Jump to content
A-nik-i

Enduro

Recommended Posts

Είμαι τελευταία στο σοβαρό ψάξιμο για την πρώτη μου μηχανή. Πιστεύω πως μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχω βγάλει το δίπλωμα (Α1) και ήδη κοιτάζω μοντέλα κλπ για να κάνω έναν οικονομικό προγραμματισμό.

Κοίταζα πιο πολύ τα street μοντέλα. Τώρα τελευταία όμως γλυκοκοιτάζω τα motard και τα enduro. Και μπορώ να πω πως με δελεάζει η όλη φάση του enduro και θα ήθελα να μάθω περισσότερα.

Οπότε, οι γνώστες του αθλήματος (και γνωρίζω πως υπάρχουν πολλοί στο forum) ίσως να μπορούν να βοηθήσουν σε κάποια ερωτήματά μου (και ελπίζω να εκφράζω και άλλους)

-Τι ακριβώς είναι το enduro;

-Τι μηχανή χρειάζεται για να κάνει κάποιος;

-Σωματική προετοιμασία απαιτείται;

-Το κόστος μιας τέτοιας διαδικασίας πόσο μπορεί να είναι; Εννοώ, αν εξαιρέσουμε την αγορά της μοτοσυκλέτας, εξοπλισμοί, συντήρηση κ.ο.κ.

Θέλω να διευκρινίσω, πως δεν ενδιαφέρομαι ακόμη για την ενασχόληση του στυλ "Βάζουμε τη μηχανή στο τρέιλερ και φύγαμε", αλλά για μια πιο "πολιτισμένη" προσέγγιση του πράγματος.

Ευχαριστώ

Υ.Γ.: Ελπίζω να μην υπήρχε κάποια πιο ειδική κατηγορία για το συγκεκριμένο θέμα

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Γειαααααα, με το καλό και το δίπλωμα και το μηχανάκι!!!clapping2.gif

Αγγλικά ξέρεις? Αν ναι ρίξε μια ματιά στα παρακάτω:

1- enduro-wikipedia

2- όσον αφορά τις μηχανές αφήνω τις απαντήσεις στους ειδικους σε τεχνογνωσία/μηχανολογικά καθώς εγώ δεν....

3- ΝΑΙ!!! Καλό είναι δλδ να υπάρχει γιατι απαιτείται καλή φυσική κατάσταση και μυική δύναμη και αντοχή. Αλλιώς μπορεί να κάνεις περισσότερο κακό στο σώμα σου καταπονώντας ζωτικές αρθρώσεις (μέση/γόνατα) λόγω έλλειψης καλής φυσικής κατάστασης...

4- Getting Started Enduro Σε αυτό το σαιτ κατω δεξιά έχει κι ένα πινακάκι για σχετικό κόστος σε εξοπλισμό. Κάνε την μετατροπή σε ευρώ και πάνω κάτω κάπως έτσι είναι....

Καλή αρχή!!!_thumbsup.gif

Τροποποιήθηκε από τον vaelsod

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Γειαααααα, με το καλό και το δίπλωμα και το μηχανάκι!!!clapping2.gif

[....]

3- ΝΑΙ!!! Καλό είναι δλδ να υπάρχει γιατι απαιτείται καλή φυσική κατάσταση και μυική δύναμη και αντοχή. Αλλιώς μπορεί να κάνεις περισσότερο κακό στο σώμα σου καταπονώντας ζωτικές αρθρώσεις (μέση/γόνατα) λόγω έλλειψης καλής φυσικής κατάστασης...

[...]

Καλή αρχή!!!_thumbsup.gif

Καταρχάς σ'ευχαριστώ για την άμεση απάντηση σου και για τις "ευχές". Ήσουν κατατοπιστική.

Αυτό για τη γυμναστική. Απαιτείται καλή φυσική κατάσταση, ή κάποια συγκεκριμένη προετοιμασία ειδικά γι'αυτό;

Με τον αθλητισμό γενικά, ασχολούμαι. Χρειάζεται κάτι περαιτέρω όμως;

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Βασικά δεν ξέρω τι ακριβώς εννοείς ειδική προετοιμασία. Νομίζω θέλει απλά (το απλα είναι σχετικό...) πολύ καλή φυσική κατάσταση. Κάτι που έτσι κι αλλιώς για να το πετύχει κάποιος θέλει προετοιμασία. Τώρα αν σκεφτώ από άλλα αθλήματα που γυμνάζουν ενδεχομένως το ποδήλατο να έρχεται αρκετά κοντά. Αν έχεις κάτι πιο συγκεκριμένο στο μυαλό σου ρώτα γιατί εμένα δεν πάει κάπου. Βέβαια να ξεκαθαρίσω όσον αφορά τις απαντήσεις μου ότι είμαι άκρως αρχάρια καθώς ασχολούμαι που και που μόνο λίγους μήνες με το "άθλημα"...

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Βασικά δεν ξέρω τι ακριβώς εννοείς ειδική προετοιμασία. Νομίζω θέλει απλά (το απλα είναι σχετικό...) πολύ καλή φυσική κατάσταση. Κάτι που έτσι κι αλλιώς για να το πετύχει κάποιος θέλει προετοιμασία. Τώρα αν σκεφτώ από άλλα αθλήματα που γυμνάζουν ενδεχομένως το ποδήλατο να έρχεται αρκετά κοντά. Αν έχεις κάτι πιο συγκεκριμένο στο μυαλό σου ρώτα γιατί εμένα δεν πάει κάπου. Βέβαια να ξεκαθαρίσω όσον αφορά τις απαντήσεις μου ότι είμαι άκρως αρχάρια καθώς ασχολούμαι που και που μόνο λίγους μήνες με το "άθλημα"...

Εννοώ π.χ. "Για να κάνεις εντουρο θέλεις φοβερή γυμναστική στα πόδια", ή στα χέρια ή οτιδήποτε. Θέλει δηλαδή κάποιου είδους γυμναστική, "εξειδικευμένη" και προσανατολισμένη γι'αυτόν τον σκοπό, ή όπως το είπες "απλά καλή φυσική κατάσταση";

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Νομιζω ειναι ολα σχετικα. Το μηχανακι που θα παρεις, τα χρηματα που πρεπει να ξοδεψεις, τη φυσικη κατασταση που εχεις και παει λεγοντας...

Για παραδειγμα το δικο μου μηχανακι δεν ειναι καθαρο εντουρο, ο εξοπλισμος μου δεν ειναι τοπ και απο φυσικη κατασταση δε το λες και καλα πλεον. Παρολα αυτα παω στο βουνο. Για μενα ειναι περισσοτερο βολτα παρα εντουραδα, οπως τη φανταζομαι...

Οποτε εντουρο τυπικα τι ειναι αναφερθηκε.

Αν εισαι αρχαριος και δεν εισαι σιγουρος οτι το θες, καλυτερα να ξεκινησεις με καποιο φθηνο μηχανακι. Σχεδον ο,τι να ναι. Αρκει να εχει μεγαλες διαδρομες στις αναρτησεις, το χαμηλο βαρος βοηθα. Αυτα πρωτα, μετα κοιτας στησιμο, που θα αρχισεις να το εκμεταλλευεσαι μετα απο καμποσο καιρο και τελευταιο, για μενα, η δυναμη. Ο συνδιασμος τους, αναλογα ποσο σοβαρα το βλεπεις.

Για τη φυσικη κατασταση, το σιγουρο ειναι οτι οσο καλυτερη, τοσο καλυτερα. Τραυματισμοι, καταπονηση μυων και αρθρωσεων ειναι συνηθισμενα. Η αντοχη βοηθα στο να διατηρεις το ρυθμο για πολυ ωρα. Ειδικα αμα αρχζεις και κουραζεσαι οι κινησεις σου δεν ειναι σωστες και μπορει να τραυματιστεις ευκολοτερα. Η τεχνικη ειναι το πιο σημαντικο, αλλα για εναν αρχαριο η σωματικη δυναμη, θα βοηθησει σε πολλες περιπτωσεις (αναλογα και που θα πας). Ειναι σα να λεμε "οποιος δεν εχει μυαλο, εχει ποδαρια".

Για το κοστος, εκτος απο τα πρωτα που σου ειπα, γιατι οι απαιτησεις σου θυμιζουν τις δικες μου, να σου πω οτι για τον εξοπλισμο, καλυτερα να μην τσιγκουνευτεις, εκτος αν μενεις ταπι καθε μηνα σαν και εμενα...

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Νομιζω ειναι ολα σχετικα. Το μηχανακι που θα παρεις, τα χρηματα που πρεπει να ξοδεψεις, τη φυσικη κατασταση που εχεις και παει λεγοντας...

Για παραδειγμα το δικο μου μηχανακι δεν ειναι καθαρο εντουρο, ο εξοπλισμος μου δεν ειναι τοπ και απο φυσικη κατασταση δε το λες και καλα πλεον. Παρολα αυτα παω στο βουνο. Για μενα ειναι περισσοτερο βολτα παρα εντουραδα, οπως τη φανταζομαι...

Οποτε εντουρο τυπικα τι ειναι αναφερθηκε.

Αν εισαι αρχαριος και δεν εισαι σιγουρος οτι το θες, καλυτερα να ξεκινησεις με καποιο φθηνο μηχανακι. Σχεδον ο,τι να ναι. Αρκει να εχει μεγαλες διαδρομες στις αναρτησεις, το χαμηλο βαρος βοηθα. Αυτα πρωτα, μετα κοιτας στησιμο, που θα αρχισεις να το εκμεταλλευεσαι μετα απο καμποσο καιρο και τελευταιο, για μενα, η δυναμη. Ο συνδιασμος τους, αναλογα ποσο σοβαρα το βλεπεις.

Για τη φυσικη κατασταση, το σιγουρο ειναι οτι οσο καλυτερη, τοσο καλυτερα. Τραυματισμοι, καταπονηση μυων και αρθρωσεων ειναι συνηθισμενα. Η αντοχη βοηθα στο να διατηρεις το ρυθμο για πολυ ωρα. Ειδικα αμα αρχζεις και κουραζεσαι οι κινησεις σου δεν ειναι σωστες και μπορει να τραυματιστεις ευκολοτερα. Η τεχνικη ειναι το πιο σημαντικο, αλλα για εναν αρχαριο η σωματικη δυναμη, θα βοηθησει σε πολλες περιπτωσεις (αναλογα και που θα πας). Ειναι σα να λεμε "οποιος δεν εχει μυαλο, εχει ποδαρια".

Για το κοστος, εκτος απο τα πρωτα που σου ειπα, γιατι οι απαιτησεις σου θυμιζουν τις δικες μου, να σου πω οτι για τον εξοπλισμο, καλυτερα να μην τσιγκουνευτεις, εκτος αν μενεις ταπι καθε μηνα σαν και εμενα...

Αυτό περί "βόλτας" έχω κι εγώ στο μυαλό μου για την ώρα. Να σηκωθώ το πρωί, να πάρω την καλή μου και να πάω να μια χωμάτινη βόλτα.

Τώρα για το μηχανάκι, πιστεύεις ότι δεν παίζει ρόλο αν είναι τετράχρονο, ή τα δίχρονα είναι must; Τα 125 είναι καλά ή θέλουμε 250;

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Απο αποψη δυναμης το 125 διχρονο νομιζω ειναι πιο γρηγορο απο το 250 4Τ. Συγκρινω για παραδειγμα το δικο μου με του Giannis90, που παμε βολτες μαζι. Οδηγησα ενα rm125, που μου φανηκε πουπουλο σαν αισθηση σε σχεση με το δικο μου, κατι που ως ενα βαθμο συνηθιζεται. Απο την αλλη τα διχρονα σε αυτα τα κυβικα, δεν εχουν τη ροπη χαμηλα που εχουν τα 250 4Τ. Κατι που εμενα μου ταιριαζει και το συνηθισα, μια και οδηγω λιγο "τεμπελικα" + οτι με βοηθαει σε πολλα σημεια το ανοιγω γκαζι και ας ειναι μια ταχυτητα παραπανω. Το διχρονο το εχω για πιο παιχνιδιαρικο, πιο απολαυστικο, αλλα πρεπει να το πηγαινεις λιγο ταπα για να το ευχαριστιεσαι και εσυ και αυτο :winking:

Οποτε ειναι καθαρα θεμα προτιμισης και συνηθειας. Κατι που βεβαια καλο θα ηταν να δοκιμασεις πριν παρεις κατι...

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Για εξοπλισμο, αρχικα κρανος, μπουφανακι και καμια επιγονατιδα καλα ειναι. Δε θα πηγαινεις και ταπες. Κοιτα για κανα xr,ttr,klx η wr αν εχεις λεφτα. Αυτα ειναι μηχανακια που μπορεις να τα χρησιμοποιεις και σε καθημερινες μετακινησεις ευκολα.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

αν το θες για μικτη χρηση το 2χρονο το ξεχνας... ειναι play bikes δεν ειναι για να πας στην δουλεια σου ας πουμε...

σε τετραχρονα πχ XR250, TTR250, KLX250 DR κτλ... ειναι μια χαρα μηχανακια για να κανεις την πρωτη σου επαφη με το χωμα και βολτες σε αυτο

για εξοπλισμο προστασιας να διορθωσω τον middlevillager... μποτες, μετα το κρανος βεβαια, ειναι το πρωτο για μενα εστω και αν πας για βολτα ειναι πανευκολο να χτυπησεις τα ποδια σου δαχτυλα κτλ ή να το γυρισεις βαζοντας ποδι κατω και σε μια απλη βολτα...

Τροποποιήθηκε από τον john400v

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Στον εξοπλισμό μετα το κράνος, γάντια και μετά τα υπόλοιπα! Για φυσική κατάσταση ξεκινάς με αερόβια άσκηση (ιδίως εάν καπνίζεις) μετά έρχονται τα βάρη. Για βόλτα στο βουνό δεν χρειάζεσαι άσκηση, όρεξη μόνο. Μηχανάκι προτιμάς, για βόλτα 250 τετράχρονο, για να μάθεις να οδηγάς γρήγορα 125 δίχρονο. Πριν από όλα μην ξεχνάς οτί εντουράδα δεν πάς ποτέ μόνος σου, οπότε θέλεις παρέα.... Αντε και καλή αρχή :_thumbsup:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Το θέλω για μικτή χρήση είναι η αλήθεια. Ακόμη είναι νωρίς. Για μικρές αποστάσεις μέσα στην πόλη, στη σχολή κλπ, αλλά να μπορώ να ξεδώσω κιόλας όποτε θελήσω.

Τα μηχανάκια που μου προτείνετε, τα είχα κοιτάξει είναι η αλήθεια, αν και νομίζω μπορώ να βρω τα ΤΤR σε καλύτερες τιμές.

Το κόστος του εξοπλισμού, που κυμαίνεται περίπου; (ας αφήσουμε το κράνος απ'έξω, γιατί εκεί δε σκοπεύω να κάνω εκπτώσεις)

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Καλησπέρα και από μένα και με το καλό να αρχίσεις χώμα, πραγματικά! :)

Όσον αφορά την σωματική προετοιμασία,ναι εννοείται πως χρειάζεται φυσική κατάσταση.Το enduro για μένα αν πιέζεις και προσπαθείς προπόνηση με την προπόνηση να βελτιώνεσαι είναι το πιο δύσκολο απ΄τα μηχανοκίνητα σπορ.Φοβερή μυϊκή καταπόνηση σε όλο το σώμα, πτώσεις κλπ.Ώμοι,τραπεζοειδής,χέρια και πλάτη τρώνε πολύ ζόρι.

Για τα 125 που ρώτησες, επειδή τυγχάνει να είμαι κάτοχος ενός δίχρονου, να σου πω ότι θέλει πολεμική οδήγηση.Για να αποδώσεις πρέπει και εσύ και η μηχανή να είσαι στην τσίτα συνέχεια.Κάτι το οποίο δεν είναι κακό, εξάλλου γι΄αυτό πας. :punk:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Το κόστος του εξοπλισμού, που κυμαίνεται περίπου; (ας αφήσουμε το κράνος απ'έξω, γιατί εκεί δε σκοπεύω να κάνω εκπτώσεις)

Εμένα προσωπικά όλα μαζί μου βγήκαν γύρω στα 800.Δεν υπολογίζω κράνος,μάσκα γιατί τα είχα ήδη, και δεν υπολογίζω το πραγματικό κόστος της μπότας γιατί από 400 την πήρα 200.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

καλησπέρα και από 'δω, μια χαρά έκατσε το θεματάκι μιας και σκεφτόμουν και 'γω να ανοίξω νέο.

Σήμερα που λέτε, πάτησα σοβαρά πρώτη φορά χώμα με το ax, πιο πριν είχα κάνει κάτι πολύ χαλαρές βόλτες για 1-2χμ, πάντα υποσύνολο μεγαλύτερης βόλτας πχ χορτιάτης κτλ. Πήγα λοιπόν, στους χωματόδρομους πάνω από το Ωραιόκαστρο, ε λίγο έως πολύ χαλαρά στην αρχή με 20-30max και πίστευα ότι μου φεύγει με το παραμικρό, ε μετά ξεψάρωσα λίγο, πήγαινα και με 40 ;p, δοκίμαζα να οδηγώ όρθιος στα μαρσπιε, ανεβοκατέβαινα λοφάκια, γενικά καλά περνάγα.

Έ σε κάποια φάση, παραξεψάρωσα,βλέπω μια ωραία κατηφορίτσα πολύ κάθετη, λέω ε μάγκας την κατεβαίνουμε με πρώτη και όρθιοι, ε στα καπάκια ΥΠΕΡμάγκας 8α την ανέβω κιόλας. Κάπου εκεί σκέφτηκα "ε μήπως να βγάλω την μπαγκαζιέρα καλύτερα αφού το χοντρύναμε". Προφανώς βαρέθηκα,ε και κάπου λίγο πριν την ανέβω μου 'φυγε η μαγκιά, έκοψα και κάπου στην μέση άρχισε να σπινιάρει ο τροχός και κάπου εκεί έφαγα λίγο τα μούτρα μου. Μια μπαγκαζιέρα μείον, πολύ κούραση να την σηκώσω και να την κατεβάσω, απελπισμένες προσπά8ειες να πάρει μπρος γιατί είχε μπουκώσει βενζίνη (τελικά πήρε σκαστή) αλλά 'νταξει, εμπειρίες δεν πτοούμαστε μπλα μπλα.

Οπότε μετά την εισαγωγή πάμε στα ερωτήματα:

1) Δεν έχω λεφτά για 2ο μηχανάκι για χώμα, οπότε ότι κάνουμε το κάνουμε με το ax. Βγάζουμε λοιπόν ότι περιττό -> μπαγκαζιέρα (-όταν ξαναπάρω ;p-), καθρέφτες; Αν το κάνω χόμπυ να αλλάξω λάστιχα; Τι πιέσεις βάζω;

2) Λεφτά για εξοπλισμό φουλ δεν παίζουν, με μπουφάν (cordura), γάντια και επιγονατίδες κάνουμε δουλειά;

3) Τι να κουβαλάω μαζί μου από ανταλλακτικά πχ αν στην σημερινή χαζοπτώση είχε σπάσει μανέτα συμπλέκτη ή ακόμα χειρότερα φρένου γενικα το ρισκάρουμε να γυρίσουμε άνευ ή να 'χω καβάτζες για on the spot επισκευή;

4) και σημαντικότερο -> δεν έχω παρέα και γενικά η φάση μόνος στην μέση του που8ενά με την μηχανή να μην παίρνει με άγχωσε λίγο, ότι τπτ άλλο, για να πεις σε κάποιον να ρ8ει να σε μαζέψει πρέπει να του δώσεις στίγμα. Οπότε αν προτίθεται κάποιος-οι για βόλτες (Θεσσ/νίκη) που δεν περιλαμβάνουν ακρότητες και έχουν όρεξη να μάθουν 5 πράματα σε υπεραρχάριο τύπο με ψιλοακατάλλο μηχανάκι θα χαρώ πολύ να σας γνωρίσω ;)

Αυτά και ευχαριστώ.

υγ: Αν θεωρείτε ότι χαλάει η ροή του αρχικού thread πείτε μου να το μετακινήσω σε δικό του.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

καλησπέρα και από 'δω, μια χαρά έκατσε το θεματάκι μιας και σκεφτόμουν και 'γω να ανοίξω νέο.

Σήμερα που λέτε, πάτησα σοβαρά πρώτη φορά χώμα με το ax, πιο πριν είχα κάνει κάτι πολύ χαλαρές βόλτες για 1-2χμ, πάντα υποσύνολο μεγαλύτερης βόλτας πχ χορτιάτης κτλ. Πήγα λοιπόν, στους χωματόδρομους πάνω από το Ωραιόκαστρο, ε λίγο έως πολύ χαλαρά στην αρχή με 20-30max και πίστευα ότι μου φεύγει με το παραμικρό, ε μετά ξεψάρωσα λίγο, πήγαινα και με 40 ;p, δοκίμαζα να οδηγώ όρθιος στα μαρσπιε, ανεβοκατέβαινα λοφάκια, γενικά καλά περνάγα.

Έ σε κάποια φάση, παραξεψάρωσα,βλέπω μια ωραία κατηφορίτσα πολύ κάθετη, λέω ε μάγκας την κατεβαίνουμε με πρώτη και όρθιοι, ε στα καπάκια ΥΠΕΡμάγκας 8α την ανέβω κιόλας. Κάπου εκεί σκέφτηκα "ε μήπως να βγάλω την μπαγκαζιέρα καλύτερα αφού το χοντρύναμε". Προφανώς βαρέθηκα,ε και κάπου λίγο πριν την ανέβω μου 'φυγε η μαγκιά, έκοψα και κάπου στην μέση άρχισε να σπινιάρει ο τροχός και κάπου εκεί έφαγα λίγο τα μούτρα μου. Μια μπαγκαζιέρα μείον, πολύ κούραση να την σηκώσω και να την κατεβάσω, απελπισμένες προσπά8ειες να πάρει μπρος γιατί είχε μπουκώσει βενζίνη (τελικά πήρε σκαστή) αλλά 'νταξει, εμπειρίες δεν πτοούμαστε μπλα μπλα.

1) Δεν έχω λεφτά για 2ο μηχανάκι για χώμα, οπότε ότι κάνουμε το κάνουμε με το ax. Βγάζουμε λοιπόν ότι περιττό -> μπαγκαζιέρα (-όταν ξαναπάρω ;p-), καθρέφτες; Αν το κάνω χόμπυ να αλλάξω λάστιχα; Τι πιέσεις βάζω;

2) Λεφτά για εξοπλισμό φουλ δεν παίζουν, με μπουφάν (cordura), γάντια και επιγονατίδες κάνουμε δουλειά;

3) Τι να κουβαλάω μαζί μου από ανταλλακτικά πχ αν στην σημερινή χαζοπτώση είχε σπάσει μανέτα συμπλέκτη ή ακόμα χειρότερα φρένου γενικα το ρισκάρουμε να γυρίσουμε άνευ ή να 'χω καβάτζες για on the spot επισκευή;

4) και σημαντικότερο -> δεν έχω παρέα και γενικά η φάση μόνος στην μέση του που8ενά με την μηχανή να μην παίρνει με άγχωσε λίγο, ότι τπτ άλλο, για να πεις σε κάποιον να ρ8ει να σε μαζέψει πρέπει να του δώσεις στίγμα. Οπότε αν προτίθεται κάποιος-οι για βόλτες (Θεσσ/νίκη) που δεν περιλαμβάνουν ακρότητες και έχουν όρεξη να μάθουν 5 πράματα σε υπεραρχάριο τύπο με ψιλοακατάλλο μηχανάκι θα χαρώ πολύ να σας γνωρίσω ;)

Αυτά και ευχαριστώ.

υγ: Αν θεωρείτε ότι χαλάει η ροή του αρχικού thread πείτε μου να το μετακινήσω σε δικό του.

Εχεις ΠΜ!

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Αυτά και ευχαριστώ.

χαχαχαχαχχα!!!!!!!!!!!!!! και νόμιζα ότι ήμουν η μόνη που έφαγε τα μούτρα και τις μανέτες της σήμερα!!!!_thumbsup.gif

1. Κι εγω έχω ένα εξάρ125... δεν το λες και εντελώς χωμάτινο. Στην πόλη μέσα έχω μπαγκαζιέρα γιατι βολεύει, στο χώμα ΠΟΤΕ! Επίσης καθρεπτες τους βγάζω (έχω κλειδιά μαζί μου) όταν πατάω χώμα και τους βάζω στην τσάντα μου για να μην πληρώνω και άλλα κερατιάτικα μετά από κάθε χαζοπτώση. Λάστιχα έχω τα ον/οφφ σκορπιον ΜΤ90 υποτίθεται 70%ον-30%οφφ, για χώμα... σχετικά ανεκτά αλλά σίγουρα περιοριστικά, για λάσπες ανίκανα για το οτιδήποτε... ωστόσο επειδή το χρησιμοποιώ και μέσα στη πόλη δεν θέλω να βάλω χωματινα (ούτε καν 50-50) για΄τι μετά η μετακίνηση στην άσφαλτο και ειδικά χειμώνα με βροχές γίνεται άκρως επικίνδυνη. οπότε απλά αποφεύγω τις λάσπες στο χώμα και υποτίθεται πως δεν το πολυζορίζω. Πιέσεις όσο πιο πολύ βγάλεις για αρχή τόσο καλύτερα. συνήθως λένε 2-3βαθμούς (δλδ αν βάζεις 22 να το κατεβάσεις στα 19) εμένα μου έχει τύχει όμως να μου βγάλουν περισσότερο (μέχρι και -10) και να δω ότι έχει καλύτερη πρόσφυση απλά μετά θέλει πολύ μαλακά στις πέτρες γιατί χτυπάει η ζάντα και μπορεί να προκαλέσεις ζημιά.

2. Συμφωνώ με τον Γιάννη και μου το έχει πει και μοτοκροσσάς που έτρεχε και τώρα δουλεύει σε κατάστημα εξοπλισμού και συνεργείο στην Αθήνα: όσο σημαντικό είναι το κράνος τόσο είναι και οι μπότες. Το να πας στο βουνό χωρίς μπότες είναι χαζομάρα... μην τα λυπηθείς τα λεφτά για τις μπότες, με το που τις φορέσεις και οδηγήσεις 2-3 φορές χώμα θα καταλάβεις το γιατί από πολλές απόψεις...

3. Τι να πω κι εγώ τώρα...που έσπασα 2 μανέτες σήμερα μέσα σε 20 μέτρα και αν και η 2η είχε σπάσει στο ίδιο σημείο με την 1η το εξάρ θα βρισκόταν ακόμα εκεί ακινητοποιημενο.... κι εγώ δεν κουβαλούσα τίποτα... αλλά το πάθημα έγινε μάθημα και την επόμενη φορά μανέτες/ντίζες/μονωτική ταινία/tiewrap θα είναι μέσα στην τσάντα οπωσδήποτε!

4. ΠΟΤΕ ΜΟΝΟΣ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ!

Καλή συνέχεια!!!

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

@vaelsod:

χεχ, το δικό σου θέμα διάβαζα σήμερα το πρωί και με έπιασε η όρεξη για να λερωθώ. Κρίμα για την μπαγκαζιέρα, αναπαύεται σε τόπο χλοερό πλέον (στεναχωρήθηκα που την παράτησα μες στο δάσος, μου την δίνουν αυτοί που γενικά βρωμίζουν τέτοια μέρη αλλά δεν υπήρχε κανένας απολύτως τρόπος να την μεταφέρω στον πολιτισμό). Έκανα και την καλή πράξη της ημέρας, όταν έπεσα μάζεψα και μια χελώνα από την μέση του δρόμου και την εναπόθεσα στην άκρη. Λογικά μέχρι να τον διασχίσει, κάποιος άλλος θα την είχε κάνει χελωνοπολτό. Ευχαριστώ για την απάντηση και 'συ την επόμενη φορά καλύτερα!

kalimera8764 θενξ για το pm ;)

Τροποποιήθηκε από τον social reject

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Στον εξοπλισμό μετα το κράνος, γάντια και μετά τα υπόλοιπα! Για φυσική κατάσταση ξεκινάς με αερόβια άσκηση (ιδίως εάν καπνίζεις) μετά έρχονται τα βάρη. Για βόλτα στο βουνό δεν χρειάζεσαι άσκηση, όρεξη μόνο. Μηχανάκι προτιμάς, για βόλτα 250 τετράχρονο, για να μάθεις να οδηγάς γρήγορα 125 δίχρονο. Πριν από όλα μην ξεχνάς οτί εντουράδα δεν πάς ποτέ μόνος σου, οπότε θέλεις παρέα.... Αντε και καλή αρχή :_thumbsup:

Κράνος γάντια ΜΠΟΤΕΣ (ίσως πιο σημαντικές από τα γαντια)

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Για να συνοψίσω δηλαδή στα ερωτήματα, αν κατάλαβα καλά τις απαντήσεις σας

-Enduro είναι....

-Η μηχανή καλύτερα για τις δικές μου ανάγκες και τη δική μου εμπειρία να είναι κάποιο τετράχρονο 250άρι, αν και enduro-δίχρονο κάνουν φοβερό δίδυμο

-Σωματική προετοιμασία : ΝΑΙ!

-Τώρα για το κόστος, συνολικά.

Μεταχειρισμένη μηχανή, κράνος, γάντια, μπότες (για αρχή) πόσο μπορεί να πηγαίνει;

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Για σχετικά φτηνές λύσεις (αλλά που μάλλον δεν θα σου δημιουργήσουν προβλήματα) θα υπολόγιζα:

2000 μεταχειρισμένο τετράχρονο 250άρι

200-250 κράνος

30 γάντια

120-150 μπότες

40 επιγονατίδες (πρώτα πέφτεις με τα γόνατα.... και σκέψου να πέσεις πάνω σε πέτρα....!)

ΥΓ σχεδόν σε κάθε βόλτα θα συνειδητοποιείς ότι κάτι σου λείπει/ κάτι χάλασε/ κάτι θέλει φτιάξιμο/ρύθμιση οπότε θα βγαίνουν συνέχεια μικροέξοδα...

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

40 επιγονατίδες (πρώτα πέφτεις με τα γόνατα.... και σκέψου να πέσεις πάνω σε πέτρα....!)

40 επιγωνατιδες θα παρεις? :unsure:

Τι εισαι,σαρανταποδαρουσα Ελίνα? :tooth:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

θελει ψαξιμο και προσφορες...

εκτος απο το μηχανακι που βρισκεις ανετα με 1000-1500 ttr κτλ... εγω πηρα μποτες ixs 100Ε προσφορα, κρανος με 100Ε ΜΧ (το ειχα) τζακετ με ολες τις προστασιες 150Ε http://www.tzortzopoulos.gr/newsite/newproducts.php?cat=143 γαντια 20Ε επιγονατιδες 661 30Ε (τις ειχα) παντελονι thor 80E

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Γενική απάντηση από αρχάριο προς αρχάριους:

1 - Τετράχρονο 250 για μικτή χρήση. Με μίζα για να μην ξενερώσεις τη ζωή σου με το καλημέρα.

2 - Εξοπλισμός αρχίζει από κράνος (θα σε βολέψει καθαρά εντουράδικο/MX κράνος αλλά κάνει και το πολιτικό σου για αρχή). Υπολόγισε 100-200 ευρώ αναλόγως. Εάν πάρεις ξεχωριστό κράνος εντούρο/ΜΧ θα χρειαστείς και μια μάσκα (εάν δεν έχεις από άλλα αθλήματα).

Μετά μπότες και γάντια μαζί. Γάντια από 30 έως 60 ευρώ αναλόγως άμα θα είναι ΜΧ (δηλαδή σαν χοντρά προφυλακτικά πρακτικά) ή πιο τσαμπουκαλεμένα (με προστασίες). Μπότες μπορείς να βρεις γύρω στα 150 πάνω-κάτω. Υπάρχουν φτηνότερες, υπάρχουν και ακριβότερες. Διάλεξε πολύ προσεκτικά καθώς μπότα που χτυπάει ή "πλέει" θα σου καταστρέψει την βόλτα. Μετά έρχονται οι επιγονατίδες, από τα 60ευρώ περίπου αλλά δώσε κάτι παραπάνω για να έχουν (σοβαρές, μεταλλικές) προστασίες που να εμποδίζουν την μετακίνηση του γονάτου δεξιά-αριστερά. Από κει και πέρα, επιαγκονίδες + θώρακας ή σετάκι.

Εdit: Α και παντελονάκι αλλά αυτό θα το άφηνα ως τελευταία προτεραιότητα. Βολεύει, προστατεύει λίγο στα σουρσίματα και έχει τα βολικότατα μαξιλαράκια για τον ποπό :P

3 - Μπουζόκλειδο (το παράπονο του 2χρονά), αλεν-άκια και κλειδιά αναλόγως της μηχανής σου. Κανέναν ιμάντα για τράβηγμα. Tie Wraps για τα πάντα όλα. Από αναλώσιμα δεν μπορώ να φανταστώ τι άλλο σπάει κανείς εκτός από τη μανέτα του. Κάνα μαρσπιέ ίσως ? Αλλά κρετινισμός να τα κουβαλάς στο βουνό.

4 - ΠΟΤΕ μόνος στο βουνό, ποτέ ποτέ ποτέ. Εντάξει εάν είσαι σε πιστάκι τύπου παππάγου δίπλα στα σπίτια και με κινητό πάει στο διάολο. Διαφορετικά ρισκάρεις από το να αφήσεις το μοτό σου προίκα στο βουνό μέχρι να διανυκτερεύσεις, μέχρι να σε φάνε τα κοράκια. Στην καλύτερη θα καταλήξεις σαν το παλικάρι που πετύχαμε στη Βαρυμπόπη με σπασμένο χέρι να προσπαθεί να ανεβάσει το μηχανάκι του στο τρέιλερ.

Τροποποιήθηκε από τον Le Flwr

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Καλώς να μας έρθεις στα χώματα! Οι απαντήσεις γενικά είναι πολύ κατατοπιστικές και δεν έχω να προσθέσω πολλά.

Αυτό για τη γυμναστική. Απαιτείται καλή φυσική κατάσταση, ή κάποια συγκεκριμένη προετοιμασία ειδικά γι'αυτό;

Με τον αθλητισμό γενικά, ασχολούμαι. Χρειάζεται κάτι περαιτέρω όμως;

Πιστεύω ότι δεν θα έχεις πρόβλημα. Οπως κάθε άθλημα, έτσι και το εντούρο χρησιμοποιεί ορισμένους μύες περισσότερο από άλλους. Σιγά σιγά θα ισχυροποιηθούν οι συγκριμένοι μύες και θα αυξηθεί κυρίως η αντοχή σου. Το ότι ασχολείσαι με τον αθλητισμό είναι μεγάλο πλεονέκτημα, ιδίως αν καταφέρεις να δεις και το εντούρο με την ίδια φιλοσοφία. Είσαι όμως σωματικά, και ίσως πνευματικά, ένα βήμα μπροστά από τον καφετεριάκια.

Στην θέση σου, αν ήθελα να αρχίσω γυμναστική, θα έκανα ποδήλατο και ασκήσεις ενδυνάμωσης του κορμού, ιδίως των εσωτερικών μυών σταθερότητας.

Μηχανάκι προτιμάς, για βόλτα 250 τετράχρονο, για να μάθεις να οδηγάς γρήγορα 125 δίχρονο.

Σύντομο, περιεκτικό, πέρα για πέρα αληθινό το ρητό!

Καλώς και το έτερο χωμάτινο νεανία!

Θα σου πρότεινα να αλλάξεις μηχανάκι. Το ΑΧ δεν είναι για χωματοβόλτες, πόσο μάλλον για εντουράδες. Είναι για να περνάς βατούς χωματόδρομους με σχετική άνεση.

Κάνε τον χαβαλέ σου τώρα αλλά κράτα τα λεφτά σου και διατήρησε το μηχανάκι σου όσο πιο ανέπαφο γίνεται. Μία ανταλλαγή να το έκανες με ένα παλαιό 250 XR - TTR - DR - KLX θα άνοιγες νέους ορίζοντες στα χωματοόνειρα σου και θα έχανες ελάχιστα σε πολιτική χρηστικότητα.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα