Jump to content
acedrifter

σημασια χρωματος των κρυσταλλων των γυαλιων ηλιου

Recommended Posts

καλησπερα στους φιλους και ηθελα να ρωτησω γιατι τα κρυσταλλα των γυαλιων ηλιου εχουν διαφορα χρωματα (μπλε-κιτρινο πρασινο) για που ειναι το καθενα; ευχαριστω εκ των προτέρων.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

● Οι χρωματιστοί φακοί (γαλάζιοι, ροζ, μοβ) απορροφούν την υπεριώδη ακτινοβολία, είναι ικανοποιητικοί για την πόλη, αλλά δεν προσφέρουν μεγάλη σκίαση και δεν έχουν καλή ανταπόκριση σε συνθήκες έντονης φωτεινότητας. Είναι κατάλληλοι για τις ημέρες με συννεφιά ή όταν δεν υπάρχει μεγάλη ηλιοφάνεια.

● Οι κίτρινοι φακοί κάνουν ακόμη πιο έντονα τα χρώματα, οπότε και την ηλιοφάνεια ακόμη πιο εκτυφλωτική.

● Οι αποχρώσεις του καφέ, του γκρι και του γκριζοπράσινου είναι ιδανικοί για την έντονη ηλιοφάνεια, επειδή προσφέρουν καλή σκίαση. Το γκρι είναι ουδέτερο χρώμα και δεν αλλοιώνει τα φυσικά χρώματα. Το σκούρο γκρι ενδείκνυται για αυτούς που έχουν ανοιχτόχρωμα μάτια.

● Όσοι ασχολούνται με θαλάσσια σπορ, όσοι ψαρεύουν ή κάνουν υπαίθρια επαγγέλματα ενδέχεται με τα κλασικά γυαλιά ηλίου να βλέπουν πιο θαμπά εξαιτίας των αντανακλάσεων των ηλιακών ακτίνων. Σε αυτές, λοιπόν, τις συνθήκες, οι ειδικοί συστήνουν πολωτικούς (polarised) φακούς, που εμποδίζουν τις αντανακλάσεις.

Οι κίτρινοι και πορτοκαλί φακοί κάνουν για οδήγηση την νύχτα.Μειώνουν την ενόχληση απο φώτα αυτοκινήτων και μπορείς να δείς λίγο καλύτερα.Προσωπικά δεν είδα κάποια διαφορά εκτός απο τις αντανακλάσεις απο τα φώτα.

Οι ανοιχτόχρωμοι δεν κάνουν για τον πολύ ήλιο,προστατεύουν αλλά πάλι θα σε ενοχλεί το φώς.

Καφέ πράσινο τα βλέπεις λίγο πιο φωτεινά.

Κάτι μπλέ και τέτοια κάνουν για αθλήματα πχ τέννις που βλέπεις το μπαλάκι καλύτερα.

Επίσης σε πολλούς το χρώμα είναι επίστρωση απο πάνω και είναι μόνο για ομορφιά (μπλε,χρυσαφί,πορτοκαλί),οι φακοί απο μέσα έχουν κανονικό χρώμα.

Γενικά καλύτερο είναι να προτιμάμε μαύρους φακούς ή γενικά σκούρους ωστε στον δυνατό ήλιο να μην μας ενοχλεί καθόλου το φώς του.Επίσης οι πολωμένοι είναι πολύ καλοί,ειδικά για οδήγηση.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Δεν έχω ο ίδιος πολωμένα αλλά να επιβεβαιώσω και εγώ από γνωστούς με πολωμένα κρύσταλλα έχω ακούσει τα καλύτερα ιδιαίτερα για την πολύωρη οδήγηση παντώς τύπου οχημάτων. Προσοχή μόνο, ο κολλητός μου με πολωμένα γυαλιά και "ειδική" μεμβράνη στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου (που μάλλον είναι αλλιώς πολωμένη αυτή) του σκουραίνει πολύ το πεδίο. Αλλά αυτό σε μηχανή ιδιαίτερα δεν σε πολυνοιάζει.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Δεν έχω ο ίδιος πολωμένα αλλά να επιβεβαιώσω και εγώ από γνωστούς με πολωμένα κρύσταλλα έχω ακούσει τα καλύτερα ιδιαίτερα για την πολύωρη οδήγηση παντώς τύπου οχημάτων. Προσοχή μόνο, ο κολλητός μου με πολωμένα γυαλιά και "ειδική" μεμβράνη στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου (που μάλλον είναι αλλιώς πολωμένη αυτή) του σκουραίνει πολύ το πεδίο. Αλλά αυτό σε μηχανή ιδιαίτερα δεν σε πολυνοιάζει.

:rotfl: Αν έχεις δυο φακούς πολωμένους τον ένα μπροστά στον άλλο σκουρένει πολύ.

Αν πάρεις 2 γυαλιά φορέσεις το ένα και το άλλο το κρατάς μπροστά σου και το γυρίσεις στα πλάγια μαυρίζουν και δεν μπορείς να δεις.Γίνεται λόγω των φίλτρων των πολωμένων.Αυτός είναι καλός τρόπος να ελένξεις άν τα γυαλιά είναι πολωμένα ή αν είναι μούφα.

Υ.Γ Πρέπει και αυτά που φοράς να είναι πολωμένα!!

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Πάρα πολλά φθηνά γυαλία Ηλίου όχι μόνο δεν προστατεύουν τα μάτια μας αλλά τους προκαλούν μεγάλη ζημιά. Αυτό συμβαίνει γιατί αν το γυαλί δεν έχει την ιδιότητα να απορροφά ΚΑΙ την υπεριώδη ακτινοβολία (οπότε είναι απλά ένα χρωματιστό γυαλί, για αυτό και φθηνό) επιτρέπει στο μάτι μας να έχει αρκετά ανοιχτή την ίριδα του φακού του και άρα να δέχεται ακόκα περισσότερη από την αόρατη και επικίνδυνη υπεριώδη ακτινοβολία από όση θα δεχόταν αν δεν φορούσαμε γυαλιά.

Αξίζει μια καλή επένδυση στα γυαλιά...

Από εκεί και πέρα το κίτρινο χρώμα αυξάνει την αντίθεση (κοντράστ) και είναι κατάλληλο για οδήγηση σε συνθήκες χαμηλού κοντράστ και όχι για "ντάλα" Ήλιο όπου το κοντράστ είναι ήδη έντονο, .

Τα πολωτικά φίλτρα κάνουν εκπληκτική δουλειά στο να μειώνουν τις ενοχλητικές ανακλάσεις του Ήλιου σε επίπεδες επιφάνειες.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα