Jump to content
Αιγαιοπλόος

Test Ride από τον Αιγαιοπλόο.

Recommended Posts

Ανοίγω ένα χωριστό θέμα, όπου σκέφτομαι να συγκεντρώσω τις απόψεις και τις εμπειρίες μου από τα μηχανάκια που έχω μέχρι σήμερα οδηγήσει. Δε μιλάω μόνο για τις δικές μου μοτοσυκλέτες αλλά και για τις μοτοσυκλέτες των φίλων - γνωστών μου (που τις έχω οδηγήσει), καθώς και για αυτές που είχα την ευκαιρία να κάνω test ride κατά καιρούς.

Ξεκαθαρίζω, για όσους δε με γνωρίζουν, ότι δεν είχα και δεν έχω καμία επαγγελματική σχέση με περιοδικά μοτοσυκλέτας (δικηγόρος είμαι στο επάγγελμα) και η απασχόλησή μου με το χώρο των 2 τροχών είναι καθαρά για λόγους μοτοσυκλετιστικής απόλαυσης.

Θα προσπαθήσω να σας μεταφέρω κυρίως την "αίσθηση" που μου έμεινε από την οδήγηση της κάθε μοτοσυκλέτας. Τα κείμενα που θα ακολουθήσουν έχουν ως σκοπό να περιγράψουν (όσο γίνεται) τη "φιλοσοφία" της μοτοσυκλέτας, αυτό που αποκομίζει ο αναβάτης οδηγώντας την.

Μερικές εξηγήσεις τώρα:

1) Είναι προφανές ότι τα γραφόμενα αποτελούν προσωπικές απόψεις - εκτιμήσεις ενός αναβάτη.

2) Είναι προφανές ότι δε διεκδικώ το αλάθητο. Η κριτική στα γραφόμενά μου είναι ευπρόσδεκτη και ιδιαίτερα χρήσιμη, ιδίως από αναβάτες που οδηγούν χρόνια μια μοτοσυκλέτα την οποία εγώ οδήγησα απλά για μια βόλτα.

3) Είναι προφανές ότι η γνώμη μου δεν είναι η γνώμη του επαγγελματία "δοκιμαστή" ούτε η γνώμη του οδηγού αγώνων. Είναι η γνώμη ενός απλού αναβάτη, που - οδηγώντας από το 1992 και έχοντας κάπου 180.000 χλμ. πάνω στη σέλα - δεν έχει ακόμη "βαρεθεί" και εξακολουθεί να "γουστάρει" τη μοτοσυκλέτα και να απολαμβάνει την οδήγησή της.

Θα άνοιγα το θέμα στην κατηγορία "Βίος και Πολιτεία", υπό την έννοια ότι τα γραφόμενά μου δίνουν μια εικόνα της μοτοσυκλέτας που οδήγησα στον υποψήφιο αγοραστή. Αλλά, σύμφωνα με τις οδηγίες του "Βίος και Πολιτεία", εκεί μιλάνε οι κάτοχοι. Και επειδή εγώ θα γράφω για κάθε μοτοσυκλέτα που είχα την ευκαιρία να οδηγήσω (και όχι μόνο για τις μοτοσυκλέτες που είχα ο ίδιος), επέλεξα να ανοίξω το θέμα στην κατηγορία "Γενική Συζήτηση".

Περισσότερα στην πορεία...

Τροποποιήθηκε από τον Αιγαιοπλόος

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
. Και επειδή εγώ θα γράφω για κάθε μοτοσυκλέτα που είχα την ευκαιρία να οδηγήσω (και όχι μόνο για τις μοτοσυκλέτες που είχα ο ίδιος), επέλεξα να ανοίξω το θέμα στην κατηγορία "Γενική Συζήτηση".

Περισσότερα στην πορεία...

Και πολύ καλά έκανες!!! Χώσε λέμε!!!! :_rock-on:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

ωραια θα αποκομισουμε και καποιες γνωσεις απο καποιον ουδετερο!!!

:offtopic:

στο τελος να λεει: Ηθικο Διδαγμα τα Ιταλικα ειναι καλυτερα :)

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
ωραια θα αποκομισουμε και καποιες γνωσεις απο καποιον ουδετερο!!!

:offtopic:

στο τελος να λεει: Ηθικο Διδαγμα τα Ιταλικα ειναι καλυτερα :)

Spam on

Που 'σαι ρε Bill;;

Καιρό είχες να ποστάρεις!!!!! :D

Spam off

Πάντως Αιγαιοπλόε πολύ ωραία η σκέψη σου και πιστεύω ότι θα είναι και αντικειμενικές οι περιγραφές σου, από το λίγο που σε έχω κόψει μέσα στο φόρουμ!!!!!! :_thumbsup: :_thumbsup: :_thumbsup:

Περιμένουμε λοιπόν τα πόστ σου!!!!!

Τροποποιήθηκε από τον Seirios

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Αυτά είναι τα συγκριτικά που αξίζουν! Του απλού χρήστη.... :cheers:

Αυτά που διαβάζουμε στα περιοδικά δυστυχώς χαιδεύουν τα αυτιά των εταιρειών....

Τροποποιήθηκε από τον Architect

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Λοιπόν. Φτιάξτε καφεδάκι, ανάψτε τσιγαράκι :smoke: γιατί συνήθως γράφω μπόλικα :D

1ο μηχανάκι: BMW F650GS (twin).

F650_GS.jpg

Από τον τίτλο καταλαβαίνετε ότι μιλάω για το δικύλινδρο F650GS των 800 κυβικών εκατοστών. Πλέον το παλιό μονοκύλινδρο F650GS ονομάστηκε G650GS και (μετά από μια μικρή παύση) συνεχίζει να παράγεται στην Κίνα.

Εδώ όμως μιλάμε για το δικύλινδρο GS, το οποίο έχει 800 κ. εκ. (82Χ75,6 διάμετρος Χ διαδρομή), 2 εκκεντροφόρους επικεφαλής και 4 βαλβίδες ανά κύλινδρο. Ο κινητήρας είναι κατασκευή της αυστριακής Rotax και φοριέται τόσο στο F650GS όσο και στο F800GS. Και τα δύο μηχανάκια έχουν τον ίδιο κινητήρα με τις εξής όμως διαφορές: Το 800άρι έχει μεγαλύτερο βύθισμα των βαλβίδων (πιο "άγριους" εκκεντροφόρους και διαφορετική χαρτογράφηση στην ανάφλεξη), με αποτέλεσμα να αποδίδει 85 ίππους αντί 71 που αποδίδει το "650"άρι. Επίσης το 800άρι έχει upside down πιρούνι και 21 ιντσών μπροστινό τροχό (έναντι 19'' που έχει το 650). Τέλος οι τροχοί του 800 είναι με ακτίνες για αντοχή σε δύσκολα χωμάτινα σημεία ενώ το 650 έχει χυτές ζάντες αλουμινίου. Διαφορές υπάρχουν και στη σέλα (ψηλότερη για το 800), στο τιμόνι (ποιότητα υλικού) και στη ζελατίνα (ψηλότερη για το 800).

Από τη στιγμή που παρουσιάστηκε το F650GS twin είπα ότι αυτό είναι ένα μηχανάκι που "με ενδιαφέρει". Και έψαχνα να βρω σε ποιό μαγαζί το δίνουν για Test Ride. Κάποια στιγμή που βρέθηκα περαστικός από Αθήνα, έψαξα και βρήκα διαθέσιμο για "τεστάκι".

Ξεκινώντας από τα "απέξω", από την εμφάνιση, το "μάτι" έχει πολλά να χαζέψει. Το μηχανάκι έχει έντονη προσωπικότητα, αφού και άσχετος να είσαι δεν το μπερδεύεις με κανένα άλλο. "Φωνάζει" BMW, που λέμε. Για όμορφο δεν θα το έλεγα με τη μία. Μάλλον θέλει συνήθεια η φάτσα του. Αλλά σίγουρα είναι ιδιαίτερο. Κάθησα επάνω του και το παρατήρησα για λίγη ώρα πριν το βάλω μπροστά. Με τον κατήφορο που έχει πάρει η ποιότητα των υλικών στα περισσότερα μηχανάκια (και το "δικό μου" βάζω μέσα), το F650 φαίνεται αρκετά ποιοτικό. Σίγουρα άνω του μέσου όρου. Υλικά + Βαφή σε πείθουν ότι τα λεφτά που θα σκάσεις, αν το επιλέξεις, θα πιάσουν τόπο. Το μέγεθος της μοτοσικλέτας είναι συγκρατημένο, χωρίς πολλά και ογκώδη πλαστικά και μόνο το τεράστιο τελικό της εξάτμισης φαίνεται κάπως ξεκάρφωτο, αλλά οι προδιαγραφές Euro 3 επιβάλλουν δυστυχώς εξατμίσεις - μπαζούκας. Η σέλα μου φάνηκε κάπως "λίγη" και θα την ήθελα πιο ανατομική και άνετη, δεδομένου ότι το μηχανάκι αυτό προορίζεται και για ταξίδια. Η εργονομία είναι αρκετά καλή αλλά οι γνωστές παραξενιές της BMW με τα κουμπιά των φλας και της μίζας είναι παρούσες και ξενίζουν όσους δεν είχαμε ποτέ μοντέλα της βαυαρικής εταιρίας και απαιτούν μια μικρή περίοδο προσαρμογής. Τους καθρέφτες τους βρήκα καλούς (αν και είναι μικροί) και δεν έδειξαν να συντονίζονται με τους κραδασμούς του κινητήτα. Η ζελατίνα (ανεμοθώρακας) όμως είναι σαφές ότι θέλει αλλαγή με μεγαλύτερη για να κάνεις άνετο ταξίδι και πιστεύω ότι το μέγεθός της υπαγορεύτηκε από αισθητικά κριτήρια.

Γυρνάω το κλειδί, πατάω τη μίζα και είμαι περίεργος να ακούσω και να νιώσω το δούλεμα των 2 παράλληλων κυλίνδρων του νέου κινητήρα της Rotax. Παιδιά, ο ήχος του είναι μπάσος αλλά με ρυθμό και θυμίζει ήχο από Boxer. H εξήγηση βρίσκεται στο χρονισμό της ανάφλεξης, η οποία ευθύνεται για την "ηχητική ομοιότητα" με τη μεγάλη boxer αδελφή R1200GS. Μηχανικούς θορύβους δεν παρατήρησα και ο ήχος μου φάνηκε γεμάτος και "υγιής". Κουμπώνω την πρώτη στο κιβώτιο και φεύγω. Το κιβώτιο είναι πολύ θετικό και οι ταχύτητες μου κούμπωναν μια χαρά ενώ εξίσου εύκολα "έβρισκα" τη νεκρά όταν σταματούσα σε φανάρι. Εκείνο όμως που για τα δικά μου οδηγικά γούστα είναι πρωτεύον είναι η ΡΟΠΗ. Και από τέτοια το GS έχει μπόλικη και από χαμηλές στροφές. Εκείνο που απεχθάνομαι σε ένα μηχανάκι είναι το να σκορτσάρει και να απαιτεί από εσένα να αλλάζεις διαρκώς σχέσεις στο κιβώτιο. Και μόλις είδα ότι η ροπή και η ελαστικότητα του κινητήρα του GS εξασφαλίζουν απουσία σκορτσαρίσματος είπα "εδώ είμαστε". Ετσι πρέπει να είναι ένα μηχανάκι για να είναι "χαλαρό" και εύχρηστο. Και αυτά τα δύο στοιχεία είναι που χαρακτηρίζουν τη φιλοσοφία του νέου GS. Μιλάμε για ένα μηχανάκι βολτατζίδικο, που γουστάρεις να το οδηγείς χαλαρά αλλά δεν θα σε ακολουθήσει αν το ζορίσεις. Και η εξήγηση κρύβεται την επιλογή της BMW να "πάρει" από τα 800 κυβικά λιγότερη ιπποδύναμη προς όφελος της ροπής και της ελαστικότητας. Και αυτή η επιλογή σε άλλους αρέσει (όπως σε εμένα) ενώ σε άλλους θα φανεί βλακώδης. Οδηγικές προτιμήσεις. Τί να κάνουμε.

Οι δρόμοι της Ελλαδας (πέρα από μάπα πρόσφυση) είναι συνήθως γεμάτοι λακούβες - μπαλώματα - καπάπια υπονόμων που εξέχουν κλπ. Εκεί μου με ένα SS βλαστημάς ή προσεύχεσαι (αναλόγως πεποιθήσεων :P ), με ένα on-off μπορεί ακόμη και να το διασκεδάσεις. Αυτό έκανα κι εγώ με το GS για να δω τί ψάρια πιάνει στους ελληνικούς καρόδρομους. Λοιπόν το αμορτισέρ έχει πολύ ποιοτικό δούλεμα (κοπανάει λιγότερο από το δικό μου στο Transalp) και πολύ το γούσταρα. Το πιρούνι όμως είναι αρκετά μαλακό και αυτό σημαίνει δύο πράγματα: Οταν απλώς περνάς από μικροανωμαλίες, τις "διαβάζει" άνετα αλλά όταν φρενάρεις απότομα, βυθίζεται πιο πολύ από όσο θα ήθελες και τότε, αν συναντήσει λακούβα ή μπάλωμα, τα βρίσκει λίγο σκούρα.

Πάμε τώρα στα φρένα, που είναι η αδυναμία μου. Οταν εγώ λέω "καλά φρένα" δεν εννοώ απλώς "δυνατά". Εννοώ έναν συνδυασμό προοδευτικής πέδησης και καλής αίσθησης. Το μπροστινό δισκόφρενο με άφησε αρκετά ικανοποιημένο ως προς την αίσθηση αλλά έχω έναν άλλο ενδοιασμό: η όψη του μονού δίσκου στον μπροστινό τροχό του F650GS σε ξενίζει και σε κάνει να απορείς μάλιστα, τη στιγμή που όλος ο δικύλινδρος ανταγωνισμός (V-Strom, Transalp, Versys) αλλά ακόμη και μονοκύλινδρα με ανάλογο βάρος (π.χ. νέο Tenere) έχουν δύο δίσκους μπροστά. Αν μάλιστα σκεφτεί κανείς ότι το F650GS είναι 800 κυβικά και οι επιδόσεις του είναι ανώτερες όλων των 650αριών ανταγωνιστών του (71 ίππους), συμπεραίνει ότι ο μονός δίσκος μπροστά θα τα βρει σκούρα σε δύσκολες περιπτώσεις. Το δοκίμασα σε ελεγχόμενο απότομο φρενάρισμα και ένιωθα να στρεβλώνεται ελαφρώς το πιρούνι (τυπική αδυναμία του μονού δίσκου). Δεν ξέρω αν σε επαναλαμβανόμενα φρεναρίσματα με φορτίο μειώνεται η απόδοσή του αλλά σε ένα μηχανάκι των 7.900 ευρώ (9.700 με πλήρη εξοπλισμό +ABS) δε δικαιολογείται η απουσία του δεύτερου δίσκου. Το πίσω φρένο το βρήκα μέτριο σε αίσθηση και το ABS έμπαινε πιο συχνά σε λειτουργία είτε με λόγο (απουσία πρόσφυσης) είτε καμιά φορά και χωρίς λόγο (σαμαράκια). Πάντως σε γενικές γραμμές τα φρένα του GS τα κρίνω επαρκή για τον χαρακτήρα της μοτοσυκλέτας αλλά βέβαια δε φτάνουν την κορυφή (την οποία για μένα κατέχει το σύστημα συνδυασμένης πέδησης της Honda που έχω την τύχη να το απολαμβάνω στο δικό μου μηχανάκι). Α, να μην το ξεχάσω: Κάτι άλλο που μου προξένησε "οπτική" απορία ήταν και το γεγονός ότι ο μπροστινός δίσκος του GS δεν είναι πλευστός. Κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να ήταν για λόγους υπερθέρμανσης.

Στο τέλος της βόλτας - δοκιμής παρατήρησα ότι η θερμοκρασία καθόλου δεν ανέβηκε επικίνδυνα, παρά την αφόρητη ζέστη του Ιουλίου (πέρσι έκανα το test), και δεν μπήκε σε λειτουργία ούτε μία φορά το βεντιλατέρ, κάτι που πολύ θα ήθελα να συμβαίνει και στο δικό μου Transalp 700, που ζεσταίνεται σα διάολος τώρα το καλοκαίρι και πολύ με έχει εκνευρίσει :angry: . Και ξέρεται πού οφείλεται αυτό το "δροσερό" δούλεμα του BMW; Αφενός στο τεράστιο ψυγείο που έχει και αφετέρου στον εντελώς γυμνό κινητήρα του που δεν καλύπτεται καθόλου από πλαστικά. Κατά συνέπεια το F650GS είναι από τα πλέον κατάλληλα μηχανάκια της κατηγορίας για χρήση μέσα στην πόλη και σας δηλώνω 100% ότι για μέσα στην πόλη είναι ίσως το πιο ευχάριστο on-off της μεσαίας κατηγορίας που έχω οδηγήσει.

Καταλήγοντας: Ποιός είναι ο χαρακτήρας της μοτοσυκλέτας; Ποιά είναι η "φιλοσοφία" της;

Το F650GS twin εμένα πιο πολύ μου φέρνει σε ένα ήπιων τόνων on-off καθημερινό μηχανάκι, το οποίο στοχεύει σε αυτούς που θέλουν μια μοτοσικλετα για να τα κάνουν όλα. Δε ζητούν κορυφαίες επιδόσεις, ούτε κορυφαίο στήσιμο, ούτε συμπεριφορά καθαρόαιμου σε χωμάτινο τερέν. Ζητούν έναν καλό συμβιβασμό, μια τίμια πρόταση, μια ποιοτική μοτοσικλέτα καθημερινής χρήσης, ικανή και για μεγάλα ταξίδια αλλά και για ήπιους χωματόδρομους. Ο αγοραστής του νέου F650GS είναι ο ίδιος που χρόνια τώρα επέλεγε Transalp 650 (και τώρα 700) για τη φιλικότητά του, την καθημερινή ευκολία του, τη διαχρονική αξία του, αδιαφορώντας για τα γενικώς μέτρια τεχνικά χαρακτηριστικά της μοτο. Τώρα έχει μια ακόμη ενδιαφέρουσα επιλογή. Και εφόσον τα χρόνια αποδείξουν ότι το μηχανάκι είναι αξιόπιστο, πιστεύω ότι θα το προτιμήσει ο κόσμος. Οπως καταλαβαίνετε περί της αξιοπιστίας του δεν μπορώ να έχω γνώμη στα πλαίσια ενός test ride :). Η αξιοπιστία του λοιπόν θα κρίνει την εμπορική πορεία του. Ως πρόταση πάντως το βρίσκω ενδιαφέρον μηχανάκι.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Μπράβο Αιγαιοπλόε έσκισες!!!!!!!!! :_thumbsup: :_thumbsup: :_thumbsup:

Σκέφτηκες ποτέ να δουλέψεις σε κανένα περιοδικό;;;

Φοβερό το αρθράκι σου για το BMW και νομίζω θα βρει σύμφωνους και όλους τους κατόχους!!! :_thumbsup:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μπράβο Αιγαιοπλόε έσκισες!!!!!!!!! :_thumbsup: :_thumbsup: :_thumbsup:

Σκέφτηκες ποτέ να δουλέψεις σε κανένα περιοδικό;;;

Οχι. Δε θα με ενδιέφερε. Αλλωστε είναι άλλο το επάγγελμά μου.

Ισως το μόνο που θα μου άρεσε θα ήταν να με πληρώνουν για να ταξιδεύω και να γράφω τις εμπειρίες μου.

Ευχαριστώ για τα τιμητικά σχόλια.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Πολύ ωραίο Κώστα :thumbsup1:

Περιμένω και τα υπόλοιπα.

Άντε και σε κανα μήνα που θα κατεβάσω το δικό μου καλό θα ήταν να το οδηγήσεις και να μου πείς τη γνώμη σου. Ως τέστ μεταχειρισμένου.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Δυστυχώς όμως απο ότι λένε τα παιδιά που έχουνε κάποια σχέση με την bmw τα νέα 800αρια GS έχουνε σημαντικά προβλήματα αξιοπιστίας οπότε πρέπει να περάσουνε κάμποσα χρόνια για να έρθουν σε ένα καλό επίπεδο.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Τέλεια και πάρα πολύ αναλυτική περιγραφή από τον Αιγαιοπλόο.

Περιμένουμε με αγωνία το επόμενο μοτόρι, και μέχρι τότε προτείνω να τιμηθεί ο φίλος μας με τον τίτλο : Ο Μαμαλάκης της μοτοσυκλέτας :)

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

2ο μηχανάκι: Kawasaki Versys 650. Προσοχή: Οχι Versus που το λένε μερικοί.

w544h408_0000034049BDDDDF.jpg

Οταν αποφάσισα πέρσι να δώσω το μονοκύλινδρο Yamaha XT660R είχα στο μυαλό μου 3 μηχανάκια που μου άρεσαν. Το BMW F650GS twin, το Honda XL700V Transalp και το Kawasaki Versys 650. Το μηχανάκι αυτό λοιπόν εξαρχής μου έκανε κλικ. Και στην πρώτη ευκαιρία το τέσταρα. Δε χρειάστηκε μάλιστα να ... ξενιτευτώ. Το είχε εδώ στη Σύρο ο αντιπρόσωπος (και γνωστός παράλληλα) και το "τσίμπησα" για μια δοκιμαστική βόλτα.

Πάμε λοιπόν. Ξεκινάμε πρώτα από τα "απέξω". Γιατί το μηχανάκι πρέπει και να γουστάρεις να το βλέπεις (δεν αρκεί μόνο αυτό όμως). Αλλά όταν πίνεις τη φραπεδιά σου θέλεις και να απολαμβάνουν τα μάτια σου τη δίτροχη "συμβία" σου. Ομορφο για όλους σίγουρα δεν είναι. Πρωτότυπο, ναι. Ξεχωριστό, βεβαίως. Αλλά το τελικό αισθητικό αποτέλεσμα θα διχάσει τον κόσμο, νομίζω. Αλλοι θα το βρουν όμορφο και άλλοι άσχημο. Μέτριο λίγοι θα το πουν. Καλό είναι αυτό, για μένα. Το προτιμώ από ένα αδιάφορο αισθητικά μηχανάκι. Αν πάντως το έπαιρνα, θα επέλεγα το μπλέ χρώμα που κυκλοφορεί τώρα.

Παρατηρώντας το μηχανάκι προσεκτικά, το μάτι σου πέφτει με τη μία πάνω στο ανάποδο πιρούνι (θα πώ παρακάτω για τη λειτουργία του), του οποίου η βαφή δείχνει ποιοτική. Ακόμη καλύτερης ποιότητας (στο μάτι) δείχνει το "τρελό" ψαλίδι. Από τη μία πλευρά είναι "μπανάνα" ενώ από την άλλη έχει δύο δοκούς. Αισθητικά πάντως είναι άψογο (λειτουργικά θα πω επίσης πιο κάτω). Τέλος, το καλύτερο από όλα, ως προς την εμφάνιση είναι η τοποθέτηση του τελικού της εξάτμισης κάτω από τον κινητήτα. Θεωρώ αυτή την επιλογή της Kawasaki ιδιαίτερα σοφή και σωστή. Διότι αφήνει το πολύ όμορφο και μυώδες ψαλίδι να φαίνεται αλλά και διότι μπορείς άνετα να βάλεις σαμάρια στο μηχανάκι χωρίς κίνδυνο να πάρουνε φωτιά. Ασε που δεν υπάρχει και περίπτωση να κάψει η γυναίκα τα μπούτια της :D. Τα σέβη μου λοιπόν στην ιαπωνική εταιρία για την επιλογή αυτή.

Και μια και είπα "ιαπωνική εταιρία", να πώ ότι το Versys είναι γνήσιο παιδί του Akashi. Το ταμπελάκι το λέει υπερήφανα στο πλάι: "Made in Japan". Και η εικόνα που εισέπραξα σε πείθει για την ιαπωνική ποιότητα και προσοχή αλλά όχι στο 100%. Το μηχανάκι που οδήγησα εγώ ήταν λίγων μηνών και είχε ήδη πάνω του κάποιες μικροσκουριές αλλά σε γενικές γραμμές η ποιότητά του είναι αρκετά καλή. Σε άμεση σύγκριση πάντως με το επίσης ιαπωνικής κατασκευής Suzuki V-Strom 650 θα έλεγα ότι το δικύλινδρο της Suzuki είναι ένα κλικ πιο πάνω. Πάντως, με τη φτήνια των υλικών να κυριαρχεί σε όλες σχεδόν τις μοτοσυκλέτες, το Versys είναι μια χαρά. Ας μην είμαστε και ψείρες.

Γυρίζω το κλειδί, ακούω το "βββζζζίννν" του ψεκασμού και πατάω μετά τη μίζα. :burn:

Ο ήχος που ακούω μοιάζει λίγο με ... μονοκύλινδρο :huh: . Οι κραδασμοί στο δούλεμα του νεοσχεδιασμένου 2κύλινδρου σε σειρά κινητήρα είναι υπαρκτοί αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι ενοχλητικοί. Η ομοιότητα με μονοκύλινδρο κινητήρα είναι καθαρά ηχητική. Στην πράξη ο δικύλινδρος κινητήρας είναι έτη φωτός μπροστά από έναν αντίστοιχο μονοκύλινδρο. Ας δούμε λίγο και τα χαρακτηριστικά του. 2 εκκεντροφόροι επικεφαλής (2ΕΕΚ) κινούν 4 βαλβίδες σε κάθε κύλινδρο. Διάμετρος επί διαδρομή: 83Χ60. Μιλάμε δηλ. για υπερτετράγωνο κινητήρα που ανεβάζει στροφές ... "για πλάκα". Από ευστροφία λοιπόν καλά πάμε. Το "γκάζι" είναι μπόλικο και οι 64 ίπποι που ανακοινώνει η Kawasaki φαίνονται στο δρόμο. Εκείνο όμως που εμένα με ενδιαφέρει δεν είναι, όπως ξέρετε, η ισχύς. Αλλά η ΡΟΠΗ. 6,2 χιλιογραμμόμετρα στις 6.800 σ.α.λ. δεν είναι κακή τιμούλα αλλά μένει να το δούμε στην πράξη. Και η πράξη λέει ότι ο κινητήρας είναι αρκετά ελαστικός, δε σκορτσάρει και δε δυσανασχετεί με μέγάλη σχέση στο κιβώτιο. Και ευτυχώς, εδώ που τα λέμε, διότι το κιβώτιο του Versys είναι κάπως σκληρό. Ιδίως αν το συγκρίνω με το Transalp που έχω τώρα, το βρίσκω πολύ κατώτερο. Ροπάτο δούλεμα λοιπόν, δύναμη από χαμηλά, γεμάτες μεσαίες (βασικό για το στροφιλίκι) και δύναμη στις ψηλές στροφές. Μια χαρά λοιπόν είναι το μηχανικό συνολάκι. Κι αν σκεφτεί κανείς ότι ο ψεκασμός του είναι της Keihin, τότε είναι ακόμη καλύτερα τα πράγματα. Και έχει σημασία να είναι καλός ο ψεκασμός, διότι δεν είναι λίγες οι φορές που βλέπουμε και ακούμε για "κομπιάσματα" και "σβησίματα" σε ψεκαστά μηχανάκια και αναπολούμε τις παλιές καλές μέρες των καρμπυρατέρ.

"Οδηγώ", για μένα. σημαίνει "στρίβω". Και για να πεις ότι το μηχανάκι στρίβει, πρέπει να είναι καλοστημένο και με καλές αναρτήσεις. Ξεκαθαρίζω εδώ τα πράγματα: Το πιρούνι του Versys μου άρεσε. Απόλυτα. "Διάβαζε" το δρόμο και δεν κοπανούσε. Με πληροφορούσε καλά για την πρόσφυση. Αλλά το αμορτισέρ δεν ήταν ανάλογης λειτουργικής τελειότητας, για τα δικά μου οδηγικά γούστα πάντα. Και πιστεύω ότι δε φταίει το ίδιο το αμορτισέρ (που μάλιστα είναι και πλήρως ρυθμιζόμενο) αλλά η διάταξή του. Ετσι "ξαπλωτό" που το έχουνε βάλει (για λόγους αισθητικής πιστεύω), θεωρώ ότι δεν είναι εύκολο να κάνει άψογα τη δουλειά του. Αν σκεφτεί κανείς ότι δεν έχει και μοχλικό, τότε βρίσκει την εξήγηση για το θέμα. Πάντως, το καλό είναι ότι δεν αφήνει το μηχανάκι να "πλέει" αλλά εγώ θα το ήθελα να "διαβάζει" πιο καλά τις ανωμαλίες και τις λακούβες. Σίγουρα σε καλή άσφαλτο θα είναι μια χαρά αλλά για τους ελληνικούς καρόδρομους κάτι του λείπει.

Και μια και είπα για "καρόδρομους", αν πω ότι το Versys είναι ένα καθαρά street μηχανάκι. Ψηλό μεν αλλά street. Με εντελώς ασφάλτινα λάστιχα (Dunlop νομίζω), χωρίς φυσικά αεροθάλαμο και με εντελώς ασφάλτινο προφίλ. Στην καλή άσφαλτο είναι μια χαρά αλλά σε λακούβες, καπάκια υπονόμων και μπαλώματα θέλουν προσοχή. Το μηχανάκι δεν είναι On-Off.

Να πω και δυο κουβέντες για την άνεση. Ολοκήρωσα το τεστ περνώντας από το σπίτι για να ανέβει και η γυναίκα μου, μιας και υπήρχε πιθανότητα να το αγοράσω και ήθελα να μου πει κι εκείνη πώς το βρίσκει. Εδώ τα πράγματα ελαφρώς σκουραίνουν. Η μεγάλη υψομετρική διαφορά της σέλας αναβάτη - συνεπιβάτη δεν της άρεσε. Ούτε κι εμένα άλλωστε, αφού νιώθεις τον συνεπιβάτη ψηλά "στον αέρα" και σε δυσκολεύει. Αλλά και η σέλα του αναβάτη δε με ικανοποίησε απόλυτα, λόγω της κατηφορικής σχεδίασής της που σε σπρώχνει προς το ρεζερβουάρ. Ισως να βολεύει αυτή η "κατηφόρα" στη σπορ οδήγηση (όπου το Versys είναι πολύ καλό) αλλά σε ρυθμούς βόλτας ή σε ταξίδι μάλλον θα κουράσει.

Τελειώνω με τα φρένα του που εγώ τα βρήκα επαρκή. Δυνατά αλλά όχι υπερβολικά. Και η αίσθησή τους ήταν μια χαρά. Η έκδοση που οδήγησα ήταν η απλή (χωρίς το ABS) αλλά θεωρώ ότι αν είναι να το πάρει σήμερα κάποιος, καλό είναι να το πάρει με το ABS.

Αυτά λοιπόν από την αίσθηση που αποκόμισα από το Kawasaki Versys. Ελπίζω να βοήθησα όσους ενδιαφέρονται να το αγοράσουν αλλά θυμηθείτε: Η γνώμη του καθενός είναι προσωπική. Αν σου αρέσει ένα μηχανάκι, οδήγησέ το ο ίδιος.

Αυτά. Επόμενο μηχανάκι, στην πορεία.... :D

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Και πάλι :respekt: :respekt: :respekt: !!!!!!!

Γράφεις πολύ ωραία, και αρκετά αντικειμενικά απ' ότι μπορώ να καταλάβω.

Πάντως για τις σκουριές που λες, μήπως παίζει ρόλο ότι το μηχανάκι κυκλοφορεί κυρίως σε νησί και βρίσκεται εκτεθημένο στην αρμύρα της θάλασσας;;; (Δεν ξέρω κιόλας μιας και δεν μένω σε νησί, απλά μια σκέψη κάνω)

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Μπράβο Κώστα, πολύ ωραίο topic και πολύ ωραία η παρουσίαση που κάνεις.. :_thumbsup:

Αν ήθελα να συμπληρώσω κάτι για το Versys που έχω γνώση για αυτό είναι 2 πράγματα:

-Η αίσθηση που αποκόμισες σαν μονοκύλινδρου για το μοτέρ δεν είναι καθόλου παράξενη. Ουσιαστικά σαν μονοκύλινδρο δουλεύει αφού έχει χρονισμό 360 μοίρες. Δηλαδή τα 2 έμβολα κατεβαίνουν μαζί. Γι αυτό και η πολύ καλή ροπή αλλά εκεί οφείλονται επίσης και οι κάποιοι μικροκραδασμοί. Αν μπορούσα να πω κάτι με την συμβίωση μου με αυτό το μοτέρ αυτό είναι πως όσο αφορά τους κραδασμούς έχει μια ευαισθησία στις βενζίνες. Με καλή 100στάρα δουλεύει πεντακάθαρα αλλά με καμιά πατάτα βενζίνη γίνεται πιο τραχύ το δούλεμα του.

-Επίσης η αίσθηση που αποκόμισες απο το πίσω αμορτισέρ είναι σωστή . Μπορεί ποιοτικά να μην είναι κακό αλλά η διάταξη που επέλεξε η Kawasaki με απευθείας έδραση στο πλαίσιο χωρίς μοχλικό είναι ΄΄ατυχής΄΄ νομίζω για το θέμα ΄΄άνεση΄΄. Κοπανάει αρκετά στις εγκάρσιες ανωμαλίες και αυτό είναι επίσης κακό στην γρήγορη οδήγηση αφού στιγμιαία μπορεί να υπάρξουν πιο ξερές αντιδράσεις στη πίεση.. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στο ER-6.

:cheers:

Τροποποιήθηκε από τον TC-drift

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Αλλη μία ωραία περιγραφή. :respekt:

και μία επισήμανση:

Εκείνο όμως που εμένα με ενδιαφέρει δεν είναι η ισχύς. Αλλά η ΡΟΠΗ.

Αυτό ακριβώς (πρέπει να) ενδιαφέρει όλους μας! Η ροπή! Είτε οδηγούμε δίτροχο είτε τετράτροχο.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Πολύ καλές οι προσθήκες σου, Βαγγέλη (TC-drift) για το χρονισμό των 360 μοιρών, τους κραδασμούς και την 100άρα βενζίνη. Και το γεγονός ότι έχεις προσωπική εμπειρία από τον κινητήρα του Versys πάνω στο δικό σου ER6n αυξάνει την αξία των γραφομένων σου.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Μπράβο τρελέ δικηγόρε!!! nice job! γουσταρω τα review σου...μοιαζουν με αγωγές! :P

μεγάλεεεεεεεεεεεε...θελω ανάλυση για transalp!!! :vv:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Θα έρθει και η γνώμη μου για το Transalp-άκι. Και για το 650άρι και για το δικό μου το 700άρι.

Και για το V-Strom θα γράψω και για το Fazer και για το ΧΤ660R και για όσα μηχανάκια είχα στην κατοχή μου ή είχα την ευκαιρία να τα οδηγήσω.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα