Mi_ka 2.388 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 21 , 2014 Μιλάμε για απίστευτο συγχρονισμό στην κουβέντα μας, ούτε συννενοημένοι να ήμασταν!!! Ο φίλος μου χθες ξήλωσε το commander από ένα R1 και μόλις τώρα φεύγει άλλος πελάτης ευχαριστημένος με 990 Super Duke και αυτός με το commander σε σακούλα... ... και επειδή μου αρέσει να μιλάω με αποδείξεις, ιδού το τελευταίο μηχανάκι που ξηλώθηκε το PC που το ταλαιπωρούσε, φωτογραφημένο με άδεια από τον ιδιοκτήτη του: ... και έφυγε χαρτογραφημένος σωστά με τον κόφτη κάμποσο ψηλότερα και με το φανταιζί κουτάκι σε σακούλα.... ...σαν να ξηλώνεις μπλοατγουέαρ ένα πράμα και το πισι μετά να πετάει.. 3 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
Ravendark 6.393 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 21 , 2014 ... και επειδή μου αρέσει να μιλάω με αποδείξεις, ιδού το τελευταίο μηχανάκι που ξηλώθηκε το PC που το ταλαιπωρούσε, φωτογραφημένο με άδεια από τον ιδιοκτήτη του: ... και έφυγε χαρτογραφημένος σωστά με τον κόφτη κάμποσο ψηλότερα και με το φανταιζί κουτάκι σε σακούλα.... ...σαν να ξηλώνεις μπλοατγουέαρ ένα πράμα και το πισι μετά να πετάει.. σένιος ο δούκας, μπας και έχουμε κανά διάγραμμα; Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
Jimskeet 498 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 21 , 2014 Τι να πω? Εχω ριξει διαβασμα για τα power commander και bazzazz σε οτι διεθνες forum εχω βρει. Πουθενα δεν εχω διαβασει για τετοια προβληματα με τα power commander, αντιθετως μονο καλα λογια εχω διαβασει. Και σε μενα δουλευει πολυ καλα χωρις να εχω καποια προβληματα με μπερδεματα η κομπιασματα η οτιδηποτε αλλο. Και μου φαινεται και παραλογο να δουλευει τοσο χαλια οσο το παρουσιαζεις ειδικα οταν το χρησιμοποιουν και σε μοτοσυκλετες που συμμετεχουν σε αγωνες... Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
Mi_ka 2.388 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 21 , 2014 Και μου φαινεται και παραλογο να δουλευει τοσο χαλια οσο το παρουσιαζεις ειδικα οταν το χρησιμοποιουν και σε μοτοσυκλετες που συμμετεχουν σε αγωνες... Πραγματικά ούτε συννενοημένοι να ήμασταν!!! : Να ρίξω τώρα την φωτό με τον συγκεκριμμένο μηχανικό να ποζάρει δίπλα στο Νο.1 που κατέκτησε φέτος το superstock που ρύθμιζε ο ίδιος? (Ε, όχι, αυτό θα ήταν κανονική ξεδιάντροπη γκρίζα διαφήμιση). Χωρίς power commander φυσικά... Ο λόγος που το έχω πάρει τόσο θερμά είναι πως έχω απηυδήσει να βλέπω κόσμο να πετάει λεφτά προς λάθος κατεύθυνση και άνθρωποι σαν και αυτόν που έχει μαλιάσει η γλώσσα τους να λένε το σύγχρονα σωστό (επαναχαρτογράφηση όταν είναι διαθέσιμη, που είναι πλέον στα πιο πολλά, μέχρι και τα Honda έχουν crackάρει) να κοιτάνε να ξενιτευτούν γιατί όλοι θέλουν να ψωνίζουν το κουτάκι από το παρελθόν... Επειδή διαβάζει και ασχολείται όλη την ώρα πάνω στην βελτίωση της τέχνης του και δεν γράφει όλη την ώρα στα φόρουμ όπως αργόσχολοι σαν την πάρτη μου ή άλλοι προφεσόροι που μάθανε το κουτάκι-τυφλοσούρτη και τον κοτσάρουν παντού χρεώνοντας τα διπλά και βάλε (κουτάκι συν εργασία). 1 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
Jimskeet 498 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 21 , 2014 Κοιτα δεν ειπα οτι ειναι λαθος η χαρτογραφηση του εγκεφαλου η οτι δεν εχει περισσοτερες επιλογες απο το να βαλεις power commander. Αυτο που ειπα ειναι οτι δεν νομιζω να δουλευει τοσο ασχημα το power commander οπως λες. Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
Mi_ka 2.388 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 21 , 2014 σένιος ο δούκας, μπας και έχουμε κανά διάγραμμα; Ο πελάτης έφυγε τόσο ευχαριστημένος που ούτε εκτύπωση δεν πήρε - το αρκούσε πως δούλευε πλέον το μηχανάκι. Υποθέτω ότι τα 100% νούμερα δεν θα άλλαξαν αλλά όλη η υπόλοιπη λειτουργία (άρπαγμα, μερικό γκάζι κλπ) δεν είναι εύκολο να καταγραφεί σε διαγράμματα (δεν υπάρχει στάνταρ τρόπος όπως πχ τα 3D γαφήματα στον ήχο) πιθανότατα να μη δούμε τίποτα το εντυπωσιακό. Επειδή τέτοια διαγράμματα αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία αυτού που το πλήρωσε, να ρωτήσω από Δευτέρα και άμα μπορώ ποστάρω. Κοιτα δεν ειπα οτι ειναι λαθος η χαρτογραφηση του εγκεφαλου η οτι δεν εχει περισσοτερες επιλογες απο το να βαλεις power commander. Αυτο που ειπα ειναι οτι δεν νομιζω να δουλευει τοσο ασχημα το power commander οπως λες. Αχ βαχ να μπορούσα να πληρώσω την εργασία να σε βγάλω ψεύτη αλλά είμαι ταπί δυστυχώς (και μου τα έδινες μετά την πώληση του power commander σου!). Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
Jimskeet 498 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 21 , 2014 Ο πελάτης έφυγε τόσο ευχαριστημένος που ούτε εκτύπωση δεν πήρε - το αρκούσε πως δούλευε πλέον το μηχανάκι. Υποθέτω ότι τα 100% νούμερα δεν θα άλλαξαν αλλά όλη η υπόλοιπη λειτουργία (άρπαγμα, μερικό γκάζι κλπ) δεν είναι εύκολο να καταγραφεί σε διαγράμματα (δεν υπάρχει στάνταρ τρόπος όπως πχ τα 3D γαφήματα στον ήχο) πιθανότατα να μη δούμε τίποτα το εντυπωσιακό. Επειδή τέτοια διαγράμματα αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία αυτού που το πλήρωσε, να ρωτήσω από Δευτέρα και άμα μπορώ ποστάρω. Αχ βαχ να μπορούσα να πληρώσω την εργασία να σε βγάλω ψεύτη αλλά είμαι ταπί δυστυχώς (και μου τα έδινες μετά την πώληση του power commander σου!). Μα δεν εχω παραπονο απο το πως δουλευει το δικο μου :P Ισα ισα μ αρεσει που μπορω κ το σκαλιζω κ μονος μου :) Εμενα η γνωμη μου ειναι οτι αυτοι που εχουν προβλημα ειναι λογω ρυθμισης του commander κ οχι λογω του ιδιου του commander. Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
Ravendark 6.393 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 21 , 2014 Μα δεν εχω παραπονο απο το πως δουλευει το δικο μου :P Ισα ισα μ αρεσει που μπορω κ το σκαλιζω κ μονος μου :) Εμενα η γνωμη μου ειναι οτι αυτοι που εχουν προβλημα ειναι λογω ρυθμισης του commander κ οχι λογω του ιδιου του commander. Κοίτα για να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, ο τρόπος λειτουργίας του power commander θέτει περιορισμούς εξ'ορισμού. Το PC κάθεται μετά το ECU, και η δουλειά του είναι να προσθέτει ή να αφαιρεί νουμεράκια, στις εντολές του ECU. Αυτό προσθέτει ένα delay στο άνοιγμα των μπεκ όπως και να το κάνεις. Βέβαια δεν συμφωνώ στο ότι τα πράγματα είναι τόσο τραγικά όπως τα παρουσιάζει ο μίκα αλλά επίσης δεν χρησιμοποιούνται τέτοιου είδους κουτάκια σε αγωνιστικά μηχανάκια... Για ερασιτεχνική χρήση ναι. Επίσης, το να πετάξεις ένα PC από ένα ΚΤΜ είναι εύκολο πράγμα, γιατί μπορείς άνετα να πειράξεις την ECU, αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία. Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
Mi_ka 2.388 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 21 , 2014 (τροποποιήθηκε) Μα δεν εχω παραπονο απο το πως δουλευει το δικο μου :P Ισα ισα μ αρεσει που μπορω κ το σκαλιζω κ μονος μου :) Εμενα η γνωμη μου ειναι οτι αυτοι που εχουν προβλημα ειναι λογω ρυθμισης του commander κ οχι λογω του ιδιου του commander. Σε αυτό συμφωνώ! Το (μόνο) καλό του κομάντερ είναι αυτό: Το σκαλίζεις εύκολα μόνος σου. Και στην τελική το ξηλώνεις, μαζί και το συνήθες φίλτρο-εξάτμιση και είσαι μαμά άρπα-κόλα (..αυτό ακριβώς μου είπε και ο συγκεκριμμένος - για τέτοια δουλειά, ναι!). Το γράψιμο εγκεφάλου είναι πιο ιδιαίτερη δουλειά. Σε κάποια μηχανάκια είναι και πιο περίεργη η διαδικασία, σε άλλα θέλει γδύσιμο η ECU για κόλημα επαφών και σε άλλα απλά δεν γίνεται (οπότε πας σε μπαζααζ γιατί είναι καλύτερο... άλλη κουβέντα αυτή και εγώ ακουστά το έχω και από ξένους). Στα πιο πολλά σύγχρονα μηχανάκια υπάρχει έτοιμο βύσμα πλέον και τα πρωτόκολα της μαμάς τα σπάνε γάτοι ανά τον κόσμο (έχουμε και εδώ τέτοιους, και αυτοί πάνε για ξενητειά επίσης, γιατίς άραγες??). Αλλά άνθρωποι σκάνε ένα σκασμό λεφτά για φουλ σετ βελτίωσης, εκκεντροφόρους πιστόνια κλπ και μετά βάζουν κομμάντερ γιατί ο βελτιωτής λέει πως "έτσι πρέπει" γιατί δεν ξέρει την τύφλα του παραπέρα στο ηλεκτρονικό κομμάτι. Και το μηχανάκι ακραία κουρδισμένο πλέον μηχανικά, στην παραμικρή διαφορποίηση κλίματος-καυσίμων δουλεύει μπέρδεγουαίη και ο αναβάτης που έσκασε τα λεφτά όλο ψάχνεται αντί να το χαίρεται... Αντί να το πάνε στου "χορδιστή" να τους το σετάρει σωστά πριν το παραδόσουν στον πελάτη, προτιμούν τον τυφλοσούρτη για να βγάλουν επιπλέον και από την πώληση του "κουτακίου" ... Τροποποιήθηκε Νοέμβριος 21 , 2014 από τον Mi_ka Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
Jimskeet 498 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 21 , 2014 Οπως ειπα κ πιο πριν δεν διαφωνω στο οτι ο επαναπρογραμματισμος εγκεφαλου θα ειναι καλυτερος απο ενα power commander. Διαφωνω στο κομματι του οτι το power commander δουλευει χαλια. Να πω οτι θα κανεις ολες αυτες τις βελτιωσεις που λες κ να σκεφτεις το αν θα βαλεις κομαντερ η επαναχαρτογραφηση εγκεφαλου ναι. Αλλα τωρα για μια εξατμιση δεν θα το σκεφτω... 250 ευρω θα δωσω για ενα κομαντερ, θα το ρυθμισω με το autotune οπως το θελω εγω. Θα κανω κ οσους χαρτες θελω, θα τους αλλαζω κ οποτε θελω κλπ. Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
Jimskeet 498 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 21 , 2014 Και επειδη μ ολα αυτα που εγραψες μ εβαλες στην διαδικασια να το ψαξω λιγο περεταιρω εστειλα mail στην dynojet για τη γνωμη τους στο θεμα. Παραθετω την απαντηση τους: I would agree that reprogramming the stock ECU of a vehicle has benefits over adding a piggy-back device to tune the engine; but the technical explanation that the guy is giving is either complete nonsense or just isn’t translating well to English. We have been effectively using the piggy-back Power Commander to tune an engine’s air/fuel ratio for many years. Simply put, it works. If it didn’t work, we wouldn’t be the most widely used AFR tuning platform in the industry; which we are. So we must be doing something right. Flash tuning devices are usually too expensive and too technical for the average consumer. Our piggy-back units are inexpensive, effective, and easy to use. For the professional tuner, a flash tuning option might be preferred; but there are many professional tuners that still prefer the Power Commander. The device works by either delaying when the injector opens to subtract fuel or it delays the when the injector closes to add fuel. This is a fundamental aspect of the device and is the entire reason why the product does work. Let me know if you have any further questions. Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
Jimskeet 498 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 21 , 2014 Και μου συμπληρωσαν με αυτο: Τhe Power Commander works by delaying when the injector opens in order to subtract fuel. It can also add fuel by delaying the point when the injector closes. This is how it works. If you have a Power Commander installed and you are not adding or subtracting any fuel at all from stock (zero map), there is no delay at all whatsoever. Δεν υπαρχει καθολου καθυστερηση δηλαδη στο σημα λογω του οτι παρεμβαινει το power commander Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
Mi_ka 2.388 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 22 , 2014 (…θα απαντήσω διεξοδικά μόλις συμμαζέψω το παλιοΜήλο μου γιατί έχει βλαμμένο στήσιμο και το Γιοσέμιτυ δεν του έκατσε καλά, σόρυ για την αναμονή...) 1 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
Mi_ka 2.388 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 24 , 2014 I would agree that reprogramming the stock ECU of a vehicle has benefits over adding a piggy-back device to tune the engine; but the technical explanation that the guy is giving is either complete nonsense or just isn’t translating well to English. We have been effectively using the piggy-back Power Commander to tune an engine’s air/fuel ratio for many years. Simply put, it works. If it didn’t work, we wouldn’t be the most widely used AFR tuning platform in the industry; which we are. So we must be doing something right. Σε σχέση με την απάντηση της DJ δεν περιμένω ποτέ να γράψουν στραβά για ένα βασικό προϊόν που τους δίνει καλό ποσοστό κέρδους για να έχουν να φάνε (καλά), γι'αυτό και δεν θα ανοίξω κουβέντα μαζί τους. Ότι δουλεύει, ναι δουλεύει. Το πόσο καλά και το αν είναι η ενδεδειγμένη ή η βέλτιστη λύση είναι αυτό που συζητάω. Όταν το '94 έγραφα πρώτη φορά assembly για 8μπιτα κοντρολεράκια, αν κάποιος μου είχε θέσει το μηχανολογικό θέμα 2-3 χρόνια μετά θα είχα φτιάξει και 'γω κάποια λύση σαν το PC3 τότε (που όλο και κάποιοι άλλοι σαν και μένα θα το κάνανε, σίγουρα, πολλοί Mi_ka ανά τον κόσμο, δεν έχω το αποκλειστικό) - μη νομίζεις ότι πρόκειται για κάτι δύσκολο ή εξεζητημένο τεχνικά - πολύ περισσότερη φασαρία είναι η τυποποίηση και η πώληση κάτω από ένα ισχυρό brandname. Η DJ είχε μεγαλη πελατειακή βάση και είχε ήδη κάνει όνομα (με αντίστοιχο τρόπο) στα δυναμόμετρα οπότε ο λογικός συνειρμός [δυναμόμετρο DJ & κουτάκι DJ=εγγυημένο αποτέλεσμα] είναι πολύ φυσικό να επικράτησε ακριβώς όπως τα Windows σαν συνέχεια του πανταχού παρόντος DOS (...τότε έγραφα Assembly σε ένα φορητό 286 με DOS6-θέλαμε να στέλνουμε live αποτελέσματα ειδικών enduro μέσω ασύρματων modem 1200bps από τα βουνά κατευθείαν στην Γραμματεία αλλά ατυχήσαμε...). Ηλεκτρονικά υπήρχαν γι'αυτή τη δουλειά πριν την επικράτηση των ψεκασμών αλλά τα πακέτα ανάπτυξης των μικροκοντρόλερ γίνανε βατού κόστους μόλις στα τέλη ΄90 οπότε ερασιτέχνες/μικρές εταιρίες να προκόψουν με την DJ εδραιωμένη ήταν αδύνατο γι'αυτό και άργησαν τόσο οι αντίπαλες λύσεις κουτακίων. Όσο για το πιο περίπλοκο PCV&Autotune το δύσκολο είναι να βρεις στοιχεία και datasheet για τον wideband αισθητήρα λ (μυστήριο φρούτο)- παλιά χωρίς γνωριμίες εντός της Bosch δεν έβρισκες τίποτα καθώς τέτοια χαρτιά πηγαίνανε μόνο σε κατασκευαστές οχημάτων και ότι βρίσκαμε στον Παπασωτηρίου ήταν συγκριτικά για γέλια. Την τελευταία δωδεκαετία η τεχνική χαρτούρα έχει περάσει για τα καλά στο web - πριν έψαχνες σε βιβλία και ότι datasheet είχανε acrobatiσει οι εταιρίες με πολλά πράματα να μην τα βρίσκεις το ίδιο εύκολα με σήμερα. Το power commander λοιπόν το χαρακτηρίζω άχρηστο όταν με χαμηλότερο κόστος σήμερα μπορείς να έχεις της σωστή λύση που δεν είναι ένα στατικό συν πλην % αναλόγως σαλ και tps πεταλούδων. Υπάρχουν πολλές παράμετροι στην εξίσωση χρόνου ανοικτού μπεκ που λύνει ο εγκέφαλος και το καλύτερο είναι η μη επίδραση σε αυτούς του υπολογισμούς εκ των υστέρων έτσι μπακαλίστικα. Και να το πληρώνεις και πολύ ακριβότερα από το κόστος λόγω brand (και την Apple την πληρώνεις αλλά στην πράξη αγοράζεις software μέσω του hardware). Flash tuning devices are usually too expensive and too technical for the average consumer. Our piggy-back units are inexpensive, effective, and easy to use. For the professional tuner, a flash tuning option might be preferred; but there are many professional tuners that still prefer the Power Commander. Για τον ερασιτέχνη το "κουτάκι" παρέχει άπειρες ώρες ενασχόλησης και παιχνιδιού, μπαινοβγαίνει εύκολα και μεταφέρεται μεταξύ οχημάτων με άλλη πλεξούδα. Αλλά συνήθως ο ερασιτέχνης δεν ξέρει τα όρια του τι μπορεί να κάνει και νομίζει πως όλα γίνανε τέλεια κοιτώντας ελλειπείς μετρήσεις σε μεταβλητές συνθήκες σε δημόσιο δρόμο και σε κάποιες εριστικές περιπτώσεις νομίζει και από πάνω πως έχει πιάσει τον Πάπα εκ των όρχεων... (δε μιλάω για σένα, προσοχή!). Ο επαγγελματίας θέλει να βγάλει λεφτά από την επένδυση εξοπλισμού και εργατοώρας στο μαγαζί του. Το PC του παρέχει αυτή τη δυνατότητα υπό την κάλυψη μάλιστα ενός "αδιαμφισβήτητου" brand που κρατάει τον πελάτη ήσυχο "αφού αυτό βάζουν όλοι άρα είναι καλό". Ακόμα και όταν βλέπει ότι το πράμα δεν ακούει ή ότι με το που πιάσανε τα κρύα θέλει ξανά κούρδισμα όταν ξαναέρθει ο ψαχνόμενος πελάτης, αυτή η λύση του δίνει εμπορική ασφάλεια και απόδοση. Γιατί η άλλη λύση απαιτεί πολύ διάβασμα και ενασχόληση που δεν θα την πληρώσει ο πελάτης και στο κάτω κάτω, πολλές φορές δεν είναι εφικτή ή απαιτεί σκάλισμα στο κουτί της παλιότερης ECU να φανούν κρυφές επαφές και αυτό ανατριχιάζει τον πελάτη! Οπότε τείνει προς την "ασφαλή" λύση. Τώρα το αν ξέρει έστω αυτή την λύση του PCV να την εφαρμόσει σωστά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση που αφορά ειδικά το PC. The device works by either delaying when the injector opens to subtract fuel or it delays the when the injector closes to add fuel. This is a fundamental aspect of the device and is the entire reason why the product does work. Και μου συμπληρωσαν με αυτο: Τhe Power Commander works by delaying when the injector opens in order to subtract fuel. It can also add fuel by delaying the point when the injector closes. This is how it works. If you have a Power Commander installed and you are not adding or subtracting any fuel at all from stock (zero map), there is no delay at all whatsoever. Δεν υπαρχει καθολου καθυστερηση δηλαδη στο σημα λογω του οτι παρεμβαινει το power commander Στο 100% άνοιγμα που όλα δουλεύουν τέρμα ανοικτά από χρόνους και φλομώνουν την τόπο σταγονίδια όλη την ώρα, η διαφορά είναι μικρή-αμελητέα. Στο μερικό όμως γκάζι, το να ανοίξει τη σωστή στιγμή είναι σημαντικό για το χρονικό σημείο στροβιλισμού του μίγματος. πχ μου είπε ο φίλος πως αντί για +20% που είχε σε κελί το PCV, αυτός μέτρησε το ίδιο λ με +14% στην επαναχαρτογράφηση (δεν ρώτησα άνοιγμα-στροφές). Γιατί? Μόνο εξήγηση το ότι λόγω καθυστέρησης από το PC χάνεται το optimum χρονικό σημείο στροβιλισμού με ατελή καύση οπότε υπάρχει περίσεια οξυγόνου και ανεβάζει % για να ανταπεξέλθει. Ρίξε μια ματιά σε στοιχεία μπεκ βελτιώσεων, δηλαδή θεωρητικά της "καλής" ποιότητας: Στα 14βολτ έχουν 0.65ms χρόνο ανοίγματος για ελάχιστο κύκλο άνοιξε-κλέισε όχι κάτω από 1.7ms. Όπως σου είπα στις 10 000 σαλ στο δικό σου έχει γύρω στα 3 χιλιοστά του δευτερολέπτου να γίνει ο κύκλος εισαγωγής & ψεκασμού καυσίμου. Το PCV θα μπορούσε να ψεκάζει ακριβώς τη σωστή στιγμή αν έπαιρνε σήμα από τον αισθητήρα στροφάλου και δεν ξέρω αν στο δικό σου παίρνει τέτοιο σήμα όπως σε άλλα μηχανάκια. Αν όχι, τότε υπάρχει κάποια καθυστέρηση. Πόση, εξαρτάται από το πόσο γρήγορο είναι το επεξεργαστάκι και σε τι επιπέδου γλώσσα έχει γραφτεί η εφαρμογή. Μπορεί να είναι λίγα εκκατομυριστά του δευτερολέπτου ή κάποια δέκατα του χιλιοστού οπότε εκεί αρχίζει και παίζει το θέμα της καθυστέρησης. Αυτό μπορώ να στο απαντήσω σίγουρα και ακριβώς με το μηχανάκι πάνω σε δυναμόμετρο πέδης και παλμογράφο συνδεδεμένο παράλληλα στο PCV να βλέπω παλμούς πριν και μετά. Αλλά είμαι μακρυά εις τα βουνά και ο φίλος μου παρ'όλο που ότι αφορά τη μηχανολογική εφαρμογή είναι εξαίρετος, ο ίδιος δεν είναι ηλεκτρονικός να το ψάξει σωστά το σημείο αυτό. Υπάρχει ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο χρονισμού που παραβλέπεται με τα "κουτάκια": Στην εξίσωση ψεκασμού υπάρχει παράμετρος που αφορά την τάση (δεν ξέρω στο PCV) και επιλέον, όταν δεν έχουμε καταργημένο τον μαμά λ, στη στοιχειομετρική λειτουργία closed loop μετράτε η γενική κατάσταση των μπεκ/αντλίας και υπολογίζεται διορθωτική παράμετρος οπότε υπάρχει αυτό-κούρδισμα σε βάθος χρόνου. Εν κατακλείδι, εγώ είμαι της άποψης πως αν το μηχανάκι δεν μπορεί να ξαναγυρίσει σε μαμά κατάσταση ECU τότε ναι, πάμε σε κουτάκι ειδάλως το να ψάχνεσαι συνεχώς με το κμουτάκι είναι σαν το γνωστό μου που περηφανευότανε πως έχει περάσει rootαροντας δύο λειτουργικά στο android τηλέφωνο του (χωρίς λόγο/αιτία/ανάγκη) και εγώ σκεφτόμουν γιατί να έχω δύο μηχανές στο καθημερινό αυτοκίνητο μου με τη μίσα συνέχεια σβηστή... Προ 10ετίας είχα και 'γω τρία λειτουργικά στο PC αλλά μετά από 3 χρόνια όταν βρέθηκα με Mac σκεφτόμουν "πόσος ηλιθιωδώς χαμένος χρόνος για να νιώθω ουάουα κομπιουτεράς" Το όχημα θεωρώ ότι το κουρδίζεις όσο θες/σηκώνει η τσέπη, το προγραμματίζεις μια και καλή και μετά το χαίρεσαι και που και που το συντηρείς. Άμα είναι όλη την ώρα να σκαλίζεις οκ, αρκεί να είναι το σκάλισμα αυτό που σε γεμίζει. Εγώ προτιμώ ποιοτικό χρόνο χρήσης του αντικειμένου και όχι το σκάλισμα του (εκτός από την Φωτογραφία αλλά ο καθείς μας είναι βλαμμένος και με κάτι ) 3 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
Mi_ka 2.388 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 28 , 2014 (τροποποιήθηκε) σένιος ο δούκας, μπας και έχουμε κανά διάγραμμα; Ρώτησα για διάγραμμα και δεν έχω κάτι να ποστάρω. Ακόμα και ο πελάτης δεν το πήρε, δεν ζήτησε καν εκτύπωση. Γιατί? Ο κάτοχος του ΣούπερΔούκα είχε πάει ήδη "κουρδισμένος" με power commander και χαϊρι στον δρόμο δεν έβλεπε παρά τα ωραία νούμερα στο χαρτί στην στατική τέρμα γκάζι δυναμομέτρηση. Ο χορδιστής που κατέχει καλά ειδικά το συγκεκριμμένο μοντέλο και κάποιες ιδιοτροπίες του εν κινήσει ξήλωσε το PC και ρώτησε τον πελάτη: "Θες ρύθμιση για ωραία στατικά νούμερα στο δυναμόμετρο ή να ξυρίζει το μηχανάκι στο δρόμο σε πραγματικές συνθήκες οδήγησης?" Ο σώφρον και κουρασμένος από το πως δούλευε μέχρι τώρα το μηχανάκι πελάτης ζήτησε να "ξυρίζει στο δρόμο". Έγινε η ρύθμιση και το πελάτης το δοκίμασε. Έμεινε τόσο ικανοποιημένος που χ@στηκε για τα νούμερα γι'αυτό και δεν ζήτησε εκτύπωση - ούτως ή αλλέως ωραία νούμερα στο χαρτί ήδη είχε. Και ευχαρίστησε τον μηχανικό που τον έστειλε σε γνώστη χορδιστή και δεν τραβιότανε με ημιμαθείς. Και μέρες μετά παραμένει χαμογελαστός - δεν ήταν επιδόσεις του συγκεκριμμένου απογεύματος μόνο... Όλα αυτά δεν έγιναν μπροστά μου αλλά εμπιστεύομαι 100% τον άνθρωπο που μου τα έλεγε καθώς τον ξέρω και έχετε φυσικά κάθε δικαίωμα να με αμφισβητήσετε γιατί είναι ο ίδιος ο χορδιστής. Αλλά εγώ τους φίλους μου τους εμπιστεύομαι και δεν ακούω τίποτα. Τέλος της χάπυ εντ ιστορίας. Τροποποιήθηκε Νοέμβριος 28 , 2014 από τον Mi_ka Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
Ravendark 6.393 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 28 , 2014 και έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα! Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
Mi_ka 2.388 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 28 , 2014 (τροποποιήθηκε) Ομιλώ ειλικρινώς άνευ φουμάρων. Τέλος πάντων, ότι είχα να πω επί του θέματος "κουτάκι και νούμερα vs επαναχαρτογράφηση και απόδοση στο δρόμο" το είπα, όποιος ενδιαφέρεται ξέρει 2 πράματα περισσότερα τώρα για κάποια μη εμφανή διαόλια που κρύβονται στις λεπτομέρειες και χαλάνε τα ακριβοπληρωμένα παραμύθια που κυκλοφορόυν στην πιάτσα. Τροποποιήθηκε Νοέμβριος 28 , 2014 από τον Mi_ka Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
Ravendark 6.393 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 28 , 2014 κοίτα, αν ο ίδιος μάστορας που λες, χαρτογραφούσε σωστά το PC, όπως χαρτογράφησε και την ECU, δεν θα καταλάβαινες καμία μα καμία διαφορά... μην το ισοπεδώνουμε το πράμα... Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
Mi_ka 2.388 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 28 , 2014 Προφανώς δεν διάβασες όλα τα προηγούμενα που γράφω γιατί τα "κουτάκια" είναι λειψή και συχνά ακριβότερη λύση. Αν τώρα επιμένεις πως τα "κουτάκια" είναι η πανάκεια λύσις, η DJ είναι η τιμιοτέρα των εταιριών, και τα δυναμόμετρα της μετράνε πραγματικά άλογα ακμής ελαστικού, τι να πω, ούτως ή αλλέως είμαι σε φάση να σταματήσω να βροντάω την πόρτα ηθελημένα κουφών. Δικά σας τα λεφτά, δικά σας και τα μηχανάκια. Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
Ravendark 6.393 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 28 , 2014 και συ δεν έχεις διαβάσει τα δικά μου ποστ... Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
Mi_ka 2.388 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 28 , 2014 Ναι, σε μπέρδεψα με άλλον, σόρυ! - πρέπει να φταίει η τοποθεσία αυτού τοτ ΚΤΜ στο άβαταρ που με απσοτυνότνισε... Σε ένα μηχανάκι χρήσης βόλτας - καφετέριας για το οποίο ξεκίνησε το θέμα δεν θα κάνει και ιδιαίτερη διαφορά αλλά γιατί να μπει το κουτάκι όταν του πετάς τσάμπα μέσα το χάρτη της ακράπας και τελειώνεις το ίδιο πάνω κάτω από ανακρίβεια όταν αλλάξει ο καιρός? Ενώ στον ΣούπερΔούκα που το θέλει μπιστόλι ο χεράς πιστεύεις ότι με ένα σωστά ρυθμισμένο PC σε Χ συνθήκες θα συνεχίσει να είναι σωστά ρυθμισμένο το κουρδισμένο μηχανάκι όταν αλλάξει άρδην η θερμοκρασία αέρα? Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
Jimskeet 498 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 28 , 2014 Γιατι με την επαναχαρτογραφηση του εγκεφαλου εισαι σιγουρος οτι οταν αλλαζει η θερμοκρασια το μιγμα σου δεν επηρεαζεται καθολου? Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
Mi_ka 2.388 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 28 , 2014 Το λαμβάνει υπ'όψη του στη γενική εξίσωση ψεκασμού - θεωρώ απίθανο να είναι γραμμική η σχέση αναλόγως θερμοκρασίας οπότε το στατικό % του PC ολισθαίνει εκτός optimum όσο αλλάζουν οι συνθήκες εκτός των συνθηκών κουρδίσματος. Θεωρητικά ένα σωστά επαναχαρτογραφημένο μηχανάκι που έχει διαγραφεί ο μαμά αισθητήρας λ ξεκουρδίζεται μόνο με την πάροδο του χρόνου (φθορές & αποθέσεις) και την διαφορά ποιότητας καυσίμου καθώς δεν μπορεί να αυτοκουρδίζεται/αυτοδιορθώνεται στο closed loop (όσοι εγκέφαλοι έχουν short & long term corrections). Αν δεν είναι επιθυμητό το στοιχειομετρικό λ=1 στο closed loop αλλά κάτι πιο πλούσιο τότε πρέπει να μπει κουτάκι που θα μεταφράζει το επιθυμητό λ από τον μόνιμο wideband σε παλμούς narrowband και όχι αυτό δεν είναι κάτι τύπου memjet γιατί η τάση του narrowband αν θες να τον δουλέψεις ως ψιλοψευδοwideband αλλάζει άρδην με διαφορές στη θερμοκρασία αερίων. Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
Jimskeet 498 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 28 , 2014 Και τι γινεται σε μοτοσυκλετες που δν εχουν καν αισθητηρα λ οπως το δικο μου? Επισης σκεψου το αλλιως. Δεν ειναι το στατικο % του PC που μετραει μονο. Αν πχ ο εγκεφαλος ξερει οτι απο 20 σε 10 βαθμους θες 10% περισσοτερο καυσιμο θα δωσει 10% περισσοτερο καυσιμο στα μπεκ. Ας παρουμε πχ οτι ρυθμισαμε σε 20 βαθμους κ ο εγκεφαλος δινει 100 καυσιμο κ το commander ειχε σαν ρυθμιση 12. Δηλαδη το καυσιμο ηταν 112 στις συνθηκες που ρυθμισαμε. Το +10% που θα δωσει στα μπεκ γινεται 110 κ το 12% στα 110 ειναι 13.2 οποτε θα παει 123.2. Επισης το 10% του 112 που ηταν η αρχικη μας ρυθμιση ειναι 11.2 κ αν τα προσθεσεις παει 123.2. Αρα η ρυθμιση που θελει να περασει ο εγκεφαλος, αυτο το 10% του παραδειγματος μας περναει κ δουλευει σωστα απο το power commander αρα γιατι να επηρεαζεται διαφορετικα το commander απο τη θερμοκρασια ενω ο εγκεφαλος οχι? Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
Mi_ka 2.388 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 28 , 2014 (τροποποιήθηκε) Αυτό σου λέω ότι η διόρθωση δεν πάει κάτ'ανάγκη ξερά γραμμικά +10% σε όλο το εύρος του κλίματος. Μπορεί να θες επιπλέον η λιγότερο αν είναι κρύο ή ζεστό ή σε υψόμετρο το πράμα καθώς αλλάζει η εξαερωσιμότητα του καυσίμου και το πως δουλεύουν τα μπεκ ειδικά αν βάλεις μέσα και διακυμάνσεις στην τάση λόγο κρύου και φθορά μπαταρίας, επίδραση στην ψύξη του σταθεροποιητή. Και όλα αυτά παίζουν ρόλο κυρίως στο μερικό γκάζι και όχι στο τέρμα όπου τα πράματα χλωμιάζουν όταν έχεις ακράια + ή - % καθώς τα μπεκ αρχίζουν και πνίγονται ή δεν κλείνουν χρονικά σωστά αν είναι μεγάλα. Και όπως καταλαβαίνεις μπήκαμε στο στάδιο του ψειρίσματος τώρα... Αυτό που γκρινιάζω είναι ότι 3+ κατοσταρικα για ένα επιπλέον κουτάκι είναι απαράδεκτα πολλά όταν μπορείς να έχεις σωστή δουλειά με λιγότερα. Πουλάει η φίρμα πλέον και όχι η τεχνολογία. Αν ήταν 1 - 1,5 κατοστάρικο θα το έβλεπα πιο χαλαρά το πράμα ειδικά αν ενημερώνανε σωστά τον κόσμο ότι το +/-% και AFR δεν είναι η απάντηση σε όλα τα θέματα του κουρδίσματος του ψεκασμού όπως αφήνουν να αιωρείται χρόνια τώρα. Αυτό νόμιζα και εγώ όταν πρωτοέμπλεξα με το χώρο και μετά άρχισα να διαβάζω περισσότερο και να φρικάρω με τον μπακαλίστικο τρόπο που δουλεύει η αγορά σε βάρος της τσέπης αναβατών που ψάχνονται (το τι μυαλό κουβαλάνε οι αναβάτες αυτοί είναι άλλο θέμα - εγώ λέω ότι όταν τα σκάνε πρέπει να ψωνίζουν πραγματική υπηρεσία και όχι φούμαρ ή λάθη και αυτό δε συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα). Τροποποιήθηκε Νοέμβριος 28 , 2014 από τον Mi_ka Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες