Jump to content
gkourmoul1

Φωτογραφικές ανησυχίες

Recommended Posts

(Προτείνω το flickr γιατί εκεί μπορεί να δεις και τα meta tags, εστιακή απόσταση και διάφραγμα, και να δεις και μόνος σου τι παίζει!)

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Χαιρετώ την παρέα....

Προχθές αγόρασα αυτό:

$_57.JPG

Τρίποδο έχω πάρει ήδη απο την πρώτη στιγμή και στο πρόγραμμα έχω σκοπό να αγοράσω flash που σπάει σε γωνίες. Τί άλλο προτείνετε για αρχή;

υγ: Σκέφτομαι απο το νέο έτος να ξεκινήσω και κάτι μαθήματα/σεμινάρια φωτοφραφίας, ήδη έχω βρει ορισμένα που γίνονται ή θα γ΄νουν.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Λύσεις υπάρχουν διάφορες, ανάλογα την θεματολογία . Η σωστή ερώτηση θα ήταν "θέλω να τραβήξω το τάδε θέμα (ΠΟΛΥ συγκεκριμένα) και μπορώ να κάνω τις τάδε υποχωρήσεις, τι φακό (-ους) χρειάζομαι;"

Το "κοντινά θέματα" δεν βοηθάει... Άλλο φακό θες για ζουζούνια, λουλουδικά και μικροαντικείμενα, άλλο για κάτι μεγαλύτερο, κλπ.

Αν μπορείς γίνε πιο συγκεκριμένος, και ακόμη καλύτερα βρες φωτό από το internet (π.χ. από flickr).

Στο πακέτο εννοείται είναι απαραίτητο ένα τρίποδο, και εγώ δεν θα έλεγα όχι σε ένα macro / close-up flash! αλλά και ένα déclencher!

Τιμές βλέπουμε αφού καθοριστεί τι ακριβώς θες να κάνεις. :)

τριποδάκι παίζει..για φλας θα το τσεκάρω..

τι εννοώ...ό,τι θέλω να φτάσω σε ένα όριο πιο κοντινό από αυτό που μπορεί να μου δώσει ο φτωχός 18-55..περισσότερο επικεντρώνομαι σε λουλούδια και ζουζούνια κτλπ..όλα αυτά...αλλά δεν θέλω να πάρω έναν φακό μόνο για macro..θέλω κάτι πιο γενικό,που να έχει και zoom...θα δώσω ένα παράδειγμα δικιάς μου φωτό,http://oi62.tinypic.com/5b633l.jpg κάτι τέτοιο..αλλά πιο κοντά,γιατί ο 18αρης μετά από κάποια στιγμή σου λέει ωπ,μέχρι εδώ πας,δεν πλησιάζεις άλλο..αλλά δεν θέλω σταθερό μακρο...

Τροποποιήθηκε από τον iwannis

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

http://m.dpreview.com/lensreviews/sigma-18-250mm-3p5-6p3-os-hsm-macro

Κοστιζει γυρω στα 350 ευρω, βλεπεις τα μωρακια στην παραλια να παιζουν με τα 250mm και ταυτοχρονα μπορεις να εστιασεις στα 35 εκατοστα απο ενα ζουζουνι και να το παιξεις macro τυπος. Ειναι σιγουρα βελτιωση σε σχεση με τον μαμα.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

http://m.dpreview.com/lensreviews/sigma-18-250mm-3p5-6p3-os-hsm-macro

Κοστιζει γυρω στα 350 ευρω, βλεπεις τα μωρακια στην παραλια να παιζουν με τα 250mm και ταυτοχρονα μπορεις να εστιασεις στα 35 εκατοστα απο ενα ζουζουνι και να το παιξεις macro τυπος. Ειναι σιγουρα βελτιωση σε σχεση με τον μαμα.

τον βρήκα από αμαζον κομ που μπορω να τον παραλάβω 300 δολλάρια..

35 εκατοστά,και μετά αρχίζω να χρησιμοποιώ το ζουμ;

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Συνηθως οσο αυξανεις το ζουμ, τοσο μεγαλωνει και η ελαχιστη αποσταση εστιασης. Θα μπορεις σιγουρα να ζουμαρεις μεχρι τα 50mm υπολογιζω.

Μακρον δεν ειναι, αλλα σιγουρα ειναι βελτιωση (στο ζουμ και στο μακρο, οχι στην ποιοτητα εικονας) σε σχεση με τον μαμα.

Τροποποιήθηκε από τον gkourmoul1

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

υγ: Σκέφτομαι απο το νέο έτος να ξεκινήσω και κάτι μαθήματα/σεμινάρια φωτοφραφίας, ήδη έχω βρει ορισμένα που γίνονται ή θα γ΄νουν.

Για τα μαθηματα αν δεν ειναι δωρεαν, δεν πολυσυμφωνω. Εχει χιλιαδες μαθηματα στο youtube , τα οποι αν εχεις χρονο μπορεις να παρακολουθησεις και να βγεις μετα στα χωραφια για δοκιμες.

τριποδάκι παίζει..για φλας θα το τσεκάρω..

τι εννοώ...ό,τι θέλω να φτάσω σε ένα όριο πιο κοντινό από αυτό που μπορεί να μου δώσει ο φτωχός 18-55..περισσότερο επικεντρώνομαι σε λουλούδια και ζουζούνια κτλπ..όλα αυτά...αλλά δεν θέλω να πάρω έναν φακό μόνο για macro..θέλω κάτι πιο γενικό,που να έχει και zoom...θα δώσω ένα παράδειγμα δικιάς μου φωτό,http://oi62.tinypic.com/5b633l.jpg κάτι τέτοιο..αλλά πιο κοντά,γιατί ο 18αρης μετά από κάποια στιγμή σου λέει ωπ,μέχρι εδώ πας,δεν πλησιάζεις άλλο..αλλά δεν θέλω σταθερό μακρο...

Αν διαβαζες λιγο τα λινκ που σου ειχα δωσει θα ειχες κατατοπιστει αρκετα μονος σου για το τι αγορα πρεπει να κανεις τελικα :_thumbsup:

ΥΓ. Macro χωρις φλας το "ψιλο"-ξεχνας...

Τροποποιήθηκε από τον Alarm

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Αρχεία RAW

Οκ, επιλέγω να αποθηκεύονται σε μορφή raw; Μετά;

Τί εννοώ, για να το ανοίξω στο cs5 πρέπει να γίνει και πάλι μετατροπή απο το ίδιο το πρόγραμμα, οπότε υποθέτω ότι θα χάσουμε το αποτέλεσμα λόγω της συμπίεσης.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Για να επωφεληθείς το RAW, το λογισμικό δεν πρέπει να το μετατρέπει σε ο,τι άλλο χωρίς μάλιστα να το αλλοιώνει με κανέναν τρόπο. Το Aperture που χρησιμοποιώ για παράδειγμα αποθηκεύει το RAW στη βάση του ως master, και οποιαδήποτε αλλαγή την κάνει ξεχωριστά και την αποθηκεύει σε άλλο αρχείο. Το "αρνητικό" παραμένει πάντα απείραχτο. Non-destructive editing.

Στην ίδια λογική είναι και το Lightroom της Adobe. Non-destructive editing κάνει και το Photoshop Elements, οπότε λογικά το ίδιο θα παίζει και με τα υπόλοιπα του CS5.

Καλύτερα όμως να δεις τι αναφέρει συγκεκριμένα η Adobe για κάθε ένα από τα λογισμικά που χρησιμοποιείς από την σουίτα μια και μπορεί να παίζουν σημαντικές λεπτομέρειες.

Αφού τελειώσεις με την επεξεργασία που θες να κάνεις, μπορείς να το αποθηκεύσεις ακόμη και ως JPEG αν θες να το διανείμεις, π.χ. στο internet. Η ποιότητα ρυθμίζεται ή μπορείς να επιλέξεις και κάποιο φορμά που δεν κάνει απωλεστική συμπίεση, όπως το TIFF ή PNG. Ακόμη και κάποιες εκδόσεις του JPEG μπορούν να κάνουν μη απωλεστική συμπίεση (αλλά δεν ξέρω αν τις υποστηρίζει η Adobe).

Υπάρχουν άπειρα άρθρα σχετικά με το θέμα! :)

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

...............

Θα ψάξω να βρω κάποιο άλλο πρόγραμμα αν και το cs5 με βολεύει. Αν θυμάμαι καλά και το driver της canon δίνει κάποια εφαρμογή για αυτά τα αρχεία. Σ' ευχαριστώ πάντως για την απάντηση και αυτό που κατάλαβα είναι ότι έχω πολλή δρόμο μπροστά μου.

Σήμερα έκανα μια απόπειρα για νυχτερινή φωτογράφιση, έχω απογοητευτεί με το αποτέλεσμα..... :(

IMG_0450.jpg

IMG_0471.jpg

IMG_0482.jpg

Περιμένω τις κριτικές σας,

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Stantonop για επεξεργασία raw αρχείων τα σημαντικότερα προγράμματα είναι:

Aperture της Apple, που αν δεν κάνω λάθος σταμάτησε να υποστηρίζει,

Lightroom της Adobe, που θεωρείται ένας ψηφιακός σκοτεινός θάλαμος και αποτελεί ουσιαστικά ένα Photoshop για φωτογράφους,

Photoshop της Adobe, που είναι πολλά περισσότερα από πρόγραμμα επεξεργασίας φωτογραφιών,

DxO Optics Pro, που έχει presets με τη βέλτιστη συνεργασία μηχανής-φακού, π.χ. Canon 700D with Canon EF 70-200 f4.

Όλα θέλουν αρκετές ώρες πειραματισμού για να τα μάθεις και με ένα από αυτά θα κάνεις άψογα τη δουλειά σου. Εγώ προτιμώ το Lightroom.

Αν έχεις Canon μπορείς να περάσεις στην κάρτα το Magic Lantern, το οποίο είναι ένα πρόγραμμα που υποκαθιστά (χωρίς να διαγράφει το firmware της Canon), δίνοντας πολλές περισσότερες δυνατότητες, όπως HDR, ιντερβαλόμετρο κ.α.

Για τις νυχτερινές φωτό δεν είμαι ο κατάλληλος γιατί δεν έχω πειραματιστεί αρκετά, αλλά νομίζω ότι χρειάζεται καταρχήν δουλειά στη σύνθεση.

Τροποποιήθηκε από τον Kostas_F

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Aperture & Lightroom δεν τα λες Photoshop! Έχουν να κάνουν με την αποθήκευση, οργάνωση των φωτογραφιών (που θα ήταν αδύνατο χωρίς την χρήση tags & βάσης δεδομένων), και βελτίωση τους! Είναι όντως ένας σκοτεινός θάλαμος. "Εμφανίζεις", κόβεις, και παίζεις με τις ιδιότητες μιας εικόνας για να πετύχεις καλύτερο αποτέλεσμα.

Το Photoshop είναι άλλου παπά εργαλείο! Εκεί παίζεις δημιουργικά...

Ναι δυστυχώς το Aperture σταματάει. Το νεότερο "Photos" που ΘΑ βγει, αμφιβάλλω ότι θα μπορεί να το αντικαταστήσει. Κρίμα. Μεγάλη απογοήτευση. Με είχε βολέψει απίστευτα. Ελπίζω να βγάλουν καμιά καλή προσφορά στην Adobe για τους ex-Aperture χρήστες, όπως είχε γίνει κάποια στιγμή παλιότερα, και φυσικά ένας τρόπος να τα κάνεις όλα import (που προς το παρόν είναι αδύνατο, χωρίς να χάσεις κάποια πράγματα).

Κάθε κατασκευαστής δίνει και τα δικά του πάντως. Δεν έχουν το look & feel των παραπάνω αλλά μπορείς να βολευτείς, και σε κάποιους τομείς να κάνεις και κάποια πράγματα παραπάνω π.χ. διόρθωση στρέβλωσης των φακών. (Ήθελα να το βάλω στο workflow μου αλλά τελικά δεν...).

Όπως λέει ο Κώστας, κοίταξε την σύνθεση σου! Είναι το Α και το Ω για μια καλή φωτογραφία. Τα υπόλοιπα συγχωρούνται.

Εννοείται ότι μπορείς να την βελτιώσεις κάπως και στο post-processing κόβοντας και ισιώνοντας, αλλά καλύτερα να το έχεις κάνει ήδη πριν το κλικ, και μετά να ασχοληθείς μόνο με λεπτομέρειες. :)

Στην νυχτερινή δεν μπορείς να κάνεις και πολλά πέρα από το να προσέξεις την ρύθμιση για την θερμοκρασία χρώματος ανάλογα με την πηγή φωτισμού (λάμπες φθορισμού, tangsteen, κλπ) για να μην σου βγαίνουν πιο κίτρινες ή πιο μπλε, αν και μερικές φορές ακόμη και αυτό μπορεί να είναι επιθυμητό!

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Θα ψάξω να βρω κάποιο άλλο πρόγραμμα αν και το cs5 με βολεύει. Αν θυμάμαι καλά και το driver της canon δίνει κάποια εφαρμογή για αυτά τα αρχεία. Σ' ευχαριστώ πάντως για την απάντηση και αυτό που κατάλαβα είναι ότι έχω πολλή δρόμο μπροστά μου.

Σήμερα έκανα μια απόπειρα για νυχτερινή φωτογράφιση, έχω απογοητευτεί με το αποτέλεσμα..... :(

Περιμένω τις κριτικές σας,

1η και 3η δεν ειναι κακες. Νυχτερινες λειψεις θελουν τριποδακι και χαμηλο ISO . Και αν κανεις φωτογραφιση μεσα στην πολη, εχε σαν κανονα να κατεβαζεις θερμοκρασια. Τα φωτα της πολης ειναι πολυ θερμα και βγαζουν αυτο τον κιτρινοπο τονο.

Εσενα τι δεν σου αρεσει ?

Στην νυχτερινή δεν μπορείς να κάνεις και πολλά πέρα από το να προσέξεις την ρύθμιση για την θερμοκρασία χρώματος ανάλογα με την πηγή φωτισμού (λάμπες φθορισμού, tangsteen, κλπ) για να μην σου βγαίνουν πιο κίτρινες ή πιο μπλε, αν και μερικές φορές ακόμη και αυτό μπορεί να είναι επιθυμητό!

Με προλαβε ο κυριος :P

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Παρακατω αυτο που σου λεει ο Στελιος και εγω για τα φωτα. Διορθωνεται ομως ευκολα. Μην σε αγχωνει (Ισως ειναι λιγο λαθος η θερμοκρασια, ειμαι στο λαπτοπ )

Η δικια σου:

IMG_0450.jpg

Και με λιγο πιο ψυχρα χρωματα. Βλεπεις πως αυτοματα φαινοντα τα υπολοιπα χρωματα μολις φυγει η κιτρινιλα

15347350424_6829fa43fc_o_d.jpg

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Όχι πάντα... Όπως αυτή που ήταν πολύ προς το μπλε:

5585663410_0dd2e14e26.jpgIMG_6617 by ste7ios, on Flickr

Κάποιες νυχτερινές εδώ: IMG_5927

(Κόλπος της Shanghai, με το σώου με τα φώτα που έκαναν: επίθεση εξωγήινων και τέτοια!)

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Λοιπόν κύριοι....

Θα ψάξω να δω τί μπορώ να κάνω και με το Lightroom αν και νομίζω ότι προς το παρόν καλό θα ήταν να το αφήσω στην άκρη και να κοιτάξω να βελτιωθώ με την μηχανή και όχι με την επεξεργασία.

Στην σύνθεσή όντως, έχω πολύ δουλειά ακόμη, ψάχνοντας λίγο στο νετ βρήκα αρκετά ενδιαφέροντα βλέπε εδώ κι' εδώ , όρεξη να έχω να ψάχνω, τα περισσότερα είναι και με παραδείγματα όπότε ξεκινάει το πρώτο μάθημα της "σύνθεσης".

Τώρα όσο αφορά την θερμοκρασία των χρωμάτων έχω κατανοήσει το τί ακριβώς με περιγράφετε απλά δεν γνωρίζω ποια ρύθμιση, πότε και πως.... Υποθέτω πως αυτό γίνεται αυτόματα απο την επιλογή (White Balance). Επιλέγω κάποια απο τις επιλογές που με δίνει ή αλλάζω κάτι άλλο στην ρύθμιση; Αν επιλέγω απλά, να πάρω σαν οδηγό αυτά:

color_temp.jpg

white-balance-modes.jpg

Δηλαδή στην πρώτη την φωτό έπρεπε να επιλέξω WB >5.000Κ και ISO <~400 (?)

υγ: Στέφανε πολύ όμορφο το αποτέλεσμα.....

Συγνώμη αν γίνομαι κουραστικός και σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας, αλλά σας το έχω ξαναγράψει, είμαι πολύ άπειρος....

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Λοιπόν κύριοι....

Θα ψάξω να δω τί μπορώ να κάνω και με το Lightroom αν και νομίζω ότι προς το παρόν καλό θα ήταν να το αφήσω στην άκρη και να κοιτάξω να βελτιωθώ με την μηχανή και όχι με την επεξεργασία.

Στην σύνθεσή όντως, έχω πολύ δουλειά ακόμη, ψάχνοντας λίγο στο νετ βρήκα αρκετά ενδιαφέροντα βλέπε εδώ κι' εδώ , όρεξη να έχω να ψάχνω, τα περισσότερα είναι και με παραδείγματα όπότε ξεκινάει το πρώτο μάθημα της "σύνθεσης".

Τώρα όσο αφορά την θερμοκρασία των χρωμάτων έχω κατανοήσει το τί ακριβώς με περιγράφετε απλά δεν γνωρίζω ποια ρύθμιση, πότε και πως.... Υποθέτω πως αυτό γίνεται αυτόματα απο την επιλογή (White Balance). Επιλέγω κάποια απο τις επιλογές που με δίνει ή αλλάζω κάτι άλλο στην ρύθμιση; Αν επιλέγω απλά, να πάρω σαν οδηγό αυτά:

color_temp.jpg

white-balance-modes.jpg

Δηλαδή στην πρώτη την φωτό έπρεπε να επιλέξω WB >5.000Κ και ISO <~400 (?)

υγ: Στέφανε πολύ όμορφο το αποτέλεσμα.....

Συγνώμη αν γίνομαι κουραστικός και σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας, αλλά σας το έχω ξαναγράψει, είμαι πολύ άπειρος....

Θέλει υπομονή και μεράκι φίλε. Και εγώ τέρμα αρχάριος αλλά το ψάχνω! Το θέμα είναι να μην τρελαίνεσαι που δεν είναι ''επαγγελματικές'' οι φωτογραφίες σου... Απλά να σου αρέσει αυτό που κάνει και μετά θα βελτιώνεσαι συνέχεια... :afro:

Όσο για τα σεμινάρια που αναφέρεις θα συμφωνήσω με τον ΑΛΑΡΜ. Από προσωπική εμπειρία ξενέρωσα πάρα πολύ...Είμαστε και οι 2 απο Θεσσαλονική οπότε μπορώ να σου πώ (μέσω pm) αν θέλεις την εμπειρία μου. :thumbsdown:

Υ.Γ : Τι φωτογραφική έχεις?

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Στεργιο, κανονικα επρεπε να επιλεξεις iso 100 με ενα τριποδακι και χρονο εκθεσης γυρω στα 10-15 secs....

Εκει υπαρχει το τελειο αποτελεσμα. Λιγοτερκ iso ισον λιγοτερη ποιοτητα, αλλα δεν μπορεις να κανεις και πολλα εαν δεν εχεις τριποδο...

Για εμας τους αρχαριους, ο μονος τροπος να βελτιωθουμε ειναι να διαβασουμε κανα αρθρο/βιβλιο της προκοπης, το manual της μηχανης, και να κανουμε καμποσα χιλιαδες κλικ τον χρονο δοκιμες....

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Γρηγόρη βέβαια και δεν ψάχνω το επαγγελματικό αποτέλεσμα αλλά αφού μας δίνει κάποιες δυνατότητες η μηχανή καλά θα είναι να τις αξιοποιούμε στο μέγιστο. Εχω μια canon 1200d με τον φακό που δίνει το κιτ18-55. Εφ' οσον είσαι απο Θεσ/νίκη μπορούμε να κανονίσουμε και καμιά Κυριακάτικη εξόρμηση εντός ή εκτός αφού πρώτα φτιάξει και ο καιρός, και όποιος άλλος είναι απο 'δω.

Το σεμινάριο μετά απο συμβουλή του αλάρμ το απέκλεισε, άσε που είδα και κάποια μαθήματα τί περιλαμβάνουν και ξενέρωσα, μάθημα για την ιστορία της φωτογραφίας (;)

Γιώργο..... όλες οι φωτό έχουν γίνει με την χρήση του τριπόδου, άσε που έβαλα και χρονόμετρο 10'' για να μην κουνηθεί η μηχανή... :shock:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Ξέχασα επίσης ότι η εστίαση μπορεί να πρέπει να γίνει με το χέρι καθώς στο σκοτάδι μπορεί να τα βρει σκούρα... Η χρήση της οθόνης στο μέγιστο zoom μπορεί να βοηθήσει. Και αν έχεις κάποιο φωτισμό γύρω σου, καλό είναι να χρησιμοποιήσεις το κάλυμμα του σκόπευτρου (είναι περασμένο στο λουρί) για να μην περάσει φως στον αισθητήρα.

Η ισορροπία λευκού στο αυτόματο μερικές φορές δεν δουλεύει σωστά ειδικά στις Canon! Εγώ μάλιστα κάποιες φορές χρησιμοποιώ το ExpoDisc. (Όταν το θυμηθώ! :P )

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

......καλό είναι να χρησιμοποιήσεις το κάλυμμα του σκόπευτρου (είναι περασμένο στο λουρί) για να μην περάσει φως στον αισθητήρα.

Εδώ κάπου σε χάνω... Houston καλεί Τexas

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Όταν χρησιμοποιούμε την οθόνη για σκόπευση, μπορεί να περάσει φως από το σκόπευτρο / viewfinder (αυτό που βάζεις το μάτι :P ).

Αφαιρείς το eyecup που έχει επάνω, και τοποθετείς στη θέση του το eyepiece cover (ένα πλαστικό που είναι επάνω στο λουρί).

Ψάξτο στο manual σου.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Πωωωωωω.... τί έγραψες τώρα ρε θηρίο;

Ξανά απο την αρχή, πάω να διαβάσω το manual και τα ξαναλέμε, πάντως αυτό που έγραωες το βρήκα. :_thumbsup:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

...και μια συμβουλή, αν περνάει ο δρόμος σας απο τα lidl να πάρετε υγρά μαντηλάκια καθαρισμού γυαλιών. Δεν αφήνει ίχνος σκόνης, βρωμιές και δαχτυλιές στον φακό και στεγνώνει σε χρόνο dt.

50 τεμάχια μιας χρήσεως.

W5.JPG

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα