Jump to content
tzoutz

Να ψήφιζαν τα δέντρα...

Recommended Posts

Είχα που είχα '' μαυρίλες '' , με αποτελείωσες .....

Μόνη ελπίδα το κυκλάμινο της τελευταίας φωτογραφίας.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Είχα που είχα '' μαυρίλες '' , με αποτελείωσες .....

Μόνη ελπίδα το κυκλάμινο της τελευταίας φωτογραφίας.

Λυπάμαι ρε φίλε, εύχομαι να ήταν αυτό μία μικρή κάθαρση και να είσαι τώρα σε άνοδο. Εγώ κάπως αυτή τη μαυρίλα την ξόρκισα με καλλιτεχνικό ας το πούμε τρόπο. Με μερικές φωτό με ένα κίτρινο χρέπι ως μόνη χρωματική νότα και μία σελίδα Α4 με τις σκέψεις μου καταγεγραμμένες πια. 

Το κυκλάμινο ήταν όντως μεγάλη φλασιά έτσι όπως το είδα ξαφνικά να ξεπροβάλλει. Ελπίδα είναι η σωστή λέξη αλλά δεν την χρησιμοποίησα γιατί έχει ταλαιπωρηθεί ως λέξη τελευταία. Το "καθησυχαστικό" μου άρεσε πιο πολύ από το ελπιδοφόρο, καθησυχαστικό είναι να νιώθεις ότι μετά την καταστροφή η ζωή βρίσκει τρόπο να τρυπώσει. Ιδίως αν έχει κάποιος την τάση να βιώνει τις καταστροφές ως οριστικά γεγονότα και όχι ως μία φάση του κύκλου. 

Σου εύχομαι τα καλύτερα!

στην αρχη ανατρίχιασα και στο τέλος δάκρυσα ρε μαλάκα . . .  άψογο

"Στο τέλος δάκρυσα ρε μαλάκα..." φανταστική ατάκα, ακόμα γελάω!

ΥΓ. Κάνας χωματερός κάφρος πως και δεν τόλμησε να ομολογήσει πως τώρα που ξεκαθάρισε η βλάστηση το σημείο έχει γίνει ο παράδεισος του control; Εγώ το σκέφτηκα πάντως.... :laugh: 

Τροποποιήθηκε από τον tzoutz

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Φοβερος για αλλη μια φορα ο Γιουτζιν.  Ωραιες φωτο, ποιητικη περιγραφη. 

Θα σχολιασω 2 πραγματακια παρακατω, που καποια τα εχω σκεφτει και εγω εδω και λιγες μερες μετα απο ποδηλαταδα στα καμμενα.  

Τι θα ακούγαμε από τα δέντρα εκεί στο βάθος που γλύτωσαν το μαρτύριο; Τα δέντρα που δεν μπορούν να σηκώσουν τις ρίζες τους και να φύγουν μακριά από την φωτιά. Αλήθεια, τι γενναία πλάσματα, they will stand their ground no matter what. 

20150920_133627.jpg

Χωρίς στάλα βροχής, μέσα στο κατακαλόκαιρο, το κυκλάμινο φύτρωσε ανάμεσα στα καψαλισμένα βράχια. Είναι καθησυχαστικό, είναι όμως και να αναρωτιέται κανείς πως θα ήταν αυτός ο πλανήτης χωρίς εμάς, χωρίς την απληστία δηλαδή που ομολογουμένως μας έχει πάει πολύ μακριά. Αν ψήφιζαν όμως τα δέντρα τι θα ψήφιζαν;

α) Σε πιανω απολυτα στο τι θα σκεφτονταν τα δεντρα στη φωτια κλπ. 

ενας μεσος Αθηναιος δεν θα το σκεφτει, οσο και αν πονα που καηκε ενα δασος, ή δεντρο. 

Εμεις, οι βουνισιοι ( με καθε μεσο και τροπο) εχουμε δεθει αλλιως με την φυση. Καποια απο τα καμμενα πχ μπορει να το εχεις προσπερασει σε μια μονοπαταδα, μπορει να εχεις στουκαρει πανω του ''στις καλες εποχες''.

εισαι διαφορετικα δεμενος. Και σιγουρα εχεις αλλα συναισθηματα. Περνουσα απο τα ιδια μερη  την κυριακη με το παπι ( μην κραξετε) και εεπιδη κιολας ηταν ενα συγκεκριμμενο κομματι που κανω παντα για να παω παπαγου και πισω, ενιωσα πολυ περιεργα καθως περνουσα. Μια θλιψη. 

β) Αυτο ειναι το θαυμα της φυσης φιλε. Μεσα απο την καταστροφη παντα ερχεται η δημιουργια. Ειναι πραγματικα εντυπωσιακο να βλεπεις μεσα απο τα καμμενα ,λιγων μηνων κιλας, να ξεπροβαλει καινουρια πρασσιναδα.  Υπεροχο. 

ΥΓ. Κάνας χωματερός κάφρος πως και δεν τόλμησε να ομολογήσει πως τώρα που ξεκαθάρισε η βλάστηση το σημείο έχει γίνει ο παράδεισος του control; Εγώ το σκέφτηκα πάντως.... :laugh: 

Με φωναξε κανεις? 

Μλκαααα προς τερψιθεα εχω ανακαλυψει κατι μονοπατακια που λογω βλαστησης παλιοτερα δεν ηξερα καν οτι υπαρχουν. Μακαρι βεβαια να μην τα εβλεπα ποτε, αλλα τωρα μιλαμε με αλλα δεδομενα. 

Γενικα φετος θα δεις εναν αλλον υμηττο Γιουτζιν... αρκει να σε βλεπουμε πιο συχνα:grin:

Εχουν προστεθει πολλα κομματια στην διαδρομη μας πλεον εκει πανω. Και δυσκολα και απλα και απ ολα. 

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

χρειαζομαστε καμποσους απο δαυτους μπας κ γυρισουμε λιγακι αλλιως τουτο τον τοπο....

...τον εναν τον εχουμε ηδη!ωραιος Ευγενιε!

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

χρειαζομαστε καμποσους απο δαυτους μπας κ γυρισουμε λιγακι αλλιως τουτο τον τοπο....

Συμφωνώ μαζί σου , αλλά με 350 περίπου προβολές και 6 απαντήσεις δεν έχω πολλές ελπίδες.

Κρίμα για τέτοιο θέμα και τέτοιες φωτογραφίες.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Τι να απαντησεις? Τι να γραψεις? Οταν αυτο που δινει χρωμα σε μια φυσικη φωτογραφια ειναι ενα μοτερ που καιει βενζινη τα πραγματα ειναι τραγικα... Μονο κακες σκεψεις μπορουν να σου ερθουν που δυσκολα διατυπωνονται. 

Εγω δεν βλεπω κανεναν Υμηττο στις φωτογραφιες Ευγενιε, το χαλι ολοκληρης της Ελλαδας βλεπω... Και την ελπιδα της νεας γενιας στην τελευταια φωτογραφια, που ειναι τοσο μικρη μπροστα στο ολο σκηνικο αλλα ποιο ομορφη απο ολο το συνολο μαζι...

Respect για το θεμα, το κειμενο και το φωτογραφικο υλικο.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

.................. αλλά ρε παιδιά εκεί είναι, πάνω από το κεφάλι μας και ας μην την βλέπουμε από κοντά.

Μη σκιάζεσαι, και στην 1η γερή βρόχα, θα τα δειτε όλοι απο κοντά. Να κατεβαινουν μαζί με τα νερά και τ'αποκαίδια, χώμα και φερτά.

Ο βόμβος και το κριτσάλισμα της δασικής πυρκαγιάς, μαζί με την αναρρόφηση αέρα και την τεράστια εκπομπή θερμότητας, είναι μια αίσθηση που όσοι δεν την έχετε ζήσει, ειναι δύσκολο να την ''πιάσετε''. Οι εμπρηστες βεβαια, μαγεύονται απο ΑΥΤΑ ακριβως που έγραψα....

Την ίδια στιγμή ομως που πεθαινει το δέντρο, εχει τον τρόπο να ξαναζήσει με τους σπόρους που εκτοξεύει στην καμένη γη. Πολύ σύντομα, θα ξαναπρασινισει η χαμηλή βλάστηση και οι θάμνοι, και τα φυτά χαμηλά. Η πανίδα που εκδιωχθηκε βίαια απο τη φωτιά, επιστρέφει + πολλαπλασιάζεται.

Η βόσκηση όμως απαγορεύεται.

Όπου λοιπόν δειτε σε καμένα να βοσκάνε, προσπεράστε και σταματηστε να μην φαίνεστε. (πινακιδα ,κλπ)

Τηλεφωνακι στο  112. Τσαμπέ ειναι. Απαντουν σε 9'' ΜΑΧ. Ζητατε να σας εντοπίσουν με το GPS. Ζητατε Δασαρχείο για παράνομη βόσκηση. Όλα καταγραφονται. 

ΑΝ παρετε απευθειας το Δασαρχείο, δεν θα'ρθει ΚΑΝΕΙΣ. :yawn:

Ον τοπικ.                                                                                                            

Ευγένιε το κλάμα που εκπέμπει το πόστ σου, ειναι εκκωφαντικό. Μπορεί να γίνει χειρότερο, αν πας 5 μερες μετα τη φωτιά.                                                                   Όπου η βροχή δεν εχει ξεπλύνει ακόμη τη μαυρίλα, κυκλάμινα κλπ δεν υπάρχουν, ο βράχος καψαλίζεται ανελέητα απο τον ήλιο (το ίδιο κι εσυ), η στάχτη μπερδεύεται στα παπούτσια σου και στους πνεύμονες, η ησυχία είναι τρομακτική. Η μυρωδιά της απέραντης ψησταριάς, θα κάνει κάνα 3ημερο να φυγει απο πάνω σου.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Συμφωνώ μαζί σου , αλλά με 350 περίπου προβολές και 6 απαντήσεις δεν έχω πολλές ελπίδες.

κ ποιος σου ειπε οτι τα φορουμ αποτελουν εξαιρεση κ δεν ειναι καθρεπτες της κοινωνιας μας...:winking:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Μπορεί να γίνει χειρότερο, αν πας 5 μερες μετα τη φωτιά.Όπου η βροχή δεν εχει ξεπλύνει ακόμη τη μαυρίλα, κυκλάμινα κλπ δεν υπάρχουν, ο βράχος καψαλίζεται ανελέητα απο τον ήλιο (το ίδιο κι εσυ), η στάχτη μπερδεύεται στα παπούτσια σου και στους πνεύμονες, η ησυχία είναι τρομακτική. Η μυρωδιά της απέραντης ψησταριάς, θα κάνει κάνα 3ημερο να φυγει απο πάνω σου.

οταν εχεις δει κατι παρομοιο να περναει μεσα απο την αυλη σου,δεν φευγει ποτε απο μεσα σου...

Ευβοια 2007...

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

δεν ξέρω αν έχετε ιδέα για το δάσος της βόρειας εύβοιας . . . 3 φοτιές θυμάμαι τα τελευταία χρόνια γύρω από το χωριό μου, ευτυχώς τις προλάβαμε όλες (απο κεραυνό - γυαλιά και απο έναν που έβαλε να κάψει κλάρες καλοκαιριάτικα)

να μαστε καλα να προσέχουμε τα δάση μας

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

μπορει να εχεις στουκαρει πανω του ''στις καλες εποχες''.

Αποδείξτε σε ένα δέντρο έμπρακτα την αγάπη σας. Στουκάρετε πάνω του. Καραλόλ Ηλία, μου άρεσε αυτό που έγραψες!

Κάθε μέρα ξυπνάω πλέον βλέποντας τον Υμηττό. Οι μικρές στιγμές ανάπαυλας στο μπαλκόνι μου είναι μπροστά στον Υμηττό. 

Όταν ο νους ξεφεύγει από την καθημερινότητα κοιτάω τον Υμηττό και σκέφτομαι τι βόλτες μπορεί να κάνουμε. 

Ε, φαντάζομαι ότι σιγά σιγά θα επιστρέψει και στην πραγματικότητα μου.....

Υπερβάλλετε λίγο αγόρια αλλά σας ευχαριστώ. Θα με ήθελα λιγάκι λιγότερο λαϊκιστή, λιγάκι λιγότερο δακρύβρεχτο, ενεργό και όχι αυτομαστιγωνόμενο κατόπιν εορτής. Για εμένα η πράξη της καταστροφής του δάσους με την πυρκαγιά έχει μεγάλες συμβολικές προεκτάσεις, είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι. 

Τι να απαντησεις? Τι να γραψεις? Οταν αυτο που δινει χρωμα σε μια φυσικη φωτογραφια ειναι ενα μοτερ που καιει βενζινη τα πραγματα ειναι τραγικα... Μονο κακες σκεψεις μπορουν να σου ερθουν που δυσκολα διατυπωνονται. 

Εγω δεν βλεπω κανεναν Υμηττο στις φωτογραφιες Ευγενιε, το χαλι ολοκληρης της Ελλαδας βλεπω... Και την ελπιδα της νεας γενιας στην τελευταια φωτογραφια, που ειναι τοσο μικρη μπροστα στο ολο σκηνικο αλλα ποιο ομορφη απο ολο το συνολο μαζι...

Πολύ μου άρεσε η πρώτη σου τοποθέτηση. Πράγματι το μόνο που δίνει χρώμα είναι ένα μηχανοκίνητο που καίει βενζίνει και το οποίο επίσης καταστρέφει το περιβάλλον. Ειρωνεία. 

Εφόσον βλέπεις το χάλι όλης της Ελλάδας στις φωτό τότε έχεις διατυπώσει με μία πρόταση πολύ εύγλωττα τις σκέψεις σου. Παρομοίως, όπως έγραψα κι εγώ παραπάνω, το κάψιμο του δάσους, το οποίο εκλαμβάνω ως ύψιστο δημιούργημα της φύσης, έχει για εμένα ισχυρότατες συμβολικές προεκτάσεις σχετικά με την απληστία και την επικείμενη αυτοκαταστροφή του ανθρώπου. 

Και αυτό για τη νέα γενιά που λες μου άρεσε έτσι όπως το έγραψες, έχω και ιδιαίτερη ευαισθησία σε αυτό λόγω του ότι ένας από τους ρόλους μου είναι και διδακτικός. 

Τελικά εντυπωσιακή τοποθέτηση στο σύνολο της!!!!

Μη σκιάζεσαι, και στην 1η γερή βρόχα, θα τα δειτε όλοι απο κοντά. Να κατεβαινουν μαζί με τα νερά και τ'αποκαίδια, χώμα και φερτά.

Ο βόμβος και το κριτσάλισμα της δασικής πυρκαγιάς, μαζί με την αναρρόφηση αέρα και την τεράστια εκπομπή θερμότητας, είναι μια αίσθηση που όσοι δεν την έχετε ζήσει, ειναι δύσκολο να την ''πιάσετε''. Οι εμπρηστες βεβαια, μαγεύονται απο ΑΥΤΑ ακριβως που έγραψα....

Την ίδια στιγμή ομως που πεθαινει το δέντρο, εχει τον τρόπο να ξαναζήσει με τους σπόρους που εκτοξεύει στην καμένη γη. Πολύ σύντομα, θα ξαναπρασινισει η χαμηλή βλάστηση και οι θάμνοι, και τα φυτά χαμηλά. Η πανίδα που εκδιωχθηκε βίαια απο τη φωτιά, επιστρέφει + πολλαπλασιάζεται.

Η βόσκηση όμως απαγορεύεται.

Όπου λοιπόν δειτε σε καμένα να βοσκάνε, προσπεράστε και σταματηστε να μην φαίνεστε. (πινακιδα ,κλπ)

Τηλεφωνακι στο  112. Τσαμπέ ειναι. Απαντουν σε 9'' ΜΑΧ. Ζητατε να σας εντοπίσουν με το GPS. Ζητατε Δασαρχείο για παράνομη βόσκηση. Όλα καταγραφονται. 

ΑΝ παρετε απευθειας το Δασαρχείο, δεν θα'ρθει ΚΑΝΕΙΣ. :yawn:

Ον τοπικ.                                                                                                            

Ευγένιε το κλάμα που εκπέμπει το πόστ σου, ειναι εκκωφαντικό. Μπορεί να γίνει χειρότερο, αν πας 5 μερες μετα τη φωτιά.                                                                   Όπου η βροχή δεν εχει ξεπλύνει ακόμη τη μαυρίλα, κυκλάμινα κλπ δεν υπάρχουν, ο βράχος καψαλίζεται ανελέητα απο τον ήλιο (το ίδιο κι εσυ), η στάχτη μπερδεύεται στα παπούτσια σου και στους πνεύμονες, η ησυχία είναι τρομακτική. Η μυρωδιά της απέραντης ψησταριάς, θα κάνει κάνα 3ημερο να φυγει απο πάνω σου.

Έμπειρο σε βλέπω και όπως πάντα στεγνό και πραγματιστή. Αυτό χρειάζεται!

Πραγματικά, επειδή έπεσαν πάρα πολλές μπόρες αυτή την εβδομάδα ακριβώς αυτό είχα στο μυαλό μου. Μιλάμε για πολύ μεγάλη επιφάνεια, πολύ κεκλιμένη και αρκετά βραχώδη. Είναι φάση να χυμίξει το βουνό να πλακώσει την πόλη. Έτσι μου έμοιαζε αλλά τελικά δεν έγινε. Την Δευτέρα μετά τις εκλογές ανέβηκα επάνω κι έπεφτε με τους κουβάδες, υαλοκαθαριστήρες στο φουλ και πάλι μόνο με 30 χ.α.ω. 

Γενικά δεν νομίζω ότι θα ανέβει κανείς εκεί να βοσκήσει, από τη μεριά της Αθήνας είναι. Τώρα το κατά πόσο ενδέχεται να αρχίσουν να χτίζονται τίποτε παράγκες δεν το ξέρω. Και αυτό δύσκολο, όσο και αν είμαι σίγουρος ότι υπάρχει η θέληση.

οταν εχεις δει κατι παρομοιο να περναει μεσα απο την αυλη σου,δεν φευγει ποτε απο μεσα σου...

Ευβοια 2007...

Ρε φίλε εκείνες τι μέρες ήμουν στον Σχινιά-Μαραθώνα. Θυμάμαι 3 μέρες να βλέπω την φωτιά έρχεται από τον Βορρά κατατρόγωντας την Εύβοια. Τον καπνό πρώτα, μετά τις φλόγες εκεί στο βάθος. Στο τέλος έφτασε στην θάλασσα. 3 μέρες να έρχεται. Πολύ περίεργο συναίσθημα να βλέπεις μία κόλαση να σου έρχεται αργά και σταθερά. Πολύ απόκοσμο.

15_9_20_Hymettus.jpg

Και μία φωτό με μερικούς από αυτούς που αναφέρει ο Ηλίας. Δεν κουτουλάνε τα δέντρα αυτοί βέβαια. Πόση πίκρα να περπατάς μέσα σε αυτό το τοπίο για καμιά ώρα τουλάχιστον, έχοντας το γνωρίσει ολάνθιστο! Η δύναμη τους να συνεχίζουν την βόλτα τους είναι επίσης φοβερά καθησυχαστικό. Βλέπετε εξακολουθώ να αποφεύγω την λέξη ελπίδα...

Τροποποιήθηκε από τον tzoutz

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
 Τελικά εντυπωσιακή τοποθέτηση στο σύνολο της!!!!

Ειναι τοποθετηση απο την ιδια τη χωματινη νεα γενια... :biggrin: Να σαι καλα...

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα