Jump to content
gkourmoul1

Φωτογραφικές ανησυχίες

Recommended Posts

Με γεια! Καλά κλικς!

Οκ, όσο πιο φωτεινός είναι ένας φακός τόσο το καλύτερο, αλλά με τον συγκεκριμένο πιο πολύ θα βγάζεις τοπία ή εσωτερικούς χώρους. Στο πρώτο δεν θα βγάλεις ποτέ κάτι με χαμηλό φωτισμό, ενώ στο δεύτερο τα πράγματα είναι ελεγχόμενα...

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Καλοριζικος ο φακος!! Δεν ειναι πολυ γρηγορος αλλα θα σου αρεσει. Λιγο προσοχη θελει η παραμορφωση στις ακρες στα 10mm.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Thanx απαντες! :)

gkourmoul1 ομολογώ δεν έχω βάλει ποτέ ευρυγώνιο στην δική μου μηχανή αλλά φαντάζομαι πως λόγω του οτι ειναι dx και τα 10mm γίνονται 15mm θα έχει ελάχιστη παραμόρφωση. Το lightroom βέβαια να'ναι καλά...! :P

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Thanx απαντες! :)

gkourmoul1 ομολογώ δεν έχω βάλει ποτέ ευρυγώνιο στην δική μου μηχανή αλλά φαντάζομαι πως λόγω του οτι ειναι dx και τα 10mm γίνονται 15mm θα έχει ελάχιστη παραμόρφωση. Το lightroom βέβαια να'ναι καλά...! :P

Δεν εχω δουλεψει ευρυγωνιο σε foulframe και δεν ξερω τι αποτελεσμα θα εχει. Σιγουρα θα ειναι καλυτερο....

Το lightrooom οντως σωζει την κατασταση...

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Μια full frame δεν έχει crop factor. Ο φακός λειτουργεί κανονικά όπως αναγράφουν οι προδιαγραφές του. Ο ευρυγώνιος είναι ευρυγώνιος και όχι κάτι λιγότερο. Ο 10-20mm παραμένει 10-20mm. Οι APS-C αισθητήρες της Nikon έχουν crop factor 1,5, οπότε όπως λέει παραπάνω ο seatcowl γίνεται 15-30m, και σε μια Canon (x1,6) 16-32mm.

Γενικά οι APS-C χάνουν σε ευρυγώνιους και πολύ περισσότερο σε υπερευρυγώνιους. Σε καμία περίπτωση δεν μπορείς να εκμεταλλευτείς πλήρως π.χ. έναν fish-eye ή δεν θα έχεις ποτέ ακριβώς έναν νορμάλ (50mm) φακό (το πιο κοντινό σε μένα είναι ο 28άρης που δίνει 44,8mm).

Από την άλλη κερδίζεις (και σε κόστος) στους τηλεφακούς. π.χ. ο 70-300mm μου γίνεται 112-480mm!!! Η χαρά του παπαράτσι! :lol:

Οι φακοί που λειτουργούν σωστότερα στις APS-C είναι οι σειρές EF-S (Canon), EF-M (Nikon), DC (Sigma), κλπ. Έχουν μικρότερη εστιακή απόσταση και είναι πιο διορθωμένοι ώστε ο κύκλος του ειδώλου να ταιριάζει πάνω στον μικρότερο αισθητήρα. Το crop factor βέβαια παραμένει...

Το ιδανικό θα ήταν να έχει κανείς μια full frame και μια APS-C. Η 1η για σχεδόν τα πάντα και η 2η για αθλητικές, παπαράτσι-like, macro φωτογραφήσεις. Αλλά είναι πανάκριβες... :(

Και μια και το έφερε η κουβέντα, οι φακοί που δεν δίνουν παραμορφώσεις και δεν αλλοιώνουν την προοπτική είναι οι tilt & shift, οι οποίοι δεν είναι σταθεροί αλλά μετακινούνται! Χρησιμοποιούνται κατά κόρο σε φωτογραφήσεις αρχιτεκτονικού θέματος. Λίγοι και απλησίαστοι.

Το post-processing που κάνουμε π.χ. σε Lightroom / Photoshop για να διορθώσουμε το φακό έχει πάντα απώλειες...

Τροποποιήθηκε από τον Ste7ios

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Εντυπωσιακο ηλιοβασιλεμα!

Όντως ιδανικές συνθήκες. Από τις φωτογραφίες που έβγαλα σχεδόν θα μπορούσα να κάνω time-lapse το ηλιοβασίλεμα για τα λίγα λεπτά που διήρκησε.

Ωστόσο θα ήθελα ένα κεντρικό θέμα... ξέρεις... κανά ψαρά να πετάει δύχτια κλπ. Δύσκολα πράγματα!

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Πολυ δυσκολα να σου κατσει και το κεντρικο θεμα. Δεν προλαβαινεις και να δημιουργησεις....

Απιστευτο ηλιοβασιλεμα!

Edit Επρεπε να βαλεις τη μηχανη σου κεντρικο θεμα :tooth:

Τροποποιήθηκε από τον gkourmoul1

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Πολυ δυσκολα να σου κατσει και το κεντρικο θεμα. Δεν προλαβαινεις και να δημιουργησεις....

Απιστευτο ηλιοβασιλεμα!

Edit Επρεπε να βαλεις τη μηχανη σου κεντρικο θεμα :tooth:

Γκουχ γκουχ...

http://tinyurl.com/olq9tkp

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Καλησπέρα παίδες! Για να μην ανοίγω καινούργιο θέμα θα κάνω την ερώτηση μου εδώ: Κατάφερα να αγοράσω την πρώτη μου dslr(Canon 600D) πριν κανα 8μηνο και είμαι υπερευχαριστημένος! Απλά ήρθε η ώρα για να αλλάξουμε και φακό γιατί μόνο με τον 18-55 δεν γίνεται. Σκεφτόμουν να αγοράσω έναν γενικής χρήσης, τον sigma 18-200 που τον βρίσκω στα 250€ από ελληνικά μαγαζιά. Από τα reviews όμως που διάβασα δεν συγκινήθηκα ιδιαίτερα... Η αμέσως επόμενη σκέψη ήταν να πάρω τον Canon 55-250 IS (200€ στα ελληνικά μαγαζιά) και να κάνω τις τράμπες στους φακούς ανάλογα με τις ανάγκες. Επίσης έλεγα να συνδιάσω και τον 50αρη σταθερό 1.8 (100€) που έχω διαβάσει ότι είναι απίστευτος για τα λεφτά του (στα ξένα φόρουμ το αναφέρουν ως ''Plastic Fantastic'').

Οπότε η ερώτηση είναι η εξής:

1) Αγοράζω τον sigma 18 -200 (250€)

2) Αγοράζω τον Canon 55-250 (200€) και ίσως μαζί με αυτόν τον σταθερό 50άρη(100€)

Βοηθήστε καλλιτέχνες!!! :victory:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Εγώ θα πήγαινα για τον Canon με το stabilizer. Στα 18-55 είσαι ήδη καλυμμένος. Δεν είναι τίποτα το να αλλάζεις φακούς. Εγώ το κάνω συνέχεια, εκτός και αν έχω μαζί και τις δύο.

Απλά θέλει λίγη προσοχή. Δεν το κάνεις σε περιβάλλον που υπάρχει σκόνη (ή μπορείς να το κάνεις μέσα σε σακούλα), και έχε το σώμα με τον αισθητήρα να βλέπει προς τα κάτω. Με λίγη προπόνηση θα το κάνεις και γρήγορα χωρίς να τα εκθέσεις στην σκόνη.

Επίσης πάρε και μια φούσκα (φυσερό) για να απομακρύνεις τη σκόνη χωρίς να αγγίξεις τίποτα.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Ο 18-200 είναι όντως μέτριος. Ο 18-55 είναι πιο sharp να φανταστείς, ενώ καποιες φορές βινιετάρει κιόλας, συν ότι έχει distortion. Βέβαια, με τις ψηφιακές ισχύει ότι ένας μέτριος φακός με ένα καλό σώμα μπορούν να συνδυαστούν, αφού μετά με το post processing μπορείς να κάνεις θαύματα. Περί ορέξεως, βέβαια...

Τροποποιήθηκε από τον FunkyBear

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Καλησπέρα παίδες! Για να μην ανοίγω καινούργιο θέμα θα κάνω την ερώτηση μου εδώ: Κατάφερα να αγοράσω την πρώτη μου dslr(Canon 600D) πριν κανα 8μηνο και είμαι υπερευχαριστημένος! Απλά ήρθε η ώρα για να αλλάξουμε και φακό γιατί μόνο με τον 18-55 δεν γίνεται. Σκεφτόμουν να αγοράσω έναν γενικής χρήσης, τον sigma 18-200 που τον βρίσκω στα 250€ από ελληνικά μαγαζιά. Από τα reviews όμως που διάβασα δεν συγκινήθηκα ιδιαίτερα... Η αμέσως επόμενη σκέψη ήταν να πάρω τον Canon 55-250 IS (200€ στα ελληνικά μαγαζιά) και να κάνω τις τράμπες στους φακούς ανάλογα με τις ανάγκες. Επίσης έλεγα να συνδιάσω και τον 50αρη σταθερό 1.8 (100€) που έχω διαβάσει ότι είναι απίστευτος για τα λεφτά του (στα ξένα φόρουμ το αναφέρουν ως ''Plastic Fantastic'').

Οπότε η ερώτηση είναι η εξής:

1) Αγοράζω τον sigma 18 -200 (250€)

2) Αγοράζω τον Canon 55-250 (200€) και ίσως μαζί με αυτόν τον σταθερό 50άρη(100€)

Βοηθήστε καλλιτέχνες!!! :victory:

Καλορίζικος Γρηγόρη!!

Λοιπόν, έχω στην κατοχή μου τους 15-55, 55-250 is, και 18-200 is της canon (πέρα από τους 17-85, 60, 10-20).

Ο sigma 18-200 όντως δεν είναι πολύ καλός. Ο canon είναι αρκετά καλύτερος, αλλά και πάλι δεν συγκρίνεται με την ποιότητα των δύο ξεχωριστών φακών. Μικρολεπτομέρειες βέβαια, όχι τραγικές διαφορές. Ο 18-55 και ο 55-250 είναι πραγματικά άψογοι για την αξία τους. Το μείον είναι ότι όταν θες να κάνεις ζουμ θα πρέπει να αλλάζεις φακούς.

Πραγματικά όμως θέλεις συχνά να κάνεις ζουμ? Προσωπικά χρησιμοποιώ τον 250άρι φακό μόνο όταν θέλω να βγάζω την κόρη μου κοντινά, το φεγγάρι, ή κάνα καλό κωλαράκι στην παραλία. Κατά κόρον, χρησιμοποιώ 10-30mm.

Οι επιλογές σου είναι οι εξής:

πουλάς τον 18-55 και παίρνεις μια και καλή τον 18-200 της canon

πουλάς τον 18-55 και παίρνεις τον υποδεέστερο και οικονομικότερο sigma 18-200

πουλάς τον 18-55 και παίρνεις τον πολύ καλό (και για macro λήψεις) sigma 17-70

πουλάς τον 18-55 και παίρνεις τον φοβερό 15-85 μεταχείρω (ή και 17-85 που είναι οικονομικότερος)

κρατάς τον 18-55 και παίρνεις 55-250 is

Ψάξου καλά στα μεταχειρισμένα και θα βρεις φοβερές τιμές. Έχει κάποια sites φωτογράφων που πουλούν και αγοράζουν....

Πρώτα ψάξου καλά για το τι θες ακριβώς από τον φακό σου. Τι σου αρέσει να φωτογραφίζεις κλπ

ΚΑΛΟΡΊΖΙΚΗ Η ΜΗΧΑΝΑΡΑ!!!!

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Εγώ γενικά είμαι καλυμένος με αυτούς:

EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM

EF-S 17-85mm f/4-5.6 IS USM

EF 70-300mm f/4-5.6 IS USM

Συμπληρωματικά...

EF 28mm f/1.8 USM - Ο 50άρης - "Normal" & φωτεινός μου. Τον χρησιμοποιώ κυρίως σε νυχτερινές λήψεις.

EF-S 60mm f/2.8 Macro USM - Για macro αλλά και πορτρέτα...

Και μην ξεχνιόμαστε όλα είναι x1.4

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Καλημέρα και ευχαριστώ για τις απαντήσεις!

Καλορίζικος Γρηγόρη!!

Λοιπόν, έχω στην κατοχή μου τους 15-55, 55-250 is, και 18-200 is της canon (πέρα από τους 17-85, 60, 10-20).

Ο sigma 18-200 όντως δεν είναι πολύ καλός. Ο canon είναι αρκετά καλύτερος, αλλά και πάλι δεν συγκρίνεται με την ποιότητα των δύο ξεχωριστών φακών. Μικρολεπτομέρειες βέβαια, όχι τραγικές διαφορές. Ο 18-55 και ο 55-250 είναι πραγματικά άψογοι για την αξία τους. Το μείον είναι ότι όταν θες να κάνεις ζουμ θα πρέπει να αλλάζεις φακούς.

Πραγματικά όμως θέλεις συχνά να κάνεις ζουμ? Προσωπικά χρησιμοποιώ τον 250άρι φακό μόνο όταν θέλω να βγάζω την κόρη μου κοντινά, το φεγγάρι, ή κάνα καλό κωλαράκι στην παραλία. Κατά κόρον, χρησιμοποιώ 10-30mm.

Οι επιλογές σου είναι οι εξής:

πουλάς τον 18-55 και παίρνεις μια και καλή τον 18-200 της canon

πουλάς τον 18-55 και παίρνεις τον υποδεέστερο και οικονομικότερο sigma 18-200

πουλάς τον 18-55 και παίρνεις τον πολύ καλό (και για macro λήψεις) sigma 17-70

πουλάς τον 18-55 και παίρνεις τον φοβερό 15-85 μεταχείρω (ή και 17-85 που είναι οικονομικότερος)

κρατάς τον 18-55 και παίρνεις 55-250 is

Ψάξου καλά στα μεταχειρισμένα και θα βρεις φοβερές τιμές. Έχει κάποια sites φωτογράφων που πουλούν και αγοράζουν....

Πρώτα ψάξου καλά για το τι θες ακριβώς από τον φακό σου. Τι σου αρέσει να φωτογραφίζεις κλπ

ΚΑΛΟΡΊΖΙΚΗ Η ΜΗΧΑΝΑΡΑ!!!!

Να σαι καλά ρε Γιώργο για την αναλυτική απάντηση! Και όμως είναι αρκετές οι φορές που θέλω να κάνω αρκετό ζουμ... Για κάνα κοντινό, αρκετή φύση και ζώα, σε αγώνες που πάω συχνά (ως θεατής), κ.τ.λ... Η αλλαγή των φακών δεν νομίζω να μου δημιουργήσει πρόβλημα... Το μόνο που φοβάμαι είναι να μην χάσω κάποια ''καλή στιγμή''. Προς το παρόν κλείνω προς τον 55-250is...Και να πουλήσω τον 18-55 δεν θα πιάσει καθόλου λεφτά και δεν νομίζω να πουληθεί καν...Ασε που βγάζει αρκετά καλές φωτογραφίες για την αξία του!

Εγώ γενικά είμαι καλυμένος με αυτούς:

EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM

EF-S 17-85mm f/4-5.6 IS USM

EF 70-300mm f/4-5.6 IS USM

Συμπληρωματικά...

EF 28mm f/1.8 USM - Ο 50άρης - "Normal" & φωτεινός μου. Τον χρησιμοποιώ κυρίως σε νυχτερινές λήψεις.

EF-S 60mm f/2.8 Macro USM - Για macro αλλά και πορτρέτα...

Και μην ξεχνιόμαστε όλα είναι x1.4

Πω καλύπτεις όλο το εύρος!Μπράβο!

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Bonjour. :_hi:

Θέλω να πάρω extra φακό macro.

Από εταιρεία δεν έχω πρόβλημα, δεν υπάρχει λόγος να είναι κι αυτός Nikon.

πχ βλέπω ότι οι Sigma έχουν μεταλλικό τελείωμα την ώρα που οι Nikon τα έχουν κάνει πλέον πλαστικά. Είχα και Sigma 70-300 στην αναλογική φωτογραφική. Μόνο παράπονο η αργή εστίαση.

Για AF μιλάμε πάντα.

Παράδειγμα 1ο.

Παράδειγμα 2ο. (ποιά η διαφορά απ' το 1ο?)

Για πείτε, τί λέει? Αξίζει ή είναι μούφα?

Έχει μαζί και παρασολέϊγ.

Άλλος παρόμοιος σε Tamron.

Έχετε τίποτα άλλο να μου προτείνετε? (για Nikon πάντα)

Υπάρχει κανένας 100-400 πχ?

Σε λεφτά να μην ξεφύγουμε. Μέχρι 200-250 ευρώ υπολογίζω. Μπορώ ν' ανέβω λίγο αν είναι κάτι που αξίζει πραγματικά.

Εννοείται ότι θα πρέπει να εκτιμηθεί και το ότι η μηχανή είναι η Nikon D3200, μήπως δηλαδή το σώμα έχει περιορισμούς στο να αναδείξει έναν καλύτερο φακό. Ή δεν συμβαίνει αυτό?

Ενδεικτικά κάποιοι που βρήκα:

πχ ΑΥΤΟΣ. Βλέπω ξεκινάει με μικρότερο διάφραγμα (3.5) :winking: ενώ συνήθως ξεκινάνε απ' τα 4. Σ' αυτόν κλίνω προς το παρόν.

Ή ΑΥΤΟΣ. Ξεφεύγουμε αρκετά, αλλά μήπως είναι γαμάτος και ξενοιάζεις? Σε σχέση με τον αποπάνω?

Ή ΑΥΤΟΣ.

Ή ΑΥΤΟΣ.

Ή ΑΥΤΟΣ.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Κώστα, μόνο από τα χαρτιά δεν μπορείς να πεις για έναν φακό. Χρειάζονται δοκιμές για να δεις και ποιοτικά χαρακτηριστικά, όπως γεωμετρική ή και χρωματική στρέβλωση. Ευτυχώς υπάρχει το dpreview.com που έχει ελέγξει σχεδόν ο,τι κυκλοφορεί εκεί έξω! Ψάξε για reviews / συγκριτικά εκεί!

Όχι! Ο φακός είναι φακός! Όσο πιο καλός τόσο πιο ποιοτική θα είναι η φωτογραφία μας π.χ. θα έχει λιγότερες στρεβλώσεις, πιο sharp κλπ. Βεβαίως πιο ακριβός δεν σημαίνει πάντα ποιοτικότερος καθώς η μεγαλύτερη τιμή μπορεί να οφείλεται μόνο στην μείωση του όγκου του φακού χρησιμοποιώντας πιο hi-tech στοιχεία ενώ η ποιότητα μπορεί να είναι ίδια με έναν πιο συμβατικής σχεδίασης.

Σε σχέση με το σώμα ένας φακός μπορεί να συνεργάζεται καλύτερα ώστε να έχεις π.χ. περισσότερα focus points.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Κώστα, δεν θες macro φακό, αλλά zoom φακό. Οι macro είναι σταθεροί (50,60, 100mm κ.α.) και είναι για να φωτογραφίζεις θέματα από πολύ κοντινή απόσταση (κάτω του μισού μέτρου).

Να μην αγοράσεις τίποτα που δεν έχει image stabilization. Στα 250mm το χρειάζεσαι οπωσδήποτε, ειδικά στους φτηνούς φακούς που δεν είναι και πολύ γρήγοροι (F>4.5)

H μηχανή σου είναι αρκετά καλή, ώστε εάν βάλεις ακριβό φακό θα καταλάβεις αμέσως τα πλεονεκτήματά του.

Έχει δίκιο ο Στέλιος ότι χρειάζεται υπερβολικό ψάξιμο για κάθε φακό, ώστε να δεις που χάνει ο ένας και που κερδίζει ο άλλος. Ψάξε και για reviews.

Για παράδειγμα, δεν θα έπαιρνα ποτέ έναν τέτοιο φακό εάν είχε την μέγιστη όξυνση στα F8 και πάνω, ειδικά εάν δεν είχε stabilizer. Θέλει ψάξιμοοοοο.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Με πρόλαβε ο gkourmoul1 ...

Εγώ δεν είμαι σίγουρος για το τι ακριβώς ψάχνεις αλλά πρόσεξε πως οι φακοί στα link που παραθέτεις δεν ειναι όλοι ίδιοι... κάποιοι ειναι macro και κάποιοι ειναι zoom. Δεν ειναι το ίδιο. Επίσης ένας ήταν για canon mount!

Η διαφορά πχ ανάμεσα στους δυο πρώτους που ρωτάς ειναι πως ο ένας ειναι για nikon ενώ ο άλλος για canon, και ο ένας ειναι macro ενώ ο άλλος ειναι zoom.

Ζοοm φακοί πάντως υπάρχουν αρκετοί σε ελληνικά φόρουμ και καταστήματα σε μεταχειρισμένη κατάσταση και φυσικά σε ανάλογη τιμή. Κάνε μια γύρα και σίγουρα θα βρεις κάτι.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Επίσης, να ξέρεις ότι όσο πιο μεγάλο είναι το εύρος του φακού (18-200, 55-300 κλπ) τόσο πιο πολλές αδυναμίες έχει σαν φακός. Στρεβλώσεις, έλλειψη άξυνσης στα άκρα κλπ είναι κλασικά προβλήματα αυτών των φακών στο μεγαλύτερο μέρος του εύρους τους.

Ο σωστός φακός πιάνει άριστα επίπεδα σε ένα μικρό κομμάτι του εύρους του και ικανοποιητικά επίπεδα στο υπόλοιπο. Οι φτηνοί φακοί με μεγάλο εύρος έχουν ικανοποιητικό επίπεδο σε μικρό κομμάτι του εύρους τους, και χαμηλά επίπεδπ στο υπόλοιπο....

Δεν ξέρω εάν με καταλαβαίνεις....

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Thanks για τις απαντήσεις. :_hi:

Επίσης, να ξέρεις ότι όσο πιο μεγάλο είναι το εύρος του φακού (18-200, 55-300 κλπ) τόσο πιο πολλές αδυναμίες έχει σαν φακός. Στρεβλώσεις, έλλειψη άξυνσης στα άκρα κλπ είναι κλασικά προβλήματα αυτών των φακών στο μεγαλύτερο μέρος του εύρους τους.

Ο σωστός φακός πιάνει άριστα επίπεδα σε ένα μικρό κομμάτι του εύρους του και ικανοποιητικά επίπεδα στο υπόλοιπο. Οι φτηνοί φακοί με μεγάλο εύρος έχουν ικανοποιητικό επίπεδο σε μικρό κομμάτι του εύρους τους, και χαμηλά επίπεδπ στο υπόλοιπο....

Δεν ξέρω εάν με καταλαβαίνεις....

Σε πιάνω, τα ξέρω αυτά και είναι και αυτονόητα. :yes:

Ευτυχώς είναι για ερασιτεχνική χρήση, οπότε δε χρειάζομαι υπερβολές. :)

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Η έρευνα είναι σε καλό δρόμο...

Απλές ερωτήξεις για τους γνώστες:

- Οι ορολογίες "Telezoom", "Telephoto", "Telephoto Zoom Macro" είναι το ίδιο να υποθέσω? (ηλίθιοι είναι, δεν μπορούν να κατασταλάξουν κάπου?)    

- Σένσορας "Full Frame" τί εστί?

- zoom πχ 5,5Χ τί σημαίνει? ότι πολλαπλασιάζει το υπάρχον zoom κι άλλο?

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Telephoto - τηλεφακοί είναι οι σύνθετοι φακοί που έχουν μεγάλη εστιακή απόσταση, δηλ. φέρνεις κάτι που είναι μακριά, κοντά. Υπάρχουν και υποκατηγορίες όπως οι medium που καλύπτουν εύρος πεδίου (FOV) 30° με 10° (85mm - 135mm), και οι super telephoto με FOV 8° με 1° (π.χ. 300mm).

Zoom είναι κάθε είδος φακού (telephoto, wide) με μεταβλητή εστιακή απόσταση (π.χ. 70-300mm: telephoto zoom, 17-85mm: Wide zoom).

To full frame έχει να κάνουν με τις διαστάσεις τους. Το full frame αντιστοιχεί στο κλασικό 35mm φίλμ που είναι και στο στάνταρ και υπάρχει σε όλα τα επαγγελματικά μοντέλα. Τα ημιεπαγγελματικά και ερασιτεχνικά μοντέλα χρησιμοποιούν το APS-C φορμά που έχει μικρότερες διαστάσεις και δίνει μικρότερη εστιακή απόσταση (σα να κάνεις zoom δηλαδή. Ένας φακός 28mm (στα 35mm) γίνεται περίπου 50mm.)

Χάνεις σε ευρυγώνιο / υπερευρυγώνιο, κερδίζεις σε zoom.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα