Jump to content
Derek_

Γυροσκοπικό. Πόσοι, που, πότε?

152 ψήφοι

1. 1. ξέρεις τι είναι το "ανάποδο τιμόνι"?

• και βέβαια
      75
    • ανάποδο τιμόνι?
      7
    • είναι όπως όταν ντριφτάρεις με το 4Χ4 στο χώμα ε?
      9
    • μόνο έτσι στρίβω!
      29
    • στρίβω με την δύναμη της σκέψης και μόνο, η μηχανή μου τα σπάει φίλος!
      14
    • άλλο?
      4

Recommended Posts

Lowside λόγω δυνατότερου χαστουκιού στο γυροσκοπικό δεν έχεις.

Αν είσαι υπερβολικός στο γυροσκοπικό το μόνο που θα πάθεις είναι να βγει (πολύ) πιο κλειστή τροχιά (και ίσως βγεις και στο εσωτερικό της στροφής αν συνδυαστεί με μεταφορά βάρους του άνω κορμού).

Μιας και η δύναμη της μηχανής μου είναι σχετικά χαμηλή, το lowside είναι αυτό που με τρομάζει περισσότερο.

Το απότομο πλάγιασμα λοιπόν δεν αποτελεί παράγοντα κινδύνου, σύμφωνα με τα παραπάνω. Η υπερβολική κλίση όμως; Μπορεί να οδηγήσει σε low αν δε φρενάρουμε και δε κλείσουμε το γκάζι;

Και μία ακόμη απορία:Σε περίπτωση υποστροφής (νομίζω λέγεται και push όταν ο μπροστινός τροχός ολισθαίνει προς το εξωτερικό της στροφής), ισχύουν τα παραπάνω; Δηλαδή αν δε φρενάρουμε και δεν κλείσουμε το γκάζι εξαλείφουμε τις πιθανότητες για low;

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Να φοβάσαι το highside περισσότερο! Στο αστικό περιβάλλον βέβαια είναι και τα δύο επικίνδυνα. (Εφόσον είσαι σωστά ντυμένος πάντα) αν δεν υπάρχουν μες την μέση αντικείμενα που θα σου κόψουν απότομα το σύρσιμο θα την βγάλεις καθαρή στο lowside... (Δες με πόσα πέφτουν στο MotoGP). Αλλιώς άστα...

Όσο έχεις πρόσφυση δεν πέφτεις (μέχρι ενώς σημείου βέβαια)! Αλλά έχεις πρόσφυση; Δυο-τρεις δρόμους έχεις στο Ελλάντα μετρημένους στα δάχτυλα...

Και μην ξεχνάμε και τα λάστιχα μας. Για το τι οδήγηση είναι κατασκευασμένα και την κατάσταση τους.

Το θέμα είναι να μπορείς να καταλάβεις από το feedback που έχεις ότι θα φας σούπα και να προλάβεις να αντιδράσεις. Μια φορά το έχω νιώσει με το MP3. Ένα γκουπ - απότομο χάσιμο - πιάσιμο... Βέβαια αμφιβάλω ότι δεν θα είχα φιλήσει την άσφαλτο με οτιδήποτε με 2 τροχούς...

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Ας αλλάξει κάποιος mod τον τίτλο, είναι τελείως παραπλανητικός. Παραπέμπει σε ανάποδα τιμονια - drift και όχι στο γυροσκοπικό.

Ως προς την ουσία τώρα, Το γυροσκοπικό χρειάζεται ανάλογα με το πόσο πιο μεγάλη είναι η ταχύτητα και πόσο αυξάνει το βάρος της μοτοσυκλέτας. Δηλαδή, είναι ανούσιο να χρησιμοποιεί κάποιος γυροσκοπικό με παπί 125 με 40χλμ. Δεν χρειάζεται, ίσα ίσα που θα κάνει πολύ απότομη κίνηση δημιουργώντας αστάθεια.

Με απλά λόγια, το γυροσκοπικό βοηθά στο να νικήσεις την αντίσταση που δημιουργείται απο το βάρος και την ταχύτητα. Άλλο ένα scooter στα 140κιλά και 80χλμ, και άλλο ένα Sport-touring με 230κιλά και 200χλμ.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

CSS+Τwist of the Wrist 1+ Twist of the wrist 2+ Motorcyle Dynamics=

Ο μόνος τρόπος για πλαγίασει μια μοτοσυκλέτα είναι με το να ασκήσεις αντιθετη δυναμη στο τιμόνι. Πειτε το ανάποδο τιμονι πειτε το μήτσο, τάκη οπως να ναι

Ναι αυτο το σπώξιμο του τιμονιού ενεργοποιεί το γυροσκοπικό φαινόμενο ( δηλαδή το φαινόμενο κατα το οποίο εχεις βγει βόλτα με σκοπό να χτυπίσεις εναν γύρο απ όλα :mB_kalo_e: :mB_kalo_e: ).

Αν κάνετε την εξής άσκηση δηλαδή να χαλαρώσετε τελέιως τα χέρια σας απο το τιμόνι και να πάτε ξεδια-αριστερα το σώμα σας η μοτο θα στριψει καμι 200αρια χιλιόμετρα πιο πέρα

Παιρνει μια απειροελάχιστη κλίση. Το έχω κανει ο ίδιος αλλα για να δεις τι γίνεται πρεπει να χέρια να είναι στην ουσια ισα που να ακουμάνε το τιμόνι ( οχι να το ψευτοσφιγγεις και να λές ααα δεν δουλέυει)

Τώρα απο κει και πέρα το σώμα πρεπει τουλάχιστον να ακολουθεί την κλιση της μηχανής η και περισσότερη.

Αν αυτο δεν γίνει (δηλαδη αν εισαι σαν αγγουρι πάνω στην μηχανη) τοτε η κλίση που θα χρειαστεις για να παρεις την στροφή θα είναι σημαντικά μεγαλύτερη με αποτέλεσμα σπάσιμο

μουτρακίων στην χειρότερη.

Το σώμα το μετατοπίζεις για να βοηθήσεις την μηχανη γιατι έτσι το κεντρο βάρους της μοτο+αναβάτη μετατοπίζεται προς το κέντρο τη στροφής κανοντας έτσι πιο εύκολο το έργο της καλής σου.

Αμα πάρεις μια μπεμπεκα που τρωγε για 5-10 την βάλεις πάνω και δεν σε ακολουθεί στις στροφές τοτε θα διαπιστώσεις οτι σε στροφές που πηγαινες κυριλέ θα πρεπει για να τις πάρεις με την ίδια ταχύτητα να κανεις σαν τον Marqeuz.

Αφου λοιπόν έχεις πιεσει το τιμόνι κι εχεις πάρει την κλίση που χρειάζεσαι για την στροφή, με το που πιάνεις αυτην την κλίση κρατάς το τιμόνι σταθερό χωρις πιέσεις δεξια-αριστερά

και όταν θές να επανέρθεις να ισιώσεις, ασκεις αντιθετη δύναμη απο αυτήν που εβαλές για να στριψεις

Πχ αριστερη στροφή η οποία ας πούμε οτι θέλει κλίση 30 μοιρες με ταχήτητα 80 χλμ

Σπρώχνεις το αριστερο grip δεξιά--->η μοτο παιρνει κλίση. Οσο πιο αποτομα το κάνεις τόσο πιο γρηγορα θα γείρει

ΕΠ!! Το σώμα μαζι με την μήχανη ή και πιο μέσα στην στροφη μην ξεχνιέσαι

Επιασες την απαιτούμενη κλίση (πχ 30 μοιρες, οσες νομιζεις οτι είναι αρκετες)---> κρατάς το τιμόνι ισιο. Αν συνεχίσεις να το πιεζεις θα κλεισεις κι άλλο την τροχιά σου μεχρι που θα βρεις κάτου...

Τέλος στροφή και ανέβασμα μοτο--->Πιέζεις το δειο grip αριστερά μέχρι η μοτο να ρθεί ευθεία

Α! Και φυσικά και τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά της μηχανής παιζουν ρόλο. Το motorcycle dynamics είναι τρομερο βιβλίο γι αυτα αλλά θέλει να ξέρεις 1-2 πραματακια απο φυσική μαθηματικα δυστυχώς

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Ας αλλάξει κάποιος mod τον τίτλο, είναι τελείως παραπλανητικός. Παραπέμπει σε ανάποδα τιμονια - drift και όχι στο γυροσκοπικό.[...]

το σκέφτηκα από την 3η σελίδα ήδη, αλλά δεν με αφήνει πια να κάνω edit, θέλει μοντεράτορα για να αλλαχτεί...

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Ο τίτλος του θέματος άλλαξε.

Πιστεύω είναι πλέον πιο σαφής! :D

Και βεβαίως, το θέμα μπήκε στη λίστα με τα ενδιαφέροντα θέματα της κατηγορίας!

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Ο τίτλος του θέματος άλλαξε.

Πιστεύω είναι πλέον πιο σαφής! :D

Και βεβαίως, το θέμα μπήκε στη λίστα με τα ενδιαφέροντα θέματα της κατηγορίας!

Είναι γεγονός ότι φαίνεται να έχει επικρατήσει στα ελληνικα την τεχνική να την αποκαλούμε με τον όρο "γυροσκοπικο". Από αυτα που ειπώθηκαν και στο συγκεκριμένο θεμα και εγώ συμφωνώ τεχνικα δεν είναι μάλλον σωστός. Εγώ στις προσωπικές μου συζητήσεις χρησιμοποιούσα το "ανάποδο τιμόνι". Για μένα τεχνικα τον βλέπω σωστό αλλά από το συγκεκριμένο θέμα διαπίστωσα ότι φαίνεται να έχει επικρατήσει για άλλη τεχνική , πχ drift. Εγώ πλέον χρησιμοποιώ τον αγγλικό όρο "counter steering" καθώς είναι σαφέστατος και δεν επιδέχεται παρεξήγηση.

Εάν μου επιτρέπεται θα ήθελα προτείνω, καθώς το θέμα έχει και προστεθεί στα ενδιαφέροντα, να υπάρχει με τον δόκιμο αγγλικό όρο.

Έτσι επιχειρήματα του τύπου, 'τι μου λες για γυροσκοπικο, έχω διαβάσει σε τόσα μέρη ότι δεν συμμετέχει στο στρίψιμο της μοτο' δεν θα είναι πρόβλημα.

Θα ήθελα να προσθέσω: τουλάχιστον μέχρι να επικρατήσει δόκιμος ελληνικός όρος, αλλά είναι κάτι που μάλλον θα αργήσει να γίνει.

Τροποποιήθηκε από τον IlliGoS

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
[...]Εάν μου επιτρέπεται θα ήθελα προτείνω, καθώς το θέμα έχει και προστεθεί στα ενδιαφέροντα, να υπάρχει με τον δόκιμο αγγλικό όρο.[...]

εδώ συμφωνώ αλλά όπως και να'χει σας μερσώ κύριε ksino για τις διορθώσεις και την προσθήκη στα ενδιαφέροντα!

Τροποποιήθηκε από τον Derek_

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

εγω χρησιμοποιω τον ορο "counter steering" γιατι οταν μιλας για "γυροσκοπικα" και "αναποδα τιμονια" με ελληνες, οι περισσοτεροι

νομιζουν οτι ειναι σα να κανεις παντιλικια με το αυτοκινητο. δυστυχως αρκετοι μοτοσυκλετιστες στην ελλαδα δεν ξερουν καν τι ειναι αυτο που συζηταμε.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα