται με δίπλωμα μοτοσικλέτας.

- Κάτοχοι διπλωμάτων κατηγορίας Β (αυτοκίνητα) με ημερομηνία έκδοσης πριν την 19η/1/2013 θα μπορούν να οδηγούν ATV και τρίκυκλα.

πηγη Μοτοτριτη!

ΥΓ: :greece:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Να κάνω κ εγώ την ερωτησή μου... Εγω π.χ. που έχω το Α1 τώρα και είμαι 19, ενώ με το παλιό νόμο μπορούσα στα 21 (έτσι νομίζω λέει ο νόμος αν όχι ενημερώστε με :Ρ) να οδηγήσω απεριόριστα κυβικα/hp τώρα θα πρέπει να περιμένω τα 22? Ή για όσους έχουν ήδη δίπλωμα δεν γίνεται κάποια αλλαγή?

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Να κάνω κ εγώ την ερωτησή μου... Εγω π.χ. που έχω το Α1 τώρα και είμαι 19, ενώ με το παλιό νόμο μπορούσα στα 21 (έτσι νομίζω λέει ο νόμος αν όχι ενημερώστε με :Ρ) να οδηγήσω απεριόριστα κυβικα/hp τώρα θα πρέπει να περιμένω τα 22? Ή για όσους έχουν ήδη δίπλωμα δεν γίνεται κάποια αλλαγή?

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Δεν έχεις πρόβλημα από τη στιγμή που έχεις βγάλει το Α1 ήδη.Μετά από 2 χρόνια και αφού περάσεις τα 21 κάνεις την αλλαγή στο απεριόριστο.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Εφόσον είμαι 21 κατευθείαν δεν δίνω για μηχανή ? ( Χωρίς αναβαθμίσεις και τα σχετικά )

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Εφόσον είμαι 21 κατευθείαν δεν δίνω για μηχανή ? ( Χωρίς αναβαθμίσεις και τα σχετικά )

Ναί, γι' αυτό τρέχα όσο προλαβαίνεις.

Πάντως εγώ όσες σχόλες πήρα τηλέφωνο δεν είχαν ιδέα για την αλλαγή, "μόνο για τα 50cc αλλάζει" μου λέγανε.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Ναί, γι' αυτό τρέχα όσο προλαβαίνεις.

Πάντως εγώ όσες σχόλες πήρα τηλέφωνο δεν είχαν ιδέα για την αλλαγή, "μόνο για τα 50cc αλλάζει" μου λέγανε.

Μέγα λάθος που δεν το πήρα πριν 3 χρόνια μαζί με το αυτοκίνητο. Τώρα όντως πρέπει να βιαστώ

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Θα προτιμούσα να επιβληθεί αναγκαστική παρακολούθηση μαθημάτων πίστας σε μηχανές ανω των 125cc , ελάχιστο ορίο ηλικίας 22 και απαραίτητο πτυχίο ΤΕΙ και πέρα.

Αυτα θα αρκούσαν. Το 1ο θα σε μαθαινε να οδηγείς το 2ο να εχει πήξει το μυαλο καπως και το 3ο οτι δεν εισαι απαραιτήτως εντελώς βόδι και μπορείς να κοιτάς τα βασικα θέματα συντήρησης και αυτοπροστασίας.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Μια χαρά τα βρίσκω! Και η δικαιολογία "στα αυτοκίνητα γιατί δίνουν" δεν στεκει -καμιά σχέση σαν όχημα και επικινδυνότητα-, ούτε μπορεί το 99,9% των νέων να πάρει αυτοκίνητο με την αναλογία κιλών ανά ίππο που έχει μια μότο! Αυτούς τους λίγους που μπορούν, θα τους "τσακώνει" με άλλο τρόπο ή δεν θα μπορεί!

Και στο κάτω-κατω σας είπε κάνεις ότι είμαστε κοινωνία δικαίου;

Αντικειμενικά πάντως και για το μεγαλύτερο ποσοστό των περιπτώσεων είναι απόλυτα σωστό. Μόνο με την χρήση αποκτάς εμπειρία.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

δηλαδη ο αδερφος μου που ειναι 15 πρεπει να παει 17 για να παρει διπλομα και δηλαδη δεν μπορει να παρει ασπουμε το gilera runner που εχει 80 τελικη ?γιατι εγω δεν ξερω κανα 50αρι που να παει τοσο ...ακομα και κατι παρταλια κινεζικα daivostourn και πανε πανω απο 65 ?θα βαζουνε κοφτι?

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Για να μην ανοίγω νέο θέμα,τί λέτε γι'αυτό;Αναφέρει ότι δεν περιλαμβάνονται παράβολα, έξοδα φακέλου,παραστάσεως κτλ αλλά αυτά πόσο κοστίζουν;Πάντως το -88% πρέπει να είναι εντελώς παραπλανητικό.

http://www.goldendeals.gr/deals/29-diploma-mixanis-sxoles-odigon

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

δηλαδη ο αδερφος μου που ειναι 15 πρεπει να παει 17 για να παρει διπλομα και δηλαδη δεν μπορει να παρει ασπουμε το gilera runner που εχει 80 τελικη ?γιατι εγω δεν ξερω κανα 50αρι που να παει τοσο ...ακομα και κατι παρταλια κινεζικα daivostourn και πανε πανω απο 65 ?θα βαζουνε κοφτι?

τα 50αρια πρεπει να εχουν κοφτες και να πηγαινουν μεχρι 45. οταν τους βγαλεις πανε την πραγματικη τους τελικη. οποτε οτι 50αρι θελει θα παρει. το διπλωμα για 50αρι ειναι απο 16 χρονων. το χω πει 15 φορες :P

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Για να μην ανοίγω νέο θέμα,τί λέτε γι'αυτό;Αναφέρει ότι δεν περιλαμβάνονται παράβολα, έξοδα φακέλου,παραστάσεως κτλ αλλά αυτά πόσο κοστίζουν;Πάντως το -88% πρέπει να είναι εντελώς παραπλανητικό.

http://www.goldendea...s-sxoles-odigon

Τα παράβολα και τα έξοδα φακέλου δε νομίζω να είναι πολλά, αλλά τα έξοδα παραστάσεως του δασκάλου στην εξέταση μπορεί να τα πάει όσο θέλει. Θυμάμαι κάποιοι λέγανε οτι για επανεξέταση οι δάσκαλοι ζητούσαν 150-200€, αλλά δε ξέρω αν θα ζητήσει τόσα και για τη πρώτη εξέταση. Και να μην ξεχνάμε και τα 30€ για πλαστικοποίηση. Πάντως απο ότι έχω διαβάσει οι περισσότερες τέτοιες εκπτώσεις είναι ΓΤΠ.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα