Συγνώμη που ξεθάβω αυτό εδώ μετά από 3 μήνες, αλλά είπα να γράψω την απάντηση για όποιον τυχόν το χρειαστεί.
Αν η βίδα βρίσκεται στην μπροστινή μεριά, προς φιλτροκούτι/χοάνη, τότε ρυθμίζει τον αέρα. Βιδώνοντας το κάνουμε πλουσιότερο, ενώ ξεβιδώνοντας γίνεται φτωχότερο. Παραδείγματα τέτοιων καρμπ: Keihin PE, Keihin PWK, Mikuni VM, Mikuni TM
Αντιθέτως αν η βίδα είναι στην πίσω μεριά, προς λαιμό εισαγωγής, τότε ρυθμίζει την ροή του καυσίμου. Εκεί βιδώνοντας γίνεται φτωχότερο και ξεβιδώνοντας πλουσιότερο. Το ανάποδο δηλαδή! Παραδείγματα: Keihin PB/APB (τύπου Astrea/Innova), Keihin PD (τύπου CM200) και το Mikuni VM22SH που είχαν τα XT125, YBR125 και μοιάζει αρκετά με τα PD.
Σε γενικές γραμμές η "ιδανική" ρύθμιση είναι κάπου στις 1μιση με 2 στροφές από τέρμα βιδωμένη. Και στις 2 περιπτώσεις, η ρύθμιση αυτή είναι για το ρελαντί και τις χαμηλές στροφές.
Με ζεστό τον κινητήρα, ανεβάζουμε λίγο το ρελαντί και έπειτα βιδώνουμε-ξεβιδώνουμε το βιδάκι ρύθμισης μέχρι να πετύχουμε το υψηλότερο ρελαντί. Έπειτα χαμηλώνουμε λίγο το ρελαντί (από το βιδάκι στο slide προφανώς) και ξαναδοκιμάζουμε. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο πράμα 3-4 φορές μέχρι να σιγουρευτούμε πως βρήκαμε το σωστό σημείο.
Mini Tips:
1) Αν η βίδα ρύθμισης θέλει πάνω από 2μιση στροφές για να δουλέψει σωστά το μηχανάκι, τότε το προζιγκλέρ (pilot jet) είναι μεγάλο, του βάζουμε ένα μικρότερο.
2) Αν στο ξερόγκαζο/μαρσάρισμα ο κινητήρας ανεβάζει αργά στροφές ή εμφανίζει αδυναμία, τότε θέλουμε μεγαλύτερο προζιγκλέρ.
3) Αν μετά από μαρσάρισμα, οι στροφές πέφτουν πιο κάτω από το "λογικό" ρελαντί και μετά ξανακρατάει σωστά ρελαντί ή πάει να σβήσει, τότε ο κινητήρας καίει πλούσιο. Το πλούσιο μείγμα συνοδεύεται και από πιο "βαθύ" ήχο εξάτμισης, ίσως μαύρο καπνό και φυσικά μαυρισμένο μπουζί.
Καλό tuning!