Jump to content
Trantas

XR ή CRF

Recommended Posts

Καλησπερα παιδια,εχω ενα μεγαλο διλημμα,σε λιγο καιρο σκεφτομαι να αγορασω enduro μηχανη...ενδιαφερομαι για χρηση καθαρα βουνο αλλα δεν ξερω πιο απο τα 2 ειναι καλυτερο σε αυτον τον τομεα, XR 600r ή CRF 450x??Περιμενω γνωμες :thumbsup:

Τροποποιήθηκε από τον Trantas

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

εξαρταται την εμπειρια σου στο χωμα.ενα crf ειναι πριονι,εχει γκαζια,στησιμο,αναρτησεις φρενα...αλλα ξερεις να το πηγαινεις η θα αγορασεις κανενα οικοπεδο?το xr ειναι παλιο,βαρυ αλλα εντουρο μηχανη παλιας κοπης,ειναι κατι σαν σχολειο.

η αποφαση δικη σου...

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

εξαρταται την εμπειρια σου στο χωμα.ενα crf ειναι πριονι,εχει γκαζια,στησιμο,αναρτησεις φρενα...αλλα ξερεις να το πηγαινεις η θα αγορασεις κανενα οικοπεδο?το xr ειναι παλιο,βαρυ αλλα εντουρο μηχανη παλιας κοπης,ειναι κατι σαν σχολειο.

η αποφαση δικη σου...

Θα συμφωνήσω.. Το CRF μπροστά στο XR είναι παιχνίδι.. Το XR είναι τόσο βαρύ και έχει αρκετά μεγάλο μεταξόνιο δεν στρίβει, δεν κρατιέται κτλπ.

CRF!

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

για βουνο κανενα απο τα δυο

το xr βαρυ και παλιο ,το crf πολυ απολυτο ,ειναι ενα ψιλοεντουροποιημενο motocross ,κοιτα κανα wrf καλυτερα

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Καλησπερα παιδια,εχω ενα μεγαλο διλημμα,σε λιγο καιρο σκεφτομαι να αγορασω enduro μηχανη...ενδιαφερομαι για χρηση καθαρα βουνο αλλα δεν ξερω πιο απο τα 2 ειναι καλυτερο σε αυτον τον τομεα, XR 600r ή CRF 450x??Περιμενω γνωμες :thumbsup:

Aν εχεις μηδενικη εμπειρια και ειναι η πρωτη σου χωματινη,το μεν XR θα σου φανει(και ειναι)πολυ βαρυ και θα σε σκισει σε κουραση στο βουνο.Οσο βαραινει το τεραιν τοσο θα σε κουραζει.Το δε CRF450 το εχω δει να πεταει σε "χερια" αλλά ειναι οπλο...Που σημαινει οτι αν δεν εχεις εμπειρια,θα μετρας αμετρητες τουμπες και θα παλευεις να το ισιωσεις....Ασε δε σε μονοπάτια...Γνωμη μου οτι εχει πολλη δυναμη και θελει εμπειρια για να πεις οτι θα τη βαλεις στο χωμα...

Θα σου ελεγα αν σωνει και καλα θελεις CRF να πας σε ενα CRF250X...αλλιως κοιτα στην αγορα για κανενα σχολειο να μαθεις και να μη σε νοιαζει,πιο παλιο και μετα παρε ενα "εργαλειο"...

Προσωπικα ειμαι οπαδος ενθερμος τής GasGas για εντουρο οπότε αν βρεις κανενα GS250 2000-1-2 τσεκαρε και χτυπα το...θα σε μαθει,θα το γουσταρεις τρελλά,εχει γκαζι και το βαζεις κατω σχετικα ευκολα και θα το κρατησεις παραπανω...:_thumbsup:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Παιδια καταρχην ευχαριστω για τις απαντησεις σας...θα ειναι η πρωτη μου εμπειρια στο χωμα αλλα νομιζω οτι μπορω να αντεξω αυτα τα 2 θηρια...εχω φαει γερο κολλημα με το XR γιατι εχει ο ξαδερφος μου ενα και το ερωτευτηκα απο την πρωτη βολτα(για ηχο δεν το συζηταμε,οπλο!!)...παρ'ολα αυτα εχω δει και κατι βιντεακια με CRF που με το ζορι τα κρατανε στο δρομο(κα*λα :drool: )...οσο για τα παιδια που μου προτειναν αλλα μηχανακια(GasGas και Yamaha) θα το σκεφτω αλλα ειμαι ΠΟΛΥ πιστος στη μαμα HONDA οποτε δυσκολα να αλλαξω γνωμη... :winking:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

κανένα από τα δύο.

Αλλά αν έπρεπε να επιλέξω ένα, θα διάλεγα το ΧR, επειδή το CRF το τεσσεράμισι απλώς δεν μπορεί να το παει ο οποιοσδήποτε...

Γιατί δεν κοιτάς κανά δυόμισι;

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

ρε φιλε εχεις καβαλησει CRF450?

η να ρωτησω καλυτερα εχεις ακουσει CRF450??

χαχαχαχα... με μια λεξη

ΟΠΛΟ.

εγω ειχα ενα WRF250 και ειμουν πολυ ευχαριστημενος απ'ολα (σαν πρωταρης ηταν υπερ αρκετο)

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Ε αφού είσαι Χοντάκιας το CRF450X είναι μονόδρομος.

Δε λέω μην είμαστε και κολλημένοι με τις τελευταίες εξελίξεις στην τεχνολογία αλλά το XR600R είναι δύο [και βάλε] δεκαετίες πίσω και ριζικά διαφορετικό ως μηχανάκι.

Δεν μπορώ να φανταστώ ένα πράγμα το οποίο το 600R θα έκανε καλύτερα από το 450X, ακόμα και στα χέρια ενός αρχαρίου.

ΥΓ. Και το CRF25X όπλο είναι και καλύτερο σχολείο για αρχάριο αλλά σε κόβω να θέλεις γκάζια...

Τροποποιήθηκε από τον tzoutz

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Βλέπω ολοι αγαπάνε τα XR εδω.. 0χα0χα0α0 και τα κακολογουνε... μανισιο το XR ειναι ψοφιμι χωρις υπερβολες.. για μενα προσωπικα XR μανισιο ειναι ενα βαρυ παπακι.. για εναν αρχαριο οπως οταν ειχα οδηγησει πρωτη φορα εγω XR θα ειναι κανονι...και για οσους ειναι απολυτοι με το CRF.. μου φαινεται πολυ διαφιμηση και λιγες πραξεις.. ειναι ενα ζυγισμενο μηχανακι παναλαφρο που τα οσα αλογα εχει φαινονται διπλασια γιατι ειναι ελαφρυ...εγω δε παντως εχω πατησει 3 και καλα τερμα πειραγμενα CRF...πριν κανο το τρελο σκηνικο με αυτο...και για οσους λενε.. το 450Χ ρε παιδια ουδεμια σχεση με το R... πραγματικα... φιλε ειμουν και εγω σε αυτο το διλημα καποτε...και πειρα XR.. και σε αποψη ανταλακτικων πολυ φθηνοτερο...στα βασικα οπως μια επισκευη!!.

μην θεοποιειτε ορισμενα μηχανακια γιατι τα CRF ειναι απο τα χειροτερα της κατηγοριας το 450 μοτοκρος πλεον....Ενας γνωστος με ΚΤΜ 450SXF καθε διμηνο ηθελε αλυσιδα... μετα τις πρωτες 5 που εκοψε εμαθε και τις αλλαζει πριν σπασουν....Βεβαια απο τα CRF... το πιο δυνατο μοντελο ηταν το CRF450R 2005 με 58 αλογα στοκ(αμερικανικο μοντελο) και απο εκει απεκτησε την μεγαλυτερη φημη.. υστερα αρχησε να πεφτει και σε αποδοση και σε αξιοπιστια... ειχα φαει τετοιο σκάλωμα... ακομα εχω με τα CRF.. και θα παρω ενα μετα το XR απλα για να απολαυσω την απογοητευση...χαχαχαχ οσον αφορα για τα CRF250R δεν εχω ακουσει κατι για τα Χ ..βγαζουνε προβλημα στις βαλβιδες και οι περισσοτεροι αλλαζαν σε σιδερενιες.. κανε οτι σου αρεσει και οτι θες πραγματικα γιατι μετα μπορει και να το μετανιωσεις.. δεν σε συμβουλευω σε κανενα απο τα 2.. κανε οτι τραβαει η ψυχη σου!!!

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Βλέπω ολοι αγαπάνε τα XR εδω.. 0χα0χα0α0 και τα κακολογουνε... μανισιο το XR ειναι ψοφιμι χωρις υπερβολες.. για μενα προσωπικα XR μανισιο ειναι ενα βαρυ παπακι.. για εναν αρχαριο οπως οταν ειχα οδηγησει πρωτη φορα εγω XR θα ειναι κανονι...και για οσους ειναι απολυτοι με το CRF.. μου φαινεται πολυ διαφιμηση και λιγες πραξεις.. ειναι ενα ζυγισμενο μηχανακι παναλαφρο που τα οσα αλογα εχει φαινονται διπλασια γιατι ειναι ελαφρυ...εγω δε παντως εχω πατησει 3 και καλα τερμα πειραγμενα CRF...πριν κανο το τρελο σκηνικο με αυτο...και για οσους λενε.. το 450Χ ρε παιδια ουδεμια σχεση με το R... πραγματικα... φιλε ειμουν και εγω σε αυτο το διλημα καποτε...και πειρα XR.. και σε αποψη ανταλακτικων πολυ φθηνοτερο...στα βασικα οπως μια επισκευη!!.

μην θεοποιειτε ορισμενα μηχανακια γιατι τα CRF ειναι απο τα χειροτερα της κατηγοριας το 450 μοτοκρος πλεον....Ενας γνωστος με ΚΤΜ 450SXF καθε διμηνο ηθελε αλυσιδα... μετα τις πρωτες 5 που εκοψε εμαθε και τις αλλαζει πριν σπασουν....Βεβαια απο τα CRF... το πιο δυνατο μοντελο ηταν το CRF450R 2005 με 58 αλογα στοκ(αμερικανικο μοντελο) και απο εκει απεκτησε την μεγαλυτερη φημη.. υστερα αρχησε να πεφτει και σε αποδοση και σε αξιοπιστια... ειχα φαει τετοιο σκάλωμα... ακομα εχω με τα CRF.. και θα παρω ενα μετα το XR απλα για να απολαυσω την απογοητευση...χαχαχαχ οσον αφορα για τα CRF250R δεν εχω ακουσει κατι για τα Χ ..βγαζουνε προβλημα στις βαλβιδες και οι περισσοτεροι αλλαζαν σε σιδερενιες.. κανε οτι σου αρεσει και οτι θες πραγματικα γιατι μετα μπορει και να το μετανιωσεις.. δεν σε συμβουλευω σε κανενα απο τα 2.. κανε οτι τραβαει η ψυχη σου!!!

Ολα αυτά στην άσφαλτο, ε;

Ή στην καλύτερη περίπτωση σε χωματόδρομο.

Για enduro συνθήκες... τι προτείνεις;

(επειδή, καλά θυμάμαι, το παληκάρι έγραψε «μόνο για χρήση βουνό»)

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Κι εγώ ρε γαμώτο δεν θα έπερνα κανένα από τα 2!!!!

Ημουν σε παρόμοια φάση πριν κανα 2μηνο, για 250ή450, νέος στο χώμα κτλ.....

Ακουγα γνώμες, αλλά τελικά έκανα του κεφαλιού μου.....

Πιστεύω απλά να κοιτάξεις κάτι σύγχρονο....και περισσότερο enduro παρά motocross...

:uglystupid2:

Τώρα που το ξαναδιαβάζω είναι σαν να σου προτείνω το CRF επειδή είναι σύχρονο, και το XR επειδή είναι Enduro

:mB_kalo_e:

Μια μίξη ρε γαμωτ........XR-F του 2007 πχ :kaaaala:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Εφοσον δεν εχεις εμπειρια απο χωμα παρε ενα XR250R 1998 μοντελο, 28 αλογακια και ελαφρυ, ειναι ενα καθαρο εντουρο χωρις κλειδαριες και τετοια, για αρχαριους.Πολυ καλο σχολειο, το ειχε ενα φιλαρακι μου και του κανε ολα τα γουστα.Καποτε ψαχνομουν και γω αλλα ηθελα κατι πιο δρομισιο και ετσι το αφησα σαν επιλογη.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Για να πω την αληθεια ρε παιδια,στην αρχη σκεφτομουνα να τσιμπισω κανα XRακι 250r ετσι για να αποκτησω λιγη εμπειρια και μετα να παω στα μεγαλα...απο την αλλη ειμαι απ'αυτους που μαθαινουν τα μηχανακι τους πριν αρχισουν να το "πινουν" οποτε ειπα να παω κατευθειαν στα μεγαλα για να μην ειμαι συνεχεια στο ψαξιμο για καινουργια μηχανη...απο την αλλη εχω ακουσει οτι το XR ειναι πολυ ανετο και ξεκουραστω για βουνο+οτι ειναι σκυλια και δεν μασανε στα δυσκολα,ενω το CRF ειναι πιο πολυ για συνθηκες αναμεσα σε πιστα και βουνο...να δουμε ποτε η honda θα βγαλει κατι καινουργιο-δυνατο και καθαρα βουνισιο... :lac:

Υ.Γ. πολυ γουσταρω τετοιες συζητησεις!! :tooth: :tooth:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Μια καλη λυση για entry level μηχανη στο χωμα ειναι το XR400R, πιο δυνατο απο το 250 πιο ελαφρυ απο το 600, ευκολοδηγητο στα χωματα και παιχνιδιαρικο, εχει 34 αλογα και ειναι σχετικα πολυστροφο, τη δυναμη του την βγαζει απο τη μεσεαιες στροφες και μετα, οχι και πολυ οικονομικο, το λιγοτερο 5 λιτρα στα 100 και αυτα με οικονομικη οδηγηση. Δεν απαιτει και ιδαιτερη συντηρηση. Το θεμα ειναι οτι δεν κυκλοφορουν και πολλα και εχεις ελαχιστες πιθανοτητες να το βρεις φθηνα, το πρωτο 400αρι κυκλοφορησε απο το 1996, αρα πιο παλιο δεν υπαρχει, μεχρι και το τελευταιο ειναι ακριβως το ιδιο με μονη διαφορα τα χρωματα, απο ανταλλακτικα δεν ξερω τι παιζει εδω αλλα στο αμερικα εχει τα παντα... Σκεψου ομως και κανενα DRZ 400...

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Ολα αυτά στην άσφαλτο, ε;

Ή στην καλύτερη περίπτωση σε χωματόδρομο.

Για enduro συνθήκες... τι προτείνεις;

(επειδή, καλά θυμάμαι, το παληκάρι έγραψε «μόνο για χρήση βουνό»)

κοιτα αν υπαρχει το ρευστο και ενοοω $$$ του λυνει τα χερια...εγω δεν ειχα την ανεση να παρω το μηχανακι μου γιαυτο και ηταν κατεστραμενο... ειμουν αποφασισμενος να παρω μηχανακι με βλαβη και να το κανω απο την αρχη....αλλα οσον αφορα το παλικαρι...το βουνο ειναι δυσκολο..μονοπατι και ετσι εχει αλλη φαση...εξαρταται και την διαδρομη... εγω προτεινω οτι μηχανακι του αρεσει!! αλλα για να δωσω και μια συμβουλη WRF450 ειναι δυσκολη αρχη γιατι εχει δυναμη και θελει χρονο μονο για να το συνηθησεις ποσο μαλλον να το εχεις "του χεριου" σου...εφοσον ομως θελει αποκλειστικα HONDA μπορω να πω οτι το XR δεν θα τον απογοητευσει.. και μπορει να κανει και το εξης...45 αλογα μαμα το 600.. θορυβο κατσε καλα και με μια απλη επισκευη ή κατι κατι πιο εμβαθες FCR41 κτλπ..μπορει να δει τρελες διαφορες.. το XR ειναι το τελειο παραδειγμα για το μηχανακι που μαμα δεν παει και πειραγμενο ξεκολωνει οτι περπαταει!

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

XR 600r ή CRF 450x??Περιμενω γνωμες :thumbsup:

Λάβε υπόψην σου, τον τομέα συντήρησης / επισκευής / διαθεσιμότητας + αξίας ανταλλακτικών.

Εκεί, το XR υπερτερεί.

Δεν έχω διασταυρωμένη άποψη για το CRF, αλλά χλωμό το βλέπω να έχει ισάξια ανταλλακτικά + χρόνους συντήρησης.....:whistling:

Τα κυβικά, θες οπωσδήποτε 600 ?

Οι υπόλοιποι συμφορουμίτες που προτείναν 250 ή 400, με βρίσκουν σύμφωνο.

Η διαχείρηση ενος 600αριού στο χώμα, εκτος απο χέρι, απαιτεί και τεχνική. Αυτην θα την ανακαλύψεις στα μικρότερα κυβικά.

Ο τόπος σου, προσφέρεται για τέτοιο μοτό. Ζύγισε τις ανάγκες σου, και προχώρα το.

Απλά ξόδεψε λίγο χρόνο σε μια έρευνα αγοράς, ώστε να δεις αν καλύπτεσαι απο ανταλλακτικά στην Δράμα...:winking:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Απο πλευρα ανταλλακτικων-επισκευων κτλ. πιστευω οτι ειμαι καλυμμενος αφου ο μαστορας που παει ο ξαδερφος μου το δικο του,ασχολειται ποιο πολυ με XR οποτε δεν νομιζω να εχω προβλημα(και οι τιμες ειναι πολυ καλες απ'οσο ξερω)...το μηχανακι αυτη τη στιγμη το θελω ΚΥΡΙΩΣ για χρηση βουνο,τωρα μπορει να μου την βαρεσει και να αγορασω ζαντολαστιχα για δρομο(μονο ζαντολαστιχα γιατι δεν το θελω full motard) ετσι για να το απολαυσω και στην ασφαλτο και εχω ακουσει(οπως ειπε και ο φιλος georgespb) οτι τα XR με μια επισκευη γινονται πυραυλοι...τωρα για τα CRF δεν εχω ακουσει και πολλα γιατι ειναι και σχετικα καινουργια αλλα απο πλευρα ανταλλακτικων-επισκευων πιστευω οτι τσιμπανε λιγο... :whistling:

Υ.Γ.1 Μπορει καποιος να μου εξηγησει τι ακριβως ειναι το FCR41?? 1η φορα το ακουω :rolleyes:

Υ.Γ.2 Λετε για αρχη να παρω ενα XR 250r και αργοτερα να το πουλησω και να παω στα μεγαλα?? με προβληματισατε αρκετα και θα αρχισω να το σκεφτομαι σοβαρα... :think:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Υ.Γ.2 Λετε για αρχη να παρω ενα XR 250r και αργοτερα να το πουλησω και να παω στα μεγαλα?? με προβληματισατε αρκετα και θα αρχισω να το σκεφτομαι σοβαρα... :think:

Αμα θελεις να μαθεις σωστα στο χωμα αυτο ειναι το καλυτερο που μπορεις να κανεις.Παρε το 250,μαθε την τεχνικη και μολις εχεις ξεφτηλησει για τα καλα το 250 ανεβα σε κυβικα. :_thumbsup:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Ρε μάστορα....αλήθεια τώρα...πιστεύεις ότι θα βάλεις κάτω 50 μονοκύλινδρα άλογα στο χώμα έτσι απλά? Και θες να τα μοντιφάρεις κιόλας....

Καλή τυχη.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Ρε μάστορα....αλήθεια τώρα...πιστεύεις ότι θα βάλεις κάτω 50 μονοκύλινδρα άλογα στο χώμα έτσι απλά? Και θες να τα μοντιφάρεις κιόλας....

Καλή τυχη.

Γι'αυτο σκεφτομαι να παω πρωτα σε 250αρι γιατι σαν 1η εμπειρια με τοσα κυβικα...μαλλον πολυ σαβουρντιλικι θα πεσει :whistling::whistling:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Γι'αυτο σκεφτομαι να παω πρωτα σε 250αρι γιατι σαν 1η εμπειρια με τοσα κυβικα...μαλλον πολυ σαβουρντιλικι θα πεσει :whistling::whistling:

Πέραν της σαβούρας....χώμα είναι στο πρόγραμμα είναι αυτές δεν τις γλιτώνεις με την καμία. Το εντούρο απαιτεί πάρα πολύ καλή φυσική κατάσταση του αναβάτη.

Όσο ανεβάζεις κυβικά και βάρος τόσο πιο πολύ θα μεγαλώνει και η σωματική απαίτηση.

Με λίγα λόγια πλήν τις στούκας το 600 και το 450 θα σε κουράζει ελεηνά γρήγορα και δεν θα μπορείς να τα ευχαριστηθείς. Άσε που θα είσαι σε φάση τσίτα όλη την ώρα μην ανοίξεις το γκάζι 1,45345 μοίρα παραπάνω και πάρεις αγκαλιά τα κοτρώνια που σε γλυκοκοιτάνε στην άκρη του δρόμου _zeppelin.gif.

Χτύπα ένα ελαφρί σχετικά αδύναμο μηχανάκι με λίγα λεφτά να του πάρεις τον αέρα να δουλέψεις την αντοχή και τεχνική σου και όταν νιώσεις έτοιμος πάρε μεγαλύτερο.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Πέραν της σαβούρας....χώμα είναι στο πρόγραμμα είναι αυτές δεν τις γλιτώνεις με την καμία. Το εντούρο απαιτεί πάρα πολύ καλή φυσική κατάσταση του αναβάτη.

Όσο ανεβάζεις κυβικά και βάρος τόσο πιο πολύ θα μεγαλώνει και η σωματική απαίτηση.

Με λίγα λόγια πλήν τις στούκας το 600 και το 450 θα σε κουράζει ελεηνά γρήγορα και δεν θα μπορείς να τα ευχαριστηθείς. Άσε που θα είσαι σε φάση τσίτα όλη την ώρα μην ανοίξεις το γκάζι 1,45345 μοίρα παραπάνω και πάρεις αγκαλιά τα κοτρώνια που σε γλυκοκοιτάνε στην άκρη του δρόμου _zeppelin.gif.

Χτύπα ένα ελαφρί σχετικά αδύναμο μηχανάκι με λίγα λεφτά να του πάρεις τον αέρα να δουλέψεις την αντοχή και τεχνική σου και όταν νιώσεις έτοιμος πάρε μεγαλύτερο.

Εχεις δικιο φιλε μου και μαλλον αυτο θα κανω...το μονο που φοβαμαι ειναι οτι αν παρω 250αρι,μολις το κανω μια βολτα θα δω οτι δεν εχει γκαζια και θα λυπηθω τα λεφτα μου...εκτος κι αν υποτιμαω τα κυβικα και την δυναμη του... :rolleyes:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα