Jump to content
Mpr

Ρύθμιση συμπλέκτη - πρόβλημα σε Kymco Jetix 50

Recommended Posts

Καλησπέρα παιδιά. Έχω εδώ και 5 χρόνια ένα Jetix 50 του 2009 (αγοράστηκε μεταχειρισμένο με 7400χλμ) και σήμερα έχω φτάσει τα 14200χλμ. Το παπάκι από τον πρώτο ιδιοκτήτη έχει γίνει από την αρχή μετατροπή σε 72 κυβικά της Kymco. Γενικά δεν είχα ιδιαίτερα θέματα με το παπάκι. Τον τελευταίο χρόνο, δηλαδή μετά τις 13000χλμ, αραιά και που σε αλλαγές κυρίως από 2α σε 3η ή καμιά φορά από 3η σε 4η λίγο μετά την αλλαγή πατινάριζε ο συμπλέκτης και το μοτέρ γύρναγε στον αέρα οπότε με πάτημα του πεντάλ 1-2 φορές έκανε σύμπλεξη. Τελευταία αυτό το φαινόμενο είναι πιο συχνό. Ας πούμε ότι το κάνει τουλάχιστον 1 φορά στα 10-15 χλμ. Σκέφτηκα να προσπαθήσω να ρυθμίσω την βίδα του συμπλέκτη που θεωρητικά έχει το μοτέρ στο δεξί μέρος του, όπως άλλωστε γράφει και στο Owners Manual

jetix6.jpg

αλλά δυστυχώς στο δικό μου μοντέλο-μοτέρ δεν υπάρχει στο δεξί καπάκι τέτοια βίδα. Η φωτό παραπάνω είναι από το Jetix 125 όπου προφανώς υπάρχει.

Ξέρει κανείς που βρίσκεται στο δικό μου μοτέρ η βίδα (εφόσον υπάρχει); Επίσης, το θέμα που ανέφερα πιο πάνω με το πατινάρισμα εν κινήσει, έχει να κάνει με τη ρύθμιση αυτή ή όχι; Υπόψιν ότι στην εκκίνηση δεν είχα ποτέ θέμα με πατινάρισμα, ούτε ακόμα και αν ξεκινήσω με δευτέρα. Η δε πρώτη ταχύτητα στο συγκεκριμένο παπί είναι πάρα πολύ κοντή και αρκετές φορές σκαλώνει η αλλαγή από πρώτη σε δεύτερη ή το ανάποδο, με την έννοια όρι θέλει δυνατό κλώτσημα στο πεντάλ για να αλλάξει.

Πληροφοριακά το μηχανάκι χρησιμοποιείται ως μέσο μετακίνησης σε νησί, όπου γράφει 1200-1500 χλμ το χρόνο. Τελευταία αλλαγή λαδιών έγινε πριν περίπου 6 μήνες/500χλμ.

Παρακαλώ παιδιά τα φώτα σας.

Ευχαριστώ

Τροποποιήθηκε από τον Mpr

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Το βιδακι λογικα βρισκεται πανω στην πλακα πιεσης.. Μεσα απο το καπακι δηλαδη...

Γενικα αστο καλυτερα... Θα χασεις την μπαλα και μετα αντε βρες παλι την ρυθμιση..

Αλλαξε δισκακια και θα στρωσει

Υ.γ. Τι λαδια βαζεις?

Τροποποιήθηκε από τον HLIAS

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Το πιο πιθανό είναι να έχεις μονοκάμπανη έκδοση μοτέρ. Βγάλε το στρογγυλό καπάκι που γράφει KYMCO και μάλλον θα βρεις εκεί τη βίδα ρύθμισης. Αλλά, δεν νομίζω να είναι θέμα ρύθμισης.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Παιδιά ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Λάδια βάζω 15W-50, μέχρι πρόσφατα τα Motul 5100, τελευταία κάτι παρόμοια ημισυνθετικά Shell. Εργατικά για αλλαγή δίσκων αμπραγιάζ πόσο περίπου χρεώνουν; Δεδομένου ότι πιάνουν τα χέρια μου κι έχω εργαλεία, μπορώ να κάνω τη δουλειά μόνος μου;

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Παιδιά καλησπέρα και πάλι. Σε σχέση με το πρόβλημα που ανέφερα προχτές για το πατινάρισμα στο παπάκι μου, κοίταζα σήμερα από τη δεξιά πλευρά στο πλαινό καπάκι του μοτέρ, εκεί που γράφει Kymco και έχει 2 βίδες

20150426_155720.jpg

και πρόσεξα ότι στο κάτω μέρος του καπακιού αυτού, στο διάκενο που σχηματίζει με το περίβλημα, έχει δακρύσει και μάλιστα λαδάκι γλύφει την επιφάνεια και λερώνει εκτός από το πλαινό και προς τα κάτω του μοτέρ στο δάπεδο του κάρτερ. Υπόψη ότι ίχνη λαδιού στο κάρτερ έχω παρατηρήσει από πέρσι το καλοκαίρι αλλά αρχικά υπέθετα ότι είχαν να κάνουν με τη ροδέλα της τάπας που είχε κάνει πατούρα (δεν την άλλαζα σε κάθε αλλαγή λαδιών). Προχτές ωστόσο έκανα αλλαγή λαδιών και άλλαξα και ροδέλα, οπότε πρόσεξα και τα λάδια στο πλαινό καπάκι και συνειδητοποίησα ότι από κει μάλλον γλύφει και στο κάρτερ.

Ξέρει κανείς τι μπορεί να φταίει;

Πάντως σε ότι αφορά την απώλεια λαδιού να πω ότι από πέρσι που παρατηρώ τα ίχνη λαδιού στο κάτω μέρος του μοτέρ, η στάθμη στην ένδειξη λαδιού είναι πάντα κανονική και δεν έχω συμπληρώσει. Το μοτέρ βάσει κατασκευαστή παίρνει 900ml λάδι.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Καλημέρα. Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Η λύση στο πρόβλημα της διαρροής που ανέφερες ποια είναι;

Σε ότι αφορά το καπάκι που έβαλα και στη φωτό, έχει 2 σταυρόβιδες με βαθιά εγκοπή, τις οποίες επιχείρησα να λύσω με σταυροκατσάβιδο. Επειδή όμως ήταν πολύ σφιχτές και φοβήθηκα μην τις ζορίσω και χαλάσω τις φωλιές τους, δεν επέμενα στο λύσιμο και τις παράτησα...

Δυστυχώς για μένα το παπάκι βρίσκεται σε νησί όπου πηγαίνω περιστασιακά μέσα στο χρόνο και γράφω 1000-1500χλμ ετησίως. Από τα συνεργεία μηχανών εδώ, παρότι κυκλοφορούν άπειρα παπιά και σκούτερ, έχω κακή εμπειρία, οπότε αφενός προσπαθώ ότι μπορώ σε μερεμέτια και σέρβις να τα κάνω μόνος, αφετέρου αν χρειαστώ επίσκεψη σε συνεργείο να έχω μια εικόνα του προβλήματος, ώστε να μη μου πουλήσει ο τεχνικός φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Γιαυτό και οι ερωτήσεις μου εδώ...

Τροποποιήθηκε από τον Mpr

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Θα βγάλεις το στρογγυλό καπακάκι. Είναι θέμα οι δύο φαλτσες σταυρόβιδες. Θέλεις καλά κατσαβίδια για να λύσουν. Δοκίμασε αν βρεις, καστάνια με μύτη σταυρό. Κάνει μοχλό και βοηθάει. Μέσα, λογικά θα βρεις ένα 14αρι παξιμάδι που έχει μια βιδούλα στο κέντρο. Είναι το ρυθμιστικό του συμπλέκτη. Το λύνεις αυτό το παξιμάδι και το παίρνεις στο χέρι. Η βιδούλα να μείνει στη θέση της. Πίσω από το παξιμάδι θα είναι η ροδέλα του. Αν δεν έχει, θα πρέπει να βάλεις αλλιώς δεν κάνεις δουλειά. Πίσω από τη ροδέλα θα βρεις το o-ring που κάνει τη στεγανοποίηση. Το αλλάζεις, τοποθετείς με την ανάποδη σειρά τα πράγματα, ρυθμίζεις (το πώς, θα το βρεις στο φόρουμ) και κλείνεις το καπάκι.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

CRX ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές. Μια τελευταία ερώτηση. Υπάρχει περίπτωση να κάνω κάποια ζημιά λύνοντας κι αφαιρώντας το παξιμάδι ασφάλισης; Εννοώ πχ να μου μείνει τίποτα στο χέρι και να θέλει μετά άνοιγμα όλο το κιβώτιο..Το ρωτώ απλά επειδή στη ρύθμιση της βίδας αυτής σε άλλο θέμα του φόρουμ είχα διαβάσει ότι το παξιμάδι απλά το χαλαρώνουμε. Βέβαια εκεί δεν υπήρχε θέμα διαρροής λαδιού (προφανώς)...

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Όχι, δεν κινδυνεύει τίποτα. Αν κάτι φύγει προς τα έξω ή προς τα μέσα σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα και θα πρέπει να λύσεις το δεξί καπάκι...

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Το στρογγυλό καπάκι που συγκρατείται με τις 2 βίδες έχει καμιά φλάτζα, οπότε αν βγει θα θέλει αντικατάσταση;

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Το στρογγυλό καπάκι που συγκρατείται με τις 2 βίδες έχει καμιά φλάτζα, οπότε αν βγει θα θέλει αντικατάσταση;

Τάπα, είναι.

Απο πίσω, ειναι κενός χωρος.

Δεν επικοινωνει με τον κινητηρα.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Καλησπέρα στην παρέα. Ένα χρόνο μετά που άνοιξα αυτό το θέμα επανέρχομαι με νεότερα δεδομένα. Το παπάκι (Kymco Jetix 50 μετατροπής σε 72cc) έχει αισίως φτάσει τις 16.000χλμ. Τις τελευταίες μέρες ένιωθα ότι κάπως το παπί έχανε στροφές (δεν περνούσε το 100% των στροφών του μοτέρ στον τροχό). Χτες λοιπόν το απόγευμα μετά από μια βόλτα 7-8 χλμ δικάβαλο, ανέβηκα μια σχετικά παρατεταμένη ανηφόρα σε χωματόδρομο, καμιά 100αριά μέτρα, όχι πολύ απότομη για μηχανάκι, αλλά λόγω 50αριού (έλλειψη δύναμης) και δικάβαλου την πήρα σιγά σιγά με 1η ταχύτητα. Μετά το ανέβασμα και βγαίνοντας σε επίπεδο ασφαλτόδρομο, το παπί έκοβε ταχύτητα, δεν τράβαγε και σα να πήγαινε να σβήσει. Αλλαγή ταχύτητας, 2η, 3η, 4η παντού τα ίδια. Δεν τράβαγε, δεν ανέβαζε στροφές, σα να μπούκωνε, σκορτσάριζε. Το αφήνω κανά τέταρτο να κρυώσουν λίγο τα λάδια. Δοκιμάζω πάλι μονοκάβαλο. Αρχικά κόμπιαζε λίγο, σιγά σιγά συνήλθε. Τελικά κατάφερα και γύρισα σπίτι δικάβαλο (4-5 χλμ από το σημείο που έκανε το πρόβλημα). Να πω εδώ ότι όταν έκανε το πρόβλημα η βενζίνη στο τεπόζιτο ήταν στα κόκκινα (μικρή ποσότητα). Επίσης τα λάδια έχουν μπει από πέρσι τον Οκτώβρη και έχουν δουλέψει για περίπου 800χλμ (ημισυνθετικά Repsol 15W-50) . Σήμερα το πρωί άνοιξα το δεξί καπάκι του μοτέρ που έχει τη βίδα  ρύθμισης με το παξιμάδι (το εν λόγω μοτέρ δεν έχει φυγοκεντρικό). Έκανα τη σχετική ρύθμιση (χαλάρωμα παξιμάδι, αριστερά βίδα μέχρι να βρει αντίσταση, δεξιά βίδα 1/8-1/4 στροφής, σφίξιμο παξιμάδι) και βγήκα βόλτα δικάβαλο. Γενικά δεν ένιωσα πρόβλημα στη λειτουργία σε κίνηση, νομίζω όμως ότι πρέπει ελαφρά σε ένα βαθμό να χάνει κάποιες στροφές του μοτέρ στην μετάδοση. Πιστεύετε ότι ήρθε η ώρα για να αλλάξω δίσκους συμπλέκτη ή πιθανόν κάτι άλλο; Αν ναι, είναι λογικά τα χλμ που ζητά αλλαγή δίσκων; Επίσης, επειδή το μηχανάκι δουλεύει σχεδόν αποκλειστικά δικάβαλο σε νησί, αν θέλω να βάλω κάτι καλό σε ποιότητα δίσκων τι να επιλέξω πέρα από τους μαμά (Kymco); Αυτοί πχ που είναι για Honda C50-90/GLX κάνουν;

http://www.stelpet.gr/gr/el/products/newfren-f1639

Τέλος, εκτός από τους δίσκους, εφόσον πρόκειται για θέμα δίσκων, θα χρειαστούν συμπληρωματικά άλλα ανταλλακτικά (πχ φλάντζες) και αν ναι, ποια;

Ρωτώ γιατί τακτική μου είναι να αγοράζω εγώ τα ανταλλακτικά από Αθήνα και ότι δεν μπορώ εγώ να μαστορέψω (πχ δίσκους) να τα πάω σε έναν μάστορα που φτιάχνει παπιά-σκούτερ στο νησί που έχω το παπί, για τοποθέτηση.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Να προσθέσω επίσης ότι δεν είχα και δεν έχω ούτε και σήμερα θέμα με νεκρά ή με σχέση να σβήνει το μοτέρ ή να περιστρέφεται ο πίσω τροχός με νεκρά όταν είναι στο κεντρικό σταντ.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα