Jump to content
gkourmoul1

Φωτογραφικές ανησυχίες

Recommended Posts

2lxqix.jpg

Η πρωτη μου προσπαθεια ξεσκισματος της φωτογραφιας :P :P....Δυστηχως μηχανη δεν εχω ακομα αλλα σκοπευω να αγορασω εν καιρο οποτε μεχρι τοτες με το κινητο και οτι μπορουμε

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Γρηγόρη βέβαια και δεν ψάχνω το επαγγελματικό αποτέλεσμα αλλά αφού μας δίνει κάποιες δυνατότητες η μηχανή καλά θα είναι να τις αξιοποιούμε στο μέγιστο. Εχω μια canon 1200d με τον φακό που δίνει το κιτ18-55. Εφ' οσον είσαι απο Θεσ/νίκη μπορούμε να κανονίσουμε και καμιά Κυριακάτικη εξόρμηση εντός ή εκτός αφού πρώτα φτιάξει και ο καιρός, και όποιος άλλος είναι απο 'δω.

Το σεμινάριο μετά απο συμβουλή του αλάρμ το απέκλεισε, άσε που είδα και κάποια μαθήματα τί περιλαμβάνουν και ξενέρωσα, μάθημα για την ιστορία της φωτογραφίας (;)

Γιώργο..... όλες οι φωτό έχουν γίνει με την χρήση του τριπόδου, άσε που έβαλα και χρονόμετρο 10'' για να μην κουνηθεί η μηχανή... :shock:

Οταν την εβαλες στο τριποδο την φωτογραφικη... Εβγαλες το IS απο τον φακο σου ? :shades:

Και καποια αλλα λαθη που δειχνουν τα ExIf των φωτογραφιων σου.

F4 / ISO 3200.

Απο την στιγμη που εισαι με τριποδο δεν εχεις αναγκη σιγουρα για τοσο ψηλο ISO. Με 100 αντε 200 θα ησουν μια χαρα.

Οσο για το διαφραγμα, ο Κιτ φακος στο F4 υποφερει αρκετα, οποτε ανεβασε το σε F8-F9 την επομενη φορα και θα δεις μεγαλη διαφορα.

Και οπως εγραψα παραπανω, κοιταξε να εχεις απενεργοποιησει το IS οταν την εχεις στο τριποδο.

Τροποποιήθηκε από τον Alarm

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Οταν την εβαλες στο τριποδο την φωτογραφικη... Εβγαλες το IS απο τον φακο σου ? :shades:

Και καποια αλλα λαθη που δειχνουν τα ExIf των φωτογραφιων σου.

F4 / ISO 3200.

Απο την στιγμη που εισαι με τριποδο δεν εχεις αναγκη σιγουρα για τοσο ψηλο ISO. Με 100 αντε 200 θα ησουν μια χαρα.

Οσο για το διαφραγμα, ο Κιτ φακος στο F4 υποφερει αρκετα, οποτε ανεβασε το σε F8-F9 την επομενη φορα και θα δεις μεγαλη διαφορα.

Και οπως εγραψα παραπανω, κοιταξε να εχεις απενεργοποιησει το IS οταν την εχεις στο τριποδο.

Tώρα να ρωτήσω τί είναι το IS..... ?

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Tώρα να ρωτήσω τί είναι το IS..... ?

Το διακοπτακι που εχει ο φακος σου (λογικα πανω) .

Αν ειναι στο ON , τοτε βγες ξανα εξω και τραβα παλι φωτογραφιες αφου το βαλεις πρωτα στο Off πριν την βαλεις στο τριποδο :)

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Το διακοπτακι που εχει ο φακος σου (λογικα πανω) .

Αν ειναι στο ON , τοτε βγες ξανα εξω και τραβα παλι φωτογραφιες αφου το βαλεις πρωτα στο Off πριν την βαλεις στο τριποδο :)

Μήπως αναφέρεσαι στο AF/MF; Δεν έχει κάτι άλλο.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Μήπως αναφέρεσαι στο AF/MF; Δεν έχει κάτι άλλο.

Τον 18-55 δεν εχεις ?

Δεν εχει τετοιο κουμπι κατω απο το AF/MF ?

Canon-EF-S-18-55mm-f-3.5-5.6-IS-II-Lens.jpg

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Στέφανε, τώρα τα καινούργια φτηνά κιτ της canon έχουν 2 φακούς 18-55. Έναν με IS και έναν χωρίς με λίγο χαμηλότερη τιμή....

Γιατί βγάζεις το IS όταν είσαι σε τρίποδο? Δεν το βγάζω ποτέ και η ποιότητα είναι πάντα καθώς πρέπει. Θεωρητικά χωρίς το stabilizer έχει καλύτερη ποιότητα στην φωτογραφία? Τι παίζει?

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

τουλάχιστον σε nikon (vr)

η λογική λέει πως το is/vr είναι χρήσιμο για να μειώνει τους κραδασμούς του χεριού όπου οι χρόνοι έκθεσης είναι σχετικά μικροί (οποιος βγάζει χρήσιμο αρχείο σε >1/15sec με το χέρι είναι για ρεκορ)

όταν βάζεις τρίποδο δεν υπάρχουν κραδασμοί αλλά το vr στην προσπάθεια να αποσβέσει κραδασμούς, εισάγει μια θολούρα στην εικόνα(αφού επί της ουσίας με το vr/is έχουμε ένα κινητό οπτικό στοιχείο στον φακό)

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Φαντάστηκα ότι επρόκειτο περί μείωσης της ποιότητας του αποτελέσματος. Θα κάνω δοκιμές με την πρώτη ευκαιρία και θα επανέλθω... :_thumbsup:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Στέφανε, τώρα τα καινούργια φτηνά κιτ της canon έχουν 2 φακούς 18-55. Έναν με IS και έναν χωρίς με λίγο χαμηλότερη τιμή....

Γιατί βγάζεις το IS όταν είσαι σε τρίποδο? Δεν το βγάζω ποτέ και η ποιότητα είναι πάντα καθώς πρέπει. Θεωρητικά χωρίς το stabilizer έχει καλύτερη ποιότητα στην φωτογραφία? Τι παίζει?

Δεν το ηξερα οτι βγαινει και χωρις. Εμενα αν θυμαμαι καλα εχει IS.

Οσο για το IS πρεπει να απενεργοποιειται οταν η μηχανη δεν κινηται γιατι μειωνει αρκετα την ποιοτητα. Στο λεω εκ πηρας και γιατι το εχω διαβασει.

Ενα βραδυ στην Ιταλια προσπαθουσα απο μια γεφυρα να βγαλω μια φωτογραφια (νυχτα). Μετα απο πολλες αποπειρες *μεχρι και με ISO 800 ) τα παρατησα πιστευοντας οτι τα αμαξια κουνανε την γεφυρα και δεν βγαινουν καθαρες οι εικονες. Μαντεψε... Ειχα το IS ενεργοποιημενο και την φωτογραφικη στο τριποδο. Τελικα εβγαλα με το χερι πιο καθαρες εικονες απο οτι με το τριποδο....

Ο φακος προσπαθει να σταθεροποιησει ακομα και αν η φωτογραφικη ειναι σταθερη, πραγμα που οδηγει σε κακα αποτελεσματα. Περισσοτερα εδω.

http://digital-photography-school.com/image-stabilization-on-tripods/

Βασικα θα βρεις απειρα αρθρα που λενε ακριβως το ιδιο πραγμα. Τριποδο και IS δεν πανε μαζι.

ΥΓ. Με προλαβε ο shattered :_thumbsup:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Λοιπον μερικα tips για το Lightroom που εχω καταλαβει και τα χρησιμοποιω σαν κανονα.

1) Πολλα tutorial λενε στο κεντρικο πανελ: -100% highlights , +100% shadows. Μεγα λαθος. πρεπει να υπαρχει μια ισοροποια εκει. Ειναι ωραιο να υπαρχουν μαυρα και να μην φαινονται παντα ολες οι λεπτομεριες

2) Αποφυγετε το κεντρικο "Contrast" , ανεβαζει καπως περιεργα τα χρωματα. Ενα 5-10% ειναι το μαξ

3) Οταν εχετε συννεφα μην κατεβαζετε τα highlights πολυ απο το κεντρικο πανελ. Χανουν την ζωντανια τους και τα κανει μουντα. Καντε το μεχρι ενα σημειο, αυξηστε ομως μετα τα highlights απο το Tone curve πανελ.

4) Αντι για τα Blacks απο το κεντρικο πανελ, παιξτε με το Shadows στο Tone curve πανελ. Δινει μια ωραια αντιθεση.

5) Clarity... Οτι ειναι κατω απο 20% ειναι οκ. Οτι ειναι πανω απο αυτο, σκοτωνει την φωτογραφια και την κανει να φαινεται ψευτικη.

Το πιο σημαντικο απο τα παραπανω που θα δειτε τεραστια διαφορα ειναι το (3). Παραδειγμα:

Εχω κατεβασει τα highlights απο το κεντρικο πανελ για να τονισω λιγο το χρωμα του ουρανου. Τα συννεφα χανουν την ζωντανια:

15439809714_d28b028933_o_d.jpg

Η ιδια φωτογραφια ανεβαζοντας λιγο τα highlights απο το Tone Curve panel. Τα συννεφα εχουν παλι ομορφη αντιθεση:

15876031219_8a3bf1df0b_o_d.jpg

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Κάποια στιγμή το είχες αναφέρει για την αποφυγή του χαμηλώματος του highlighs και είχα την απορία τι ακριβώς εννοούσες. Με το παραπάνω μου λύθηκε η απορία και ναι μια ισορροπία σε shadows και highlights εμπειρικά έχω διαπιστώσει ότι χρειάζεται. Επίσης τα Whites ζωντανεύουν την φωτογραφία σε αντίθεση με τα Blacks που αποφεύγω να χρησιμοποιώ (το πολύ πολύ ένα τσακ προς τα κάτω).

Τροποποιήθηκε από τον socrates

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Κάποια στιγμή το είχες αναφέρει για την αποφυγή του χαμηλώματος του highlighs και είχα την απορία τι ακριβώς εννοούσες. Με το παραπάνω μου λύθηκε η απορία και ναι μια ισορροπία σε shadows και highlights εμπειρικά έχω διαπιστώσει ότι χρειάζεται. Επίσης τα Whites ζωντανεύουν την φωτογραφία σε αντίθεση με τα Blacks που αποφεύγω να χρησιμοποιώ (το πολύ πολύ ένα τσακ προς τα κάτω).

Τα black απο το βασικο πανελ δεν ειναι τοσο προβλημα βασικα. Αν κρατησεις πατημενο το πληκτρο "Alt" και αρχισεις να κατεβαζεις την μπαρα με τα μαυρα, σε καποιο σημειο θα σου δειξει στην φωτογραφια ποια σημεια ειναι εντελως μαυρα χωρις καμια πληροφορια. Με αυτα που εχω διαβασει και αυτα που βλεπω, παντα κατεβαζω τα μαυρα με αυτο τον τροπο μεχρι να δω να εμφανιζοντα καποια ελαχιστα εντελως μαυρα σημεια στην φωτογραφια. Ισως το αφηνω ενα κλικ πιο πανω για να μπορω να παιξω περισσοτερο με το Tone curve .

Οσο για τα highlights, ειναι λιγο επικυνδινο. Ναι μπορει να σωσει στο να εμφανησεις χρωματα που χαθηκαν αλλα κανει σχεδον ολη την φωτογραφια λιγο πιο μουντη.

Ενα αλλο τρικ με τα highlights απο το κεντρικο πανελ ειναι:

Αντι να παμε τα highlights πχ στο 70% για να εχουμε το αποτελεσμα που θελουμε, τα παμε στο 40% (τυχαιο νουμερο) . Ακομα σε αυτο το σημειο δεν εχουμε ομως το αποτελεσμα που θελουμε. Ετσι κατεβαζουμ 1-2 κλικ την εκθεση (Εxposure) . Kαθως θα χασουμε καποια μαυρα ομως με αυτο τον τροπο, ανεβαζουμε ενα 20% τα shadows . Ετσι εχουμε το ιδιο αποτελεσμα με μια καλυτερη αντιθεση απο το να πειραζαμε μονο τα highlights.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Να και μια που ειχα παρατησει σχεδον ενα χρονο στο "συρταρι" :P

8mm, η εκθεση ηταν σωστη , πειραγμα λιγο στα μαυρα και στην οξυτητα στο ποταμι.

15883804949_39ea26aa44_o_d.jpg

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Εγώ συνήθως, πειράζω black point, vibrancy, και ολίγον τι από high lights, mid contrast... Και συνήθως το white balance για να ζεστάνω λίγο τα χρώματα. Βασικά ότι μου πάει καλά στο μάτι προσπαθώντας να κρατήσω πολύ μικρή την όποια αλλοίωση. Με άλλο αισθητήρα μπορεί να ήθελα άλλα πειράγματα...

Μπορεί επίσης να πάω κόντρα σε κάθε κανόνα, βάζοντας οριακές τιμές, για να προκύψει κάτι ενδιαφέρον από κάτι φαινομενικά αδιάφορο, π.χ.:

3460925072_877902da37.jpgDSC00061 by ste7ios, on Flickr

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Να και μια που ειχα παρατησει σχεδον ενα χρονο στο "συρταρι" :P

8mm, η εκθεση ηταν σωστη , πειραγμα λιγο στα μαυρα και στην οξυτητα στο ποταμι.

15883804949_39ea26aa44_o_d.jpg

οπόρτο ε;

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Η φωτό μου θυμίζει πολύ το Οπόρτο της Πορτογαλίας...πιο συνηθισμένο σαν Πόρτο.

Α μαλιστα :peep:

Οχι δεν ειναι εκει. Βερνη ειναι ετουτο :)

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Α οκ :)

Και για να είμαι on topic (ελπίζω).

Ψάχνω μια τσάντα για dslr (sony a65)με φορεμένο τον 18-55 (ή έναν 35 prime) + ένα φακό 70-210 και ένα tablet.

Νομίζω προτιμώ τύπου sling για την ευχρηστία να βγάζεις την μηχανή γρήγορα ενώ παράλληλα θέλω να είναι ξεκούραστη γιατί θα την παίρνω σε εκδρομές.

Εχει να προτείνει κάποιος κάτι καλό; Αν γίνεται από Ελλάδα μιας και τν θέλω μέχρι αρχές Γενάρη.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Α οκ :)

Και για να είμαι on topic (ελπίζω).

Ψάχνω μια τσάντα για dslr (sony a65)με φορεμένο τον 18-55 (ή έναν 35 prime) + ένα φακό 70-210 και ένα tablet.

Νομίζω προτιμώ τύπου sling για την ευχρηστία να βγάζεις την μηχανή γρήγορα ενώ παράλληλα θέλω να είναι ξεκούραστη γιατί θα την παίρνω σε εκδρομές.

Εχει να προτείνει κάποιος κάτι καλό; Αν γίνεται από Ελλάδα μιας και τν θέλω μέχρι αρχές Γενάρη.

Εγω θα σου προτεινα κατι απο ebay και οχι επωνυμο γιατι θα σου φυγει μια 100αρα για πλακα. Η δικια μου ιδεα θα ηταν ενας σακος για DSLR . Να βαλεις τους φακους σου, τα φλας σου και ολα τα μπλιμπλικια.

Θα βρεις αρκετους στο ebay σε καλη τιμη και σε ολα τα μεγεθη

5178ee5432ac4.jpg

30489830_700x700min_1.jpg

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Για ebay θα δω αν προλαβαίνω. 5 φευγω και θα ήθελα να την έχω.

Τι προτιμάτε εσείς sling ή τύπου backpack που να έρχεται και μπροστά

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα