Jump to content
πυξιδας990

ευρω η δραχμη?

Recommended Posts

Η ισοτιμια του νομισματος σου με τα αλλα νομισματα, πρεπει να συμβαδιζει με την οικονομια σου. Δεν μπορει μια αδυνατη οικονομια, σαν την Ελληνικη, να εχει ενα τοσο σκληρο και ανατιμημενο νομισμα σαν το ευρω. Η αλλη λυση ειναι η υποτιμηση μισθων και αξιων, αυτο δηλ που ζουμε σημερα με κυριοτερη παρενεργεια την τεραστια ανεργια.

Συμφωνώ απόλυτα με την διαπίστωση σου ότι δεν μπορεί μια αδύνατη οικονομία να έχει ένα πολύ σκληρό και "ακριβό" νόμισμα. Αλλά δυστυχώς αντί να κοιτάξουμε να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας (η οποία ενίσχυση απαιτεί πολύ συγκεκριμένα μέτρα και όχι γενικόλογες αοριστίες ή απλά μειώσεις μισθών) οι ελληνικές κυβερνήσεις κοιτούν απλά να διαχειριστούν την υπάρχουσα κατάσταση, λαμβάνοντας τις πιο "ανώδυνες" βραχυπρόθεσμα λύσεις, επιδεικνύοντας παντελή απουσία οράματος και σχεδίου. Για τους παραπάνω λόγους είμαι αρκετά απαισιόδοξος για το μέλλον μας...

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Αδιάβαστος μου φαίνεται πιάνεσαι εσύ.

Η μεγαλύτερη υποτίμηση της δραχμής έγινε επί Μαρκεζίνη. Επί χούντας. Απρίλιος 53. Από 1:15000 σε 1:30000 επί του δολαρίου.

Στα 2 άλλα υπογραμμισμένα συμφωνώ.

Εάν δεν αρνηθούμε το χρέος (τα πανοτόκια συμφωνώ) τότε αλλάζει το παραμύθι, αλλά σε δραχμές θα είναι υπερτριπλάσιο. Να δω μετά πως θα το κανονίσουμε αυτό.

Επίσης το ότι με τη δραχμή θα παίρνεις παραπάνω δραχμές σε μισθό αλλά θα χουν μικρότερη αξία σε αυτά που αγοράζεις (άρα θα χρειάζεσαι πολύ παραπάνω απ'οτι πριν) εφόσον τα περισσότερα πράγματα στην αγορά είναι εισαγόμενα, το κάνουμε γαργάρα, ή απλά λέμε ότι η Ελλάδα στη δραχμή θα φτιάξει εργοστάσια να παράγει τα πάντα, βλ λ Παπαρήγα.

Επίσης στο ερώτημά μου ποιος κάνει την υποτίμηση ο πρωθυπουργός ή η τράπεζα της Ελλάδος απάντησες: "παντα η πολιτεια μεσω της κεντρικης της τραπεζας".

Δηλαδή ξαναρωτάω: Ο πρωθυπουργός ή η ΤτΕ;

Γνωρίζεις φυσικά που ανήκει η ΤτΕ....

Μπερδευτηκες Η χουντα ηταν απο το 1967 μεχρι το 1974. Η υποτιμηση που λες εγινε το 1953 οταν ο Μαρκεζινης ηταν υπουργος συντονισμου στην κυβερνηση Παπαγου αμεσως μετα τον εμφυλιο.

Μιας ομως που το ανεφερες να σου θυμισω οτι η υποτιμηση αυτη ηταν η βαση για το οικονομικο θαυμα της δεκαετιας του 50 που κρατησε μεχρι τις αρχες της δεκαετιας του 70 και που αλλαξε κυριολεκτικα την Ελλαδα και απο αγροτικη, κατα κυριο λογο οικονομια, εγινε μεγαλη βιομηχανικη δυναμη στα βαλκανια και την ανατολικη μεσογειο. Η ανεργια απο το 30% που ηταν τοτε (κοιτα κατι συμπτωσεις και σημερα ειναι 30%) επεσε στις αρχες του 60 κατω απο το 7%.

Για την Τραπεζα Ελλαδος δυστυχως εχεις δικιο Το δημοσιο εχει σημερα μονο το 9% του μετοχικου κεφαλαιου.Το υπολοιπο το εχουν ιδιωτες και καποια funds που κανεις δεν ξερει που ανηκουν και τι συμφεροντα εξυπηρετουν Ακομα ομως και ετσι το δημοσιο μπορει να ελεγξει την τραπεζα γιατι της εχει παραχωρησει το δικαωμα να τυπωνει χρημα και ανα πασα στιγμη μπορει να το παρει πισω. Ακομα της εχει παραχωρησει την διαχειριση του ταμειου του κρατους.Για παραδειγμα η ομοσπονδιακη τραπεζα των ΗΠΑ ειναι 100% ιδιωτικη. Οταν ομως στην κριση του 2008 χρειαστηκε να κοπει νεο χρημα, η τραπεζα εκοψε κοντα στα 2,5 τρις δολαρια για να τονωσει την χειμαζομενη οικονομια της. Αν η δικη μας αρνηθει να το κανει (προφανως κατω απο τις πιεσεις του Γερμανικου μπλοκ) τοτε μπορει να δωθει σε καποια αλλη τραπεζα το δικαωμα να τυπωσει χρημα ή να ιδρυθει και ΝΕΑ τραπεζα Ελλαδος που θα ανηκει 100% στο ελληνικο δημοσιο. Εγω ειμαι παντως σιγουρος οτι η Τραπεζα Ελλαδος θα κανει οτι της ζητησει η κυβερνηση γιατι αλλοιως θα οδηγηθει σε πτωχευση αν χασει τα δικαιωματα εκδοσης χρηματος και διαχειρισης του ταμειου του κρατους.

Το χρεος ειναι σε πολυ μεγαλο μερος πανωτοκια.(πανω απο το 50%) αυτο μπορει να περικοπει. Αν υποθεσουμε οτι επιστρεφουμε στην δραχμη και την υποτιμουμε κατα 50 % τοτε το υπολοιπο χρεος (μετα το κουρεμα των πανωτοκιων) θα παραμεινει στα σημερινα επιπεδα. Θα το δεχτουν? Ναι, γιατι δεν εχουν αλλη λυση Η αλλη λυση ειναι να τα χασουν τελειως αν η χωρα κηρύξει σταση πληρωμων. Γι'αυτο και δεχτηκαν και τα δυο προηγουμενα κουρεματα και οχι γιατι μας αγαπησαν.

Σημερα δεν υπαρχει αλλη λυση.Αν μεινουμε στο ευρω η χωρα θα σερνεται οπως σερνεται σημερα για δεκαετιες.Τα νουμερα θα ευημερουν οι ανθρωποι ομως θα ζουν μεσα στην φτωχια, την ανεργια και την καταθλιψη.

Τροποποιήθηκε από τον ANDREASP

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Ειχα καιρο να ποσταρω ενα αρθρο για την επιστροφη στο εθνικο μας νομισμα, Δεν ειχα βρει κατι τοσο εμπεριστατωμένο οπως το παρακατω αρθρο και εν'οψει των ευρωεκλογων οποιος εχει ορεξη ας το διαβασει. http://www.drachmi5.gr/ellada/spyros-stalias-ptoheyse-o-eyropaikos-notossynenteyxi-sto-economist

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Επειδη το θεμα ερχεται παλι στην επικαιροτητα οποιος εχει ορεξη ας το διαβασει...

http://www.drachmi5.gr/ellada/hans-verner-zin-ena-prosorino-grexit-tha-katastisei-tin-ellada-antagonistiki

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Επειδη το θεμα ερχεται παλι στην επικαιροτητα οποιος εχει ορεξη ας το διαβασει...

http://www.drachmi5....a-antagonistiki

τι ερχεται,ηρθε :waycon1:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
Επειδη το θεμα ερχεται παλι στην επικαιροτητα οποιος εχει ορεξη ας το διαβασει... http://www.drachmi5....a-antagonistiki

Βρε συ Αντρίκο..... κάτι δε μ' αρέσει στην ιδιότητα αυτού του κυρίου..... τόση σύμπτωση πια? :think:

Υπέρ ενός προσωρινού Grexit έχει επανειλημμένα ταχθεί ο ο κορυφαίος Γερμανός οικονομολόγος Χανς Βέρνερ Ζιν, διευθυντής του Ινστιτούτου Οικονομικής Ερευνας με έδρα το Μόναχο (Ifo) και πρώην σύμβουλος της Καγκελαρίου Μέρκελ.

Το τυρί το βλέπεις, τη φάκα δεν τη βλέπεις?

Δε σου περνάει απ' το μυαλό ότι το πρόβλημα είναι ποιός θα αποφάσιζε κάτι τέτοιο (έξοδο), και οι Γερμανοί θα ήθελαν να το κάνουμε μόνοι μας, ώστε να μην τους κατηγορήσει κανείς για εξαναγκασμό έξωσης.

Οπότε, ένα πιπίλισμα του μυαλού μας ότι αυτή είναι η λύση και πρέπει να προστρέξουμε να τη ζητήσουμε από μόνοι μας, μάλλον για καταχθόνιο σχέδιο των Βαυαρών μου μοιάζει.

Άσε που όπως λέει ο λαό μας (επειδή το έχει ζήσει στο πετσί του τόσα χρόνια) "ουδέν μονιμότερον του προσωρινού".

Άπαξ και βγήκες, σιγά μη σ' αφήσουνε πάλι να ξαναμπείς (κρα κάνουνε να φύγουμε, μας θεωρούν κοτρώνα στο λαιμό τους) και σιγά μην ξαναθέλαμε κι εμείς να μπούμε. Παράμετρος που αγνοείς, αφού ξεχνάς ότι σε μόλις 10 χρόνια απ' την ένταξή μας καταστραφήκαμε (ή αν προτιμάς μάς βοήθησαν να καταστραφούμε), μια και είμαστε παρορμητικοί, ατίθασοι, ανεπρόκοποι και "ηλίθιοι".

Θα έβρισκαν προφάσεις για να μην μπορούμε να ξαναμπούμε (και μερικώς όχι άδικα).

Και όχι φίλε μου. ΔΕΝ θα γινόντουσαν έτσι ιδεατά τα πράγματα, όπως μας λέει ο τυπάκος. Πιο συγκεκριμένα:

- Πρότεινα σε αυτήν την περίπτωση η Ελλάδα να λάβει επιχορηγήσεις από τη διεθνή κοινότητα, για να μπορέσει να πληρώσει ζωτικής σημασίας εισαγωγές, όπως φάρμακα και καύσιμα. Γιατί? Ποιός θα υποχρέωνε τη διεθνή κοινότητα εφόσον θα είχαμε βγει, να μας δίνει και επιχορηγήσεις? Αφελές νομίζω να το πιστεύουμε..... Άρα, προϊόντα ζωτικής σημασίας και εισαγόμενα φάρμακα θα επιβάρυναν υπέρμετρα τον κρατικό προϋπολογισμό, σε σημείο να μη φτάνουν τα λεφτά για αλλού.

- Επιπλέον, θα επαναπατρίζονταν τα χρήματα των πλούσιων Ελλήνων, οι οποίοι έβγαλαν τουλάχιστον 100 δισ. στο εξωτερικό για να τα διασφαλίσουν. Οταν όμως όλα γίνουν φθηνότερα, τότε θα θελήσουν και πάλι να επενδύσουν στην πατρίδα τους. Άλλη μια μεγάλη μπαρούφα, που νομίζω καταδεικνύει τον σκοπό του γερμανούλη να μας πείσει για το καλό μας. Πιστεύει κανείς ότι οι πλούσιοι που έβγαλαν έξω τα λεφτά τους σε ευρώ, θα διακινδύνευαν για οποιονδήποτε λόγο να τα ξαναφέρουν σε δραχμές και να ρισκάρουν με συνεχείς και απρόβλεπτες υποτιμήσεις του εθνικού πλέον νομίσματος? Έλεος... πόσο αφελείς μπορούμε να είμαστε?

- Τέλος, προβλέπεται ότι μεσοπρόθεσμα θα μπορούσε να ανασυγκροτηθεί η βιομηχανία, που υπήρχε παλιότερα στην Ελλάδα, μόνο που αυτήν τη φορά θα είναι πιο σύγχρονη, προσαρμοσμένη στις ανάγκες της νέας εποχής. Ναι καλά.... με τα λόγια χτίζεις ανώγεια και κατώγεια. Εντελώς αστήριχτη και αυθαίρετη "πρόβλεψη".

..............................

Το χρεος ειναι σε πολυ μεγαλο μερος πανωτοκια. (πανω απο το 50%) αυτο μπορει να περικοπει. Αν υποθεσουμε οτι επιστρεφουμε στην δραχμη και την υποτιμουμε κατα 50 % τοτε το υπολοιπο χρεος (μετα το κουρεμα των πανωτοκιων) θα παραμεινει στα σημερινα επιπεδα. Θα το δεχτουν? Ναι, γιατι δεν εχουν αλλη λυση Η αλλη λυση ειναι να τα χασουν τελειως αν η χωρα κηρύξει σταση πληρωμων......

..................

Κατ' αρχήν να σου πω ότι "μ' αρέσει ο τρόπος που σκέφτεσαι και υπολογίζεις", :D αλλά μάλλον υπολογίζεις "χωρίς τον ξενοδόχο".

Τί σε κάνει να πιστεύεις ακράδαντα ότι αυτό το 50% των πανοτοκίων θα μπορούσε να περικοπεί έτσι αυθαίρετα επειδή απλά μας βολεύει? Λες να παραιτούνταν έτσι εύκολα από 160 δις?

Κούρεμα πανοτοκίων θα μπορούσαν να κάνουν και τώρα (σε μικρότερο βαθμό) και να εξισορροπήσουν λίγο τα πράγματα. Γιατί δεν το κάνουν λοιπόν απ' το να τα χάσουν όλα με πιθανή έξοδο?

Αυτό που δεν βάζεις με το νου σου είναι γιατί έγιναν όλα αυτά.

- Δηλ. η ανεξέλεγκτη αύξηση του δημόσιου χρέους χωρίς να θορυβηθούν τόσα χρόνια οι δανειστές ότι μπορεί να πέσουμε έξω και να μην τα πάρουν. Ξέρουνε πολύ καλά πότε το χρέος είναι μη βιώσιμο.

- Και στη συνέχεια τα δίχως τέλος μνημόνια χωρίς αποτέλεσμα, παρά μόνο τη μεγαλύτερη βύθισή μας στο χρέος.

Λες να μην το ξέρουν ότι έτσι χειροτερεύουν οι προοπτικές να τα πάρουν πίσω? Τί να θέλουν άραγε?

Για πες την άποψή σου επί αυτών και επανέρχομαι μετά να δώσω τη δική μου οπτική για το λόγο που έγιναν όλα όπως έγιναν.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Κωστα, εγω θα ηθελα να ακουσω καποιες αποψεις, γιατι δεν θεωρω τον εαυτο μου 100% ενημερωμενο,

επανω σε τετοια θεματα.

Απο οσο ξερω, σε θεματα εισαγωγων/εξαγωγων εντος ΕE

με οσα εχουν υπογραψει εως τωρα, συνθηκης Λισσαβωνας - συνθηκη Μααστριχ κτλ.

Απαγορευται να βαλεις δασμους σε προιοντα εντος ΕE.

Οσο εισαι εντος ευρω σε κρατανε δεμενο χειροποδαρα

(με βαση φυσικα οτι εχεις υπογραψει εσυ ο ιδιος) (ΠΑΣΟΚ/ΝΔ εδω και τοσα χρονια)

Εαν αποφασισεις να βγεις σιγουρα τα πραγματα θα ειναι το ιδιο δυσκολα εαν οχι ακομη και χειροτερα στην αρχη.

Αλλα εαν δεν βγαλεις το νομισμα σου ξανα για εξωτερικο δανεισμο, δηλαδη στις διεθνης αγορες,

αφου θα εχεις το νομιμο δικαιωμα να κυρηξεις ειτε απεχθες το χρεος ειτε μερος του χρεους, λογο τον σκανδαλων τυπου SIEMENS,

ειτε λογο πανοτοκισμου, τοτε δεν θα εχεις και τοσες μεγαλες αναγκες για δανικα πλεον.

Μην ξεχνας οτι ακομα και αυτα τα 240 δις ευρω τις τροικας κατα 90% καταληγουν στους δανειστες σου και οχι φυσικα στο λαο.

Εγω νομιζω οτι καλα θα κανει να καταλαβει ο Ελληνας οτι ειτε ευρω ειτε δραχμη

ευκολος δρομος δεν υπαρχει.

Σιγουρα εχει μεγαλες δυσκολιες ακομα και σαν σκεψη.

Αλλα το εθνικο νομισμα εχει αρκετα στραβα οπως ηταν εφαρμοσμενο στην Ελλαδα,

ομως εχει και καποια τρανταχτα καλα που δεν μπορει κανεις να αμφισβητιση.

Απλα με την δραχμη ισως ... και χωρις φυσικα τα λαθη του παρελθοντος*,

να εχεις μια ευκαιρια για καλυτερο μελλον.

*Υ.Γ ειτε μεινεις στο ευρω ειτε πας σε δραχμη, πχ το δημοσιο πρεπει καποτε να γινει παραγωγικο

να σταματισει το πελατιακο κρατος, και αλλα πολλα

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Κωστα, εγω θα ηθελα να ακουσω καποιες αποψεις, γιατι δεν θεωρω τον εαυτο μου 100% ενημερωμενο,

επανω σε τετοια θεματα.

Απο οσο ξερω, σε θεματα εισαγωγων/εξαγωγων εντος ΕE

με οσα εχουν υπογραψει εως τωρα, συνθηκης Λισσαβωνας - συνθηκη Μααστριχ κτλ.

Απαγορευται να βαλεις δασμους σε προιοντα εντος ΕE.

Οσο εισαι εντος ευρω σε κρατανε δεμενο χειροποδαρα

(με βαση φυσικα οτι εχεις υπογραψει εσυ ο ιδιος) (ΠΑΣΟΚ/ΝΔ εδω και τοσα χρονια)

Εαν αποφασισεις να βγεις σιγουρα τα πραγματα θα ειναι το ιδιο δυσκολα εαν οχι ακομη και χειροτερα στην αρχη.

Αλλα εαν δεν βγαλεις το νομισμα σου ξανα για εξωτερικο δανεισμο, δηλαδη στις διεθνης αγορες,

αφου θα εχεις το νομιμο δικαιωμα να κυρηξεις ειτε απεχθες το χρεος ειτε μερος του χρεους, λογο τον σκανδαλων τυπου SIEMENS,

ειτε λογο πανοτοκισμου, τοτε δεν θα εχεις και τοσες μεγαλες αναγκες για δανικα πλεον.

Μην ξεχνας οτι ακομα και αυτα τα 240 δις ευρω τις τροικας κατα 90% καταληγουν στους δανειστες σου και οχι φυσικα στο λαο.

Εγω νομιζω οτι καλα θα κανει να καταλαβει ο Ελληνας οτι ειτε ευρω ειτε δραχμη

ευκολος δρομος δεν υπαρχει.

Σιγουρα εχει μεγαλες δυσκολιες ακομα και σαν σκεψη.

Αλλα το εθνικο νομισμα εχει αρκετα στραβα οπως ηταν εφαρμοσμενο στην Ελλαδα,

ομως εχει και καποια τρανταχτα καλα που δεν μπορει κανεις να αμφισβητιση.

Απλα με την δραχμη ισως ... και χωρις φυσικα τα λαθη του παρελθοντος*,

να εχεις μια ευκαιρια για καλυτερο μελλον.

*Υ.Γ ειτε μεινεις στο ευρω ειτε πας σε δραχμη, πχ το δημοσιο πρεπει καποτε να γινει παραγωγικο

να σταματισει το πελατιακο κρατος, και αλλα πολλα

Δυστυχώς φίλε μου, τέτοια θέματα είναι ιδιαίτερα περίπλοκα και (δυστυχώς) δεν είναι καθαρά οικονομικά.

Μη σου πω ότι είναι στον λιγότερο βαθμό οικονομικά και κατά βάθος είναι πολιτικά και θέματα εγωισμών, απίστευτων φιλοδοξιών και φυσικά κρυφών παικτών που προωθούν άγνωστα σε εμάς συμφέροντα.

Οπότε, με καθαρά οικονομικούς όρους οποιαδήποτε πρόβλεψη είναι όχι απλά παρακινδυνευμένη και αβέβαιη, αλλά συχνά γεμάτη πλάνη.

Επί των ερωτημάτων σου:

- Προσωπικά αμφιβάλλω πάρα πολύ για το κατά πόσο μια έξοδος θα σήμαινε ότι οι δανειστές θα παραιτούνταν απ' τα χρωστούμενα. Τί σε κάνει να πιστεύεις ότι θα άφηναν 325 δις να πάνε χαμένα? Και μόνο ως παράδειγμα και για άλλους που θα το έβλεπαν ως ευκαιρία να αποδεσμευτούν απ' τις δικιές τους θηλιές, πρόβλημα θα ήταν.

Και μη μου πεις πώς θα μας πίεζαν? Υπάρχουν πολλοί τρόποι και μερικοί δοκιμασμένοι εκατοντάδες χρόνια (πρόκληση εμφυλίων ή πολέμων με γείτονες και τότε είναι που στ' αρπάζουν όλα.... βλέπε Ελγίνεια).

- Σ' όλο αυτό που συζητάμε, υπάρχει για μένα ένας παράγοντας ιδιαίτερα δυσχερής και αρνητικός.

Η επαναφορά στο όποιο εθνικό νόμισμα κράτους μέλους, απαιτεί τον καθορισμό μιας ισοτιμίας με το ευρώ. Πράγμα που πριν μπούμε δεν υπήρχε, όντας ανεξάρτητο νόμισμα. Τώρα η αντιστοίχιση θα πρέπει να γίνει αναγκαστικά με όρους ευρώ και με τόσο άκαμπτο (τεχνικά) νόμισμα, καταλαβαίνεις πού θα πήγαινε η ισοτιμία. Καμμία σχέση με αυτήν που μπήκαμε. Στο χιλιάρικο το ευρώ και αν.

Αν δεν είχαμε μπει, θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα.....

- Όλο το κείμενό σου αν προσέξεις πάλι, είναι γεμάτο "αν" και "'ίσως". Διακατέχεται από καλή πρόθεση σαφώς, αλλά οι καλές προθέσεις και τα ευχολόγια δεν αρκούν. Μην ξεχνάμε ότι ως λαός έχουμε 2 σοβαρά ελαττώματα:

1) να τα ρίχνουμε όλα για πιο πίσω κι έχει ο Θεός. Δεν στρώνουμε τον απαυτό μας να σοβαρευτούμε.

2) μονίμως είμαστε στον διχασμό, πράγμα που εμποδίζει την ανάπτυξή μας ως έθνος και κράτος.

Τροποποιήθηκε από τον Kostas-MotoLover

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Παντως αυτο με το χρεος το εχω ακουσει απο πολλους ...

υπαρχει νομικο προηγουμενο στο διεθνες Δικαιο.

"Οταν ενα χρεος ενος κρατους εχει αποδεδειγμενα πανοτοκισμο τοτε ειναι παρανομο"

"Οταν ενα χρεος ενος κρατους εγινε οχι προς οφελος των πολιτων του αλλα προς οφελος αλλων τοτε ειναι απεχθες"

"Οταν ενα χρεος ενος κρατους αποδεδειγμενα δεν μπορει να εξυπηρετηθει και ο δανειστης εις γνωση του συνεχιζει να το υπερχρεωνει τοτε το χρεος ειναι απεχθες" :rtfm:

Δεν τα λεω εγω αυτα ... το Διεθνες Δικαστηριο τις Χαγης τα λεει με βαση το διεθνες δικαιο.

Αυτοι ειναι οι 3 οροι για να χαρακτιριστη ενα κρατικο χρεος απεχθες (στην δικη μας περιπτωση ισχυουν και τα 3 :lol: )

Ιρακ, Αιγυπτος, Εκουαδορ, Αργεντινη, Κουβα και αρκετα κρατη ακομα το εχουν επικαλεστει και κυρηξαν ενα χρεος που εφτανε στα επιπεδα του δικου μας ...

δηλαδη ακομα και 200% του ΑΕΠ τους και το διεγραψαν.

Θα συμφωνησω παντως οτι το προβλημα μας δεν ειναι 100% οικονομικο ... ισως πρωτα να ειναι πολιτικο και κοινωνικο.

Ακομα και να μας χαρισουν το χρεος, εαν δεν αλλαξει μυαλα ο Ελληνας σε 10 χρονια παλι τα ιδια θα χρωστας <----- αποψη δικη μου αυτο το τελευταιο :think:

Τροποποιήθηκε από τον Andreas KTM

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Παντως αυτο με το χρεος το εχω ακουσει απο πολλους ...

υπαρχει νομικο προηγουμενο στο διεθνες Δικαιο.

"Οταν ενα χρεος ενος κρατους εχει αποδεδειγμενα πανοτοκισμο τοτε ειναι παρανομο"

"Οταν ενα χρεος ενος κρατους εγινε οχι προς οφελος των πολιτων του αλλα προς οφελος αλλων τοτε ειναι απεχθες"

"Οταν ενα χρεος ενος κρατους αποδεδειγμενα δεν μπορει να εξυπηρετηθει και ο δανειστης εις γνωση του συνεχιζει να το υπερχρεωνει τοτε το χρεος ειναι απεχθες" :rtfm:

Δεν τα λεω εγω αυτα ... το Διεθνες Δικαστηριο τις Χαγης τα λεει με βαση το διεθνες δικαιο.

Αυτοι ειναι οι 3 οροι για να χαρακτιριστη ενα κρατικο χρεος απεχθες (στην δικη μας περιπτωση ισχυουν και τα 3 :lol: )

Ιρακ, Αιγυπτος, Εκουαδορ, Αργεντινη, Κουβα και αρκετα κρατη ακομα το εχουν επικαλεστει και κυρηξαν ενα χρεος που εφτανε στα επιπεδα του δικου μας ...

δηλαδη ακομα και 200% του ΑΕΠ τους και το διεγραψαν.

Θα συμφωνησω παντως οτι το προβλημα μας δεν ειναι 100% οικονομικο ... ισως πρωτα να ειναι πολιτικο και κοινωνικο.

Ακομα και να μας χαρισουν το χρεος, εαν δεν αλλαξει μυαλα ο Ελληνας σε 10 χρονια παλι τα ιδια θα χρωστας <----- αποψη δικη μου αυτο το τελευταιο :think:

Δεν ξέρω τι ισχυει στο διεθνές Δικαίο, δεν έχω επεκταθεί τόσο...χαχα

Το ζήτημα παντα ειναι, και δίκιο να εχεις, ποιος ευπατρίδης θα βρεθεί να το διεκδικήσει.

Διότι εδώ είδαμε τόσες δεκαετίες τι μας κυβερνανε: τα προσωπικά οικογενειοκρατικα συμφεροντα και το νινι που σέρνει καράβια και ηγέτες...

Όσο για το τελευταιο που γραφείς, Συμφωνώ απόλυτα (και δε διαφέρει απ' αυτό που γράφω κι εγώ στο τέλος, τα 1 & 2)

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Βρε συ Αντρίκο..... κάτι δε μ' αρέσει στην ιδιότητα αυτού του κυρίου..... τόση σύμπτωση πια? :think:

Υπέρ ενός προσωρινού Grexit έχει επανειλημμένα ταχθεί ο ο κορυφαίος Γερμανός οικονομολόγος Χανς Βέρνερ Ζιν, διευθυντής του Ινστιτούτου Οικονομικής Ερευνας με έδρα το Μόναχο (Ifo) και πρώην σύμβουλος της Καγκελαρίου Μέρκελ.

Το τυρί το βλέπεις, τη φάκα δεν τη βλέπεις?

Δε σου περνάει απ' το μυαλό ότι το πρόβλημα είναι ποιός θα αποφάσιζε κάτι τέτοιο (έξοδο), και οι Γερμανοί θα ήθελαν να το κάνουμε μόνοι μας, ώστε να μην τους κατηγορήσει κανείς για εξαναγκασμό έξωσης.

Οπότε, ένα πιπίλισμα του μυαλού μας ότι αυτή είναι η λύση και πρέπει να προστρέξουμε να τη ζητήσουμε από μόνοι μας, μάλλον για καταχθόνιο σχέδιο των Βαυαρών μου μοιάζει.

Άσε που όπως λέει ο λαό μας (επειδή το έχει ζήσει στο πετσί του τόσα χρόνια) "ουδέν μονιμότερον του προσωρινού".

Άπαξ και βγήκες, σιγά μη σ' αφήσουνε πάλι να ξαναμπείς (κρα κάνουνε να φύγουμε, μας θεωρούν κοτρώνα στο λαιμό τους) και σιγά μην ξαναθέλαμε κι εμείς να μπούμε. Παράμετρος που αγνοείς, αφού ξεχνάς ότι σε μόλις 10 χρόνια απ' την ένταξή μας καταστραφήκαμε (ή αν προτιμάς μάς βοήθησαν να καταστραφούμε), μια και είμαστε παρορμητικοί, ατίθασοι, ανεπρόκοποι και "ηλίθιοι".

Θα έβρισκαν προφάσεις για να μην μπορούμε να ξαναμπούμε (και μερικώς όχι άδικα).

Και όχι φίλε μου. ΔΕΝ θα γινόντουσαν έτσι ιδεατά τα πράγματα, όπως μας λέει ο τυπάκος. Πιο συγκεκριμένα:

- Πρότεινα σε αυτήν την περίπτωση η Ελλάδα να λάβει επιχορηγήσεις από τη διεθνή κοινότητα, για να μπορέσει να πληρώσει ζωτικής σημασίας εισαγωγές, όπως φάρμακα και καύσιμα. Γιατί? Ποιός θα υποχρέωνε τη διεθνή κοινότητα εφόσον θα είχαμε βγει, να μας δίνει και επιχορηγήσεις? Αφελές νομίζω να το πιστεύουμε..... Άρα, προϊόντα ζωτικής σημασίας και εισαγόμενα φάρμακα θα επιβάρυναν υπέρμετρα τον κρατικό προϋπολογισμό, σε σημείο να μη φτάνουν τα λεφτά για αλλού.

- Επιπλέον, θα επαναπατρίζονταν τα χρήματα των πλούσιων Ελλήνων, οι οποίοι έβγαλαν τουλάχιστον 100 δισ. στο εξωτερικό για να τα διασφαλίσουν. Οταν όμως όλα γίνουν φθηνότερα, τότε θα θελήσουν και πάλι να επενδύσουν στην πατρίδα τους. Άλλη μια μεγάλη μπαρούφα, που νομίζω καταδεικνύει τον σκοπό του γερμανούλη να μας πείσει για το καλό μας. Πιστεύει κανείς ότι οι πλούσιοι που έβγαλαν έξω τα λεφτά τους σε ευρώ, θα διακινδύνευαν για οποιονδήποτε λόγο να τα ξαναφέρουν σε δραχμές και να ρισκάρουν με συνεχείς και απρόβλεπτες υποτιμήσεις του εθνικού πλέον νομίσματος? Έλεος... πόσο αφελείς μπορούμε να είμαστε?

- Τέλος, προβλέπεται ότι μεσοπρόθεσμα θα μπορούσε να ανασυγκροτηθεί η βιομηχανία, που υπήρχε παλιότερα στην Ελλάδα, μόνο που αυτήν τη φορά θα είναι πιο σύγχρονη, προσαρμοσμένη στις ανάγκες της νέας εποχής. Ναι καλά.... με τα λόγια χτίζεις ανώγεια και κατώγεια. Εντελώς αστήριχτη και αυθαίρετη "πρόβλεψη".

Κατ' αρχήν να σου πω ότι "μ' αρέσει ο τρόπος που σκέφτεσαι και υπολογίζεις", :D αλλά μάλλον υπολογίζεις "χωρίς τον ξενοδόχο".

Τί σε κάνει να πιστεύεις ακράδαντα ότι αυτό το 50% των πανοτοκίων θα μπορούσε να περικοπεί έτσι αυθαίρετα επειδή απλά μας βολεύει? Λες να παραιτούνταν έτσι εύκολα από 160 δις?

Κούρεμα πανοτοκίων θα μπορούσαν να κάνουν και τώρα (σε μικρότερο βαθμό) και να εξισορροπήσουν λίγο τα πράγματα. Γιατί δεν το κάνουν λοιπόν απ' το να τα χάσουν όλα με πιθανή έξοδο? Αυτο το ειχα γραψει πριν απο 14 μηνες :rolleyes:Απο τοτε εχουν αλλαξει πολλα Η κυριοτερη αλλαγη ειναι ο μετασχηματισμος του χρεους μας απο ιδιωτικο σε διακρατικο.Σημερα ειναι πολυ δυσκολο να κουρευτει. Παντως οπως και να εχει μια λυση πρεπει να βρεθει ειτε μεινουμε στο ευρω ειτε επιστρεψουμε στην δραχμη

Αυτό που δεν βάζεις με το νου σου είναι γιατί έγιναν όλα αυτά.

- Δηλ. η ανεξέλεγκτη αύξηση του δημόσιου χρέους χωρίς να θορυβηθούν τόσα χρόνια οι δανειστές ότι μπορεί να πέσουμε έξω και να μην τα πάρουν. Ξέρουνε πολύ καλά πότε το χρέος είναι μη βιώσιμο.

- Και στη συνέχεια τα δίχως τέλος μνημόνια χωρίς αποτέλεσμα, παρά μόνο τη μεγαλύτερη βύθισή μας στο χρέος.

Λες να μην το ξέρουν ότι έτσι χειροτερεύουν οι προοπτικές να τα πάρουν πίσω? Τί να θέλουν άραγε?

Για πες την άποψή σου επί αυτών και επανέρχομαι μετά να δώσω τη δική μου οπτική για το λόγο που έγιναν όλα όπως έγιναν.

Συμφωνω σχεδον σε ολες τις παρατηρησεις σου Οταν δημοσιεύω ενα αρθρο δεν σημαινει οτι ταυτιζομαι 100% με αυτο.

Δεν εχει νοημα να κανουμε αναλυση του πως φτασαμε ως εδω.Τωρα τι κανουμε.Συνεχιζουμε τον ιδιο δρομο με μνημονια, προγραμματα, γεφυρες ή οπως αλλοιως θα τα πουμε ή αποφασιζουμε να βγουμε απο αυτο με οποιο κοστος? Μετα και τις τελευταιες εξελιξεις στο eurogroup(δεν καταφεραν ουτε κοινο ανακοινωθεν να βγαλουν) δεν νομιζω οτι αμφιβάλει κανεις πια οτι ευρω παει πακετο με μνημονια και λιτοτητα......take it or leane it.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Από το 2002 έχουν αλλάξει πολλά φίλε μου.Όχι ότι τότε είμασταν γαμάτοι απλά λειτουργούσαν και κάποιες υποτυπώδεις παραγωγικές μονάδες.

Από τότε μέχρι σήμερα δεν παράγουμε τίποτα ΑΠΟΛΥΤΩΣ.

Όταν λοιπόν δεν παράγεις η δραχμή θα σε φέρει πολύ πίσω είναι κατανοητό.Στην παρούσα φάση μας συμφέρει να παραμείνουμε στο euro αφού το έχουμε πληρώσει πολύ ακριβά με την ολοσχερή καταστροφή της πρωτογενούς μας παραγωγής.Μόλις βάλεις μπρος και είσαι τουλάχιστον αυτάρκης σαν λαός μπορείς άνετα να προχωρήσεις σε αλλαγή νομίσματος.

Όταν σταματήσεις να εισάγεις λάχανο Λουξεμβούργου(!),κρεμμύδια Βρυξελλών κλπ κ προχωρήσεις σε μια επανεκίνηση της εθνικής παραγωγής θα μπορείς να μιλάς και για δραχμή.Βασικά,αυτό είναι το ιδανικό.Να έχεις δηλαδή εθνικό νόμισμα.Δεν εννοείται εθνική κυριαρχία χωρίς εθνικό νόμισμα.

Δραχμή λοιπόν αλλά όχι τώρα και όχι έτσι όπως είμαστε.Ο μοναδικός μοχλός πίεσης (για εμένα πρέπει να είναι κ πραγματικός όχι μόνο ως μοχλός)που έχει η Ελλάδα έναντι στις εθνοκτόνες πολιτικές των τοκογλύφων της ΕΕ αυτή τη στιγμή,είναι η γεωστρατηγική στροφή προς τη Ρωσία.

Άμα τους τσιγκλίσεις λίγο από εκεί θα κάνουν πίσω γιατί δυστυχώς η ΕΕ και το ΝΑΤΟ λειτουργούν σαν όργανα των ΗΠΑ.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Από το 2002 έχουν αλλάξει πολλά φίλε μου.Όχι ότι τότε είμασταν γαμάτοι απλά λειτουργούσαν και κάποιες υποτυπώδεις παραγωγικές μονάδες.

Από τότε μέχρι σήμερα δεν παράγουμε τίποτα ΑΠΟΛΥΤΩΣ.

Φιλε μου κανεις λαθος Παραγουμε σχεδον τα παντα αλλα εισαγουμε και τα παντα κυριως λογω χαμηλης ανταγωνιστικοτητας.Η επιστροφη στην δραχμη με παραλληλη υποτιμηση της, θα τονωσει την ανταγωνιστικοτητα και θα ξαναφουντωσει η εσωτερικη παραγωγη.δινοντας λυση στο κορυφαιο προβλημα της χωρας, την ανεργια. Ολα τα αλλα θα τα βρουμε.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Πρώτη φορά διαβάζω κάποιον η ακούω να δηλώνει πως παράγουμε τα "πάντα".

Η τρολάρεις η απλά δεν ξέρεις για τι πράγμα μιλάς.Για πες μου τι % του ΑΕΠ καταλαμβάνει η εθνική παραγωγή?Πες μου δύο παραγωγικές μονάδες ονομαστικά να τις googlarw

Μη δημιουργείτε εντυπώσεις παρακαλώ,κανείς δεν το παίζει ειδήμων αλλά μη γράφετε ότι σας έρθει απλά επειδή έχει reply button ..

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Τι εννοεις δεν παραγουμε τιποτα απολυτως? Τουρισμο, αγροτικη παραγωγη, ναυτιλια, βιομηχανοποιημενα τροφιμα, καπνος, μεταλλεια που τα βαζεις? Τα πρωτα 3 συμβαλλουν περιπου το 31% ΑΕΠ.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
Τι εννοεις δεν παραγουμε τιποτα απολυτως? Τουρισμο, αγροτικη παραγωγη, ναυτιλια, βιομηχανοποιημενα τροφιμα, καπνος, μεταλλεια που τα βαζεις? Τα πρωτα 3 συμβαλλουν περιπου το 31% ΑΕΠ.

Ο τουρισμός δεν είναι παραγωγή. Όταν μιλάμε για πρωτογενή παραγωγή εννοούμε πρώτη ύλη και παράγωγα αυτής. Googlare.

Παραγωγή δεν είναι να πάρω όλα τα components από Κίνα πχ, να κάνω μια μοντα στην Ελλάδα και να βαφτίσω το προϊόν ελληνικό.

Ναυτιλία πάλι δε σε πιάνω. Την cosco λες η κάποιο από τα εκατοντάδες ναυπηγεία της ελληνικής επικράτειας? Γιαυτό όλοι οι πλούσιοι έχουν μαζευτεί στο Πέραμα κάτω ε.

Η μήπως οι στόλοι που διαθέτουν οι Έλληνες εφοπλιστές με σημαίες άλλων κρατών? Για ανέλυσε το λίγο το θέμα.

Η ναυτιλία καταλαμβάνει άμεσα μόνο το 3.5% του ΑΕΠ. Με τα γύρω γύρω άντε να φτάσει το 6% βαριά βαριά.

Η παραγωγή είναι μηδενική μάγκες μην το κουράζετε.

Όταν χρωστάς 320δις (175% του ΑΕΠ)συν είναι αστείο να ισχυρίζεσαι ότι έχεις παραγωγή 7 δις σε ένα κλάδο..

Sent from GT-N7100 using tapatalk PRO

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

ενα ακομα επιπλαστο διλημμα

ειτε εχεις ευρω ειτε δραχμη αν δεν αλλαξουν ριζικα οι σχεσεις παραγωγης αλλα συνεχισεις να παιζεις τα καπιταλιστικα παιχνιδια το ιδιο ασχημα θα ειναι για την εργατικη ταξη τα πραγματα

και προσωπικα πιστευω οτι ισως μια εξοδος απο το ευρω χωρις καμια απολυτως αλλαγη στο κυριαρχο συστημα ισως ηταν κ εις βαρος της ταξης διοτι η αφαιμαξη των αφεντικων θα γινοταν ακομα μεγαλυτερη αποτι σημερα

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Πρώτη φορά διαβάζω κάποιον η ακούω να δηλώνει πως παράγουμε τα "πάντα".

Η τρολάρεις η απλά δεν ξέρεις για τι πράγμα μιλάς.Για πες μου τι % του ΑΕΠ καταλαμβάνει η εθνική παραγωγή?Πες μου δύο παραγωγικές μονάδες ονομαστικά να τις googlarw

Μη δημιουργείτε εντυπώσεις παρακαλώ,κανείς δεν το παίζει ειδήμων αλλά μη γράφετε ότι σας έρθει απλά επειδή έχει reply button ..

Αν ψαξεις λιγο στις προηγουμενες σελιδες εχω δημοσιευσει μια λιστα με τα προϊοντα που παραγουμε και κανουμε και εξαγωγες μαλιστα, αξιας δεκαδων δις ευρω Προχειρα αναφερω. Φαρμακα.... το 50% των φαρμακων που κυκλοφορουν στην Ελλαδα παραγονται εδω και εξαγονται σε 40 χωρες εντος και εκτος ΕΕ. Καυσιμα..... εξαγουμε ακομη και στην Σαουδικη Αραβια. Ακομη, βιομηχανια τροφιμων.......εξαγωγες σε ολον τον κοσμο, αγροτικη παραγωγη...... μπορει να ειναι μειωμενη αλλα εξακολουθει να ειναι σημαντικη κοντα στο 10% του ΑΕΠ επισης εξαγωγες σε ολον τον κοσμο, καταναλωτικα προϊοντα .....ρουχα, παπουτσια μικροσυσκευες κτλ .....εξαγωγες εδω δεν κανουμε λογω του σκληρου ευρω....και ο καταλογος δεν εχει τελος.

Εισαι που εισαι ασχετος επιτιθεσαι κιολας σε καποιους που αγαπαμε την πατριδα μας και θελουμε να την δουμε να ευημερει. Χαλαρωσε λιγο, ενημερωσου και μετα γραφεις...... "δεν παραγουμε τιποτε ΑΠΟΛΥΤΩΣ"

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Θα μου επιτρέψετε - με όλο το σεβασμό - να συμφωνήσω περισσότερο με τον Απάτσι.

Ακόμα και οι καρφίτσες είναι Made in China και το περιβόητο ταμπελάκι Made in Greece έχω χρόοονια να το δω σε προϊόντα.

Το πρόβλημα δεν εστιάζεται στο εάν παράγουμε τρόφιμα και άλλα τέτοια είδη. Πραγματική αύξηση του ΑΕΠ μπορεί να δώσει μόνο μια παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Τί να το κάνω που παράγω πορτοκάλια, αν πρέπει να γεμίσω ένα δεξαμενόπλοιο για ν' αγοράσω έναν έλικα Apachie (σχήμα λόγου, δεν ξέρω την αναλογία κόστους των δύο, μην αρχίσουμε τα χαζά).

Χρειαζόμαστε παραγωγή προϊόντων υψηλής τεχνολογίας και αξίας. Και δυστυχώς στον τομέα αυτό το κράτος δεν έχει κάνει ποτέ στροφή, την ώρα που Έλληνες ερευνητές διαπρέπουν έξω.

Όσο για το κοινό νόμισμα, το πρόβλημα είναι ότι (με απλά λόγια) δεν μπορεί ν' απεικονίσει τις πραγματικές οικονομίες των χωρών που το χρησιμοποιούν.

Η ισοτιμία (πρέπει να) εκφράζει τη δύναμη της εκάστοτε οικονομίας. Όμως το ευρουλάκι μας απέκτησε την ισοτιμία του Γερμανικού μάρκου αν θυμάστε (1:1) και με βάση αυτή την ισοτιμία διαμορφώθηκαν και αυτές των άλλων χωρών.

Όμως η Γερμανική οικονομία έχει ένα ΑΕΠ της τάξης των 2+ τρις ευρώ.

Το ότι το ευρώ είναι άκαμπτο και "σκληρό" νόμισμα αφού οι ισχυροί της ένωσης δεν έχουν ιδιαίτερο λόγο να προβούν σε υποτίμηση (μη χάσει σε φερεγγυότητα, λες και δεν ξέρουμε τί μάπα κατασκεύασμα είναι τελικά), δεν αφήνει κανένα περιθώριο νομισματικής πολιτικής στις φτωχότερες χώρες, που λόγω ύφεσης θα ήθελαν να προβούν σε κάποια υποτίμηση κατά καιρούς.

Έτσι οι φτωχές χώρες φορτώθηκαν στην πλάτη ένα κουστούμι που έπλεε στα λιγνά κορμιά τους.

Για μένα, το λάθος ήταν που μπήκαμε. Αποδεικνύεται πλέον - και μάλιστα σε μόλις 10 χρόνια - ότι ήταν μια μπούρδα και μισή και μας αλυσόδεσε στους διεθνείς τοκογλύφους.

Το άσχημο σε περίπτωση εξόδου είναι ότι θα υποστούμε μια εξοντωτική υποτίμηση, την ώρα που έχουμε ήδη υποστεί άλλη μία εσωτερική υποτίμηση πάνω από 30% με τις μειώσεις μισθών και τη μείωση του ΑΕΠ.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο αυτό που έκανε η Αγγλία. Δέχεται μεν το ευρώ και ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση (εμπορικά), αλλά δεν ενστερνίστηκε τη νομισματική ένωση. Μαγκιά τους για μένα και δυστυχώς τό 'βλεπα καιρό ότι καλώς ξηγηθήκανε. Μήπως είχανε καμμιά πληροφόρηση απ' την άλλη μεριά του Ατλαντικού?....?

Αλλά φταίμε κι εμείς. Τόσα χρόνια δεν διορθωθήκαμε στο ελάχιστο, ούτε ως οντότητες ούτε ως κράτος. Γιατί και με τη δραχμούλα, ψωροκώσταινα και φορογιώργαινα ήμασταν (μην τα ξεχνάμε).

Πάντως, για να μην είμαστε απόλυτοι, με οποιοδήποτε νόμισμα θα μπορούσαμε να πάμε πολύ μπροστά, γιατί έχουμε δυνατότητες ως λαός, αρκεί να πατάσσαμε επιτέλους τη φοροδιαφυγή και το διεφθαρμένο κράτος.

Ξέρετε τί πόρους μπορούσαμε να αντλήσουμε μόνο απ' το μαύρο χρήμα? 60-70 δις / χρόνο είναι το μαύρο χρήμα, οπότε αν αυτά περνούσαν επίσημα μέσα απ' την αγορά θα απέφεραν σε φόρους ένα μέσο όρο περί τα 10 δις / χρόνο! Είχαμε ανάγκη τίποτ' άλλο?

Αν δε, πατάσσαμε και τις ηλίθιες σπατάλες τύπου μαχαραγιάδων, η εξοικονόμηση πόρων θα ήταν απίστευτη. Αλλά βλέπετε εγκρίθηκε απ' τη βουλή η αγορά 2 θωρακισμένων λιμουζινών αξίας 750.000 ευρώ έκαστο για να μεταφέρονται ο χοντρός και ο γυαλάκιας.....

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

σε φαγητο,μπορουμε κατα 85% να τραφουμε με εγχωρια προιοντα αν γινει κανα μπαμ.

απλως εχουμε κατακληστει απο εισαγωμενα πιο φθηνα.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Οι συνθηκες που εχουμε υπογραψει ειναι ο λογος που εξαγουμε τα παντα και εισαγουμε τα παντα.

Ειδικα σε ο,τι εχει να κανει με φαγητο, μπορουμε πολυ ευκολα να τραφουμε απο δικες μας παραγωγες.

Στα βιομηχανικα προϊοντα ειμαστε πισω ομως.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Πιστευω οτι και δραχμη να επιστρεψουμε(αδυνατον θεωρω) η οικονομια και η κοινωνια μας θα προσαρμοστει.

Μπορει στα πρωτα ετη να αντιμετωπισουμε δυσκολιες,ωστοσο μετα απο λιγα χρονια θα ερθει η παραγωγη.

Και μαζι με την παραγωγη και η αναπτυξη.

Ειναι δυσκολο και κανενας δεν μπορει να περιγραψει με απολυτη ακριβεια τον κυκλο του χρηματος που δανειζομαστε.Απο που ξεκιναει,που παει και που καταληγει(ολοι λιγο πολυ ξερουμε οτι αμα θα μπουνε 5 φασολια μαζι με τους τοκους μετα θα πρεπει να δωσεις 6,οποτε μετα αντλεις ειτε απο τις οικονομιες του λαου,ειτε εξαντλεις αποθεματα του δημοσιου ειτε προχωρας σε υποθηκευση της δημοσιας περιουσιας).

Οταν εχεις ομως παραγωγη ξεκινας και δημιουργεις δικο σου εργο.Και δικο σου εργο σημαινει καθαρο κερδος -τα εξοδα που χρειαζεσε για την παραγωγη.

Υπαρχουν τροποι που αμα γυρισεις αμμεσα στην δραχμη θα σε βοηθησουν να ξεκινησεις και να επενδυσεις στη παραγωγη.

Π.χ.Λαθρεμποριο,ναυτιλια,τουρισμος,υπαρχουν πολυ αξιολογες επιδοτησεις για καλλιεργεια κλωστικης κανναβης,φορολογηση υψηλης ακινητης περιουσιας και πολλα αλλα τα οποια θα σου εξασφαλισουν τα απαραιτητα.

Το προβλημα ομως σε ολα αυτα ξεκιναει απο τον απλο πολιτη.

Οταν για 3-4 δεκαετιες το εχεις μαθει να στηριζεται αποκλειστικα και μονο στο συστημα ειτε σε τομεα εργασιας,ειτε σε τομεα διατροφης,ειτε εκπαιδευσης τοτε δεν θα θυσιασει για κανενα λογο αυτη την ανεση προκειμενο να ξεκινησει η μεγαλη ανατροπη.

Ενα σουπερμαρκετ να κλεισει σε μια γειτονια στην Αθηνα για μια εβδομαδα αυτοματα οι πελατες δεν θα ξερουν που να ψωνισουν.Θα αγχωθουν,θα τους λειψει το ετοιμο.Το μπαμ κατα την γνωμη μου δεν θα γινει ποτε.

Η Ελλαδα παντα θα στηριζεται σε ξενους εκτος και αν γινει πραγματικη επανασταση.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Εισαι που εισαι ασχετος επιτιθεσαι κιολας σε καποιους που αγαπαμε την πατριδα μας και θελουμε να την δουμε να ευημερει. Χαλαρωσε λιγο, ενημερωσου και μετα γραφεις...... "δεν παραγουμε τιποτε ΑΠΟΛΥΤΩΣ"

Μπορώ να κάτσω να σου αναλύσω με αριθμούς κ νούμερα τι παράγουμε αλλά δεν θα το κάνω γιατί είσαι εντελώς εκτός τόπου κ χρόνου, δεν έχεις την παραμικρή ιδέα από την αγορά.

Αυτό από μόνο του δεν είναι κακό, να διαβάζεις ένα άρθρο όμως από ένα μερκελιστη στο διαδίκτυο που λέει πως θα πρέπει η Ελλάδα να αποχωρήσει από το ευρό και να έρχεσαι και να λες πως παράγουμε τα πάντα.. Ε φαίνεται ποιος είναι ο άσχετος.

Το να μην γνωρίζεις δεν είναι κακό, να είσαι ημιμαθής κ να πουλάς και πνεύμα όμως είναι προκλητικό.

Διάβασε λίγο για το πλαφόν που έχεις υπογράψει στην εε ώστε συγκεκριμένα πράγματα από ένα ποσοστό κ πανω να πρέπει οπωσδήποτε να τα εισάγεις. Δες το ΑΕΠ των τελευταίων ετών και συνεκρινε το μόνος σου με το συρρικνωμενο ΑΕΠ των μνημονιακων ετών. Θα καταλάβεις μόνος σου που βρίσκεσαι σαν χώρα και δε θα χρειάζεσαι τα σκυλιά της Μέρκελ να γράψουν άρθρο για να σου πουν τι σε συμφέρει σαν χώρα.

Και για τις φαρμακοβιομηχανίες έχω συγκεκριμένη άποψη. Συνοψίζεται στο εξής. Ήταν από τους ελάχιστους υγιείς κλάδους που συνεισέφεραν ουσιαστικά στην ελληνική οικονομία. Μέχρι που μπήκε ο Γεωργιάδης στο θέμα κ τα έκανε πουτάνα..

Τώρα αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα αν μη τι άλλο και έχει μηδέν κίνητρο για περαιτέρω ανάπτυξη.

Sent from GT-N7100 using tapatalk PRO

Τροποποιήθηκε από τον apathie

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα