Jump to content
black_hawk

ΖΕΣΤΑΜΑ..

Recommended Posts

Μια από τα ίδια και εγώ με τους περισσότερους εδώ μέσα ( πρωτοτυπία !!! ) …

Ζέσταμα μέχρι να ντυθώ και ήρεμα τα πρώτα klm. :burn:

Ε, το καλοκαιράκι ο χρόνος μειώνεται δραματικά αλλά δεν νομίζω ότι πειράζει, άλλωστε δεν είπα και χωρίς καθόλου ζέσταμα… :whistling:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Hi!!

Γενικά βλέπω ότι η άποψη που επικρατεί είναι λίγο ζεσταμα πριν ξεκινήσουμε και μετά χαλαρα τα πρώτα χλμ.Κάτι αντίστοιχο κάνω κ εγώ..

Απο τεχνικής απόψεως πάντως το πλέον σωστό θεωρείται το ζέσταμα μέχρι το ψυγείο να το πιάνεις με το χέρι και να νιώθεις την θερμότητα.Το ζέσταμα είναι απαραίτητο για τους εξής λόγους:

1)Το πιστόνι με τον κύλινδρο έχει κάποιες ανοχές,διάκενο δλδ η διάμετρος του πιστονιού είναι ελάχιστα (πολύ ελάχιστα!) μικρότερη απο την διάμετρο του κυλίνδρου. Λόγου του ότι τα μέταλλα όταν κρυώνουν συστέλλονται και όταν θερμάινονται διαστέλλονται,το διάκενο αυτό είναι υπολογισμένο να φτάνει στο ιδανικό μέγεθος στην Χ θερμοκρασία.

Αυτό κάνει το ζέσταμα. Και βέβαια διάκενα δεν υπάρχουν μόνο μεταξύ κυλίνδρου και εμβόλου,αλλά και στους εκκεντροφόρους και γενικά σ όλα τα κινούμενα μέρη ενός κινητήρα.

2)Τα λάδια του κινητήρα έχουν κι εκείνα κάποιες προδιαγραφές(θερμοκρασία)στην οποία αποδίδουν σωστα.Και επειδή κυκλοφορούν σ ολόκληρο τον κινητήρα,στο ξεκίνημα η αποστολή τους πέρα απο την λίπανση έιναι και η μεταφορά της θερμότητας ομοιόμορφα.

Επίσης η χαλαρή κίνηση για λίγα χλμ(όχι λεπτά ) είναι σώστή αφού επιτρέπει και στα υπόλοιπα μέρη της μηχανής(αναρτήσεις,αλυσίδα)να "ξυπνήσουν" κι αυτά!

Φανταστείτε κι εμείς οι ίδιοι που ξυπνάμε το πρωί χρειαζόμαστε μερικά λεπτάκια μέχρι να πάρει μπρός ο οργανισμός και να ξεκινήσουμε κανονικά!Δε σηκωνόμαστε απο το κρεβάτι μας και αρχίζουμε να τρέχουμε!! :D

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Typhoon οσον αφορα αυτο που λες για το πιστονι και τον κυλινδρο...

να ρωτησω κατι;

Ουτως η αλλως πριν να πιασει την Χ θερμοκρασια, αυτα τα δυο δουλευουν. Οποτε ακομα και με τις λιγοστες στροφες του ρελαντι, (2000 περιπου με το τσοκ) και αν και συσταλμενα, παλι δεν γινεται η κινηση τους; οποτε ποια η διαφορα του να το ζεσταινεις πριν να ξεκινησεις, ή να ξεκινησεις απευθειας;

Τα καταλαβαινω αυτα που λες, και δεν αμφισβητω. το ποστ ηταν καλο!

Απλα μου ηρθε αυτη η απορια στο μυαλο... :baby:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Ε λοιπόν, να δηλώσω και εγώ πως ζεσταίνω το μηχανάκι χειμώνα - καλοκαίρι πριν ξεκινήσω. Δεν ξέρω γιατί το κάνω αλλά μου είπαν πως κάνει καλό. Και αφού δε με χαλάει, το κάνω.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Τα γκομενακια σας πριν τα απολαυσετε ΔΕΝ ΤΑ ΠΡΟΘΕΡΜΑΙΝΕΤΕ??????

ΕΜ ΚΑΙ ΤΟ Κ@ΥΛΟΓΚ@ΖΟ ΤΟ ΙΔΙΟ ΘΕΛΕΙ.....ΚΑΤ'ΕΜΕ :tease:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
Typhoon οσον αφορα αυτο που λες για το πιστονι και τον κυλινδρο...

να ρωτησω κατι;

Ουτως η αλλως πριν να πιασει την Χ θερμοκρασια, αυτα τα δυο δουλευουν. Οποτε ακομα και με τις λιγοστες στροφες του ρελαντι, (2000 περιπου με το τσοκ) και αν και συσταλμενα, παλι δεν γινεται η κινηση τους; οποτε ποια η διαφορα του να το ζεσταινεις πριν να ξεκινησεις, ή να ξεκινησεις απευθειας;

Τα καταλαβαινω αυτα που λες, και δεν αμφισβητω. το ποστ ηταν καλο!

Απλα μου ηρθε αυτη η απορια στο μυαλο...  :baby:

<{POST_SNAPBACK}>

Hello!Αργησα λίγο να απαντήσω,αλλά...

Ναι έχεις δίκιο σ συτό που λές,ότι δουλευουν ετσι κι αλλιώς..Και στους καινούργιους κινητήρες με ψεκασμό δουλέυουν και καλά,σχεδόν το ίδιο με όταν είναι ζεστα.

Θεωρητικά πάντα τα κρύα μέταλλα καλό είναι να ανεβάζουν σταδιακά την θερμοκρασία τους,ώστε να διαστέλλονται ομοιόμορφα και όλα μαζί.Στην περίπτωση βαζω μπροστα και ξεκινάω ,ναι μεν ο χώρος καυσης της κεφαλής και το πιστόνι θα ζεσταθούν σύντομα,οπότε η απόδοση θα είναι η αναμενόμη,αλλά όλα τ άλλα(μπιέλα,στρόφαλος,κουζινέτα,λάδια,γρανάζια και εκκεντροφόροι)θα λειτουργούν για κάποιο (μικρό) χρονικό διάστημα με αυξημένες φθορές λόγω μεγαλύτερων διακένων.Το πιο σημαντικό απ όλα όμως είναι το λάδι να έρθει σε σωστή θερμοκρασία γιατί κρύο δεν μπορεί να λιπάνει όπως πρέπει τα κινούμενα μέρη.

Όπως καταλαβαίνεις βέβαια όλα αυτά είναι τα λεγόμενα "ψιλά γράμματα", αφού ουσιστικό πρόβλημα λόγω ανεπαρκούς ζεστάματός θα δείς μετά από χρόνια χρήσης και μην φανταστείς τίποτα μεγάλο,αντε να σου τσιμπάει λίγα λαδάκια(που δεν ξέρεις αν είναι το ζέσταμα ή τίποτα αλλό..)

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Τις περισοτερες φορες απλα.....παλι αργα σηκωθηκα -_- -_- -_- -_-

οποτε το ζεσταμα παει περιπατο...ή παω περιπατο χαλαρο μπας και προλαβει να ζεσταθει λιγακι κι αυτο το ερμο :whistling:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

ακριβως ιδια και εγω..μονο το χειμωνα τη βαζω κανα 20 δευτερολεπτα μεχρι να φορεσω κρανος-γαντια και φυγαμε μεχρι τις 3500-4000σαλ

χμμμμ......εγω με 6η και 4000 εχω 120-125χαω...τι εγινε εδω ??? :tease::this:

<{POST_SNAPBACK}>

Η 6η στο 1150 ειναι over drive.(Eκτος του adventure)

Λενε: οικονομια καυσιμου στο ταξιδι.

Εγω λεω: μαλακιες.Αλλαζεις απο 5η σε 6η στα 160 χιλιομετρα και πεφτουν οι στροφες απο 6000σαλ σε 5000σαλ και το μηχανακι "κρεμαει".Ειδικα σε σπορτιφ οδηγηση δεν βοηθαει καθολου :(

Βεβαια παω 200 με 6000σαλ,αλλα τι να λεει οταν αυτα τα μαζευω αργααααααα?

Ευτηχως που στο adventure και μετα στο 1200 το καταλαβαν :whistling:

Είναι σωστός αυτός που λέει πως:θα κάνεις ένα τσιγάρο και μετά έφυγες... :grin:

Αλήθεια...τις προάλες είχε πολύ κρύο και ok λέω να την ζεστάνω 1-2 λεπτάκια το πολύ....γιατί βιαζόμουν κιόλας... :blush:

Και έρχεται ο καλός μου με έναν φίλο και λέει ο φίλος :άναψε ένα τσιγάρο και μόλις το τελειώσεις...φύγε... :unsure:

Τώρα το ποιός είναι ο σωστός...... :unsure: δεν ξέρω...

<{POST_SNAPBACK}>

Ενα τσιγαρο με λογικο τροπο καπνισματος κραταει 5-7 λεπτα.Υπερβολικος χρονος ζεσταματος καλη μου :winking: (οσο κρυο κι αν κανει)

Στην τελικη υπαρχει κι εκεινη η φραση που λεει R.T.F.M :winking:

Στο πηγασο το μανουαλ ελεγε: Ξεκινας οταν το θερμομετρο δειξει 40 βαθμους και μεχρι να μπει στην κανονικη θερμοκρασια δεν ξεπερνας τις 4000σαλ.(Κι αυτο εκανα παντα)

Στο BMW λεει: Δεν χρειαζεται ζεσταμα.Απο την στιγμη που θα βαλεις εμπρος μπορεις να ξεκινησεις κανονικα,αλλα δεν ξεπερνας το οριο των 4000σαλ αν δεν μπει το θερμομετρο στην περιοχη της νορμαλ θερμοκρασιας.

Το μανουαλ σε τετοια θεματα ειναι ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ. (Ξερουν καλυτερα αυτοι που εφτιαξαν το μηχανακι απο τον καθε τυχαρπαστο που πεταει μια γνωμη)

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

...και συμπληρωματικα επειδη εχω διαβασει πολλες μελετες σχετικες,ολοι μα ολοι απο κατασκευαστες,οδηγους αγωνων ταχυτητος(!...),οδηγους ειδικου τυπου,μηχανικους...εξεφραζαν μεσα στα άλλα και την άποψη ότι,όσα οχηματα,μοτοσυκλέτες και αυτοκίνητα...ειναι εφοδιασμένα με συστημα καταλύτη,τοτε ειναι προτιμοτερο να μην προθερμαινετε τα οχηματα σας εν στασει,για λογους κακης προθερμανσης ΚΑΙ του συτηματος του καταλυτη(αισθητηρας...)αλλά ειναι προτιμότερο τελικά(αποψη που ασπαζοταν το 99% των ασχολουμενων με το θεμα)η προθερμανση ενος κινητηρα...να γινεται εν κινηση ΠΑΝΤΑ και με απολυτη προσοχη στην επιταχυνση εως οτου ερθει ο κινητηρας (μαζι του ...και ολα τα παρελκομενα του)σε θερμοκρασια καλης λειτουργιας.!Το παραθετω διοτι ισως βοηθησει.Η μονη περιπτωση που χρειαζεται προθερμανση ειναι σε κινητηρες εσωτερικης καυσης πετρελαιου απο οτι εχω διδαχθει(ειδικοτητα Μηχανοδηγος σκαφων και πλοιων-ασχετο με την τωρινη μου εργασια...αλλά μεράκι)και αυτο όχι για να ζεσταθει ο κινητηρας αλλά η καύσιμη ύλη να προθερμανθει εως οτου φτασει σε ικανοποιητικο επιπεδο θερμαντικης λειτουργιας...και να αποδοσει τα...αναμενομενα.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Για μενα το ζεσταμα δεν γινεται περιμενοντας αφου βαλω μπροστα το μοτορι...

μολις βαλω μπρος, περιμενω απλα στο περιπου 1 λεπτο να ανεβουν τα λαδια και να γινει η κυκλοφορια τους χωρις φορτιο...

μετα κινουμαι, φευγω δηλαδη...

ΟΜΩΣ, μεχρι να ανεβει η θερμοκρασια του λαδιου μεχρι εκει που λεει ο κατασκευαστης ειμαι ηρεμος στο γκαζι, μεχρι 4000 στροφες χωρις αγριαδες...

η διαρκεια αυτου του ζεσταματος εν κινηση των λαδιων σε αυτο που λεει ο κατασκευαστης εννοειται οτι εξαρταται απο την θερμοκρασια περιβαλοντος...

μετα μολις σβησει η ενδειξη LOW (θερμοκρασια δηλαδη), αρχιζει το παρτυ...

:) :kill:

Τροποποιήθηκε από τον Runner Baylisstic

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Μονο οταν κανει κρυο για κανα λεπτο. Αλλως βαζω μπροστα και μεχρι να βαλω το κρανος και τα γαντια μετα φευγω. Βεβαια στην αρχη σιγα και μετα απο λιγο που ζεσταθει κανινικα :scooter:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Οταν είναι κρυος ο κινητηρας ανοιγω τσοκ και περιμενω κανα 2λεπτο μεχρι να φτασει η θερμοκρασία στους 35.. έπειτα συνεχίζω με χαλαρή οδήγηση μέχρι να δείξει 75 βαθμούς.. από κει και πέρα είναι έτοιμο για πολλά γκάζια :D !

Εχω και ένα scooter 125 το οποιο δεν ξέρει τι θα πει προθέρμανση! Το βάζω μπρος και βρουουουμμμμμ!!!.. :yahoo:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

To ζέσταμα με τσοκ δεν είναι ο καλύτερος τρόπος, αφού το μίγμα δεν έχει τη σωστή αναλογία αέρα-καυσίμου.

Βέβαια βολεύει αφού όσο ζεσταίνεται το μοτέρ με το τσοκ ο αναβάτης μπορεί να ασχοληθεί με κράνος/γάντια/κλπ., αλλά το σωστό ζέσταμα γίνεται με το χέρι στο γκάζι.

Ο ρόλος του τσοκ είναι να βοηθήσει να πάρει μπρος ένα μοτέρ που αλλλιώς δεν παίρνει

Τα παραπάνω τα διασταύρωσα με τον μηχανικό μου χθες βράδυ

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Όταν έχει πολύ κρύο πολλές φορές δε παίρνουν μπροστά χωρίς αέρα κάποιες μηχανές.

Και αν ήταν τόσο κακό δε νομίζω οτι πολλές μηχανές θα το είχαν αυτόματο.Π.χ η δικιά μου έχει αυτόματο τσοκ.Και μόλις τη βάζω μπροστά αμα είναι κρύα είναι στις 3500 στροφές.Μόλις δείξει 35-40 βαθμούς πέφτουν σιγά σιγά οι στροφές και φεύγω χαλαρά μέχρι να πάει 75 , οπότε απο κει και πέρα είμαστε έτοιμοι :devil:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Το δικό μου θερμόμετρο δείχνει θερμοκρασία ψυκτικού υγρού και ξεκινάει όταν φτάσει στους 40 (1' - 2') οπότε ξεκινάω για το ζέσταμα εν κινήση. Πάντως αυτό που λέει ο Athos πιο πάνω για τον καταλύτη και οτι πρέπει να ζεσταίνεται στο δρόμο και όχι σταματημένο είναι γεγονός αλλά δεν νομίζω οτι μας πάει η καρδιά να το ξεκινήσουμε παγωμένο.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
Η 6η στο 1150 ειναι over drive.(Eκτος του adventure)

Λενε: οικονομια καυσιμου στο ταξιδι.

Εγω λεω: μαλακιες.Αλλαζεις απο 5η σε 6η στα 160 χιλιομετρα και πεφτουν οι στροφες απο 6000σαλ σε 5000σαλ και το μηχανακι "κρεμαει".Ειδικα σε σπορτιφ οδηγηση δεν βοηθαει καθολου :(

Βεβαια παω 200 με 6000σαλ,αλλα τι να λεει οταν αυτα τα μαζευω αργααααααα?

Ευτηχως που στο adventure και μετα στο 1200 το καταλαβαν :whistling:

<{POST_SNAPBACK}>

...Ρε ALX,σωστα!Σε sportive οδηγηση,δε "λεει" αυτη η κλιμακωση...(με overdrive..)

..Παντως εγω,εχω "βλαστημησει πολλες φορες,που δεν εχει το δικο μου...Καταλαβαινεις τι ειναι να "ψαχνεις" μια.."εβδομη" σε ταξιδι ε?? :frusty:

(...και,ας εχανα αλλου...) :what:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
μετα μολις σβησει η ενδειξη LOW (θερμοκρασια δηλαδη), αρχιζει το παρτυ...

:)   :kill:

<{POST_SNAPBACK}>

και τι παρτυ !! τερατωδες :grin::_thumbsup:

:cheers::bye:

...Ρε ALX,σωστα!Σε sportive οδηγηση,δε "λεει" αυτη η κλιμακωση...(με overdrive..)

..Παντως εγω,εχω "βλαστημησει πολλες φορες,που δεν εχει το δικο μου...Καταλαβαινεις τι ειναι να "ψαχνεις" μια.."εβδομη" σε ταξιδι ε?? :frusty:

(...και,ας εχανα αλλου...) :what:

<{POST_SNAPBACK}>

σωστο κι αυτο :_thumbsup:

Τροποποιήθηκε από τον ducduc

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
Όταν έχει πολύ κρύο πολλές φορές δε παίρνουν μπροστά χωρίς αέρα κάποιες μηχανές.

Και αν ήταν τόσο κακό δε νομίζω οτι πολλές μηχανές θα το είχαν αυτόματο.

Θάνο κοίτα ξανά τι έγραψα:

Ο ρόλος του τσοκ είναι να βοηθήσει να πάρει μπρος ένα μοτέρ που αλλλιώς δεν παίρνει

Το ζέσταμα είναι λάθος, όχι το ξεκίνημα του μοτέρ

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Πέντε λεπτά όσο κρατάει ένα τσιγάρο

Και μέχρι να έρθει σε κανονική θερμοκρασία λίγες στροφές χαλαρά

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

δεν καπνίζω και δεν ξέρω πόσο κρατάει ένα τσιγάρο, αλλά αν κρατάει 5 λεπτά, το ζεσταίνεις υπερβολικά πολύ χρόνο

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα