Jump to content
nionios7

Πρόβλημα σε μηχανή (Honda AX-1)

Recommended Posts

Γειας σας παιδιά. Έφτιαξα αυτό το θέμα γιατί πρόκειται να ταξιδέψω το σάββατο για αθήνα (300 χιλιόμετρα) και δεν ξέρω άμα θα με βγάλει η μηχανή.. xD και χρειάζομαι την βοήθειά σας.

Τώρα ότι και να σας πω για την μηχανή είναι λίγο (αναφέρομαι στα προβλήματα που έχει). Θα σας πω αυτό που έχω δει και με σκαλώνει και αν σχετίζεται με κάποιο άλλο πρόβλημα θα το αναφέρω.

Η μηχανή είναι: Honda AX-1 249 κυβικά

Πρόβλημα:

Η μπαταρία δεν φορτίζει. Την πηγαίνω βόλτες τις τελευταίες μέρες μπας και φορτίσει αλλά τίποτα, χτες το βράδυ την βάζω μπροστά και ξεκινάω.. φτάνω στο πρώτο φανάρι, σταματάω.. ανάβει πράσινο, ανοίγω τα φώτα της και δίνω γκάζι.. δίνω λίγο παραπάνω και ξαφνικά "ψοφάει".. μου έσβησε.. την ξαναβάζω μπροστά (πάνω στην κίνηση με 2η ταχύτητα), σβήνω τα φώτα και συνεχίζει κομπλέ. (εντάξει την ημέρα.. αλλά τα βράδια.. θα πηγαίνω με κλειστά τα φώτα;;;).

Κάθε πρωί ανοίγω τον διακόπτη και φωτίζει το neutral, μετά ανοίγω τα φώτα και πέφτει πολύ η τάση.. σχεδόν εξαφανίζεται, για μίζα δεν δίνει καν ρεύμα. Μόνο κόρνα και κανα φλας.

Σημείωσεις. Η μηχανή έχει μίζα (αλλά είναι χαλασμένη), ντίζα τσοκ έχει κοπεί. Παίρνει μπροστά μόνο σπρώχνοντας. (το παραπάνω παράδειγμα με την βόλτα έχει ξανασυμβεί πιο παλιά).

-------<<<<<<>>>>>>>----------

Σε όσους έχω πει το πρόβλημα συνήθως ακούω τούτα: μπαταρία,ανορθωτής,καλωδίωση. (και κάποιος είχε αναφέρει τα πηνία νομίζω).

Δεν έχω πολλές γνώσεις, στο ψάξιμο ότι βρίσκω και αυτοσχεδιάζοντας. Ότι σχετίζεται με το πρόβλημα ρωτήστε με, μήπως μπορώ να σας απαντήσω.

Ευχαριστώ!! :)

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Πρόσθεσε σε αυτά που αναφέρεις και τα πηνία και θα έχεις βρεί και τα πιθανά προβλήματα της μηχανής σου. Ένας καλός έλεγχος θα σου βρεί τον πραγματικό υπαίτιο του προβλήματος , ο οποίος μπορεί και να μην είναι ένας αλλά και κάποιος συνδιασμός τους . Αν δε σκαμπάζεις και πολλά , ο μάστορας είναι η πιο ασφαλείς λύση!

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

αρχικά βρίσκεις ένα πολυμετράκι (των 10 ευρω κανει και αυτο δουλεια) και μετρας την τάση της μπαταριας...υπάρχει περίπτωση να φταίει και αυτη...

μετά μετράς οταν μαρσάρεις τ τάσεις φέρνουν τα καλώδια ΤΗΣ ΜΗΧΑΝΗΣ αν δεν φέρνει τίποτα πάει να πει οτι όντως εχει κατι πρ΄΄οβλημα (πηνία,ανορθωτής,καλωδίωση)αν φέρνει τάση (γύρο στα 11 οταν ειναι ρελααντι και οσο γκαζόνεις τόσο θα ανεβάζει τάση αν ολα δουλευουν σωστα)

αν φέρνει τότε ΜΑΛΟΝ ειναι η μπαταρία

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Δίκιο έχεις για τον μάστορα. αλλά την μηχανή την αγόρασα μεταχειρησμένη από τον πατέρα του κολλητού μου, που είναι μηχανικός (έχει συνεργείο μηχανών). Έλεγα πως θα είναι κομπλέ και με έχει ξεσκίσει στα προβλήματα.. έχω αγανακτήσει μιλάμε, γιαυτό και δεν πολυ γουστάρω να την τραβάω από δω και από κει, λέω ότι βγάλω μόνος με βοήθεια κανενός που να ξέρεις πέντε πράματα και διαβάζοντας στο ίντερνετ/ή κανα βιβλίο. Τέλος πάντων, θα την πάω στο συνεργείο και ότι γίνει.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Αμ δεν φταίει η honda. Φταίει ο παπάρας που το χε και καθόταν, ουτέ που ξέρω πόσο καιρό.. και μετά φταίω και γω που έχει βγάλει προβλήματα ένα μήνα και... και δεν έχω πάει να την φτιάξω.. αλλά φοβάμαι τα πόσα έχει να μου πει ο μάστορας ότι χρειάζεται γιαυτό και κωλώνω να πάω.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

παρε ενα πολυμετρο ,βαλε μπρος το μηχανακι αφησετο να ζεσταθει πεντε λεπτα κ μετρα την ταση στους πολους τις μπαταριας να δειχνει πανω απο 13 βολτ ωσ 14 κ κατι.μαρσαρετο , αναψε σβησε φωτα πατα κορνα κ ελεγχε την ταση.το πιο πιθανο ειναι ανορθωτης παρε βαλε κ θα πεταει το εργαλειο

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Βρες και κατέβασε το workshop manual για το μηχανάκι σου (έχει αντίστοιχο θέμα εδώ μέσα). Εκεί θα βρείς όλες τις πιθανές αιτίες που ευθύνονται για το πρόβλημα καθώς και βήμα προς βήμα οδηγίες για του ελέγχους που πρέπει να κάνεις για τον εντοπισμό και την επιδιόρθωσή τους. Μην σου φαίνεται βουνό, δεν χρειάζεται να είσαι πυρηνικός επιστήμονας για να τα καταφέρεις.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

περιμενε να το δει ο ειδικος. Για τον ax ena honda λεω .η στειλε του πμ.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Το είδα το είδα. :grin:

Αν όλα τα καλώδια είναι συνεδεμένα σωστά, η αλληλουχία των ελέγχων σου πρέπει να είναι: Μπαταρία ->Ανορθωτής-> Πηνία

Εμένα μου έκανε τα ίδια ακριβώς συμπτώματα, αλλά ήταν ξεβίδωτο το ένα εκ των δύο καλωδίων της μίζας.

Συμπτώματα: Ακριβώς όπως τα δικά σου, μόνο που όταν πάταγα μίζα, έκανε ένα "τακ" και σβήνανε ΟΛΑ. Χρησιμοποιώντας περίτεχνες μεθόδους επισκευής (μπουκέτο στη σέλα και ψυθιρίζοντας "έλα, πάρε μπρος και θα σου πάρω octane booster") εν τέλει έπαιρνε μπροστά.

Επίσης γδύσε όλο το μηχανάκι από το ντεπόζιτο και μπροστά και έλεγξε την καλωδίωση για τυχόν κοψίματα/αμυχές τα οποία δεν είναι απίθανα να βρεθούν λόγω ηλικίας της μοτό ή και από κάποιον επίδοξο βιαστή. Επίσης το είχα πάθει.

Συμπτώματα: Η μοτό αν έστριβες δεξιά τέρμα το τιμόνι, νέκρωνε (kaput εν κινήσει πάνω σε διήθηση με 5 και παρολίγον εναγκαλισμοί με τον μπροστινό ταρίφα φάση)

Το οτι το μηχανάκι το είχε μάστορας, δεν σημαίνει απαραίτητα οτι το είχε στην τρίχα. Ειδικά το ΑΧ-1 είναι το αποπαίδι τους, καθώς "είναι σκύλος γιατί είναι χόντα, πάει και χωρίς λάδια γιατί ο κύλινδρος είναι από μίθριλ και τα κουζινέτα στροφάλου είναι από λέπια δράκου" ξέρω γω...

Σκέψου εσύ αν είχες αγοράσει έναν δούλο, θα του φερόσουν με αγάπη, ή θα τον άφηνες ατάιστο αν έβλεπες οτι δουλεύει και 2 μέρες χωρίς φαί?

Ότι άλλη απορία έχεις, bring it on.

Α! και για την ιστορία, το ΑΧ-1 μου έχει κάνει 3 φορές Αθήνα-Άρτα (μαζί με ανελέητες βόλτες εκεί) οπότε μην ξαναακούσω οτι δεν βγαζει ταξίδι 300 χλμ. :mB_kalo_e:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Πήγα στον μηχανικό και κοιτάξαμε τα αμπέρ με ανοιχτή την μηχανή και γκάζι και δεν φόρτιζε καθόλου. Αλλάξαμε ανορθωτή. Μιά χαρά την νιώθω την μηχανή, ελπίζω να μην κάνει κανα μπαμ και τρέχω πάλι :)

ax_ena_honda αυτό με το τιμόνι τέρμα δεξιά το χα πάθει όταν μου την στείλανε κάτω. Πήγα να πέσω μία φορά με άτομο πίσω και ήταν βαρύς κιόλας. Αυτό με την μίζα που δίνεις και κάνει "τσικ" και σβήνουν όλα το παθαίνει, απλά δεν θα μιζάρω (αφού δεν δουλεύει η μίζα ούτως η άλλως, το κόμπλερ τα χει παίξει). Όταν φτάσω αθήνα θα το λύσω που λες μπροστά να του ρίξω μια ματιά :D

Έλιωσα στο γέλιο για τα μπουκέτα!! αχαχχαχαχαχαχααχχααχαχαχαχαχαχ, μια φορά έτρεχα σαν τρελός να την βάλω μπροστά δεν έπερνε με τίποτα, μεσημέρι ήταν.. είχα λιώσει στον ιδρώτα.. εεε τρελάθηκα και τραβάω ένα μπουκέτο στα όργανα μπροστά και έσπασα (το ήδη ραγισμένο πλαστικό κάλυμα του στροφόμετρου/ταχύτητας).

Σας ευχαριστώ για τις ιδέες. Άμα μου κατέβει καμιά απορία θα ρθω να ξαναγράψω.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

καλησπέρες και πάλι ρε παιδιά! το μηχανάκι τελικά το έφτιαξα, όλα κομπλέ, μέχρι που πήγα μια βόλτα μέχρι την πάτρα. Γυρνούσα ξημερώματα με τα φώτα να δουλέυουν ρολόι και φτάνω αμαλιάδα και αράζω την μηχανή, πάει τώρα βράδυ και βάζω τα φώτα διασταρώσεως και άρχισε πάλι τα περίεργα. Όταν κουμπώνεις τον δείκτη φώτων μία φορά προς τα αριστερά είναι τα φώτα θέσεως και το επόμενο είναι τα διασταρώσεως. Έ! στην αλλαγή του δείκτη απλά αναβοσβήνουν τα φώτα και δεν σβήνει το ένα φανάρι όπως έκανε παλιά και φώτιζε πιο δυνατά το άλλο. Μήπως έχετε καμία ιδέα που μπορεί να οφείλεται αυτό;

(Γενικά να ξέρετε έχω πρόβλημα με τα φώτα, όταν ταξίδευα αθήνα-αμαλιάδα 10χλμ πριν την πάτρα εκεί που έχει τους κόνους και τα τσιμεντένια οδοφράγματα μου σβήσανε χύμα τα φώτα, έτσι στο άκυρο. Συνήθως το παθαίνω όταν φορτώνω τις στροφές, δηλαδή 7+ χιλιάδες άρχιζουν και βαράνε εγκεφαλικά σβήνουν μόνα τους και μετά ξανα-ανοίγουν και ανοίγω τα πορείας για να φωτίζει μπροστά... ότι να ναι!).

Ευχαριστώ! :D

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

wd40 στους διακοπτες για αρχη.

υγ.απο ποιον μαστορα το πηρες?

Τροποποιήθηκε από τον mob

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

wd40 στους διακοπτες για αρχη......

Όχι βεντε 40 σε επαφές... Σπρέι επαφών κ μόνο. Το βεντε είναι μεν ο λεπτορευστο αλλά παλι κάνει ζημιά. Πας σε βενζινάδικο κ το αγοραζεις κ μια που θα το εχεις, κάνε κ ενα ντου σε οτι φίσα βρεις μπροστά σου...

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Φταίει ο παπάρας που το χε και καθόταν, ουτέ που ξέρω πόσο καιρό..

Λογικό δεν είναι να έχει ψοφήσει και η μπαταρία? Δεν ξέρω, νομίζω λέω το προφανές. Το ότι άλλαηες τον ανορθωτή δεν σημαίνει οτι δεν είχαν πρόβλημα και τα 2.. Δεν το τσεκάρεις και αυτό?

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

wd40 στους διακοπτες για αρχη.

υγ.απο ποιον μαστορα το πηρες?

Από έναν στην Αθήνα.

Λοιπόν, παιδιά κάτι θα ήθελα να ρωτήσω. Ποιο γενικό, για την δαγκάνα της δισκόπλακας, απλά για να μην ανοίξω καινούργιο topic γι' αυτό το πράγμα, είπα να το γράψω εδώ.

Στην δαγκάνα όπως βλέπεται εδώ:

rsad8n.jpg

έχει αυτή την βίδα που λύνει τον πείρο και μπορώ να βγάλω τα τακάκια.

Όπως βλέπεται εδώ:

wvd6pt.jpg

και εδώ: (από τα πλάγια)

11j5j6c.jpg

Το πρόβλημα μου είναι, ότι είναι τόσο σφυχτή η βίδα που δεν ξεβιδώνει με τίποτα!

Έριξα ένα αντισκουριακό αλλά τζίφος. Σκέφτηκα για λάδι αλλά δεν θα ΄θέλα να βάλω τέτοιο πράγμα κοντά στα φρένα.

Απλά φοβάμαι ότι, μετά από πολλές προσπάθειες με κατσαβίδι, θα χαλάσω την κεφαλή της βίδας. (γιατί μετά την έκατσα :) )

Έχετε κάτι να μου προτείνετε, γιατί δεν βγάζω άκρη. Και σε λίγες μέρες θα χρειαστεί να ταξιδέψω.

Μην μου πείτε να το πάω σε μάστορα, προτιμώ να το λύσω μόνος.

Προσθέτω μερικές φωτογραφίες ακόμα για να πάρετε μία ιδέα της μπροστινής και της πίσω δαγκάνας.

http://i41.tinypic.com/2qa6bf8.jpg πείρος - από πίσω (μπροστινή δαγκάνα)

http://i39.tinypic.com/2upaddh.jpg δαγκάνα - γενική άποψη (πίσω δαγκάνα)

http://i39.tinypic.com/2mpzqqr.jpg πείρος και ασφάλεια - από πάνω (πίσω δαγκάνα)

http://i43.tinypic.com/2uidna8.jpg πείρος - από πίσω (πίσω δαγκάνα)

Ευχαριστώ! :D

(Ά! Επίσης, είμαι ο ίδιος (nionios7) απλά δεν χρησιμοποιώ πια το ίδιο email και έχασα τον κωδικό του προηγούμενου λογαριασμού)

Τροποποιήθηκε από τον nioniosax01

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Χτυπα την βιδα ελαφρα με ενα σφυρι και ενα κατσαβιδι σε στυλ καλεμι. Αυτο δεν ειναι βιδα, ειναι απλα ταπα. απο μεσα ειναι η αλενοβιδα του τακακιου.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Χτυπα την βιδα ελαφρα με ενα σφυρι και ενα κατσαβιδι σε στυλ καλεμι. Αυτο δεν ειναι βιδα, ειναι απλα ταπα. απο μεσα ειναι η αλενοβιδα του τακακιου.

Το χτυπήσαμε αλλά δεν βγάλαμε άκρη. Οκ!

Θα συνεχίσουμε, ελπίζω να μην μου μείνει στα χέρια αχαχχαχαχα

Ευχαριστώ φίλε μου!

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Ρε παιδιά, χάλασε η τσιμούχα της μπουκάλας (έλεος πια αυτό το μηχανάκι, από σέρβις που υποτίθεται ότι έφτιαξε την μπουκάλα που έτρεχε και πήγα λίγο χώμα και έσκασε.. αν και για να λέμε την αλήθεια, ούτε που ξέρω τι έκανε ο τύπος, μπορεί απλά να έβαλε μια τις πλάκας ή καμιά πατέντα ξέρω γω κι άντε γεια..) και έτρεξε λάδι στην δαγκάνα (την επόμενη μέρα το κατάλαβα). Ξέρετε πως μπορώ να καθαρίσω δισκόπλακα, δαγκάνα και τακάκια; μου έχουν πει ότι με γυαλόχαρτο μπορεί να καθαρίσει το τακάκι, απλά μήπως γνωρίζεται εσείς κάτι περισσότερο.

Ευχαριστώ!

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Κανεις σερβις στις αναρτησεις σου σε εξειδικευμενο συνεργειο, για να αποφυγεις καμια στραβη,

οσο για τη ροδα μονο με τριβες, σηκωστη στον αερα και κρατα ελεφρα πατημενο το φρενο...

ισως σε βοηθησει και ενα καθαριστικο σπρει για φρενα

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

eixa ta idia akrivos provlimata me esena mexri pou ta eftiaksa OLA se 2 meres :D

an exeis alla tetoia themata epikinonise mazi m na se voithisw

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Ρε παιδιά, [...] Ευχαριστώ!

Προφανώς δεν έκανε δουλειά στην μπουκάλα ο μάστορης, και εννοείται πως με δική του ευθύνη μπορεί να πάθαινες και χειρότερα.

Πας και του ρίχνεις ευχαίλεο πως αν ξαναγίνει, θα μπλέξει.

Από την άλλη βρε έρμε, παίρνεις μηχανάκι τουλάχιστον 20ετίας και περιμένεις να είναι βιτρίνα? Εγώ το έχω 4 χρόνια, έχω ρίξει ένα κάρο φράγκα και πάλι δεν μπορώ να πω ότι είναι σένιο μηχανολογικά

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Προφανώς δεν έκανε δουλειά στην μπουκάλα ο μάστορης, και εννοείται πως με δική του ευθύνη μπορεί να πάθαινες και χειρότερα.

Πας και του ρίχνεις ευχαίλεο πως αν ξαναγίνει, θα μπλέξει.

Από την άλλη βρε έρμε, παίρνεις μηχανάκι τουλάχιστον 20ετίας και περιμένεις να είναι βιτρίνα? Εγώ το έχω 4 χρόνια, έχω ρίξει ένα κάρο φράγκα και πάλι δεν μπορώ να πω ότι είναι σένιο μηχανολογικά

Δεν έχεις άδικο, αλλά μου το παρουσιάζανε σαν τρελό εργαλείο, δεν παθαίνει τίποτα, μόνο λάδια θέλει. Και περίμενα τον μηχανικό από όπου το πήρα 4 μαμημένους μήνες δήθεν να μου το "φτιάξει" και όλο μίλαγε για ασφάλεια στην οδήγηση και ότι πρέπει να δουλεύουν όλα ρολόι και τέτοια.. το είδα..

Άμα μου το έδινε και μου έλεγε "μεγάλε, έχει αυτό κι εκείνο και το άλλο, θέλουν φτιάξιμο, το θες;" εντάξει.. αλλά έλεος. (σιγά μην στα έλεγε αυτά, αυτός που θέλει να διώξει κάτι, αλλά υποτίθεται ήταν γνωστός, πατέρας φίλου μου).

Τέλος πάντων, σωστός είσαι.. ίσως και να περίμενα βιτρίνα με αυτά που άκουγα, απλά όλο κάτι βγάζει και απογοητεύομαι γιατί το γουστάρω και δεν έχω ούτε τα εργαλεία και κυρίως τα χρήματα να το φτιάξω. Και με την σκέψη ότι "Άντε τα ρίχνω και την φτιάχνω, μετά θα πεταχτεί κάτι άλλο.." λέω άι πνίξου να το παρατήσω να τελειώνουμε. (είχα πάει σε aprilia και μου παν 100 ευρώ. 70 εργασία 15 λάδια 15 τσιμούχα, δεν το γράφω για να δείξω ότι είναι ακριβό απλά πληροφοριακά)

eixa ta idia akrivos provlimata me esena mexri pou ta eftiaksa OLA se 2 meres :D

an exeis alla tetoia themata epikinonise mazi m na se voithisw

Μία μέρα να στο βάψουν μπλε και άλλη μία για να το πετάξεις στην θάλασσα; αχχαχαχααχαχαχχαχααχαχχαχααχαχ

πλάκα κάνω. χεχε :)

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα