Jump to content
Terathlios

Εγκατάσταση θερμαινόμενων χερουλιών Oxford

Recommended Posts

Λόγω της επικείμενης εκδρομής στο Πήλιο τα Χριστούγεννα και λόγω του ότι τα χερούλια μου ήθελαν αλλαγή, είπα να τα αλλάξω με τα Oxford Heated Grips.

oxford%20hot%20grips.jpg

Ένα ωραίο ηλιόλουστο πρωινό Σαββάτου, βρήκα το χρόνο για την αλλαγή.

Έτσι, έχουμε και λέμε… όσοι πίνετε καφέ ετοιμάστε έναν να υπάρχει και όσοι καπνίζετε ας υπάρχει ένα πακετάκι για το τυχόν διάλλειμα. Εγώ ούτε καφέ πίνω ούτε καπνίζω, οπότε έπεσα κατευθείαν στη δουλειά.

Εν αρχή, ξεγυμνώνουμε τη μηχανή και σηκώνουμε ντεπόζιτο.

dsc1707m.jpg

Η συσκευασία των χερουλίων έχει μέσα όλα τα απαραίτητα για την εγκατάσταση. Το μόνο που ίσως χρειαστεί είναι έξτρα tire ups και μονωτική ταινία.

Το όλο σύστημα των θερμαινόμενων αποτελείται από την κεντρική μονάδα, τα χερούλια και τη μονάδα χειρισμού. Η μονάδα χειρισμού μπαίνει στο τιμόνι με τη βοήθεια της ειδικής βάσης (ένα λαμάκι δηλαδή). Εγώ την τοποθέτησα εκεί που πιάνει το κουτάκι με τα υγρά των φρένων.

dsc1708z.jpg

Οι επιλογές τοποθέτησης της μονάδας χειρισμού στη βάση είναι 3. Ή τη βιδώνεις στη βάση ή την κολλάς με την ταινία διπλής όψης που σου δίνει ή και τα 2 μαζί. Εγώ προσωπικά προτίμησα και τα 2 μαζί για πιο μεγάλη σιγουριά.

Στη συνέχεια πρέπει να βρούμε τη διαδρομή που θα ακολουθήσουν τα καλώδια της μονάδας χειρισμού έτσι ώστε (στη δική μου περίπτωση) να καταλήξουν κάτω απ’τη σέλα και κοντά στην μπαταρία αλλά να μην εμποδίζουν. Εγώ βρήκα κάποια άλλα καλώδια που ήδη «έτρεχαν» κατά μήκος της μηχανής και τα ασφάλισα σε αυτά με τα tire-ups. Επιπλέον σε αυτά τα καλώδια υπάρχουν και τα καλώδια σύνδεσης των χερουλιών με την μονάδα ελέγχου, τα οποία όμως δε φαίνονται στη φωτογραφία.

dsc1709v.jpg

dsc1711j.jpg

Ύστερα πρέπει να βρούμε από που θα αρχίζει το καλώδιο για να μπλεχτεί στις μανούβρες του τιμονιού και να μη ζορίζεται.

Σ’αυτό το σημείο μπορούμε να κατεβάσουμε το ντεπόζιτο και να σιγουρευτούμε ότι τα καλώδια δεν ενοχλούν πουθενά και δεν πιέζονται.

Πλέον, μπορούμε να αφαιρέσουμε τα ήδη υπάρχοντα χερούλια. Ο τρόπος επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια του καθ’ενός. Εγώ προσωπικά, εφ’όσον ήταν για πέταμα, τα έκοψα με ένα μαχαίρι και τα έβγαλα.

dsc1714d.jpg

Στη θέση των χερουλιών έχει μείνει η προηγούμενη κόλλα, οπότε θέλουν λίγο καθάρισμα με λίγο γυαλόχαρτο. Εγώ προσωπικά τα έξυσα με τα νύχια μου ελλείψει γυαλόχαρτου.

dsc1712x.jpg

Πριν κολλήσουμε τα θερμαινόμενα στη θέση τους, καλό θα ήταν να τους κάνουμε μια δοκιμή χωρίς την κόλλα. Προσέχουμε να τα τοποθετήσουμε σε τέτοια θέση ώστε να μην ενοχλούν τις μανέτες του φρένου και συμπλέκτη. Ειδικά στη μεριά του γκαζιού υπολογίζουμε και την όποια στροφή κάνει το χερούλι κατά το άνοιγμα. Μετά την πρόβα έχει έρθει η σειρά της παράστασης! Για την τοποθέτηση των χερουλιών υπάρχει μέσα στο κουτί μια «ειδική» κόλλα για αυτή τη δουλειά. Απλώνουμε σε όλο το μήκος στη θέση που θα μπει το χερούλι και βάζουμε και στο εσωτερικό των θερμαινόμενων και στη συνέχεια τα βάζουμε στη θέση τους. Τελειώνοντας θα είναι κάπως έτσι…

dsc1715x.jpg

Μετά συμμαζεύουμε τα καλώδια και τα ενώνουμε στα κλιπ που υπάρχουν και τα μονώνουμε με μπόλικη μονωτική ταινία. Επιπλέον, μπορούμε να κρύψουμε τα κλιπ κάτω απ’το ταμπλό των οργάνων για να προστατεύονται απ’τη βροχή. Δυστυχώς δεν υπάρχει φωτογραφία για αυτήν την τοποθεσία καθώς ήταν λίγο στενάχωρα τα πράματα εκεί.

Τέλος τοποθετούμε την μονάδα ελέγχου σε μια θέση κάτω απ’τη σέλα και όχι τόσο κοντά στην μπαταρία και συνδέουμε τα καλώδια στην μπαταρία, πρώτα στον αρνητικό πόλο κι ύστερα στο θετικό για λόγους ασφάλειας.

dsc1717n.jpg

Ελέγχουμε ότι τα χερούλια δουλεύουν και ανάβουν τα λαμπάκια τους και αν είμαστε καλά, ντύνουμε τη μηχανή και καλές μας βόλτες στα ορεινά! :biker8zj:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

πόσο τα αγόρασες και από που είναι καλα?

Από μαγαζί στην Αθήνα στα 70€. Όσο κι αν έψαξα έξω για πιο φθηνά, δε βρήκα δυστυχώς.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

dsc1708z.jpg

Θέλω να σε ρωτήσω σχετικά με την λάμα!

Μπορεί να μπει κάπου αλλού?Έχει "μπόσικο" καλώδιο για να πάει σε κρυφό σημείο αλλά συνάμα προσβάσιμο?

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Καλό θα ήταν οποιεσδήποτε ηλεκτρικές παροχές βάζουμε στο μηχανάκι (θερμαινόμενα, πρίζες κλπ) να μην τις βάζουμε απευθείας στην μπαταρία αλλά να παρεμβάλλουμε ρελέ ώστε να αποφεύγουμε τον κίνδυνο να στραγγίσει η μπαταρία μας είτε από αφηρημάδα δική μας είτε από σκάλισμα περίεργου/κακόβουλου.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Σε μια τέτοια εγκατάσταση τι ρελέ θα έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε?

12βολτο σαν αυτό δεξιά στην φώτο:

DSC01864.jpg

Περισσότερες λεπτομέρειες συνδεσμολογίας κλπ εδώ: Ηλεκτρολογική πανδαισία

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Θέλω να σε ρωτήσω σχετικά με την λάμα!

Μπορεί να μπει κάπου αλλού?Έχει "μπόσικο" καλώδιο για να πάει σε κρυφό σημείο αλλά συνάμα προσβάσιμο?

Έχει αρκετό καλώδιο, αφού ξεκινάει απ'το τιμόνι και καταλήγει κάτω απ'τη σέλα κι είχε κι άλλο λίγο. Επίσης, είναι αρκετά "εύπλαστο" ώστε να το λυγίσεις έτσι όπως θες.

Καλό θα ήταν οποιεσδήποτε ηλεκτρικές παροχές βάζουμε στο μηχανάκι (θερμαινόμενα, πρίζες κλπ) να μην τις βάζουμε απευθείας στην μπαταρία αλλά να παρεμβάλλουμε ρελέ ώστε να αποφεύγουμε τον κίνδυνο να στραγγίσει η μπαταρία μας είτε από αφηρημάδα δική μας είτε από σκάλισμα περίεργου/κακόβουλου.

Σωστό αυτό αλλά δεν ήξερα από που να κλέψω ρεύμα για να ενεργοποιήσω το ρελέ και δεν είχα χρόνο, δυστυχώς, για να ασχοληθώ :( Είναι, όμως, στα υπ'όψιν μαζί με μια κόρνα Nautilus που έχω και περιμένει να εγκατασταθεί.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Ρεύμα μπορείς να κλέψεις από το καλώδιο που πάει στα φώτα θέσης (ψείρες), ανάβουν μόνο με ανοικτό διακόπτη και δεν σε απασχολεί η (πολύ μικρή ούτως ή άλλως) πτώση τάσης που ίσως δημιουργήσει το ρελέ.

Για τον Ναυτίλο, να ενεργοποιείς το ρελέ από τα καλώδια της υπάρχουσας κόρνας, ώστε να μην επιβαρύνεται και ο διακόπτης της κόρνας από τα 18Α που τραβάει το κτήνος.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Ρεύμα μπορείς να κλέψεις από το καλώδιο που πάει στα φώτα θέσης (ψείρες), ανάβουν μόνο με ανοικτό διακόπτη και δεν σε απασχολεί η (πολύ μικρή ούτως ή άλλως) πτώση τάσης που ίσως δημιουργήσει το ρελέ.

Για τον Ναυτίλο, να ενεργοποιείς το ρελέ από τα καλώδια της υπάρχουσας κόρνας, ώστε να μην επιβαρύνεται και ο διακόπτης της κόρνας από τα 18Α που τραβάει το κτήνος.

Αυτό με τα φώτα το είχα σκεφτεί αλλά δεν ξέρω πώς να το κάνω... να κόψω το καλώδιο που πάει στα φώτα και να τραβήξω διακλάδωση προς το ρελέ;

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Έτσι. Κόψε το καλώδιο και ένωσέ το σε ένα βυσματάκι που θα μπει στο κατάλληλο "ποδαράκι" του ρελέ. (Πώς την χειρίζομαι έτσι την ορολογία ο άτιμος!...)

Εναλλακτικά, μπορείς απλά να το γυμνώσεις και εκεί να κολλήσεις ένα καλώδιο (σκέψου ένα Τ καλωδίων) που θα το οδηγήσεις στην επαφή ενεργοποίησης του ρελέ.

Προσοχή πάντα στην καλή κάλυψη, μόνωση των καλωδίων, μην αφήσεις τίποτε γυμνό!

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Ρε συ Κωστή, τώρα δηλαδής κρέμονται απ' το τιμόνι τα καλώδια όπως τα βλέπω σ' αυτή τη φωτό?

dsc1715x.jpg

Δεν μπορούσες να τα περάσεις από τιμόνι-σκελετό-ντεπόζιτο για να μη φαίνονται?

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Ρε συ Κωστή, τώρα δηλαδής κρέμονται απ' το τιμόνι τα καλώδια όπως τα βλέπω σ' αυτή τη φωτό?

<Photo>

Δεν μπορούσες να τα περάσεις από τιμόνι-σκελετό-ντεπόζιτο για να μη φαίνονται?

Όχι βρε... είπαμε είμαι τσαπατσούλης αλλά μου αρέσει το ωραίο. Έτσι κρέμονταν αμέσως μετά που τοποθετήσεις τα χερούλια. Κακώς, δεν έβγαλα μια φωτο με ολοκληρωμένη τη δουλειά. Θα το κάνω όταν καλυτερέψει ο καιρός να δείτε πώς είναι η τελική εικόνα. :)

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Για το ιστορικό να σας δείξω πώς φαίνονται από κοντά τα καλώδια των χερουλιών και της μονάδα ελέγχου. Δυστυχώς δεν μπορώ να επεξεργαστώ το αρχικό μήνυμα :(

dsc1718q.jpg

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Για το ιστορικό να σας δείξω πώς φαίνονται από κοντά τα καλώδια των χερουλιών και της μονάδα ελέγχου. Δυστυχώς δεν μπορώ να επεξεργαστώ το αρχικό μήνυμα :(

dsc1718q.jpg

Δεν ξέρω για ποιόν λόγο, αλλά αυτά που φόρεσα εγώ ανέφεραν στις οδηγίες πως το καλώδιο στο δεξί πρέπει να περνάει πάνω από την χούφτα. Μήπως πρέπει να ξαναδείς τις οδηγίες;

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Δεν ξέρω για ποιόν λόγο, αλλά αυτά που φόρεσα εγώ ανέφεραν στις οδηγίες πως το καλώδιο στο δεξί πρέπει να περνάει πάνω από την χούφτα. Μήπως πρέπει να ξαναδείς τις οδηγίες;

Κάλλιο αργά παρά ποτέ....

Λοιπόν, οι οδηγίες λένε επακριβώς:

"The throthle grip should rotate freely without obstruction, without stretching or pinching the wires. The ideal fitment position of the grips can vary from bike to bike. We find an ideal position can be one whereby the wires of the grips sit just below the brake and throttle levers. This position allows the Hotgrip wiring to be neatly attached to the clutch/brake cables and usually prevents the wires from being strained."

Έχει φωτογραφίες για τη θέση αυτή. :)

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Κάλλιο αργά παρά ποτέ....

Λοιπόν, οι οδηγίες λένε επακριβώς:

"The throthle grip should rotate freely without obstruction, without stretching or pinching the wires. The ideal fitment position of the grips can vary from bike to bike. We find an ideal position can be one whereby the wires of the grips sit just below the brake and throttle levers. This position allows the Hotgrip wiring to be neatly attached to the clutch/brake cables and usually prevents the wires from being strained."

Έχει φωτογραφίες για τη θέση αυτή. :)

Ωραία...... Τα δικά μου έλεγαν να μπαίνει από πάνω ώστε να μην βρίσκει στις χούφτες. Άντε βγάλε άκρη.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα