Jump to content
Παναγιώτης Κ.

Λευκά vs Μαύρα κράνη (πείραμα στον ήλιο)

Recommended Posts

μπραβο Παναγιωτη για το κόπο σου να και το σχετικο πειραμα!...δεν παιζεσε Λεμεε!

...κατι αλλο παντως, εκτος του χρωματος που αναφερουμε ...και μια που η σηζητηση εχει να κανει με τις θερμοκρασιες του κρανους τους καλοκαιρινους μηνες.....ακομα και τα δεδομενα που παιρνουμε κρινοντας την απαγωγης της θερμοτητας απ τους αεραγωγους ειναι λιγο σχετικα! Οπως εχω καταλαβει τον μεγαλυετρο ρολο τον παιζει ο τυπος μοτοσυκλετας που καβαλας ....σε συναρτηση με την χρηση που ειχε στο μυαλο του ο κατασκευαστης της μοτοσυκλετας οταν το σχεδιαζε!

....ξερω οτι ακουγεται πολυ κουφο ...αλλα εξηγω!...

...τελευταια ψαχνω να αγορασω ενα κρανος για ενα δερματινο συνολο που εχω και σκοπευω να το φοραω στις πιο σπορ αναγκες μου ...και μερικοι τυποι/πωλητες ...αντι να θελουν αν μου πουλησουν το πιο ακριβο ..με επιχειρηματα προσπαθουν να με αποτρεψουν απο την αγορα ενος εντελως αγωνιστικου κρανους. με το σκεπτικο οτι ο σχεδιαστης του κρανους οταν το δοκιμαζε ... το εφτιαξε με βαση τις αναγκες σε ανεμοκαλυψη και εξαερισμο μιας SS μοτοσυκλετας και σε μια εντελως σκυφτη θεση του αναβατη και φυσικα θεσης του κρανους. Με το σκεπτικο αυτο λοιπον ...οταν εγω οδηγησω με ενα τετοιο κρανος στο κεφαλι σε ορθια θεση οδηγησης και με τη αρκετα μεγαλη ζελατινα μιας GS ... οι αεραγωγοι δεν θα μπορουν να λειτουργήσουν στο 100%.

...δεν με επηρέασε η γνωμη αυτη του πωλητη καθοτι εδω στα υπερβόρεια οι θερμοκρασιες δεν ειναι προβλημα ...απλα το γραψα σαν δεδομενο για καποια αγορα κρανους στην Ελλαδα!

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

ωραία θα ήταν να γινόταν στο ίδιο κράνος αλλά διαφορετικού χρώματος (άσπρο/μαύρο). πάντως το αποτέλεσμα ήταν ανεμενόμενο. ευχαριστούμε για το πείραμα!

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Παναγιώτη μπράβο!!

Και όχι μόνο για τον χρόνο και την υπομονή σου.

Επειδή θεωρώ δεδομένο πως θα το επαναλάβεις το πείραμα, μου επιτρέπεις να σε βοηθήσω λίγο?

Βρες κάποιον φίλο που έχει 4θέσιο cabrio. Παίρνα τα κράνη στα πίσω προσκέφαλα και ασφάλισέ τα.

Κάνε μια βόλτα, χωρίς ac, και κάνε τις μετρήσεις σου μετά από 15 λεπτά.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Πολύ ωραίο και χρήσιμο πείραμα. Εχω το Nolan 85 σε ολόλευκο και το θεωρώ αρκετά δροσερό. Μια φορά που έκανα μια μικρή απόσταση χωρις κράνος, ψήθηκα στον ήλιο. Αλλά δεν γνώριζα ότι καλύτερα κλειστή πάρα ανοιχτή η ζελατίνα. Θα το δοκιμάσω άμεσα

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Υπαρχει διαφορα στο μαυρο με το μαυρο ματ??

Εχω παρατηρισει πως το μαυρο ματ που εχω βραζει για πλακα αλλα μπορει να ειναι και ιδεα μου....

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

ναι υπάρχει διαφορά.

ο συντελεστής απορρόφησης (ακτινοβολίας) είναι μεγαλύτερος στην ματ επιφάνεια

Τροποποιήθηκε από τον irakliszs

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Θα παραθέσω προσωπικές εμπειρίες. Έχω το xr1000 σε γκρι και το xr1100 σε λευκό αρχικά και κατόπιν βαφής σε μαύρο κατά 80%.

Αρχίζοντας με το 1100 από τότε που το έβαψα δεν έχω αντιληφθεί να ζεσταίνομαι πιό πολύ. Βασικά σε συνθήκες πόλης έτσι κι αλλιώς βράζω! Αν υπάρχει κάποια διαφορά τότε μάλλον είναι αμελητέα.

Την μεγάλη διαφορά την κάνουν οι αεραγωγοί. Το 1100 έχοντας πολύ καλύτερο εξαερισμό και φορεμένο στις ίδιες συνθήκες με το 1000 μοιάζει να είναι πολύ πιο δροσερό. Σε σημείο που πίστευα οτι στο 1000 έχουν φράξει οι αεραγωγοί από κάποιο έντομο π.χ., πράγμα το οποίο δεν συμβαίνει. Όταν η μοτοσυκλέτα κινείται νιώθω πολύ καλύτερα με το 1100.

Επίσης αυτό που βοηθάει πολύ με τον ιδρώτα κυρίως είναι η χρήση κάποιας ειδικής μπαλακλάβας μέσα από το κράνος. Εγώ χρησιμοποιώ αυτήν και ένα buff με coolmax υλικό, τα οποία κάνουν πραγματικά καλή δουλειά στο να απωθούν τον ιδρώτα και να αισθάνομαι και πιο δροσερά ακόμα και μέσα στην πόλη.

Τροποποιήθηκε από τον midnek

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

To ότι το λευκό απορροφά μικρότερη θερμοκρασία από οποιοδήποτε άλλο χρώμα, είναι γνωστό από τα παλιά χρόνια. Δεν έχει νόημα δηλαδή να συγκρίνει κάποιος κάτι τέτοιο. Το έχουν κάνει και οι αυτοκινητάδες , με λευκό και μαύρο αυτοκίνητο κτλ και πάντα το λευκό είναι ο νικητής.

Στο κράνος λοιπόν για να μην μακρηγορούμε, το σημαντικότερο είναι να έχει καλούς αεραγωγούς παρά να είναι λευκό, μαύρο η παρδαλό. ...................

Αν παρακολουθούσες όλα τα θέματα, θα έβλεπες πως δεν το θεωρούν δεδομένο όλοι και αυτή ήταν και η αφορμή για το πείραμα, άρα έχει νόημα.

Αυτό με τους αεραγωγούς που λές ίσως ναι, ίσως όχι, για να μην μακρυγορούμε, σειρά σου για πείραμα τώρα...........

μπραβο Παναγιωτη για το κόπο σου να και το σχετικο πειραμα!...δεν παιζεσε Λεμεε!

...κατι αλλο παντως, εκτος του χρωματος που αναφερουμε ...και μια που η σηζητηση εχει να κανει με τις θερμοκρασιες του κρανους τους καλοκαιρινους μηνες.....ακομα και τα δεδομενα που παιρνουμε κρινοντας την απαγωγης της θερμοτητας απ τους αεραγωγους ειναι λιγο σχετικα! Οπως εχω καταλαβει τον μεγαλυετρο ρολο τον παιζει ο τυπος μοτοσυκλετας που καβαλας ....σε συναρτηση με την χρηση που ειχε στο μυαλο του ο κατασκευαστης της μοτοσυκλετας οταν το σχεδιαζε!

....ξερω οτι ακουγεται πολυ κουφο ...αλλα εξηγω!....................

Γιάννη έχουν απόλυτο δίκαιο. Για παράδειγμα θα σου πω πως την πρώτη φορά που ένοιωσα τους αεραγωγούς του Shoei (Raid 2) να δουλεύουν σωστά, ήταν όταν έκανα το Καβάλα - Κεραμωτή με το GS του Doc Abo. Στο Ντέρο είτε ήταν ανοιχτοί είτε όχι, καμία διαφορά. Στο GS οι αεραγωγοί στο κούτελο δρόσιζαν όλο το κεφάλι.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

...

(κι ένα tip εδώ για όσους δεν το γνωρίζουν. Στην πολύ ζέστη κι όταν κινούμαστε σε ανοιχτό δρόμο η ζελατίνα πρέπει να είναι εντελώς κλειστή αν θέλουμε να δουλεύουν οι αεραγωγοί.

Οι αεραγωγοί των κρανών, λειτουργούν με υποπίεση. Όταν εμείς έχουμε ανοιχτή τη ζελατίνα, χάνουμε το προνόμιο της υποπίεσης κι έτσι το μόνο που καταφέρνουμε είναι να ψύχουμε μόνο τη μάπα μας (ότι δεν καλύπτουν τα σφουγγάρια του κράνους) ενώ το υπόλοιπο κεφάλι όχι.

Αλήθεια ισχύει αυτό; Γιατί με τη δική μου λογική, με κλειστό visor η πίεση μέσα στο κράνος είναι η ατμοσφαιρική ενώ έξω απ'αυτό μικρότερη εξαιτίας της σχετικής κίνησης του αέρα.

Αν γνωρίζεις εσύ alex ή κάποιος άλλος θα χαιρόμουν να μάθω.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

στο μπροστινό σημείο του κράνους που ειναι το πρώτο που βρίσκει ο αέρας η πίεση είναι μεγαλύτερη απο την πίεση στο πίσω μέρος του κράνους.

αν προσθέσεις και το γεγονός οτι στο μπροστινό μερος ξεκινάνε οι αεραγωγοί και στο πίσω μέρος καταλήγουν, δημιουργείται μια φυσική ροή του αέρα απο την είσοδο (υψηλη πιεση) στην έξοδο (χαμηλή πίεση)

αν έχεις ανοιχτή τη ζελατίνα, τουλάχιστον στο δικό μου κράνος, τότε ο αέρας βρίσκει πρώτη τη σηκωμένη ζελατίνα, πίσω απο την οποία βρισκεται ο αεραγωγός εισόδου πάνω απο το μέτωπο.

Στο κενό που δημιουργείται ανάμεσα στην σηκωμενη ζελατίνα και την είσοδο του αεραγωγου, πέφτει πάλι η πίεση (πισω απο τη ζελατίνα) το οποίο είναι προφανές αφου ο αέρας βρισκει πρώτη τη ζελατίνα, επομένως η διαφορά πιεσης μεταξυ εισόδου και πίσω μέρους του κράνους δεν φτάνει για να διακινήσει τον αέρα στο εσωτερικό

κάπως έτσι το αντιλαμβάνομαι και δε ξερω αν το εξηγησα και καλα

Για μενα το ιδανικό είναι να κανεις ενα κλικ τη ζελατινα, να ανοιγει μια χαραμαδα ισα ισα να δροσιζεται το προσωπο αλλά επισης να μη σαμποτάρεις τη ροή του αέρα μπροστά απο την είσοδο του αεραγωγου στο μέτωπο

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Σχετικά με τους αεραγωγούς και τον αερισμό/εξαερισμό παίζει ρόλο η κατασκευή του κράνους. Τα κράνη και ο εξαερισμός τους έχουν μελετηθεί σύμφωνα με την αεροδυναμική τους και αυτό συνεπάγεται τη ζελατίνα κλειστή. Η ανοιχτή ζελατίνα δημιουργεί πρόβλημα και στην ροή του εισερχόμενου αέρα, αλλά και στο φαινόμενο venturi που προκαλεί την εξαγωγή του ζεστού-υγρού αέρα. Ναι σε ταχύτητες ταξιδίου η κλειστή ζελατίνα είναι must για το σωστό (εξ)αερισμό μας

Στο θέμα θερμοκρασία ναι το βλέπω φυσιολογικό να ανεβάζει 3-4 βαθμους το σκουρόχρωμο, παρόλα αυτά για μένα παίζoυν και μεγάλο ρόλο τα εσωτερικά υλικά/υφάσματα. Το uvex μου πχ το θεωρώ εντελώς χειμωνιάτικο κράνος αφού οι εσωτερική επένδυση του είναι σαν να φοράς μάλλινο πουλόβερ. Το vemar μου είναι πιο 'ανοιξιάτικο' αφού η επένδυση του είναι σαν ένα ωραίο φουτεράκι. Ίδιοι χρωματισμοί πιο δροσερό το vemar (vsrev) το καλοκαίρι, πιο χουχουλιαστό το uvex (wing rsII) το χειμώνα, κάπου ανάμεσα το shark (s500)

Τροποποιήθηκε από τον Messer

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Αν παρακολουθούσες όλα τα θέματα, θα έβλεπες πως δεν το θεωρούν δεδομένο όλοι και αυτή ήταν και η αφορμή για το πείραμα, άρα έχει νόημα.

Αυτό με τους αεραγωγούς που λές ίσως ναι, ίσως όχι, για να μην μακρυγορούμε, σειρά σου για πείραμα τώρα...........

Πότε έχει κερδίσει ένα σκουρόχρωμο ένα ανοιχτόχρωμο σε τέτοιο τεστ? Ποτέ! Θα ανατρεπόταν όλη η φυσική επιστήμη αν γινόταν κάτι τέτοιο!

Τι πείραμα να κάνω εγώ από την άλλη? Και τα δύο κράνη που έχω θεωρούνται σκουρόχρωμα (ένα κάρμπον και ένα με γραφικά) οπότε, δεν λέει να δοκιμάσω κάτι.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Έχω δύο ίδια κράνη (Shoei XR-1100) σε λευκό και μαύρο τις ίδιες καρέκλες αλλά δεν έχω θερμόμετρα! :tooth:

Βέβαια το 1100 είναι air condition από μόνο του οπότε δεν έχω προβλημτιστεί ακόμη από το μαύρο του χρώμα, αν και όταν το αγόρασα το σκεφτόμουν παρα πολύ τι με περιμένει το καλοκαίρι! Αλλά σε σύγκριση με το λευκό μου (κατα 70% λευκό γιατί έχει γραφικά) 1000άρι το κατάμαυρο 1100 μου, είναι πολύ πιο δροσερό. Φαντάζομαι ένα λευκό 1100 θα είναι ακόμη καλύτερο!

Επίσης το συμπέρασμα του πειράματος είναι οτι ποτέ δεν αφήνουμε το κράνος μας στον ήλιο πριν το φορέσουμε ή έστω και στην βαλίτσα όταν η μηχανή βρίσκεται στον ήλιο. Φίλος που έκανε αυτή την πατάτα (το άφησε στην βαλίτσα στον ήλιο) έφτασε σπίτι του μετά από είκοσι λεπτά με φριχτό πονοκέφαλο.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Το λέει στο πρώτο post. 24 βαθμούς Κελσίου.

Εγώ με αυτήν την πρόταση:

Τα κράνη βγήκαν και τα δύο ταυτόχρονα από το γκαράζ όπου αναπαύονται μόνιμα σε θερμοκρασία 24ο C.

κατάλαβα πως στο γκαράζ όπου τα είχε πριν το πείραμα είχε τόσο :P.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Α μπορεί να είναι και έτσι. Και να κατάλαβα εγώ λάθος. :_thumbsup:

Χαχα ας μας πει ο Παναγιώτης τότε ο πειραματιστής :P .

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Καταρχάς μπράβο για το πείραμα!

Αυτό που σκεφτόμουν, αλλά με πρόλαβε ο ksino είναι ότι πρέπει να τα τεστάρεις εν κινήσει.

Αλλιώς οποιοδήποτε αποτέλεσμα είναι αδιάφορο γιατί δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές συνθήκες.

Νομίζω πως το καλύτερο που μπορείς να κάνεις (αν δεν έχει φίλο με κάμπριο :P ) είναι το εξής:

Γέμισε τα κράνη με μία μπάλα τσαλακωμένο χαρτί η κάτι αντίστοιχο και βάλε μέσα τον αισθητήρα του θερμόμετρου.

Βάλε και ένα δυνατό ανεμιστήρα να χτυπάει το κράνος για κανά 20λεπτο, και δες την θερμοκρασία.

Αν είναι δυνατόν, έλεγχε τη ανά τακτά χρονικά διαστήματα και σημείωνε τη, π.χ. ανά 1-2 λεπτά.

Αυτό για να έχουμε και μια ιδέα για το ρυθμό μεταβολής της θερμοκρασίας, δηλαδή ουσιαστικά να δούμε πόσο γρήγορα ανεβάζει θερμοκρασία το κράνος και αν η αύξηση είναι γραμμική.

Κάνε το ίδιο για το μαύρο κράνος και πόσταρε τα αποτελέσματα. Εκεί θα φανεί νομίζω αν έχει διαφορά ή όχι.

Όσο για την μπάλα του χαρτιού δεν ξέρω αν είναι καλό υλικό για να εξομοιώσει ένα ανθρώπινο κεφάλι! Αν κάποιος έχει κάποια καλύτερη ιδέα ας την πει!

Θα το έκανα εγώ γιατί ου κίνησε την περιέργεια, αλλά δεν έχω ούτε δύο κράνη ούτε το ένα είναι λευκό ούτε μαύρο!

Περιμένω αποτελέσματα!!!

Τροποποιήθηκε από τον chiliplayer

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Χαχα ας μας πει ο Παναγιώτης τότε ο πειραματιστής :P .

O Παναγιώτης είναι ταξίδι στις Άλπεις!!!

Προσωπική εμπειρία:

Έχω το Shoei XR1000 μαύρο 95% και 5% κάτι σχέδια. Ταξίδεψα με καύσωνα και 33 βαθμούς θερμοκρασία αέρα, ντάλα ήλιο και γενικά πολλή ζέστα (μην με πείτε μαζόχα)

Ήμουν πάνω στη μηχανή 2 ώρες 1+1. Μόνο προς το τέλος ένιωσα ότι ιδρώνω και αυτό όχι σε σημείο να πω ότι δεν την παλεύω, απλά σκούπισα λίγο τον ιδρώτα μου. Αν είχα την άνεση του χρόνου, θα ταξίδευα πιο αργά το απόγευμα και δεν θα αντιμετώπιζα κανένε τέτοιο θέμα.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Τα πιο πολλά μου κράνη είναι μαύρα και ουδέποτε είχα θέμα με την θερμοκρασία του εγκεφάλου μου! Από αλλού τον έχω κάψει....

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα