jimparac 161 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Μάιος 6 , 2011 (τροποποιήθηκε) Θα μου επιτρεψετε μια ακομη ερωτηση για τη θεωρια της στροφης. Διαβαζω απο πολλους εμπειρους συμφορουμιτες οτι στη διαρκεια της εκτελεσης μιας στροφης,ανοιγουμε ελαφρα το γκαζι. ΓΙΑΤΙ? 1. Επειδη θα πατησει καλυτερα ο πισω τροχος και θα αυξηθει η προσφυση του? 2. Επειδη θα μειωθει η ακτινα της τροχιας αφου στην κυκλικη τροχια ισχυει R=F/m*ω2 ? ( σημειωση ω2=ω στο τετραγωνο ) Παρατηρουμε λοιπον οτι οσο μεγαλωνει ο παραγοντας "ω" τοσο η ακτινα R μικραινει . Δηλαδη ανοιγοντας το γκαζι μεγαλωνει η γωνιακη ταχυτητα ω αρα κλεινει περισσοτερο η τροχια αφου μικραινει η ακτινα R της στροφης. R= ακτινα τροχιας F= κεντρομολος δυναμη m= μαζα οχηματος + αναβατη ω= γωνιακη ταχυτητα οχηματος Τα φωτα σας λοιπον κυριως απο την εμπειρια , γιατι τα θεωρητικα που αναφερω ισως δεν ειναι και πολυ σιγουρα! Τροποποιήθηκε Μάιος 6 , 2011 από τον jimparac Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
lost_angel 589 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Μάιος 6 , 2011 ΜΙΑΣ και ειμαι ο ιδανικος να σου μιλισει για μαθηματικα και στροφες ειμαι εγω χαχααχαχα πιγενα στο τει να γραψω μαθηματικα 3 και στο δρομο τσακιστικα και μαλιστα με το παπακι ενοσ φιλου....ειχα τον νου μου στο τι θα γραψω νομιζψ εχεις δικιο αυτο συμβενει ..... Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
jimparac 161 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Μάιος 6 , 2011 Προς lost angel τι νομιζεις οτι συμβαινει? Το 1 η το 2 ? Καλη επιτυχια στα μαθηματα σου!Προς lost angel τι νομιζεις οτι συμβαινει? Το 1 η το 2 ? Καλη επιτυχια στα μαθηματα σου! Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
steven_04 2.152 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Μάιος 6 , 2011 Μ'αρεσει αυτο το θεμα, μακαρι να μεινει καθαρο απο spam και λοιπα παρασιτα. Θα περιμενω να γραψουν μερικοι ειδήμονες τα σεντονια τους και μετα θα εκφερω αποψη (που δεν εχω ολοκληρωμενη γιατι δεν ειμαι μαθηματικος ή φυσικος) Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
Andreas13 207 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Μάιος 6 , 2011 Παιδια δνε ειναι spam αλλα καποια στιγμη το δευτερο εξηγηστε το με λογια γιατι ειμαι θεωρητικος..... Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
kostasV 51 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Μάιος 6 , 2011 (τροποποιήθηκε) 1.επιβραδυνση-ελεγχος πριν τη στροφη 2.τοποθετηση-πλαγιασμα 3.ελευθερη ροη-ελεγχομενο ανοιγμα να μην εχει βαρος ο μπροστινος τροχος και γλυστρησει 4.προσεχουμε το εσωτερικο της στροφης,ελεγχομενο ανοιγμα μεχρι το τελος της στροφης για να μην γλυστησει ο πισω. Ετσι επιτυγχανουμε τη βελτιστη ακτινα στροφης με την αναλογικα μεγιστη γωνιακη ταχυτητα Τροποποιήθηκε Μάιος 6 , 2011 από τον kostasV Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
alexderbi 12 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Μάιος 6 , 2011 (τροποποιήθηκε) Παιδια δεν ειναι spam αλλα καποια στιγμη το δευτερο εξηγηστε το με λογια γιατι ειμαι θεωρητικος..... off topic Λοιπόν,έχουμε: F=m*(u*u)/R F=κεντρομόλος δύναμη:Όταν ένα σώμα γυρίζει γύρω από ένα κέντρο ή αλλιώς 'εκτελεί κυκλική κίνηση', τότε αποδεικνύεται ότι στο σώμα ασκείται μία δύναμη η οποία τείνει προς το κέντρο της τροχιάς του σώματος. Αυτή η δύναμη ονομάζεται κεντρομόλος m=βάρος μηχανής και οδηγού u=ταχύτητα μηχανής R=η ακτίνα Δεδομένου ότι u=ω*R ο τύπος διαμορφώνεται ως εξής: F=m*R*(ω*ω).Οπότε παρατηρούμε ότι όσο αυξάνεται η ταχύτητα της μηχανής(u) δηλαδή και η ταχύτητα περιστροφής της ρόδας(ω) αυξάνεται και η κεντρομόλος δύναμη. on topic:Δεω έχω ιδέα αλλά λογικά εφόσον θα μικραίνει η ακτίνα τροχιάς θα μειώνεται θεωριτικά και η απόσταση που θα διανύσει στην στροφή,δηλαδή θα <μπει> πιο γρήγορα Όμως αν αυξηθεί αρκετά η ταχύτητα θα ξεπεράσει την επιτρεπόμενη ακτίνα τροχίας και θα έχουμε το λεγόμενο low side.... ΠΣ:μπορεί να λέω και βλακείες,είμαι επηρεασμένος απο τις πανελλήνιες Τροποποιήθηκε Μάιος 6 , 2011 από τον alexderbi Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
Andreas13 207 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Μάιος 6 , 2011 off topic Λοιπόν,έχουμε: F=m*(u*u)/R F=κεντρομόλος δύναμη:Όταν ένα σώμα γυρίζει γύρω από ένα κέντρο ή αλλιώς 'εκτελεί κυκλική κίνηση', τότε αποδεικνύεται ότι στο σώμα ασκείται μία δύναμη η οποία τείνει προς το κέντρο της τροχιάς του σώματος. Αυτή η δύναμη ονομάζεται κεντρομόλος m=βάρος μηχανής και οδηγού u=ταχύτητα μηχανής R=η ακτίνα Δεδομένου ότι u=ω*R ο τύπος διαμορφώνεται ως εξής: F=m*R*(ω*ω).Οπότε παρατηρούμε ότι όσο αυξάνεται η ταχύτητα της μηχανής(u) δηλαδή και η ταχύτητα περιστροφής της ρόδας(ω) αυξάνεται και η κεντρομόλος δύναμη. on topic:Δεω έχω ιδέα αλλά λογικά εφόσον θα μικραίνει η ακτίνα τροχιάς θα μειώνεται θεωριτικά και η απόσταση που θα διανύσει στην στροφή,δηλαδή θα <μπει> πιο γρήγορα Όμως αν αυξηθεί αρκετά η ταχύτητα θα ξεπεράσει την επιτρεπόμενη ακτίνα τροχίας και θα έχουμε το λεγόμενο low side.... ΠΣ:μπορεί να λέω και βλακείες,είμαι επηρεασμένος απο τις πανελλήνιες Kι εσυ πανελληνιες?Αυτα ειναι!!Ευχαριστω για την εξηγηση!!!!!Θα το διαβασω αυριο γιατι κι εγω ειμαι επηρεασμενος...Απο την προκριση του Παναθηναικου στον τελικο...οχι απο τις πανελληνιες...(+νυσταζω) Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
lost_angel 589 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Μάιος 7 , 2011 το δευτερο.... Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
lockust 13 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Μάιος 7 , 2011 Καλημέρα Κατα τη στροφή της μηχανής το ρόλο της κεντρομόλου τον παίζει η τριβή. Το μηχανάκι λόγω αδράνειας τείνει να συνεχίσει να κινείται ευθεία, όμως λόγω του γυροσκοπικού και του οτι ρίχνεις το βάρος προς το εσωτερικό της στροφής, πλαγιάζει και η γραμμική ταχύτητα της ρόδας στο σημείο επαφής δεν είναι συγγραμμική με την ταχύτητα που είχε η μηχανή πριν απο λιγο ( και που θέλει να διατηρήσει). Λόγω της ασυμβατότητας αυτής εμφανίζεται η τριβή που κρατάει το μηχανάκι μέσα στη στροφή. Η τριβή αυτή είναι στατική, και έχει ένα εύρος τιμών και μάλιστα μια μέγιστη τιμή. Όταν εσύ μπαίνεις με πολλά στη στροφή ( το u που ανέφεραν τα παιδιά) απαιτέις -λόγω της σχέσης- μεγάλη κεντρομόλο -->> μεγάλη τριβή για να σε κρατίσει μέσα στη στροφή. Η στατική τριβή κάθε στιγμή είναι όση απαιτήται ακριβώς. Η μέγιστη τιμή της όμως καθορίζεται απο την ποιοτητα του δρόμου ( συντελεστής τριβής μ) και απο το βάρος ( στην πραγματικότητα και την επιτάχυνση) της μηχανής. Ο λόγος όμως που ανοίγεις ελαφρά μέσα στη στροφή είναι αυτός που προανέφερε ο kostasV. Θέλεις το βάρος να είναι στον πίσω τροχό για να μη γλιστρίσει. Και σαν δεύτερος λόγος είναι να έχει επιτάχυνση η μηχανή ώστε να αυξάνεις την τιμή της οριακής τριβής. Υ.Γ. Η γωνιακή ταχύτητα που μπάνει στη σχέση είναι αυτή της μηχανής γύρω απο στιγμιαίο κέντρο περιστροφής και όχι της ρόδας. Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
Billanti 931 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Μάιος 7 , 2011 (τροποποιήθηκε) Εγώ από μαθς δεν..... Αλλά τόσα χρόνια που μπαίνω μαλιοκούβαρα στις στροφές ενός βουνού ή μιας πίστας το γκάζι το κρατώ σταθερό.Κατά την έξοδο της στροφής και αφού έχω αποκρυπτογραφήσει(σε δέκατα του δευτ.)αν έχω πρόσφυση,ΤΟΤΕ και ΜΟΝΟ τότε ανοίγω το γκάζι! Και γρήγορα πάω και είμαι ακόμα όρθιος! Υ.Γ.Ταπεινή μου γνώμη. Όποια απότομη κίνηση(γκαζιού,χεριών,σώματος)μέσα στη στροφή,είναι επιεικώς επικίνδυνη!! Υ.Γ.Υπάρχουν οδηγοί που διορθώνουν με γκάζι μέσα στη στροφή την επερχόμενη έξοδό τους από αυτή. Αλλά νομίζω ότι δεν υπάρχουν εδώ μέσα.Τους βλέπουμε στην τηλεόραση. Υ.Γ.Μια απλή μέθοδος για ξέρουμε πότε ανοίγουμε γκάζι,είναι όταν δούμε την έξοδο της στροφής.Και το ανοίγουμε τόσο,όσο η εμπειρία μας ξέρει. Τροποποιήθηκε Μάιος 7 , 2011 από τον Billanti Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
AntouAnO 1 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Μάιος 7 , 2011 Γεματο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ειναι αυτο το φορουμ! Ο Locust τα λεει καλα......... Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
Billanti 931 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Μάιος 7 , 2011 Μια διευκρίνηση! Το επιταχυνόμενο γκάζι μέσα στη στροφή όπως πολύ σωστά λέει ο kostas V είναι κατά τη γνώμη μου για προχωρημένους οδηγούς. Και αν δεν κάνω λάθος είναι το 2ο μάθημα του css. To 1ο είναι να μάθουμε με σταθερό. Όποιος νομίζει ότι το έχει ας το προσπαθήσει.Αλλά προσοχή. Πρώτα μαθαίνουμε με σταθερό και μετά με επιταχυνόμενο!! Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
THE RIGGER 0 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Μάιος 7 , 2011 μεχρι να κανεις τους υπολογισμους, θα χεις στριψει... βρες μια στροφη χωρις πολλη κινηση, και ξεκινα να κανεις δοκιμες αυξανοντας τα χιλιομετρα σου σιγα σιγα...θα φτασεις στο σημειο να στριβεις και να δεις ου εχεις προσφυση και που οχι... Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
jimparac 161 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Μάιος 7 , 2011 Καλημερα σας Με παρεα τον πρωινο καφε και αφου διαβασα τις προηγουμενες αναλυσεις, να μπουμε στο ψαχνο της υποθεσης. Οταν ειμαι μεσα σε στροφη και ανοιξω γκαζι η τροχια μου κλεινει η ανοιγει? Παρακαλω για τις αποψεις σας. Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
Gee 3.381 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Μάιος 7 , 2011 παιδια μην το παιδευετε με μαθηματικα γιατι θα πεσετε εξω ,τα πραγματα ειναι πιο απλα με σταθερο η ελαφρως ανοιγομενο γκαζι σταθεροποιειται το μηχανακι καθως δεν ταλαντωνεται στις αναρτησεις του και επισης δεν πιεζεται η μπροστινη αναρτηση ,η οποια οταν συμπιεζεται μεσα σε στροφη εχει την ταση να ανοιγει την τροχια απο το μηχανακι Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
kostasV 51 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Μάιος 7 , 2011 Οταν ειμαι μεσα σε στροφη και ανοιξω γκαζι η τροχια μου κλεινει η ανοιγει? απο την στιγμη που εξασφαλισεις την εισοδο,με σωστα δεδομενα (τοποθετηση μοτο,προσφυση,πλαγιασμα) το ελεγχομενο γκαζι ειναι ο μαγνητης που σε τραβαει στο εσωτερικο της στροφης Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
CBRIDHS 4 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Μάιος 7 , 2011 παιδια μην το παιδευετε με μαθηματικα γιατι θα πεσετε εξω ,τα πραγματα ειναι πιο απλα με σταθερο η ελαφρως ανοιγομενο γκαζι σταθεροποιειται το μηχανακι καθως δεν ταλαντωνεται στις αναρτησεις του και επισης δεν πιεζεται η μπροστινη αναρτηση ,η οποια οταν συμπιεζεται μεσα σε στροφη εχει την ταση να ανοιγει την τροχια απο το μηχανακι +600 απλά να προσθέσω αυτό που είπαν και οι παραπάνω οτι θέλεις να "πατάει" η μηχανή στο πίσω ελαστικό γτ έχεις μεγαλύτερη επιφάνεια τριβής!!!!! Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
jimparac 161 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Μάιος 7 , 2011 (τροποποιήθηκε) Προς CBRIDHS Μαλλον θα εννοεις οτι θα εχεις μεγαλυτερη δυναμη τριβης λογω της μεταφορας βαρους στον πισω τροχο. Σ.Σ. Η Δυναμη τριβης αυξανεται κυρια απο την αυξηση της δυναμης που εφαρμοζεται απο το ενα σωμα στο δευτερο μεσω της επιφανειας τριβης. Στην περιπτωση μας η δυναμη αυτη ειναι το βαρος του πισω μερους της μηχανης που μεταφερεται στο εδαφος μεσω του πισω τροχου. Δευτερο ρολο παιζει το εμβαδον της επιφανειας τριβης και η τραχυτητα των υλικων που ερχονται σε επαφη, δηλαδη ελαστικο και ασφαλτος , χωμα κλπ Τροποποιήθηκε Μάιος 7 , 2011 από τον jimparac Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
peterpan 1.734 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Μάιος 7 , 2011 Παιδια σορυ που θα σας το πω ετσι ,αλλα το εχετε γ ησει . Οταν ανοιγουμε γκαζι μεσα στην στροφη ,το μηχανακι θελει να σηκωθει ,αλλιως δεν θα ειχε νοημα να προσπαθουμε να ριχνουμε το βαρος μας μεσα για να το κρατησουμε μεσα στην στροφη,και φανταζομαι μιλαμε να ΑΝΟΙΞΟΥΜΕ το γκαζι ,και οχι το σταθερο και ελαφρωωως ανοιγομενο που μας κραταει στην ιδια τροχια. Οταν κλεινει το γκαζι μικραινει η τροχια μας , οταν παταμε μπροστινο ανοιγει η τροχια μας ,αλλα για αλλους λογους Ξερω τι λεω Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
yamahito 515 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Μάιος 7 , 2011 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες