Jump to content
Ταξιδευτής

71ος Παράλληλος: Η μοναξιά του αναβάτη...

Recommended Posts

O δρομος συνεχισε μεσα απο μια μεγαλη κοιλαδα που καποτε ειχε δημιουργησει ενας ακομα θηριωδης παγετωνας καθως αυτος κατεβηκε προς τη θαλασσα, εκει που τωρα βρισκοταν το Tromsø.

8158898319_bbbaf1ae4e_b.jpg

Συντομα ειχα φτασει και η ομορφη πολη ξεδιπλωθηκε μπροστα μου με τα δυο πιο χαρακτηριστικα αξιοθεατα της σε πρωτη διαταξη: Την εντυπωσιακη γεφυρα που ενωνε την κυριως πολη (το Tromsø ειναι ουσιαστικα χτισμενο πανω σε ενα μικρο νησακι) και τον Αρκτικο Καθεδρικο Ναο στο δεξι μερος της γεφυρας.

8158898957_d37b1ab558_h.jpg

Και αν δεν μπορειτε να καταλαβετε που ειναι ο ναος μην ανησυχειτε. Χτισμενος το 1965 απο τον Νορβηγο αρχιτεκτονα Jan Inge Hovig, ο Αρκτικος Καθεδρικος του Tromsø δεν μοιαζει με καμια αλλη εκκλησια στον κοσμο...

800px-Arctic_Cathedral_in_Tromsoe.jpg

800px-Arctic_Cathedral_Midnight_Sun.JPG

576px-Inside_the_Arctic_Cathedral.JPG

(φωτο απο wikipedia)

Βεβαια η πολη οντας και μια πολυ ζωντανη φοιτητουπολη ειχε να επιδειξει πολλα ακομα αρχιτεκτονικα κοσμηματα, οπως η Βιβλιοθηκη....

8158899883_2b64b0019a_c.jpg

..ξυλινα αγαλματα σαν στη πλωρη πλοιου ...

8158901143_e5a225d2c0_c.jpg

...αλλα και "απλες" κατοικιες με καποιες να θυμιζουν γεφυρα πλοιου και αλλες να γερνουν σε απιθανες κλισεις!

Η αρχιτεκτονικη της πολης ηταν οτι πιο εντυπωσιακο ειχα δει και ηταν εντονα επηρρεασμενη απο τη ενδοξη ναυτικη παραδοση των Νορβηγων.

8158903649_0ca1376f97_b.jpg

Τροποποιήθηκε από τον Ταξιδευτής

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

εχω την τιμη να ''ταξιδευω'' μαζι σου σε τουτο δω το απιστευτω ταξιδιωτικο σου.!!!!πραγματι απο τα καλυτερα που εχω διαβασει!!!

ανυπομονω για την συνεχεια :clapping:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Ετσι οπως παει η κατασταση στην Ελλαδα,Νικολα μού φαινεται οτι θα γινει συλλεκτικο το οδοιπορικο σου...Να το διαβαζουμε όποτε θελουμε και να γουσταρουμε...γιατι αν καποτε λεγαμε οτι υπαρχει μια περιπτωση να παμε...οσο παει και απομακρυνεται...

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Παρασκευούλα σήμερα,

Έχουμε πάρει προμήθειες σε pop corn και σποράκια, διώξαμε την γυναίκα, πήραμε και μπυρίτσα,

κανόνισε να ανεβάσεις την συνέχεια της ιστορίας.

Δεν θα δω χαζοκούτι, ούτε θέλω να πάω σινεμά.

Θέλω να ταξιδέψω.

Ευχαριστώ.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Παρασκευούλα σήμερα,

Έχουμε πάρει προμήθειες σε pop corn και σποράκια, διώξαμε την γυναίκα, πήραμε και μπυρίτσα,

κανόνισε να ανεβάσεις την συνέχεια της ιστορίας.

Δεν θα δω χαζοκούτι, ούτε θέλω να πάω σινεμά.

Θέλω να ταξιδέψω.

Ευχαριστώ.

Για δες εδω απαιτησεις......

:tooth::tooth::tooth::tooth:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Day 12

Tromsø (N) - Honningsvåg (N)

516 km

Το λιγοστο πρωινο φως εκανε ματαιες προσπαθειες να μπει απο τις βαριες κουρτινες στο δωματιο.

Κοιταξα εξω. Ο ουρανος ειχε αυτο το γκριζο/μπλε χρωμα ενος ουρανου που ειχε ξεχασει τι θα πει ηλιος προ πολλου.

Οι προγνωσεις που εβλεπα ολες αυτες τις μερες ειχαν δυστυχως πεσει μεσα. Εξω φυσουσε ενας τρελος αερας και η βροχη επεφτε με τα κανταρια. Κωλοκαιρος.

Πηρα μια βαθεια ανασσα και ανασηκωθηκα στον καναπε. Ελπιζα σημερα να ημουν τυχερος και ο καιρος επιτελους να εφτιαχνε, ομως το θεαμα εξω ηταν αποκαρδιωτικο.

Δεν πειραζε. Αφου θα ηταν ετσι τα πραγματα δεν υπηρχε λογος να βιαζομαι τωρα.

Ο φιλος Ole ειχε μολις ξυπνησει και σηκωθηκα να φτιαξω ενα καφεδακι και να δω με ηρεμια το προγραμμα. Σημερα ο προορισμος ηταν Ο Προορισμος. Μετα απο τοσες μερες στο δρομο, τοσα χιλιομετρα, τοσες περιπετειες, αναποδιες και αλλαγες.... σημερα θα εφτανα στο θρυλικο προορισμο: Nordkapp. Το Βορειο Ακρωτηρι.

8194479506_281040309a_c.jpg

"Κατσε ρε μεγαλε. Ενας βραχος ειναι, μια πετρα, ενα ακομα σημαδι στην ακρη του χαρτη" -ηταν σαν να ακουγα τα λογια των πολλων. Αλλα οσοι διαβαζετε αυτες τις αραδες ξερετε.

Ειναι το ιδιο το Προσκυνημα του καθε μηχανοβιου, ενα απο αυτα τα μερη που καθε ενας μας πρεπει να επισκεφτει εστω και μια φορα στη ζωη του, ενα απο τα Μεγαλα Ονειρα που μας κρατανε ζωντανους και μας ξεχωριζουν απο τις ηλιθιες μαζες που το μεγαλυτερο ονειρο τους αρχιζει και τελειωνει στα μπουζουκια και τις τρεντυ διακοπες...

Θελει τρελα, παθος και φωτια φιλε μου ενα τετοιο ταξιδι και οσοι επιλεγουμε να καβαλαμε δυο ροδες ξερουμε καλα απο αυτα...

Το σπιτι μεσα ηταν πολυ ζεστο και ομορφο, η απολυτη αντιθεση με το εχθρικο παγωμενο και βροχερο τοπιο που απλωνοταν εκει εξω. Δεν ηθελα να φυγω μεσα στη κακοκαιρια. Ομως επρεπε.

Ημουν εδω για ενα σκοπο. Και δεν υπηρχε θεος η διαμονας να με κρατησει απο το να φτασω εκει.

8158906199_92ea0080ff_c.jpg

Κατεβηκα στο ερημο παρκινγκ.

Η Αυρα με περιμενε ησυχα εκει, βρωμικη ομως μαχιμη, μπαρουτοκαπνισμενη θαρρεις απο τη συνεχη μαχη με το δρομο με τις αποστασεις με τα χιλιομετρα και τους καιρους.

Ηταν μια εικονα που οσες φορες και να την εβλεπα θα μου εκοβε ξανα την ανασσα.

8192200474_ee00b1761c_c.jpg

Τροποποιήθηκε από τον Ταξιδευτής

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

στην πρώτη φωτό φαίνετα ξεκάθαρα η σκύλα που έχει πάρει τη θέση της δεξιάς μανέτας!!!!keep going!!

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Τα χιλιομετρα τωρα εφευγαν γρηγορα πανω στην Ε6 και σαν καποιος εκει πανω να ακουγε τις σκεψεις μου, το σκηνικο αρχισε να αλλαζει.

Η βροχη εκοψε και αποκαλυψε για αλλη μια φορα την απιστευτη ομορφια αυτης της χωρας.

8192208450_de8e400e8a_b.jpg

Καταρρακτες επεφταν απο ψηλα μεσα σε μια καταφυτη γιγαντια πλαγια του βουνου και καπου στη βαση σαν ενα λαγουμι το τουνελ...

Μεγαλειωδη μεγεθη που ντροπιαζαν των ανθρωπων τα εργα...

8192209202_54bf0a9612_c.jpg

Η πολη συντομα αρχισε να ξεμακραινει στους καθρεφτες μου και η πυξιδα εδειχνε σταθερα ροτα στο βορρα.

Ασυναισθητα αρχισα να σκεφτομαι το τελος του δρομου. Τι καιρο θα εβρισκα επανω; Θα ημουν τυχερος;

8191124775_9b53df77f9_b.jpg

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

...το ταξιδι σε εστηνε απεναντι και σου εδειχνε τι ψαχνεις να βρεις στη ζωη σου ακομα και αν νομιζες οτι τα εχεις ολα.

...ειχα ξεχασει πλεον οσα θεωρουσα δεδομενα μια ολοκληρη ζωη.Αναθεωρηση.

Θα ηθελα να βλεπω αυτη την εξηγηση σε ενα Λεξικο δίπλα στη λεξη "μοτοσυκλετα"....

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Η τεραστια ευθεια καποια στιγμη τελειωσε και μαζι και αυτο το αποκοσμο τοπιο. Ημουν παλι στα πεδινα. Περνωντας χαμενος στις σκεψεις μου απο τον μικρο οικισμο του Skaidi και μαγεμενος απο οσα εβλεπα δεν εδωσα σημασια στο GPS που ανεφερε οτι απο εδω μεχρι το Nordkapp υπηρχαν μολις δυο βενζιναδικα -και οτι το ενα μολις το ειχα περασει.

Δεν πειραζει, σκεφτηκα. Θα βαλω στο επομενο που ειναι λιγα χιλιομετρα πιο περα.

Καταλαβαινετε φανταζομαι το ποσο θα το μετανοιωνα αυτο στη συνεχεια...

Φτανοντας στο βενζιναδικο μια πολυ δυσαρεστη εκπληξη με περιμενε: το μαγαζι ειχε κλεισει για το βραδυ! Δεν το ειχα υπολογισει αυτο. Τωρα;

Για το Nordkapp εμεναν ακομα 140 χιλιομετρα και ο δεικτης ηταν στο 1/4. Θα εφτανε; Σκεφτηκα το να γυριζα στο Skaidi αλλα τωρα ηταν 50 χιλιομετρα πιο πισω και κανενας δεν μου υπεγραφε οτι δεν θα ειχε κλεισει και αυτο στο μεταξυ. Αλλη μια δυσκολη επιλογη μπροστα μου.

Αποφασισα να ρισκαρω. Θα συνεχιζα.

Για αλλη μια φορα εκοψα ρυθμο και αφησα τη μηχανη να ρολαρει στον μικρο επαρχιακο δρομο.

Και εκει την ειδα. Μια μεγαλη κιτρινη πινακιδα με τις μαγικες λεξεις που περιμενα να δω: Nordkapp 137.

8192215530_58d00a1262_b.jpg

Εκανα σαν μικρο παιδι! Τα γραμματα αυτα εδιναν σαρκα και οστα σε ενα ονειρο τοσων χρονων. Ημουν ΕΔΩ!

Και η συνεχεια αποδειχτηκε ακομα καλυτερη. O E69, η βορειοτερη κεντρικη οδικη αρτηρια στο κοσμο ηταν μπροστα μου. Το τελος αυτου του δρομου ηταν η ακρη του βραχου του Nordkapp!

8191129349_6acd90acc9_b.jpg

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Οπως ο δρομος του Ατλαντικου στην αλλη πλευρα της χωρας, ετσι και εδω η διαδρομη αρχισε να ακολουθει στην ακτογραμμη της Βορειας θαλασσας, μια στενη γκριζα κορδελα που αγκαλιαζε την ακτη, με το βραχο στη μια πλευρα και τη θαλασσα στην αλλη.

Εβαλα να παιζει ενα κομματι που κρατουσα καιρο φυλαγμενο και αφησα το βλεμμα μου να χαθει στον οριζοντα.

"When I go, I go alone

There ain't noone

Ever looking out for me.

Just the sun,

My own lean shadow

And the wind out among trees.

Home, it's far beyond

Long lost horizons

Home I'll never see..."

8192216356_f7f85773a9_b.jpg

8191130061_2a816162ee_b.jpg

8192217200_73ef7f1a97_b.jpg

8192217640_3d70c72dc3_b.jpg

Για καποιο λογο ενοιωσα αυτο το τοπιο να με υποβαλλει.

Η απολυτη ερημια του μερους... Χιλιομετρα επι χιλιομετρων χωρις ψυχη ζωσα...

Η πληρης ελλειψη καθε ζωης... Μονο πετρα και βρυα σε ενα παγωμενο, σκληρο αφιλοξενο τοπιο...

Ο τεραστιος βραχος της στεριας που κοβοταν αποτομα σαν με μαχαιρι πανω στη θαλασσα...

Η απεραντοσυνη του ωκεανου και η αισθηση οτι τωρα ακροβατουσα στην ακρη μιας ολοκληρης ηπειρου...

8191132279_602b0956ba_b.jpg

8191130061_2a816162ee_b.jpg

Kατι ηλεκτρικο πλανιοταν στην ατμοσφαιρα...

8191131343_056220bc64_b.jpg

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

"Κατσε ρε μεγαλε. Ενας βραχος ειναι, μια πετρα, ενα ακομα σημαδι στην ακρη του χαρτη" -ηταν σαν να ακουγα τα λογια των πολλων. Αλλα οσοι διαβαζετε αυτες τις αραδες ξερετε.

Ειναι το ιδιο το Προσκυνημα του καθε μηχανοβιου, ενα απο αυτα τα μερη που καθε ενας μας πρεπει να επισκεφτει εστω και μια φορα στη ζωη του, ενα απο τα Μεγαλα Ονειρα που μας κρατανε ζωντανους και μας ξεχωριζουν απο τις ηλιθιες μαζες που το μεγαλυτερο ονειρο τους αρχιζει και τελειωνει στα μπουζουκια και τις τρεντυ διακοπες...

Θελει τρελα, παθος και φωτια φιλε μου ενα τετοιο ταξιδι και οσοι επιλεγουμε να καβαλαμε δυο ροδες ξερουμε καλα απο αυτα...

+100000000000000......SO SIMPLE

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Φτανουμε φτανουμε αλλα βλεπω οτι ο μηχανοδηγος που μας πηγαινε, λιγο πριν μας φτασει στο τελος του ταξιδιου εξαντληθηκε απο την προσπαθεια, καιτην επεσε και κοιμαται μακαριως

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα