Dimitris Leon 3 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 4 , 2022 (τροποποιήθηκε) Αγοραστηκε τον Σεπτεμβρη του 2019 μοντελο 1994 Artesia μετατροπη σε Super Motard απο Γρεβενα για 2000€ και απο την αρχη που την πηρα σκεφτομουν να γραψω την αποψη μου για αυτη. Οι αναμνησεις πλεον αρκετες, καποιες καλες καποιες κακες, και πλεον η μηχανη δωθηκε... Στον αδερφο μου. Που σημαινει οτι και παλι την οδηγω οποτε θελω αλλα επισημα εφυγε απ' τα δικα μου χερια. Αρχικα να πω οτι το συγκεκριμενο XT φοραει πολλα aftermarket πραματα (μπουκαλες WP, Monoshock απο xtx, ψαλιδι απο xtx, ζαντες απο xtx, ψυγειο λαδιου, πιστονι wiseco 95mm πομπε, μεγαλυτερες βαλβιδες, εκκεντροφορο, fcr 35, φρενα brembo), οποτε σε καποια ζητηματα ισως να ειναι διαφορετικη η οδικη του συμπεριφορα σε σχεση με ενα που ειναι εντελως εργοστασιακο. Παρολα αυτα νομιζω οτι οσοι εχουν ζησει με XT θα συμφωνησουν στα περισσοτερα που θα πω. Η συμβιωση με το ΧΤ Ερχομενος απο τετρακυλινδρο CB 400 sf , θεος συγχωρεστο πηγε ακλαφτο μετα απο τρακαρισμα, και οδηγοντας για περιπου 9 μηνες μονο παπακι το ΧΤ μου φανηκε πυραυλος. Μετα απο το πρωτο service και αλλαγμα ελατηριων βαλβιδων λογο προειδοποιησης του προηγουμενου ιδιοκτητη ξεκινησαν οι βολτες. Ροπη χαμηλα ανεβασμα σαν κατσικι στα πεζοδρομια και αφθονη δυναμη για να ικανοποιηθουν οι εντος πόλεως απαιτησεις. Ακομα και τα μεινοκτηματα της οπως το βαρυ σαζμαν, ο αερας που χτυπουσε ανελεητα ή το κρεμασμα του κινητηρα σε υψηλες στροφες δε με χαλουσε. Μεσα στην πολη της Θεσσαλονικης και στις γυρω περιοχες απο το διαστημα που την πηρα μεχρι και τον Φεβρουαρια του 2020 θεωρουσα οτι εχω μια φοβερη μηχανη. Οδηγικα ηταν οτι επρεπε για αυτες τις αποστασεις και με τα τοσα Aftermarket πραγματα πανω της την θαυμαζαν μαζι με εμενα φιλοι και γνωστοι. Σε αυτη την περιοδο δεν γραφτηκαν ιδιαιτερα χιλιομετρα μιας και ημουν ο μονος στους κυκλους μου που ειχε 600cc μηχανη οποτε δεν ειχα κινητρο για μεγαλυτερες αποστασεις. Παρολα αυτα η γνωμη μου εμελε να αλλαξει στην πρωτη εκδρομη με αυτη... Τον Φεβρουαριο του 2020 φιλος απο την Κατερινη κατοχος Ζ750 μου προτεινε να τον επισκεφθώ για να δει και το καινουριο μοτορι. Ενθουσισμενος ξεκινησα απο την εξοδο της κεντρικης αγορας στην εθνικη οδο Θεσσαλονικης Κατερινης και επειτα απο λιγα λεπτα συνειδητοποιησα οτι οσο ευχαριστη ειναι η οδηγηση της μεσα στην πολη, τοση ταλαιπωρια ειναι εξω απο αυτη.Ο αερας με κοπανουσε απο παντου οι τριγμοι απιστευτα εντονοι και ενοχλητικοι μετα απο 15-20 λεπτα δρομο και ολα αυτα με ταχυτητες 110-120 χλμ. Μετα απο την επισκεψη στην πολη της Κατερινης ειχε ερθει η ωρα για να φυγω και για να μην ξαναπιασω την εθνικη οδο πηγα απο τον παλιο επαρχιακο δρομο που σε πηγαινει μεσα απο τα χωρια Πιερίας, Ημαθιας και Θεσσαλονικης. Φτανοντας Θεσσαλονικη δεν ενιωθα ιδιαιτερη ικανοποιηση απο την εξωρμιση μου και ηδη σκεφτομουν οτι ειχα κανει λαθος επιλογη μοτοσυκλετας. Εβγαλα ομως αυτες τις σκεψεις απο το μυαλο μου γιατι την ειχα πολυ λιγο καιρο και η κατασταση στην οποια την πηρα ηταν εξαιρετικη. Λιγες ημερες αργοτερα βγηκε και η πρωτη βλαβη της μηχανης αφου οι μεμβρανες του FCR ειχαν ξεραθει και πλυμμηρισαν τα παντα με βενζινη,πανε τα 150€.Μετα απο αυτη τη μικρη περιπέτεια ηρθε και ο covid 19... Στις αρχες του επομενου καλοκαιριου το ΧΤακι απεκτησε παρεα αφου δυο φιλοι αγορασαν ενα XT 500E και ενα XTX 660, οποτε ξεκινησαν πλεον οι ομαδικες βολτες. Γυριστηκαν ολοι οι ορεινοί προορισμοι και οι αναβασεις της Θεσσαλονικης και καποιες φορες γινοντουσαν και εκδρομες στη Χαλκιδικη, στην Κατερινη, στις Σερρες. Σε αυτο το διαστημα και με παρεα το XT ηταν ιδιαιτερα απολαυστικο στην οδηγηση του και παρα τις προηγουμενες σκεψεις μου για να το πουλησω αποφασισα να το κρατησω. Εδω να πω βεβαια οτι αποφευγαμε τους μεγαλους αυτοκινητοδρομους οπως ο διαολος το λιβανι ψαχνοντας παντα για τις πισω διαδρομες με τα στροφυλικια σε αναβασεις και καταβασεις οπου εκει τα ΧΤ χαιρονταν να βρισκονται. Αυτο ισως να ηταν και το καλυτερο διαστημα που περασα με το ΧΤ μιας και η ιστορια του απο εκει και περα δεν ειναι ιδιαιτερα συναρπαστικη γιατι οπως θυμαστε ηρθε το part 2 του covid 19. Μεσα σε αυτο το διαστημα η μηχανη εβγαλε και την δευτερη βλαβη της. Ενα πρωινο που πηγα να την ξεκινησω η μηχανη εμεινε απο μπαταρια, λεω δε πειραζει θα παρω το παπι και θα παω να αγορασω μια δεν ειναι μακρια το μαγαζι με τα ανταλλακτικα. Μετα την αλλαγη της μπαταριας η μηχανη ειχε κανονικα ρευμα με ολες της τις λειτουργιες οποτε θεωρησα οτι απλα παλιωσε η προηγουμενη μπαταρια και ξεφορτησε. Δυο τρεις ημερες μετα αδειασε και η καινουρια μπαταρια οποτε καταλαβα οτι υπαρχει θεμα. Την πηγα στον μηχανικο μου και το κατοσταρικο εφυγε για να αλλαχτουν τα πηνια της. Η μηχανη ουσιαστικα δεν ξανακουνηθηκε ποτε στην περιοδο της δευτερης καραντινας και ακομα και μετα τη ληξη της οι διαδρομες που εκανε ηταν εντος πολεως και με λιγες συγκινησεις. Η μοναδικη φορα που χρησιμοποιηθηκε ηταν για να παω διακοπες με την γυναικα το καλοκαιρι του 2021 στην Χαλκιδικη οπου και εκανε τιμια την δουλεια της. Μετα απο εκεινες τις διακοπες και λογω προσωπικων οικονομικων ανοιγματων την εδωσα στον αδερφο μου. Αποψεις Πλεονεκτηματα: Περι αξιοπιστιας δεν χρειαζεται να πω κατι δεν ειναι τυχαιο που τα βλεπουμε στους δρομους καμια 40αρια χρονια. Φιλικο προς νεους αναβατες ιδιαιτερα ευκολοδηγιτο χωρις να σημαινει οτι ειναι βαρετο για βετερανους οδηγους. Ο κινητηρας ειναι ροπατος χαμηλα και βγαζει 45 αλογα οσο ανεβαινουν οι στροφες χανεται η δυναμη. Ειναι επαρκης και για εντος και για εκτος πολης δεν θα περιορισει σε καμια περιπτωση την μοτοσυκλετα. Οι αναρτησεις που ειχε το δικο μου ηταν καπως σκληρες και αν και με ευνοουσαν σε απαιτητικη οδηγηση στις λακουβες και κακοτεχνιες των δρομων με στραβωνε την μεση. Με μαμα αναρτησεις περνας ανετα πανω απο λακουβες αλλα θα σε περιορισουν σε απαιτητικη οδηγηση. Εντος πολεως ευελικτο, ανεβαινει παντου χωνεται καλυτερα και απο παπακι. Σε αναβασεις και επαρχιακες διαδρομες με στροφυλικια ακομα και με κακους δρομους ειναι αξιοπρεπεστατο. Βαζεις ευκολα χερι σε ολα τα μερη του απο αναρτησεις και κινητηρα μεχρι κοντερ. Ευκολη και φτηνη στο να την κανεις service ακομα και μονος και χωρις ιδιαιτερες γνωσεις και εργαλεια με εξαιρεση την αλλαγη λαδιων που επειδη τα εχει μεσα στον σκελετο θελει να κανεις 2-3 αλλαγες μεχρι να παρεις τον αερα. Ανταλλακτικα παντου και για οτι θες και σε αρκετα φτηνες τιμες ιδιαιτερα τα μεταχειρισμενα. Πληθωρα επιλογων για μετρατροπη ειτε το θελει καποιος on/off ειτε SM ειτε και μερικοι που τα κανουν... cafe racer μπορει να κανει τα παντα. Βασικα το μεγαλυτερο πλεονεκτημα της ειναι οτι κανει ΣΧΕΔΟΝ τα παντα που μπορει να ζητησει ενας οδηγος (εμφαση στο σχεδον). Μειονεκτηματα: Υψηλη καταναλωση παρολο που δεν εχει πολλα αλογα πλησιαζει 400αρια και 600αρια τετρακυλινδρα.Ειχε τυχει να δω μεχρι και 8L/100 παρολα αυτα σε μανισιο 600αρι φιλου ηταν μεικτη γυρω στα 6.5L/100 (που και παλι δεν ειναι καλο νουμερο σε σχεση με την ιπποδυναμη της). Τριγμοι σε απιστευτο βαθμο που κατα πασα πιθανοτητα λογο παλαιοτητας και διαφορων πατεντων απο μηχανικους και ιδιοκτητες γινονται ακομα χειροτεροι. Με τη θερμοκρασια που αναπτυσει ο κινητηρας το καλοκαιρι ανετα ψηνεις σουβλακια πανω του οποτε να ειστε ετοιμοι να φορατε μακρυ παντελονι καλοκαιριατικα. Ο κινητηρας ψοφαει οταν ανεβουν οι στροφες το χρησιμο φασμα στροφων ειναι απο 3000-5500 και αυτο πρεπει να το υπολογιζεις καθε φορα που σχεδιαζεις καποια προσπέραση ιδιατερα σε πιο υψηλες ταχυτητες. Προστασια απο αερα κυριολεκτικα μηδεν και το υψος στο οποιο βρισκεται ο αναβατης το κανει ακομα χειροτερο. Δεν ειναι ιδιαιτερα εργονομικη, ανυπαρκτος χωρος κατω απο την σελα που χωραει χαρτια και με το ζορι και ενα λουκετακι. Α και μιας που ειπα για την σελα να σημειωθει οτι δεν εχει κλειδαρια, "κλειδωνει" με δεκαρια βιδακια απο την κατω μερια της που σημαινει οτι για να την ανοιξεις πρεπει να εχεις πανω σου κλειδακι και να χωνεσαι κατω απο την πινακιδα. Ελάττωσα καπως αυτο το προβλημα βαζοντας βιδακια με πεταλουδα για να τα σφιγγω με το χερι. Σε περιπτωση που σε πιασει βροχη θα γεμισεις λασπη απο πανω μεχρι κατω (αν και αυτο ειναι προβλημα μονο στα SM). Κακα φρενα ακομα και για μηχανακι τετοιας ηλικιας, νιωθω τυχερος που στο δικο μου ειχαν αλλαχτει σε brembo, άλλα που εχω οδηγησει μπορω να πω οτι ειναι απο κακα μεχρι απαραδεκτα. Γενικο συμπερασμα: Ειναι μια μηχανη που κανει πολλα πραγματα μετρια. Μια καλοπροσεγμενη μοντελο 1999-2003 τα τελευταια τα 600Ε παει στα 1500-2000€ και με λιγη συντηρηση μπορει να βγαλει αλλα τοσα χρονια.Θα την προτεινα σαν πρωτη μηχανη απο σχεδον οποιαδιποτε καινουρια ιδιαιτερα στα ατομα που περιοριζονται λογο διπλωματος γιατι ειναι μηχανη σχολειο, που συγχωρει που ειναι φτηνη και θα σε εισαγει στον κοσμο της μοτοσυκλετας. Παρολα αυτα για εναν πιο εμπειρο υποψηφιο αγοραστη θα πρεπει να ξερει τι ζηταει απο αυτην (σε αντιθεση με εμενα) και να μην περιμενει να κανει πραγματα για τα οποια δεν ειναι φτιαγμενη. Η θεωρια οτι μπορεις να κανεις τα παντα με ενα ΧΤ ισχυει αλλα πλεον εχουμε 2022 και δεν ξερω αν αξιζει αυτο. Υπαρχουν πολλες κατηγοριες μοτοσυκλετων που ειναι κατασκευαμενες για να ικανουποιουν συγκεκριμενες αναγκες. Απο εμενα θα ειναι για παντα μια ευχαριστη αναμνηση ολη η περιπετεια μου με το ΧΤακι μου και πιστευω οτι ακομα εχει κατι να μου δωσει μεχρι να φυγει τελειως απο τα χερια μου παρολο που πλεον εχω αλλη μοτο. Αυτα απο εμενα σας ευχαριστω. Τροποποιήθηκε Απρίλιος 4 , 2022 από τον Dimitris Leon 3 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
ΓιωργοςΤΤ 2.996 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 5 , 2022 Διαχρονική μηχανή, έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές!!! Το φρένο ίσως σου φάνηκε κακό γιατί φορούσε 17" ζάντα με μικρό δίσκο, με ένα δίσκο 320 Χιλ βελτιώνεται η κατάσταση. Η κατανάλωση πιθανότητα ήταν απόρροια του fcr, με εργοστασιακό καρμπυρατέρ καίει πολύ λιγότερο. Προσωπικά είναι από τις αγαπημένες μου μηχανές, έχω κάνει πολλά πειράματα και δοκιμές στο μοτέρ, το οποίο γίνεται μέχρι 105 Χιλ διάμετρο κυλίνδρου με αξιοπιστία πυροτεχνημάτων! 1 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
Dimitris Leon 3 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 5 , 2022 Συμφωνω απολυτα διαχρονικη, και για να πω την αμαρτια μου παρολο που δε μου ταιριαξε εν τελη την θεωρω πανεμορφη μοτοσυκλετα και δεν αποκλειω οτι καποια στιγμη μπορει να δελεαστω να ξανααγορασω καποια. Οσον αφορα τα φρενα ειχε πολυ μεγαλο δισκοφρενο μπροστα και ειχε γινει αλλαγη και εξαερωση υγρων και αλλαγη στα τακακια, συν οτι τα σωληνακια ηταν προσφατα αλλαγμενα. Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
Tasos Meli 4.984 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 5 , 2022 Το artesia έβγαινε σε 600? Φίλος μου είχε το 400. Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
ΓιωργοςΤΤ 2.996 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 5 , 2022 Όχι, Artesia λέγεται το 400. Απλά έβαζες μηχανή από το 600, εύκολη μετατροπή. 1 1 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
Dimitris Leon 3 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 6 , 2022 Και εγω που νομιζα οτι ετσι λεγεται το XT απο 1991-1996 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες