Αιγαιοπλόος 1.661 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 12 , 2008 (τροποποιήθηκε) Σήμερα, χαζεύοντας το ελληνικό site της Honda, πάτησα πάνω στο STX 1300 Paneuropean. Υπάρχει ένα λινκ που σου επιτέπει να κατεβάσεις το Owners Manual του συγκεκριμένου μοντέλου. Το κατέβασα και άρχισα να το "ξεφυλλίζω". Και το μάτι μου πάει στην εξής φράση (σελ. 55): "Οταν αντικαθιστάτε τα ελαστικά, να χρησιμοποιείτε μόνο τα συνιστώμενα ελαστικά, όπως αναγράφεται στην ετικέτα πληροφοριών για τα ελαστικά. Η χρήση άλλων ελαστικών, στο μοντέλο που διαθέτει ABS, μπορεί να προκαλέσει βλάβη στη σωστή λειτουργία του ABS" Και παρακάτω αναφέρει (σελ. 85): "Ο εγκέφαλος του ABS λειτουργεί συγκρίνοντας την ταχύτητα των τροχών. Τα ακατάλληλα ελαστικά μπορούν να επηρεάσουν την ταχύτητα των τροχών και ενδέχεται να "μπερδέψουν" τον εγκέφαλο του ABS" Εκείνο που καταλαβαίνω εγώ είναι ότι όταν αλλάζουμε λάστιχα σε μοτοσυκλέτα που διαθέτει ABS, πρέπει να βάζουμε ΠΑΝΤΟΤΕ της ίδιας διάστασης λάστιχα (όχι π.χ. με διαφορετικό προφίλ). Εννοείται ότι δεν έχει σημασία η μάρκα του ελαστικού. Σημασία έχουν οι διαστάσεις του. Τροποποιήθηκε Δεκέμβριος 12 , 2008 από τον Αιγαιοπλόος Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
Παναγιώτης Κ. 10.057 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 12 , 2008 Σήμερα, χαζεύοντας το ελληνικό site της Honda, πάτησα πάνω στο STX 1300 Paneuropean. Υπάρχει ένα λινκ που σου επιτέπει να κατεβάσεις το Owners Manual του συγκεκριμένου μοντέλου. Το κατέβασα και άρχισα να το "ξεφυλλίζω". Και το μάτι μου πάει στην εξής φράση (σελ. 55): "Οταν αντικαθιστάτε τα ελαστικά, να χρησιμοποιείτε μόνο τα συνιστώμενα ελαστικά, όπως αναγράφεται στην ετικέτα πληροφοριών για τα ελαστικά. Η χρήση άλλων ελαστικών, στο μοντέλο που διαθέτει ABS, μπορεί να προκαλέσει βλάβη στη σωστή λειτουργία του ABS" Και παρακάτω αναφέρει (σελ. 85): "Ο εγκέφαλος του ABS λειτουργεί συγκρίνοντας την ταχύτητα των τροχών. Τα ακατάλληλα ελαστικά μπορούν να επηρεάσουν την ταχύτητα των τροχών και ενδέχεται να "μπερδέψουν" τον εγκέφαλο του ABS" Εκείνο που καταλαβαίνω εγώ είναι ότι όταν αλλάζουμε λάστιχα σε μοτοσυκλέτα που διαθέτει ABS, πρέπει να βάζουμε ΠΑΝΤΟΤΕ της ίδιας διάστασης λάστιχα (όχι π.χ. με διαφορετικό προφίλ). Εννοείται ότι δεν έχει σημασία η μάρκα του ελαστικού. Σημασία έχουν οι διαστάσεις του. Έτσι ακριβώς. Αλλάζοντας διαστάσεις (και άρα την περίμετρο των τροχών), αλλάζει ο λόγος των σχετικών γωνιακών ταχυτήτων, μπερδεύοντας το ABS που είναι ρυθμισμένο για διαφορετικές γωνιακές ταχύτητες. Πάντως, άσχετα με την ύπαρξη ή μη του ABS, καλό είναι να μην προβαίνουμε σε τέτοιες αλλαγές, που επηρεάζουν και την γεωμετρία της μηχανής μας. Αυτοί οι τύποι, (οι οδηγοί εξέλιξης των εργοστασίων), έχουν πολύ περισσότερη εμπειρία και αντίληψη απο όλους εμάς, μαζί και με τους μαστρο-Μήτσους που κατά καιρούς προτείνουν διάφορα. Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
EKEINOS 8 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 12 , 2008 Νομιζω οτι την γωνιακη ταχυτητα την παιρνουν στα περισοτερα μηχανακια απο τις τρυπες στο κεντρο του τροχου Για το συγκεκριμενο μοντελο δεν ξερω μηπως εχει καμια νεα τεχνολογια Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
Gee 3.381 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 12 , 2008 απο το κεντρο του τροχου την μετρουν την ταχυτητα οντως αλλα οταν αλλαζει η γωνιακη ταχυτητα στην περιμετρο αλλαζει και στο κεντρο. παντως πιστευω πως οι διαφορες σε διαμετρο που μπορει να εχει ενα ελαστικο διαφορετικου πελματος απο το εργοστασιακο ειναι πολυ μικρη και μου φαινεται πολυ δυσκολο να επηρρεασει τηνλειτουργεια του abs. στα αυτοκινητα δηλαδη που αλλαζουν και οι διαμετροι στις ζαντες και ειναι μεγαλυτερες οι διαφορες τι επρεπε να γινεται?βεβαια μικραινει και το πελμα θα μου πειτε οσο μεγαλωνει η διαμετρος γι αυτο τον λογο αλλα διαφορες προκυπτουν. με λιγα λογια δεν το αμφισβητω απλα πιστευω πιο πολυ η honda το αναφερει για να ειναι 100% καλλυμενη και οχι γιατι υπαρχει ουσιαστικο προβλημα Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
Παναγιώτης Κ. 10.057 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 12 , 2008 απο το κεντρο του τροχου την μετρουν την ταχυτητα οντως αλλα οταν αλλαζει η γωνιακη ταχυτητα στην περιμετρο αλλαζει και στο κεντρο. παντως πιστευω πως οι διαφορες σε διαμετρο που μπορει να εχει ενα ελαστικο διαφορετικου πελματος απο το εργοστασιακο ειναι πολυ μικρη και μου φαινεται πολυ δυσκολο να επηρρεασει τηνλειτουργεια του abs. στα αυτοκινητα δηλαδη που αλλαζουν και οι διαμετροι στις ζαντες και ειναι μεγαλυτερες οι διαφορες τι επρεπε να γινεται?βεβαια μικραινει και το πελμα θα μου πειτε οσο μεγαλωνει η διαμετρος γι αυτο τον λογο αλλα διαφορες προκυπτουν. με λιγα λογια δεν το αμφισβητω απλα πιστευω πιο πολυ η honda το αναφερει για να ειναι 100% καλλυμενη και οχι γιατι υπαρχει ουσιαστικο προβλημα Στα αυτοκίνητα (οκ, στο 99%), όλες οι ρόδες είναι ίδιες, άρα γυρνάνε με την ίδια ταχύτητα. Στις μηχανές όχι. Όσο για το τελευταίο, όλες οι εταιρείες έχουν τρομάξει με τις αποφάσεις Αμερικανικών δικαστηρίων, και για αυτό πάνε τοίχο - τοίχο...... Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
Αιγαιοπλόος 1.661 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 12 , 2008 Η κρίσιμη παράμετρος θεωρώ ότι είναι το προφίλ του ελαστικού. Αν αλλάξει κανείς λάστιχο και βάλει ένα με χαμηλότερο ή ψηλότερο προφίλ από το στάνταρ (αυτό που φοράει από το εργοστάσιο), τότε ο τροχός θα περιστρέφεται διαφορετικά αφού η συνολική διάμετρος του τροχού θα έχει αλλάξει. Με το πλάτος του πέλματος δε νομίζω ότι θα υπάρχει πρόβλημα. Καλό είναι πάντως, όπως λέει κι ο Παναγιώτης Κ., να μην προβαίνουμε σε αλλαγές, που επηρεάζουν και την γεωμετρία της μηχανής μας. Κάτι παραπάνω ξέρουν οι κατασκευάστριες εταιρίες που έχουν επιλέξει τη συγκεκριμένη διάσταση ελαστικών. Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
louros 0 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 12 , 2008 Γωνιακή ταχύτητα ?????? Δηλ αλλιώς συμπεριφέρεται το abs υπο κλίση ? Πιστεύω πως το abs πληροφορείται από την περιστροφή ,δεν έχει καμιά ζυγαριά. Αλλάζοντας τη διάσταση πχ σε στενότερο έχεις μικρότερη επιφάνεια τριβής γρηγορότερο δηλ μπλοκάρισμα (χωρίς βέβεια να λάβουμε υπόψη υλικό π,χ, γόμα η όχι ,κατάσταση ελαστικού.......),άρα και πιό άμεση απόκριση του abs -μεγαλύτερη απόσταση φρεναρίσματος. Προφανώς το αναφέρουν λόγω των διαφορετικών αυτών αποστάσεων ακινητοποίησης από το στάνταρ με τα μαμά λάστιχα. Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
Παναγιώτης Κ. 10.057 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 12 , 2008 Γωνιακή ταχύτητα ?????? Δηλ αλλιώς συμπεριφέρεται το abs υπο κλίση ? καμμία σχέση το ένα με το άλλο.... Γωνιακή ταχύτητα είναι η ταχύτητα που γυρίζει ο τροχός (πόσες στροφές/λεπτό). Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
Αιγαιοπλόος 1.661 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 12 , 2008 (τροποποιήθηκε) Ακριβώς. Και το μόνο που μπορεί να αλλάξει αυτήν την ταχύτητα περιστροφής είναι η αλλαγή του προφίλ του ελαστικού (ή η αλλαγή της διαμέτρου της ζάντας αλλά αυτό είναι χοντρή ... ταρζανιά :P σε μηχανάκι με ABS). Αλλάζοντας το προφίλ του ελαστικού αλλάζει η όλη διάμετρος της ρόδας. Ετσι, αν εγώ στο Transalp 700, που φοράει πίσω ελαστικό 130/80R17 (όπου "80" είναι το προφίλ του ελαστικού, δηλ. το προφίλ του είναι το 80% του πλάτους του ελαστικού, του 130), αλλάξω το λάστιχο και βάλω ένα 130/90R17, το αποτέλεσμα θα είναι να έχω "μεγαλύτερης διαμέτρου ρόδα", αφού το πλαϊνό προφίλ του νέου μου ελαστικού θα είναι το 90% του πλάτους του. Με άλλα λόγια θα έχω πλέον πιο μεγάλη σε διάμετρο ρόδα, έστω κι αν η ζάντα μου παραμένει η ίδια (17 ιντσών). Το αποτέλεσμα θα είναι να περιστρέφεται ο τροχός πιο αργά από ό,τι πριν (αφού θα είναι μεγαλύτερος πλέον με το ψηλότερου προφίλ ελαστικό), μπερδεύοντας πιθανώς το ABS. Αντίθετα, η τυχόν αλλαγή του ελαστικού με άλλο μεγαλύτερου πλάτους πέλματος δε νομίζω να έχει επιπτώσεις στο θέμα της λειτουργίας του ABS. Βέβαια, το πιο φαρδύ σε πέλμα ελαστικό ίσως να επηρεάσει την οδική συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας ή και την κατανάλωσή της αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα. Τροποποιήθηκε Δεκέμβριος 12 , 2008 από τον Αιγαιοπλόος Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
Gee 3.381 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 12 , 2008 για το προφιλ μιλουσα και εγω,κατα λαθος εγραψα πελμα. το φαρδος του πελματος εννοειται πως ουδεμια σχεση εχει. απλα αυτο που ειπα ειναι πως πιστευω οτι η διαφορα αυτη απο λαστιχο σε λαστιχο ειναι πολυ μικρη και μαλλον η honda το κανει για να ειναι 100% καλλυμενη.εγω που τα υπολογισα με βαση τις διαστασεις που ειπες παραπανω βρηκα διαφορα 2,6 ποντων οταν οι τροχοι ειναι 66,58 και 63,98 ποντους αντιστοιχα δηλαδη διαφορα της ταξεως του 4%. ειναι λετε ικανη να επηρρεασει το abs?λιγο δυσκολο μου φαινεται.(δεν ξερω αν ακουγεται ειρωνικη η ερωτηση δεν ειναι παντως). Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
gir21 4 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 12 , 2008 αυτό που διαβάζει το ABS είναι η εναλλαγή των εγκοπών στο δίσκο του αισθητήρα και δίνει εντολή να ενεργοποιηθεί όταν δέν βλέπει εναλλαγή, δηλαδή στο μπλοκάρισμα. λογικά δέν πρέπει να υπάρχει πρόβλημα με μικρή αλλαγή στο προφίλ των ελαστικών γιατί αυτό που αλλάζει λίγο είναι η ταχύτητα περιστροφήςτου δίσκου του ABS, όταN έχουμε όμως μπλοκάρισμα πάλι ΑΜΕΣΑ το διαβάλει το ABS ανεξάρτητα απο τη διάμετρο του τροχού. Αυτή ειναι η άποψή μου, πάντως άν δέν υπάρχει ανάγκη καλό είναι να ακολουθούμε τις οδηγίες των εταιριών, αν γίνει καμιά στραβή να μήν ρίχνουν σε μάς ευθύνες. Πάντως και στο manual του hornet έχουν την ίδια επισήμανση. αυτό που διαβάζει το ABS είναι η εναλλαγή των εγκοπών στο δίσκο του αισθητήρα και δίνει εντολή να ενεργοποιηθεί όταν δέν βλέπει εναλλαγή, δηλαδή στο μπλοκάρισμα. λογικά δέν πρέπει να υπάρχει πρόβλημα με μικρή αλλαγή στο προφίλ των ελαστικών γιατί αυτό που αλλάζει λίγο είναι η ταχύτητα περιστροφήςτου δίσκου του ABS, όταN έχουμε όμως μπλοκάρισμα πάλι ΑΜΕΣΑ το διαβάλει το ABS ανεξάρτητα απο τη διάμετρο του τροχού. Αυτή ειναι η άποψή μου, πάντως άν δέν υπάρχει ανάγκη καλό είναι να ακολουθούμε τις οδηγίες των εταιριών, αν γίνει καμιά στραβή να μήν ρίχνουν σε μάς ευθύνες. Πάντως και στο manual του hornet έχουν την ίδια επισήμανση. Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες