Jump to content
vaelsod

Κουτί Ταξιδίου Πρώτων Βοηθειών

Recommended Posts

Θα έπρεπε ίσως να είχα φτιάξει το θέμα αυτό πριν τις καλοκαιρινές διακοπές αλλά τώρα βρήκα το χρόνο...

το θέμα λοιπόν αφορά την οργάνωση ενός κουτιού ταξιδίου πρώτων βοηθειών.

Μιας και πολλοί είναι αυτοί που αγαπάνε να πέρνουν τη μηχανή και να φεύγουν είτε για ταξίδια είτε για οδοιπορικά,θεωρώ ότι εκτός από τον γνωστό εκδρομικό ή μοτοσυκλετιστικό εξοπλισμό,

η ύπαρξη ενός κουτιού πρώτων βοηθειών στις αποσκευές μας είναι απαραίτητη για μια σωστή οργάνωση πριν την αναχώρηση.

Στην αγορά διατίθενται πολλοί τύποι έτοιμων συσκευασμένων κουτιών πρώτων βοηθειών (για το αυτοκίνητο/ για εκδρομές/ για το σπίτι).

Θεωρώ όμως πως καλύτερα εξασφαλισμένος είναι κάποιος αν το φτιάξει και το οργανώσει μόνος του,

προσθέτοντας έτσι στα απαραίτητα και αυτά που χρειάζεται σύμφωνα με τις προσωπικές του ανάγκες/ευαισθησίες.

Το κουτί των πρώτωνβοηθειών που πρέπει να έχουμε μαζί μας λοιπόν θα πρέπει να περιλαμβάνει :

ΕΡΓΑΛΕΙΑ

1 μικρό ψαλίδι

1 μαχαίρι μυτερό (ή εναν καλό ελβετικό σουγιά)

1 λαβίδα ή ένα μεγάλο τσιμπιδάκι

2 αποστειρωμένα ζευγάρια γαντιών μιας χρήσης (στο μέγεθός μας)

1 θερμόμετρο

5-6 παραμάνες ασφαλείας

1 ατομικό επιστόμιο τεχνητής αναπνοής (για το «φιλί της ζωής»)

ΑΝΤΙΣΗΠΤΙΚΑ (γιακαθαρισμό πληγών)

1 οξυζενέ (100ml)

1 Betadine (30 ml)

1 καθαρό (λευκό) οινόπνευμα (μικρή συσκευασία)

(Συνήθως στις ανοιχτέςπληγές και όταν αυτές συνοδεύονται από επίθεση χώματος/σκόνης πρώτα ξεπλένουμε καλά με οξυζενέ με τη βοήθεια μιας γάζας και μετά βάζουμε από πάνω betadine με άλλη γάζα)

ΕΠΙΔΕΣΜΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

1 κουτί αυτοκόλλητα patch διαφόρων μεγεθών για μικροτραύματα (Hansaplast)

5-10 αποστειρωμένες γάζες για μεγαλύτερες πληγές

1 λευκοπλάστη

Ελαστικοί επίδεσμοι (1μεσαίου και 1 μεγάλου μεγέθους)

1 αιμοστατικό επίδεσμο

Μεγάλοι τριγωνικοί επίδεσμοι (για κατάγματα)

Αυτοκόλλητες ταινίες συγκράτησης δέρματος Steri-Strips (τα χρησιμοποιούμε προσωρινά αντί για ράμματα)

ΦΑΡΜΑΚΑ

1 αμμωνία για τα τσιμπήματα

1 κρέμα απλής κορτιζόνης( καλύτερα να περιέχει και αντιβιοτικό (π.χ. Fucicort, κλπ)

1 αντιισταμινική κρέμα ή γέλη (gel) (π.χ. Fenistil gel/ Phenergan, κλπ)

1 κρέμα για εγκαύματα

1 αντιφλεγμονώδη κρέμα για διαστρέμματα/ μυικές κακώσεις (π.χ. Voltaren, κλπ)

1 κρέμα ή γέλη τοπικού αναισθητικού (Xylocaine)

1 αντισηπτικό κολλύριο γιατα μάτια (π.χ. Septobore coll)

1 κουτί DEPON (αντιπυρετικό/ αναγλητικό)

1 κουτί με αντιόξινα(π.χ Losec, κλπ)

1 κουτί με αντιεμετικά (π.χ. Vomex σε capsules για την πρόληψη της ναυτίας στα ταξίδια)

1 κουτί με αντιδιαρροικά(π.χ. Imodium, κλπ)

1 σπρέυ Pulvo (αντιμικροβιακό-αιμοστατικό)

EXTRAS

Σε περίπτωση που κάποιος έχει γνωστό ιστορικό αλλεργίας ---> 1 ένεση κορτιζόνης αλλά και μια ένεση αδρεναλίνης (υπάρχει για ενηλίκους και για παιδιά), που στην αγορά κυκλοφορεί σε μορφή στιλό. Να θυμάστε όμως ότι χρησιμοποιείται μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις, ενώ, αν γίνει λάθος στη χρήση της, ίσως προκαλέσει προβλήματα.

Σε περίπτωση που κάποιος έχει γνωστό ιστορικό με διαταραχές άγχους/ υπέρταση ---> αγχολυτικά/ηρεμιστικά (π.χ lexotanil, κλπ)

Σε περίπτωση που κάποιος έχει συγκεκριμένη αγωγή για κάποιο δικό του πρόβλημα (π.χ. διαβήτης/ υπόταση/υπέρταση/άσθμα/κλπ) τα φάρμακα που χρησιμοποιεί συνήθως σε περιπτώσεις έξαρσης συμπτωμάτων ή απορύθμισης.

Στη λίστα προσθέτετε και τυχόν φάρμακα που σας έχει χορηγήσει ο γιατρός σας.

ΓΕΝΙΚΑ

Το κουτί πρέπει να είναι σε ασφαλές σημείο και μακριά από τα παιδιά.

Να ελέγχουμε περιοδικά τα φάρμακα μήπως έχουν λήξει και να τα συσκευάζουμε μαζί με τις οδηγίες χρήσης τους.

Να αντικαθιστούμε ότι έλλειμα έχουμε.

Ο τύπος του κουτιού εξαρτάται από το προσωπικό μας γούστο αλλά θα πρέπει να είναι φτιαγμένο από υλικό που προστατεύει το περιεχόμενο από την υγρασία, το νερό και τον ήλιο.

Εννοείται πως είναι ευπρόσδεκτες τυχόν προσθέσεις σε ενδεχόμενες παραλείψεις μου.sweatdrop.gif

Καλά και ασφαλή ταξίδια σε όλους μας.smile.gif

Πηγή 1, 2, 3, 4, 5, 6

Τροποποιήθηκε από τον vaelsod

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Χρησιμοτατο θεμα.

+1 και απο εμενα και μπαινει απευθειας στους σελιδοδεικτες.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Καλό! +1

Μόνο προσοχή, όχι κάτω από τη σέλα γιατί θα ζεσταίνεται πολύ και θα αλλοιωθούν τα φάρμακα.

Μόνο σε μπαγκαζιέρα/τανκβαγ/κ.λ.π.

Επίσης μερικά μου φαίνονται λίγο υπερβολικά, π.χ. γιατί

ΚΑΙ fucicort ΚΑΙ αμμωνία KAI fenistil; ή όλα τα είδη από γάζες; Xylocaine; Αυτό δεν χορηγείται

μόνο με συνταγή; και το fucicort νομίζω.

κατά τα άλλα να προσθέσω:

Αν είσαι γενικά αλεργικός (όπως εγώ)

- Aerius ή Zirtek (αντιισταμινικά, το δεύτερο πιο δυνατο, ανάλογα πόσο ευαίσθητος είσαι. ΠΡΟΣΟΧΗ, φέρνουν υπνηλία, ειδικά το ζιρτέκ)

αλλιώς:

- Τοπικό αντιισταμινικό κολλύριο για τα κοκκινισμένα μάτια (Lomudal)

- Τοπικό αντιισταμινικό ρινικό spray (φσουτ φσούτ για τη μύτη) (π.χ. Atrovent ή παρόμοιο, όχι Ronal κλπ αποσυμφορητικά)

- Αν σου δημιουργεί και φτέρνισμα ή δυσκολία στην αναπνοή ή αλλεργικό άσθμα, Singulair χαπάκι.

Γενικά τα τρία τελευταία μαζί δρούν τοπικά και ΔΕΝ σου προκαλούν υπνηλία. Είναι κλασσικό

κοκτέιλ για την αλεργική ρινίτιδα που έχει το 90% των αλεργικών. (Αυτό που κοκκινίζει και σε τρώει

η μύτη σου, τα μάτια σου, ο ουρανίσκος σου και φτερνίζεσαι συνέχεια και δακρύζεις. Και γαμωσταυρίζεις. Συνέχεια.)

Εμένα τα τρία παραπάνω μου τα έχει προτείνει ο αλλεργιολόγος μου για να μην παίρνω ζιρτέκ και κοιμάμαι όρθιος.

Άσχετα:

- Ωτοασπίδες! Από σφουγγάρι. ΠΡΕΠΕΙ να τις φοράμε, θα κουφαθούμε στο τέλος.

- Χαρτί υγείας πρόχειρο, γιατί...

Τροποποιήθηκε από τον chiliplayer

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

αν τα πάρεις όλα αυτά θες άλλη μια τσάντα

πολύ υπερβολικά μου φαίνονται

δεν ξέρω

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Τα τσαντάκια first aid δεν περιέχουν τόσα πολλά. Η λίστα που δίνεις καλή είναι για back up σε αμάξι για μεγάλα ταξίδια αλλά ούτε οι νοσοκομειακές πρώτων βοηθειών δεν περιέχουν τόσα πολλά. Στα ατυχήματα δεν χρειάζεται η λοσιόν για τσούχτρες ούτε τα φάρμακα. Δεν μπορείς να κουβαλάς μαζί σου ένα μικρό χειρουργείο δεν είμαστε επαγγελματίες υγείας για τη σωστή χρήση όλων αυτών. Μαχαίρια και ξυράφια ξέχασε τα εκτός αν υπάρχει ιατρός η νοσοκόμος στη παρέα ο οποίος γνωρίζει τη κατάλληλη χρήση τους στη κατάλληλη περίπτωση. Σου προτείνω να ακολουθήσεις πρώτα μαθήματα πρώτων βοηθειών και φροντίδα τραυμάτων πρίν ξεκινήσεις να κάνεις κάτι λάθος με όλα αυτά τα εργαλεία και φάρμακα.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Αυτο για τα τσιμπηματα χρειαζεται παντως boyzz.. ειναι μαματα να σε τσιμπησει σφηκα εν κινησει (ταξιδι).. εκ των υστερων το σκεφτεσαι βεβαια.. :P

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

παιδιά... ας βάλουμε λίγο το μυαλό μας να δουλέψει στην λογική του χώρου της μοτοσυκλέτας...που βρισκόμαστε εξάλλου...

Ποιος είναι ο απαραίτητος εξοπλισμός αναβάτη για ένα ταξίδι, και από τι εξαρτάται?

Πόσο λάθος ή περίεργο είναι για κάποιον να φορέσει κανείς φουλ δερμάτινα/κορντούρες μπουφάν, παντελόνι, μπότες, κράνος και γάντια με προστασίες για να πάει από το σπίτι του μέχρι το περίπτερο με τη μηχανή

και πόσο το να φορέσει απλά το κράνος του (και μόνο) για να πάει ταξίδι στην Ευρώπη????

Κοινή λογική χρειάζεται...

Εβαλα έναν ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ (τουλάχιστον προσπάθησα) οδηγό έτσι ώστε να υπάρχουν όλα συγκεντρωμένα και να μπορεί κάποιος (και εγώ μαζί) να τα βρει εύκολα κι όχι να ψάχνει τελευταία στιγμή

ή να πέφτει θύμα του κάθε εμπόρου...

Οπως είπα και στο 1ο ποστ, υπάρχουν και έτοιμα kit αλλά δεν θεωρώ ιδιαίτερα χρήσιμη τη χρήση τους διότι σε ένα τέτοιο θέμα θεωρώ ότι ο καθένας

θα πρέπει να προσαρμόζει το κουτί πρώτων βοηθειών σύμφωνα με τις ανάγκες του (π.χ. ο chiliplayer με τις αλλεργίες του)

αλλά και προφανώς ανάλογα με τον προορισμό του. winking.gif

Παρεπιπτόντως όσον αφορά κάποιες απορίες που διατυπώθηκαν

@ chiliplayer:

κανονικά η σωστή (και όχι υπερβολική) αντιμετώπιση τσιμπημάτων αν ρωτήσεις γιατρό ή φαρμακοποιό είναι:

αμέσως μετά το τσίμπημα (βγάζεις το κεντρί αν έχει μείνει) βάζεις αμμωνία.

Μετά από 30 λεπτά κανεις μια επάλειψη με αντιισταμινικό gel (π.χ. Phenergan).

Αν την επόμενη μέρα επιμείνει η κοκκινίλα αρχίζεις επαλείψεις με κρέμα κορτιζονούχα μαζί με αντιβιοτικό (π.χ. fucicort) γιατί μπορεί μαζί με το τσίμπημα να υπάρχει κάποια μικρή μόλυνση...

Εννοείται στην παραμικρή ένδειξη συστηματικής αλλεργίας τα πράγματα αλλάζουν....

Fucicort και Χylocaine όπως και τα περισσότερα φάρμακα μπορείς να τα αγοράσεις κανονικά αν πληρώσεις από το φαρμακείο, για τη χρήση τους τουλάχιστον η fucicort δεν νομίζω ότι χρειάζεται και συνταγή γιατρού...

@ φρουκουμπίκου:

Προσωπικά από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο ΔΕΝ θα υποστήριζα ποτέ δημόσια σε κάποιον που πάει έστω και μια βόλτα των 150χλμ να μην πάρει λοσιόν για τσιμπήματα....

Αρχισε συζητήσεις με συντροχούς σου σχετικά με το θέμα οδήγηση/μέλισσες τέτοιες εποχές και θα δεις πώς την έχουν πάθει οι περισσότεροι. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται παραπάνω ανάλυση...

Σε ευχαριστώ πολύ και για την πρότασή σου περί μαθημάτων και σεμιναρίων που θα έπρεπε να κάνω πριν τα χρησιμοποιήσω όλα αυτά...

αλλά φρόντισαν οι καθηγητές μας (στα χρόνια των προπτυχιακών σπουδών ιατρικής) να μας πουν, να μας δείξουν και να μας βάλουν να κάνουμε 1-2 πραγματάκια...............

Αλλά δεν νομίζω πως έβαλα πράγματα που να απαιτούν χειρουργικές γνώσεις.

Το ψαλίδι και μαχαίρι υπάρχει και σε κάθε καλό ελβετικό σουγιά που κάθε συνειδητοποιημένος εκδρομέας κουβαλάει πάνω του γιατί πάντα κάπου θα χρειαστεί (και όχι μόνο σε περιπτώσεις τραυματισμού).

Τα υπόλοιπα γάζες/επιδέσμους/φάρμακα με μια απλή προετοιμασία από το σπίτι δε νομίζω δα πως είναι και μεγάλη επιστήμη για να μπορεσει κάποιος να τα χρησιμοποιήσει.

Για αυτό εξάλλου πρότεινα τα steri-strip (που είναι αυτοκόλλητα) αλλιώς εγώ στο αμάξι έχω κανονικό σετ με ράμματα... όχι πως θα τα χρησιμοποιήσω στάνταρ... αλλά ποτέ δεν ξέρεις κι όλας...

Ωστόσο καταλαβαίνω ότι σε κάποιον μπορεί να φαίνονται υπερβολικά όλα αυτά...

όπως και υπερβολικός μπορεί να φαίνεται σε κάποιον "αρχάριο" ο "απαραίτητος" φουλ εξοπλισμός αναβάτη που προανέφερα σε μια μικρή βόλτα

ή ένας φουλ εντουράδικος εξοπλισμός για κάποιον που θέλει να πάει μια απλή χωματάδα των 20 χλμ....

Τίποτα δεν είναι υποχρεωτικό.... κοινή λογική χρειάζεται.....

και ο καθένας είναι υπεύθυνος για τον εαυτό του και ανάλογα κρίνει και πράττει...

Εννοείται πως ούτε εγώ (που ανήκω στο χώρο της υγείας) τα κουβαλάω ΟΛΑ κάθε φορά που παίρνω τη μηχανή.

Αλλά καλό είναι να υπάρχει κάπου ένας μπούσουλας, ειδικά σε έναν χώρο που υπάρχουν τόσα πολλά θέματα για οδοιπορικά εβδομάδων στην Ευρώπη.

Αυτά από εμενα. Εννοείται πως όλες οι παρατηρήσεις εφόσον είναι καλοπροαίρετες είναι παντα καλοδεχούμενες!cheers.gif

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

πολυ καλο θεμα. βεβαια απο οσα εγραψες το μονο που εχω σπιτι ειναι ενα ψαλιδι για χαρτια και ντεπον. ποσο μαλλον τι περνω μαzι με την μηχανη :D . αυτο που σιγουρα ειναι καλο ν εχουμε μαzι και δεν πιανει χορο ενα ντεπον και αμονια για τσιμπιματα.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

@ vaelsod με έχουν τσιμπήσει μέλισσες, με έχουν δαγκώσει άγρια σκυλιά, έχω πέσει με τη μηχανή........σηκώθηκα (περίπου) με τα ποδαράκια μου περπάτησα μέχρι το κέντρο υγείας και δέχθηκα τις πρώτες βοήθειες. Ούτε λοσιόν κουβαλάω μαζί μου ούτε αντιτετανικούς ορούς ούτε τίποτα. Καθημερινά βαράω 100+ χιλιόμετρα με το μηχανάκι. Δεν θα κουβαλάω μαζί μου ψαλίδια, γάζες και betadine, μα τι λές ? Αν ένας είναι αλλεργικός στα τσιμπήματα καλό είναι να έχει αυτά που λες. Αν πάω κάπου διακοπές με το μηχανάκι ναι θα τα πάρω μαζί μου.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Λοιπόν, ποστάρω τι θα έπαιρνα εγώ: (πιο κόμπακτ κουτάκι)

Χειρουργικά εργαλεία

• Τσιμπιδάκι για τα φρύδια. Για να βγάλω κανά κεντρί από σφήγκες/ακίδα από κανά ξύλο.

• Μπατονέτες αυτιών, μήπως χρειαστεί να βγάλω από το μάτι μου καμιά σκνίπα.

• ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ. Ισχύει ότι δεν ξέρω να χρησιμοποιώ. Πιό πολλή ζημιά θα κάνω.

Τα της αλεργίας τα είπα πριν

Για τα τσιμπήματα

• Fenistil (τα υπόλοιπα είναι αν δε σε αφήνει, οπότε πας γιατρό/φαρμακακείο κλπ)

Για τα χτυπήματα

• Χαζαπλάστ για μικροεκδορές/μικροκαψίματα από εξάτμα κλπ.

• Ένα κουλουράκι απλές γάζες

• Αιμοστατική γάζα. Δεν ήξερα καν ότι υπάρχει (σταματάει τις αιμοραγίες έτσι;) Thnx Vaelsod!!!

• Αυτό το άσπρο σελοτέιπ στο στρογγυλό πλαστικό κουτάκι που δένουν τις γάζες

Άλλα χαπάκια

• Imodium. IMODIUM IMODIUM IMODIUM, απαραίτητο, με έχει σώσει, πρέπει να πάθεις για να μάθεις.

• Deponάκι για παν ενδεχόμενον, από πονοκέφαλο μέχρι πυρετό.

Λοιπές μλκίες

• Ωτοασπίδες

• Δυο-τρία υγρά μαντηλάκια

Αυτά. Πο πάλι πολλά βγήκανε. Στο τσεπάκι του τανκμπάγκ πάντως νομίζω ότι χωράνε. Κομπλέ.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

• Αυτό το άσπρο σελοτέιπ στο στρογγυλό πλαστικό κουτάκι που δένουν τις γάζες

Ο λευκοπλάστης είναι αυτό που περιγράφεις....

υπάρχει και σε χρώμα μπεζ (του δέρματος ) για τους πιο εξεντρίκ!

(επειδή είδα ότι δεν παίρνεις κανένα αντισηπτικό φρόντισε τουλάχιστον τα υγρά μαντηλάκια να είναι αντισηπτικά από φαρμακείο και όχι τα άλλα τα απλά)

Από εκει και πέρα... όπως ανέφερα, ο καθένας το προσαρμόζει ανάλογα με τις ανάγκες του και την περίπτωση_thumbsup.gif

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Στα παραπάνω να προσθέσω και κάτι ακόμα, απαραίτητο για πολυήμερα ταξίδια. Επειδή πιθανόν να φάμε σε μέρη όχι τόσο προσεγμένα και γεύσεις και συστατικά πρωτόγνωρα για το πεπτικό και εντερικό μας σύστημα, μερικά χαπάκια ercefuril ή κάτι αντίστοιχο κατά της διάρροιας. Γιατί οι κορντούρες, τα δέρματα και οι μπότες δεν βοηθάνε σε επείγουσες καταστάσεις................ whistling.gif

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Στα παραπάνω να προσθέσω και κάτι ακόμα, απαραίτητο για πολυήμερα ταξίδια. Επειδή πιθανόν να φάμε σε μέρη όχι τόσο προσεγμένα και γεύσεις και συστατικά πρωτόγνωρα για το πεπτικό και εντερικό μας σύστημα, μερικά χαπάκια ercefuril ή κάτι αντίστοιχο κατά της διάρροιας. Γιατί οι κορντούρες, τα δέρματα και οι μπότες δεν βοηθάνε σε επείγουσες καταστάσεις................ whistling.gif

Πεστο ψεματα..

Τροποποιήθηκε από τον easyrider77

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

εξαιρετικη δουλεια.....................μπραβο σου συντροχε........

εμενα σημερα με τσιμπισε σφυγκα και εχει πριστει η μηση ομοπλατη..............uglystupid2.gif

ετσι ρε παιδι μου εμεις οι νεοι που ειμαστε ασχετοι απο φαρμακα........

για δοσε καμια λεπτομερια παραπανω τι σιμενει αντισταμινικο αντιοξινο..........ποτε τα χρησιμοποιουμε...........

και με ποιον τροπο..................

δλδ ρε παιδι μου ενα επιστιμονικο κειμενο για εμας τον αδαη ΛΑΟ............

ενταξη η ιατρικη δεν ειναι κατι που εξασκητε στο ιντερνετ......αλλα μερικα βασικα...........καλο θα ηταν να τα ξαιρουμε οι ταξιδιοτες............για σκεψου ταξιδι στο εξωτοερικο αρχη θεου τερμα αλαχ.....να σου συμβει τπτ ουτε γλωσσα να μηλας ουτε να μην ξερεις που κοντα εχει νοσοκομειο.....καλο θα ηταν να ξεραμε 5 πραγματα για την χρηση χοριγιση αυτον που μας προτινεις ..............να εχουμε μαζι μας .

μπραβο σου..........θελω να πω δεν μπορω να αγορασω ενα αντιοξινο φαρμακο για καλου κακου και να μην ξερω ποτε να το παρω

η αυτο το ιοντιουμ που λενε για την διαροια ............

φυσικα δεν απετω να γραψεις ενα τετοιο κειμενο..............αλλα εσυ ξερεις ...και πολοι δεν ξερουμε.............καλο θα ηταν να μαθουμε .................

ευχαριστω για την ανιδιοτελια σου.........

+1 α και κατι αλλο...........

οφφ τοπικ...................

ο μεγαλος φοβος μου απο μικρο παιδι ειναι τα φιδια..............μου επιτεθηκε οχια στο βουνο και ευτιχος φορουσα τις ενουρισιες μποτες ......υπαρχει κατι σε ολα αυτα που μπορουμε να περνουμε μαζι μας εμεις οι βουνισιοι????????

πχ αν με τσιμπισει οχια............στο βουνο τι πρεπει να κανω αμμεσα και τι πρεπει φαρμακο/αντιδοτο εμπορευσιμο μπορω να παρω.........................

για σκεψου να ειμαι χαντακομενος με το κατσικακι μου σε κανα φαραγκοιδες ξεραμενο ρεμα και να συμβει κατι τετοιο........ος που να βγεις σε χωματοδρομο και μετα σε ασφαλτο η ακομα χειροτερα να εισαι και μονος.........

................εχει περασει πολυς χρονος

σου χρωσταω ενα ποντακι μου τελειοσαν για σημερα

μην με πεις χεστη οι οχιες ειναι πλεον ειλικρινα απο τα λιγα πραγματα που με φοβιζουν............στο βουνο....

ειχα αραξει σε κατι κατσαβραχα και η μαλακισμενη μου δαγκοσε τιην μποτα

Τροποποιήθηκε από τον lost_angel

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

οκ! θα μπω το βράδυ και θα αναλύσω κάπως ενα-ενα τα φάρμακα που έχω γράψει_thumbsup.gif

Για αρχή: Τα αντιόξινα είναι για τις στομαχικές ενοχλήσεις. Δυσπεψίες/πόνους/καούρες.

Αναστέλλουν την αντλία πρωτονίων (κινέζικα.... άστο), απλά ας πούμε ότι εξουδετερώνουν τα οξέα του στομάχου με αποτέλεσμα να ανακουφίζουν από τον πονο που κάποιες φορές προκαλείται όταν απελευθερώνεται παραπάνω οξύ

ή όταν πάσχουν οι υπόλοιποι προστατευτικοί παράγοντες. Με αυτό τον τρόπο δρα το Losec και οι άλλες πραζόλες. Το Zantac είναι ένα ακόμα φάρμακο για το στομάχι που με έναν άλλο μηχανισμό (ανταγωνίζεται άλλους υποδοχείς)

φτάνει στο ίδιο αποτέλεσμα (αυτό κράτα).

Ολα αυτά επομένως ανήκουν στην κατηγορία των γαστροπροστατευτικών (προστατεύουν το στομάχι) και δίνονται

1) συστηματικά σε περιπτώσεις χρόνιων ασθενειών (που δε μας αφορούν αυτή τη στιγμή),

2) προσωρινά σε συνχορήγηση με αντιβίωση όταν υπάρχει ευαισθησία (ούτε αυτό μας αφορά τώρα) ή

3) περιστασιακά όταν για κάποιον λόγο πονάμε στο στομάχι και δεν έχουμε κάτι άλλο να κάνουμε όπως π.χ. σε ένα ταξίδι... οπότε παίρνουμε 1 χαπάκι και ανακουφιζόμαστε.

Αυτό όμως δεν πρέπει να μας γίνει συνήθεια γιατί αν συμβαίνει συχνά μάλλον υπάρχει από κάτω κάποιο σοβαρό πρόβλημα και πρέπει να επισκεφτούμε γιατρό για να πάρουμε την κατάλληλη αγωγή.

Οπότε όσον αφορά τα αντιόξινα, σε περίπτωση ταξιδιού (ειδικά στο εξωτερικό) που μας πιάσει κάποιος πόνος στο στομάχι/καούρα παίρνουμε ένα χαπάκι. ΑΝ αυτό επιμείνει και πρέπει να το επαναλαμβάνουμε συχνά τότε πάμε σε γιατρό.

Τα υπόλοιπα το βραδάκι....

Για τις οχιές που είπες, επειδή στην Κρήτη που ζούσα για χρόνια όλα ήταν νερόφιδα (χωρίς δηλητηριο δηλαδλη) δεν κουβαλούσα ποτέ τίποτα.

Εσύ μένεις βόρεια όμως... οπότε θα ψάξω να δω αν βρω πληροφορίες για το τι φίδια ενδημούν σε εκείνες τις περιοχές και θα σου πω_thumbsup.gif

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

+ Και καμιά αλοιφή για το σύγκαμα.

Όσο και αν φαίνεται αστείο, όταν είσαι 2 χιλιάδες χλμ

απο το σπίτι σου κάνει δουλειά...

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

βασικα μονο οι οχιεςspiteful.gif ειναι επικυνδηνες και οι δεντρογαλιες η σαιτες vampire.gif(σπανιο)..........εχουμε και τους οικολογους.................

που αυξανουν τους πληθυσμους τους συχνα πυκνα............ και εχει γεμισει ο τοπος

για λογους ισοροποιας.

τα αλλα ειναι οκ angel_not.gifangel_not.gif

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Τι οκ!

άμα σε δαγκώσει ΠΟΥ ΞΕΡΕΙΣ ΑΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΧΙΑ ή δεντρογαλιά ή όχι!

Εμένα άμα με δάγκωνε φίδι θα χεζόμουν πάνω μου ότι και να ήταν!

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

οφφ τοπικ για να διευκολινω την ερευνα σου

για να το λεω κατι θα ξερω.........καιτι θα εχω διαβασει κατι θα εχω δει οριστε λοιπον...

η δεντρογαλια δεν ειναι δηλητιριοδες

dentrogalia.jpg

Δεντρογαλιά: Συνηθισμένη ονομασία ανιοβόλων φιδιών της οικογένειας των κολουβριδών και της τάξης των λεπιδωτών και κυρίως των γενών «ζαμενής» και «τροπιδόνωτος». Η επιστημονική του ονομασία είναι «τυρία ή δάλειος». πού στη νεοελληνική γλώσσα έχει παραφθαρεί σε δεντρογαλιά. Φίδι χωρίς δηλητήριο, πολύ κοινό στην Ελλάδα, πού αναρριχιέται στα δέντρα. Είναι ένα από τα γνωστότερα φίδια της Ελλάδας και συναντάται επίσης και στις δασώδεις και ξερές περιοχές της Μικρός Ασίας, Αιγύπτου, Περσίας και Δαλματίας.

Στην Αττική είναι ιδιαίτερα γνωστή και φημίζεται για την ευκινησία του σώματός της, τη λεπτή ουρά της και την ευκολία με την οποία ανεβαίνει στα δέντρα. Έχει μήκος 1.20 μ. - σχεδόν το ένα τέταρτο απ’ αυτό πιάνει μόνο η ουρά της-το κεφάλι της είναι μικρό και ο χρωματισμός της καφεπράσινος με μαύρες κηλίδες στη ράχη και σχεδόν λευκός στη κοιλιά. Τρέφεται με ποντίκια, σαύρες και μικρά πουλιά. Αν και δεν είναι δηλητηριώδες, επιτίθεται εύκολα, ακόμα και στον άνθρωπο. Από το φθινόπωρο μέχρι την Άνοιξη πέφτει σε χειμέρια νάρκη.

Vipera-ammodytes.jpg

το αρσενικο εχει ιδιο στηλ απλα με αλλα χρωματα

Vipera ammodytes (Οχιά). ειναι δηλιτιριοδες

Εξάπλωση

Εμφανίζεται κυρίως στη Βαλκανική χερσόνησο. Βόρεια εξαπλώνεται στη βορειοανατολική Ιταλία, νότια Αυστρία, νοτιοδυτική και νοτιοανατολική Ρουμανία. Φθάνει νότια στην Πελοπόννησο και τις Κυκλάδες. Υπάρχει, επίσης, στην νοτιοδυτική Ασία.

Μορφολογικά χαρακτηριστικά

Το μήκος του ζώου κυμαίνεται από 65-90cm συμπεριλαμβανομένης της ουράς. Είναι το μοναδικό φίδι στην ανατολική Ευρώπη που έχει μια προεξοχή πάνω στο ρύγχος του. Χαρακτηριστικός σχηματισμός στη ραχιαία πλευρά του σώματος μια γραμμή σκουρόχρωμη που σχηματίζει ζιγκ-ζαγκ. Παρουσιάζει φυλετικό διμορφισμό: τα αρσενικά έχουν χρώμα γκριζωπό και τα θηλυκά καφετί.

Ενδιαίτημα-Συνήθειες

Προτιμά τις βραχώδεις πλαγιές με χαμηλή βλάστηση που εκτείθενται αρκετές ώρες την ημέρα στον ήλιο. Εμφανίζεται επίσης σε ανοιχτά δάση, σάρες, σωρούς από πέτρες και σε ξερολιθιές που διαχωρίζουν καλλιεργημένες εκτάσεις. Στο νότιο άκρο εξάπλωσης της συναντάται σε περιοχές που το υψόμετρο τους κυμαίνεται από το επίπεδο της θάλασσας μέχρι τα 2500m. Δραστηριοποιείται κυρίως την ημέρα αλλά στις θερμές περιοχές μπορεί να είναι και νυκτόβια. Τρέφεται με μικρά θηλαστικά, πουλιά και σαύρες.

Είναι δηλητηριώδες φίδι και το δάγκωμά του θεωρείται ότι είναι το πλέον επικίνδυνο συγκριτικά με αυτό των άλλων ειδών οχιάς που υπάρχουν στην Ευρώπη.

Επιμέλεια Κανέλλα Ραδέα (Δρ. Βιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών).

τα αλλα ειδη φιδιον που εχουμε δεν ειναι δηλητιριοδη και ειναι απλπιστικα σπανιο να σε δαγκοσουνε.....καθοτι δεν ειναι σαρκοφαγα

Στην Ελλάδα, από τα περίπου 70 είδη ερπετών που μπορεί να συναντήσει κανείς, μόνο 7 φέρουν δηλητήριο και είναι όλα τους είδη φιδιών. Τα 5 ανήκουν στην οικογένεια των Εχιδνιδών (Οχιές) και είναι σωληνόγλυφα¹ με σχετικά ισχυρό δηλητήριο, ενώ τα υπόλοιπα 2 στην οικογένεια των Κολουβρίδων και είναι οπισθόγλυφα² με ασθενές δηλητήριο, ακίνδυνα για τον άνθρωπο. Τα φίδια της οικογένειας των Εχιδνιδών (Viperidae) δεν απαντούν ποτέ όλα μαζί στο ίδιο μέρος,

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Όταν έρχεται τσίμπημα από φίδι στα επείγοντα τότε η διαδικασία που ακολουθείται είναι η τοποθέτηση πάγου (προκαλεί αγγειόσπασμο, περιορίζει πιθανόν τη διάχυση του δηλητηρίου στην κυκλοφορία - παρεμπιπτόντως υπάρχει και η άποψη ότι η διασπορά του δηλητηρίου γίνεται μέσω της λεμφικής κυκλοφορίας οπότε τζίφος οι σφιχτές περιδέσεις- και ανακουφίζει από τον πόνο), γίνεται ένεση τοπικού αναισθητικού (για τον προφανή λόγο), χορήγηση κορτιζόνης, αντιισταμινικών και αντιβίωσης. Από εκεί και πέρα η αντιμετώπιση γίνεται συμπτωματικά. Μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις γίνεται χρήση αντιοφικού ορού μιας και μπορεί ο ίδιος ο ορός να φέρει αλλεργική αντίδραση. ">Όπως σε όλα ο πανικός είναι κακός σύμβουλος. Η δε παραπληροφόρηση στο διαδίκτυο από ειδήμονες...

πηγη

http://www.4tforum.g...d09ab&start=615

αυτα τα αντισταναμινικα μας τα προτινεις για καλου και για κακου

τωρα αυτην την κορτιζονη δεν μας την προτεινης........

ενταξη το νοσοκομειο ειναι απαρετητο δεν λεγω αλλα αν εισαι χαντακομενος και με πολυ δυσκολες συνθικες τοτε κατι πρεπει να κουβαλας νομιζω μαζι σου......μεχρι να φτασεις μονος σου η ακομα καλητερα μεχρι να σε παει καποιος........

περιμενω την δικια σου αποψη..........

ενταξη δεν νομιζω να ειμαι στοσο οφφ τοπικ γιατι το δικο μου κουτακι πρωτον βοηθειον θελω να εξοπλιστει με κατι που να αφορα τα φιδια

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Χρησιμο θεματακι +1 απο εμενα γιατι οι αλλοι εινα μονο λογια :P

Θα το ξαναδιαβασω οταν θα εχω περισσοτερο χρονο..

Ξανα multissimo bravo _thumbsup.gif(μαλλον δεν το εγραψα σωστα_innocent.gif)

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα